Καταρρακτες Αγ.Βαρβαρας - Λεπιδα - Τραχωνιου/Λειβαδιτη

man gs

Μέλος
Περιοχή
Kavala
Όνομα
Manolis
Μοτό
Bmw f800gs
Ξεκινάμε από το Παρανέστι Δραμας παίρνοντας βόρεια κατεύθυνση, προς Παρθένο Δάσος Φρακτού. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και κινείται παράλληλα με το Αρκουδόρεμα, το οποίο βλέπουμε συνεχώς στα αριστερά μας. Στα 6 χλμ. από το Παρανέστι υπάρχει σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για τεχνητή λίμνη Νέστου, Θερμιά και Παρθένο Δάσος, ενώ δεξιά πάει για καταρράκτη Αγ. Βαρβάρας, καταρράκτη Λεπίδα, καταρράκτη Λειβαδίτη ή Τραχωνίου, Πρασιναδα και Σιλλη.

Εμεις παμε δεξιά και συνεχίζουμε σε άσφαλτο, έχοντας όμως τώρα στα δεξιά μας το Αρκουδόρεμα,

έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Νέστου. Στα 13 χλμ. από το Παρανέστι θα συναντήσουμε πινακίδα που μας δείχνει ότι αν πάμε αριστερά θα βγούμε στα χωριά Πρασινάδα και Σίλλη, εμείς όμως συνεχίζουμε ευθεία, δηλαδή προς Διπόταμα.
Φωτο η Πρασιναδα και η Ι. Μ. Σωτηρος



Θα κάνουμε ακόμη 5 χλμ. και συμπληρώνοντας 18 χλμ. από το Παρανέστι θα βρούμε στα δεξιά μας την ταμπελίτσα που γράφει "προς καταρράκτη Αγ. Βαρβάρας". Στρίβουμε δεξιά και σε 300 μ. αναγκαστικά θα αφήσουμε το όχημά μας μπροστά στο ποτάμι.

Περνάμε με τα πόδια πάνω από ένα μικρό ξύλινο γεφυράκι

και συνεχίζουμε στο μονοπάτι για ακόμη 300 μ. μέσα στο δάσος, ώσπου φτάνουμε στον καταρράκτη. Τριγύρω απλώνεται πυκνή βλάστηση. Ο καταρράκτης είναι εντυπωσιακός, έχει ύψος περίπου 15 μ. και συνεχή ροή όλο το χρόνο, αλλά Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο μειώνεται κάπως το νερό. Στη βάση του καταρράκτη σχηματίζεται στρογγυλή φυσική λιμνούλα. Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι όσοι τολμούν εκεί μια βουτιά το καλοκαίρι. Στην όχθη της λιμνούλας το δασαρχείο έχει τοποθετήσει ξύλινα παγκάκια.

εδω γυριστηκαν και οι γνωστες σε καποιους καβουροτσαρκες:p

Το πανω μερος του καταρρακτη προσφερετε και για ηλιοθεραπεια




:)
 
Τελευταία επεξεργασία:

man gs

Μέλος
Περιοχή
Kavala
Όνομα
Manolis
Μοτό
Bmw f800gs
Συνεχίζουμε για ακόμη 3 χλμ. οπότε φτάνουμε στον οικισμό Διποταμα που απέχει 21 χλμ. από το Παρανέστι. Από τα Διπόταμα συνεχίζουμε βόρεια, προς το Δάσος Λεπίδα. Ο δρόμος είναι χωμάτινος αλλά σε καλή κατάσταση. Στα 4 χλμ. από τα Διπόταμα βρίσκουμε πάνω στο δρόμο (στην αριστερή πλευρά) ένα χαρακτηριστικό στρόγγυλο ξύλινο κιόσκι. Εκεί δίπλα θα βρούμε εύκολα και τη μικρή ταμπελίτσα του δασαρχείου που μας δείχνει το μονοπάτι για τον καταρράκτη του Λεπίδα. Το μονοπάτι κατηφορίζει απότομα και σε περίπου 15΄ λεπτά της ώρας φτάνουμε στον εντυπωσιακο καταρρακτη

Έχει ύψος περίπου 25 μ. και σχηματίζει στη βάση του μικρή φυσική λιμνούλα. Στο γυρισμό θα χρειαστούμε 30΄ λεπτά απότομης ανηφόρας.

:)
 
Περιοχή
ΚΑΒΑΛΑ
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
XRV 650 - XRV 750 - Varadero - VFR 800 - CB 750 F Bol d' Or
Αρκουδόρεμα





Πρασινάδα, όνομα και πράγμα.........



Μη αναγνωρίσιμη κατασκευή στο μοναστήρι......... Καμιά ιδέα του τί μπορεί να είναι;







 

man gs

Μέλος
Περιοχή
Kavala
Όνομα
Manolis
Μοτό
Bmw f800gs
Επιστρέφουμε στα Διπόταμα και παίρνουμε το δρόμο προς τον οικισμό Τραχώνι (υπάρχει πινακίδα).

Το περασμα του ποταμου τους ανοιξιατικους μηνες θελει προσοχη γιατι κατεβαζει αρκετο νερο.
Ο δρόμος όμως τώρα γίνεται βατος χωματοδρομος 7χλμ μεχρι το Τραχωνι



αλλα τα υπολοιπα ειναι πιο δυσκολος και χρειαζονται 4Χ4 ή μηχανες σαν τις δικες μας:D.

Ο στόχος είναι να επισκεφθούμε τον καταρράκτη του Λειβαδίτη ή Τραχωνίου, ίσως τον ψηλότερο των Βαλκανίων. Να διασαφηνίσουμε εδώ ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι να επισκεφθεί κανείς αυτόν τον καταρράκτη. Ο ενας τροπος είναι από το χωριό Λειβαδίτης της Ξάνθης. Από κει ο δρόμος είναι πολύ πιο βατός, αλλά μετά χρειάζεται και αρκετό περπάτημα, τουτέστιν 1 ώρα σε κατηφορικό μονοπάτι και στην επιστροφή 2 ώρες σε ανηφορικό μονοπάτι. Ο άλλος τρόπος είναι από δω, μέσω του οικισμού Τραχωνίου Δράμας. Ο δρόμος είναι μεν λίγο δυσκολότερος, αλλά θα χρειαστεί περπάτημα μόνο 4΄ λεπτά της ώρας! Δηλαδή χαράς ευαγγέλια για τους τεμπέληδες και τους "ορειβάτες" του γλυκού νερού...
Ο δρόμος τερματίζει σε ένα μικρό πλάτωμα. Εκεί το δασαρχείο έχει τοποθετήσει και ένα ξύλινο τραπέζι με ξύλινους πάγκους, για όσους θέλουν να γευματίσουν εδώ.

Αμέσως μετά εντοπίζουμε και ακολουθούμε ένα ευκολο μονοπατι, μέσα σε πυκνό δάσος από αιωνόβιες οξιές και σε 4΄ λεπτά φτάσαμε στη βάση του καταρράκτη. Εκεί το δασαρχείο έχει τοποθετήσει ένα μικρό ξύλινο κιόσκι, καθώς και ξύλινο τραπέζι με ξύλινα παγκάκια, ιδανικό σημείο για πικ νικ.

Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι, μεσημεριανές ώρες σε περίοδο καύσωνα, στο σημείο αυτό η θερμοκρασία είναι περίπου 15°C - 16°C χαμηλότερη απ' ό,τι είναι στην παραλία. Ο καταρρακτης έχει ύψος 40 μ.

και βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα των Νομών Δράμας και Ξάνθης. Λέγεται και Τραχωνίου διότι πρόσβαση υπάρχει όχι μόνο από το χωριό Λειβαδίτης Ξάνθης αλλά και από τον οικισμό Τραχώνι Δράμας. Δηλαδή τι οικισμός... Το Τραχώνι όλο κι όλο ένα - δύο σπίτια είναι, όπως άλλωστε και τα περισσότερα χωριά - φαντάσματα της περιοχής, τα οποία ισοπεδώθηκαν στο βωμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
Συμπερασματικά αξίζει τον κόπο αυτή η διαδρομή, ειδικά για όσους έχουν στην παρέα μικρά παιδιά ή και γενικά άτομα που για τον άλφα ή βήτα λόγο δυσκολεύονται στο περπάτημα. Να υπογραμμίσουμε όμως ότι πρέπει να εφοδιαστούμε με όλα τα απαραίτητα από το Παρανέστι. Στη διαδρομή που περιγράψαμε δεν υπάρχει πουθενά ούτε βενζινάδικο, ούτε ταβέρνα, ούτε καφενείο, ούτε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα για προμήθειες.
Θερμά συγχαρητήρια στο δασαρχείο Δράμας. Έχει τοποθετήσει παντού καλαίσθητες ταμπελίτσες που σε πληροφορούν για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Η σήμανση είναι κατατοπιστικότατη, αποκλείεται να χαθείς. Και φυσικά πολύ καλή δουλειά έγινε με τα ξύλινα κιόσκια, τα ξύλινα τραπέζια, τα ξύλινα παγκάκια και τα ξύλινα γεφυράκια, όλα σε αρμονία με το φυσικό κάλλος της οροσειράς της Ροδόπης.

οτι εξτρα πληροφοριες θελετε εδω ειμαστε
:)
 
Τελευταία επεξεργασία:

malco

Μέλος
Περιοχή
περιστερι
Όνομα
Κωνσταντινος Μαλλιος
Μοτό
Bmw r1200gs ADVENTURE
Πανεμορφα μερη δυστυχως πολυ μακρια απο εμας.......:(:(
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
Ο δρόμος που βλέπουμε με τα κόκκινα φύλλα, μήπως βρίσκεται σ' ένα ύψωμα που πάνω του υπάρχει το Οχυρό Εχίνος, ή Νυμφαία?
 

paschalis

gone4riding
Περιοχή
Thessaloniki
Όνομα
Πασχάλης
Μοτό
R 1200 GS 'O4
Ο δρόμος που βλέπουμε με τα κόκκινα φύλλα, μήπως βρίσκεται σ' ένα ύψωμα που πάνω του υπάρχει το Οχυρό Εχίνος, ή Νυμφαία?
οχι Θοδωρη αυτα που λες ειναι αρκετα ανατολικοτερα!
Α και Χρονια σου Πολλα φιλε, φετος εμαθα το ποτε γιορταζετε!
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
οχι Θοδωρη αυτα που λες ειναι αρκετα ανατολικοτερα!
Α και Χρονια σου Πολλα φιλε, φετος εμαθα το ποτε γιορταζετε!
Eυχαριστώ Πασχάλη, αλλά μη μείνεις στην ημερομηνία, μείνε στην ημέρα;)
Το 1ο ψυχοσάββατο (αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα) κάθε χρόνο!!!:happy:

Το 2011 στο Serres Rally Raid, είχα περάσει από τέτοια δρομάκια, που στη συνέχεια γίνονταν άγρια και πετρωτά. Μάλλον είναι στο ίδιο ύψωμα, λόγω βλάστησης και μορφολογίας. Ερχόμουν από ανατολικά και βγήκα Παρανέστι. Περάσαμε κι από το οχυρό που λέω, είδα ταμπέλα ....
 

Don Sakis

Old bastards
Περιοχή
Salonique
Όνομα
Σάκης
Μοτό
GS1200 η λευκή
του ΄09
Δεν την γλυτωνεται την επισκεψη εκει πανω......το νου σας:D
Είναι στη διαδρομή "7 νομά..." θα κάνουμε και το ομαδικό μπανάκι μας στη βάθρα είπαμε!!;)
 

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Ήξερα οτι έχετε όμορφα μέρη εκεί πάνω ,αλλά τόσο πολύ δεν φανταζόμουν :ok: :ok: :ok:
 
Τελευταία επεξεργασία:

dimitris777

Μέλος
Περιοχή
Αλεξανδρουπολη
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
V STROM 650 XT
Πανεμορφα μερη. Στο Λειβαδιτη θελω να παω απο περυσι αλλα παντα χανομαι στα πανεμορφα πομακοχωρια της Ροδοπης. Αν μπορεσω θα παω ομως αυτες τις μερες !!!
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ironbutt

Μέλος
Περιοχή
2ο Πουδαρ Χαλκιδικης...
Όνομα
Γιαννης
Μοτό
BMW 1200 GSA
Μανωλη κανονισε να ερθω και να σε τραβαω απο το σπιτι σου καμια μερα για να μας πας σε αυτα τα απιστευτα μερη!!!
:yew::yew::yew::yew:
 
Top Bottom