Απόβαση στη Νορμανδία.............

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Το συγκεκριμένο post το αφιερώνω στο φίλο μου Πλί κατα κόσμον Phoenix ,διότι κάποια στιγμή μου είπε οτι θέλει να πάει :happy:.



Στα 500 χλμ. ακτογραμμής, από το Χερβούργο ώς τη Χάβρη, η Νορμανδία είναι από τα πλουσιότερα τμήματα της Γαλλίας σε ιστορία και αξιοθέατα, χαρτογραφημένα σε δεκάδες θεματικές διαδρομές.

Όταν ακούμε για τη Νορμανδία, το μυαλό τρέχει στους Βίκινγκς και στα κόμικς, σε καταπράσινες πεδιάδες με καλοζωισμένες αγελάδες και σε μερικά από τα γνωστότερα τυροκομικά προϊόντα, όπως το camembert Président. Ελα, όμως, που στα πεντακόσια χιλιόμετρα που την αποτελούν, από το Χερβούργο ώς τη Χάβρη, θα ανακαλύψετε ένα από τα ιστορικότερα κομμάτια της Γαλλίας, με μέρη και αξιοθέατα που θα σας εντυπωσιάσουν, μέσα σε μια πραγματικά θαυμαστή εναλλαγή τοπίων. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε μία από τις πολλές θεματικές διαδρομές που θα σας προτείνουν: ανάκτορα, μοναστήρια, ιστορικές πόλεις και χωριά με παράδοση αιώνων, θέρετρα. Και, βέβαια, στα must του ταξιδιού σας, ο απόλυτος -επιβεβλημένος θα λέγαμε- προορισμός: οι ακτές της συμμαχικής απόβασης της 6ης Μαΐου 1944, επισκέψιμες και τουριστικά αξιοποιημένες. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, ας πάμε να γνωρίσουμε τα καλύτερα της Νορμανδίας.

HONFLEUR
Στο μικρό οδοιπορικό που επιλέξαμε, θα βρεθούμε πρώτα στην ωραιότερη πόλη της Νορμανδίας, την Honfleur (Ονφλέρ), δύο μόνο ώρες από το Παρίσι, στο «στόμιο» του Σηκουάνα, καθώς αυτός τρέχει προς τη Μάγχη. Εδώ κτίστηκε κάποτε ένα μικρό ψαροχώρι, που σήμερα συγκεντρώνει όλες τις χάρες του νορμανδικού τοπίου, γύρω από ένα γοητευτικό λιμανάκι που ρύθμιζε πάντα τη ζωή των κατοίκων του. Μια τόση δα πολιτεία σαν μινιατούρα του 17ου αιώνα, μέσα στα λουλούδια, όπως λέει και το όνομά της. Μέχρι τη δημιουργία της Χάβρης, το 1517, η Honfleur ήταν το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής, καθώς βρισκόταν γύρω από το Σηκουάνα και κρατούσε τα «κλειδιά» της διέλευσης των εμπορικών πλοίων προς την ενδοχώρα. Κοινωνία με μεγάλη ναυτική παράδοση, από τον 16ο αιώνα είδε τα βαπόρια της ν' ανοίγουν πανιά για νέους τόπους, για άλλες πατρίδες: από τη Βραζιλία και τη Γουινέα ώς τον Καναδά, όπου το 1608 έφτασε ο Champlain και ίδρυσε το 1650 το Κεμπέκ. Ηταν όμως και η εποχή που, εκτός από το εμπόριο, στο απόγειό του βρισκόταν και το δουλεμπόριο, με καραβιές ανθρώπων που έρχονταν από την Αφρική κυρίως, προς διάθεση στα λιμάνια της Νορμανδίας και εν συνεχεία στα τεράστια αγροκτήματα που είχαν δημιουργηθεί στον Αγιο Δομίνικο, στη Γουινέα, στον Ινδικό, σε φυτείες καφέ και ζαχαροκάλαμου.

Η μικρή Honfleur είχε γίνει το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας στη διακίνηση σκλάβων μετά τη Χάβρη, το Μπορντό, τη Νάντη και τη Λα Ροσέλ. Σήμερα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το παλιό λιμάνι μαρτυρούν εκείνη τη μακρινή (και μαρτυρική για πολλούς) εποχή, με παλιά σπίτια και αποθήκες. Εκεί μάζευαν το αλάτι -τον λευκό χρυσό της εποχής-, απαραίτητο για τη διατήρηση του μπακαλιάρου και της σαρδέλας. Σήμερα αυτές οι αποθήκες έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικούς χώρους, όπου θα δείτε να συνωστίζονται... σαν σαρδέλες καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο.
Στην περίμετρο του παλιού λιμανιού, πίσω από ιστιοφόρα και ψαρόβαρκες, θα δείτε πολύχρωμα στενόμακρα σπίτια εμπόρων και καπετανόσπιτα. Λιτά απέξω, αρχοντικά από μέσα, σαν πινελιές ριγμένες στα γαλήνια νερά του λιμανιού. Γύρω από εκεί, στα Quai St. Catherine, οι ψαροταβέρνες σού σπάνε τη μύτη με την έντονη μυρωδιά από σκορδάτες μπουγιαμπέσες. Δεν χρειάζεται να διαβάσετε τον κατάλογο για να παραγγείλετε τις, τουλάχιστον γνωστές, coquilles St. Jacques, που εδώ είναι στον τόπο τους, ή τις τραγανές μπουκιές μυδιών.
Και βέβαια, όταν κάποιος είναι στην Honfleur, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι βρίσκεται σε ένα από τα πλέον δημοφιλή και πολυζωγραφισμένα κέντρα του ιμπρεσιονισμού, πατρίδα του Ευγένιου Μπουντέν, ενός από τους βασικούς εκπροσώπους του πρώιμου ιμπρεσιονισμού, γύρω από τον οποίο μαζεύτηκαν οι πρωτομάστορες του ρεύματος - Μονέ, Πισαρό, Σίσλεϊ, Κορό, Ντιφί. Μεγάλοι ζωγράφοι που απαθανάτισαν στον καμβά τη γοητευτική ατμόσφαιρα της περιοχής, με δεκάδες έργα τα οποία θα δείτε στο Μουσείο Ευγένιου Μπουντέν στην Honfleur, μέσα σε ένα παλιό παρεκκλήσι μοναστηριού. Εδώ θα δείτε επίσης το πανέμορφο Ναυτικό Μουσείο, το Εθνογραφικό Μουσείο με πλούσιες λαϊκές συλλογές και τέλος τις παμπάλαιες, νορμανδικού τύπου, εκκλησίες.

DEAUVILLE - TROUVILLE (ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ)

Στα 15 χλμ. από εκεί βρίσκεται η Deauville - Trouville (Ντοβίλ - Τρουβίλ), το δίδυμο θέρετρο, ένα από τα ωραιότερα της Γαλλίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα αυτή η περιοχή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αμμόλοφοι και ένας αχανής βοσκότοπος. Το 1858 μερικοί Παριζιάνοι ευγενείς με κάποιους Εγγλέζους αργότερα αποφάσισαν να τη μετατρέψουν σε κοσμικό μέρος υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για μια μοναδική λουτρόπολη σε ύφος μπελ επόκ, με εκπληκτικά αρχοντικά -μόνο το 2005 αναπαλαιώθηκαν τα 500- των οποίων το στυλ -πρωτοποριακό για την εποχή- αποτέλεσε οδηγό στη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου τύπου αρχιτεκτονικής στη Γαλλία. Γι' αυτό και την αποκαλούν ανοιχτό μουσείο. Το 1913 έφτασε εδώ η Κοκό Σανέλ και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα, λανσάροντας μάλιστα την «αγορίστικη» μόδα (à la garçon), ενώ την ακολούθησαν πολλοί άλλοι Γάλλοι και Αγγλοι επώνυμοι, με επικεφαλής τον Rothschild.

Τι θα δείτε στο δίδυμο θέρετρο:
• Περπατώντας στην παραλία μήκους 3 χιλιομέτρων, όχι μόνο θα χαρείτε τα μπάνια σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Νορμανδίας, αλλά θα θαυμάσετε και τα ανακτορικού τύπου κτίρια -σπίτια και ξενοδοχεία- κατά μήκος της διάσημης παραλιακής.
• Το καζίνο του 1912, από τα καλύτερα της Ευρώπης.
• Το Normandie Barriere, ένα μεγαλεπήβολο παραδοσιακό ξενοδοχείο 300 δωματίων, του 1912 επίσης.
• Την περίφημη πλατεία της αγοράς.
• Το ατμοσφαιρικό δημαρχείο της πόλης του 1881.
• Το εντυπωσιακό κτίριο θερμών λουτρών σε στυλ Πομπηίας, με καμπίνες για τους λουομένους και ένα αίθριο στη μέση το οποίο είναι ένα από τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
• Τις επαύλεις των Henri de Rothschild και André Citroën.
• Τα δύο ιπποδρομικά κέντρα, εξαιτίας των οποίων η Deauville αποκαλείται και «horse lovers' resort». Τοπικοί και διεθνείς αγώνες ιππασίας διαδέχονται ο ένας τον άλλο όλο το χρόνο, ενώ δεν είναι λίγα τα άλογα που βλέπουμε να τρέχουν ελεύθερα - εικόνες που δένουν απόλυτα με το τοπίο!

ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΣΗΣ
Και από τις κοσμικές ακτές πάμε τώρα -πολύ κοντά από εδώ- στις... ιστορικές: στις ακτές της απόβασης. Ηταν χαράματα της 6ης Ιουνίου του 1944, όταν ξεκινούσε η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, με την ονομασία Overlord, δηλαδή Επικυρίαρχος. Τότε που άνοιγαν οι δρόμοι για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Πρόκειται για 60 - 70 συγκλονιστικά χιλιόμετρα ακτών σε μια αλησμόνητη διαδρομή, όπου θα συναντήσετε ό,τι απόμεινε από τότε: γερμανικά οχυρά, τα περίφημα Blockhaus που αποτελούσαν το τείχος του Ατλαντικού κατά μήκος των ακτών, καθώς και ερείπια χωμένα στην άμμο, όπως το προγεφύρωμα Mulberry που είχαν στήσει οι σύμμαχοι μέσα στη θάλασσα. Οι πέντε ηρωικές ακτές, κοντά ή μία στην άλλη, χωρισμένες τότε σε διοικητικούς τομείς, είναι οι Sword, Juno και Gold -υπό τον έλεγχο Βρετανών, Καναδών και Γάλλων- και οι Utah και Omaha - υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. Η τελευταία, που ονομάστηκε και Bloody Omaha, συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τα ανυπέρβλητα εμπόδια που συνάντησαν οι σύμμαχοι εκείνο το φουρτουνιασμένο πρωινό της Τρίτης, της D-Day. Στον ειδυλλιακό λόφο της Colleville-Sur-Mer, πάνω από την ακτή Omaha, μήκους 3 χλμ., βρίσκεται σήμερα το μεγαλύτερο αμερικανικό νεκροταφείο της Ευρώπης, με πάνω από 9.840 Αμερικανούς στρατιώτες που έπεσαν στις ακτές της Νορμανδίας. Η περιοχή ολόγυρα προκαλεί δέος, με τα γερμανικά οχυρά στο ύψωμα πάνω από την ακτή, όπου ένα γλυπτό μνημείο πεσόντων φέρει την ονομασία «Les Braves» (οι γενναίοι).

ARROMANCHES

Φτάνοντας εδώ, βρίσκεστε στο πλέον κομβικό σημείο των επιχειρήσεων του 1944 στη Νορμανδία. Μη βιαστείτε να απλώσετε την πετσέτα σας στην άμμο. Εχετε να δείτε πολλά ακόμη. Βρίσκεστε στο σημείο που είχαν επιλέξει οι σύμμαχοι με κάθε μυστικότητα, από το 1943, να δημιουργήσουν τεχνητό λιμάνι μέσα στη θάλασσα, το περίφημο σχέδιο Mulberry. Μια τεράστια προβλήτα -τμήματα της οποίας είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού από την παραλία- μήκους 8 χλμ. στήθηκε σε 8 μέρες μόλις, για ν' αρχίσει τις 100 επόμενες η αποβίβαση 2.500.000 ανδρών και 500.000 αρμάτων μάχης προωθούμενων στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια σας περιμένει το συγκλονιστικό Μουσείο της Απόβασης στην Arromanches. Εκεί θα παρακολουθήσετε σε κυκλικές γιγαντοοθόνες τι ακριβώς συνέβη τις πρώτες εκείνες πρωινές ώρες της απόβασης και θα μάθετε περισσότερα και για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι δύο ελληνικές κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής».
Αλλές εποχές και άλλος κόσμος τότε. Ας μη γελιόμαστε, όμως. Σήμερα όλη αυτή η ακτή αποτελεί κυρίως αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, με τεράστια υποδομή και οργάνωση και επισκέπτες από όλα τα μέρη της Γης. Χρωματιστά μικρά λεωφορεία πηγαινοφέρνουν κόσμο, όταν η παλίρροια είναι ευνοϊκή και τα νερά το επιτρέπουν. Στην παραλία τα παιδιά έχουν στήσει πάρτι μαζεύοντας όστρακα. Αλλοι καιροί!
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Η Deauville απέχει 195 χλμ. από το Παρίσι και 15 χλμ. από την Honfleur.Ο ευκολότερος τρόπος για να βρεθούμε στις ακτές της απόβασης είναι μέσω των κεντρικών αξόνων. Υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες στα κατά τόπους τουριστικά γραφεία και καλή σήμανση στους δρόμους. Αν μείνετε στην Deauville, θα είστε πολύ κοντά.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Deauville - Trouville
Le Trouville (1 rue Thiers, Trouville sur Mer, T/+33 02 31 98 45 48, www.hotelletrouville.com). Ξενοδοχείο δύο αστέρων κοντά στην παραλία. Ατμοσφαιρικά δωμάτια, καλό σέρβις και καλές τιμές. Από 40 ευρώ το άτομο.
La Μaison Normande (4 place du Maréchal de Lattre de Tassigny, Trouville sur Mer, T/+33 02 31 88 12 25, www.maisonnormande.com). Κτίριο του 17ου αιώνα, με ατμόσφαιρα εποχής σε 17 πανέμορφα δωμάτια. Από 45 ευρώ το άτομο.
Le Fer a Cheval (11 rue Victor Hugo, Trouville-sur-Mer, T/+33 02 31 98 30 20). Μοντέρνο ξενοδοχείο, με 34 άνετα δωμάτια, γύρω στα 85 ευρώ το άτομο.
Normandy Barriere (www.lucienbarriere.com). Απλώς υπέροχο! Ξενοδοχείο αγγλονορμαδικού στυλ του 19ου αιώνα, απέναντι από τη θάλασσα και δίπλα στο καζίνο, όπου η είσοδος για όσους μένουν στο ξενοδοχείο είναι ελεύθερη. French touch στα πανέμορφα δωμάτια, στην τραπεζαρία και στους υπόλοιπους χώρους.
Honfleur (www.ot-honfleur.fr για γενικές πληροφορίες)
Etap Hotel (www.etaphotel.com). Καλό και οικονομικό ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας. 38 - 50 ευρώ το άτομο.
Hotel Belvedere (36 rue Emile Renouf, Τ/+33 02 31 89 08 13). Πολύ γραφικό ξενοδοχείο, βλέπει τη γέφυρα της Νορμανδίας και διαθέτει έναν εξαιρετικό κήπο. Από 50 ευρώ το άτομο.
Hotel du Dauphin (10 place Pierre Berthelot, Τ/+33 02 31 89 15 53, www.hoteldudauphin.com). Πίσω από την πρόσοψη του 17ου αιώνα κρύβεται ένα μοντέρνο ξενοδοχείο με ναυτική διακόσμηση και άνετα δωμάτια. Aπό 70 ευρώ το άτομο.
La Maison de Lucie (44 rue des Capucins, T/+33 02 31 14 40 40, www.lamaisondelucie.com). Aτμοσφαιρικό μικρό πανδοχείο του 1874 με 10 δωμάτια και θέα στο λιμάνι και στην εντυπωσιακή γέφυρα της Νορμανδίας. Το καλοκαίρι το πρωινό σερβίρεται στην ταράτσα, που αποτελεί το καλύτερο σημείο του ξενοδοχείου. Από 150 ευρώ το άτομο.
ΦΑΓΗΤΟ
Η Νορμανδία είναι γνωστή και ως γαστρονομικός παράδεισος. Οπου και να πάτε, κυριαρχούν μυρωδιές από φούρνους και ατμοσφαιρικά εστιατόρια. Στην προβλήτα της Αγίας Αικατερίνης στη Honfleur, πολλές είναι οι brasseries και τα εστιατόρια γαλλικής κουζίνας και ψαρικών. Εδώ αξίζει να σημειώσετε το διάσημο La Tortue (36 rue de l'Homme de Bois, Τ/+33 02 31 81 24 60, www.restaurantlatortue.fr) με πολλά νορμανδικού τύπου πιάτα και το L' Ascot (76 Quai Ste Catherine, Τ/+33 02 31 98 87 91), το άλλο στέκι των καλοφαγάδων για κρέας και ψάρι. Επίσης, το εστιατόριο L'Absinthe στο ομώνυμο ξενοδοχείο (1 rue de la Ville, Τ/+33 02 31 89 23 23, www.absinthe.fr) με θέα το παλιό λιμάνι και σοφιστικέ γαλλική κουζίνα. Αν πρόκειται να το επισκεφτείτε Παρασκευή ή Σάββατο, κάντε κράτηση.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Να δοκιμάσετε τους υπέροχους μηλοχυμούς της Νορμανδίας.
Αν ενδιαφέρεστε να δείτε πώς φτιάχνουν το Camembert ή το Livarot, πηγαίνετε στη Φάρμα President, ένα αγρόκτημα του 19ου αιώνα, από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα του Camembert και άλλων τυροκομικών.
Ιδρυτής του ο President και προϊόν δικό του το ομώνυμο κρεμώδες τυρί. Περισσότερα στο www.fermerpresident.com
Για την Arromanches και το Μουσείο της Απόβασης θα βρείτε πληροφορίες στο www.normandy1944.com.
Για να δείτε τις ακτές της D-Day, και να πάτε στις παραλίες μπορείτε εναλλακτικά να αφήσετε τη μηχανή στο ξενοδοχείο και να πάτε με ποδήλατο (www.normandywebguide.com, www.normandy-tours-hotel.com).:D :D :D


Πηγή: dreamtravelgr.blogspot.gr
 
Τελευταία επεξεργασία:

todor

在中國,我們信任
Περιοχή
ΒΟΛΟΣ
Όνομα
ΘΟΔΩΡΗΣ
Μοτό
Τίμιος Κινέζος
όταν και όποτε πραγματοποιήσω το όνειρο (Σκωτία / Αμπερντίν στον αδερφό μου, φυσικά με μηχανή) το έχω σαν ενδιάμεσο προορισμό, είτε πριν είτε μετά...ααααχχχ....
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Φαίνεται καταπληκτικός προορισμός...
Η παρουσίαση. ..του blog, τα σπάει! !

Βέβαια. ..αν πάει το πουλί εκεί, θα δούμε αλλά πράγματα.
Με την "ματιά" του..:D
 

Phoenix

Gender fluid
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Στεργιος
Μοτό
bmw r1250gs adve Θα σε σκισω maniac
χουσβαρνα 510 πιστολ
χμμμμμμμμμμ!!!!!
:thinking::waiting::secret:
 

Phoenix

Gender fluid
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Στεργιος
Μοτό
bmw r1250gs adve Θα σε σκισω maniac
χουσβαρνα 510 πιστολ



Αδιευκρίνιστος
 
Top Bottom