Περιπλάνηση στον Ελικώνα

notakos600

Μέλος
Περιοχή
Ασπρόπυργος
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
HONDA C50
Κατά μήκος των δυτικών ακτών της Βοιωτίας και ανάμεσα στον Παρνασσό (βόρεια) και τον Κιθαιρώνα (νότια), απλώνεται ο Ελικώνας, που καταλήγει ανατολικά στην πεδιάδα της Κωπαΐδας.
Ένα βουνό με δεκαέξι καταπράσινες βουνοκορφές γεμάτες έλατα και δρύς, η ψηλότερη είναι η Παλαιοβούνα με υψόμετρο 1.748 μέτρα.
Κατά τη μυθολογία, ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας ήταν αδέλφια. Ο πρώτος ήταν καλός και περιποιητικός προς τους γονείς του, ενώ ο δεύτερος ήταν άγριος, βάρβαρος και πλεονέκτης. Η πλεονεξία οδήγησε τον Κιθαιρώνα να σκοτώσει τον πατέρα του και ύστερα, με δόλιο τρόπο, να γκρεμίσει τον αδελφό του Ελικώνα από ένα βράχο. Όμως, από την ορμή του παρασύρθηκε κι ο ίδιος κι έγινε συντρίμμια. Οι Θεοί μεταμόρφωσαν τα δύο αδέρφια στα αντίστοιχα βουνά. Ο Ελικώνας έγινε η κατοικία των Μουσών και ο Κιθαιρώνας των Ερινύων.
Δύο πηγές αφιερωμένες στις Μούσες: η Αγανίππη και η Ιπποκρήνη, και οι δύο έχουν τη λέξη "άλογο" (ίππος) στο τοπωνύμιο τους. Ο Ησίοδος έγραφε: "Λούζουν τα μικρά τους σώματα στο νερό του Περμεσσού ή της Ιπποκρήνης ή του στοιχειωμένου Ολμειού".
Η Αρβανίτσα είναι ένα μικρό οροπέδιο σε υψόμετρο 1000 μέτρων κοντά στο Κυριάκι Βοιωτίας, 143χλμ μακριά από την Αθήνα και 33χλμ από τη Λειβαδιά.
Το Κυριάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 760 μέτρων στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ελικώνα, στο ίδιο χώρο που την αρχαιότητα βρισκόταν η Φωκική πόλη Φλυγόνιο με την ακρόπολη της το σημερινό Παλιόκαστρο.
Ανάσες οξυγόνου μακριά από τον θόρυβο της πόλης, ενώ είσαι σίγουρος πως ακούς τα τραγούδια των μουσών, έτσι όπως χαϊδεύει το αεράκι τα φύλλα των δέντρων...P. H.








 
Τελευταία επεξεργασία:

George_M.

..ο Βαρθολομαίος..!
Περιοχή
Ανατολικα της Αττικης...
Όνομα
George.
Μοτό
R1100GS 75th Aniversary Edition.
Ανέκαθεν είχα δίλημμα με τις βόλτες σου φίλε Νοτη...
πότε δεν κατάφερα να ξεχωρίσω εάν αυτό που μου έμενε ήταν η βόλτα αυτή καθ'αυτη η' το αχναρι αυτής κλείνοντας την οθόνη...
Τι ωραίος προβληματισμος τελικά...
 

thenos

"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"
ADVRIDE Team
Περιοχή
Ελάτη
Όνομα
Θανασης
Μοτό
KTM 950 ADV & KTM EXC450
Εξαιρετικός ο Παναγιώτης...! :friendship:
 

Aldebaran

Πορτοκαλί μέλος.
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 690 Enduro '08
Voge SR4 Max
Ωραία βόλτα Παναγιώτη!
:friendship:
 

Savvas62

Μοτοβόλτα = ΙΕΡΗ - ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ και ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Όνομα
Σάββας
Μοτό
HONDA RC 90, HONDA HF-05, HONDA PCX 125+150, YAMAHA CYGNUS
Εύγε Νότη και σε άλλα τέτοια ωραία με υγεία ! :friendship::friendship::friendship::like:
 
Top Bottom