Οδηγίες εφαρμογής Orux Maps για Android - εφαρμογή με τοπογραφικούς χάρτες

kordix

Εντουράς
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
GS 1150, CCM 404 E, GASGAS 300
Μεταφέρω εδώ συνοπτικά έναν οδηγό για την εγκατάσταση και χρήση της εφαρμογής Orux Maps,
μιας πολύ χρήσιμης εφαρμογής για πλοήγηση πάνω σε tracks χωρίς τη χρήση δεδομένων.
Ο οδηγός βρίσκεται εδώ αλλά έκανα μια μεταφορά εικόνων και κειμένου για να υπάρχει σίγουρα και στο δικό μας forum.

Τι είναι η εφαρμογή αυτή;
Η Orux Maps είναι μια εφαρμογή πλοήγησης η οποία έχει εξαιρετικές δυνατότητες offline πλοήγησης, όπως λειτουργεί δηλαδή μια συσκευή gps, χωρίς να χρειάζεται χρήση δεδομένων.
Μπορεί να λειτουργεί μόνο με τη λειτουργία τοποθεσίας (location) του κινητού μας λοιπόν πράγμα που την κάνει εξαιρετικά χρήσιμη για περιπτώσεις που είτε δεν έχετε δεδομένα είτε δεν έχετε σήμα!

Δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης tracks, μονοπατιών δηλαδή που έχουν καταγραφεί από άλλο χρήστη πράγμα που είναι πάρα πολύ χρήσιμο για χωμάτινες βόλτες.
Έχει σχετικά δύσκολη καμπύλη εκμάθησης αλλά θεωρείται από τις καλύτερες για όποιον θέλει έναν πραγματικά ικανό και υπερπλήρη offline χάρτη.

Βήμα 1ο :: Εγκατάσταση της εφαρμογής
Από το Play Store
H Google μέσα στην απέραντη σοφία και πολιτική ορθότητα της αποφάσισε ότι η εφαρμογή καταπατεί κάποιον άσχετο κανόνα και αφαίρεσε την δωρεάν έκδοση, παρόλα αυτά αξίζει με το παραπάνω 3 ευρώ. Αγοράστε την - στην πραγματικότητα κερνάτε έναν καφέ στον δημιουργό.

Απευθείας και δωρεάν από το επίσημο site
Καθώς πρόκειται για το αρχείο .apk θα πρέπει να το εγκαταστήσετε μόνοι σας ακολουθώντας μια απλή διαδικασία κατά την οποία επιτρέπετε στο κινητό σας την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές (άγνωστη πηγή θεωρείται οποιαδήποτε εκτός του επίσημου Play Store της Google).

Βήμα 2ο :: Αρχική οθόνη και λειτουργίες
Ωραία εγκαταστάθηκε. Πως λειτουργεί;
Η εξορισμού λειτουργία του προγράμματος είναι η χρήση του online χάρτη. Εμείς όμως θέλουμε την εξαιρετική offline λειτουργία του.
Σε πρώτη φάση αρκεί να εξοικειωθείτε με ορισμένα μόνο κουμπιά.

[1] Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του GPS
[2] Εγγραφή διαδρομής
[3] Επαναφορά του χάρτη σε κλίμακα 1:1
[4] Ελεύθερη κίνηση στον χάρτη με αφή
[5] Επιλογές χάρτη
[6] Επιλογές διαδρομής


Το νούμερο που φαίνεται στην βάση της οθόνης, δίπλα στον μεγεθυντικό φακό, στην συγκεκριμένη οθόνη το 100@13, σημαίνει ότι ο χάρτης βρίσκεται σε κλίμακα 1:1 (100) και σε επίπεδο μεγέθυνσης 13.

Η διαφορά έγκειται στο ότι το Orux υποστηρίζει δύο διαφορετικά είδη μεγέθυνσης. Το πρώτο είναι το "ψηφιακό" ζουμ, με την χρήση του συνηθισμένου pinch πάνω στην οθόνη, όπου μεγεθύνει το φορτωμένο τμήμα του χάρτη όπως όταν κάνουμε ζουμ σε μία φωτογραφία, χάνοντας σε ποιότητα και λεπτομέρεια. Το δεύτερο είναι το 1:1 επίπεδο μεγέθυνσης του ίδιου του χάρτη, όπου φορτώνεται εκ νέου το τμήμα με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Ωραία. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε το OruxMap έναν πλήρη offline χάρτη με υψομετρικές και ανάγλυφη αναπαράσταση.


Βήμα 3ο :: Κατέβασμα offline χαρτών
Επισκεπτόμαστε την σελίδα OpenAdroMaps από το κινητό τηλέφωνο και κατευθυνόμαστε στο κατέβασμα χαρτών.
Όπως βλέπετε υπάρχουν χάρτες για ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ προφανώς θα κατεβάσουμε την Ελλάδα.

->Βρείτε την Ελλάδα και ανοίγοντας την επιλογή πατήστε Android Install on: Orux Maps και θα ξεκινήσει αυτόματα το κατέβασμα και η εγκατάσταση στο Orux. Όταν ολοκληρωθεί θα ενημερωθείτε από το αντίστοιχο μήνυμα.
->Μιας και βρίσκεστε ήδη στην σελίδα στην κορυφή της τώρα πατήστε InstallRenderTheme και στην επόμενη σελίδα Elevate 4 -> Quick Install on Android (recommended) -> OruxMaps και περιμένετε την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

Ανοίγουμε την εφαρμογή στο κινητό μας και από το εικονίδιο των [5] Επιλογών χάρτη της οθόνης επιλέξτε Switch mapΣτην επόμενη οθόνη OFFLINE -> MULTIMAPS -> GREECE_ML (MAPSFORGE)O offline Ελληνικός χάρτης είναι έτοιμος για χρήση. Πατήστε την [1] Ενεργοποίηση GPS και θα βρεθείτε στην πόλη σας.

Ας δώσουμε ακόμη περισσότερη χρηστικότητα στον χάρτη μας.

Σύρετε το κεντρικό μενού της εφαρμογής από τα αριστερά της οθόνηςΑνοίξτε την επιλογή Mapsforge theme (με το βελάκι) και επιλέξτε Elevate. Στον χάρτη θα ενεργοποιηθούν οι υψομετρικές καμπύλες και οι γραμμές προσανατολισμού.

Έτοιμοι!
Αν ακολουθήσατε όλα τα βήματα ως εδώ τότε θα πρέπει να έχετε στην διάθεση σας έναν εξαιρετικό χάρτη για κάθε περίσταση.

Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, η εφαρμογή προσφέρει δυνατότητα και για πλήρη τρισδιάστατη απεικόνιση. Δεν το συνιστώ όμως καθώς η προβολή 3d είναι πιο ενεργοβόρο σαν διαδικασία και αδειάζει συντομότερα τη μπαταρία σας.

Βήμα 4ο :: Πως φορτώνω ένα αρχείο διαδρομής
Έχετε λοιπόν το αρχείο διαδρομής σε μορφή gpx ή kml και θέλετε να το φορτώσετε στην εφαρμογή.
Κάνετε κλικ στο εικονίδιο με την πινακίδα και το δεξί βελάκι που βρίσκεται στην πάνω κόκκινη μπάρα.
Από εκεί, πατάτε στο Track/Route tools και μετά επιλέγετε Load KML/GPX file.Στην επόμενη οθόνη που αναφέρει Navigation Options, τσεκάρετε το Waypoint Navigation και μετά πατάτε το ACCEPT.Αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε.
Στο επίσημο website της εταιρεία, μπορείτε να κατεβάσετε σε αρχείο pdf και έναν πλήρη οδηγό με όλες τις λειτουργίες της εφαρμογής.

Καλές διαδρομές!

Update 06/2020: Λειτουργία Multitracking.
- Τι είναι το multitracking;

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει τη δημιουργία μιας ομάδα της οποίας το στίγμα φαίνεται στο χάρτη παράλληλα με τη διαδρομή που ακολουθούμε. Λειτουργεί με δεδομένα (όχι τίποτα ιδιαίτερο από θέμα όγκου) όπως όλες αντιστοίχως, επομένως έχουμε στο νου μας οτι δεν υπάρχει σήμα στο κινητό, τότε δε παίζει και καλά. Παρόλα αυτά, όταν βρεθεί σήμα η εφαρμογή ενημερώνει το στίγμα μας. Είναι πολύ βολικό όταν έχουμε μεγάλη ομάδα και θέλουμε να ξέρουμε που βρισκόμαστε.

Δημιουργία Λογαριασμού
Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία λογαριασμού (δωρεάν). Ακολουθούμε τις παρακάτω οθόνες για να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό, βάζοντας απαραιτήτως το nickname μας και το email μας (θα χρειαστεί και στη συνέχεια).Ενεργοποίηση multitracking και δημιουργία Ομάδας
Στη συνέχεια, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα για τη δημιουργία της ομάδας στην οποία θέλουμε να μοιραζόμαστε το στίγμα μας. Για να προσθέσουμε έναν χρήστη πρέπει να ξέρουμε το nickname του και το email που έχει χρησιμοποιήσει στην εφαρμογή. Σημαντικό είναι αφού τον προσθέσουμε, να τον τσεκάρουμε τόσο στη λίστα share my position with όσο και στη λίστα Get the position of


Να είσαι καλά, δουλεύει μια χαρά, οπότε θα αρχίσω να γράφω διαδρομές στην Λαυρεωτική και όχι μόνο για όλα τα γούστα.

Ακολούθησα σήμερα το gpx που έχει ανεβάσει ο Κάπτεν από παλιότερη Σουνιαδα και όλα οκ.
:friendship:
 

TimosV

Μέλος
Περιοχή
ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ
Όνομα
Τίμος
Μοτό
Multi 1100
KTM 390 adv
Μπράβο βρε παιδιά για την ενημέρωση.
Θεωρείται ως πολύ καλό λογισμικό. Πολύ παραμετρικό. Θέλει λίγο εκπαίδευση στην αρχή. Εγώ τώρα το μαθαίνω. Από το manual βλέπω ότι κάνει παπάδες.
Ένα disadvantage είναι ότι χρησιμοποιεί ειδική έκδοση openmaps, όποτε πρέπει να κατεβάσεις (ξανά) όλους τους χάρτες. Ακόμη και αν έχεις openmaps συμβατό front-end, όπως το mapsme.
Προφανώς υπάρχουν και άλλα λογισμικά με πάνω κάτω τις ίδιες λειτουργίες. Αλλά είναι απλά, άλλα είναι πολύ πιο πολύπλοκα (osmand).
Διαλέξτε αυτό που σας ικανοποιεί περισσότερο.

Πολύ καλή παρουσίαση
 

TimosV

Μέλος
Περιοχή
ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ
Όνομα
Τίμος
Μοτό
Multi 1100
KTM 390 adv
Α, στο manual λέει ότι χρειάζεται αποκλειστικά 256-512MB αποκλειστικά για χάρτη στην μεγαλύτερη ανάλυση. Όποτε χρειάζεται τηλέφωνο με τουλάχιστον 3GB Ram, καθώς τα φτηνότερα με 2GB χρησιμοποιούν 1-1.5GB για το λειτουργικό. Όποτε δεν. Πρακτικά όλα τα τηλέφωνα, ακόμη και φτηνά, έχουν 3GB πλέον. Αλλιώς αν σου κάνει κόνξες ρίχνεις από τις ρυθμίσεις την ανάλυση.
 

Phoenix

Gender fluid
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Στεργιος
Μοτό
bmw r1250gs adve Θα σε σκισω maniac
χουσβαρνα 510 πιστολ
τωρα το ειδα !!!!!
προτεινω τον ζανι για αποχωρηση !!!!!!!!!!!!!!
χαλαει την πιατσα......
 

kranomitros

Μέλος
Περιοχή
Αχαρναι
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
BMW R1200GS ADV
Το δοκίμασα σε gpx από παλιό trail ride γύρω από τη λίμνη Μαραθώνα. Το μόνο που δεν μπορώ να βρω είναι αν γυρίζει προς την πορεία και όχι να δείχνει μόνο βόρεια.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

Aldebaran

Daggers in Brothel
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
Kολλητός Του Μηχανικού.
Το δοκίμασα σε gpx από παλιό trail ride γύρω από τη λίμνη Μαραθώνα. Το μόνο που δεν μπορώ να βρω είναι αν γυρίζει προς την πορεία και όχι να δείχνει μόνο βόρεια.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Λογικά κλικαρεις απάνω σην πυξιδουλα που βγάζει σε κάποιο σημείο της οθόνης.
 

Katsadonis

Κατσαπλιάς
Περιοχή
Ναύπλιο
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
Pegaso Strada
καλησπέρα στην ομάδα, ξέρει κανείς να προτείνει κάποια αντίστοιχη εφαρμογή για iPhone?
 

zanny

Μέλος
ADVRIDE Team
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Στάθης
Μοτό
Husqvarna TE630
KTM EXC-F 250
καλησπέρα στην ομάδα, ξέρει κανείς να προτείνει κάποια αντίστοιχη εφαρμογή για iPhone?
Μπορείς να δοκιμάσεις το OsmAnd, είναι πολύ αξιόλογο
 

Adven

In Dirt we trust..
Περιοχή
Κρητη
Όνομα
Marinos
Μοτό
KTM Adventure 950
KTM EXC300 tpi
GasGas TXT250
Honda SH 150
To Orux Maps δεν είναι πλέον δωρεάν.... Το OsmAnd είναι πολύ καλό αν του αφιερώσεις λίγο χρόνο στην εκμάθηση.
 

amyroukai

Big Membered Wunderkind
Περιοχή
Μεθοριακός Σταθμόε
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
XR, X, R
Δεν ήταν δωρεάν πολλά χρόνια. Είναι με "δωρεά" αλλά δεν έχω δει το ποσόν.


Δωρεάν είναι μια παλιότερη έκδοση για κατέβασμα από την σελίδα.
 
Top Bottom