1. Χρησιμοποιούμε cookies που ενισχύουν την εμπειρία σας στο forum. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στις σελίδες μας συμφωνείτε με τη χρήση τους. Μάθετε περισσότερα.
 2. Το βράδυ της Παρασκευής 22/7 προς Σάββατο 23/7 θα γίνει αναβάθμιση της πλατφόρμας του φόρουμ.
  Κατά την διάρκεια της αναβάθμισης το φόρουμ δεν θα είναι διαθέσιμο.
  Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης θα αναρτηθεί σχετικό θέμα.
  Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Επιλέγοντας μια action camera!

Συζήτηση στο φόρουμ 'Βίντεο' που ξεκίνησε από το μέλος GregoryGS, στις 29 Σεπτεμβρίου 2014.

 1. GregoryGS

  GregoryGS Μέλος

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  82
  Περιοχή:
  Βόλος
  Όνομα:
  Γρηγόρης
  Μοτό:
  R1200GS Adv
  Για πολλούς από εμάς η αγάπη μας για την αποτύπωση της στιγμής, είτε αυτή αφορά την φωτογραφία, είτε το βίντεο, είναι πολλές φορές συγκρίσιμη με την αγάπη μας για τις δίτροχες συντρόφους μας... Το δίπτυχο μοτοσυκλέτα - ταξίδι πολλές φορές συμπληρώνεται από την φωτογραφία. Σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε έστω και λίγες από τις εικόνες για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας μετά από χρόνια, ή ακόμα ακόμα - γιατί όχι- να αναζητήσουμε τον καλλιτέχνη που κρύβεται μέσα μας!

  Το πρόβλημα ήταν λίγο πολύ γνωστό... σταμάτα εδώ βγάλε γάντια, βγάλε κράνος, βγάλε φωτογραφία... σταμάτα εκεί... βγάλε το ένα, βάλε το άλλο κλπ κλπ.

  Το πρόβλημα αυτό εδώ και κάποια χρόνια προσέγγισε μια κατηγορία μηχανών που ονομάστηκαν "actioncameras" ή κάμερες δράσης εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μικρό μέγεθος και βάρος, ανθεκτικότητα, και ηλεκτρονικός σταθεροποιητής εικόνας έκαναν τις actioncams να πουλούν σαν ζεστά ψωμιά σε χιλιάδες κόσμου δεκάδων αθλημάτων. Η μανία έφτασε τόσο μακριά που στις μέρες μας με το ειδικό αξεσουάρ μπορούμε εύκολα να μετατρέψουμε σε κάμερα μαν (γούφ) ακόμα και τον ίδιο μας τον σκύλο!

  Αν και εξ αντικειμένου δεν είμαι ο καταλληλότερος να γράψω ένα άρθρο για το τι είναι, πόσες είναι (περίπου) και τι ανάγκες μπορούν να καλύψουν οι actioncams, σκέφτηκα όμως να ανοίξω μια συζήτηση, μέσα από την οποία θα υπάρχει η μεταφορά εμπειρίας πολλών από εδώ!

  Βασικό έναυσμα για να τα βάλω κάτω είναι το γεγονός ότι actioncams παράγουν εταιρίες που ούτε καν φανταζόμασταν ότι ασχολούνται με το θέμα! Έτσι λοιπόν εκτός από τη δημοφιλέστατη Go Pro η οποία και παρουσίασε σήμερα την πολυπόθητη 4! αντίστοιχες κάμερες έχουν (και όχι με σειρά σημαντικότητας) οι:
  • Sony με το νέο της μοντέλο HDR-AZ1VR
  • Ricoh χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της Pentax (WG-M1)
  • Polaroid Cube αδιάβροχη μέχρι 2 και σε σχήμα ζάρι!
  • H PXS την iSAW EXtrem
  • Contour, μετά τις αλλαγές της εταιρίας με την νέα ROAM3
  • H γερμανική Braun με την, Braun Master, αδιάβροχη στα 100m
  • Shimano Sport Camera (CM-1000)
  • iON Air Pro 3, HD
  • Toshiba μετην Toshiba Camileo X-Sports
  • Garmin VIRB
  • Η Lenco Sportcam 300
  • Η Rollei Racy Full-HD
  • Easypix GoXtreme WiFi
  • ACTIONPRO X7 action camera
  • Middland XTC 300
  • ...και φυσικά οι περίφημες κινέζικες sj4000, sj5000 κλπ...

  εντυπωσιακό ε;

  Από οικονομικής πλευράς μπορούμε να πούμε ότι καλύπτουν ένα φάσμα από τα 80- 500 ευρώ (να δούμε τι μας επιφυλάσσει η gopro4)!

  Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό ότι έχουμε και αντίστοιχες διαφορές στα χαρακτηριστικά...

  Ποία είναι λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά που μπορούμε να βρούμε και να εξετάσουμε σε μια actioncam για να δούμε αν καλύπτει ή όχι τις ανάγκες μας;

  Ανάλυση βίντεο.

  ...εδώ αξίζει να σταθούμε και να πούμε δύο λόγια για τις αναλύσεις και την ποιότητα που μας προσφέρουν

  Η ανάλυση του βίντεο και fps (framepersecond). Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ίσως από τα σημαντικότερα που πρέπει να εξετάσουμε (αλλά όχι μόνο αυτά). Στις ημέρες μας αναλύσεις κάτω του 1080 μας προκαλούν δυσφορία και με τα βίας παρακολουθούμε σε 720 (και αν αυτό δεν μας ενδιαφέρει στο youtube μας ενδιαφέρει σπίτι μας). Το γεγονός αυτό φυσικά, συνεπάγεται υπολογιστική δύναμη και φυσικά μεγάλους δίσκους για τα αρχεία μας ακόμα και αν είμαστε της λογικής σβήνω τα παλιά και κρατάω λίγα... Αναλύσεις που λανσάρονται τελευταία στα 4Κ είναι καλοδεχούμενες και μια καλή ευκαιρία για να πουλήσουμε το κτήμα της γιαγιάς για να πάρομε καινούριο υπολογιστή, οθόνη, τηλεόραση σκληρό δίσκο, κάρτες μνήμης και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο που στην παρούσα φάση ακόμα απλά τσουρφλάν από οικονομικής άποψης.... Τα fps επίσης είναι σημαντικά όμως: Οι περισσότερες actioncams καταγράφουν σε 1080 30fps δηλαδή ένα "φυσιολογικό" βίντεο. Στην Ευρώπη (σύστημα PAL) τρέχει με 25fps άρα μας καλύπτει μια χαρά να δούμε τα πλάνα μας! Όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν στην συνέχεια θέλουμε να κάνουμε ένα super slow motion video. Αν δεν θέλουμε, δεν μπορούμε ή βαριόμαστε να μοντάρουμε τα video μας τότε 30fpsείναι καλά. Οι υπόλοιποι ξέρουν τι να κάνουν!

  Βάρος - σχήμα - μέγεθος και αξεσουάρ τοποθέτησης.

  Εδώ ο υποκειμενικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο! Ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες και την χρήση που σκέφτεται για την κάμερα του θα τον οδηγήσουν στις σωστές επιλογές. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι οι ανάγκες μεταβάλλονται και καλό είναι να προβλέπουμε και κάποιες από τις μελλοντικές μας!
  Εδώ, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την προσπάθεια των εταιρειών να μας πουλήσουν την ειδική βάση για να βάλουμε την κάμερα από το σκυλάκι μας και τον παπαγάλο μας μέχρι το περίφημο ελικόπτεράκι που τελευταία κάνει και εμφανίσεις και σε γάμους!


  Συνδεσιμότητα με wifi

  Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι για τον οδηγό την μοτοσυκλέτας είναι σχεδόν απαραίτητη η σύνδεση με wifi καθώς εκτός από την προεπισκόπηση απαραίτητος είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος της μηχανής. Παρόλα αυτά η χρήση έξυπνων τηλεφώνων και η χρήση γαντιών δεν συμβιβάζονται και προσωπικά θεωρώ το αδιάβροχο γκατζετάκι τύπου ρολόι που λανσάρει η goproβασικό πλεονέκτημα...

  Αδιαβροχοποίηση και Υποβρύχιες λήψεις.

  Δεν είναι λίγοι οι μοτοσικλετιστές φίλοι των καταδύσεων! Άρα μια ιδιαίτερη προσοχή στα συνοδευτικά σκάφανδρα των μηχανών θα πρέπει να δοθεί εάν και εφόσον θέλουμε να μεταφέρουμε ψαράκια και βουτιές στη μεγάλη οθόνη!

  Αυτονομία μπαταρίας.

  Τάση ενός νέου χρήστη μιας actioncam είναι να την ανοίγει και ότι γράψει ή τουλάχιστον πριν τον ερχομό του wifi. Η αυτονομία της μπαταρίας είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό! παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μπριζάκια σε θέσεις που είναι δυνατή η τροφοδοσία στην μηχανή, όμως η λογική αυτή θα μας οδηγήσει γρήγορα σε γεμάτες κάρτες, δίσκους, αλλά και δύσχρηστα και μεγάλα αρχεία! Το κόστος εφεδρικών μπαταριών επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί... ενώ η αλλαγή μπαταρίας κάθε τρεις και λίγο σε κατάσταση ταξιδιού δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση...  Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι παιχνίδια με τις κάμερες κατά την οδήγηση επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους και όσο και αν αυτό ακούγετε σαν "κλισέ" είναι καλό να το έχουμε όλοι στην άκρη του μυαλού μας και να προσπαθούμε η χρήση της κάμερας να προσομοιάζει την χρήση των βασικών χειριστηρίων της μοτοσυκλέτας μας (φλάς, φώτα κλπ) δηλαδή την απλή και εύκολη πρόσβαση ενεργοποίησης και απενεργοποίηση της...

  ...στην συνέχεια θα μπορούσε ο καθένας να μεταφέρει τις εμπειρίες του από την χρήση μια actioncam καθώς και τα χαρακτηριστικά που αυτός θεωρεί σημαντικά, μιας και η ποικιλία των μοντέλων και το εύρος των τιμών αρχίζουν να προκαλούν χάος!

  Καλά μας πλάνα!
  stefanos, socrates, ikontop and 7 others like this.
 2. xurxes

  xurxes "καφέ#αρκούδα"

  Εγγραφή:
  16 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  1.577
  Περιοχή:
  Salonika
  Όνομα:
  Basil
  Μοτό:
  KTM 690 ENDURO R
  BMW R1200 GSA
  α ψ ο γ ο ς !!!
 3. forester

  forester ανένταχτος ADVride Team

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  11.352
  Περιοχή:
  Περιστέρι
  Όνομα:
  Θοδωρής
  Μοτό:
  R1200GS Triple Black
  Ωραιο αρθρο!!!!
 4. gsmaniac

  gsmaniac Skipper ADVride Team

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  15.332
  Περιοχή:
  ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  Όνομα:
  Κωστας
  Μοτό:
  R1200adv
  Πολύ ωραίο άρθρο. ...Πραγματικά.

  Θυμάμαι όταν τρέξαμε να πάρουμε την contour και την πρώτη gopro. ....
  Όμορφα βιντεακια. ...Με μια κινηση και χωρίς να ζητάς από την συνοδηγό χαρες:D
  Η εξέλιξη αυτών των καμερων, έτρεξε πολύ, όπως αναμενόταν. ..
  Στα ασφαλτινα βουνα χρησιμοποιώ σα την καινούργια Sony και η διαφορά με την contour, είναι χαοτική.
  Εφαρμογές που συνδυάζονται με το κινητό τηλέφωνο, απίστευτοι φακοί, ευκολία χρήσης, αποθήκευση αρχείων αυτόματα στο τηλέφωνο. ....και πολλά άλλα.
  Τρέχει η τεχνολογία και δεν την προλαβαίνουμε. ......Οικονομικά:rolleyes:
 5. The Doctor

  The Doctor Μέλος

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  636
  Περιοχή:
  Αχαρναί
  Όνομα:
  Σταύρος
  Μοτό:
  BMW GS1200R(04-Yellow),
  YAMAHA TTR250


  Gopro Hero 4 Silver Τιμή Kαταλόγου 379  Gopro Hero 4 Black Τιμή Kαταλόγου 479
  Xωρίς remote πλέον στο κουτί.

  Η δική μου εμπειρία λέει ότι πλέον οι κορυφαίες κάμερες δίνουν πολύ περισσότερα από όσο χρειάζετε ένα μέσος χρήστης.
  Απαιτούν πολυ δυνατούς υπολογιστές για edit και οι λειτουργίες τους απευθύνονται σε επαγγελματίες.

  Η αίσθησή μου είναι ότι θα δούμε και από Sony και από Gopro "φθηνές" προτάσεις, σιγά μην αφήσουν τους κινέζους να παίζουν μόνοι τους.

  Goukos and tattoopanther like this.
 6. GAGARIN

  GAGARIN Μέλος

  Εγγραφή:
  8 Μαϊου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  95
  Περιοχή:
  κερκυρα
  Όνομα:
  Θοδωρης
  Μοτό:
  GSA1150
  drift GHOST ...........????

  αδιαβροχη
  τηλεχειρησμο
  οθονη
  περιστρεφομενο φακο
  .
  .
  .
  και πολλα αλλα
  Τελευταία επεξεργασία: 30 Σεπτεμβρίου 2014
  Morniac likes this.
 7. alx_k

  alx_k Skipper

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  1.822
  Περιοχή:
  Βόλος-Θεσσαλονίκη
  Όνομα:
  Αλέξανδρος
  Μοτό:
  BMW R1200GS '05
  Πολύ ωραίο άρθρο! :ok:

  Και πολύ σημαντικό το τελευταίο περί ασφάλειας κατά την οδήγηση.
  Με έχω πιάσει πολλές φορές να αφαιρούμαι στην οδήγηση γιατί έχω την κάμερα ανοιχτή και εγώ σκέφτομαι ποιο πλάνο να τραβήξω, πως θα σκηνοθετήσω μια λήψη, γενικά το μυαλό μου να είναι στην κάμερα και όχι στο τιμόνι. Μάλιστα, μια φορά βγήκα απ τον δρόμο γι αυτό τον λόγο και το έχω γράψει στην κάμερα, ευτυχώς δεν είχα πτώση! Έκτοτε είμαι πολύ προσεκτικός όταν την χρησιμοποιώ.

  Ένα πράγμα που μου την δίνει και αυτό έχει να κάνει τόσο με το οικονομικό θέμα όσο και ότι σε βάζει στο τρυπάκι της υπερκατανάλωσης, είναι η παρουσίαση κάθε τόσο νέων μοντέλων όπως κάνει η GoPro (έφτασε σε σημείο να παρουσιάζει νέα κάμερα κάθε 6 μήνες!), άλλα είναι μια εταιρία με τεράστιο κεφάλαιο επένδυσης στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων της που έχει γίνει σημείο αναφοράς για τις υπόλοιπες εταιρίες (κάτι σαν την BMW στις μηχανές ένα πράγμα...:rolleyes:) και αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε.
  Το καλό από όλο αυτό είναι ότι και οι υπόλοιπες εταιρίες έχουν κάνει καλή δουλειά ως επί των πλείστων οπότε οι επιλογές είναι πολλές.
 8. The Doctor

  The Doctor Μέλος

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  636
  Περιοχή:
  Αχαρναί
  Όνομα:
  Σταύρος
  Μοτό:
  BMW GS1200R(04-Yellow),
  YAMAHA TTR250
 9. The Doctor

  The Doctor Μέλος

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  636
  Περιοχή:
  Αχαρναί
  Όνομα:
  Σταύρος
  Μοτό:
  BMW GS1200R(04-Yellow),
  YAMAHA TTR250
  To ίδιο και με τα GPS Άλεξ, μην σου πω ακόμα χειρότερα, γιατί μέσα στην κίνηση πρέπει να παίρνεις τα μάτια αου από το δρόμο και να κοιτάς την οθόνη.
 10. tattoopanther

  tattoopanther ★Zavarakatranemia ADVride Team

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  4.083
  Περιοχή:
  Χαλκιδική
  Όνομα:
  ΚρίστοΠαντέρα
  Μοτό:
  R1200GS

  ωραιο ποστ φίλος.,.,  καλά τα σπάει η καινούργια.
  ,go pro και τα μυαλά στα κάγγελα.,.,.,.,:)
  εγω έχω ακόμη και δουλεύω την πρώτη την hero.,,.
  και σε συγκριση με αυτες ειναι σαν να την πήρα στην νεολιθική εποχή.,.,
  τι θα βγάλουν σε μερικά χρόνια .,τι έχουμε να δούμε ακόμη.,.,
 11. forester

  forester ανένταχτος ADVride Team

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  11.352
  Περιοχή:
  Περιστέρι
  Όνομα:
  Θοδωρής
  Μοτό:
  R1200GS Triple Black
  Εμένα μ' αρέσει η Sony του Φοίνικα:)
 12. tattoopanther

  tattoopanther ★Zavarakatranemia ADVride Team

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  4.083
  Περιοχή:
  Χαλκιδική
  Όνομα:
  ΚρίστοΠαντέρα
  Μοτό:
  R1200GS
  εμένα ο Φοίνικας.,.,:pointu:
  forester likes this.
 13. gsmaniac

  gsmaniac Skipper ADVride Team

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  15.332
  Περιοχή:
  ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  Όνομα:
  Κωστας
  Μοτό:
  R1200adv
  like.....λεμε
  forester and tattoopanther like this.
 14. The Doctor

  The Doctor Μέλος

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  636
  Περιοχή:
  Αχαρναί
  Όνομα:
  Σταύρος
  Μοτό:
  BMW GS1200R(04-Yellow),
  YAMAHA TTR250
  1000 fps :D
  moby_gr, tattoopanther and forester like this.
 15. alx_k

  alx_k Skipper

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  1.822
  Περιοχή:
  Βόλος-Θεσσαλονίκη
  Όνομα:
  Αλέξανδρος
  Μοτό:
  BMW R1200GS '05
  και η mio στο παιχνίδι με μια ενδιαφέρον πρόταση.

  Mio MiVue M350
  Πηγη: Mbike.gr
 16. The Doctor

  The Doctor Μέλος

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  636
  Περιοχή:
  Αχαρναί
  Όνομα:
  Σταύρος
  Μοτό:
  BMW GS1200R(04-Yellow),
  YAMAHA TTR250
  http://shop.gopro.com/EMEA/cameras/hero/CHDHA-301-EU.html

  Στα 129 στην ελληνική αγορά, τι λέτε θα πάει ; για δώστε τα φώτα σας και πρέπει να βάλω παραγγελία :cool:

  Δεν βγαίνει από το σκάφανδρο, 5mpx photo, δεν έχει wi-fi, αλλά 129,00 για Gopro ?
 17. gsmaniac

  gsmaniac Skipper ADVride Team

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  15.332
  Περιοχή:
  ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  Όνομα:
  Κωστας
  Μοτό:
  R1200adv
  τι ακριβως περιεχει μεσα???
  βασεις κλπ??
 18. The Doctor

  The Doctor Μέλος

  Εγγραφή:
  31 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  636
  Περιοχή:
  Αχαρναί
  Όνομα:
  Σταύρος
  Μοτό:
  BMW GS1200R(04-Yellow),
  YAMAHA TTR250
  • Integrated Camera + Housing
  • Built-In Battery
  • Skeleton Backdoor
  • Curved Adhesive Mount
  • Flat Adhesive Mount
  • Quick Release Buckle
  • USB Cable
  - See more at: http://shop.gopro.com/EMEA/cameras/hero/CHDHA-301-EU.html#sthash.ogG45wVm.dpuf

  Θυμίζει contour, αυτό με την ενσωματωμένη μπαταρία δε με αρέσει.. o_O
 19. gsmaniac

  gsmaniac Skipper ADVride Team

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  15.332
  Περιοχή:
  ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  Όνομα:
  Κωστας
  Μοτό:
  R1200adv
  το ιδανικο σε μια τετοια καμερα, θα ειναι να μπορεις να φορτιζεις, ενω τραβας βιντεο....
  Billy-Bo likes this.
 20. tattoopanther

  tattoopanther ★Zavarakatranemia ADVride Team

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2014
  Δημοσιεύσεις:
  4.083
  Περιοχή:
  Χαλκιδική
  Όνομα:
  ΚρίστοΠαντέρα
  Μοτό:
  R1200GS

Μοιραστείτε τη σελίδα