Αρκούδα από τα Σταν

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Όσο απομακρυνόμασταν από τον Βόλγα τόσο το τοπίο γινόταν πιο άγονο και αφιλόξενο. Το μόνο που έβλεπε κανείς συνέχεια ήταν πετρελαιοπηγές αφού είναι γνωστό ότι η Κασπιακή ακτή έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφός της. Για το λόγο αυτό το Καζακστάν κατάφερε να ξεφύγει από την οικονομική ανέχεια που έπληξε τα υπόλοιπα Σταν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και να βιώνει τα τελευταία χρόνια σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Βέβαια την ανάπτυξη αυτή στις νότιες περιοχες που κινηθήκαμε ούτε με το κιάλι δεν την είδαμε μια που η φτώχεια ήταν παντού εμφανής και ιδιαίτερα στην επαρχία.



Μνημείο στην άκρη του δρόμου..



Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν τα νεκροταφεία τους με τις κατασκευές σαν μικρά περίτεχνα σπιτάκια. Την ίδια εικόνα συναντούσαμε σε όλη την ευρύτερη περιοχή μια μου η μουσουλμανική θρησκεία είναι η κυρίαρχη.



Το βράδυ διανυκτερεύσαμε στο Atyrau (στον ξενώνα Arzu Hostel https://www.google.gr/maps/place/Arzu+Hostel/@47.0957938,51.9107302,15z/data=!4m8!1m2!2m1!1shostel!3m4!1s0x41a3ea33ec809c3b:0x129bb0e81fa308da!8m2!3d47.0897679!4d51.9135559), μια μεγαλούπολη του δυτικού Καζακστάν (με απίστευτα πολλά κουνούπια). Ήταν η πρώτη φορά που θα μέναμε σε ξενώνα, όλοι μαζί με κουκέτες και τα λοιπά και το πήραμε λίγο στην πλάκα, δεν ξέραμε όμως ακόμη ότι αυτό θα ήταν ο κανόνας από εκεί και μετά. Οι ιδιοκτήτες του ξενώνα προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τις μηχανές μας στο σπίτι πάρκινγκ του σπιτιού τους 10’ από τον ξενώνα. Κλειδώσαμε τις μηχανές και μια που δεν είχαμε και πολύ όρεξη για βόλτα, την πέσαμε στο σαλόνι του ξενώνα και παραγγείλαμε πίτσες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Η επόμενη ημέρα θα μας έβρισκε να έχουμε χωθεί πάλι βαθιά μέσα στη στέπα. Ακόμη και ο ταξιδιωτικός οδηγός του Lonely Planet τον οποίο σε κάθε ταξίδι συμβουλευόμαστε ανέφερε ότι στην περιοχή αυτή ανάμεσα στο Atyrau και τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν δεν υπάρχει απλά τίποτε! Τίποτε όμως!! Μόνο στέπα, άντε κανένα ξεχασμένο χωριό στο πουθενά και καμήλες. Αυτά…



Σε κάποιο σημείο της διαδρομής διαπίστωσα ότι κάτι έσταζε από το ένα σαμάρι που είχα στα πλάγια. Ήμουν ο μόνος που είχε επιλέξει τα σαμάρια αντί σκληρών βαλιτσών για λόγους που έχουμε αναφέρει στο φόρουμ στο παρελθόν και εξακολουθώ να υποστηρίζω για ταξίδια αυτού του είδους. Είχα κάνει όμως το λάθος να βάλω τα λάδια που είχαμε πάρει για αλλαγή στα πλαϊνά σαμάρια και όχι στον σάκο του καθίσματος με συνέπεια σε μια στατική χαζοπτώση να πατηθούν και ορισμένα από αυτά να σπάσουν. Το ενδεχόμενο να βρούμε λάδια για τη μηχανή κάπου στα Σταν απλά δεν έπαιζε. Για να σώσουμε λοιπόν ότι σώζεται προμηθευτήκαμε μπουκάλια ψυκτικού υγρού που βρήκαμε σε ένα βενζινάδικο, τα αδειάσαμε και ξεκινήσαμε τα γεμίζουμε (φιλτράροντας παράλληλα) με το λάδι που είχε μείνει στον αδιάβροχο σάκο. Ευτυχώς σώθηκε αρκετό για να κάνουμε την αλλαγή στα 7-8.000χμ.

 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Στο σημείο αυτό υπήρχε το εξής δίλλημα. Να διανυκτερεύσουμε στο Beyneu που υπήρχαν κάποιες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να προχωρήσουμε μέχρι τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν όπου είχαμε ακούσει ότι έπαιζε ξενοδοχείο; Ο στόχος για την επόμενη ημέρα ήταν η πόλη Nukus στο Ουζμπεκιστάν, στόχος όμως ανελαστικός επειδή εκεί τα ξενοδοχεία ήταν κλεισμένα από πριν (όπως σημείωσα στην αρχή του ταξιδιωτικού), χωρίς δυνατότητα αλλαγής – ακύρωσης. Τα χιλιόμετρα από το Beyneu μέχρι το Nukus ήταν γύρω στα 500 από τα οποία τα περισσότερα διαλυμένα. Αν σκεφθεί κανείς ότι έπρεπε να υπολογίσουμε και την καθυστέρηση στα σύνορα, θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να μην προχωρήσουμε και να μείνουμε στο Beyneu. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε.

Ο δρόμος ήταν όντως άθλιος! Και όσο πλησιάζαμε στα σύνορα γινόταν και χειρότερος. Το ίδιο βέβαια ίσχυε και από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το φαινόμενο αυτό το συναντήσαμε σε όλα ανεξαιρέτως τα σύνορα στα Σταν και μας έκανε πραγματικά εντύπωση πως ενώ μπορεί ο δρόμος να ήταν ικανοποιητικός για εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τα εκεί, τα τελευταία 50-100χμ θα ήταν πάντα σαν βομβαρδισμένος. Χειρότερο δρόμο έχω συναντήσει μόνο στο Αφγανιστάν αλλά εκεί ήταν όντως βομβαρδισμένος. Εδώ δεν υπήρχε δικαιολογία…Μυστήριο...

Με τα πολλά φτάσαμε στα σύνορα και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για το ξενοδοχείο που μας είπαν. Το μέρος ήταν ένας πανάθλιος έρημος σκουπιδότοπος με τον κόσμο να περιμένει μέχρι την επόμενη ημέρα να ανοίξουν τα σύνορα, αφού το απόγευμα έκλειναν μέχρι την άλλη ημέρα στις 06.00.



Τελικά το ξενοδοχείο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα κακόγουστο αστείο. Μας παραχώρησαν ένα ημιυπόγειο χώρο, χωρίς φυσικά WC (όλο το ξενοδοχείο) και χωρίς ούτε μια βρύση. Για κρεβάτια ούτε λόγος βέβαια. Πατωματάκι λοιπόν επάνω σε κάτι χαλιά και υπομονή να περάσει το βράδυ. Και να σκεφθεί κανείς ότι εμείς ήμασταν οι ευνοημένοι της υπόθεσης αφού ο υπόλοιπος κόσμος την έβγαζε έξω στη βρώμα, τη σκόνη και τη δυσωδία. Και ενώ νομίσαμε ότι το έχουμε τερματίσει και δεν πάει χειρότερα, άρχισαν να σκάνε μύτη κατσαρίδες ή τέλος πάντων τέτοιου στυλ έντομα με κάτι τύπου δαγκάνες μπροστά. Σκοτώνουμε μια, σκοτώνουμε δύο και μετά από λίγο ξεκινάει η μάχη. Πρέπει να σκοτώσαμε τουλάχιστον 20-30 από αυτές ώσπου τελικά…χάσαμε. Δεν είχε νόημα να προσπαθούμε άλλο. Έμπαιναν από παντού και δεν είχαν σταματημό. Πασαλειφθήκαμε λοιπόν με όσο αντικουνουπικό είχε ο καθένας (ελπίζοντας να κάνει δουλειά και στις κατσαρίδες) και τυλιχτήκαμε με το σεντόνι μας (και ας είχε αποπνιχτική ζέστη εκεί μέσα). Το καλό είναι ότι το αντικουνουπικό που είχαμε πάρει εγώ και ο Κώστας ήταν extra hard core (https://www.lifesystems.co.uk/products/insect-repellents/expedition-50-plus-range) και αν και γενικά έχουν ακουστεί πολλά (δυσάρεστα) για τη δραστική ουσία deet που περιέχει, στη φάση αυτή ήταν το λιγότερο που μας ένοιαζε. Το κακό από την άλλη είναι ότι ήταν τόσο δυνατό – διαβρωτικό που όταν σε κάποια περίπτωση στο Τατζικιστάν παρουσίασε διαρροή και άρχισε λίγο λίγο να στάζει, μου διέλυσε ότι είχα στο νεσεσέρ που το είχα μέσα, μου τρύπησε το νεσεσέρ, τον αδιάβροχο (κινέζικο) σάκο που χρησιμοποιώ για τμηματοποίηση των πραγμάτων μου μέσα στον μεγάλο 60λτ σάκο μου και τελικά και τον ίδιο τον Touratech PVC σάκο (μετά σκεφτόμουν ότι αυτό το πράγμα το έβαλα και επάνω μου…).

Το δωμάτιο στα σύνορα…



Την επόμενη ημέρα θα μπαίναμε στο Ουζμπεκιστάν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι του ταξιδιού…
 
Τελευταία επεξεργασία:

Goukos

Once a Marine always a marine....
Περιοχή
SaloniKa .....again.....
Όνομα
Γιωργος
Μοτό
R1200GSA
Τελικά ειναι φοβερή φάση να διαβάζεις τέτοια ταξιδιωτικά μέσα στο χειμώνα . Είναι πιο καλογραμμένα και έχει καθαρίσει το μυαλό του ταξιδευτή ώστε να μπορέσει να αποτυπώσει καλύτερα αυτά που έζησε !!!
Συγχαρητήρια για την ταξιδαρα σας παίδες.
Έτσι όπως το γράφεται είναι για copy paste το ταξίδι ... Σημαντικότατες πληροφορίες !!!
Keep Rocking !!!!!

Στάλθηκε από τον επιχειρησιακό S7.....
 

desert fox

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
Σε αναμονη......
Καθε φορα που σας διαβαζω ειναι σα να το ζω γιατι ερχονται εικονες απο τα δικα μου ταξιδια μπαινω στο πετσι του αναβατη και θελω να φυγω απ τη δουλεια να φορτωσω τη μηχανη και να την κανω....:stm:
 

XLGeorge

Μέλος
Όνομα
George
Μοτό
αργά τζαμπανέζικα
Ειμαστε λοιπον ηδη πεντε μερες στο δρομο και το πρωι της εκτης (Πεμπτη 6 Ιουλιου) θα μπαιναμε στο Καζακσταν, τα δυτικα συνορα του οποιου ειναι πολυ κοντα στο Αστραχαν της Ρωσιας οπου ειχαμε μεινει το προηγουμενο βραδυ.

Απο δω και μετα θα αρχιζανε οι αφιλοξενες στεπες του Καζακσταν, και μολονοτι απ’οτι ειχαμε διαβασει υπηρχανε βενζιναδικα στη διαδρομη, για να ειμαστε σιγουροι γεμισαμε τα μπιτονια που ειχαμε μαζι μας στη Ρωσια οπου ειχαμε διαπιστωσει οτι η βενζινη ητανε πολυ καλης ποιοτητας. Ετσι λοιπον βαρυναμε τα ηδη βαρια μηχανακια με ακομη 20+ κιλα. Πηγαινοντας προς τα συνορα, στο Krasnyy Yar περασαμε ενα παρακλαδι του Βολγα.




Εχοντας φτασει και περιμενοντας να περασουμε τα συνορα, βρηκαμε τρεις Τσεχους που γυρναγανε απο τον δρομο του Μεταξιου. Eιχανε ενα Triumph 800 XC και ενα αεροψυκτο 1200 GS του 2006 με χωματινα λαστιχα και ..ενα φορτηγακι υποστηριξης με λαστιχα,ανταλλακτικα κλπ το οποιο οδηγουσε ο τριτος της παρεας ;) Μας ειπανε οτι απο κει και περα οι δρομοι θα ηταν κακοι και μας συμβουλεψανε να μεινουμε το μεθεπομενο βραδυ ακριβως στα συνορα με το Ουζμπεκισταν αντι για την πολη Beyneu 50χλ απο τα συνορα οπου σκοπευαμε να μεινουμε. Κατα τα λεγομενα τους “ειχε ξενοδοχειο” :rolleyes:

Τα λιγα πρωτα χιλιομετρα μετα τα συνορα ειχανε ακομη πρασινο ευφορο εδαφος και κανανε την εμφανιση τους και οι πρωτες καμηλες που διασχιζανε αμεριμνα το δρομο, λεγοντας μας με τον τροπο σους “here is Asia”. Αμεσως μετα απο κεινο το σημειο το εδαφος εγινε αγονο και ξηρο και ο δρομος χαλασε.







Και οταν λεμε χαλασε, οχι απλα χαλασε αλλα εγινε ενα απιστευτο σπαστηρι στο οποιο για να διατηρησουμε μωτ πανω απο 50χλω διακινδυνευαμε ανα πασα στιγμη να κανουμε τους τροχους τετραγωνους o_O Και επειδη επρεπε να βγαλουμε περιπου 300 χιλιομετρα μεχρι το προορισμο της ημερας το Atyrau και δεν ξεραμε αν ο δρομος εφτιαχνε παρακατω, αναγκαστικα πηγαιναμε γρηγορουτσικα. Αυτο το σπαστηρι διηρκεσε περιπου 60 χιλιομετρα και οι μονες απωλειες που ειχαμε ητανε καποια σφραγισματα :D και η κλειδωνια σε ενα φρυδακι της κατουρατεκ η οποια εμεινε καπου στη στεπα - τα καρα-φορτωμενα μηχανακια τη βγαλανε αλωβητα :ok:

Στη συνεχεια αντικρυσαμε το πρωτο νεκροταφειο που εδειχνε σαν ερημη πολη με τους ταφους να ειναι μικρα σπιτακια, θα βλεπαμε ακομη πιο εντυπωσιακα τετοια νεκροταφεια στο Ουζμπεκισταν.







Οι καμηλες συχνα-πυκνα εκει στην ακρη του δρομου.




Και καποια κοματια οπου βγηκαμε απο τον κυριο δρομο - ασφαλτο.




Καναμε τα περιπου 300 χιλιομετρα μεχρι το Atyrau οπου μειναμε το βραδυ χωρις προβλημα. Μειναμε στον ξενωνα που περιεγραψε ο Παντελης σε κουκετες, αλλα υπηρχε ενα πολυτελεστατο μπανιο το οποιο, αν καταλαβα καλα, χρησιμοποιουσε και η ιδιοκτητρια η οποια εμενε και αυτη εκει αλλα σε κυριλε δωματιο. Γλυστρισε λοιπον και επεσε στο μπανιο ο Χριστοφορος και απεκτησε μωλωπες σε διαφορα σημεια. Ηρθε κουτσαινοντας πισω στις κουκετες μουρμουριζοντας “Δεν ειχαμε θεμα στο πρωινο σπαστηρι και παραλιγο να σπασω το ποδι μου στο μπανιο του ξενωνα!!” :eek: :D


Την επομενη μερα επρεπε να κανουμε περιπου 500 χιλιομετρα σε ερημη στεπα οπου δεν υπηρχε τιποτα, κυριολεκτικα τιποτα!! Ελαχιστα αυτοκινητα, και ενα απο αυτα ενα μπατσικο που ερχοτανε αντιθετα αλλα "χτυπησε" τον Παντελη που πηγαινε με 100+χμω με οριο 90χμω και γυρισε και τον σταματησε αλλα τελικα δεν του εδωσε κληση και γλυτωσαμε το μπαξισι που θα χρειαζομασταν.

Ο δρομος που ητανε απλα ατελειωτος αλλα ευτυχως ασφαλτος με την στεπα αριστερα και δεξια μεχρι οπου εφτανε το ματι. Φαινεται στη δευτερη φωτο οτι η κλειδωνια απο το φρυδακι εχει αποδημησει απο το κοπανημα στο σπαστηρι της προηγουμενης μερας.







Στο βενζιναδικο που σταματησαμε για να σωσουμε το λαδι απο το σαμαρι του Παντελη, ειχε και τουαλετα. Βλεποντας την o_O προτιμησαμε εξωτερικη τουαλετα με τη θεα της στεπας :D :roflmao:










Φτασαμε στη Beyneu, γεμισαμε τα ρεζερβουαρ στο τελευταιο βενζιναδικο εκει καθως ειμαστε πια 50χμ απο τα συνορα με το Ουζμπεκισταν οπου ξεραμε οτι υπηρχε σοβαρο προβλημα με τη βενζινη, και αφου καναμε καποιες δουλειες στα μηχανακια σε ενα αλλο, ερημο βενζιναδικο, πηραμε το δρομο για τα συνορα για μα κοιμηθουμε εκει το βραδυ ωστε να περασουμε πρωτοι το αλλο πρωι - οπως μας ειχανε συμβουλεψει οι Τσεχοι.

Ο δρομος αρχισε σαν πατημενος χωματοδρομος αλλα δεν αργησε να γινει αθλιος, η εντουροδιαδρομη της μερας για το κερασακι. Και οπως πηγαιναμε και βλεπαμε που και που κανενα αυτοκινητο να ταλαιπωριεται στον χαλασμενο χωματοδρομο, ειδαμε Καζακστανο απο απεναντι με διχρονο μηχανακι no-name και για κρανος το ειδικο μοντελο της Arai για στεπα και ερημο! :cool: :roflmao: Φυσικα και τον σταματησαμε και βγαλαμε σχετικες φωτο :D :ok:







 
Τελευταία επεξεργασία:

XLGeorge

Μέλος
Όνομα
George
Μοτό
αργά τζαμπανέζικα
Φτασαμε στα συνορα με το Ουζμπεκισταν λιγο μετα τις 6μμ και αντικρυσαμε μια απιστευτα τριτοκοσμικη εικονα, με κοσμο παντου, σκουπιδια και την ουρα των οχηματων για το επομενο πρωι να εχει ηδη αρχιζει να σχηματιζεται, με κοσμο να στρωνει να κοιμηθει στο ξενοδοχειο "εναστρος ουρανος" διπλα στα οχηματα o_O Φυσικα και γιναμε το κεντρο του ενδιαφεροντος με τα μηχανακια μας και ανεβασα τελικα στο δικο μου εναν τυπο που με εφαγε να τον αφησω ν’ανεβει - το μπιτονι με τη βενζινη ειναι διπλα στο εδαφος.




Αλλα το κυριο θεμα ηταν το ξενοδοχειο, και δεν υπηρχε υποψια ξενοδοχειου στον οριζοντα. Ισως και να υπηρχε αν ψαχναμε 2-3 χιλιομετρα πιο περα, καθως οι Τσεχοι ειχανε πει οτι υπηρχε, αλλα δεν ειχαμε κουραγιο. Ρωτωντας εδω κι’εκει με νοηματα, μας δειξανε ενα κτισμα λιγο πιο κατω και πηγαμε με τον Παντελη να δουμε τι παιζει. Στο ισογειο ειχε κατι σαν κυλικειο, μια σαλα με μεγαλο τραπεζι που οι θαμωνες μπορουσανε να φανε τα φαγητα τους και οταν ζητησαμε δωματιο για τεσσερις, η φιλικοτατη μουσουλμανα ιδιοκτητρια απαντησε "βεβαιως, βεβαιως" και μας πηγε σε ενα δωματιο στο υπογειο, διπλα σε αλλα τετοια δωματια, που δεν ειχε τιποτα μεσα. Οταν ρωτησαμε "κρεβατια;;" εκανε "περιμεντε.." και πηγε κι’εφερε 4 στρωματα που ταριξε κατω.

Μετα απο μια μικρη συσκεψη απ'εξω, αποφασισαμε να μεινουμε στο πενταστερο που ειχαμε την τυχη να βρουμε :rolleyes: Κουβαλησαμε τις αποσκευες κατω αλλα αφησαμε τα μπιτονια με τη βενζινη στον προθαλαμο του κτισματος μαζι με τις μποτες μας και τα παπουτσια ολων των ενοικων, οπως ειναι η παραδοση σε μουσουλμανικες χωρες. Βαλαμε τις μηχανες πισω απο το κτισμα, τις κλειδωσαμε, και βαλαμε το Αφρικα του Παντελη κοντρα στα δυο CRF για μεγαλυτερη ασφαλεια. Φαγαμε απο την ξηρα τροφη που ειχαμε μαζι μας στο "σαλονι", στρωσαμε τους υπνοσακους και αποφασισαμε να πεσουμε για υπνο νωρις, γυρω στις 9μμ, με τον ηλιο να δυει ακριβως εκεινη την ωρα.

Με την κουραση που ειχαμε ημουνα μεταξυ φθορας και αφθαρσιας οποτε ακουω τον Χριστοφορο απο διπλα μου να λεει "παιδες, κατι περπαταει πανω μου!" o_O Αναβουμε φωτα και βλεπουμε μια ασιατικη βερσιον κατσαριδας ή κατι παρομοιο. Τη σκοτωνουμε, ψαχνουμε λιγο παραπανω, σκοτωνουμε αλλα τρια-τεσσερα τετοια και λεμε, ενταξει τωρα, ας την πεσουμε. Μετα απο λιγο ακουω τον Χριστοφ απο διπλα να λεει "δε μπορω να κοιμηθω, βγαινω εξω για τσιγαρο", και παει και στηνεται ακριβως εξω απο τον φεγγιτη που ητανε στο υψος του εδαφους.

Οπως καπνιζει λοιπον και κοιταει απ’εξω τον φεγγιτη, μου λεει "ρε Τζωρτζ, εδω κατω απο αυτη την πλακα στο φεγγιτη μπαινουνε τα εντομα". Σηκωνομαι λοιπον, παιρνω το αντικουνουπικο σπρεϋ που ειχα και κανω μια φσσσσσστ κατα μηκος της πλακας του φεγγιτη απο μεσα. Ζαλιζονται λοιπον και πεφτουν τουλαχιστο 30 τετοια εντομα κατω στο πατωμα και αρχιζουν κα κινουνται πανικοβλητα για να ξεφυγουν!! :eek: Οπως εγραψε κι’ο Παντελης, τους την πεσαμε με παντοφλες και οτι αλλο ειχαμε, εγω σε μια στιγμη εψαχνα παντοφλα και δεν εβρισκα και καθαρισα μερικα με σφαλιαρες στον τοιχο και με μπουνιες πανω στη καταλερωμενη μοκετα του πατωματος o_O o_O Μετα απο μια δευτερη γυρα αντικουνουπικου, διαπιστωσαμε οτι αυτη η μαχη δεν ειχε τελειωμο, βγηκαμε εξω να πλυνουμε χερια και αφου πασαλειφτηκαμε με αντικουνουπικο αποφασισαμε να την πεσουμε. Εγω προσωπικα κοιμηθηκα μια χαρα (νομιζω και ο Παντελης) αλλα ακουγα που και που τους αλλους συνταξιδιωτες να κουνιουνται, να βογγανε κλπ.

Το πρωι σηκωθηκαμε γυρω στις 6πμ καθως την ειχαμε πεσει γυρω στις 10μμ, και καθως μαζευαμε τα πραγματα ακουω τον Παντελη που ειχε βγει εξω να λεει "ασχημα μαντατα παιδες, μας φαγανε τα μπιτονια με τη βενζινη!!". Εγω νομισα οτι ειχε ορεξη για αστεια πρωι-πρωι αλλα τα μπιτονια δεν ητανε στη θεση τους στον προθαλαμο :eek: Καλα, αν μας τα παιρνανε δεν θαχαμε βενζινη να φτασουμε μεχρι τη Nukus το βραδυ, αλλα ταχε παρει η ιδιοκτητρια να τα φυλαξει μη μας τα παρουν :ok: :cool: Το κοστος διαμονης στο πενταστερο ητανε κατι μεταξυ 2-3 ευρω το ατομο και φοβερη εμπειρια!!! Μια ακομη δυσκολη μερα ξεδιπλωνοτανε μπροστα μας, με δυσκολα συνορα και επισης δυσκολη διαδρομη 450 χιλιομετρων μεχρι τη Nukus του Ουζμπεκισταν.
 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Το επόμενο κομμάτι του ταξιδιού περιλάμβανε το Ουζμπεκιστάν, τη σημαντικότερη ίσως χώρα του ταξιδιού μας από πλευράς αξιοθέατων. Είχαμε δει αρκετές φωτογραφίες από τις πόλεις – σταθμούς στους δρόμους του μεταξιού με τα εντυπωσιακά παλάτια, τους μεντρεσέδες (ιεροσπουδαστήρια) και τους μιναρέδες του 14ου – 15ου αιώνα και πραγματικά ανυπομονούσαμε να χωθούμε σε αυτόν τον κόσμο του παραμυθιού που όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη, μόνο σε ταινίες θα έχουν δει. Πρώτα όμως έπρεπε να διασχίσουμε πάλι ένα μεγάλο κομμάτι αφιλόξενης στέπας.

Η διαδρομή του κομματιού αυτού..



Περάσαμε πολύ πρωί τα σύνορα (άνοιγαν στις 6.00) μια που δεν αντέχαμε άλλο την τρύπα στην οποία είχαμε «κοιμηθεί» το προηγούμενο βράδυ. Η διαδικασία για μια ακόμη φορά απλή. Τυπικός έλεγχος και συμπλήρωση ορισμένων χαρτιών, μεταξύ των οποίων και δήλωση του ποσού όλων των χρημάτων που είχαμε μαζί μας. Με το που περάσαμε μας την έπεσε ένα μεγάλο τσούρμο ατόμων για να αλλάξουμε χρήματα σε τοπικά



Σε γενικές γραμμές δεν αλλάζαμε χρήματα στη μαύρη αγορά γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Καταρχήν μπορεί να σε κλέψουν πολύ εύκολα. Προφανώς δεν είχαμε ξαναπιάσει στα χέρια μας τοπικά νομίσματα οπότε θα μπορούσαν να μας δώσουν άνετα πλαστά ή παλιά χαρτονομίσματα χωρίς όμως καμία ισχύ. Προτιμούσαμε να βρίσκουμε ΑΤΜ, συνήθως στις πόλεις και εκεί να κάνουμε ανάληψη σε τοπικό νόμισμα. Η προμήθεια είναι σχετικά μικρή και η ισοτιμία η επίσημη διατραπεζική. Επειδή όμως θέλαμε να βγάλουμε οδική ασφάλεια στα εκδοτήρια που υπήρχαν απ’ έξω ακριβώς από τα σύνορα δεν είχαμε την πολυτέλεια αυτή. Συνεπώς αλλάξαμε ένα μικρό σχετικά ποσό στην επίσημη ισοτιμία δηλαδή 1$ για 3.000 τοπικά. Λίγο αργότερα θα μαθαίναμε γιατί σφαζόταν ο κόσμος να μας αλλάξει χρήματα περιμένοντας όλη ημέρα μέσα στο λιοπύρι τους λιγοστούς τουρίστες. Στην Νούκους, που πλέον είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου, μας άλλαξαν στη μαύρη αγορά 1$ για 6.500 τοπικά και από τη Χίβα και μετά 1$ για 8.000 τοπικά (και 1€ για περίπου 8.500 τοπικά). Με λίγα λόγια μας είχαν πιάσει καλά τον κ..λο στα σύνορα αλλά άμα δεν ξέρεις έτσι γίνεται..

Εξαιτίας πάντως της σχεδόν αστείας αυτής ισοτιμίας, τα πορτοφόλια μας είχαν τιγκάρει από χαρτονομίσματα. Λες και ήμασταν οι τρελοί λεφτάδες. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω φωτογραφία του πορτοφολιού μας και της πληρωμής ενός λογαριασμού, της τάξης των 20€ τα τέσσερα άτομα, σε ταβέρνα στην Μπουχάρα..





Ας ξαναγυρίσουμε όμως σε τι άλλο; Στη στέπα...
 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι με διαφορά το πιο αφιλόξενο της χώρας μια που πλέον η στέπα ξεκινάει και δίνει τη θέση της στην έρημο. Σε αυτό όμως, πέρα από την φύση, συντέλεσε και ο άνθρωπος με ένα από τα μεγαλύτερα (για πολλούς το μεγαλύτερο) περιβαλλοντικά εγκλήματα της ιστορίας. Την αποξήρανση της θάλασσας Αράλης.



Η Αράλη είναι (βασικά ήταν) μια ηπειρωτική λίμνη, σχεδόν «εσωτερική θάλασσα» στην Κεντρική Ασία. Μοιράζεται μεταξύ του Καζακστάν στα βόρεια, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκεστάν στα νότια. Η Αράλη ήταν κάποτε η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, μετά την Κασπία και την Σουπίριορ της Αμερικής, Από τη δεκαετία του 1960 συρρικνώνεται σταθερά, καθώς τα δύο ποτάμια που την τροφοδοτούσαν, ο Συρ Ντάρια και ο Αμού Ντάρια, εκτράπηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης προς την έρημο για να τροφοδοτήσουν έργα άρδευσης και συγκεκριμένα τις καλλιέργειες βαμβακιού στο Ουζμπεκιστάν. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμη και σήμερα, το Ουζμπεκιστάν αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες βαμβακιού στον κόσμο (εξού και τα φημισμένα χαλιά). Το φαινόμενο επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι τα αρδευτικά έργα που έγιναν για το σκοπό αυτό επί ΕΣΣΔ ήταν κακής ποιότητας ώστε το μεγαλύτερο μέρος του νερού να χάνεται ως απώλεια στην έρημο και μόνο το 30% περίπου να φτάνει στις καλλιέργειες.

Το 2007 είχε το 10% της αρχικής της έκτασης και διαχωρίστηκε σε τρεις ξεχωριστές λίμνες με ταυτόχρονο πενταπλασιασμό της αλμυρότητάς της η οποία σκότωσε σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούσε. Επιπλέον είναι σοβαρότατα μολυσμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα της βιομηχανίας βιολογικών όπλων που λειτουργούσε σε ένα από τα νησιά της, των βιομηχανιών και της απορροής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων Τα ψαροχώρια που κάποτε άκμαζαν στις όχθες της, σήμερα απλά φιλοξενούν πλοία στη στεριά, και πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική ύφεση. Τις εικόνες αυτές τις εξαθλίωσης τις είδαμε ακόμη πιο έντονα όταν επισκεφθήκαμε με τον Χριστόφορο την πόλη Aralsk στο Καζακστάν που κάποτε αποτελούσε το μεγαλύτερο λιμάνι της θάλασσας. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το αλάτι που παρασύρει ο άνεμος από τον πυθμένα της αποξηραμένης λίμνης καταστρέφει τις σοδειές, και ο μολυσμένος αέρας και το νερό προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην περιοχή.



Όλο αυτό έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής, φέρνοντας τις θερμοκρασίες σε οριακό σημείο για εμάς που έπρεπε κατακαλόκαιρο να διασχίσουμε την περιοχή αυτή.

Τα βενζινάδικα από εδώ και πέρα ήταν ελάχιστα και όσα υπήρχαν δεν είχαν βενζίνη όπως περιέγραψα και στην αρχή. Απαραίτητος λοιπόν ο ανεφοδιασμός από τα μπετόνια που είχαμε μαζί μας.



Το απόγευμα μετά από μια απίστευτα κουραστική οδήγηση φτάσαμε στην πόλη Nukus. Η πόλη αυτή αποτελεί την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης δημοκρατίας του Karakalpakstan και ουσιαστικά είναι μια σοβιετικού τύπου πόλη αφού αναπτύχθηκε μετά το 1930 εξαιτίας των εργοστασίων χημικών όπλων του κόκκινου στρατού που φιλοξενούσε. Η στάση μας σε αυτήν ήταν ουσιαστικά αναγκαστική μια που δεν θα καταφέρναμε την ίδια ημέρα να προχωρήσουμε μέχρι την ιστορική πόλη Khiva.

Με τη βοήθεια του gps αλλά και μπόλικο ψάξιμο στην άγνωστη πόλη φτάσαμε στο ξενοδοχείο που μας είχε κλείσει το ταξιδιωτικό πρακτορείο ήδη από την Ελλάδα (είχα βάλει στο gps το στίγμα του ξενοδοχείου όπως το είχα βρει στο google earth, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το στίγμα στην πραγματικότητα έπεφτε ακριβώς επάνω στο στόχο). Το ξενοδοχείο ήταν το Nukus hotel και ήταν απλά άθλιο!! Βασικά το μισό ήταν υπό ανακατασκευή (με τις εργασίες να είναι σε εξέλιξη όταν πήγαμε (άρα φασαρία και σκόνη στο φουλ) και το άλλο μισό ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης. Κλιματιστικά που δεν δούλευαν (με 50 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία), βρωμιά και δυσωδία παντού. Οκ. Είπαμε ότι δεν θέλουμε πολυτέλειες και ότι και καλά σε ένα ταξίδι περιπέτειας δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά. Πλέον όμως ήμασταν σε μια οργανωμένη πόλη και το σημαντικότερο ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο το είχαμε χρυσοπληρώσει (περί τα 60-80€ το δίκλινο – ποσό υψηλό ακόμη και για Ελλάδα, πόσο μάλλον για εκεί). Εντάξει, δεν αντέξαμε και κάναμε φασαρία. Πήραμε τον εκπρόσωπο του πρακτορείου στο Ουζμπεκιστάν και του τα χώσαμε για τα καλά. Ευτυχώς βρήκαμε ανταπόκριση και το πρακτορείο μας έκλεισε άμεσα και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στο πολύ καλό Rahnamo Hotel (http://globalconnect.uz/uzbekistan/hotels/nukus/rahnamo). Μετά από ένα γρήγορο μπανάκι, μας περίμενε ήδη στη ρεσεψιόν ένας πιτσιρικάς περίπου 16 χρονών που ήξερε πολύ καλά αγγλικά και μας εξήγησε λίγο πως παίζει το πράγμα με τα χρήματα και την βενζίνη. Με το αζημίωτο βέβαια.

Μας άλλαξε χρήματα στη μαύρη αγορά και μας οδήγησε (δικάβαλος σε εμένα) στη γειτονιά με τη λαθραία βενζίνη. Όπου βλέπαμε στο πεζοδρόμιο μπετόνι βενζίνης, ξέραμε ότι στο αντίστοιχο σπίτι υπήρχε κάποιος που πουλούσε σε τιμή βέβαια 50%+ από την επίσημη τιμή της. Αφού εξασφαλίσαμε τις δύο μας αυτές ανάγκες (λεφτά και βενζίνη) μας πήγε και στο πιο ιν φαστφουντάδικο της περιοχής όπου τον κεράσαμε και ένα «πιτογυρο». Επιστροφή και ύπνος.
 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Την επόμενη ημέρα και μετά από λίγα μόνο χιλιόμετρα, σειρά είχε η Χίβα, μια από τις πιο σημαντικές στάσεις στους δρόμους του μεταξιού και μια πόλη πραγματικά ζωντανό μουσείο. Ουσιαστικά περικλείεται από ένα τεράστιο τείχος και μέσα σε αυτό σώζεται ατόφια η παλιά πόλη που κατοικείται ακόμη και τώρα κανονικά.

Το πολύ καλό ξενοδοχείο Kiva Kala Hotel (http://www.hotelkala.uz/)



Η θέα από την ταράτσα του ξενοδοχείου…



όπου ανεβήκαμε να απλώσουμε…



Να σημειωθεί ότι όλα τα κτίρια της πόλης είναι από ωμόπλινθους (πηλός με άχυρο για ενίσχυση)..



Μετά από ένα γρήγορο μπάνιο και την προβλεπόμενη μπουγάδα (μας έπλυναν και τις στολές με ένα μικρό αντίτιμο στο ξενοδοχείο) ξεχυθήκαμε για βόλτα στην παλιά πόλη μια που ήταν ακόμη πολύ νωρίς. Εδώ οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους..















 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Η θέα από τα τείχη επάνω μοναδική..



Είχε αρχίσει όμως πια να σκοτεινιάζει...





Είχαμε ήδη φάει πιο πριν σε ένα πολύ καλό εστιατόριο, οπότε το βράδυ την πέσαμε για μια μπύρα σε ένα μαγαζάκι που είχαμε εντοπίσει και μετά πίσω για ξεκούραση…

Η επόμενη ημέρα θα ήταν αφιερωμένη στην πασίγνωστη (από τα ομώνυμα χαλιά και την Μοιραράκη) Μπουχάρα, αλλά θα ήταν και η ημέρα όπου φάνηκαν πιο έντονα ορισμένα από τα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν από την αρχή του ταξιδιού την ομάδα και που κάτω από ορισμένες περιστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες…
 

XLGeorge

Μέλος
Όνομα
George
Μοτό
αργά τζαμπανέζικα
Επανερχομαι κι'εγω με τη δικη μου ματια στην ογδοη και ενατη μερα του ταξιδιου (σ/κ 8-9 Ιουλη) στη διαδρομη για τη Nukus και την επομενη για την μαγευτικη Χιβα. Μετα την αναγκαστικη ταλαιπωρια καποιων ωρων στα συνορα του Ουζμπεκισταν μετα τη νυχτα στο πενταστερο απο Καζακσταν μερια, πηραμε το δρομο για Nukus. Η διαδρομη ητανε 450 χιλιομετρα χωρις βενζινη πουθενα, αλλα ειχαμε τα ρεζερβουαρ σχεδον γεματα - ειχαμε κανει μονο 50χμ απο το τελευταιο γεμισμα στη Beyneu και ειχαμε και 20+ λιτρα στα μπιτονια μας.

Το πρωτο κομματι πολλων χιλιομετρων μετα τα συνορα ητανε πραγματικο σπαστηρι και μετα απο λιγο αναγκαστηκαμε να σταματησουμε να βγαλουμε πιεσεις. Ειναι πραγματικα αποριας αξιο γιατι σ'αυτες τις χωρες τα κομματια κοντα στα συνορα εχουνε απιστευτα χαλασμενους δρομους ενω θαπρεπε να συμβαινει το αντιθετο. Θυμαμαι παλια που δεν υπηρχανε αυτοκινητοδρομοι στην Ελλαδα, το πρωτο κομματι Ειδομενη προς Θεσσαλονικη ητανε το μονο κομματι αυτοκινητοδρομου που υπηρχε, ε λοιπον στα Σταν μπορει να υπαρχει ισοδυναμος αυτοκινητοδρομος μεσα στη χωρα και στα 50-100χμ απο τα συνορα γινεται απιστευτο χωματινο σπαστηρι ή - ακομα χειροτερα - μιγμα σπασμενης ασφαλτου και χωματος o_O

Στις φωτο ο δρομος φαινεται ασφαλτος και σχετικα καλος, αλλα το προηγουμενο κομματι ητανε αρκετα χαλασμενο και μας αναγκασε να σταματησουμε για πιεσεις. Το επομενο ητανε απλα ..βομβαρδισμενο :thumbsdown: :eek:










Η παραπανω φωτο ειναι η τελευταια που τραβηχτηκε με το κινητο μου :( αμεσως μετα στο επομενο καρα-χαλασμενο σπαστηρι το κινητο (iPhone) εφυγε απο τη θηκη της RAM και εσπασε/χαλασε η οθονη του, οποτε εγινε κι'αυτο αχρηστο για το υπολοιπο του ταξιδιου :thumbsdown: Στα προηγουμενα χωματινα σπαστηρια στο Καζακσταν τοχα βαλει στην τσεπη του μπουφαν, αλλα ο Κωστας που τραβηξε τη φωτο το εβαλε πισω στο RAM mount και ειπα να το αφησω εκει να τοχω πιο ευκαιρο για καμια φωτο καθως ο δρομος εδειχνε κατι σαν "ασφαλτος" :rolleyes: Very bad idea :muted: Γι'αυτο και εχω γραψει σε αλλο θεμα "προσοχη με κινητα που χρησιμοποιουνται σαν GPS εκτος ασφαλτου!!" και απ'οτι εχω δει δεν ειμαι ο μονος που ειχα τετοιο θεμα με κινητο. (Σημειωση: το επικευασα τελικα οταν γυρισα στην Αθηνα με κοστος περιπου 100€.)

Θυμαμαι ακομη την ατακα του Παντελη μολις το μαζεψαμε σπασμενο απο κατω: Stans-iPhone 2 - 0 !!




Στη συνεχεια και μετα απο αρκετα χιλιομετρα ο δρομος εφτιαξε, με τις καμηλες παντα στην ακρη του δρομου..







..ή και στη μεση του δρομου o_O ο οποιος ειχε πια και διαχωριστικο διαζωμα σε στυλ αυτοκινητοδρομου.




Τα δε νεκροταφεια στην ακρη του δρομου επιβλητικοτατα, ερημες πολεις που κατοικουνται απο ψυχες..







Το βραδυ στην Nukus το περιμεναμε πως και πως μετα το προηγουμενο βραδυ στο "πενταστερο" καθως αυτο ητανε το πρωτο ξενοδοχειο που αναγκαστικα ειχαμε πληρωσει σχετικα ακριβα - δεν γινεται αλλιως στο Ουζμπεκισταν, τα ξενοδοχεια πανε μαζι με τη βιζα και οι διανυκτερευσεις ειναι fixed και γι'αυτο δεν παιζει με τιποτα καθυστερηση ουτε μια μερας για να μπει κανεις στη χωρα. Οποτε το σοκ που παθαμε μολις το ειδαμε ητανε τεραστιο :( o_O τα περιεγραψε αναλυτικα ο Παντελης. Ευτυχως καταφεραμε και το αλλαξαμε (respect στον Παντελη για την επιμονη του στα τηλεφωνηματα με τη διοργανωτρια :ok: :ok:) και μειναμε αυτο το βραδυ με σχετικη χλιδα σε σχεση με τα προηγουμενα βραδυα :cool: Επισης βρηκαμε ακρη για το πως βρισκει κανεις βενζινη στη μαυρη αγορα οπως περιεγραψε ο Παντελης ;)


Την επομενη μερα (Κυριακη 9 Ιουλη) ειχαμε μονο αλλα 200χμ να κανουμε μεχρι την μαγευτικη Χιβα(/Khiva), οποτε θα φταναμε νωρις και θαχαμε χρονο να τη δουμε απο πριν το μεσημερι μεχρι αργα το βραδυ. Η διαδρομη προς την Χιβα ειχε καποιο σημειο οπου ενας φυλακας επρεπε να μας ανοιξει μια "πορτα" που εκλεινε το δρομο. Ειχε πολλα τετοια σημεια ελεγχου στο Ουζμπεκισταν (σιδηρα δικατορια γαρ) αλλα αυτο δεν ητανε σαν τα αλλα καθως δεν υπηρχανε αστυνομικοι οπως στα αλλα να κανουνε καποιον οπτικο ελεγχο ή και ελεγχο ταυτοτητας/διαβατηριου.




 
Τελευταία επεξεργασία:

XLGeorge

Μέλος
Όνομα
George
Μοτό
αργά τζαμπανέζικα
Ενα απο τα πραγματικα χαϊλαϊτ του ταξιδιου ητανε οι ιστορικες πολεις του Ουζμπεκισταν που επισκεφτηκαμε, με πρωτη τη Χιβα. Η οποια εγκαθιδρυθηκε τους πρωτους χριστιανικους χρονους και συμφωνα με την παραδοση απο τον γιο του Νωε Σεμ. Ο οποιος οταν τραβηχτηκανε τα νερα βρεθηκε στην ερημο, ειδε ενα ονειρο με 300 αναμενους δαυλους και οταν ξυπνησε θεμελιωσε την πολη στο σχημα ενος καραβιου, το οποιο ητανε και το σχημα στο οποιο ειχε δει τους 300 δαυλους στο ονειρο του. Μεσα στην πολη λοιπον εσκαψε το πηγαδι Kheyvak του οποιου το νερο εχει εξαιρετικη γευση και το οποιο υπαρχει ακομη και σημερα στην Χιβα/Khiva. Απο το πηγαδι Kheyvak λοιπον πηρε το ονομα της η πολη, η οποια περιβαλεται απο δυο τειχη, ενα εσωτερικο του 10ου αιωνα και ενα μεταγενεστερο εξωτερικο με 11 πυλες.

Η πολη ειναι απλα μαγευτικη, οπως και οι αλλες ιστορικες πολεις του Ουζμπεκισταν, αλλα αυτη ειναι η πιο μαζεμενη και περπατιεται ολη πανευκολα. Ειχαμε πανω απο μιση μερα στη διαθεση μας και την απολαυσαμε δεοντως :cool:










Περπατημα και χαζεμα στην αγορα. Στο δεξι "κιοσκι" της δευτερης φωτο αραξαμε κα ηπιαμε ποτα το βραδυ, δετε τελευταια φωτο.







Το επομενο κτισμα μοιαζει πολυ αλλα ειναι διαφορετικο απο το παρομοιο προηγουμενο. Δυστυχως δεν ειχαμε χρονο να επισκεφτουμε τα μνημεια, η πολη αυτη - οπως και οι αλλες δυο - αξιζουν σιγουρα επισκεψη με περισοτερο χρονο.







Φωτογραφιζοντας τον φωτογραφο.




Η διαδρομη του Δρομου του Μεταξιου φαινεται στον τεραστιο χαρτη στον τοιχο.




Καταληξαμε για φαγητο αργα το απογευμα σε πολυ ωραιο εστιατοριο.




Το σουρουπο ξαναβγηκαμε για δευτερο γυρο στην πολη.
















Και τελικα αραλικι με ποτα και κουβεντα μεχρι αργα το βραδυ.

 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Για ένα τέτοιο ταξίδι όπως προανέφερα, σίγουρα είναι απαραίτητη η σωστή προετοιμασία της μηχανής, σίγουρα η εξασφάλιση μιας μεγάλης άδειας και ενός διόλου ευκαταφρόνητου οικονομικού ποσού, σίγουρα η τακτοποίηση οικογενειακών και λοιπών υποχρεώσεων και ένα σωρό άλλα πράγματα. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου ωστόσο είναι η επιλογή των συνοδοιπόρων, των ανθρώπων δηλαδή με τους οποίους θα περάσεις κάθε στιγμή από τον ένα περίπου μήνα από την έναρξη του ταξιδιού. Και πιστέψτε με, δεν είναι μικρό διάστημα.

Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν μόνοι. Είτε γιατί αυτό τους αρέσει είτε γιατί αν περιμένουν να βρεθεί η κατάλληλη παρέα για να πάνε κάπου, μπορεί και να μην πάνε ποτέ. Την κατηγορία αυτή των ανθρώπων την σέβομαι απεριόριστα και η αλήθεια είναι ότι με γοητεύει αφάνταστα αυτός ο τρόπος ταξιδιού. Απλά δεν είναι για εμένα. Είμαι της άποψης ότι όταν μοιράζεται κάποιος κάτι όμορφο (με την σύντροφό του ή την παρέα του δεν έχει διαφορά) η χαρά διπλασιάζεται και αντίθετα όταν μοιράζεται μια δυσκολία η στεναχώρια μετριάζεται. Επίσης υπάρχουν και πρακτικά θέματα. Μια ζημιά, ένα ατύχημα (όπως στην περίπτωσή μου που σε μια στατική πτώση πιάστηκε κάθετα το πέλμα μου κάτω από την μηχανή, με ακινητοποίησε και εαν δεν ήταν ο Γιώργος ακριβώς από πίσω μου ώστε να σηκώσει αμέσως κατά 10εκ τη μηχανή και να ξεγλυστήσω θα είχα αφήσει τον αστράγαλό μου κάπου στο Pamir) ή κάτι σχετικό είναι σαφώς πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από μόνο ένα άτομο. Ακόμη και να βγει στο τέλος άκρη, ο χρόνος που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυσανάλογα μεγάλος.

Υπάρχει όμως κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε. Σε ένα μεγάλο ταξίδι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν εντάσεις. Αυτό ήθελε να προλάβει ο Χριστόφορος με το μήνυμά του ακριβώς την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη του ταξιδιού. Όσο οι ημέρες περνάνε και η κούραση συσσωρεύεται τόσο οι εντάσεις αυτές είναι πιο πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους. Εάν μάλιστα προσθέσει κανείς και τις δυσκολίες από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, τη δυσκολία του δρόμου (ατελείωτες ευθείες ή σκληρό χωμάτινο τερέν) το πράγμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο.

Παράλληλα, ο ρυθμός ταξιδιού του καθένα είναι διαφορετικός. Άλλος ξυπνάει χαράματα και άλλος θέλει να έχει σηκωθεί για τα καλά ο ήλιος πριν βάλει μπρος, άλλος να φάει κάτι στο πόδι και άλλος να φάει σε ένα εστιατόριο, άλλος να βάζει συνεχόμενα χιλιόμετρα και άλλος να κάνει συνέχεια στάσεις. Ένα ακόμη σημείο τριβής είναι και το θέμα της διανυκτέρευσης. Όταν έχεις υπολογίσει γύρω στις 30 διανυκτερεύσεις (και καμία σε σκηνή), μαζεύεται ένα μεγάλο ποσό ως κόστος. Και εκεί τι θα γίνει; Θα πάει η ομάδα σε ένα φτηνό κατάλυμα (τρύπα πολλές φορές) ή σε κάποιο καλό που θα τινάξει όμως την μπάγκα (για ορισμένους) στον αέρα; Μέσες λύσεις δεν υπάρχουν πάντα και το ενδεχόμενο να σπάσει η ομάδα σε πχ 2 και 2 είναι ακόμη χειρότερο για ευνόητους λόγους. Εκεί λοιπόν υπεισέρχεται το θέμα της επιλογής της παρέας. Και μη νομίσει κάποιος ότι με τον κολλητό του θα είναι όλα ρόδινα. Εκεί ίσως είναι και χειρότερα, γιατί με τον κολλητό υπάρχει πολύ μεγαλύτερη οικειότητα οπότε τα πράγματα μπορεί να εκτραχυνθούν ακόμη πιο εύκολα ενώ με έναν «άγνωστο», όσο να ναι, υπάρχει μια συγκράτηση.

Με τον Χριστόφορο και τον Κώστα είχαμε ήδη κάνει ένα μεγάλο ταξίδι 15 ημερών στην Τουρκία – Γεωργία – Αρμενία – Ναγκόρνο Καραμπάχ, με χαρακτηριστικά παραπλήσια με το φετινό και η παρέα είχε δοκιμαστεί με επιτυχία. Βέβαια και τότε με τον Κώστα υπήρχε ρίσκο αφού το ταξίδι το είχαμε αποφασίσει με τον Χριστόφορο και μόνο ένα μήνα πριν γνωρίσαμε τον Κώστα και μας είπε ότι θα ήθελε να ακολουθήσει. Με λίγα λόγια δεν είχαμε κάνει ούτε μια ημερήσια βόλτα μαζί, αλλά τελικά μας βγήκε. Βέβαια σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι ξέραμε ότι το παλικάρι είχε ταξιδέψει περισσότερο και από τους δύο μαζί (με μηχανή, αυτοκίνητο, κτλ δεν έχει τόσο σημασία).

Φέτος λοιπόν σειρά είχε ο Γιώργος. 1-2 μήνες πριν ξεκινήσουμε εξέφρασε την επιθυμία να ακολουθήσει και αυτός στο ταξίδι. Με τον Γιώργο είχε ταξιδέψει στο παρελθόν ο Χριστόφορος και εγώ είχα πάει μερικές μικρής διάρκειας πουροντουράδες. Σε αυτό όμως το ταξίδι φάνηκε ότι ο τρόπος που ταξίδευε ο Γιώργος δεν ταίριαζε με αυτόν των υπόλοιπων ατόμων. Είναι πιο αργός στο πρωινό ξύπνημα, πιο χαλαρός στην προετοιμασία και γενικά πιο επιρρεπής σε διάφορες καθυστερήσεις. Βέβαια είναι και σαφώς πιο γρήγορος στον ρυθμό της οδήγησης και εμείς εκεί τον καθυστερούσαμε. Προσοχή! Δεν λέω ότι αυτό είναι κακό αλλά διαφορετικό από τον τρόπο ταξιδιού των υπολοίπων. Ούτε ότι δεν τον εκτιμώ ως άνθρωπο (που τον εκτιμώ απεριόριστα). Απλά ότι δεν ταιριάζουμε σε ένα τέτοιο ταξίδι.

Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρχει μια ένταση από την αρχή σχεδόν του ταξιδιού (από την Χίο ακόμη…). Η ένταση αυτή μεταφράστηκε ορισμένες φορές σε εκνευρισμό, άλλες σε απομόνωση, σε δυσαρέσκεια και σίγουρα σε έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης. Σε μια τέτοια περίσταση επάνω, ο Γιώργος ξεκίνησε πριν από τους υπόλοιπους, μόνος του, και πέρασε τον μισό military road και τον βρήκαμε ξανά στα σύνορα. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο σφάλμα της ομάδας (άσχετα ποιος έφταιγε) γιατί εύκολα θα μπορούσε να έχει φύγει ο άνθρωπος σε κάποια στροφή και να μην τον βρει εκεί κανείς. Βέβαια, τότε δεν έγινε ευτυχώς τίποτα οπότε ως προς αυτό όλα καλά.

Ένα πιο σημαντικό ωστόσο σκηνικό έγινε κατά την διαδρομή μας από την Χίβα στην Μπουχάρα. Εκείνη την ημέρα η ζέστη, για ακόμη μια φορά, ήταν ανυπόφορη και το πρόγραμμα προέβλεπε τη διάσχιση μιας εντελώς εχθρικής στέπας - ερήμου. Ο Χριστόφορος είναι ο άνθρωπος που στο ταξίδι μπορεί να σηκώσει τα πάντα. Να ταξιδεύει όλη ημέρα και ενδιάμεσα να φτιάξει και καναδυό μηχανάκια. Δεν μπορεί όμως με την καμία την ζέστη. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 35-40 βαθμούς υπέφερε και το βράδυ ήταν σαν κοτόπουλο ζαλισμένος. Οπότε οι στάσεις μέσα στην έρημο με ντάλα ήλιο (σκιά δεν έπαιζε ούτε για πλάκα απλά πουθενά) γι’ αυτόν δεν έπαιζαν. Έλα όμως που θέλαμε (άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο) να βγάζουμε και φωτογραφίες; Τι κάνεις εκεί; Δεν σταματάς; Σταματάς λίγο; Σταματάς πολύ; Εκεί λοιπόν ο Κώστας ήθελε να βγεί από τον δρόμο και να βγάλει φωτογραφία τη μηχανή στην έρημο. Εγώ του είπα ότι προχωράω, με πιο αργό ρυθμό βέβαια. Πρώτο λάθος. Όπως αποδείχθηκε, όσο αργά και να πηγαίνει ο πρώτος, τα χιλιόμετρα τα μαζεύει πολύ δύσκολα ο δεύτερος. Εμένα και τον Χριστόφορο ακολούθησε και ο Γιώργος ο οποίος δεν είδε καν ότι ο Κώστας είχε βγει από τον δρόμο. Προχωρήσαμε δυστυχώς πάρα πολύ. Κάπου εκεί σταματήσαμε σε μια παράγκα με νταλίκες και δεν αφήσαμε τις μηχανές σε σημείο που να φαίνονται εύκολα από τον δρόμο. Δεύτερο λάθος. Πέρασε κάποια ώρα και μετά δεν ξέραμε εάν έχει μείνει πίσω ο Κώστας ή μας έχει προσπεράσει επειδή δεν είδε τις μηχανές. Οπότε τι έπρεπε να κάνουμε για να τον βρούμε; Να πάμε πίσω μήπως έχει ξεμείνει ή να πάμε μπροστά σε περίπτωση που μας έχει προσπεράσει; Μη ξέροντας τι να κάνουμε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και άλλο μέχρι την πρώτη διασταύρωση, όπου ως γνωστόν για όσους ταξιδεύουν (και όσους πηγαίνουν χώμα), οι διασταυρώσεις είναι σημεία στάσης και ελέγχου. Ας σημειωθεί ότι όλος ο δρόμος σχεδόν μέχρι έξω από την Μπουχάρα είναι μια απόλυτη ευθεία. Στην δεύτερη μας στάση λοιπόν σε ένα βενζινάδικο το πράγμα φάνηκε ότι είχε πλέον ξεφύγει, μια που είχαμε απομακρυνθεί από το αρχικό σημείο μπορεί και 150-200κμ.



Κάπου εκεί και ενώ είχαμε σηκωθεί για να γυρίσουμε σκάει μύτη ο Κώστας…Τι είχε γίνει; Μπήκε με την μηχανή σε ένα δρόμο μέσα στην στέπα για να φωτογραφήσει την μηχανή με θέα την έρημο. Στο γυρισμό όμως έχασε τις ροδιές του και ακολούθησε άλλο δρόμο πιο αμμώδη με αποτέλεσμα να έχει μια ανώδυνη πτώση. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι η μηχανή (φουλ φορτωμένη) δεν μπορούσε να κουνηθεί στην άμμο. Μην έχοντας βοήθεια για σπρώξιμο – τράβηγμα της μηχανής η λύση για τον Κώστα ήταν να κατεβάσει όλα τα πράγματα από την μηχανή, και αυτό με απίστευτο ήλιο επάνω από το κεφάλι του. Η μια μάλιστα βαλίτσα είχε κολλήσει από την άμμο και παρά τις προσπάθειες δεν έβγαινε με τίποτα (δεν βγήκε παρά μόνο μια ημέρα μετά το τέλος του ταξιδιού και μετά από πολύ καλό πλύσιμο – λάδωμα της μηχανής). Με τα πολλά, μετά από πολύ προσπάθεια, πολύ κούραση και ιδρώτα (και ενώ είχαν αρχίσει να πετάνε γύρω του τα κοράκια και οι γύπες) κατάφερε να ξεκολλήσει την μηχανή, να καβαλήσει και να μας βρει σε κατάσταση τρελής ζαλάδας. Για όποιον είναι περίεργος για την συνέχεια, όχι, δεν μας πλάκωσε στις μπουνιές. Προφανώς παραδεχθήκαμε τα λάθη μας, ζητήσαμε συγνώμη από τον Κώστα (και ζητάω ξανά συγνώμη εδώ) και κάτσαμε τουλάχιστον να θέσουμε ορισμένους πιο αυστηρούς «κανόνες» ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Η αλήθεια είναι ότι απορήσαμε και οι ίδιοι με τον τρόπο που χειριστήκαμε αυτή την κατάσταση, μια που και οι τρεις μας έχουμε ταξιδέψει αρκετά στο παρελθόν και γενικά μόνο ασυνείδητους δεν μπορεί να μας χαρακτηρίσει κάποιος που μας γνωρίζει καλά. Όποιος λοιπόν είναι έτοιμος να πει ότι εγώ και καλά δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο και τα σχετικά, καλό είναι να το ξανασκεφθεί. Αν δεν βρεθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες απλά δεν μπορεί να ξέρει. Τελεία.

Το ταξίδι όμως ήταν ουσιαστικά στην μέση του και το Τατζικιστάν, με τα υψόμετρα και τους γκρεμούς, δεν ήταν για να παίζεις. Βέβαια, παρά το ότι συνέβη, το πάθημα δεν μας έγινε ακριβώς μάθημα, μια που αφήσαμε κάπου στο Pamir τον Χριστόφορο αυτή τη φορά πίσω (που είχε μείνει για να μαζέψει το ξεχαρβαλωμένο tank bag του Κώστα). Ευτυχώς όμως όχι για τόσο μεγάλη απόσταση και επίσης δεν έγινε και κάτι ανησυχητικό.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί όπως φάνηκε από την αρχή του ταξιδιωτικού θέλω να βοηθήσω κάποιον που του αρέσουν τα μέρη αυτά να πραγματοποιήσει το ταξίδι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος και έχοντας γνώση κατά το δυνατό των περισσότερων θεμάτων που μπορεί να προκύψουν. Αυτή λοιπόν η παράμετρος της ομάδας είναι μια που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Με τα πολλά φτάσαμε στην Μπουχάρα και μείναμε στο πολύ καλό Sultan Hotel (https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g303936-d3235675-Reviews-Hotel_Sultan-Bukhara_Bukhara_Province.html) που μας είχαν κλείσει ήδη από την Ελλάδα. Μπάνιο γρήγορα και βουρ στην πόλη για περιήγηση.

Η Μπουχάρα (το όνομά της μεταφράζεται ως «τυχερή τοποθεσία») είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ουζμπεκιστάν με 350.000 κάτοικους. Η περιοχή πέριξ της Μπουχάρα έχει κατοικηθεί τουλάχιστον για 5 χιλιετίες και η πόλη υπήρχε τουλάχιστον το μισό της περιόδου αυτής. Η πόλη βρισκόταν πάνω στο δρόμο του μεταξιού, μαζί με την Χίβα και την Σαμαρκάνδη, και για μεγάλο διάστημα αποτελούσε εμπορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο. Το ιστορικό κέντρο της πόλης (και είχαμε την τύχη να μείνουμε ακριβώς εκεί) έχει μεγάλο αριθμό ισλαμικών τεμενών και μεντρεσέδων και έχει καταχωρηθεί στην UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης στην Κεντρική Ασία.

Γυρνούσαμε για ώρα μαγεμένοι και βγάζαμε φωτογραφίες…

Ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο μας (αυτό στο βάθος με τις δύο κολώνες)..











 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Οκ, ένα θεματάκι με τα φώτα led το έχουν…











Φαγητό σε ένα πολύ καλό για τα δεδομένα της περιοχής εστιατόριο (ο Κώστας από ότι φαίνεται είναι ακόμη υπό την επήρεια της ζαλάδας)



Αποφασίσαμε να παρατείνουμε την διανυκτέρευσή μας στην Μπουχάρα και να μείνουμε ακόμη μια ημέρα προκειμένου να ξεκουραστούμε και να ανασυνταχθούμε. Υπενθυμίζω ότι είχαμε τη δυνατότητα για δύο επιπλέον ημέρες παραμονής στη χώρα, οπότε αποφασίσαμε να περάσουμε την μια σε αυτή τη μαγευτική πόλη. Το πρωί ξύπνημα και καφέ στην κεντρική λίμνη της πόλης. Μια όαση στη μέση της ερήμου…



Ευκαιρία να πλύνουμε και τις μηχανές για να φύγει λίγο και η σκόνη της στέπας…





να βρούμε βενζίνη (πάντα από μπετόνια βέβαια)…



και να ξεκουραστούμε. Το βράδυ μπύρα (και κοκακόλα για εμένα μια που ήταν η δεύτερη φορά στο ταξίδι που με είχε πιάσει διάρροια) στην ίδια λιμνούλα…

 

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Η επόμενη ημέρα είχε στο πρόγραμμα επίσκεψη στη Σαμαρκάνδη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ουζμπεκιστάν και μία από τις αρχαιότερες και συνεχώς κατοικούμενες πόλεις στον κόσμο. Σε κάποιες χρονικές περιόδους, η Σαμαρκάνδη ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Ασίας και αξίζει να σημειωθεί ότι την κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος, το 329 π.Χ. Πρώτη σε μέγεθος και πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τασκένδη αλλά δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού μας γιατί καταρχήν απαιτούσε αρκετά χιλιόμετρα παράκαμψη ως προς το Pamirπου ήταν ο επόμενός μας στόχος και επίσης γιατί δεν ανήκει στις ιστορικές πόλεις του δρόμου του μεταξιού.

Διανυκτέρευση είχαμε στο καλό αλλά περίεργο Kamila Hotel (https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g298068-d665167-Reviews-Hotel_Kamila-Samarkand_Samarqand_Province.html).



Βάλαμε τις μηχανές μέσα στο αίθριο – προαύλιο του ξενοδοχείου πράγμα πάντα πολύ ευπρόσδεκτο για εμάς..



Αξίζει να προσέξει κάποιος τα σεντόνια που είχαν τα κρεβάτια μας (γμτ είναι μικρή η φωτογραφία και δεν φαίνονται τα αρκουδάκια και οι καρδούλες)…



και τη «πισίνα» του ξενοδοχείου, που ουσιαστικά ήταν μια γούρνα…



Το πιο γνωστό και φημισμένο μνημείο της πόλης και ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα στην Κεντρική Ασία είναι το Ρετζιστάν. Το κέντρο της άλλοτε μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης. Αποτελείται από τρεις τεράστιες μαντράσες, που περιβάλλουν μια μεγάλη πλατεία. Όταν πήγαμε είχε έργα και δυστυχώς δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε πιο κοντά. Ο Κώστας βέβαια χρησιμοποίησε τα κονέ του ακόμη και στο Ουζμπεκιστάν και κανόνισε με έναν φύλακα πριβέ επίσκεψη την επόμενη ημέρα χαράματα έναντι μικρού αντιτίμου αλλά δεν πήραμε..





Το μαυσωλείο του Αμίρ Τιμούρ..



To Τζαμί Μπίμπι-Χανίμ. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το γιγάντιο κατεστραμμένο τζαμί κτίσθηκε από τη Μογγόλα σύζυγο του Ταμερλάνου, τη Μπίμπι-Χανίμ, ενώ ο Ταμερλάνος έλειπε σε εκστρατεία. Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο αρχιτέκτονας την ερωτεύθηκε τρελά και αρνήθηκε να ολοκληρώσει το τζαμί αν δεν του έδινε ένα φιλί. Το φιλί άφησε σημάδι και ο εξοργισμένος Τιμούρ διέταξε να θανατωθούν και οι δύο.



και το Σαχ-ι-Ζίντα, από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Σαμαρκάνδης που σημαίνει ο «Τάφος του Ζώντος Βασιλέως». Το συγκρότημα βασίζεται πάνω στον τάφο του Κουσάμ ιμπν Αμπάς, εξαδέλφου του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος έφερε το Ισλάμ στην περιοχή. Σύμφωνα με το θρύλο, έπεσε θύμα ληστείας και αποκεφαλίστηκε από ληστές ενώ προσευχόταν, όμως τέλειωσε την προσευχή του, πήρε το κεφάλι του και έφυγε. Το ιερό του είναι ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στη Σαμαρκάνδη. Πριν την είσοδο βρισκεται μια απέραντη νεκρόπολη, που απλώνεται πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σογδιανής.



Πιτσιρίκια μέσα στο σιντριβάνι για να δροσιστούν λίγο από την καυτή ζέστη…

 
Τελευταία επεξεργασία:

stavrouliasp

Μέλος
Όνομα
Παντελής
Μοτό
DR800S
Η επόμενη ημέρα ήταν από τις πιο πιεσμένες από άποψη χρόνου. Είχαμε υπολογίσει να διανύσουμε περίπου 600κμ (εκ των οποίων πολλά στον φημισμένο αλλά πολύ ζόρικο Μ34) και να περάσουμε τα σύνορα μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν ώστε να διανυκτερεύσουμε στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν το Ντουσάνμπε. Ξύπνημα λοιπόν πρωί και δρόμο.

Για να πάει κάποιος από Σαμαρκάνδη στο Ντουσάνμπε υπάρχουν δύο ή μάλλον τρεις επιλογές. Η πιο σύντομη όπως φαίνεται και στο χάρτη είναι μέσω Panjakent. Τα σύνορα όμως αυτά δεν επιτρέπουν την διέλευση οχημάτων (παρά μόνο πεζών) οπότε για εμάς με τις μηχανές το σενάριο αυτό δεν έπαιζε (το είχαμε τσεκάρει από την Ελλάδα αλλά το επιβεβαιώσαμε και εκεί με τη βοήθεια του ξενοδόχου). Η δεύτερη επιλογή είναι από νότια μέσω Denau. Αυτή η επιλογή είναι η πιο γρήγορη και η πιο συνηθισμένη για τους ντόπιους. Το κακό βέβαια είναι ότι έχουν ακουστεί – γραφτεί πολλά δυσάρεστα για την αντιμετώπιση των τουριστών από τους συνοριοφύλακες. Πολύωρες καθυστερήσεις, εξονυχιστικοί έλεγχοι, μέχρι και ψάξιμο των φωτογραφιών των κινητών, περισσότερο για διασκέδαση των συνοριοφυλάκων και όχι για ουσιαστικούς λόγους. Επίσης, εάν διαλέγαμε αυτή την επιλογή δεν θα διασχίζαμε τον Μ34 ο οποίος δικαίως αποτελεί ένα highlight του ταξιδιού. Συνεπώς επιλέξαμε την είσοδο στο Τατζικιστάν από το Βορά. Παντού είχαμε διαβάσει ότι τα σύνορα είναι από το Bekobod. Αμ δε. Φτάσαμε ως εκεί αλλά ενώ υπήρχαν σύνορα που μπαινόβγαινε κόσμος δεν μας άφησαν να περάσουμε. Εκεί είναι αλήθεια ότι μας έλουσε κρύος ιδρώτας γιατί ήρθε στο μυαλό μας η περίπτωση του Μαγγελάνου που δε τον άφησαν να μπει στη χώρα αλλά και γιατί η βίζα μας έληγε σε μια ημέρα. Με τα πολλά μας εξήγησαν ότι υπήρχαν και άλλα σύνορα στα 50κμ πιο βόρεια και συγκεκριμένα στο Chanak. Φουλ στο άγχος ξεκινήσαμε για εκεί και φτάνοντας βρεθήκαμε σε κάτι σύνορα που δεν υπήρχε σχεδόν κανείς. Κανουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς καν να το καταλάβουμε είχαμε μπει στο Τατζικιστάν…
 
Τελευταία επεξεργασία:

onroad

Superhero
Περιοχή
7th continent traveler
Όνομα
κωνσταντινος δε γκρειτ
Μοτό
1200 / 2012
Ένα πιο σημαντικό ωστόσο σκηνικό έγινε κατά την διαδρομή μας από την Χίβα στην Μπουχάρα. Εκείνη την ημέρα η ζέστη, για ακόμη μια φορά, ήταν ανυπόφορη και το πρόγραμμα προέβλεπε τη διάσχιση μιας εντελώς εχθρικής στέπας - ερήμου. Ο Χριστόφορος είναι ο άνθρωπος που στο ταξίδι μπορεί να σηκώσει τα πάντα. Να ταξιδεύει όλη ημέρα και ενδιάμεσα να φτιάξει και καναδυό μηχανάκια. Δεν μπορεί όμως με την καμία την ζέστη. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 35-40 βαθμούς υπέφερε και το βράδυ ήταν σαν κοτόπουλο ζαλισμένος. Οπότε οι στάσεις μέσα στην έρημο με ντάλα ήλιο (σκιά δεν έπαιζε ούτε για πλάκα απλά πουθενά) γι’ αυτόν δεν έπαιζαν. Έλα όμως που θέλαμε (άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο) να βγάζουμε και φωτογραφίες; Τι κάνεις εκεί; Δεν σταματάς; Σταματάς λίγο; Σταματάς πολύ; Εκεί λοιπόν ο Κώστας ήθελε να βγεί από τον δρόμο και να βγάλει φωτογραφία τη μηχανή στην έρημο. Εγώ του είπα ότι προχωράω, με πιο αργό ρυθμό βέβαια. Πρώτο λάθος. Όπως αποδείχθηκε, όσο αργά και να πηγαίνει ο πρώτος, τα χιλιόμετρα τα μαζεύει πολύ δύσκολα ο δεύτερος. Εμένα και τον Χριστόφορο ακολούθησε και ο Γιώργος ο οποίος δεν είδε καν ότι ο Κώστας είχε βγει από τον δρόμο. Προχωρήσαμε δυστυχώς πάρα πολύ. Κάπου εκεί σταματήσαμε σε μια παράγκα με νταλίκες και δεν αφήσαμε τις μηχανές σε σημείο που να φαίνονται εύκολα από τον δρόμο. Δεύτερο λάθος. Πέρασε κάποια ώρα και μετά δεν ξέραμε εάν έχει μείνει πίσω ο Κώστας ή μας έχει προσπεράσει επειδή δεν είδε τις μηχανές. Οπότε τι έπρεπε να κάνουμε για να τον βρούμε; Να πάμε πίσω μήπως έχει ξεμείνει ή να πάμε μπροστά σε περίπτωση που μας έχει προσπεράσει; Μη ξέροντας τι να κάνουμε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και άλλο μέχρι την πρώτη διασταύρωση, όπου ως γνωστόν για όσους ταξιδεύουν (και όσους πηγαίνουν χώμα), οι διασταυρώσεις είναι σημεία στάσης και ελέγχου. Ας σημειωθεί ότι όλος ο δρόμος σχεδόν μέχρι έξω από την Μπουχάρα είναι μια απόλυτη ευθεία. Στην δεύτερη μας στάση λοιπόν σε ένα βενζινάδικο το πράγμα φάνηκε ότι είχε πλέον ξεφύγει, μια που είχαμε απομακρυνθεί από το αρχικό σημείο μπορεί και 150-200κμ.



Κάπου εκεί και ενώ είχαμε σηκωθεί για να γυρίσουμε σκάει μύτη ο Κώστας…Τι είχε γίνει; Μπήκε με την μηχανή σε ένα δρόμο μέσα στην στέπα για να φωτογραφήσει την μηχανή με θέα την έρημο. Στο γυρισμό όμως έχασε τις ροδιές του και ακολούθησε άλλο δρόμο πιο αμμώδη με αποτέλεσμα να έχει μια ανώδυνη πτώση. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι η μηχανή (φουλ φορτωμένη) δεν μπορούσε να κουνηθεί στην άμμο. Μην έχοντας βοήθεια για σπρώξιμο – τράβηγμα της μηχανής η λύση για τον Κώστα ήταν να κατεβάσει όλα τα πράγματα από την μηχανή, και αυτό με απίστευτο ήλιο επάνω από το κεφάλι του. Η μια μάλιστα βαλίτσα είχε κολλήσει από την άμμο και παρά τις προσπάθειες δεν έβγαινε με τίποτα (δεν βγήκε παρά μόνο μια ημέρα μετά το τέλος του ταξιδιού και μετά από πολύ καλό πλύσιμο – λάδωμα της μηχανής). Με τα πολλά, μετά από πολύ προσπάθεια, πολύ κούραση και ιδρώτα (και ενώ είχαν αρχίσει να πετάνε γύρω του τα κοράκια και οι γύπες) κατάφερε να ξεκολλήσει την μηχανή, να καβαλήσει και να μας βρει σε κατάσταση τρελής ζαλάδας. Για όποιον είναι περίεργος για την συνέχεια, όχι, δεν μας πλάκωσε στις μπουνιές. Προφανώς παραδεχθήκαμε τα λάθη μας, ζητήσαμε συγνώμη από τον Κώστα (και ζητάω ξανά συγνώμη εδώ) και κάτσαμε τουλάχιστον να θέσουμε ορισμένους πιο αυστηρούς «κανόνες» ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Η αλήθεια είναι ότι απορήσαμε και οι ίδιοι με τον τρόπο που χειριστήκαμε αυτή την κατάσταση, μια που και οι τρεις μας έχουμε ταξιδέψει αρκετά στο παρελθόν .


αφήσαμε κάπου στο Pamir τον Χριστόφορο αυτή τη φορά πίσω (που είχε μείνει για να μαζέψει το ξεχαρβαλωμένο tank bag του Κώστα). Ευτυχώς όμως όχι για τόσο μεγάλη απόσταση και επίσης δεν έγινε και κάτι ανησυχητικό.
.
Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ έμεινε πίσω για να μαζέψει ότι έπεσε ,όταν τον χάσαμε από τους καθρέφτες , σταματήσαμε και οι δυο και περιμέναμε μέχρι να έρθει , ήταν πίσω μας περίπου 1-2 km και έως ένα σημείο τον βλέπαμε , μόλις χάσαμε οπτική επαφή μετά την διασταύρωση , ακινητοποιηθηκαμε.


Και μια διόρθωση για το πρώτο κομμάτι , ενημέρωσα τον Παντελή και τον Χριστόφορο ότι θα μπω στην έρημο και ποτέ δεν μου είπατε ότι θα ξεκινήσετε να πάτε πιο κάτω .(πιθανόν η μπάλα να χάθηκε στη μετάφραση )
Επίσης δεν είχα πτώση αλλά θάφτηκε το μηχανάκι στη μαλακή άμμο , καθώς στην επιστροφή φυσηξε αέρας -αμμοθύελλα και σκέπασε το ίχνος που είχα κάνει καθώς έμπαινα .
Κάνετε πρώτη στάση στην καντίνα στα 150km και εκεί προτιμήσατε να βάλετε τις μηχανές στην σκιά (να μην κόψει το χρωμα ) από το να τις αφήσετε σε εμφανές σημείο .
Και στη συνέχεια ξεκινήσατε και σταματήσατε στο βενζινάδικο που ήταν στο σύνολο 270 km από εκεί που κόλλησα , καθώς εκεί βρήκατε σκιά και καύσιμα .

Μετά από 3 ώρες περίπου έφτασα στο σημείο καθώς ξεκολησα την μηχανή με 40c μόνος και εκεί έχασα και την ενδοεπικοινωνία .

Με το να παίξουμε μπουνιές δεν θα άλλαζε κάτι και αν θυμάστε δεν σας είπα και τίποτα .

Προσωπικά δεν θα άφηνα ποτέ κανέναν πίσω εκτός και αν ήθελε από μόνος του να φύγει και να κάνει δικό του προγραμμα .


Επίσης για τον πρόλογο θα πω ότι όταν κάποιος δεν αντέχει την ζέστη , δεν ξεκινάει να πάει καλοκαίρι στην κεντρική Ασία αλλά πάει στην Νορβηγία .
Για μένα δεν αποτελεί καν δικαιολογία .
 
Τελευταία επεξεργασία:

onroad

Superhero
Περιοχή
7th continent traveler
Όνομα
κωνσταντινος δε γκρειτ
Μοτό
1200 / 2012
Και για να γίνω κατανοητός , δεν κρατάω κακιά σε κανέναν και με τον Παντελή και το χριστοφορο παραμένουμε καλοί φίλοι και τους εκτιμώ .
Δεν θα διαγράψω κάποιον για μια κακή στιγμή και χαίρομαι που γράφει το ταξιδιωτικό και επίσης χαίρομαι που έχουν καταλάβει ποσό σοβαρό ήταν αυτό το λάθος .το ταξίδι αυτό είναι παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες .


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Top Bottom