Η Αύρα έρχεται σπίτι...

MEG@

Μέλος
Όνομα
Τελης
Μοτό
KTM 390 ADV
ΥΓ. Κάτι άλλο που τώρα είδα. Τα κρουαζιερόπλοια εδώ πιάνουν μόνο το καλοκαίρι. Το χειμώνα η θάλασσα παγώνει(!) και τα πλοία στο λιμάνι μένουν παγιδευμένα στον πάγο. Αν το κρουαζιερόπλοιο δεν εκτελεί και χρέη παγοθραυστικού χλωμό να δέσει... Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά καθότι η ζωή εδώ είναι πανάκριβη το βλέπω πολύ δύσκολο να τα βγάζει πέρα ο φίλος απλά παίζοντας μουσική και κάνοντας ξεναγήσεις το καλοκαίρι...
Τυφλα να χει η Μυκονος δηλαδη.....
Φιλε,με το καλο να έρθεις στη πατριδα και να φορτωσεις μπαταρίες και απο χειμωνα ξανασυζηταμε για τους τους Ελληνες του βορρά.
 

nomad

Μέλος
Περιοχή
Καρπηνιςςς
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μοτό
BMW F650GS
KTM exc 300
{Παρένθεση mode on}
Φίλε Τέλη, απο αυτά που ακούς για εδω πάνω πίστευε πολύ λίγα... Tο θέμα της δουλειάς εδώ είναι λίγο περίεργη -και δύσκολη- υπόθεση.
Καταρχάς η αγορά εργασίας εδώ είναι πάρα πολύ κλειστή και ευνοεί τους Φινλανδούς ή όσους γνωρίζουν τη γλώσσα.
Η γνώση Φινλανδικών (και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο) θεωρείται εκ των ουκ άνευ αν θες να βρεις δουλειά σε εταιρία. Το 95% των αγγελιών είναι στα Φινλανδικά και όλοι ζητάνε άριστη γνώση Φινλανδικών.
Η μόνη εξαίρεση σε αυτό ειναι αν είσαι στους τομείς των εξειδικευμένων θετικών επιστημών (φυσικός/μαθηματικός, προγραμματιστής, μηχανολόγος, γιατρός) όπου ως δια ...μαγείας το να μιλάς "μόνο" αγγλικά δεν πειράζει καθόλου.

Αν αυτό συνδιαστεί με τη τρομακτική δυσκολία εκμάθησης της γλώσσας τα πράγματα δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό. Τα Φινλανδικά όπως και τα Ελληνικά είναι αυτόχθονη γλωσσα και δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες Σκανδιναβικές γλώσσες που έχουν Αγγλογερμανικές ρίζες και κατατάσσεται στην κατηγορία 4+ σε βαθμό δυσκολίας (με 1 οι πιο απλές και 5 οι δυσκολότερες του κόσμου). Χαρακτηριστικά, για να φτάσει κάποιος σε άριστο επίπεδο ομιλίας υπολογίζεται οτι χρειάζονται 11 χρόνια περίπου.

Αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα (και δεν είσαι σε κάποιο εξειδικευμένο/περιζήτητο τομέα) οι επιλογές είναι είτε κατασκευαστικές/χειρονακτικές εργασίες (κοινώς οικοδομή, οδοποιία, μετακομίσεις κλπ) είτε να φτιάξεις τη δική σου δουλειά.
Σκεφτείτε οτι η Φινλανδία είναι άκρως high tech χώρα και δίνει τεράστιο βάρος σ' αυτό. Πέραν απο τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τεχνολογία, όλα τα άλλα απλά επαγγέλματα γραφείου υποφέρουν ακόμα και αν είναι ντόπιος. Υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας για περιορισμένο αριθμό θέσεων με αποτέλεσμα πολλά νέα παιδιά να δουλεύουν σε σουπερμάρκετ, καφετέριες, εξυπηρέτηση πελατών σε μαγαζιά & εμπορικά κέντρα κλπ είτε να ψάχνουν δουλειά για καιρό.
{Παρένθεση mode off}

Πιάνοντας ένα άλλο πονεμένο θέμα, το Ζορμπάς είναι το μόνο Ελληνικό εστιατόριο στο Ελσίνκι αλλά δυστυχώς πάσχει απο την γνωστή ασθένεια του "γαλανόλευκη-διακόσμηση-με-μαιάνδρους-και-σημαιάκια, τσολιαδάκια-και-κίωνες, πλαστικοί-κισσοί-και-καδράκια-με-παραλίες" που περιέργως έχουν τα περισσότερα Ελληνικά εστιατόρια που έχω δει στο εξωτερικό. Μια φορά πέρασα απ' έξω, είδα το ντεκόρ συν τις τιμές που θα έκαναν τον μετρ στο Χίλτον να βάλει τα κλάμματα* και δεν ξαναπάτησα το πόδι μου.
* Δείτε και μόνοι σας:
Ορεκτικά:
  • Μελιτζανοσαλάτα 7,70 €
  • Τυρόπιτα 7,90 €
  • Τυρί σαγανάκι 10,90 € (!)
  • Καλαμαράκια 13,50 €
Κυρίως:
  • Μακαρονάδα με κοτόπουλο 16,90 €
  • Πιάτο λαχανικών 22,90 €
  • Μουσακάς 18,90 € (!)
  • Σουβλάκι μοσχαρίσιο 23,90 €
  • Ποικιλία κρεατικών για ένα άτομο 35,90 € (!!!!)
  • Επιδόρπιο γιαουρτάκι με μέλι (που με τέτοιες τιμές θα έπρεπε να σου το φέρνουν τσάμπα ΚΑΙ σε κουβά!)... 6,50 €
  • Καφεδάκι Ελληνικό (για να πάνε κάτω τα φαρμάκια της λυπητερής) 3,50 €
Αστο μεγάλε... Με 18 και 20 ευρω θα φτιάξω τρια ταψιά μουσακά στο σπίτι να ταίσω και τους γείτονες!

Α και βέβαια ξέχασα και το καλύτερο: Το ΜΟΝΟ σουβλατζίδικο σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων απο το Ελσίνκι έχει το απλό πιτόγυρο ...8,80 €!!! Τι να πεις... Εδω και το χάμπουργκερ κάνει 5 ευρώ στη καλύτερη περίπτωση.
Αν πρέπει να πάρεις δάνειο για να φας έξω είναι να απορεί κανείς μετά που ο κόσμος εδώ δεν βγαίνει για φαγητό σχεδόν ποτέ; Ταβέρνες/κουτούκια όπως τα ξέρουμε δεν υπάρχουν καθόλου και τα σχετικά λίγα εστιατόρια τον περισσότερο καιρό βαράνε μύγες...

Εκτροχιάστηκα όμως και δεν θέλω να χαλάσω το παρόν θεματάκι. Ας γυρισουμε στα όμορφα του ταξιδιού και εν καιρώ θα ανοίξω άλλο θέμα για το πως είναι η ζωή στον ειδυλλιακό βορρά...
Να γράψεις και άλλα γιατί έχουν ενδιαφέρον. Πέρυσι ήταν να έρθω για δουλειά 3 μήνες εκεί σε αιολικό πάρκο, αλλά ευτυχώς την γλύτωσα. Οι φίλοι που ήρθαν τελικά μου δήλωσαν ότι δεν θέλουν να ξαναπατήσουν. Τραγικά ακριβά, τίποτα να κάνουν μετά την δουλειά, μόνο αλκοόλ και άγιος ο θεός. Καμμία επαφή με τους ανθρώπους. Γενικά η Φινλανδία αλλά και οι 3 χώρες τις Σκανδιναβίας έχουν λύσει πολλά προβλήματα (κοινωνικό κράτος, παιδεία,υγεία) κλπ. αλλά μάλλον δεν ταιριάζουν στους Μεσόγειους. Όπως μου είπε φίλος γεννημένος στην Κρήτη αλλά παντρεμένος στη Νορβηγία, εάν δεν είχα το παιδί(την κόρη του) θα είχα γυρίσει με τα πόδια.
 

George_M.

..ο Βαρθολομαίος..!
Περιοχή
Ανατολικα της Αττικης...
Όνομα
George.
Μοτό
R1100GS 75th Aniversary Edition.
Νικολα με το καλο να έρθεις!

Θα είχε ενδιαφερον να μας πεις -εαν βεβαια θελεις- τι εργασια βρηκες εκεί;
αν ειχες μαθει την γλωσσα νωριτερα;
κ γενικα πως "κουμανταρισες" ολες αυτες τις "δυσκολίες" που γραφεις πιο πριν...

Απολυτος συγχρονισμος Δημητρη nomad
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Εμενα τωρα γιατι μου φαινεται οτι σου χρωσταω ακομη ενα κεφεδακι???
Οι φίλοι δεν χρωστάνε ποτέ σε φίλους. Μετά χαράς το καφεδάκι αλλά θα πρέπει να το μοντάρουμε αν γινεται στο κατέβασμα απο Ηγουμενίτσα στις 19 του μήνα..

Να γράψεις και άλλα γιατί έχουν ενδιαφέρον. Πέρυσι ήταν να έρθω για δουλειά 3 μήνες εκεί σε αιολικό πάρκο, αλλά ευτυχώς την γλύτωσα. Οι φίλοι που ήρθαν τελικά μου δήλωσαν ότι δεν θέλουν να ξαναπατήσουν. Τραγικά ακριβά, τίποτα να κάνουν μετά την δουλειά, μόνο αλκοόλ και άγιος ο θεός. Καμμία επαφή με τους ανθρώπους. Γενικά η Φινλανδία αλλά και οι 3 χώρες τις Σκανδιναβίας έχουν λύσει πολλά προβλήματα (κοινωνικό κράτος, παιδεία,υγεία) κλπ. αλλά μάλλον δεν ταιριάζουν στους Μεσόγειους. Όπως μου είπε φίλος γεννημένος στην Κρήτη αλλά παντρεμένος στη Νορβηγία, εάν δεν είχα το παιδί(την κόρη του) θα είχα γυρίσει με τα πόδια.
Φίλε Δημήτρη το όλο θέμα είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Εδώ και καιρό θέλω να βρω το χρόνο να ανοίξω ένα νέο topic όπου θα ανεβάσω φωτογραφίες απο τη καθημερινότητα εδώ καθώς και διάφορες σκέψεις σχετικά. Νομίζω οτι θα έχει ενδιαφέρον. Για τώρα θα πω απλά οτι η χώρα αξίζει και με το παραπάνω να την επισκεφτεί κάποιος και να μείνει εδώ για ένα διάστημα -ειδικά αν έχει εύκολη δυνατότητα επιστροφής. Συμφωνώ οτι μάλλον δεν ταιριάζει σε εμάς τους Μεσόγειους για μια ολόκληρη ζωή αλλά για ένα Χ διάστημα είναι τεράστια εμπειρία.

Οι Σκανδιναβοί λένε οτι είναι μεταξύ τους ξαδέρφια που τους αρέσει να τσακώνονται. Εγώ θα έλεγα οτι είναι αδερφάκια 100%. Ότι έχετε δει να ισχύει για Σουηδία η Νορβηγία ή Δανία ισχύει ακριβώς το ίδιο και στη Φινλανδία. Με εξαίρεση τα τοπία της Νορβηγίας όλα τα άλλα είναι ίδια. Νοοτροπία, ψυχοσύνθεση, ήθη και έθιμα, γενικότερο ταπεραμέντο... Απλώς οι Φινλανδοί λόγω δικής τους γλώσσας (οι υπόλοιποι καταλαβαίνονται μεταξύ τους) είναι λίγο πιο "απομακρυσμένοι" και αυτόνομοι.

Νικολα με το καλο να έρθεις!

Θα είχε ενδιαφερον να μας πεις -εαν βεβαια θελεις- τι εργασια βρηκες εκεί;
αν ειχες μαθει την γλωσσα νωριτερα;
κ γενικα πως "κουμανταρισες" ολες αυτες τις "δυσκολίες" που γραφεις πιο πριν...

Απολυτος συγχρονισμος Δημητρη nomad
Γιώργο μου όπως είπα και πιο πάνω είναι μεγάλο θέμα όλο αυτό. Για τα επιμέρους μπορούμε να τα πούμε και απο κοντά τώρα που θα κατέβω, αλλά επιγραμματικά σχετικά με τη εργασία τα πράγματα έχουν έρθει διαφορετικά απο τον προγραμματισμό μου και όσο για τη γλώσσα δεν την ήξερα νωρίτερα αλλά ούτε και τώρα. Μπορώ να καταλάβω τα απολύτως βασικά πιάνοντας λέξεις που αναγνωρίζω αλλά το επίπεδο μου δεν είναι ικανό για συζήτηση ούτε με το τρίχρονο ανιψάκι μου εδώ. Όσο για την εκμάθηση....

1. Kokoo kokoon koko kokko! Koko kokkoko? Koko kokko. Kokkookko?
(Koko (όνομα) gather up the wood for the full bonfire. A full bonfire? A full bonfire. Now will you gather it up?)

2. Hurskastelevaisehkollaismaisellisuuksissaankohankin hän toimi?
(I wonder if he did so partly just to show sort of a slightly hypocritic kind of basic attitude?)

3. Vasta vastaa vasta vastaavasta vastavastaavasta.
(The bath whisk answers only for the respective person responsible for the bath whisk.)

4. Gödöllön pöllö töllöttää, möllöttää, köllöttää ja ööliä löllöttää
(The owl of town Gödöllö (in Hungary) watches around, sulks, idles and consumes beer)

5. Στα Φινλανδικά διαβάζονται τα πάντα, ακόμα και τα διπλά σύμφωνα, πχ kk, tt, pp. Αν ΔΕΝ προφέρεις τα διπλά φωνήεντα και σύμφωνα πολλές φορές αλλάζει εντελώς αυτό που θες να πεις και μπορεί να βρεθείς λιαν εκτεθειμένος...

6. Δεν έχουν καθόλου γένη (είναι όλα ουδέτερα), δεν χρησιμοποιούν προθέσεις,αντωνυμίες κλπ αλλά κλίνουν τις λέξεις καθαυτές και το καλύτερο; Εχουν 15 (δεκαπέντε!) γραμματικές κλίσεις (τα Ελληνικά έχουν τέσσερις: ονομαστική, γενική, αιτιατική, κλητική).
Παράδειγμα: aika (χρόνος)
ajat
ajat
aikojen
aikoja
ajoissa
ajoista
aikoihin
ajoilla
ajoilta
ajoille
aikoina
ajoiksi
ajoin
ajoitta
aikoineen

Και μετά έχουμε τον πληθυντικό... Ρε τι καλά που περνάμε ΄λέμεεεεε!
 

antsoar

Μέλος
Όνομα
Αντώνης
Μοτό
SWM RS300R
Πολύ ενδιαφέρον θα έχει το θέμα σου με την ζωή εκεί. Θα χαρώ να το διαβάσω όταν βρεις λίγο χρόνο να γράψεις.
 

kostas_366

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
Πόρκα κρίση :)
Χαίρομαι που είπες 2 πράγματα. Εδώ τα κανάλια μας τα λένε αλλιώς και φτιάχνοντας λέει ξυλάκια και σουβενιρ γίνεσαι Βαρδυνο----ης.
Το μπέκας είναι δίπλα μου να ξέρεις :)
 

socrates

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Σωκράτης
Μοτό
dl650
Νικόλα καλούς δρόμους. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά.
Χθες γύρισα από άδεια και λογικά θα πέσει μαστίγιο τις πρώτες μέρες μέχρι να μπω πάλι στο κλίμα, αλλά όταν έρθεις κάπως θα βρεθούμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Σήμερα οι ρόδες της Αύρας κύλισαν στους δρόμους της Εσθονίας ξανά, μετά από εννιά ολόκληρα χρονια! Πως περνάει ο καιρος ρε δικέ μου...


Και μετά ροτα για την παραμυθένια Ρήγα της Λετονίας...


Όσοι δεν έχετε πάει ΝΑ ΠΑΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΗΤΕΣ ΜΑΛΛΙΑΔΕΣ ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ!!



(Οι δύο αυτές φωτογραφίες είναι φωτό του display της Fujifilm καθώς δεν έχω card reader πρόχειρο... Σόρρυ)

Και το τέλος της μέρας με βρίσκει σε ένα φανταστικό μοτο-ξενωνα αγκαλιά με μια παγωμένη μπύρα στο ξύλινο ταρατσακι με ροκιές και ζορικα blues στα ηχεία...
 

STF

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
STέFανος
Μοτό
NUDA900R
WR250R
Εγώ πάντως πέρασα πολύ ωραία στο Ελσίνκι με επίσκεψη 5 ημερών! Έμαθα πολύ γρήγορα της συγκοινωνίες και έφαγα και ψώνισα σαν ντόπιος χάρη στις οδηγίες φίλου μου που ανεβαίνει στο Ελσίνκι 2-3 φορές το χρόνο. Θα ήθελα να ξαναπάω. Μου άρεσε!

Νικόλα καλώς να έρθεις στη πατρίδα!
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Άλλη μια απίστευτη μέρα έφτασε στο τέλος της.
Αυτη τη στιγμή γράφω αυτές τις γραμμές στα περίχωρα του Klaipeda της Λιθουανίας, σε έναν από τους ωραιότερους ξενώνες που έχω δει ποτέ...






Όμως να πιάσουμε τα πράγματα απ'την αρχή...
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Το πρωί ξεκίνησε στον ωραίο μοτοξενωνα.


Τι καλύτερο απ'ένα βασιλικό πρωινό κάτω από το χάρτη του κόσμου γεμάτο με σημειώματα ταξιδευτών;
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Η συνέχεια όμως αποδείχτηκε λίγο... επεισοδιακή! Αφού έφαγα του σκασμου, χαιρετησα την όμορφη ρεσεψιονίστ και σελίδα το άλογο μου, ήταν ώρα να την κάνουμε. Αμ δε.... Το κλειδί της μηχανής είχε κάνει φτερά!

Δεν μου το έκλεψαν -εγω το είχα χάσει κάπου. Που; Έλα μου ντε... Μετά από μισή ώρα ψάχνοντας παντού αποδέχθηκα την ήττα μου και τα παράτησα. Μικρό το κακό βέβαια γιατί είχα το δεύτερο κλειδί που πάντα κουβαλάω μαζί μου σε ειδική καβατζα οπότε όλα καλά.

Πρώτος προορισμός της μέρας ένα συγκλονιστικό μέρος που είχα επισκεφτεί ξανά το 2010: το Κρούζιου Κάλνας η αλλιώς Hill of crosses...


Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν ήταν όσο επιβλητικό όσο την πρώτη φορά που το είχα δει. Κάτι η κάθοδος των μυρίων τουριστών, κάτι η ζέστη και ο ήλιος (μεσημέρι γαρ), κάτι ότι το είχα ξαναδεί, η εμπειρία ήταν κατώτερη τών προσδοκιών.
Όταν είδα και το πρώτο γ@μοdrone ήταν ώρα να πηγαίνω...

Επόμενος σταθμός 300 χλμ δυτικότερα κάνοντας ένα μεγάλο detour, καθώς και μερικά χιλιόμετρα στο τέλος κάνοντας εντουράδα στη καρδιά ενός εθνικού δρυμού αλλά άξιζε το κόπο σε απεριγραπτο βαθμό...
Στάση για πικνικ μέσα στο δάσος λίγο πριν το προορισμό, το μουσείο του Ψυχρού πολέμου. (Ο δρόμος ήταν αυτος ο χωματόδρομος που φαίνεται δεξιά στην εικόνα με την ωραία παχιά άμμο...)
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Βασικά το όνομα μουσείο ψυχρού πολέμου είναι ίσως το μεγαλύτερο understatement του κόσμου, καθώς το μέρος αυτό μόνο μουσείο δεν το λες...

Μέχρι πριν δύο δεκαετίες στο μέρος αυτό δεν πήγαινε καν δρόμος και ακόμα και σήμερα για να το φτάσεις περνάς ένα καλό χωματόδρομο 5-6 χλμ χωμένο βαθιά στο δάσος.
Γιατί έτσι; Διότι αυτό το μέρος ήταν μια απο τις μεγαλύτερες και άκρως απόρρητες βάσεις του Σοβιετικού στρατού, όπου από το '60 και μετά ήταν εγκατεστημένοι τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές στραμμένες στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις...




Ουσιαστικά όλη η βάση είναι ένα δεδαλωδες σύμπλεγμα υπόγειων χαμηλοταβανων τούνελ και δωματίων όπου ζούσαν και εργάζονταν οι Σοβιετικοί στρατιώτες και τεχνικοί που φρόντιζαν τους πυραύλους, γνωστοί ως Missile men.



Στο μέρος ο επισκέπτης περιπλανάται μόνος του με τη βοήθεια ενός φορητού ακουστικού οδηγού και ακολουθώντας την άσπρη γραμμή στο έδαφος.
Σε πολλά δωμάτια είχαν φτιάξει και πιστές αναπαραστάσεις των τότε συνθηκών και αξιωματικών...



Περιττό να πω ότι το μέρος είναι η χαρά του φωτογράφου... Πέρασα σχεδόν τρεις ώρες μέσα και ούτε που το κατάλαβα πως έφυγαν.
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Και μετά από μια γεμάτη από όλες τις απόψεις μέρα, η ξεκούραση αναβάτη και μηχανής νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη, ε;

Η συμπαθεστατη οικοδέσποινα μου έφτιαξε μια Λιθουανική λιχουδια με κάτι γευστικά γλυκά τυροπιτάκια μέσα σε σως φράουλας και φρέσκων μούρων...
Άτιμη κακοπέραση...


 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Η χθεσινή και η σημερινή μέρα ήξερα ότι θα είναι πολύ δύσκολες και θα δοκίμαζαν τα όρια μου αλλά είναι αναγκαίο κακό όταν διασχίζεις μια ολόκληρη ήπειρο σε 5 μέρες.

580 χλμ χθες από Λιθουανία μέχρι τα περίχωρα της Βαρσοβίας στην Πολωνία και άλλα 675 χλμ σήμερα από Πολωνία μέχρι το Brno της Τσεχίας.

Η χθεσινή μέρα δεν είχε κάτι το πολύ αξιοθέατο -ατελειωτες βαρετές εθνικές οδούς, στενούς επαρχιακούς δρόμους, πυκνά δάση, πανύψηλα δέντρα, λίμνες... Τουλάχιστον από πλευράς φύσης ήμουν στην παράδεισο. Τα δάση της περιοχής Μαζουρι της βόρειας Πολωνίας είσαι επικά...





Όλα ιδανικά; Κάθε αλλο. Σε πολλά σημεία οι εθνικές τους είμαι γεμάτες εργοτάξια, με αποτέλεσμα ουρές χιλιομέτρων και βέβαια με την Αύρα φορτωμενη σαν νταλίκα η διήθηση δεν έπαιζε ούτε σαν αστειο. Βάλτε στο παιχνίδι και το απαράδεκτα και οδόστρωμα γεμάτο λακούβες και μπαλώματα και καταλαβαίνετε..
Το κερασάκι όμως ήρθε στο τέλος της μέρας χθες καθότι για να φτάσω το κατάλυμα για τη βραδιά αναγκάστηκα να κάνω εντουραδα σε ένα χωματόδρομο γεμάτο με παχιά άμμο θαλάσσης.
Δεν έχω χειρότερο! Σας ακούω εσάς τα αντβε αγόρια που χαχανιζετε αλλά αφήστε το τακουνατο εργαλείο και πάρτε τη βαρυφορτωμενη sport touring με τα street λάστιχα με τα κλιπον να κοσκινιζουν και τα λέμε...
Κανά δύο φορές που ένιωσα το τιμόνι να κοσκινιζει και το μπροστινό να θέλει να χωθεί στην άμμο τα χρειάστηκα.
Όταν έφτασα στο ξενώνα χρειάστηκα μισή ώρα για να ηρεμήσω..

Τουλάχιστον ο ξενώνας ήταν ωραίος, καθαρός και δίπλα σε ένα ποταμάκι.





Μετά από όλα αυτά, η παγωμένη μπύρα και οι Πολωνικές λιχουδιες ήταν επιβεβλημένες!



Σίγουρα θα χρειάζονταν να ανακτήσω δυνάμεις γιατί ήξερα ότι η σημερινή μέρα θα ήταν πολύ δυσκολότερη, αλλά αν πήγαινε βάσει προγράμματος θα μου χάριζε και μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής.
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Ευτυχώς σου κάνει καλό καιρό... Στην Ελλάδα θα χρειαστείς αδιάβροχα :eek:
 
Top Bottom