Βάλε το κράνος στην μπουγάδα

MARK

Μέλος
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
GS 1200 Adventure


  • Αν η εσωτερική επένδυση του κράνους αφαιρείται, τόσο το καλύτερο για το πλύσιμο της. Αν όχι, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και υπομονή.

Μπορεί στα περισσότερα κράνη η εσωτερική επένδυση να είναι υπόαλλεργική και αντιβακτηριακή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούμε να αμελούμε τον καθαρισμό της.


Ο ιδρώτας, τα καυσαέρια και τα προϊόντα καλλωπισμού για τα μαλλιά (ζελέ-αφρός-λακ) είναι αυτά που μαζεύονται σε μεγάλες ποσότητες στην επένδυση του κράνους σας ειδικά αν κυκλοφορείτε καθημερινά με το δίκυκλό σας, ακόμη και το χειμώνα.


Για να μη φτάσουμε, λοιπόν, στο σημείο να… το δούμε να μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε…γλάστρα με μικρά μανιταράκια-αργά ή γρήγορα, πέρα από βρωμιά, θα συγκεντρωθούν και βακτήρια-πρέπει να αφιερώνουμε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, λίγο από το χρόνο μας για να πλύνουμε την επένδυση του κράνους μας. Τώρα που καλοκαιριάζει, μάλιστα, θα πρέπει να το κάνουμε και με μεγαλύτερη συχνότητα αφού ιδρώνουμε και πιο συχνά. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η εσωτερική επένδυση του κράνους είναι αφαιρούμενη, η διαδικασία είναι απλή και δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερα από μερικά λεπτά.

· Το κράνος που έχουμε στην κατοχή μας, συνοδεύεται από ένα εγχειρίδιο. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ακριβώς με ποιο τρόπο (και αν) αφαιρείται η εσωτερική του επένδυση ή έστω τα «μάγουλα» και η ζελατίνα. Αν έχετε χάσει αυτό το βιβλιαράκι καλό είναι να επισκεφτείτε το κατάστημα από όπου το αγοράσατε ή την ιστοσελίδα του κατασκευαστή για να μάθετε τουλάχιστον αν αφαιρείται η επένδυσή του. Τα υπόλοιπα που πρέπει να κάνετε ακολουθούν παρακάτω.

· Αρχικά αφαιρούμε προσεκτικά την επένδυση από το κράνος, αφού πρώτα παρατηρήσουμε πώς τοποθετείται και κουμπώνει ξανά, ώστε να μπορούμε να την επανατοποθετήσουμε αφού τελειώσουμε. Για τα κράνη των κορυφαίων κατασκευαστών μπορείτε να βρείτε ακόμη και βίντεο στο Youtube που δείχνουν αυτήν ακριβώς τη διαδικασία. Αφού τα αφαιρέσουμε όλα, «γδύνουμε» και τα «μάγουλα», ξεχωρίζοντας την επένδυση από το σφουγγάρι τους, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

· Τα σύνεργα καθαρισμού μας είναι λίγα και πολύ εύκολο να βρεθούν. Μία λεκάνη με χλιαρό νερό (όχι καυτό, όχι κρύο) και ένα ουδέτερο σαπούνι (ένα σαπούνι για μωρά μπορεί να αποδειχθεί τέλειο για την περίσταση) μας αρκούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας πιάσει… μανία απολύμανσης και να χρησιμοποιήσουμε χημικά ή οινόπνευμα, καθώς έτσι θα καταστραφεί η επένδυση.

· Το πρώτο βήμα είναι να βάλουμε την επένδυση μέσα στη λεκάνη με το νερό και να την αφήσουμε να μουλιάσει για μερικά λεπτά. Έπειτα, την τρίβουμε απαλά με το σαπούνι (ξεχάστε σκληρό τρίψιμο, σκάφη κτλ.), με ιδιαίτερη προσοχή. Αφού την καθαρίσουμε, την ξεπλένουμε με καθαρό νερό και την αφήνουμε μερικά λεπτά μέσα σε καθαρό νερό. Την ξεπλένουμε ξανά και σταματάμε όταν σιγουρευτούμε ότι δεν έχει «κρατήσει» καθαριστικό.

· Η τελευταία πράξη της… μπουγάδας είναι να την στύψουμε προσεκτικά και έπειτα να την αφήσουμε να στεγνώσει. Προσοχή! Οι εύκολες λύσεις του «σεσουάρ», του καλοριφέρ και του air-condition πρέπει να αποφεύγονται, καθώς η μεγάλη και απότομη αλλαγή θερμότητας μπορεί να κάνει ζημιά στην επένδυση ξεραίνοντάς τη. Το χειμώνα τοποθετήστε την επένδυση κοντά σε κάποια πηγή θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπα) αλλά σε σχετική απόσταση.

· Στην περίπτωση που η εσωτερική επένδυση του κράνους δεν αφαιρείται, θα πρέπει να την πλύνετε μαζί με το κράνος, αφού αφαιρέσετε φυσικά τη ζελατίνα και ό,τι άλλο αφαιρείται εύκολα. Ρίξτε μια ματιά φυσικά τόσο στο manual του κράνους όσο και στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

· Οι κινήσεις κατά το πλύσιμο θα πρέπει να είναι το ίδιο προσεκτικές και η υπομονή σας κατά το στέγνωμα ακόμη μεγαλύτερη.

· Μετά το πλύσιμο του κράνους πιέστε εσωτερικά την επένδυση με ένα καθαρό σφουγγάρι ή ένα «Βετέξ» κρατώντας ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατό περισσότερο νερό. Ύστερα αφήστε το κράνος για καμιά ώρα πάνω σε ένα χοντρό πανί ώστε το τελευταίο να μαζέψει το νερό που κατεβαίνει σιγά-σιγά. Μετά γυρίστε το ανάποδα και με το σφουγγάρι «τσεκάρετε» ξανά την επένδυση του κράνους χαμηλά για νερό.

· Έπειτα τοποθετήστε το κράνος ανάποδα ώστε να μη συσσωρευτεί υγρασία στην κορυφή του και αφήστε το έτσι μέχρι να στεγνώσει τελείως. Μην πλύνετε το κράνος σας αν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη ημέρα, εκτός αν έχετε δεύτερο. Λογικά δεν θα έχει στεγνώσει μέχρι τότε.

· Αφού το κράνος στεγνώσει μην παραλείψετε να περάσετε όλες τις τσιμούχες και τα λαστιχάκια του με υγρή σιλικόνη για να μην ξεραθούν και χάσουν την ελαστικότητα τους. Υγρή σιλικόνη μπορείτε εύκολα να βρείτε στο εμπόριο. Τα κορυφαία κράνη συνήθως συνοδεύονται από ένα μικρό μπουκαλάκι.
 

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Πολύ χρήσιμο το post μπράβο Mark !!! Το θέμα είναι οτι τωρα ο Malco θα με βάλει να το κάνω πράξη ,δεν έχω πια δικαιολογια οτι δεν ξέρω πώς πλένεται ένα κράνος :mad: :mad: :D :D :D :D
 
Top Bottom