ΝΟΡΒΗΓΙΑ, NORDKAPP 2016 - Κυνηγώντας την άκρη του κόσμου

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Ο καιρός χειροτέρευε, και ξαφνικά περί τα 10 χιλιόμετρα από τον βράχο, πέφτει ομίχλη!



Η ομίχλη όλο και πύκνωνε. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Όχι, λέω, έχει γούστο να μη δούμε τίποτα. Τον ήλιο του μεσονυκτίου τον είχα ξεγράψει από χθες που είδα τα προγνωστικά αλλά και από το πρωί που είδα ζωντανά την κατάσταση. Δε με πολυένοιαζε ο ήλιος. Αυτό που ήθελα όμως ήταν να έχω εικόνα του σημείο, να έχω ορατότητα, να ατενίσω τον αρκτικό ωκεανό, να δω πως είναι το περιβάλλον.









 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Δεν πίστευα στα μάτια μου. Όχι έλεγα, είναι ακόμα νωρίς, έχουμε μπροστά μας όλη τη μέρα, δεν μπορεί, που θα πάει θα ανοίξει έστω λίγο να δούμε το τοπίο.

Παρκάρουμε στο πάρκιν τις μηχανές, φανταστείτε ότι μετά βίας βρήκαμε το πάρκινγ, δε φαίνονταν τίποτα, και μπήκαμε στο κτίριο.



Βγαίνω έξω από την πίσω μεριά, από τη βόρεια μεριά, ομίχλη που δεν έβλεπες ούτε τη σφαίρα.

 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Μπήκαμε μέσα στο κτίριο, μέχρι λέω να το κάνουμε μια γύρα, να το εξερευνήσουμε, να πιούμε κι ένα καφέ, να ανασυντάξουμε και την ψυχολογία μας, θα έχει σπάσει η ομίχλη. Εκεί έστειλα κι ένα msg στον φίλο μου τον Μερκούρη και μου έβαλε την ψυχολογία μου στη θέση της. Πως; Απλά μου θύμισε το σημαντικότερο θέμα, “που βρίσκομαι”.

Όντως, μετά από καμία ώρα η ομίχλη άρχισε να σπάει. Επιτέλους!!! Βγαίνουμε για την πολυσυζητημένη και πολύφωτογραφισμένη υδρόγειο.

ΝΑΙ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!! :)















 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Τα συναισθήματα πολύ έντονα, πολύ όμως. Αφού μείναμε για ώρα έξω εκεί γύρω στη σφαίρα, με περιορισμένη σαφώς ορατότητα, επιστρέψαμε και πάλι μέσα στο κτίριο γιατί άρχισε ένα ψιλόβροχο. Ήξερα ότι δεν έχει νόημα με τέτοιο καιρό να επιστρέψουμε το βράδυ. Τον ήλιο τον ξεχνάμε. Ήξερα ότι η ορατότητά μου στα παγωμένα νερά του αρκτικού ωκεανού δεν ήταν χιλιόμετρα. Όμως σε εκείνο το σημείο, το ζητούμενο δεν είναι το πόσο μακριά μπορείς να δεις, αλλά το ένα και μοναδικό:

“Πού βρίσκομαι!!!”

Μάλιστα. Είναι το συναίσθημα του που βρίσκομαι, το δέος της αίσθησης του “βρίσκομαι στην άκρη του κόσμου”. Η ικανοποίηση του ότι τα καταφέραμε. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανένα κατόρθωμα, δεν πρόκειται για τη διάσχιση της Αφρικής, δεν κάναμε τίποτα δύσκολο. Όμως αυτό που κάναμε, το προετοιμάσαμε με μεγάλη αγάπη έναν ολόκληρο χειμώνα, το ονειρευτήκαμε, το οργανώσαμε σωστά, το δουλέψαμε, επεξεργαστήκαμε με ζήλο και ατελείωτη διάθεση όλη τη διαθέσιμη πληροφορία, μέρα με τη μέρα, στερηθήκαμε για να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα για την υλοποίηση χρήματα, κουραστήκαμε για να εξασφαλίσουμε τις 22 ημέρες απουσίας από τη δουλειά, και ναι, για έναν ταξιδευτή που μπορεί να αισθάνεται όλα τα παραπάνω, είναι το δικό του “προσωπικό κατόρθωμα”, με την έννοια φυσικά που το περιέγραψα.

Έχω διαβάσει διάφορες απόψεις σχετικά με τη σημαντικότητα αυτού του προορισμού, του Nordkapp. Μερικοί τον υποτιμούν, θεωρούν ότι δεν έχει καμία αξία και ότι είναι απλά ένα πολυδιαφημισμένο project. Εντάξει, μπορεί να είναι εν μέρει υπερτιμημένος ο βράχος αλλά σε καμία περίπτωση δε θα δεχτώ ότι μπορεί ο ταξιδιώτης να τον απαξιώσει. Όταν έχεις κάνει τόσα χιλιόμετρα για να τον δεις, όταν έχεις ζήσει τόσες στιγμές αξέχαστες μέχρι εκεί, δεν μπορώ να δεχτώ ότι δε θα σου δώσει συγκίνηση να πατήσεις με τις δύο σου πολυαγαπημένες ρόδες σε αυτό το σημείο που σε θέτει στη άκρη της ηπείρου.

Έχω μάθει γενικά να μην υποτιμώ και να μην βλέπω τα πράματα με “τη μύτη ψηλά”. Και σε αυτό το ταξίδι, οι ευθείες της Γερμανίας μου θύμισαν το “μην υποτιμάς ποτέ” για άλλη μια φορά. Ακριβώς, οι ατέλειωτες βαρετές κατά τ’άλλα ευθείες του αυτοκινητοδρόμου, δε μου φάνηκαν καθόλου βαρετές, γιατί ήταν αυτές που θα με πήγαιναν στο όνειρο, στη Νορβηγία. Έτσι και ο βράχος, αυτός ο βράχος που λέγεται Nordkapp, δεν είναι ένας τυχαίος βράχος, είναι ο βράχος που όλο το χειμώνα ονειρευόμουν να πατήσω, είναι η άκρη της Ευρώπης και είναι ο βράχος που με γέμισε με πολύ μα πολύ έντονα συναισθήματα, ακόμα κι αν οι συνθήκες την ημέρα της επίσκεψής μου δεν ήταν ιδανικές, συναισθήματα τόσο όμορφα, που εύχομαι από καρδιάς σε όλους σας να ζήσετε έστω μία φορά κάποιες τέτοιες στιγμές.

Ο στόχος είχε πλέον επιτευχθεί.
Ποιος ήταν όμως ο στόχος; Να φτάσουμε στο Nordkapp ή να απολαύσουμε τη διαδρομή και τις ομορφιές της; Και τα δύο. Σε ένα τέτοιο μεγάλο ταξίδι θέλω να τα βλέπω όλα σφαιρικά, να μπαίνω μέσα σ’ όλα, να μην βάζω καλούπια, να αποδεσμεύομαι από τα κολλήματα, να μπορώ να πλησιάσω στην απόλυτη απόλαυση χωρίς να υποτιμώ τίποτα. Και το να βρεθείς στο Nordkapp, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Από το Nordkapp λοιπόν, με αγάπη και σεβασμό, προς κάθε εμπειρία που μας προσφέρει το κάθε ταξίδι που έχουμε την τύχη να υλοποιήσουμε :)



 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Η επιστροφή στο δωμάτιο ήταν σε ένα χωριουδάκι στα περίπου 20km από το ακρωτήρι. Κατέβασα τα πράματα, έκανα ένα μπάνιο. Αισθάνθηκα τέτοια ηρεμία που χρόνια έχω να αισθανθώ έτσι. Σα να άδειασα από μέσα μου πράμα πολύ. Ήμουν σαν ημι-υπνωτισμένος, χωρίς να είμαι καθόλου κουρασμένος, ένιωθα μέσα μου την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας. Η ένταση των τελευταίων 2 ημερών, για να μην πω των τελευταίων 2 εβδομάδων, εξαφανίστηκε και τη θέση της πήρε η απόλυτη ηρεμία.

Honningsvåg: ένα χωριό σκέτη ζωγραφιά. Δεν είναι μόνο το σημείο που βρίσκεται, αλλά η όλη του δομή. Ψαροχώρι, με εικόνες που χαράζουν τη μνήμη βαθιά. Απολαύστε το.




















 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
SigmaWeb.gr - να ναι καλά, ήταν η οικονομική μας βοήθεια να υλοποιήσουμε αυτό το ταξίδι (και πάροχος φιλοξενίας του παρόντος φόρουμ).

 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
14η Ημέρα 14/7: Nordkapp – Inari 380km



Η ημέρα που αποχαιρετούμε τη μαγευτική Νορβηγία και μπαίνουμε πλέον στη Φινλανδία. Επίσης είναι η ημέρα που θεωρητικά ξεκινά η επιστροφή, αφού μέχρι τώρα ανεβαίναμε (προς βορά) ενώ από σήμερα κινούμαστε προς νότο, βέβαια λέω θεωρητικά γιατί ακόμα το ταξίδι έχει πολύ “ψητό” και δεν μπαίνουμε σε καμία περίπτωση σε διάθεση επιστροφής.

Λίγα τα χιλιόμετρα σήμερα, έχουμε όλο το χρόνο στη διάθεσή μας. Γενικά όπως θα είδατε μέχρι τώρα όλες οι μέρες σχεδόν ήταν φορτωμένες με αρκετά km, ήμασταν πάνω στις μηχανές σχεδόν όλη μέρα, χωρίς να έχουμε ενδιάμεσα μία ημέρα ξεκούρασης. Από εδώ χαλαρώνουμε λίγο τον οδικό φόρτο.

Ξεκινάμε λοιπόν για την εξερεύνηση της Φινλανδίας. Φύγαμε με βαρύ καιρό και λίγα km πιο κάτω σταματήσαμε να βάλουμε αδιάβροχα (ε, καιρός ήταν, έτσι όπως πηγαίναμε θα τα γυρίζαμε τα αδιάβροχα αφόρετα στην Αθήνα :) )





















 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Το τοπίο αλλάζει, ίσως να έχει αλλάξει καμιά 50αριά χλμ πριν τα σύνορα. H αίσθηση του δάσους υπερισχύει και αν με ρωτάγατε πως θα χαρακτήριζα τη Φινλανδία από την εμπειρία μου που τη διέσχισα όλη από πάνω μέχρι κάτω, θα την έλεγα ένα απέραντο δάσος!

Το πρώτο ενδιαφέρον φαινόμενο οδικά που παρατηρούμε είναι αυτές οι έντονες ανηφορο-κατηφόρες! Είναι ευθεία η οποία έχει έντονες εναλλαγές από ανηφόρα σε κατηφόρα.





 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Η βροχή έχει σταματήσει πριν από τα σύνορα αλλά δε σταματάμε να βγάλουμε τα αδιάβροχα γιατί είναι βαρύς ο καιρός. Συνεχίσουμε στο δάσος προς Inari.











 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Το Inari είναι μια μικρή πόλη , ένα χωριό θα έλεγα, στη μέση του πουθενά, που όμως το συντροφεύει μια όμορφη λίμνη.



Εδώ με τον συνταξιδευτή μου που τυγχάνει να είναι και πιλότος







Οι τιμές στη Φινλανδία είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τη Νορβηγία. Κατά τις 19:00 καθίσαμε σε ένα ωραίο εστιατόριο και απολαύσαμε σκανδιναβική κουζίνα, πολύ ωραία μαγειρεμένη συντροφιά με Φιλανδική μπίρα :)
 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
15η Ημέρα 15/7: Inari – Rovaniemi 330km



O προορισμός σήμερα είναι το Rovaniemi, το χωριό του Άι-Βασίλη. Το στοιχείο όμως που εμένα μου κέντριζε το ενδιαφέρον είναι ότι το Rovaniemi σηματοδοτεί την έξοδο μας από τον αρκτικό κύκλο.

Ξεκινήσαμε με συννεφιά αλλά όχι βροχή τη διάσχιση του απέραντου δάσους που λέγεται Φινλανδία. Μεγάλες ευθείες αλλά το τοπίο με τις πολλαπλές λίμνες δε σε αφήνει να βαρεθείς.



























 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Κάποιες από τις όμορφες στιγμές στο δρόμο στη βόρεια Σκανδιναβία είναι η συνάντηση με τους ταράνδους. Είδαμε αρκετούς στο δρόμο για Ροβανιέμι αλλά και χαμηλότερα! Θέλει προσοχή γιατί πετάγονται στο δρόμο και λόγω του μεγέθους τους αντιλαμβάνεστε μια σύγκρουση θα είχε ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα. Επίσης όταν στη Φινλανδία οι οδηγοί που έρχονται από το αντίθετο αναβοσβήνουν τα φώτα, είναι σινιάλο για ύπαρξη ταράνδων στο δρόμο.





















 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Μερικοί φίλοι μου είχαν πει να προσέχω να μη με πάρει ο ύπνος στις ατέλειωτες ευθείες της Φινλανδίας. Ειλικρινά δε βαρέθηκα ούτε λεπτό μέχρι και αρκετά νότια στη Φινλανδία. Μπορεί ο δρόμος να μην έχει τις εναλλαγές της Νορβηγίας (εντάξει, δε συγκρίνεται), όμως η δασική του υπόσταση και οι πολλές λίμνες τον κάνουν όμορφο και ενδιαφέρων.

















 
Top Bottom