Νέος ποινικός κώδικας-Φυλάκιση χωρίς αναστολή για τις κλοπές

lleonidas

Μέλος
Όνομα
Λεωνίδας
Μοτό
Αμήχανος!
Μέχρι πρότινος, με τον ποινικό κώδικα που είχε ψηφισθεί, φυλάκιση για τους κλέφτες προβλεπόταν μόνο αν η αξία των κλοπιμαίων ήταν πάνω από 120.000€!
Οι κλέφτες οδηγούνταν στο δικαστήριο για τις κλοπές που είχαν διαπράξει, οι οποίες θεωρούνταν πλημμελήματα με τον παλιό κώδικα. Εκεί, αν το δικαστήριο χρέωνε τον δράση με ποινή έως και 5 ετών, εκείνος έπαιρνε αναστολή –την πρώτη φορά. Την 2η δεν υπήρχε το δικαίωμα της αναστολής (υποτροπή), όμως η ποινή μετατρεπόταν σε χρηματικό πρόστιμο.

Αποτέλεσμα; Οι δράστες έβγαιναν ξανά «στη δράση» την επόμενη μέρα, κάτι που αφορούσε περίπου 2.000 ποινικούς, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης στο ΒΗΜΑ!
Κάθε χρόνο, λοιπόν, σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 5.000 αρπαγές πορτοφολιών, κινητών, πολύτιμων αντικειμένων σε συγκοινωνιακά μέσα, 10.000 κλοπές σε ανοικτούς χώρους, 10.000 αρπαγές τσαντών και άλλες περίπου 12.000 άλλων μορφών κλοπές. Το 70-80% αυτών των αδικημάτων διαπράττονταν στην Αττική. Ωστόσο εκτιμάται ότι άλλα παρόμοια 100.000 σχετικά αδικήματα δεν καταγράφονται από τις αρχές είτε γιατί οι πολίτες αποφεύγουν να προχωρούν σε σχετικές μηνύσεις λόγω γραφειοκρατίας είτε γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν θέλει να «μεγεθύνει» την εγκληματικότητα.

Η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε μεταβολή αυτού του σημείου του Ποινικού Κώδικα και η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προτείνει αρχικά, προ μερικών μηνών, να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και οι εμπλεκόμενοι σε διαρρήξεις, ανεξαρτήτως των ποσών που αφαιρούν από σπίτια, καταστήματα και αλλού (σ.σ κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα σημειώνονται περίπου 30.000 διαρρήξεις -εισβολές σε σπίτια και καταστήματα). Ωστόσο μέχρι την πρόσφατη ψήφιση στην Βουλή υπήρξαν νέες παρεμβάσεις από την ΕΛ.ΑΣ και συνεννοήσεις ώστε να χαρακτηρίζονται κακουργήματα κι οι κλοπές του δρόμου που γίνονται από οργανωμένα κυκλώματα κι οι οποίοι προσδιορίζονταν μέχρι τώρα ως πλημμελήματα.

Με τον νέο ποινικό κώδικα παύει να ισχύει το όριο των 120.000€, η κλοπή τιμωρείται ως κακουργηματική πράξη και καταργείται η μετατροπή της ποινής των κλεφτών σε χρηματική!
Αναστολή θα δίνεται πλέον μόνο αν οι δράστες έχουν λευκό ποινικό μητρώο ή αν η ποινή είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Οι δράστες θα φυλακίζονται για χρονικό διάστημα που θα φτάνει έως και τα 10 χρόνια, ενώ κάποια από την ποινή τους θα μπορούν να την μετατρέψουν σε κοινωφελή εργασία σε Δήμο, αμισθί.
Πηγή


Αν κάποιο μέλος έχει άποψη επί των νομικών θεμάτων, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν και τι ισχύει διότι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.
 
Τελευταία επεξεργασία:

boxer

Μέλος
Περιοχή
Ελλαδα
Όνομα
Νικος
Μοτό
BMW
Δέκα χρόνια φυλάκιση όταν ένας πεινασμένος κλέψει μια φρατζολα.
Πραγματικά αυτονοητο...
Οι δικαστές δεν είναι χαϊβανια.
Ξέρουν να ξεχωρίσουν τον φτωχό/πεινασμένο απ'τα καθηκια!!!!!
 

boxer

Μέλος
Περιοχή
Ελλαδα
Όνομα
Νικος
Μοτό
BMW
Δηλαδή έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να κάνουν το αυτονόητο !!!
Πότε δεν ειναι αργά για τέτοιες αποφάσεις.
Μακάρι να υπάρξει και συνέχεια.... αποφάσεων! Πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμα!!!
 

boxer

Μέλος
Περιοχή
Ελλαδα
Όνομα
Νικος
Μοτό
BMW
Ας ξανανοίξουν την Γυάρο και την Μακρόνησο γιατί οι φυλακές ούτε για πλάκα δεν χωράνε αυτούς που θα μπουζουριάζουν καθημερινά....
Αυτό είναι μια, εννοείται καταπληκτική λύση.
Το 80% είναι αλλοδαποί, έτσι συγχρόνως ελέγχεις και τους "λαθραιους" "μετανάστες"!!!!
Δύο σε ένα!
 

al800

Μέλος
Περιοχή
Νέα Πέραμος Καβάλας
Όνομα
Al
Μοτό
?
Οι δικαστές δεν είναι χαϊβανια.
Ξέρουν να ξεχωρίσουν τον φτωχό/πεινασμένο απ'τα καθηκια!!!!!
Μα οι φτωχοί είναι τα καθήκια...κι επειδή είναι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές! Δεν τα λέω εγώ...
 

boxer

Μέλος
Περιοχή
Ελλαδα
Όνομα
Νικος
Μοτό
BMW
Μα οι φτωχοί είναι τα καθήκια...κι επειδή είναι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές! Δεν τα λέω εγώ...
Με μπερδεψες!!!!
Τι εννοείς; (για το τι λέει αυτή η Λυμπεράκη, το καταλαβαίνω, εσένα δεν καταλαβαινω:()
 

joks

Μέλος
Όνομα
Σπυρος
Μοτό
Africa 750
Οι δικαστές δεν είναι χαϊβανια.
Ξέρουν να ξεχωρίσουν τον φτωχό/πεινασμένο απ'τα καθηκια!!!!!
Είναι μάλλον ειρωνεία της τύχης την μέρα που εισηγητές κομμάτων στη Βουλή επιχειρηματολογούν πως η παθητική δωροδοκία εντάσσεται στα καθήκοντά του υπουργού να μιλάμε για ορθή ερμηνεία και πνευμα του νόμου.
 

ilias.ali

Ready To Race
Περιοχή
Πειραιάς
Όνομα
Ali
Μοτό
KTM 625 SXC 2004
Ποινικός Κώδικας: Τρία χρόνια φυλακή για σούζες – Αυστηρότερα αλλά όχι σκληρά για τους κλέφτες!

Βγαίνεις την επόμενη ημέρα της σύλληψης αν κλέψεις μοτοσυκλέτα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α’ 180/2019 ο Νόμος 4637/2019 - Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις στον οποίο αν δεν ρίξεις προσεκτική ματιά, θα βγάλεις λάθος συμπέρασμα.

Καταρχήν όλες αυτές τις ημέρες στην γενική ειδησεογραφία συζητούνται οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, κυρίως για το γεγονός πως αλλάζουν τα πράγματα για εκείνους που πετούν μολότοφ και εκείνους που έχουν καταχραστεί τεράστιες ποσότητες δημοσίου χρήματος. Απέχουμε και από τις δύο αυτές διασκεδαστικές ενασχολήσεις με τα κοινά για να δώσουμε αξία από το συγκεκριμένο βήμα σε τελεσίγραφα που ανταλλάσσονται τις τελευταίες ώρες και άλλα ωραία και ελληνικά, οπότε θα εστιάσουμε στις αλλαγές των άρθρων 4 και 5 - μιας και αρκετός κόσμος έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει τι ακριβώς ισχύει με διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν.

Ξεκινώντας από τις κλοπές, που μέσα σε αυτές είναι και οι κλοπές οχημάτων και μοτοσυκλετών που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα είναι πως ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το όριο των 120.000 Ευρώ για να τιμωρηθεί η κλοπή με κάθειρξη έως δέκα έτη ΚΑΙ χρηματική ποινή.

Κι αυτό παρά την εναντίωση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επίμαχο μέρος της οποίας θα βρείτε παρακάτω. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος κλέψει μία μοτοσυκλέτα, και εκτός αν αυτή είναι κάποια σαν την HONDA RC213V-S, τότε δεν αντιμετωπίζει κάθειρξη έως δέκα έτη. Αυτό θα συμβεί αν είναι δύο ή περισσότεροι και αποδειχτεί πως είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει όριο για τα κλοπιμαία. Την στιγμή της κλοπής όμως αν φαίνεται πως κάποιος έχει δράσει μόνος του χωρίς συνεργό, τότε δεν αντιμετωπίζει βαριές ποινές.

Η αναστολή φυλάκισης για κλοπή ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να υφίσταται κανονικά. Όπως δηλαδή πρόσφατα άλλαξε από 1η Ιουλίου 2019 με κυριότερη αλλαγή την διάταξη του άρθρου 99 παράγραφος 1 εδάφιο δεύτερο που αντικαθίσταται ως εξής: «Ο χρόνος αναστολής δεν μπορεί να είναι βραχύτερος από τη διάρκεια της ποινής και αρχίζει από τη δημοσίευση της απόφασης που χορηγεί την αναστολή, εάν ο καταδικασθείς είναι παρών.

Να τονίσουμε εδώ και κάτι σημαντικό, είναι άλλο πράγμα οι λέξεις φυλάκιση και κάθειρξη, μιας και μπορεί κανείς εύκολα να μπερδέψει τους όρους.

Το καλό είναι πως πλέον -δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019- ο νόμος επιτρέπει στο δικαστήριο να κρίνει αν η τέλεση της ποινής είναι απολύτως αναγκαία. Επί κυβέρνησης Σύριζα το δικαστήριο δεν είχε αυτή την επιλογή και αναγκαστικά άφηνε κάποιον ελεύθερο, παρόλο που η εκτέλεση της ποινής ήταν απολύτως αναγκαία για να τον αποτρέψει από νέες αξιόποινες πράξεις. Παράδειγμα: Αλγερινός που έχει περάσει τα σύνορα της χώρας παράνομα, προσπαθεί να ληστέψει σκούτερ που ανήκει σε αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, τον οποίο και απειλεί με μαχαίρι. Ο αστυνομικός αντιδρά και μετά από καταδίωξη τον συλλαμβάνει. Οι αξιόποινες πράξεις στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν περισσότερες από μία, παρόλο αυτά το δικαστήριο αναγκαστικά του έδινε αναστολή. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο πλέον.

Και πάλι όμως ένας κλέφτης που πιάνεται να προσπαθεί να αφαιρέσει μοτοσυκλέτα θα είναι έξω με αναστολή, εκτός κι αν το δικαστήριο φέρει επιχειρήματα πως πρέπει η ποινή να εκτελεσθεί. Το γεγονός πως πλέον έχει επιλογή είναι θετικό. Το γεγονός επίσης πως αν δεν έχει συνεργό θα πρέπει να κλέψει πολλές μοτοσυκλέτες για να πάει στην φυλακή, είναι ανησυχητικό.

Υπάρχει επίσης -από τον Ιουλίου του 2019 όχι τώρα- η πρόβλεψη για μερική έκτιση της ποινής φυλάκισης και μερική αναστολή της υπόλοιπης για ποινές έως 3 ετών, που δεν μπορεί να έχει διάρκεια -η μερική έκτιση- κατώτερη των 10 ημερών και ανώτερη των 3 μηνών.

Παραθέτουμε την τροποποιήση στo άρθρo 374 του Ποινικού Κώδικα παράγραφος 1 που αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η κλοπή τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή αν: α) ο υπαίτιος αφαιρεί από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία, πράγμα αφιερωμένο σε αυτή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας, β) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα επιστημονικής ή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας που βρίσκεται σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα ή σε δημόσιο οίκημα ή σε άλλο δημόσιο τόπο, γ) η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, ή δ) τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών.»

Προφανώς μας ενδιαφέρουν τα (γ) και (δ) στην συγκεκριμένη περίπτωση που αναλύονται πιο πάνω. Αν κλέψεις μία μοτοσυκλέτα πέφτεις στα μαλακά και δύο και τρείς και μέχρι να φτάσεις τα 120.000 – αν όμως το κάνεις με παρέα, τότε και με ένα παπάκι να σε πιάσουν πας φυλακή. Πάλι καλά δηλαδή...

Το πιο σημαντικό είναι αυτό, μιας και οι σπείρες είχαν ρημάξει τις μοτοσυκλέτες. Φτάνει τώρα να μην οργανωθούν διαφορετικά, και να φαίνεται ένας κάθε φορά…

Από εκεί και πέρα δεν έχει εστιάσει κανείς στην αυστηρή, αυστηρότατη ποινή που υπάρχει για όσους οδηγούν γρήγορα, επικίνδυνα, κάνουν σούζες και κόντρες! Κι αυτό γιατί αλλάζει και το άρθρο 4 το οποίο και μας βρίσκει σύμφωνους σε όλα, απλά υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τις σούζες σε άδειους δρόμους. Το άρθρο 4 προβλέπει έως τρία χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή σε όποιον κάνει επικίνδυνους ελιγμούς και προκύπτει κίνδυνος σε ξένα πράγματα. Όχι φθορά, αλλά κίνδυνος. Άρα, σούζα σε άδειο δημόσιο δρόμο με παρκαρισμένα αυτοκίνητα = τρία χρόνια φυλάκιση. Με αναστολή φυσικά, εκτός κι αν το δικαστήριο φέρει αποδείξεις πως πρέπει να μείνει κανείς μέσα. Δεν θέλουμε όμως να αλλάξει το άρθρο 4, κι αυτό γιατί προβλέπει αυστηρότερα πράγματα και κάθειρξη (μεγάλη η διαφορά) αν προξενήσει κανείς τραυματισμό ή θάνατο κι ακόμα και ισόβια για όποιον επιφέρει τον θάνατο σε πολλαπλά θύματα. Το άρθρο 4 συμπεριλαμβάνει και την μέθη με τις ίδιες ποινές, την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο με ανάποδη φορά, αλλά και την οδήγηση σε πλατείες και πεζόδρομους. Πράγματα που πρέπει και έπρεπε να είναι έτσι, χρόνια τώρα.



Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

ilias.ali

Ready To Race
Περιοχή
Πειραιάς
Όνομα
Ali
Μοτό
KTM 625 SXC 2004

Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

al800

Μέλος
Περιοχή
Νέα Πέραμος Καβάλας
Όνομα
Al
Μοτό
?
Με μπερδεψες!!!!
Τι εννοείς; (για το τι λέει αυτή η Λυμπεράκη, το καταλαβαίνω, εσένα δεν καταλαβαινω:()
Δεν έχω δει πολλούς πλούσιους να μπαίνουν στη φυλακή και να μένουν...άρα εξ αντιδιαστολής για τους δικαστές που δεν ειναι χαϊβάνια τα καθήκια είναι οι φτωχοί. Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε από περιοδικά ή έντυπα μη νομικά να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες επί νομικών θεμάτων. Και στην τελική σκοπεύει να διαπράξει κανένας από εδώ μέσα κάποια κλοπή; ή επειδή θα μπαίνουν φυλακή οι κλέφτες σκοπεύει κανενας να κόψει την ασφάλεια κλοπής ή τα όποια αντι-κλεπτικά μέτρα ασφαλείας παίρνει; όχι... γιατί όσα χρόνια και να είναι η ποινή αυτός που είναι να κλέψει, δηλαδή ο φτωχός που κάνει λάθος επιλογές, θα κλέψει. άρα ό,τι και να λέει ο ποινικός κώδικας δε νομίζω ότι έχει κάποια σημασία...απλά θα μπει στη φυλακή κλεφτρόνι και θα βγει κάποια στιγμή πανεπιστήμονας...ε μετά θα κλέβει επιστημονικά. Σας ενδιαφέρει αν θα σας κλέψουν τη μηχανή επιστημονικά ή όχι; έχει κάποια σημασία; εάν ναι διαβάστε ποινικό κώδικα...κι έγκριτα νομικά περιοδικά όπως το bikeit και το motomag...ή το Βήματοδότη.
 

KTiNoS

Μέλος
Όνομα
Athanassiou Nikos
Μοτό
XT 600 sm TDM 900
Θα μπορούσαν να γράψω ένα σεντόνι 10 σελίδες για αυτό.
Θα περιοριστώ μόνο να πω ότι όλα αυτά είναι κρατική (γελοία) προπαγάνδα
που δεν πείθει πια ΚΑΝΕΝΑ νοήμονα άνθρωπο.
Θα θελα να μην είναι έτσι.
Λυπάμαι
 

Μητσάρας

Μέλος
Περιοχή
Αιτωλικό
Όνομα
Μητσος
Μοτό
Ténéré XT660z

piaggio PX200
Αυτό είναι μια, εννοείται καταπληκτική λύση.
Το 80% είναι αλλοδαποί, έτσι συγχρόνως ελέγχεις και τους "λαθραιους" "μετανάστες"!!!!
Δύο σε ένα!
το 80% απο που βγαινει?

 

mitsosdom

GOA
Περιοχή
Patras
Όνομα
Dimitris
Μοτό
KLE 500
Αυτό είναι μια, εννοείται καταπληκτική λύση.
Το 80% είναι αλλοδαποί, έτσι συγχρόνως ελέγχεις και τους "λαθραιους" "μετανάστες"!!!!
Δύο σε ένα!

Το είπε ο Τζήμερος?
 

k0k0s

Μέτζη του νεούκτη
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κωστας
Μοτό
XTZ750 / DL650 / 1090R / Vespa 50s
Kαι 300 χρονια φυλακη να ηταν, μιλαμε για αερα κοπανιστο , γιατι πρωτα καποιος πρεπει να τους πιασει, πραγμα αδυνατο καθως ελαχιστες κλοπες γινονται εξω απο Εβερεστ...

Οσο για Γυαρους και Μακρονησους, καλο θα ηταν να σκεφτομαστε λιγο πριν πεταξουμε την εξυπναδα μας. Εκει υπεφεραν ανθρωποι που δεν διεπραξαν ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ και ειναι τουλαχιστον προσβολη η αναφορα...
 
Top Bottom