Ο υπνόσακος του νοικοκύρη Αντβεντσουρά...

manosxlv

Μέλος
Περιοχή
ΡΟΔΟΣ / ΟΙΚΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Όνομα
ΜΑΝΟΣ
Μοτό
YAMAHA TENERE 700
Λοιπον
Εγω σε ενα σακο λουκανικο 50lt ειμαι κομπλε με το φορτωμα ρουχα φαγητο υπνοσακος και το στρωμα δεν χρειαζομαι πλαινες οπως παλια που τις επαιρνα και ημουν πολυ βαρυς ,ακομα πια και στα ταξιδια παιρνω μονο αυτο οπως ειδες και τον κουμπαρο μου desertfox με ενα σακο,θα προσαρμοσεις τα πραγματα σου .
Οσο αφορα την τρομπα εχουμε το ιδιο στρωμα με τον Δημητρη μολις φουσκωσει τραβας με το στομα στη βαλβιδα 2 3 φορες και το στρωμα γινεται τουμπανο
 
Τελευταία επεξεργασία:

Aldebaran

Πορτοκαλί μέλος.
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 690 Enduro '08
Voge SR4 Max
@manosxlv στρώμα φουσκωτό έχω και μονό και διπλό (φυσικά δε θα κουβαλάω το διπλό μαζί μου). Το σκεπτικό είναι να τα χωράω σε έναν σάκο 50lt και να μη κουβαλάω τις πλαινές (οκ, μου δίνουν περισσότερη "ασφάλεια" σε πιθανό-λέμε τώρα- πέσιμο, αλλά και 10+ κιλά άδειες εξτρά βάρος!!!)

η τρόμπα που είχε ο Δημήτρης @desert fox δεν το φούσκωνε τέρμα το στρώμα (αν είναι αυτή από το praktiker)....
Έχω αυτό το υπόστρωμα, 5 εκ πάχος το οποίο συσκευασμένο είναι μήκος 26 εκ και διάμετρο 21 εκ. Ανοίγεις τη βαλβίδα, το αφήνεις 2 λεπτά και φουσκώνει μόνο του. Στο τέλος δίνεις και δυο μπομπαρισιές με το στόμα και γίνεται πέτρα. Είναι ακριβό και ομολογώ ότι έπαιξα και λίγο ζάρι με την αγορά, αλλά θεωρώ ότι αξίζει και με το παραπάνω γιατί το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

Σχετικά με τον σάκο 50lt που λες, προτείνω την χρήση των πλαινών βαλιτσών αν υπάρχουν.
Ο λόγος είναι ότι στο χώμα, όσο πιο χαμηλά και πίσω έχεις το βάρος, τόσο καλύτερα είναι.
Με το χαμηλό κέντρο βάρους, σε συνδυασμό με την όρθια οδήγηση (βάρος στα μαρσπιέ) και πίεση με τα γόνατα στο τεπόζιτο, η μηχανή γίνεται πολύ πιο ελέγξιμη και άμεση στις αργές αλλά απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.
Επίσης, αν τυχαία σταματήσεις σε επικλινές έδαφος που το πόδι δεν πατάει από την εξωτερική μερια και σε πάρει προς τα έξω, πιο εύκολα το σώνεις αν έχεις βάρος χαμηλα (και πιο κοντά στο κέντρο βάρους) παρά αν το έχεις πολύ ψηλά και πίσω.

Γνώμη μου πάντα. :)
 

desert fox

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
Σε αναμονη......
@manosxlv στρώμα φουσκωτό έχω και μονό και διπλό (φυσικά δε θα κουβαλάω το διπλό μαζί μου). Το σκεπτικό είναι να τα χωράω σε έναν σάκο 50lt και να μη κουβαλάω τις πλαινές (οκ, μου δίνουν περισσότερη "ασφάλεια" σε πιθανό-λέμε τώρα- πέσιμο, αλλά και 10+ κιλά άδειες εξτρά βάρος!!!)

η τρόμπα που είχε ο Δημήτρης @desert fox δεν το φούσκωνε τέρμα το στρώμα (αν είναι αυτή από το praktiker)....
Θοδωρη καμια τρομπα δεν θα κανει τουμπανο το στρωμα. Το φτανεις σε ενα σημειο που δεν παιρνει αλλο (ικανοποιητικο) και μετα δινεις 5-6:7 με το στομα και καργαρισε!;)
Αυτου του ειδους οι τρομπες δεν σηκωνουν bar πιεσης. Απλα στελνουν μεγαλο ογκο αερα ( οπως τα σεσουαρ) και φουσκωνουν γρηγορα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

todor

在中國,我們信任
Περιοχή
ΒΟΛΟΣ
Όνομα
ΘΟΔΩΡΗΣ
Μοτό
Τίμιος Κινέζος
μάλιστα... εδώ δεν ήξερα ότι παίζει και στόμα... ότι μαθαίνεις καλό είναι τελικά :)


βέβαια, εδώ ανοίγει μεγάλο θέμα συζήτησης.... οδήγηση σε χώμα, με πλαινές βαλίτσες ή με σάκο ???? (να ανοίξω άλλο τοπικ να το αναλύσετε οι γνώστες να μάθουμε οι μικροί και άπειροι????)
 

nomad

Μέλος
Περιοχή
Καρπηνιςςς
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μοτό
BMW F650GS
KTM exc 300

blast

Μέλος
Περιοχή
Βολος
Όνομα
Άκης
Μοτό
Ténéré 700
Drz 400
Όπως κ να έχει εάν ήθελα να μείνω σε σκονάκι στην εκδρομή στον Όλυμπο τι υπνόσακο χρειάζομαι ;
 

nomad

Μέλος
Περιοχή
Καρπηνιςςς
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μοτό
BMW F650GS
KTM exc 300
Comfort -5 C είναι μια χαρά. Εάν υποθέσουμε ότι δεν το θες για πραγματική χειμερινή χρήση με θερμοκρασίες περιβάλλοντος κάτω από -10 C αλλά για ταξίδια με το δίτροχο, αργά φθινόπωρο ή νωρίς άνοιξη σε μεγάλα υψόμετρα, -5 C είναι οκ. Εάν σε απασχολεί ο όγκος πάρε πούπουλο. Ελάχιστος όγκος, ακριβό προϊόν, κακή απόδοση εάν βραχεί. Συνθετικός σημαίνει τα ακριβώς αντίθετα. Διαλέγεις και παίρνεις.
 

nomad

Μέλος
Περιοχή
Καρπηνιςςς
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μοτό
BMW F650GS
KTM exc 300
Comfort είναι η μάρκα ;
Όχι. Περίμενε. Εδώ σε έχω.
 

STF

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
STέFανος
Μοτό
NUDA900R
WR250R
Έχω έναν υπνόσακο της Polo μοντέλο Condor 300. Είναι συνθετικός με Comfort -5 και καλό σχετικά μέγεθος συσκευασίας στα 37 x 21. Το πρόβλημα είναι πως είναι σχετικά παλιό μοντέλο και δύσκολο να το βρεις. Πάντως εγώ με πολύ ψάξιμο το βρήκα εδώ. Αν σε ενδιαφέρει δε χάνεις τίποτα να ρωτήσεις, βλέπω πως το περιγράφουν ως παιδικό τώρα αλλά οι διαστάσεις στις φωτογραφίες είναι ενηλίκων.

Σήμερα η Polo πουλάει υπνόσακους της Trekmakes (που είναι φθηνοί Κινέζικης κατασκευής).

Αν βρεις Condor 300 που κατασκεύαζε η ίδια η Ελληνική Polo τον συστήνω ανεπιφύλακτα ως συνθετικό με καλή σχέση τιμής-απόδοσης.
 

rodouma

::..PRoVoΚάΤωΡ..::
Περιοχή
W
Όνομα
T
Μοτό
::..GT..::
Θερμοκρασιακό Εύρος

Ο κάθε υπνόσακος είναι μελετημένος να προσφέρει άνεση και ζεστασιά σε ένα συγκεκριμένο θερμοκρασιακό εύρος. Για παράδειγμα, οι καλοκαιρινοί υπνόσακοι δε μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική ζεστασιά σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Έως και πριν λίγα χρόνια ο κάθε υπνόσακος χαρακτηριζόταν μόνο από μια ελάχιστη θερμοκρασία. Αυτή ήταν η ελάχιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορούσε να κοιμηθεί κάποιος στον συγκεκριμένο υπνόσακο. Για παράδειγμα, έλεγε κάποιος: "αυτός ο υπνόσακος είναι μέχρι -2°C", εννοώντας ότι μπορεί κάποιος να κοιμηθεί σε αυτόν όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (του αέρα δηλαδή) είναι μέχρι -2°C, όχι χαμηλότερα.

Όμως κάθε άνθρωπος αντέχει σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, χρειάζονται λίγη παραπάνω ζέστη για να κοιμηθούν άνετα. Με βάση τέτοιου είδους παρατηρήσεις δημιουργήθηκε το πρότυπο EN-13537 με σκοπό να τυποποιήσει και να εγγυηθεί την καταλληλότητα κάθε υπνόσακου σε συγκεκριμένες θερμοκρασιακές συνθήκες.

Το πρότυπο ΕΝ-13537 ορίζει 4 διαφορετικά θερμοκρασιακά όρια για τους υπνόσακους. Κατά τη διάρκεια των τεστ του προτύπου, θεωρείται ότι ο χρήστης φοράει εσώρουχα και ότι ο υπνόσακος βρίσκεται πάνω σε μονωτικό υπόστρωμα πάχους 2,5 cm. Επίσης ως άντρας ορίζεται άντρας 25 χρονών, ύψους 1,73 m και βάρους 73 kg, ενώ ως γυναίκα ορίζεται γυναίκα 25 χρονών, ύψους 1,60 m και βάρους 60 kg. Το πρότυπο θεωρεί ότι τα εν λόγω άτομα δεν έχουν προβλήματα υγείας, έχουν μια μέτρια κούραση, είναι καλά σιτισμένα - ενυδατωμένα και δεν έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή άλλες ουσίες.

Τυποποίηση Υπνόσακων Σύμφωνα Με Το Πρότυπο EN-15537 | www.lightgear.gr
Τυποποίηση Υπνόσακων Σύμφωνα Με Το Πρότυπο EN-15537 | www.lightgear.gr

  1. Μέγιστη θερμοκρασία άνεσης. Είναι η μέγιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να κοιμηθεί με άνεση ένας μέσος άντρας στον συγκεκριμένο υπνόσακο. Προσδιορίζεται με το φερμουάρ του υπνόσακου ανοιχτό και τα χέρια έξω από τον υπνόσακο.
  2. Θερμοκρασία άνεσης. Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να κοιμηθεί με άνεση (σε στάση πλήρους χαλάρωσης) για 8 ώρες μια μέση γυναίκα στον συγκεκριμένο υπνόσακο.
  3. Οριακή θερμοκρασία άνεσης. Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να κοιμηθεί με σχετική άνεση (σε εμβρυακή στάση) για 8 ώρες ένας μέσος άντρας στον συγκεκριμένο υπνόσακο.
  4. Οριακή/Ελάχιστη θερμοκρασία. Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να επιβιώσει μια μέση γυναίκα στον συγκεκριμένο υπνόσακο. Στη θερμοκρασία αυτή θεωρείται ότι μια μέση γυναίκα μπορεί να κοιμηθεί για 6 ώρες, χωρίς η θερμοκρασία του σώματος να πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Επειδή μια μέση γυναίκα χρειάζεται λίγο παραπάνω ζέστη για να κοιμηθεί, η θερμοκρασία άνεσης ενός υπνόσακου είναι πάντα μεγαλύτερη από την οριακή θερμοκρασία άνεσης.

Ανάλογα με την θερμοκρασία άνεσης, υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες υπνόσακων. Οι θερμοκρασίες σε κάθε κατηγορία δεν είναι αυστηρά καθορισμένες. Στην Ελλάδα ειδικά, ένας υπνόσακος 3 εποχών είναι κατάλληλος ακόμα και για τον χειμώνα (βλ. παρακάτω).

  1. Καλοκαιρινοί: Θερμοκρασία άνεσης από 12°C και πάνω.
  2. 2 εποχών: Θερμοκρασία άνεσης από 2°C έως 12°C.
  3. 3 εποχών: Θερμοκρασία άνεσης από -12°C έως 2°C.
  4. Χειμερινοί: Θερμοκρασία άνεσης από -12°C και κάτω.
Υπάρχουν και ειδικοί υπνόσακοι που έχουν θερμοκρασία άνεσης ακόμα και -25°C!

Στη μέτρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος είναι σωστότερο να λάβουμε υπόψη την φαινόμενη ή αισθητή θερμοκρασία (apparent temperature) και όχι τη θερμοκρασία που μετράει το θερμόμετρο. Η αισθητή θερμοκρασία παίρνει υπόψη της και την υγρασία και είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του θερμομέτρου όταν η υγρασία υπερβαίνει το 40%.

Αντίστοιχα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μικρότερη από 10°C και φυσάει άνεμος δυνατότερος από 5 km/h, η θερμοκρασία που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο σώμα είναι μικρότερη από αυτή που δείχνει το θερμόμετρο.

Εμπειρικά, επιλέξτε έναν υπνόσακο ο οποίος έχει 5°C χαμηλότερη θερμοκρασία άνεσης από την ελάχιστη θερμοκρασία που προβλέπετε να συναντήσετε στην εκδρομή σας. Είναι σίγουρα καλύτερο να ζεσταθείτε στον υπνόσακο και να ανοίξετε το φερμουάρ παρά να κρυώσετε και να κινδυνέψετε με υποθερμία.

Το πρότυπο ΕΝ-13537 είναι φυσικό να μην μπορεί να λάβει υπόψη του δευτερεύουσες υποκειμενικές συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση κρύου/ζέστης που νιώθει κάθε άτομο. Είναι όμως ένα πολύ καλός μπούσουλας για να πληροφορηθεί κανείς τις δυνατότητες ενός υπνόσακου. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αίσθηση κρύου/ζέστης είναι:

  1. Μεταβολισμός. Ένα άτομο που κοιμάται παράγει περίπου 75-100 Watt ενέργειας. Άτομα με υψηλότερο μεταβολισμό παράγουν περισσότερη θερμότητα και επομένως ζεσταίνονται καλύτερα.
  2. Βάρος. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν συνήθως χαμηλότερο μεταβολισμό, επομένως νιώθουν πιο εύκολα το κρύο. Από την άλλη πλευρά όμως, το επιπλέον λίπος που διαθέτουν λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας (θερμίδων) αλλά και ως φυσική μόνωση απέναντι στο κρύο.
  3. Ηλικία. Ο μεταβολισμός είναι υψηλότερος σε πιο νέα άτομα. Επομένως, τα νεότερα άτομα παράγουν περισσότερη θερμότητα και αντέχουν συνήθως καλύτερα στο κρύο.
  4. Φύλο. Οι γυναίκες συνήθως αισθάνονται το κρύο περισσότερο από τους άντρες. Η θερμοκρασία άνεσης για μια γυναίκα είναι περίπου 5°C υψηλότερη από αυτή του άντρα.
  5. Επίπεδο διαβίωσης. Άτομα που έχουν συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες στο σπίτι ή στο γραφείο είναι πιο εύκολο να νιώσουν κρύο όταν βρεθούν σε δύσκολες εξωτερικές θερμοκρασιακές συνθήκες. Αντίθετα, όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι χαμηλές ή όσοι έχουν συνηθίσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αντιμετωπίζουν καλύτερα το κρύο.
  6. Εμπειρία. Οι αρχάριοι κατασκηνωτές νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια στις πρώτες τους διανυκτερεύσεις μέσα σε υπνόσακο, με αποτέλεσμα να μην νιώθουν καλά σωματικά και να κρυώνουν πιο εύκολα. Αντίθετα, οι έμπειροι κατασκηνωτές γνωρίζουν καλύτερα τον εξοπλισμό τους και πώς να ανταποκριθούν καλύτερα στο κρύο.
  7. Εργασία. Άτομα που εργάζονται σε γραφείο και κάνουν καθιστική ζωή θα κουραστούν πιο εύκολα σε μια εκδρομή. Η κούραση χαμηλώνει τον μεταβολισμό και μειώνει την παραγωγή θερμότητας με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται περισσότερο κρύο.
  8. Ενυδάτωση. Όταν το σώμα είναι ενυδατωμένο λειτουργεί καλύτερα και αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά το κρύο. Ένα ζεστό ρόφημα πριν τον ύπνο βοηθάει πολύ και είναι μια δημοφιλής πρακτική στους φίλους της ορεινής κατασκήνωσης.
Πηγή: Πώς να επιλέξετε έναν υπνόσακο
 

Jimiadv

Μέλος
Όνομα
Δημήτρης
Μοτό
ΒMW 1150GS ADV
Θερμοκρασιακό Εύρος

Ο κάθε υπνόσακος είναι μελετημένος να προσφέρει άνεση και ζεστασιά σε ένα συγκεκριμένο θερμοκρασιακό εύρος. Για παράδειγμα, οι καλοκαιρινοί υπνόσακοι δε μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική ζεστασιά σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Έως και πριν λίγα χρόνια ο κάθε υπνόσακος χαρακτηριζόταν μόνο από μια ελάχιστη θερμοκρασία. Αυτή ήταν η ελάχιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορούσε να κοιμηθεί κάποιος στον συγκεκριμένο υπνόσακο. Για παράδειγμα, έλεγε κάποιος: "αυτός ο υπνόσακος είναι μέχρι -2°C", εννοώντας ότι μπορεί κάποιος να κοιμηθεί σε αυτόν όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (του αέρα δηλαδή) είναι μέχρι -2°C, όχι χαμηλότερα.

Όμως κάθε άνθρωπος αντέχει σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, χρειάζονται λίγη παραπάνω ζέστη για να κοιμηθούν άνετα. Με βάση τέτοιου είδους παρατηρήσεις δημιουργήθηκε το πρότυπο EN-13537 με σκοπό να τυποποιήσει και να εγγυηθεί την καταλληλότητα κάθε υπνόσακου σε συγκεκριμένες θερμοκρασιακές συνθήκες.

Το πρότυπο ΕΝ-13537 ορίζει 4 διαφορετικά θερμοκρασιακά όρια για τους υπνόσακους. Κατά τη διάρκεια των τεστ του προτύπου, θεωρείται ότι ο χρήστης φοράει εσώρουχα και ότι ο υπνόσακος βρίσκεται πάνω σε μονωτικό υπόστρωμα πάχους 2,5 cm. Επίσης ως άντρας ορίζεται άντρας 25 χρονών, ύψους 1,73 m και βάρους 73 kg, ενώ ως γυναίκα ορίζεται γυναίκα 25 χρονών, ύψους 1,60 m και βάρους 60 kg. Το πρότυπο θεωρεί ότι τα εν λόγω άτομα δεν έχουν προβλήματα υγείας, έχουν μια μέτρια κούραση, είναι καλά σιτισμένα - ενυδατωμένα και δεν έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή άλλες ουσίες.

Τυποποίηση Υπνόσακων Σύμφωνα Με Το Πρότυπο EN-15537 | www.lightgear.gr
Τυποποίηση Υπνόσακων Σύμφωνα Με Το Πρότυπο EN-15537 | www.lightgear.gr

  1. Μέγιστη θερμοκρασία άνεσης. Είναι η μέγιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να κοιμηθεί με άνεση ένας μέσος άντρας στον συγκεκριμένο υπνόσακο. Προσδιορίζεται με το φερμουάρ του υπνόσακου ανοιχτό και τα χέρια έξω από τον υπνόσακο.
  2. Θερμοκρασία άνεσης. Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να κοιμηθεί με άνεση (σε στάση πλήρους χαλάρωσης) για 8 ώρες μια μέση γυναίκα στον συγκεκριμένο υπνόσακο.
  3. Οριακή θερμοκρασία άνεσης. Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να κοιμηθεί με σχετική άνεση (σε εμβρυακή στάση) για 8 ώρες ένας μέσος άντρας στον συγκεκριμένο υπνόσακο.
  4. Οριακή/Ελάχιστη θερμοκρασία. Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην οποία μπορεί να επιβιώσει μια μέση γυναίκα στον συγκεκριμένο υπνόσακο. Στη θερμοκρασία αυτή θεωρείται ότι μια μέση γυναίκα μπορεί να κοιμηθεί για 6 ώρες, χωρίς η θερμοκρασία του σώματος να πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Επειδή μια μέση γυναίκα χρειάζεται λίγο παραπάνω ζέστη για να κοιμηθεί, η θερμοκρασία άνεσης ενός υπνόσακου είναι πάντα μεγαλύτερη από την οριακή θερμοκρασία άνεσης.

Ανάλογα με την θερμοκρασία άνεσης, υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες υπνόσακων. Οι θερμοκρασίες σε κάθε κατηγορία δεν είναι αυστηρά καθορισμένες. Στην Ελλάδα ειδικά, ένας υπνόσακος 3 εποχών είναι κατάλληλος ακόμα και για τον χειμώνα (βλ. παρακάτω).

  1. Καλοκαιρινοί: Θερμοκρασία άνεσης από 12°C και πάνω.
  2. 2 εποχών: Θερμοκρασία άνεσης από 2°C έως 12°C.
  3. 3 εποχών: Θερμοκρασία άνεσης από -12°C έως 2°C.
  4. Χειμερινοί: Θερμοκρασία άνεσης από -12°C και κάτω.
Υπάρχουν και ειδικοί υπνόσακοι που έχουν θερμοκρασία άνεσης ακόμα και -25°C!

Στη μέτρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος είναι σωστότερο να λάβουμε υπόψη την φαινόμενη ή αισθητή θερμοκρασία (apparent temperature) και όχι τη θερμοκρασία που μετράει το θερμόμετρο. Η αισθητή θερμοκρασία παίρνει υπόψη της και την υγρασία και είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του θερμομέτρου όταν η υγρασία υπερβαίνει το 40%.

Αντίστοιχα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μικρότερη από 10°C και φυσάει άνεμος δυνατότερος από 5 km/h, η θερμοκρασία που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο σώμα είναι μικρότερη από αυτή που δείχνει το θερμόμετρο.

Εμπειρικά, επιλέξτε έναν υπνόσακο ο οποίος έχει 5°C χαμηλότερη θερμοκρασία άνεσης από την ελάχιστη θερμοκρασία που προβλέπετε να συναντήσετε στην εκδρομή σας. Είναι σίγουρα καλύτερο να ζεσταθείτε στον υπνόσακο και να ανοίξετε το φερμουάρ παρά να κρυώσετε και να κινδυνέψετε με υποθερμία.

Το πρότυπο ΕΝ-13537 είναι φυσικό να μην μπορεί να λάβει υπόψη του δευτερεύουσες υποκειμενικές συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση κρύου/ζέστης που νιώθει κάθε άτομο. Είναι όμως ένα πολύ καλός μπούσουλας για να πληροφορηθεί κανείς τις δυνατότητες ενός υπνόσακου. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αίσθηση κρύου/ζέστης είναι:

  1. Μεταβολισμός. Ένα άτομο που κοιμάται παράγει περίπου 75-100 Watt ενέργειας. Άτομα με υψηλότερο μεταβολισμό παράγουν περισσότερη θερμότητα και επομένως ζεσταίνονται καλύτερα.
  2. Βάρος. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν συνήθως χαμηλότερο μεταβολισμό, επομένως νιώθουν πιο εύκολα το κρύο. Από την άλλη πλευρά όμως, το επιπλέον λίπος που διαθέτουν λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας (θερμίδων) αλλά και ως φυσική μόνωση απέναντι στο κρύο.
  3. Ηλικία. Ο μεταβολισμός είναι υψηλότερος σε πιο νέα άτομα. Επομένως, τα νεότερα άτομα παράγουν περισσότερη θερμότητα και αντέχουν συνήθως καλύτερα στο κρύο.
  4. Φύλο. Οι γυναίκες συνήθως αισθάνονται το κρύο περισσότερο από τους άντρες. Η θερμοκρασία άνεσης για μια γυναίκα είναι περίπου 5°C υψηλότερη από αυτή του άντρα.
  5. Επίπεδο διαβίωσης. Άτομα που έχουν συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες στο σπίτι ή στο γραφείο είναι πιο εύκολο να νιώσουν κρύο όταν βρεθούν σε δύσκολες εξωτερικές θερμοκρασιακές συνθήκες. Αντίθετα, όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι χαμηλές ή όσοι έχουν συνηθίσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αντιμετωπίζουν καλύτερα το κρύο.
  6. Εμπειρία. Οι αρχάριοι κατασκηνωτές νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια στις πρώτες τους διανυκτερεύσεις μέσα σε υπνόσακο, με αποτέλεσμα να μην νιώθουν καλά σωματικά και να κρυώνουν πιο εύκολα. Αντίθετα, οι έμπειροι κατασκηνωτές γνωρίζουν καλύτερα τον εξοπλισμό τους και πώς να ανταποκριθούν καλύτερα στο κρύο.
  7. Εργασία. Άτομα που εργάζονται σε γραφείο και κάνουν καθιστική ζωή θα κουραστούν πιο εύκολα σε μια εκδρομή. Η κούραση χαμηλώνει τον μεταβολισμό και μειώνει την παραγωγή θερμότητας με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται περισσότερο κρύο.
  8. Ενυδάτωση. Όταν το σώμα είναι ενυδατωμένο λειτουργεί καλύτερα και αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά το κρύο. Ένα ζεστό ρόφημα πριν τον ύπνο βοηθάει πολύ και είναι μια δημοφιλής πρακτική στους φίλους της ορεινής κατασκήνωσης.
Πηγή: Πώς να επιλέξετε έναν υπνόσακο
Μάνο να συμπληρώσω στον ωραίο αρθράκι που ανέβασες οτι οι υπνόσακοι ( ποιότητας ) πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος ΕΚΤΟΣ σάκου, κρεμασμένοι. Επίσης όλα τα τεχνικά υλικά υψηλών επιδόσεων εχουν ημερομηνία λήξης δυστυχώς, οπότε το υλικό το οποίο μας κάλυπτε προχτές ίσως σήμερα να μας προδώσει.
 

ztakisg16

Μέλος
Όνομα
Τακης
Μοτό
Bmw Xchallenge
Μάνο να συμπληρώσω στον ωραίο αρθράκι που ανέβασες οτι οι υπνόσακοι ( ποιότητας ) πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος ΕΚΤΟΣ σάκου, κρεμασμένοι. Επίσης όλα τα τεχνικά υλικά υψηλών επιδόσεων εχουν ημερομηνία λήξης δυστυχώς, οπότε το υλικό το οποίο μας κάλυπτε προχτές ίσως σήμερα να μας προδώσει.
Σωστός αλλά αυτο με το κρέμασμα νομίζω ότι ισχύει μόνο για τους ακριβούς πουπουλενιους...
 

nomad

Μέλος
Περιοχή
Καρπηνιςςς
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μοτό
BMW F650GS
KTM exc 300

Για όποιον έχει διάθεση να εμβαθύνει.
Πλύσιμο με ειδικά σαπούνια χρειάζονται κυρίως οι πουπουλένιοι.
 
Top Bottom