[ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ] Πάρνωνας - χώμα

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black




1. Περιγραφή
Χωμάτινη 2ήμερη βόλτα , όπως ακριβώς έγινε την 31/03 - 01/04/2018 στο πλαίσιο του "Τραβέλι-Εντούρο Πάρνωνας 2018" . Την 1η μέρα (Σάββατο) έχουμε 2 σκέλη. Ενα των 118 χλμ (Ανω Δολιανά-Πολύδροσος) κι ένα 45,4 χλμ (επιστροφή στα Ανω Δολιανά). Χρειαστήκαμε 8 ώρες περίπου με όλες τις στάσεις (καφέ-φώτο , κάτι μικροεπισκευές, συνήθεις καθυστερήσεις λόγω 25 μοτο κλπ). Βγαίνει σε σαφώς μικρότερο χρόνο, αν η παρέα είναι περιορισμένη σε αριθμό μοτο. Τη 2η μέρα (Κυριακή) η διαδρομή είναι 119 χλμ και βγαίνει σε ένα 4ωρο άνετα. Ειδικά αν παρακαμφθεί το ρέμα που είναι σημειωμένο με Χ, είναι πολύ ευχάριστη και για μεγάλα μηχανάκια.

2. Διάρκεια της διαδρομής

Η διαδρομές βγαίνουν στις ώρες που έγραψα πιο πάνω, σαφώς τα ενδιαφέροντα σημεία είναι πολλά κι ένας περιηγητής που θέλει να ψάξει σε βάθος τον Πάρνωνα, θα χρειαστεί ολόκληρη εβδομάδα!! ;).

3. Λεπτομέρειες διαδρομής

Το σύνολο των διαδρομών είναι υπέροχα καστανοχώματα που προσφέρουν πρόσφυση και είναι ό,τι πρέπει για παιχνίδι. Χαράδρες κλπ που κόβουν την ανάσα, δεν υπάρχουν ιδιαιτέρως. Τα πετροβούνια σπανίζουν και τα σπαστήρια είναι όσα πρέπει για να μας ξυπνάνε! Όλα αυτά με στεγνό τεραίν βέβαια! Αν βρέχει, ή έχει βρέξει πολύ πρόσφατα, το μέρος γίνεται απλά κόλαση!!! Καντήλι Νο2 ένα πράμα! Λείπουν όλμως οι κομμένοι δρόμοι και τα έντονα λούκια εδώ, οπότε ακόμα και με λάσπη παλεύεται, απλώς οι διάρκειες των διαδρομών επιμηκύνονται.
Οι "μπούκλες" που διακρίνουμε στο ίχνος, έγιναν με σκοπό να δούμε τα δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα (οροπέδια, ορολίβαδα, ξωκλήσια, παρατηρητήρια με απίστευτη θέα κλπ) και να οδηγήσουμε σε ενδιαφέροντα σημεία, σε ποταμάκια, ρέματα και βραχόκηπους.
Το καλοκαίρι συνδιάζεται περίφημα με μπάνιο στο Λεωνίδιο, ή στον Άγιο Ανδρέα. Επίσης μπορούμε να επισκευτούμε τον Κοσμά και βάζω ακόμα ένα ίχνος προς τα εκεί, και στη συνέχεια προς Λεωνίδιο.
Με στεγνό έδαφος, όλο το βουνό είναι βατό από όλα τα ON/OFF μηχανάκια και με ασφάλτινα ελαστικά (η επιλογή είναι βέβαια του αναβάτη κι ανάλογη της εμπειρίας του).

4. Link, φωτογραφίες
https://advride.gr/threads/Τραβελι-εντουρο-Παρνωνας-2018-the-off-road-story.8600/
 

Attachments

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27
Update 27/12/2022

Έκανα σήμερα την πρώτη διαδρομή του Σαββάτου δηλαδή την SAT PARNONAS REAL αλλά την έπιασα από το 60.5 km από το χωριό Βρέσθενα γιατί έχω σαν βαση τις Κροκεές και βολεύει. Στο παρελθόν την είχα κάνει με το gs 1150 από την αρχή και ήταν βατή και για τα μεγάλα.

Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι το ρέμα λίγο πριν το 75ο km αμέσως μετά τη Βαμβακού που δεν είναι ούτε για ελαφρύ ον οφ. Και ειδικά σήμερα που είχε πάγο προσπάθησα αλλά το άφησα γιατί ήμουν μόνος και δεν ηθελα να μπλέξω. Βρήκα καβατζα λίγο πιο κάτω από τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο και έστριψα δεξιά και έπιασα την διαδρομή λίγο παραπάνω στο 76.5 km περίπου.

Όλη η διαδρομή είναι Φανταστική!!!.

Τέτοια εποχή θέλει προσοχή στα ασφάλτινα συνδετικά κομμάτια γιατί είχε σε πολλά σημεία πάγο.

Στα Τζίτζινα ή αλλιώς Πολύδροσο έβαλα την διαδρομή POLIDROSOS - LEONIDIO και την πήγα ως την άσφαλτο που αριστερά πάει προς Πελετά.

Μετά τον Κοσμά η διαδρομή είναι μαγική και αλλάζει ξανά περίπου στο μέσον της και γίνεται γλυστερή λόγω ξετου χώματος.

Από εκεί και πέρα αυτοσχεδίασα και έκανα ένα ενδιαφέρον χωμάτινο κομμάτι συνδετικό που με έβγαλε στην άσφαλτο προς Κουνουπιά γιατί ήθελα να κινηθώ ή προς Άγιο Δημήτριο ή προς Γεράκι για βενζίνη. Τελικά προτίμησα την πρώτη λύση γιατί με έπιασε νύχτα και ήθελα να κινηθώ όσο γίνεται σε κάμπο και κεντρικούς δρόμους για να αποφύγω τον πάγο. Μεγάλο πρόβλημα τη νύχτα είναι τα αγριογούρουνα για αυτό πήγαινα σιγά έως πολύ σιγά ως την επιστροφή στις Κροκεές.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Top Bottom