Μια ομορφιά μέσα από μια καταστροφή...

notakos600

Μέλος
Περιοχή
Ασπρόπυργος
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
HONDA C50
Με διαλύω
για να ρέεις μέσα μου,
γαλάζιο βιβλίο
κεντημένο
από τις λίμνες σου,
αρχέγονοι στίχοι
παιγνίδι του μυαλού
χορεύουν στις πράσινες ερημιές
παιδεμένων οίστρων,
τρεμοπαίζοντας σε ρηχά ρυάκια
που παρασέρνουν σκοτούρες,
ανθρώπους του ''τίποτα'',
κι ένα ουτοπικό ''αντίο''
στις πόλεις της δυστυχίας
που δεν ειπώθηκε ποτέ ..P.H.

Λίμνη Τσιβλού (2018).



Αρχές 1913: Συλίβαινα, ένα χωριό γεμάτο ζωή. Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει τις μικρές κατολισθήσεις. Ωστόσο, ο χειμώνας 1912-13 είναι πολύ βροχερός.
Φεβρουάριος 1913: Γίνεται μια μικρή κατολίσθηση στην άκρη του χωριού που απογυμνώνει το στήριγμα ενός τμήματός του χωρίς να προκαλέσει πάλι ανησυχία.
22 Μαρτίου 1913, ημέρα Παρασκευή: Οι κάτοικοι της Συλίβαινας ακούν δυνατούς, υποχθόνιους κρότους, οι οποίοι τους φοβίζουν, αλλά δεν εγκαταλείπουν το χωριό. Οι θόρυβοι ακούστηκαν μέχρι την Ακράτα και τα Καλάβρυτα. Άλλοι του απέδωσαν σε πτώση μετεωρίτη, άλλοι σε βομβαρδισμό των Πατρών ή της Κορίνθου από το τουρκικό καταδρομικό «Χαμιδιέ» και άλλοι υπέθεσαν ότι ο αεροπόρος Μουτούσης, ο οποίος καταγόταν από το γειτονικό χωριό Τσιβλός και «μετέφερε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας», πέρασε πάνω από το χωριό του και για να χαιρετίσει τους συμπατριώτες του έριξε μερικές χειροβομβίδες…



24 Μαρτίου 1913, ημέρα Κυριακή, πρωινές ώρες: Τα φαινόμενα γίνονται πυκνότερα, οι κρότοι και οι δονήσεις του εδάφους επαναλαμβάνονται και οι κάτοικοι αρχίζουν να μεταφέρουν σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες, εκτός του χωριού, ό,τι μπορούν από τις περιουσίες και τα ζώα τους.
Κυριακή μεσημέρι: Κατολίσθηση της πλαγιάς εκεί που είναι τα σπίτια του χωριού, προς την κοίτη του Κράθη ποταμού. Τα σπίτια παρασύρονται, τα χώματα σκεπάζουν το ποτάμι, περνούν απέναντι και καλύπτουν τα σπίτια της κάτω γειτονιάς του χωριού Τσιβλός μετακινώντας σε ψηλότερο σημείο την Αγ. Βαρβάρα, την εκκλησία του χωριού.
2-3 ώρες μετά: Γίνεται η μεγάλη κατολίσθηση. Πέφτει όλη η βορειοδυτική πλευρά του βουνού Γερακάρι (εκεί που ήταν η Συλίβαινα) και τεράστιοι όγκοι χωμάτων καλύπτουν την κοίτη του Κράθη διακόπτοντας τη ροή των νερών. Στην αρχή η κατολίσθηση γίνεται αργά, αλλά μετά με μεγάλη ταχύτητα παρασύροντας ό,τι είχε απομείνει από σπίτια και δέντρα.



Την επόμενη μέρα η περιοχή της Συλίβαινας παρουσίαζε όψη βιβλικής καταστροφής. Το μόνο που είχε απομείνει απ’ το χωριό ήταν μια καρυδιά και ένα ερειπωμένο σπίτι με τον αχυρώνα του, τα οποία βρέθηκαν περίπου 150 μ. πιο ψηλά και πιο μακριά από την αρχική τους θέση.
Δραματικά στιγμιότυπα
– Ο Αθαν. Νιάνιαρης έσερνε την ώρα της κατολίσθησης τη γυναίκα του, που από την κούραση και την αγωνία είχε αποκάμει και παρακαλούσε τον άνδρα της να την αφήσει και να σωθεί αυτός για χάρη των παιδιών τους. Τελικά σώθηκε και αυτή.
– Η γυναίκα του Ν. Χρύση, που προσπαθούσε να βρει το βιβλιάριο καταθέσεων τραπέζης με εμβάσματα του γιου της από την Αμερική, κινδύνευσε γιατί άρχισαν να πέφτουν οι τοίχοι του σπιτιού και εγκατέλειψε την προσπάθεια. Η κόρη της είχε φορτώσει σε δέμα τα πολυτιμότερα από τα προικιά της, όταν όμως το δέμα περιπλέχθηκε στα κλαδιά ενός δέντρου, εγκατέλειψε το δέμα και σώθηκε.
– Ο Κ. Αλέφαντος επέστρεφε από τα Καλάβρυτα το βράδυ της ίδιας μέρας και τον έπιασε πανικός που δεν έβλεπε ούτε τα φώτα του χωριού ούτε τίποτε άλλο.
– Ο Γ. Πάκιος (χάθηκε η γυναίκα του και το παιδί του) αντίκρισε τους αλλόφρονες κατοίκους της Συλίβαινας να κατεβαίνουν προς τη Βαλιμή για να σωθούν καθώς ανέβαινε προς το χωριό.
– Άγνωστος οδοιπόρος με το ζώο του παρασύρθηκε από την κατολίσθηση και παρακαλούσε να τον βοηθήσουν (χάθηκε).
– Θύματα: (4) Η Αντιόπη Πάκιου (σύζυγος του Γ. Πάκιου) με τον τεσσάρων ετών γιο της Δημήτριο, η χήρα Αικατερίνη Δημ. Νιάνιαρη και ένας οδοιπόρος αγνώστων στοιχείων.
– Ένας αυτόπτης μάρτυρας της δεύτερης, μεγάλης κατολίσθησης ανέφερε ότι, καθώς η πλαγιά κατρακυλούσε, είδε τα έλατα να κινούνται προς τα κάτω με πολύ μεγάλη ταχύτητα, «όπως βλέπουμε τα δέντρα να περνούν όταν είμαστε μέσα στο τρένο».

 

notakos600

Μέλος
Περιοχή
Ασπρόπυργος
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
HONDA C50


Την Κυριακή 24 Μαρτίου 1913 έγινε μια τεράστια κατολίσθηση όπου ολόκληρη η πλαγιά του βουνού κύλησε, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, από τα 1650 μ. στα 600 μ. διανύοντας διαδρομή μήκους 5 χλμ. και πλάτους 1000 μ. Τα χώματα κατέληξαν στο βάθος της κοιλάδας του ποταμού Κράθη, στο σημείο που ήταν ο οικισμός του Τσιβλού.

Ο όγκος των χωμάτων της κατολίσθησης έφραξε τόσο τον Κράθη όσο και τον παραπόταμό του.Δημιουργήθηκε έτσι ένα φυσικό «φράγμα» και άρχισαν να σχηματίζονται δύο λίμνες: από τη μία μεριά συγκεντρώθηκαν τα νερά του Κράθη, δημιουργώντας τη λίμνη του Κράθη και από την άλλη τα νερά του παραπόταμού του, δημουργώντας τη λίμνη του Τσιβλού. Τα νερά της λίμνης του Τσιβλού άρχισαν να ανεβαίνουν και σιγά-σιγά κατέκλυσαν αρκετά σπίτια και την πολύπαθη εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Τα νερά της λίμνης του Κράθη επεκτάθηκαν προς τα πάνω φτάνοντας, όπως λέγεται, μέχρι το χωριό Αγρίδι, σχεδόν 2 χλμ. ανηφορικά στο ποτάμι.



Όσο για τη Συλίβαινα, αυτή σβήστηκε από το χάρτη. Ακόμη και σήμερα, αν κοιτάξει κανείς ψηλά στο σημείο όπου υπήρχε το χωριό, βλέπει ότι λείπει ένα μεγάλο τμήμα από το βουνό, αφού οι απότομες κλίσεις και το σαθρό έδαφος δεν άφησαν μέχρι σήμερα τη βλάστηση να αναπτυχθεί. Αρκετοί κάτοικοι της Συλίβαινας εγκαταστάθηκαν στο μέρος που μέχρι τότε διαχείμαζαν, κοντά στην Ακράτα, στο φερώνυμο χωριό Συλίβαινα.
Το καλοκαίρι του 1913 όλη η παραλιακή περιοχή της Ακράτας υπέφερε από έλλεψη νερού αφού τα νερά του Κράθη, που χρησίμευαν για πότισμα, είχαν μείνει αποκλεισμένα στο βουνό. Το φθινόπωρο ήρθε πολύ βροχερό και η λίμνη του Κράθη συνέχιζε να μεγαλώνει, συγκεντρώνοντας όλο και μεγαλύτερο όγκο νερού.
Οι κάτοικοι των περιοχών κάτω από το «φράγμα» άρχισαν να διαισθάνονται ότι πάνω από τα κεφάλια τους υπήρχε μια «ωρολογιακή βόμβα». Τα χώματα της κατολίσθησης ήταν πολύ χαλαρά για να αντέξουν την τεράστια πίεση από τα νερά της λίμνης του Κράθη που ολοένα μεγάλωνε.Οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν.
Τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου 1914 το «φράγμα» υποχώρησε και η λίμνη του Κράθη άδειασε μέσα σε λίγα λεπτά. Το τεράστιο υδάτινο ρεύμα παρέσυρε και κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα του, συμπεριλαμβάνοντας και το παλιό, ιστορικό γεφύρι του Κράθη κοντά στην Ακράτα με τα επτά τόξα. Οι κορμοί των ελάτων, τα δοκάρια και τα έπιπλα των σπιτιών της Συλίβαινας βρέθηκαν να ταξιδεύουν στα νερά του Κορινθιακού κόλπου.
Στη θέση που για 10 μήνες ήταν ο βυθός της λίμνης του Κράθη, έμειναν μικρές λίμνες που σταδιακά γέμισαν με τα φερτά υλικά του ποταμού. Σήμερα υπάρχει ένα όμορφο ορεινό υγρό λιβάδι όπου στη μέση κυλάει δαντελωτά το ποτάμι. Λίγο πιο κάτω, στο σημείο όπου υπήρχε το «φράγμα», φαίνεται ακόμη καθαρά το φαράγγι που δημιούργησαν τα νερά της λίμνης, όταν βίαια άνοιξαν δίοδο τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου 1914.
Αντίθετα από τη λίμνη του Κράθη, η λίμνη του Τσιβλού παρέμεινε στη θέση της. Φαίνεται πως ο όγκος των νερών που μαζεύτηκαν ήταν μικρός, για να μπορέσει να σπάσει τον τεράστιο όγκο από τα υλικά της κατολίσθησης -τα οποία εν τω μεταξύ έχουν δασωθεί και σταθεροποιηθεί. Έτσι η λίμνη του Τσιβλού παραμένει να μας θυμίζει ένα από τα εντυπωσιακότερα, μεγαλύτερα και πιο δραματικά φαινόμενα κατολίσθησης που έγιναν στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Το αρχικό βάθος της λίμνης έφτανε τα 77 μ. και, παρά τις προσχώσεις και την αυξομείωση της στάθμης ανάλογα με τη χρονιά, ο Τσιβλός παραμένει και σήμερα μια ιδιαίτερα βαθιά λίμνη με απότομες όχθες. Τα νερά της τροφοδοτούνται από τουλάχιστον δύο πηγές που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια και τρία ρέματα που έρχονται από τα γύρω δάση.
Το υψόμετρο της λίμνης είναι 780 μ., η έκταση 83 στρ. περίπου και η ακτογραμμή της 1800 μ. Ωστόσο η έκταση και η ακτογραμμή συνεχώς αυξομειώνονται, καθώς η στάθμη της λίμνης ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την εποχή και το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιά. Το εύρος των μεταβολών της στάθμης της λίμνης μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μ., δημιουργώντας μια χαρακτηριστική ζώνη χωρίς βλάστηση κατά μήκος της όχθης. Είναι η ζώνη που άλλοτε είναι πλημμυρισμένη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη στεριανών φυτών και άλλοτε είναι στεγνή, αποτρέποντας και τα υδρόβια φυτά να ριζώσουν. Έχοντας μόλις κλείσει τα 100 της χρόνια, η λίμνη Τσιβλού είνα από τις νεαρότερες λίμνες της Ευρώπης. Έτσι δεν έχει ακόμη αναπτύξει πλούσια υδρόβια βλάστηση. Έχει μόνο μερικά καλάμια στα πιο ρηχά σημεία, ενώ στο βυθό της επικρατεί μόνο ένα ιδιόμορφο υδρόφυτο.
Μέσα στα νερά της λίμνης εγκλωβίστηκαν και μερικοί κέφαλοι του γλυκού νερού που υπήρχαν στο ποτάμι και αποτελούν το μόνο αυτόχθονο ψάρι της λίμνης. Τα τελευταία 20 χρόνια με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής, και χωρίς μελέτη, έχουν εισαχθεί κυπρίνοι, κουνουπόψαρα, μερικές πέστροφες και καραβίδες.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια τα δάση άρχισαν να αναπτύσσονται και να καλύπτουν τα χώματα της κατολίσθησης. Σήμερα γύρω από τη λίμνη επικρατούν δάση με μαυρόπευκα, έλατα και χαλέπια πεύκα. Καθώς το τοπίο γύρω από τη λίμνη σιγά-σιγά έβρισκε το φυσικό του χαρακτήρα, όλοι άρχισαν να διαπιστώνουν ότι η λίμνη, ανεξάρτητα από το βίαιο τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε, ήταν πλέον ένα πολύ όμορφο μέρος και έγινε δημοφιλής χώρος για αναψυχή.
(Ιστορικό της λίμνης από το Web).

Κι όταν χαθούμε
στις κοιλάδες της σκέψης
τότε θα γράφουμε στίχους
γλυκούς
όπως οι αποδράσεις μας,
με τους τροχούς μας
να σκορπίζουν
τα ξερόφυλλα
ενός ακόμη φθινοπώρου...P.H.

 
Τελευταία επεξεργασία:

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
Μου φαινόταν τεχνίτη η λίμνη, αλλά ποτέ δεν έψαξα πως δημιουργηθηκε. Τελικά είναι φυσική, αλλά πολύ νεαρή επίσης!
 

notakos600

Μέλος
Περιοχή
Ασπρόπυργος
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
HONDA C50

sugariasgeorge

οδηγος της γλυκοΓιωργαινας
Περιοχή
ΝΑΥΠΛΙΟ
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Μοτό
AFRICA TWIN XRV750

BETA 300 RR (se)
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
Μου φαινόταν τεχνίτη η λίμνη, αλλά ποτέ δεν έψαξα πως δημιουργηθηκε. Τελικά είναι φυσική, αλλά πολύ νεαρή επίσης!
ναι θοδωρη....
η τσιβλου και η Lac de Vallon....
ειναι "αδελφες λιμνες" ....
δημιουργηθηκαν πανομοιοτυπα και εχουν ηλικια λιγοτερη των 100 χρονων..
και κατατασονται στις νεαροτερες λιμνες της Ευρωπης που εγιναν με φυσικο τροπο...
 

sugariasgeorge

οδηγος της γλυκοΓιωργαινας
Περιοχή
ΝΑΥΠΛΙΟ
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Μοτό
AFRICA TWIN XRV750

BETA 300 RR (se)
και μια και πιασαμε τις λιμνες (ας ειναι καλα ο παναγιωτης βλ. notakos)....
η πιο νεα φυσικη λιμνη στην ελλαδα ειναι η λιμνη Τραπεζουντα....

Λίμνη Τραπεζούντα

Μια μικρή λίμνη της Αρκαδίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα των εξορύξεων του λιγνήτη της Μεγαλόπολης και πλέον φιλοξενεί πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Προϊστορικά, όλη η λεκάνη της Μεγαλόπολης υπήρξε μια μεγάλη λίμνη με ελώδεις εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου, η βλάστηση γύρω και μέσα στη λίμνη υπήρξε ιδιαίτερα πλούσια και με τους αιώνες που πέρασαν τα φερτά υλικά των αρχαίων ποταμών καταβυθίστηκαν σε στρώσεις δημιουργώντας τους μεγάλους λιγνιτικούς ορίζοντες που απλώνονται στη περιοχή. Σήμερα στα ανατολικά της Μεγαλόπολης λειτουργούν τα ορυχεία Χωρεμίου, Μαραθούσας και Κυπαρισσίων. Με την εξόρυξη του λιθάνθρακα εδώ και χρόνια δημιουργήθηκαν δεκάδες μικρές και μεγάλες γούβες, οι οποίες γέμισαν με νερό από τις βροχές αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μέσα στα όρια των ορυχείων υπάρχουν σήμερα πάνω από 30 μικρές λίμνες και λούτσες από τις οποίες μεγαλύτερη είναι η λίμνη Τραπεζούντα που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης, λίγες δεκάδες μέτρα ανατολικά των χωριών Μαυρία και Κυπαρρισία. Το πρόσφατο όνομα της λίμνης δόθηκε από την αρχαία Τραπεζούντα, τα ερείπια της οποίας απλώνονται στις δυτικές της όχθες. Η λίμνη αναφέρεται και ως Παρράσια λίμνη, καθώς εδώ απλωνόταν η ομηρική «Παρρασία χώρα». Το μέγεθος της λίμνης Τραπεζούντα φτάνει μέχρι τα 600 στρέμματα, η περίμετρος της τα 5,3 χλμ. ενώ το μέγιστο βάθος της είναι 30 μέτρα. Στα δυτικά της υψώνεται το Λύκαιο όρος και πολύ κοντά, στα αντολικά, της κυλάει ο Αλφειός ποταμός. Υπάρχουν σκέψεις αποστράγγισης της λίμνης, καθώς πρόκειται για ένα ενεργό ορυχείο με πάνω από 500.000 τόνους λιγνίτη. Παρόλα αυτά και μέχρι να παρθεί η απόφαση που θα την εξαφανίσει πάλι, η λίμνη Τραπεζούντα φιλοξενεί, ιδιαίτερα κατά τις μεταναστεύσεις και την χειμερινή περίοδο, πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο και ένα ιδανικό βιότοπο για να ξεκουραστούν.

Η όψη της λίμνης δεν παραπέμπει σε ένα άγριο φυσικό τόπο, καθώς οι όχθες της είναι γυμνές και μαύρες από τον λιγνήτη. Εν τούτοις η βλάστηση που ξεκινάει λίγα μέτρα από τις όχθες διατηρεί όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την χλωρίδα της κεντρικής Αρκαδίας. Κυρίαρχα είδη της περιοχής είναι το πουρνάρι, η αγριοαμυγδαλιά, η χαλέπιος πεύκη, το σκίνο, η αγριοδαμασκηνιά, η γκορτσιά, η κοκορεβυθιά, η κουμαριά και διάφορες αγριοτριανταφυλλιές και βατομουριές. Κοντά στις όχθες και στα γύρω χωράφια βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη, όπως η κενταύρια Centaurea achaia, ο Adonis flammeus, η Aristolochia elongata, η Alkanna tinctoria, η Dittrichia viscosa, το κολχικό Colchicum cupani, το Lythrum salicaria, η βιόλα Viola aetolica, το αγριόσκορδο Allium roseum, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, η Bellevalia dubia, η ίριδα Iris unguicularis, το ορνιθόγαλο Ornithogalum nutans, η καμπανούλα Campanula spatulata topaliana και οι ορχιδέες Spiranthes spiralis, Anacamptis pyramidalis, A. coriophora fragrans, Ophrys heldreichii, O. mammosa, O. spruneri και O. lutea.

Η λίμνη Τραπεζούντα έχει με τα χρόνια γίνει ένας μικρός παράδεισος για την ορνιθοπανίδα και η περίπτωση της αποδεικνύει ότι ακόμα και αν μια περιοχή είναι επιβαρυμένη από βιομηχανίες, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο καθαρό νερό και αμέσως λειτουργεί σαν μαγνήτης για την άγρια ζωή. Στην περιοχή συναντώνται πολλά αρπακτικά, όπως φιδαετοί, καλαμόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, σπάνια κιρκινέζια, τυτούδες και κουκουβάγιες. Από τα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά ξεχωρίζουν ο σταχτοτσικνιάς, ο μικροτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, η πρασινοκέφαλη πάπια, ο καπακλής, η φαλαρίδα και ο καλαμοκανάς. Άλλα πουλιά που εμφανίζονται στη περιοχή είναι οι καρδερίνες, οι αιγίθαλοι, οι χρυσοβασιλίσκοι, οι μικρογαλιάντρες, οι τσιφτάδες, οι αετομάχοι, οι φλώροι, τα λούγαρα, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι κοκκινολαίμηδες, οι μαυροτσιροβάκοι και οι κοκκινοτσιροβάκοι.

Η ερπετοπανίδα αποτελείται από είδη, όπως πελοποννησιακές γουστέρες, γραικόσαυρες, μοραϊτόσαυρες, τρανόσαυρες, σαπίτες, νερόφιδα, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές, λαφιάτες και οχιές. Από τα θηλαστικά εδώ απαντώνται είναι αγριόχοιροι, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί και ο σκαντζόχοιροι, ενώ πολύ σημαντική είναι η περιστασιακή εμφάνιση τσακαλιών.
 

notakos600

Μέλος
Περιοχή
Ασπρόπυργος
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
HONDA C50
και μια και πιασαμε τις λιμνες (ας ειναι καλα ο παναγιωτης βλ. notakos)....
η πιο νεα φυσικη λιμνη στην ελλαδα ειναι η λιμνη Τραπεζουντα....

Λίμνη Τραπεζούντα

Μια μικρή λίμνη της Αρκαδίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα των εξορύξεων του λιγνήτη της Μεγαλόπολης και πλέον φιλοξενεί πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Προϊστορικά, όλη η λεκάνη της Μεγαλόπολης υπήρξε μια μεγάλη λίμνη με ελώδεις εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου, η βλάστηση γύρω και μέσα στη λίμνη υπήρξε ιδιαίτερα πλούσια και με τους αιώνες που πέρασαν τα φερτά υλικά των αρχαίων ποταμών καταβυθίστηκαν σε στρώσεις δημιουργώντας τους μεγάλους λιγνιτικούς ορίζοντες που απλώνονται στη περιοχή. Σήμερα στα ανατολικά της Μεγαλόπολης λειτουργούν τα ορυχεία Χωρεμίου, Μαραθούσας και Κυπαρισσίων. Με την εξόρυξη του λιθάνθρακα εδώ και χρόνια δημιουργήθηκαν δεκάδες μικρές και μεγάλες γούβες, οι οποίες γέμισαν με νερό από τις βροχές αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μέσα στα όρια των ορυχείων υπάρχουν σήμερα πάνω από 30 μικρές λίμνες και λούτσες από τις οποίες μεγαλύτερη είναι η λίμνη Τραπεζούντα που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης, λίγες δεκάδες μέτρα ανατολικά των χωριών Μαυρία και Κυπαρρισία. Το πρόσφατο όνομα της λίμνης δόθηκε από την αρχαία Τραπεζούντα, τα ερείπια της οποίας απλώνονται στις δυτικές της όχθες. Η λίμνη αναφέρεται και ως Παρράσια λίμνη, καθώς εδώ απλωνόταν η ομηρική «Παρρασία χώρα». Το μέγεθος της λίμνης Τραπεζούντα φτάνει μέχρι τα 600 στρέμματα, η περίμετρος της τα 5,3 χλμ. ενώ το μέγιστο βάθος της είναι 30 μέτρα. Στα δυτικά της υψώνεται το Λύκαιο όρος και πολύ κοντά, στα αντολικά, της κυλάει ο Αλφειός ποταμός. Υπάρχουν σκέψεις αποστράγγισης της λίμνης, καθώς πρόκειται για ένα ενεργό ορυχείο με πάνω από 500.000 τόνους λιγνίτη. Παρόλα αυτά και μέχρι να παρθεί η απόφαση που θα την εξαφανίσει πάλι, η λίμνη Τραπεζούντα φιλοξενεί, ιδιαίτερα κατά τις μεταναστεύσεις και την χειμερινή περίοδο, πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο και ένα ιδανικό βιότοπο για να ξεκουραστούν.

Η όψη της λίμνης δεν παραπέμπει σε ένα άγριο φυσικό τόπο, καθώς οι όχθες της είναι γυμνές και μαύρες από τον λιγνήτη. Εν τούτοις η βλάστηση που ξεκινάει λίγα μέτρα από τις όχθες διατηρεί όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την χλωρίδα της κεντρικής Αρκαδίας. Κυρίαρχα είδη της περιοχής είναι το πουρνάρι, η αγριοαμυγδαλιά, η χαλέπιος πεύκη, το σκίνο, η αγριοδαμασκηνιά, η γκορτσιά, η κοκορεβυθιά, η κουμαριά και διάφορες αγριοτριανταφυλλιές και βατομουριές. Κοντά στις όχθες και στα γύρω χωράφια βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη, όπως η κενταύρια Centaurea achaia, ο Adonis flammeus, η Aristolochia elongata, η Alkanna tinctoria, η Dittrichia viscosa, το κολχικό Colchicum cupani, το Lythrum salicaria, η βιόλα Viola aetolica, το αγριόσκορδο Allium roseum, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, η Bellevalia dubia, η ίριδα Iris unguicularis, το ορνιθόγαλο Ornithogalum nutans, η καμπανούλα Campanula spatulata topaliana και οι ορχιδέες Spiranthes spiralis, Anacamptis pyramidalis, A. coriophora fragrans, Ophrys heldreichii, O. mammosa, O. spruneri και O. lutea.

Η λίμνη Τραπεζούντα έχει με τα χρόνια γίνει ένας μικρός παράδεισος για την ορνιθοπανίδα και η περίπτωση της αποδεικνύει ότι ακόμα και αν μια περιοχή είναι επιβαρυμένη από βιομηχανίες, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο καθαρό νερό και αμέσως λειτουργεί σαν μαγνήτης για την άγρια ζωή. Στην περιοχή συναντώνται πολλά αρπακτικά, όπως φιδαετοί, καλαμόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, σπάνια κιρκινέζια, τυτούδες και κουκουβάγιες. Από τα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά ξεχωρίζουν ο σταχτοτσικνιάς, ο μικροτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, η πρασινοκέφαλη πάπια, ο καπακλής, η φαλαρίδα και ο καλαμοκανάς. Άλλα πουλιά που εμφανίζονται στη περιοχή είναι οι καρδερίνες, οι αιγίθαλοι, οι χρυσοβασιλίσκοι, οι μικρογαλιάντρες, οι τσιφτάδες, οι αετομάχοι, οι φλώροι, τα λούγαρα, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι κοκκινολαίμηδες, οι μαυροτσιροβάκοι και οι κοκκινοτσιροβάκοι.

Η ερπετοπανίδα αποτελείται από είδη, όπως πελοποννησιακές γουστέρες, γραικόσαυρες, μοραϊτόσαυρες, τρανόσαυρες, σαπίτες, νερόφιδα, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές, λαφιάτες και οχιές. Από τα θηλαστικά εδώ απαντώνται είναι αγριόχοιροι, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί και ο σκαντζόχοιροι, ενώ πολύ σημαντική είναι η περιστασιακή εμφάνιση τσακαλιών.
Δεν την γνώριζα καθόλου τη λίμνη Τραπεζούντα.
Ευχαριστούμε!
Αληθεύει πως στη προιστορική λίμνη της Μεγαλόπολης ζούσαν ελάφαντες και λιοντάρια που είχαν έρθει από την Ασία όταν το Αιγαίο ήταν ξηρά?
 
Τελευταία επεξεργασία:

sugariasgeorge

οδηγος της γλυκοΓιωργαινας
Περιοχή
ΝΑΥΠΛΙΟ
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Μοτό
AFRICA TWIN XRV750

BETA 300 RR (se)
Δεν την γνώριζα καθόλου τη λίμνη Τραπεζούντα.
Ευχαριστούμε! Αληθεύει πως στη προιστορική λίμνη της Μεγαλόπολης ζούσαν ελάφαντες και λιοντάρια που είχαν έρθει από την Ασία όταν το Αιγαίο ήταν ξηρά?
αγαπητε φιλε Πανο θα σε απογοητευσω....
δεν ειμαι τοσο μεγαλος... μολις πατησα τα 50....
:p :laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh:
 

sugariasgeorge

οδηγος της γλυκοΓιωργαινας
Περιοχή
ΝΑΥΠΛΙΟ
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Μοτό
AFRICA TWIN XRV750

BETA 300 RR (se)
Δεν την γνώριζα καθόλου τη λίμνη Τραπεζούντα.
Ευχαριστούμε!
Αληθεύει πως στη προιστορική λίμνη της Μεγαλόπολης ζούσαν ελάφαντες και λιοντάρια που είχαν έρθει από την Ασία όταν το Αιγαίο ήταν ξηρά?
Ο εδαφολογικός σχηματισμός της Αρκαδίας συνδέεται με τις γεωλογικές μεταβολές που στα βάθη των χρόνων υπέστη η Ανατολική Μεσόγειος και σχηματίστηκε ο ευρύτερος χώρος στον οποίο ζούμε σήμερα.

Πότε όμως πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στην Αρκαδία; Οι ανακαλύψεις που έγιναν δείχνουν ότι είναι από τις πρώτες περιοχές που έθρεψαν τα ζώα και τον άνθρωπο. Στους πρόποδες του Λυκαίου όρους, κοντά στο χωριό Ίσωμα ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά ελεφάντων, με μήκος χαυλιοδόντων που φτάνουν τα 2,5 μέτρα, καθώς και άλλων ζώων (μαμούθ, ιπποπόταμοι, κλπ) που τοποθετούνται από τους ειδικούς σε όλες τις φάσεις τις Πλειστόκαινης περιόδου (από 2.000.000 χρόνια έως 10.000 χρόνια).
Τα παλαιότερα ευρήματα ανθρώπινης ζωής στην Αρκαδία ανάγονται στην Ανώτερη Πλειστόκαινο, που περιλαμβάνει τη Μέση Παλαιολιθική εποχή (100.000 – 35.000 χρόνια π.χ) και βρέθηκαν στο χωριό Βασιλάκι, στο Χελμούτσι κ.α, την εποχή δηλαδή που έζησε ο άνθρωπος Νεάντερνταλ. Επίσης στον Αρκαδικό χώρο υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία και στη νεότερη παλαιολιθική εποχή δηλαδή 35.000 – 10.000 π.χ, καθώς και ίχνη του Homo sapiens.

Ακόμη και σήμερα κατά την αναζήτηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων με τα μηχανήματα της ΔΕΗ, στα λιγνιτωρυχεία, βρίσκονται ανάμεικτα με λιγνίτη, απολιθώματα της πανίδας εκείνης ύστερα από εκατομμύρια χρόνια.
 

sugariasgeorge

οδηγος της γλυκοΓιωργαινας
Περιοχή
ΝΑΥΠΛΙΟ
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Μοτό
AFRICA TWIN XRV750

BETA 300 RR (se)
και για να επανελθουμε στη λιμνη....
σε μια σχετικα προσφατη βολτιτσα με την γλυκοΓιωργαινα @Alexandra στα καλαβρυτα και επιστρεφωντας απο το Μεγα-Σπηλαιο , σε μια στροφη πετυχαμε 5 μηανακια .... γερμανοι σε διακοπες... ηθελαν να δουν το ''σταυρο''.....επειδη και μεις εκει θα πηγαιναμε, μας ακολουθησαν....




ιστορια καπου 80 χρονων





ηθελα να τους πω και την ελληνικη αποψη σχετικα με το 1940, αλλα αυτες οι συζητησεις θελουν ιδιαιτερη προσοχη γιατι ευκολα δημιουργουν εντασεις....
και επειδη ειμαι μεγαλο ''λαμογιο'' προτιμησα να τους παω 200 μετρα παρακατω για να δουν 200 χρονια ιστοριας.... και τσουπ στην Αγια Λαυρα...


εκει σιγουρα ''καταλαβαν'' το τι ηθελα να τους πω πιο πριν....
μετα ηπιαμε και ενα καφεδακι στα καλαβρυτα...
μας κερασαν και τους ευχαριστω πολυ....
μετα τους αλλαξα λιγο την επιστροφη...
ηθελαν να γυρισουν ακρατα απο τον ιδιο δρομο που ηρθαν....
τους ανεφερα για την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ της λιμνης τσιβλου...
δεχτηκαν να μας ακολουθησουν με δισταγμο...αλλα δεχτηκαν παντως...
ηθελαν να δουν αυτη την μοναδικοτητα της λιμνης...εννοω το αποτελεσμα με το τροπο που δημιουργηθηκε...





δεν χρειαζεται βεβαια να αναφερω οτι εμειναν κατενθουσιασμενοι...
τραβηξαν τις φωτογραφιες τους , εμαθαν απο ''πρωτο χερι'' την ιστορια της λιμνης και οτι υπαρχει επισης και η ''αδελφη λιμνη'' Lac de Vallon στη Γαλλια....
ακολουθησε αποχαιρετιστηριο καφεδακι (εδω κερασα εγω) και μου ανεφεραν οτι ξεκινουν ηδη τα σχεδια τους για επισκεψη στην ''αδελφη λιμνη''..
και ξεκινησαμε την καταβαση προς ακρατα...





υγ.
α μωρη πτανα τσιβλου με την ιστορια σου...
τι εκανες στους ανθρωπους τωρα...
να τρεχουν στη Γαλλια για να γνωρισουν την "αδελφουλα" σου...

:laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::trt:
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
και για να επανελθουμε στη λιμνη....
σε μια σχετικα προσφατη βολτιτσα με την γλυκοΓιωργαινα @Alexandra στα καλαβρυτα και επιστρεφωντας απο το Μεγα-Σπηλαιο , σε μια στροφη πετυχαμε 5 μηανακια .... γερμανοι σε διακοπες... ηθελαν να δουν το ''σταυρο''.....επειδη και μεις εκει θα πηγαιναμε, μας ακολουθησαν....




ιστορια καπου 80 χρονων





ηθελα να τους πω και την ελληνικη αποψη σχετικα με το 1940, αλλα αυτες οι συζητησεις θελουν ιδιαιτερη προσοχη γιατι ευκολα δημιουργουν εντασεις....
και επειδη ειμαι μεγαλο ''λαμογιο'' προτιμησα να τους παω 200 μετρα παρακατω για να δουν 200 χρονια ιστοριας.... και τσουπ στην Αγια Λαυρα...


εκει σιγουρα ''καταλαβαν'' το τι ηθελα να τους πω πιο πριν....
μετα ηπιαμε και ενα καφεδακι στα καλαβρυτα...
μας κερασαν και τους ευχαριστω πολυ....
μετα τους αλλαξα λιγο την επιστροφη...
ηθελαν να γυρισουν ακρατα απο τον ιδιο δρομο που ηρθαν....
τους ανεφερα για την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ της λιμνης τσιβλου...
δεχτηκαν να μας ακολουθησουν με δισταγμο...αλλα δεχτηκαν παντως...
ηθελαν να δουν αυτη την μοναδικοτητα της λιμνης...εννοω το αποτελεσμα με το τροπο που δημιουργηθηκε...





δεν χρειαζεται βεβαια να αναφερω οτι εμειναν κατενθουσιασμενοι...
τραβηξαν τις φωτογραφιες τους , εμαθαν απο ''πρωτο χερι'' την ιστορια της λιμνης και οτι υπαρχει επισης και η ''αδελφη λιμνη'' Lac de Vallon στη Γαλλια....
ακολουθησε αποχαιρετιστηριο καφεδακι (εδω κερασα εγω) και μου ανεφεραν οτι ξεκινουν ηδη τα σχεδια τους για επισκεψη στην ''αδελφη λιμνη''..
και ξεκινησαμε την καταβαση προς ακρατα...





υγ.
α μωρη πτανα τσιβλου με την ιστορια σου...
τι εκανες στους ανθρωπους τωρα...
να τρεχουν στη Γαλλια για να γνωρισουν την "αδελφουλα" σου...

:laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::trt:
Ευγε νεε μου!
Εεεεε
Λαμογιο μου ηθελα να πω ;)
Καλα ξηγηθηκες!
 

John-Aigio

Nα γιατί GS
Περιοχή
ΑΙΓΙΟ
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
BMW R1150GS
δεν πατάω χώμα


Την Κυριακή 24 Μαρτίου 1913 έγινε μια τεράστια κατολίσθηση όπου ολόκληρη η πλαγιά του βουνού κύλησε, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, από τα 1650 μ. στα 600 μ. διανύοντας διαδρομή μήκους 5 χλμ. και πλάτους 1000 μ. Τα χώματα κατέληξαν στο βάθος της κοιλάδας του ποταμού Κράθη, στο σημείο που ήταν ο οικισμός του Τσιβλού.

Ο όγκος των χωμάτων της κατολίσθησης έφραξε τόσο τον Κράθη όσο και τον παραπόταμό του.Δημιουργήθηκε έτσι ένα φυσικό «φράγμα» και άρχισαν να σχηματίζονται δύο λίμνες: από τη μία μεριά συγκεντρώθηκαν τα νερά του Κράθη, δημιουργώντας τη λίμνη του Κράθη και από την άλλη τα νερά του παραπόταμού του, δημουργώντας τη λίμνη του Τσιβλού. Τα νερά της λίμνης του Τσιβλού άρχισαν να ανεβαίνουν και σιγά-σιγά κατέκλυσαν αρκετά σπίτια και την πολύπαθη εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Τα νερά της λίμνης του Κράθη επεκτάθηκαν προς τα πάνω φτάνοντας, όπως λέγεται, μέχρι το χωριό Αγρίδι, σχεδόν 2 χλμ. ανηφορικά στο ποτάμι.



Όσο για τη Συλίβαινα, αυτή σβήστηκε από το χάρτη. Ακόμη και σήμερα, αν κοιτάξει κανείς ψηλά στο σημείο όπου υπήρχε το χωριό, βλέπει ότι λείπει ένα μεγάλο τμήμα από το βουνό, αφού οι απότομες κλίσεις και το σαθρό έδαφος δεν άφησαν μέχρι σήμερα τη βλάστηση να αναπτυχθεί. Αρκετοί κάτοικοι της Συλίβαινας εγκαταστάθηκαν στο μέρος που μέχρι τότε διαχείμαζαν, κοντά στην Ακράτα, στο φερώνυμο χωριό Συλίβαινα.
Το καλοκαίρι του 1913 όλη η παραλιακή περιοχή της Ακράτας υπέφερε από έλλεψη νερού αφού τα νερά του Κράθη, που χρησίμευαν για πότισμα, είχαν μείνει αποκλεισμένα στο βουνό. Το φθινόπωρο ήρθε πολύ βροχερό και η λίμνη του Κράθη συνέχιζε να μεγαλώνει, συγκεντρώνοντας όλο και μεγαλύτερο όγκο νερού.
Οι κάτοικοι των περιοχών κάτω από το «φράγμα» άρχισαν να διαισθάνονται ότι πάνω από τα κεφάλια τους υπήρχε μια «ωρολογιακή βόμβα». Τα χώματα της κατολίσθησης ήταν πολύ χαλαρά για να αντέξουν την τεράστια πίεση από τα νερά της λίμνης του Κράθη που ολοένα μεγάλωνε.Οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν.
Τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου 1914 το «φράγμα» υποχώρησε και η λίμνη του Κράθη άδειασε μέσα σε λίγα λεπτά. Το τεράστιο υδάτινο ρεύμα παρέσυρε και κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα του, συμπεριλαμβάνοντας και το παλιό, ιστορικό γεφύρι του Κράθη κοντά στην Ακράτα με τα επτά τόξα. Οι κορμοί των ελάτων, τα δοκάρια και τα έπιπλα των σπιτιών της Συλίβαινας βρέθηκαν να ταξιδεύουν στα νερά του Κορινθιακού κόλπου.
Στη θέση που για 10 μήνες ήταν ο βυθός της λίμνης του Κράθη, έμειναν μικρές λίμνες που σταδιακά γέμισαν με τα φερτά υλικά του ποταμού. Σήμερα υπάρχει ένα όμορφο ορεινό υγρό λιβάδι όπου στη μέση κυλάει δαντελωτά το ποτάμι. Λίγο πιο κάτω, στο σημείο όπου υπήρχε το «φράγμα», φαίνεται ακόμη καθαρά το φαράγγι που δημιούργησαν τα νερά της λίμνης, όταν βίαια άνοιξαν δίοδο τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου 1914.
Αντίθετα από τη λίμνη του Κράθη, η λίμνη του Τσιβλού παρέμεινε στη θέση της. Φαίνεται πως ο όγκος των νερών που μαζεύτηκαν ήταν μικρός, για να μπορέσει να σπάσει τον τεράστιο όγκο από τα υλικά της κατολίσθησης -τα οποία εν τω μεταξύ έχουν δασωθεί και σταθεροποιηθεί. Έτσι η λίμνη του Τσιβλού παραμένει να μας θυμίζει ένα από τα εντυπωσιακότερα, μεγαλύτερα και πιο δραματικά φαινόμενα κατολίσθησης που έγιναν στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Το αρχικό βάθος της λίμνης έφτανε τα 77 μ. και, παρά τις προσχώσεις και την αυξομείωση της στάθμης ανάλογα με τη χρονιά, ο Τσιβλός παραμένει και σήμερα μια ιδιαίτερα βαθιά λίμνη με απότομες όχθες. Τα νερά της τροφοδοτούνται από τουλάχιστον δύο πηγές που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια και τρία ρέματα που έρχονται από τα γύρω δάση.
Το υψόμετρο της λίμνης είναι 780 μ., η έκταση 83 στρ. περίπου και η ακτογραμμή της 1800 μ. Ωστόσο η έκταση και η ακτογραμμή συνεχώς αυξομειώνονται, καθώς η στάθμη της λίμνης ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την εποχή και το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιά. Το εύρος των μεταβολών της στάθμης της λίμνης μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μ., δημιουργώντας μια χαρακτηριστική ζώνη χωρίς βλάστηση κατά μήκος της όχθης. Είναι η ζώνη που άλλοτε είναι πλημμυρισμένη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη στεριανών φυτών και άλλοτε είναι στεγνή, αποτρέποντας και τα υδρόβια φυτά να ριζώσουν. Έχοντας μόλις κλείσει τα 100 της χρόνια, η λίμνη Τσιβλού είνα από τις νεαρότερες λίμνες της Ευρώπης. Έτσι δεν έχει ακόμη αναπτύξει πλούσια υδρόβια βλάστηση. Έχει μόνο μερικά καλάμια στα πιο ρηχά σημεία, ενώ στο βυθό της επικρατεί μόνο ένα ιδιόμορφο υδρόφυτο.
Μέσα στα νερά της λίμνης εγκλωβίστηκαν και μερικοί κέφαλοι του γλυκού νερού που υπήρχαν στο ποτάμι και αποτελούν το μόνο αυτόχθονο ψάρι της λίμνης. Τα τελευταία 20 χρόνια με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής, και χωρίς μελέτη, έχουν εισαχθεί κυπρίνοι, κουνουπόψαρα, μερικές πέστροφες και καραβίδες.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια τα δάση άρχισαν να αναπτύσσονται και να καλύπτουν τα χώματα της κατολίσθησης. Σήμερα γύρω από τη λίμνη επικρατούν δάση με μαυρόπευκα, έλατα και χαλέπια πεύκα. Καθώς το τοπίο γύρω από τη λίμνη σιγά-σιγά έβρισκε το φυσικό του χαρακτήρα, όλοι άρχισαν να διαπιστώνουν ότι η λίμνη, ανεξάρτητα από το βίαιο τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε, ήταν πλέον ένα πολύ όμορφο μέρος και έγινε δημοφιλής χώρος για αναψυχή.
(Ιστορικό της λίμνης από το Web).

Κι όταν χαθούμε
στις κοιλάδες της σκέψης
τότε θα γράφουμε στίχους
γλυκούς
όπως οι αποδράσεις μας,
με τους τροχούς μας
να σκορπίζουν
τα ξερόφυλλα
ενός ακόμη φθινοπώρου...P.H.

Έχω εξοχικό στην Βαλιμη και πότε δεν είχα ακούσει-διαβασει για το πώς δημιουργήθηκε η λίμνη, ευχαριστώ!!
 

John-Aigio

Nα γιατί GS
Περιοχή
ΑΙΓΙΟ
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
BMW R1150GS
δεν πατάω χώμα
Top Bottom