Παύλος Βοιωτίας Κυριακή 22/4/2018

petros KLR

Μέλος
Περιοχή
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Όνομα
ΠΕΤΡΟΣ
Μοτό
KAWASAKI KLR 650
Aprilia pegaso 650
Ωραια χαλαρη εξορμηση με καλη παρεα.....διαθεση.....πολυ γελιο.....ομορφα τοπια κ χωρια της Ελληνικης υπαιθρου !!!!!!!
Να ευχαριστησω τον Πανο @Eversman για την οργανωση κ υλοποιηση της βολτας κ τους Σαββα @Savvas62.....Μιχαλης @mikes για τις πολλες κ ωραιες φωτο !!!!!!!
 

Eversman

Μέλος
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
XRV 750
Παίδες ευχαριστώ κι εγώ για την παρέα και που υπομείνατε τις σημερινές μας περιηγήσεις, χωμάτινες και μή :) Φωτό και περιγραφή θα βάλω/κάνω αύριο καθώς τώρα έχει κουάλιτι τάιμ με την οικογένεια, για να γλυτώσουμε υπέρμετρα ανταποδωτικά.

Ανεβάζω δύο χαρακτηριστικές μόνο φωτογραφίες, ενδεικτικές μίας υπέροχης ημέρας, αλλά και των "γυμνασίων" που πέρασαν σήμερα τα παιδιά:D

Σχολείο αιχμαλώτων ... :D





Στον πύργο της πύλης του ΓΛΑ. Της μεγαλύτερης τειχισμένης Μυκηναικού τύπου (Μυνιακής-Ορχομένιας) ακρόπολης στην Ελλάδα, με συνολικό έκταση 200 στρεμάτων. Περισσότερα αύριο. Καλή εβδομάδα και να είμαστε όλοι υγιείς:friendship:

 

Eversman

Μέλος
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
XRV 750
Βόλτα στο Παύλο λοιπόν, μέσω Δερβενοχωρίων-Θήβας-Κάστρου. Μεγάλο χωριό το Παύλο, όμορφη πλατεία, πολλά καταστήματα, πάμθφηνα (ενδεικτικά, φρέντος καπουτσίνος- πώς τον λένε- 1,5 ευρώ και μεγάλο ποτήρι με κρασί συνοδεία μεζέ-ολόκληρο χωριάτικο λουκάνικο :eek:, 2 ευρώ!).
Έχει να φάς, να πιείς και αν σε πιάσει και νύστα, όλο και κάποιος χωριανός θα κοιμίσει σε κανά καναπέ :cool:

Ξεκινάμε λοιπόν και κάπου εκεί μετά τη Πύλη, είπαμε να δοκιμάσουμε μία παράκαμψη από το χωριό Δαφνούλα μέχρι τη Θήβα. Σε λίγο η άσφαλτος τελείωσε και άρχισε βατός χωματόδρομος.



Σύντομη στάση και διαβούλευση, καθώς κάποιοι είχαν μόλις φορέσει ολοκαίνουργια, αμιγώς ασφάλτινα ελαστικά και πραγματικά θα ήταν κρίμα να τα σημαδέψουν στα κοτρώνια. Φωτό να δείξουμε ότι πατήσαμε λίγο χώμα, έστω και κάλπικα και επιστροφή στην άσφαλτο.



Μικές (130+ χλμ το 250άρι στην Υλίκη! Είναι τρελός ο Μιχαλιός!)


Συνεχίζουμε για Θήβα, μπαίνουμε στον παράδρομο μέχρι το "90" και βγαίνουμε στην Ε.Ο. μέχρι το Κάστρο. Είμαι σίγουρος ότι στην ευθεία του Κάστρου και λίγο πρίν φτάσετε στον ομώνυμο κόμβο, έχετε όλοι προσέξει στο δεξί σας χέρι, μέσα στα χωράφια, σε απόσταση 300 μέτρων, ένα πέτρινο λόφο. Είναι ο μοναδικός που υπάρχει. Δέν γίνεται να μήν τον έχετε δεί.
Κοιτάξτε καλύτερα. Δέν πρόκειται για ένα απλό λόφο. Οι πέτρες που νομίζετε ότι βλέπετε, δεν είναι απλές πέτρες. Είναι τείχος! Ένα απέραντο τείχος περιτριγυρίζει όλο αυτό το ύψωμα των 200 στρεμμάτων! Είναι το Μινυακό οχυρό του ΓΛΑ, χτισμένο περί το 1300 π.χ.!!
Πρόκεται για το μεγαλύτερο οχυρό της περιόδου του Χαλκού, χτισμένο από το μυθικό βασίλειο του Ορχομενού, προκειμένου να φυλάσουν τις σοδείες από τα χωράφια της αποξηραμένης λίμνης Κωπαίδας!!

Ναί, πρίν από 3500 χρόνια οι Ορχομένιοι με λίθινα και χάλκινα εργαλεία, κατάφεραν να αποξηράνουν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ την Κωπαίδα, εκτρέποντας τα ποτάμια που χυνόντουσαν σε αυτή, σκάβοντας κανάλια περιμετρικά και διαμέσου της λίμνης και ανοίγοντας τεράστιες καταβόθρες, δεκάδων μέτρων σε βάθος και εκατοντάδων σε μήκος, προκειμένου να αποστραγγίζονται τα νερά της!! Και όλα αυτά μέσα σε μερικά χρόνια!!
Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκοσμίως αποστραγγιστικό και αρδευτικό πόνημα της ανθρωπότητας, μέχρι της αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και η τεχνολογία εκτόξευσε τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Δανείζομαι κάποιες εικόνες για να καταλάβουμε όλοι για τί πράγμα μιλάμε. Είναι απλά ασύλληπτο! Αδιανόητο!






Προσέξτε στον παρακάτω χάρτη ότι οι δρόμοι που περνάμε εμείς σήμερα, είναι εκεί που κάποτε βρισκόντουσαν τα μεγάλα κανάλια.



Δυστυχώς αυτό το διαμάντι της αρχαιολογίας, αφημένο στη φθορά του χρόνου, παραμένει ανεκμετάλλευτο από την Πολιτεία, στερώντας γνώση, έσοδα και θέσεις εργασίας.

Εμείς το επισκεφτήκαμε, ακολουθώντας τις ταμπέλες μετά την έξοδο στον κόμβο του Κάστρο. Παρεπιπτόντως, ΓΟΥΛΑΣ στα Αρβανίτικα, σημαίνει φρούριο, κάστρο. Έτσι το ΓΟΥΛΑΣ, έγινε ΓΛΑ στην τοπική , δίνοντας αυτό το όνομα και στο παραπλήσιο "καινούργιο" χωριό. Κάστρο.






















Κατεβαίνοντας, τα γαιδουράγκαθα ήταν τόσο ψηλά, που έφταναν στους ώμους.



Οπότε χέρια ψηλά και Σχολείο Αιχμαλώτων:D (φωτό σε προηγούμενο πόστ). Αργότερα τους έδεσα κιόλας :D Τους άρεσε :D

Αφού αναμοχλέψαμε τις πέτρες και κοντέψαμε να γκρεμίσουμε τους πύργους που στέκουν εκεί για χιλιετίες, πήγαμε στο Παύλο, όπου ήπιαμε καφέ φθηνά και φάγαμε, όχι και τόσο φθηνά, μιάς και πήραμε ολόκληρη την προβατίνα :hungry:. Τα παιδιά έχουν καλύψει πλήρως τα τεκτενόμενα οπότε μία μόνο φωτό από εμένα, κατά την αναχώρηση.



Κατόπιν αρχίσαμε να γυρνάμε σιγά-σιγά, αλλά στο δρόμο, μας έπιασε λιγούρα για γλυκάκι και σταματήσαμε στο καλύτερο γλυκοπωλείο/μεζεδοπωλείο/καφενείο της Μαλακάσας, για φρέσκια πορτοκαλόπιτα και καφεδάκι, μπάς και ξε-νυστάξουμε από τις διαδικασίες της πέψης.
Επί τούτου, επειδή τα κοντινά συνήθως τα αγνοούμε, ή λόγω άγνοιας τα σνομπάρουμε, η Μαλακάσα αποτελεί αγαπημένο, μικρό, καταπράσινο χωρίο με μεγάλη πλατεία μέσα στα πλατάνια. Άν δεν έχετε πάει, να πάτε. Είναι απλά, καταπληκτικά.




Όχι, δεν φταίω εγώ που δεν φαίνεται ο Σάββας! Απλά είναι συνηθισμένος από την εργασία του, να χρησιμοποιεί ότι του παρέχεται από τη φύση για κάλυψη :D
Καλούς δρόμους σε όλους σύντροχοι και καλές εξερευνήσεις :friendship:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Savvas62

Μοτοβόλτα = ΙΕΡΗ - ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ και ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Όνομα
Σάββας
Μοτό
HONDA RC 90, HONDA HF-05, HONDA PCX 125+150, YAMAHA CYGNUS
Ναι...ναι......ειχα........αλλα καποιος απο τη παρεα ειπε................"Να σου καει το βιδεο"......κ.....παειιιιιι !!!!!!!
:ha:ha:ha
 

ilikeyourbike

Μέλος
Περιοχή
Αθηνα
Όνομα
Αλεξανδρος
Μοτό
Monster 620
Απειρα ειναι φυσικα τα ωραια ταξιδιωτικα εδω μεσα αλλα στα δικα σου μου αρεσει η οπτικη σου ως προς τον τοπο που επισκεπτεσαι.. μια ωραια μιξη απο ιστορια, αναζητηση του αποτυπωματος που αφησαν οι ανθρωποι στον τοπο, κρυμμενες λεπτομερειες, φυση, ανθρωποι της επαρχιας.. και ολα αυτα στα μερη που τα ψαχνουμε λιγοτερο, διπλα μας!

Δηλωνω απο τωρα συμμετοχη στην επομενη βολτα..
 

kon/nos

Μέλος
Περιοχή
Αθηνα
Όνομα
Κωνσταντινος
Μοτό
r1200gs
Αν δεν έλειπα θα ημουν μαζι σας!!!
Μου αρεσει πολυ η δόση ιστορίας σε καθε εξόρμηση.
Περνάω τόσα χρονια απο εκει και Δεν ήξερα τίποτα!
Μπραβο σας!!!
Δεσμεύομαι για την Επομενη!
 
Top Bottom