Μέρος 2ο:
- Αποσυναρμολογούμε τη μίζα σε όλα τα εξαρτήματά της. Τραβάμε μπόλικες φωτογραφίες για να θυμόμαστε που πάει ποιο, έτσι ώστε να τα ξανασυναρμολογήσουμε σωστά. Τα ρίχνουμε όλα μέσα στο πετρέλαιο, τα τρίβουμε όλα καλά, μέχρι που καθαρίζει κάπως το τοπίο και βλέπουμε τελικά τα σωθηκά του εξαρτήματος που ξεκινάει τον κινητήρα μας:
- Αφού καθαρίσουν όλα:
διαπιστώνουμε ότι από το νερό (υγρασία?) που πέρασε μέσα μάλλον κόλλησαν τα 2 (από τα 4) καρβουνάκια με αποτέλεσμα να
α) φθαρούν αρκετά παραπάνω τα 2 από τα 4 καρβουνάκια
και,
β) να κολλήσουν στη θέση τους με αποτέλεσμα να κάνουν κύκλωμα και να μαυρίσουν το σημείο που εδράζονται απάνω στην πλακέτα:
Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος ο οποίος έμεινε το μηχανάκι από μίζα.
Χαλασμένη τσιμούχα,
Νερό - υγρασία μέσα στη μίζα,
Κόλλημα των 2 καρβουνακίων στη θήκη τους με αποτέλεσμα να λιώσουν πολύ γρήγορα και να μην έχουν δύναμη (τα άλλα 2) να γυρίσουν το ρότορα.
Τέσπα, δε χαλιόμαστε, ψάχνουμε στο internet να βρούμε καρβουνάκια, αλλά φαίνεται ότι θέλει ιδιαίτερο ψάξιμο γιατί δεν υπαρχουν μεμονωμένα.
Η μονάδικη λύση ήταν να αγοραστούν ξεχωριστά και να τριφτούν έως ότου έρθουν στις διαστάσεις των εργοστασιακών. Ποιες είναι όμως αυτές οι διαστάσεις? οέο?
Δε μπόρεσα να τις βρω ούτε και αυτές στο νετ και αποφάσισα να τα τρίψω όσο είναι η καρβουνοθήκη τους μήκος από το τέρμα του ελατηρίου μέχρι το ρότορα.
Εδώ φαίνεται το καινούργιο καρβουνάκι, μαζί με το καινούργιο - τριμένο καρβουνάκι

Και εδώ φαίνονται έτοιμα, τριμμένα και τα 4 καρβουνάκια:
Οι διαστάσεις τους (τουλάχιστον αυτές που δούλεψαν σε εμένα) είναι Μήκος = 12 χιλ. Πλάτος = 13,5 χιλ Ύψος = 11 χιλ.
- Ξεκινάμε να κολλήσουμε με ασημοκόλληση και να μονώσουμε τους αγωγούς - πλέγματα των καρβουνακιώνε.
Βασικά, εάν χρησιμοποιήσουμε θερμοσυστελομμενο πρώτα περνάμε το μακαρόνι και μετά κολλάμε (αντίθετα από τη φωτό):

Να σημιώσω εδώ ότι η μόνωση είναι η σημαντικότερη και η πιο λεπτομερής εργασία που θα πρέπει να κάνουμε, δεδομένου ότι εάν τα πλέγματα ακουμπούν στο καβούκι της αντλίας, τότε θα έχουμε μία ωραιοτάτη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να μας ξελιγώσει τη μπαταρία πολύ γρήγορα.....και το χειρότερο, να πρέπει να ξαναματαβγάλουμε όοοολα τα κοκοψίνια για να ξαναπάρουμε τη μίζα στο χέρι.
- Αφού λοιπόν έχουμε κάμει τσι κολλήσεις μας, και έχουμε μονώσει καλά τα πλέγματά μας (εγώ χρησιμοποίησα θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι), προσπαθούμε να ταιριάξουμε τα καρβουνάκια με το ρότορα και να κλείσουμε το πάνω καπάκι του καβουκιού.
Προσοχή να μην ακουμπάει τίποτις στο καβούκι.

Εξυπακούεται βέβαια ότι έχουμε αγοράσει τις 2 τσιμούχες 1,5χιλ που χρειάζονται για τη στεγανοποίηση των καπακιώνε. (Εγώ δεν βρήκα 1.5 χιλ, και έβαλα 2,0 χιλ)
- Βάζουμε και το άλλο καπάκι από την άλλη μεριά (από τη μεριά του ρουλεμάν) και μετράμε με πολύμετρο για διαρροή. Εάν βρούμε, ξαναανοίγουμε τη μίζα, τακτοποιούμε ξανά τα καλώδια, προσέχουμε μην έχουμε κάποια γυμνή τρίχα και κάνει σώμα και αφού τα ελέγξουμε όλα, προσπαθούμε πάλι να κλείσουμε το καπάκι με προσοχή.
Προσωπικά έφαγα αρκετές ώρες μέχρι να καταφέρω να τα ταιριάξω όλα εκεί μέσα και να μην έχω διαρροή.
- Αφού λοιπόν δεν έχουμε διαρροή, κλείνουμε πάλι τη μίζα προσωρινά για να τη δοκιμάσουμε με τη μπαταρία όπως και πριν. Εδώ, η δύναμή της είναι φανερά πιο μεγάλη. Σε κάθε άγγιγμα του καλωδίου η περιστροφή του ρότορα μου γυρνούσε και το χέρι μαζί. Επίσης, φροντίζουμε να βάλουμε καλώδια μεγάλης διατομής γιατί τραβάει παραπάνω φορτία από πριν που δούλευαν μόνο τα δύο καρβούνια.
- Στη συνέχεια, είμαστε στην τελική ευθεία. Την ανοίγουμε πάλι, γρασσάρουμε τις τσιμούχιες, γρασσάρουμε το ρουλεμάν (το οποίο έχουμε φροντίσει να δούμε εάν είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει τζόγο, έχει όλες του τις μπίλιες, δεν έχει κάποιο κρακ κτλ κτλ) και κλείνουμε για τελευταία φορά τη μίζα. Βεβαίως έχουμε αλλάξει και το o-ring στεγανοποίησης, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εξάρτημα και φροντίζουμε να μην το τραυματίσουμε στην τοποθέτηση. Σφίγγουμε τις μακρυές βίδες και η μίζα είναι έτοιμη για τοποθέτηση.
- Τοποθετούμε με την αντίστροφη φορά που ξεμοντάραμε όλα τα πράγματα. Θέλει λίγο παίξιμο και λίγο χτύπημα για να βάλουμε τη μίζα στη θέση της. Κονεξάρουμε τα κολλάρα και βάζουμε παραφλού με το γνωστό τρόπο.
Εφόσον έχουμε βάλει τα απαραίτητα, ενώνουμε τη μπαταρία και είμαστε έτοιμη να κάνουμε την πρώτη μας δοκιμή. (Μπορώ να πω ότι είχα λίγο άγχος εάν δουλέψουν όλα όπως πρέπει, δεδομένου ότι έκανα αυτή τη δουλειά πρώτη φορά.)
Βάζουμε λοιπόν κλειδί, ανοίγουμε kill switch και.......
..... παίρνει με την σκέψη!
Μοντάρουμε όλα τα πράγματα όπως πρέπει και κάνουμε μια βόλτα να απολαύσουμε το εργαλείο!!
ΥΓ 1) Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο φίλο πλέον Κώστα @
el-Gatto , ο οποίος με καθοδήγησε remotely σε όλη τη διαδικασία και μου έδωσε σημαντικά tips που χωρίς αυτά, ή θα είχα κάνει ζημιά, ή θα τελείωνα το 2022, μαζί με τη γέφυρα της Σαλαμίνας!
ΥΓ2) Κοτσάρησα και έναν μεταλλικό ταχυσύνδεσμο βενζίνης
καθώς επίσης και έναν αντάπτορα της c-tek, ο οποίος αφήνει αναμονη για να συνδέεις τη μπαταρία για φόρτιση χωρίς να λύνεις ποδιές κτλ. Έχει επίσης led το οποίο σου δείχνει το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας.
ΥΓ3) Όλες οι φωτό της επισκευής, βρίσκονται εδώ
Επισκευή μίζας 990 adve