Που να στήσετε τη σκηνή σας το χειμώνα...

ckalfas

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Χρήστος
Μοτό
BMW R 1200 GSA
KTM 640 ADV
Yamaha Virago 250
Δανεισμένο από την σελίδα του www.lightgear.gr

Τα μέρη που μπορεί να στήσει κανείς τη σκηνή του το χειμώνα είναι πολύ περισσότερα από το καλοκαίρι. Λογικό, αφού το χειμώνα η κίνηση λιγοστεύει. Κι όμως, ακριβώς επειδή όλος ο κόσμος κάνει camping το καλοκαίρι, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να σκεφτούν που θα μπορούσαν να στήσουν τη σκηνή τους το χειμώνα.

Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για μέρη που μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας το χειμώνα. Φυσικά, μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας σε παραλίες ή μέσα στο δάσος ή όπου αλλού σας αρέσει. Οι παρακάτω ιδέες όμως είναι πιο πιθανό να σας εξασφαλίσουν έναν τέλειο χώρο κατασκήνωσης με ωραία θέα και πιθανόν μερικές έξτρα ανέσεις (π.χ. πόσιμο νερό).

1. Εκκλησάκια - Ξωκλήσια
Οι εκκλησίες επιλέγουν πάντα ένα ψηλό μέρος που έχει θέα και οπτικό έλεγχο της γύρω περιοχής. Πολλά εκκλησάκια βρίσκονται χτισμένα ψηλά στο βουνό σε μέρη που δεν τα πλησιάζει κανείς το χειμώνα. Η θέα από τα μέρη αυτά είναι σχεδόν πάντα εκπληκτική.

Αν βρείτε κάποιον στο εκκλησάκι ρωτήστε τον αν υπάρχει πρόβλημα να στήσετε τη σκηνή σας λίγο παραδίπλα για ένα βράδυ. Μην πείτε για περισσότερα βράδια γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα λάβετε αρνητική απάντηση.

Αποφύγετε να κατασκηνώσετε μέσα στο χώρο της εκκλησίας. Επιλέξτε ένα χώρο παραδίπλα που να μην ενοχλεί. Κοντά στο εκκλησάκι ίσως υπάρχει και βρύση για να γεμίσετε το παγούρι σας.

Μην στήσετε τη σκηνή σας ακριβώς δίπλα στο εκκλησάκι, αλλά καλύτερα έξω από τον περίβολο | www.lightgear.gr
2. Οροπέδια
Τα οροπέδια είναι πεδινές εκτάσεις που βρίσκονται πάνω σε βουνά. Είναι επομένως εκτεθειμένα συχνά σε ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες και συνήθως δεν έχουν υψηλή βλάστηση. Οι άνεμοι και τα κοπάδια των βοσκών τα έχουν αποψιλώσει. Σε μερικά οροπέδια όμως μπορεί να βρείτε εκπληκτική βλάστηση και πανύψηλα δέντρα που προστατεύουν από τον αέρα.

Επιλέξτε να κατασκηνώσετε σε σημείο ασφαλές από νερά και χείμαρους που μπορεί να κατέβουν με την πρώτη βροχή από τις γύρω πλαγιές. Σε μερικά οροπέδια θα βρείτε πάγκους ή κιόσκια για να κάτσετε να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας.

Το πανέμορφο οροπέδιο στο δάσος της Αρβανίτσας | www.lightgear.gr
3. Λίμνες
Με τόση θάλασσα γύρω μας οι μικρές λίμνες της χώρας μας βρίσκονται πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των εκδρομέων. Όμως το χειμώνα παρουσιάζουν μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα που κάνουν τις λίμνες πιο ελκυστικούς προορισμούς.

  1. Δεν υπάρχει κόσμος και μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας σχετικά κοντά στη λίμνη χωρίς να σας νοιάζει ιδιαίτερα αν θα φαίνεστε.
  2. Δεν υπάρχουν κουνούπια! Ίσως και να εμφανιστούν μερικά, αλλά ο πληθυσμός τους δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι.
  3. Το χειμωνιάτικο τοπίο γύρω από μια λίμνη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ όμορφο το χειμώνα λόγω των χιονισμένων κορυφών στα γύρω βουνά.

Πώς θα βρω αυτά τα μέρη;
  1. Επιλέξτε έναν προορισμό που θέλετε να επισκεφτείτε (π.χ. Μαίναλο, Δίρφυ, Ζαγοροχώρια κ.λπ).
  2. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Η διαφορά με το Google Maps είναι ότι μπορείτε να δείτε πεντακάθαρα το ανάγλυφο της περιοχής, κάτι πολύ χρήσιμο όταν ψάχνει κανείς για χώρο κατασκήνωσης.
  3. Ξεκινήστε να "σκανάρετε" την περιοχή στο Google Earth για να την γνωρίσετε, να βρείτε δρόμους και μονοπάτια, να εντοπίσετε εκκλησάκια, λίμνες ή άλλες πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν. Σημειώστε τα σε ένα χαρτί ή αποθηκεύστε τα στο Google Earth επιλέγοντας Προσθήκη->Σήμανση μέρους.
  4. Θυμηθείτε ότι ο χρόνος ενασχόλησης και προετοιμασίας της εκδρομής με το Google Earth είναι αντιστρόφως ανάλογος του ενθουσιασμού που θα νιώσετε όταν επισκεφτείτε την περιοχή. Επομένως, μην το παρακάνετε με το Google Earth.
  5. Τηλεφωνήστε στον πλησιέστερο Ορειβατικό Σύλλογο και ρωτήστε τους τη γνώμη τους για το που να κατασκηνώσετε. Θα χαρούν πολύ να μάθουν ότι ενδιαφέρεστε για τη φύση και τα βουνά της περιοχής τους και θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες. Όταν είχαμε πάρει τηλέφωνο στον Ορειβατικό Σύλλογο Ναυπάκτου γιατί προετοιμάζαμε μια εκδρομή στην ορεινή Ναυπακτία, αρκετά μέλη προθυμοποιήθηκαν να έρθουν μαζί μας στις πεζοπορίες για να μας οδηγήσουν στα πιο ωραία μέρη της περιοχής.
  6. Κατεβάστε το checklist εκδρομής και είστε έτοιμοι!

Αν καταφέραμε να σας κάνουμε να ονειρευτείτε έστω και λίγο την επόμενη εκδρομή σας τότε κοινοποιήστε το άρθρο στο Facebook ή στο Twitter. Μην αφήνετε τις φίλες και τους φίλους σας στα σκοτάδια!

Πηγή: https://www.lightgear.gr/blog/pou-na-sthsete-th-skhnh-sas-to-xeimona/
 

paschalis

gone4riding
Περιοχή
Thessaloniki
Όνομα
Πασχάλης
Μοτό
R 1200 GS 'O4
Έβαλα στο γουγλη κάμπινγκ το χειμώνα και έβγαλε μπλε οθόνη, κρασαρε το λειτουργικό λέμε, κοκομπλοκο!!!
Κάθε πράμα στον καιρό του. ;)
Αν τους εδειχνες κ φωτο απο τη σκηναρα σου:cool: θα σου πεταγαν απο την οθονη μπανανες!!

adv phone
 
Top Bottom