Απόδραση στο στεριανό νησί Γαλαξίδι…….. !

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε… ,ίσως τελικά οι αγαπημένοι προορισμοί ,μας τραβάνε σαν μαγνήτες και ένας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα το Γαλαξίδι .

Η ιδέα ήταν να πάμε Άσπρα Σπίτια , Αντίκυρα για καφέ ,Άγιο Ισίδωρο για μπανάκι και επιστροφή ……
Αλλα τελικά κάναμε του κεφαλιού μας .....:wacky:

Καθώς κατεβαίνεις απο το Δίστομο σε υποδέχονται τα Ασπρα Σπίτια


Το 1963, η εγκατάσταση της βιομηχανικής μονάδας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» μακριά από τις κατοικημένες περιοχές τού νομού Βοιωτίας, οδήγησε την εταιρεία στη δημιουργία μιας παρακείμενης, πρότυπης εργατικής κοινότητας που θα φιλοξενούσε τις οικογένειες των εργαζομένων. Έτσι, στο μυχό τού γραφικού κόλπου της Αντίκυρας, δημιουργήθηκαν τα Άσπρα Σπίτια, ένας οικισμός χτισμένος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα από τον περίφημο πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη. Η πρωτοπόρος κοινότητα διέθετε υποδομές που εξασφάλιζαν την αυτάρκειά της και μια πρωτόγνωρη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.
Αργότερα, δύο ακόμη επεκτάσεις τού οικισμού υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Μ. Φωτιάδη, Χ. Λεμπέση και Π. Μασουρίδη, εξέλιξαν τη μορφή της κοινότητας που αποτελείται σήμερα από 1.072 κατοικίες σε μια έκταση 613 στρεμμάτων.
Τα παλια σπίτια είναι πέτρινα και θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι κάπως γραφικά....


Η καινούργια όμως επέκταση σου θυμίζει οτι βρισκεσαι σε τσιμεντούπολη :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown:
μόνο η παραλία σώζει κάπως την κατάσταση........



και με λίγο μεγένθυση νατο και το εργοστάσιο ..............


Από την άλλη πλευρά βλέπεις την Αντίκυρα .....





επειδή τα Ασπρα Σπίτια καθόλου δεν μας άρεσαν προσπεράσαμε γρήγορα για να δούμε την Αντίκυρα.

Είσοδος της Αντίκυρας


μεσα η μικρη πόλη μόλις που είχε βρέξει ...


το λιμανάκι ...


με τον μικρο φάρο ,ίσως το μοναδικό αξιοθέατο της μικρής αυτης πόλης


τελικά την φωτογραφία μας δεν την αφήσαμε ούτε στην Αντίκυρα ,ουτε για να πιούμε καφεδάκι και κατευθυνθήκαμε για Αγ.Ισίδωρο ...άρχησε να μας αρέσει :sneaky: :sneaky: :D


εδώ στο "κτήμα του Σπανού " είπιαμε το καφε μας γιατί το μέρος πραγματικά είναι πολύ όμορφο




με μια παραλία souper .........





αργότερα το καλοκαίρι σε αυτο τον στήλο θα κυμματίζει γαλάζια σημαία ένδειξη οτι η θάλασσα είναι "πεντακαθαρίδης ":yew:

εκεί απο κάτω έχει επίσης ενα υπέροχο καφέ που νομίζεις οτι βρισκεσαι σε νησακι....!

Όμως με ένα καιρό άστατο δεν μας έκανε όρεξη για μπάνιο ,είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη να κάνουμε χιλιόμετρα .......και έτσι αφού δεν είχε κάτι άλλο αξιόλογο να δούμε αποφασίσαμε να πάμε στο αγαπημένο Γαλαξίδι περνώντας απο την τέλεια διαδρομή Δεσφίνα -Ιτέα .

Η Αντίκυρα απο ψήλα ...


Από κάτω βρίσκονται κάτι υπέροχες παραλίες πηγαίνοντας προς Στενό και Αγ.Νικόλαο ,τα κλουβιά όμως απο τις ιχθυοκαλλιέργιες φοβαμαι οτι θα έχουν χαλάσει κάπως το μέρος.........

Μόλις βγαίνεις στο δρόμο από Δεσφίνα για Ιτέα ........

με έναν Παρνασσό να παίζει κρυφτό με τα σύννεφα και να αναρωτιόμαστε αν θα φάμε βροχή ή όχι .


Και από ψηλά φάνηκε ...τί ??


Μα φυσικά το Γαλαξίδι :inlove: :inlove:


Ενώ ακριβώς απο κάτω μας ,λες και βρίσκεσαι σε αεροπλάνο βλέπεις την Ιτέα..........


Λατρεύω τις στροφές της Δεσφίνας ...:laugh: :roflmao: :laugh:



και αφου εχουμε αφίσει πίσω μας και την Ιτέα να και μια κακή φώτο,προσπάθησα να βγάλω το λατομείο της Ιτέας με εξόρυξη βωξίτη για το αλουμίνιο που λέγαμε νωρίτερα ,αλλα ο Malco είχε υποτροπιάσει απο τις ωραίες στροφές και έτρεχε.....


οπότε προτίμησα να καθίσω ήσυχη και να σταματήσω να βγάζω :photo: γιατί σίγουρα σε καμιά επόμενη στροφή θα με "άδειαζε" :D :D :D

αλλά .....αυτο το έβγαλα...

στο βάθος σκαρφαλωμένοι στους πρόποδες του Παρνασσού οι Δελφοί .

Φτάσαμε-φτάσαμε :laugh: :laugh:


συνεχίζεται.....
 
Τελευταία επεξεργασία:

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Το Γαλαξίδι αποτελεί προορισμό παντός τύπου και καιρού. Είναι μία μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας, που μπορεί να την απολαύσει κανείς εξίσου το χειμώνα και το καλοκαίρι, αφού τα καπετανόσπιτά του αναπτύσσονται σε δύο γραφικούς κόλπους και ταυτόχρονα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και τα γνωστά του θέρετρα, την Αράχωβα και τους Δελφούς. Η προβλήτα και η περαντζάδα δίπλα στα νερά του Κορινθιακού, καθώς και η ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής που αποπνέει το Γαλαξίδι, σου δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας, αλλά παράλληλα σε κάνουν να θες να μπεις στη μηχανή του χρόνου και να φανταστείς τι γινόταν σ’ αυτή την προβλήτα πριν από 150 περίπου χρόνια, όταν το Γαλαξίδι άκμαζε λόγω της ναυτιλίας.
Κτισμένο επάνω σε μία γλωσσοειδή χερσόνησο στον Κρισσαίο Κόλπο, στα βορειοανατολικά του Κορινθιακού Κόλπου, το Γαλαξίδι μέχρι πολύ πρόσφατα (έως τη δεκαετία του ’60 που έγινε ο δρόμος για τη Ναύπακτο) επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο μέσω θαλάσσης, καθώς ήταν περιστοιχισμένο από ορεινές περιοχές, απότομες πλαγιές και δύσβατους δρόμους. Η οικονομία των ανθρώπων εδώ προσαρμόστηκε πλήρως με τη θάλασσα και παρόλο που βρίσκεται σε μια γωνία της Στερεάς Ελλάδας, η όλη ατμόσφαιρα είναι άκρως νησιωτική, ενσωματώνοντας όμως και έναν ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα.









Η καπετάνισσα με τα δυο της παιδιά κουνά το μαντίλι ..........






αγαπημένη παραλία .....


Εαν έχετε χρόνο όταν επισκεφτείτε το Γαλαξίδι αξίζει να δείτε 3 πράγματα (αν μπορώ να περιοριστώ μονο σε τρία )

Το Εθνολογικό Ναυτικό Μουσείο,το παλιό Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, και την Αρχαιολογική συλλογή, τα οποία στεγάζονται σε κτίριο του 1868.Το μουσείο που είναι το καλύτερο μέρος για να γνωρίσετε τη μεγάλη ναυτική ιστορία του Γαλαξιδιού ,καθώς θα δείτε και το μοναδικό ιστορικό χειρόγραφο «Το Χρονικόν του Γαλαξειδίου», γραμμένο το 1703 από τον Ιερομόναχο Ευθύμιο, που ανακάλυψε το 1864 σε μια κρύπτη στα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού του Σωτήρα ο Κ. Ν. Σάθας. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά χειρόγραφα και περιλαμβάνει την ιστορία του Γαλαξιδιού από τον 10ο έως και τον 18ο αιώνα.


Τον εντυπωσιακό Ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του Γαλαξιδιού, το καμπαναριό του οποίου θα δείτε να ξεχωρίζει από παντού. Ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο ιερό που πιθανότατα ήταν το ιερό του «Απόλλωνα Νασιώτα». Ο βυζαντινού ρυθμού ναός κτίστηκε το 1902 και έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο χαρακτηριστικό δείγμα εξαιρετικής τέχνης, τεχνοτροπίας μπαρόκ αγνώστου τεχνίτη. Εικάζεται, ότι κατασκευαστής είναι ο Μετσοβίτης ξυλογλύπτης Αναστάσιος Μόσχος. Η παράδοση πάντως μιλάει για έναν Μαστρο-Νικόλα από την Ήπειρο. Με ανάγλυφη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, το έργο χωρίζεται σε 12 τμήματα – έξι δεξιά και έξι αριστερά της Ωραίας Πύλης –, ατόφια κομμάτια ξύλου.


και 3ο,τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής για το εκπληκτικό ηλιακό ημερολόγιο που έχει.Η Εκκλησία χτισμένη πριν το 16ο αιώνα, έχει πολύ παλιές εικόνες, ιδίως το τέμπλο, που είναι φτιαγμένο από ξύλο καρυδιάς, από το έτος 1847. Η εκκλησία όμως κρύβει τις δικές της εκπλήξεις: Το μικρό ηλιακό ρολόι στην εξωτερική πλευρά της κυρίας εισόδου πασχίζει να σας ενημερώσει για την ώρα – δεν είναι όμως η μοναδική αστρονομική έκπληξη. Μπείτε για να δείτε στο δάπεδο χαραγμένο τον ζωδιακό κύκλο – το ηλιακό ημερολόγιο και μία γραμμή με όλα τα σύμβολα που διασχίζει τον ναό και έχει μήκος περίπου 12 μέτρα. Κάθε μεσημέρι στις 12.00 (13.00 για τους θερινούς μήνες)μια αχτίδα φωτός μπαίνει στην εκκλησία από μια στρογγυλή τρύπα της οροφής και πέφτει στην αντίστοιχη ημερολογιακή κουκκίδα του κύκλου. Είναι όλα δημιουργήματα του καπετάν Ηλία Σούρτη, καραβοκύρη και μύστη της αστρονομίας.


Και αφου κάναμε την βολτα μας και ξεμουδιάσαμε βουρ για φαί .........

Προτείνουμε τον Ζυγό ,το εν λόγω μαγαζί ,αν και δεν σας γεμίζει το μάτι, κρύβει εξαιρετική κουζίνα ,ο κος Μοσχονάς με την γυναίκα και την κόρη του θα σας περιποιηθούν και θα δοκιμάσετε φοβερές νοστιμιές :hungry: :hungry: :hungry: σε πολύ λογικές τιμές .


και αυτη η πελάτισσα νομίζω οτι είναι η καλύτερη απόδειξη ,:secret: η κα.Μπαρμπαρίγου




το μπαλκονάκι είναι όλα τα λεφτα ..........


Ελπίζω να μην σας κούρασα και να σας έδωσα "καλές πληροφορίες ";)
η συνέχεια ήταν καφές στην Αράχωβα αλλα φώτο δεν έχει γιατί απο το Γαλαξίδι και μετα μας κυνηγούσε η βρόχη ,μπορεί μπανιο στη θαλασσα να μην κάναμε αλλα την βουτιά μας στην βροχή την κάναμε :D :D :D.
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
ωραιο το ζευγος.....
στις αγαπημενες στροφες της δεσφινας, μαλλον θα σε ξεγοφιασε ο ψηλος:D
 

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
ωραιο το ζευγος.....
στις αγαπημενες στροφες της δεσφινας, μαλλον θα σε ξεγοφιασε ο ψηλος:D
Ίσα-ίσα Κώστα δεν ξερω πως να το εξηγησω αλλα επειδη το σώμα μου ακολουθει τις στροφες, μου ανακουφιζεται η μέση. Μου αρέσουν οι στροφές ,στις ευθειές με πιάνει υπνηλία :sleep: :p :D :p
 

staga1200

Μέλος
Περιοχή
ΙΛΙΟΝ
Όνομα
Σταύρος
Μοτό
BMW 1200 GS
Μπράβο στα παιδάκια τα καλά !!!
Σας ευχαριστούμε για την βόλτα που μας κάνατε !!! :friend:
 

Markas

Μέλος
Περιοχή
Ηράκλειο Κρήτη
Όνομα
Νίκος
Μοτό
BMW F800GS
Yamaha WR250R
Δεν έχω πάει από τα συγκεκριμένα μέρη, οπότε και οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες ευπρόσδεκτες.
Ωραία βόλτα, έτσι, ένα ημερίσιο ξέσκασμα για γεμίσουμε τις μπαταρίες και να ξεχάσουμε τη καθημερινότητα.
Και την άλλη με το καλό το ζεύγος!
 

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Να προσθέσω και ένα τέταρτο "πράγμα "
Αν πας στο Γαλαξίδι..
Αξίζει να τσιμπήσεις και μια μακαρονάδα με θαλασσινά... :)
Μην λες τετοια κι ας ειναι 7:30 το πρωι μου τρεχουνε τα σάλια :hungry: :hungry: :hungry:
 

mAthosalas

I love my GS
Περιοχή
ΧώμαSweetHome
Όνομα
Κώστας
Μοτό
F800GS 30 years
Εζησα στην Αντικυρα 3μιση χρονια...αγαπημενα μερη και βιωματα απο αυτα που σε συνδεουν παντοτινα με εναν Τοπο. :)
Ο ΑηΙσιδωρος ηταν απο τοτε "θερετρο" για μπανακι. Τωρα τον εχουν αξιοποιησει περισσοτερο και πολυ καλα επραξαν.Ωραιο μερος για επισκεψη και μπανακι.
Τα Ασπρα Σπιτια και οι Γαλλοι με την Πεσινέ ηταν τοτε (1982) πολυ μπροστα απο την Εποχη...
Η Δεσφινα σε μαγνητιζε καθημερινα πλησιαζοντας απο...τις μυρωδιες της τσικνας...απο φρυγαδελια και παϊδακια μεχρι οτι τραβαει η ψυχη σου(και το στομαχι σου)!
Το στροφιλικι της Δεσφινας,αν θυμαμαι καλα ειναι φρεσκο απο το 1987...εμεις πηγαιναμε τοτε απο τον παλιο δρομο Ιτεα-Δεσφινα που θυμαμαι το λεωφορειο σε καποιες στροφες εκανε μανουβρες μπρος-πισω για να χωρεσει...θυμαμαι ακομα κατι γυναικες μεσοκοπες να σταυροκοπιουντε καθε φορα!!!Αν σας παρει ο δρομος πατε μια γυρα απο εκει...αξιζει η θέα!Βεβαια με προσοχη γιατι ο δρομος αυτος ειναι παρατημενος και με αρκετα κομματια σπασμενα...
Το οδικο κομματι Ιτεα-Γαλαξιδι ειναι τεχνικο στροφιλικι ...μούρλια!Πολλακις περπατημενο κ καθε φορα το ριχνουμε ενα ζεϊμπεκικο...με ασφαλεια ναι!χεχε...
Για το Γαλαξιδι τι να πουμε...Μου αρεσε πολυ η ωραια παρουσιαση που διαβασα και παντα αγαπημενο μερος και πανεμορφο!
Απο τις ειδικες τού Ακροπολις που εχω καταγεγραμμενες στο νου επ'αοριστον,ειναι η παλια Ειδικη Βωξιτες εξω απο τα Ασπρα Σπιτια...κοκκινοχωμα σπασμενο χωματοδρομο κ τα Ραλυ των Θεων να μας φτανουν στον Ουρανο απο χαρα και χαρμα οφθαλμων!
Ωραια παρουσιαση παιδια και ωραια βολτιτσα.Μπραβο σας :)
 
Top Bottom