Πως λέγεται ο μηχανόβιος στα Φινλανδικά άραγε;

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Με τα καφεδακια μας ανα χειρας η συνεχεια μας βρηκε να μιλαμε για ολα εκεινα που συνδεουν αρρηκτα τους απανταχου μηχανοβιους στο κοσμο και τους κανουν να νοιωθουν σαν παλιοι καλοι φιλοι που συναντιουνται ξανα μετα απο καιρο. Μηχανες παλιες και νεες, ταξιδια, περιπετειες και αναποδιες, χαρες και λυπες, μοναδικες στιγμες πανω στα σιδερενια αλογα, εικονες, αναμνησεις, ονειρα και στοχοι για το επομενο ταξιδι, την επομενη σεζον, την επομενη βολτα.

Ο Matti μιλουσε πολυ καλα αγγλικα αλλα και ο φιλος του παροτι δεν ελεγε λεξη στα Αγγλικα, εδειχνε να καταλαβαινει μια χαρα τα οσα ειπωνονταν. Τα χαμογελα εδιναν και επαιρναν μαζι με τις ιστοριες και για πολλοστη φορα επιβεβαιωνα στο μυαλο μου αυτο που ελεγα παντα: οι μοτοσυκλετιστες ειναι απο τη καλυτερη παστα ανθρωπων! Τελος.

Ως νεο στη τοπικη κοινοτητα μου εδωσαν κατευθυνσεις, συμβουλες και προτασεις για ενα σωρο πραγματα. Απο το που εχει καλες διαδρομες μεχρι το πως να κανω σωστα τη προετοιμασια για την χειμερια ναρκη της Αυρας για το μακρυ χειμωνα μπροστα.

Το καλυτερο ομως ο Matti μου το φυλλουσε για το τελος.
- Τι λες μετα απο εδω να παμε μια μικρη βολτα μεχρι τη μοτολεσχη μας; Εχεις χρονο;
- Και το ρωτας; Εννοειται!
- Μονο να σε προειδοποιησω, ο μεσος ορος ηλικιας των μελων μας ειναι λιγο αυξημενος...

Εχοντας χρονια εμπειρια απο τη ΛΕΜΟΤ στην Ελλαδα και τις αντιστοιχες παλιοσειρες στην Ελλαδα, αυτο ηταν μουσικη για τα αυτια μου. "Δεν νομιζω οτι θα υπαρχει κανενα προβλημα φιλε."

Καβαλησαμε τις μηχανες και πηραμε το δρομο της επιστροφης με ροτα αυτη τη φορα προς τα προαστια της πρωτευουσας, εκει οπου τις τελευταιες 4 δεκαετιες στεγαζεται μια απο τις πιο παλιες μοτολεσχες της Φινλανδικης κοινοτητας: η Helsingin Moottoripyöräilijäkerho η πιο απλα HMPK.

Κατα τις 6 το απογευμα φτασαμε στη λεσχη. Ενα παλιο χαμηλο βιομηχανικο κτηριο με μια μικρη αυλη μπροστα που αν δεν γνωριζες δεν υπηρχε καμια περιπτωση να πιστεψεις οτι στεγαζει μια τοσο ενεργη μοτοκοινοτητα. Αφησαμε τις μηχανες και ο Matti επιασε κατευθειαν τις δημοσιες σχεσεις με καποια φιλαρακια του.
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Το παλιο Blade που μοστραρει στη παραπανω φωτογραφια ανηκε σε ενα απο τα πιο παλια μελη της λεσχης, ο οποιος μαλιστα εχει δυο ακομα CBR.
"Φανατικος και βαμμενος Χοντακιας, ειναι η απολυτη αυθεντια στη συγκεκριμενη μαρκα" μου ειπε ο Matti. "Α, να τος κιολας!" μου λεει και δειχνει προς τη μερια του γκαραζ οπου εμφανιστηκε ενας κοντουλης γεματος ρυτιδες τυπακος ακαθοριστης ηλικιας -αλλα σιγουρα με πολλα χιλιομετρα στο κοντερ- φορωντας ενα χιλιολιωμενο παμπαλαιο δερματινο μπουφαν με μισοφαγωμενα σηματα Honda Racing και καθε λογης χορηγους. Εμοιαζε σαν εκεινες τις παλιες φιγουρες απο το Joe Bar η με τον μεγιστο Joe Dunlop στα τελευταια του...

- Αυτο το Blade που βλεπεις το εχει για βολτες ο φιλος. Μεσα στο γκαραζ εχει ενα CBR 1000 του '16 καθως και ενα 919 που το εχει αποκλειστικα για τη πιστα.
- Για πιστα; Καλα, συγγνωμη ποσο χρονων ειναι ο ανθρωπος;
- Χμμμ... Φετος αν δεν κανω λαθος πρεπει να μπαινει στα 70 του. Παμε να σου δειξω τη λεσχη μας;
- ...........

Αφου συνηλθα απο το εγκεφαλικο ψελλισα κατι σε στυλ "εεεε παμε" και πηγαμε για τα ενδοτερα.

Το συνεργειο της λεσχης ειναι διαθεσιμο σε ολα τα μελη που θελουν να μαστορεψουν τη μηχανη τους τοσο το καλοκαιρι και ακομα περισσοτερο το χειμωνα.




Μπορει να μην του φαινοταν σε πρωτη ματια αλλα ηταν υπερπληρως εξοπλισμενο και οργανωμενο σε βαθμο που εκανε πολλα συνεργεια που ηξερα στην Ελλαδα να μοιαζουν με την ΕΒΓΑ της γειτονιας...

Εργαλεια δια πασαν νοσο και μηχανημα για αλλαγη ελαστικων...




...πληρεις εργαλειοθηκες, μεγγενη και υπολογιστης φορτωμενος με τα διαγνωστικα/σχηματικα των περισσοτερων εταιριων...






...racks ελαστικων (αυτα ανηκουν στα μελη της λεσχης, που τα αγοραζουν οικονομικα απο το ιντερνετ και τα φερνουν εδω για να τα φορεσουν στις μηχανες)...



...μεχρι και θαλαμο αμμοβολης ειχανε οι αθεοφοβοι!
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Διπλα απο το συνεργειο βρισκοταν ενα μεγαλο μακροστενο θερμαινομενο δωματιο οπου φυλασσονταν οι μηχανες των μελων το χειμωνα. Γενικα το θεμα αποθηκευση μηχανης στη Φινλανδια ειναι ενα μεγαλο βασανο, διοτι τα περισσοτερα σπιτια ειδικα στις πολεις ειναι διαμερισματα σε πολυκατοικιες και οι θεσεις παρκινγκ ειναι σε ανοιχτες αλανες μπροστα στα σπιτια.
Εδω δεν υπαρχουν πυλωτες οπως τις ξερουμε στην Ελλαδα, ποσο μαλλον και υπογεια γκαραζ, οποτε αν καποιος εχει μηχανη ειτε την αφηνει αναγκαστικα εξω στη θεση παρκινγκ του ειτε πρεπει να βρει καπου να την στεγασει. Οταν απο Οκτωβρη και μετα βρεχει σχεδον καθημερινα και απο Δεκεμβρη και υστερα αρχιζει να χιονιζει με τις θερμοκρασιες να φτανουν ως και -28 βαθμους, το να αφησεις τη καλη σου εξω ΑΠΛΑ. ΔΕΝ. ΠΑΙΖΕΙ.

Οποτε ενας τετοιος χωρος αποθηκευσης σε μια μοτολεσχη ειναι ιδανικος και ακομα περισσοτερο οταν σου δινει και την δυνατοτητα να τη μαστορευεις με ολα τα κομφορ επι μηνες.
(Φωτο απο το συγκεκριμενο χωρο δεν πηρα για ευνοητους λογους)

Και οταν εχεις κουραστει με ολα αυτα τα μαστορεματα μπορεις να πας στα ενδοτερα για ενα καφεδακι on the house...




...μια μπυριτσα και λιγο μπιλιαρδο....




...η απλα να αραξεις στους καναπεδες για καμια ροκια η κανενα motogp στη τηλεοραση...




...η να απλωσεις χαρτες και διαδρομες στο τραπεζι υπο το βλεμμα του παλιου γερολυκου με το Καβασακι.
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Καπου εκει και ενω ο Matti μου εξηγουσε τα περι της εγγραφης μου στη λεσχη, μια φωνη απο το ...υπερπεραν μας εκοψε αποτομα.

- Matti, πρεπει να κλεισω τη κεντρικη πυλη! Εχεις κλειδια για να βγειτε;
- Αααα, οχι δεν εχω γμτ. Καλα κατσε θα φυγουμε και εμεις τωρα. Ρε συ Νικο συγγνωμη που δεν μπορουμε να μεινουμε αλλα ξεχασα τα κλειδια μου. Δεν προλαβα να σου δειξω και τον πανω οροφο οπου κατα καιρους φερνουμε ροκ η blues μπαντες για κανενα liveακι.

Δεν πειραζε καθολου. Ετσι και αλλιως ηταν ωρα να πηγαινω προς το σπιτι και μια πρωτη γευση την ειχα παρει και με το παραπανω.

Βγηκαμε εξω και καβαλησαμε τις μηχανες. Μια γαντοφορεμενη χειραψια, ματια που χαμογελουν πισω απο τη ζελατινα και η υποσχεση να ξαναβρεθουμε συντομα.

Το κλικ της πρωτης στο κιβωτιο και ενα τεραστιο χαμογελο για μια υπεροχη μερα, παρεα με αυτους τους παλιομαλλιαδες αλητες μηχανοβιους που τοσο λατρευω. Τι και αν εχουν γκριζαρει και στραπατσαριστει λιγο με τα χρονια; Παντα θα παραμενουν τα καλυτερα παιδια!

We are back!
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Εγώ σου εύχομαι καλή αρχή εκεί στα ξένα και να σου πάνε όλα καλύτερα από ότι έχεις φανταστεί.
Ελπίζω να σου κρατήσουμε καλή παρέα το μεγάλο διάστημα ακινησίας και είμαι σίγουρος ότι η καινούργια σου περιπέτεια θα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Να είσαι καλά Νικόλα.
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
Υπεροχο!!!
Ειδικα η λεσχη και το δεσιμο με τη ντοπια μοτοπαρεα! Αυτο ειναι ολα τα λ7 και η καλυτερη επαφη/γνωριμια που εκανες!
Περσι γνωρισα καμια 30αναβατες απο πολλες χωρες της Ευρωπης. Για μια εβδομαδα τριγυρνουσαν στην Πελοποννησο κι ημουν μαζι τους. Η μεγαλυτερη αληθεια ειναι οτι οι μοτοσυκλετιστες ειμαστε ιδιοι παντου και μιλαμε μια δικη μας, κοινη γλωσσα!!!!
Καλα να περασεις στη Φινλανδια, και να ξερεις.... αποκτησαμε λογο για να ερθουμε καποτε στη μαγικη χωρα του βορα ;)
 

Cube

George No Brakes!!!
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Πριόνι.
Πωωωωω. Τέλειο. Το όνειρο του κάθε μοτοσυκλέτιστη.

Για να φτιαχτεί τέτοια λέσχη θέλει μεράκι προσωπικό χρόνο και χρήμα από την τσέπη του καθενός να υποθέσω για να αγοραστούν όλα αυτά

Μήπως να σκεφτούμε και εμείς για κάνα παρόμοιο; Όχι σε τέτοιο μέγεθος για αρχή αλλά έστω για να βλέπουμε κάνα αγώνα με καφεδάκι.


Μπράβο !!!!
 

Padis

ven pasa ...
Περιοχή
Άγ.Στέφανος Αττικής
Όνομα
Παντελής
Μοτό
®1200 adv
Drz400E
Φίλε Νίκο, καλά να περνάτε με την Αύρα σου εκεί πάνω...
Πολύ καλή η επαφή με τους μοτανθρώπους και θα σου βγει σε καλό, βάζοντας σε γρήγορα στο τρόπο ζωής των Φιλανδών...
 

Θανασεν

Μέλος
Περιοχή
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Όνομα
θανασης
Μοτό
21/18
Καλη αρχη εκει που βρισκεσαι !!! Η μοτοσυκλετα ενωνει ανθρωπους!!!

Στάλθηκε από το BV6000S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

mAthosalas

I love my GS
Περιοχή
ΧώμαSweetHome
Όνομα
Κώστας
Μοτό
F800GS 30 years
Οταν μου ελεγες για τις πρωτες δυσκολιες που αντιμετωπιζεις εκει πανω...το μυαλο μου στριφογυριζε οτι η λυση και η αναιμακτη προσαρμογη στα Φινλανδικα εδαφη περναει μεσα απο...τι αλλο..την Μοτοσυκλετα...;)ΧΑΙΡΟΜΑΙ @Ταξιδευτής Νικολα που δεν πεφτω εξω και κουμπωσες 2α...γιατι ως γνωστον...
 

antsoar

Μέλος
Όνομα
Αντώνης
Μοτό
SWM RS300R
Και ότι σε σκεφτόμουν φίλε μου, ένα από τα ταξιδιωτικά σου, και έλεγα που έχει χαθεί άραγε.

Καλή αρχή στη νέα σου ζωή εκεί στα βόρεια. Αν βρεις χρόνο πες μας και δυο λόγια για το πως είναι τα πράγματα εκεί πάνω. Και τα καλά και τα αρνητικά. ;)
 

Phoenix

Gender fluid
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Στεργιος
Μοτό
bmw r1250gs adve Θα σε σκισω maniac
χουσβαρνα 510 πιστολ
Και ότι σε σκεφτόμουν φίλε μου, ένα από τα ταξιδιωτικά σου, και έλεγα που έχει χαθεί άραγε.

Καλή αρχή στη νέα σου ζωή εκεί στα βόρεια. Αν βρεις χρόνο πες μας και δυο λόγια για το πως είναι τα πράγματα εκεί πάνω. Και τα καλά και τα αρνητικά. ;)
Ναι όπως είπε ο σύντροχος, γράψε μερικές αράδες
 

John-Aigio

Nα γιατί GS
Περιοχή
ΑΙΓΙΟ
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
BMW R1150GS
δεν πατάω χώμα
Έχω πολύ καιρό να σε "διαβάσω" από την εποχή που η αύρα έκανε βουτιά στην λίμνη χωρίς να θέλει.
Κάθε ταξιδιωτικό-βολτα σου είναι και μια περιπέτεια και ένα έναυσμα για βόλτα.
Να είσαι καλά εκεί στα ξένα και όπως είπε και ο συντροχος θα σου κρατάμε παρέα.
 

STF

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
STέFανος
Μοτό
NUDA900R
WR250R
Αγαπητέ Νίκο αν και δε σε γνωρίζω (μάλλον) πολύ ωραίο το μικρό οδοιπορικό σου!
Είχα τη τύχη να επισκεφτώ πέρυσι τον Ιούνιο την Φινλανδία και ένα έχω να πω, είναι ωραίοι τύποι.
Εύχομαι να βρεις τη ζωή σου εκεί και να σε διαβάζουμε συχνά με χρώματα και αρώματα των Φινλανδών φίλων μας!

*Το κόκκινο της VFR σου είναι ότι πρέπει για τη Φινλανδία!
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Και ότι σε σκεφτόμουν φίλε μου, ένα από τα ταξιδιωτικά σου, και έλεγα που έχει χαθεί άραγε.

Καλή αρχή στη νέα σου ζωή εκεί στα βόρεια. Αν βρεις χρόνο πες μας και δυο λόγια για το πως είναι τα πράγματα εκεί πάνω. Και τα καλά και τα αρνητικά. ;)
Αυτο είναι κάτι που εχω στο νου νου να κάνω οπωσδήποτε εδώ και καιρό, απλα θα πρέπει να βρω το χρόνο να το κάνω, διότι ειδικά τωρα είναι λιγο περιορισμένος...

*Το κόκκινο της VFR σου είναι ότι πρέπει για τη Φινλανδία!
Το πιστεύεις οτι εκανα ακριβώς την ιδια σκέψη; Το βαθύ κατακόκκινο της Αύρας έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα συνηθισμένα χρώματα εδώ...
 

socrates

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Σωκράτης
Μοτό
dl650
Νικόλα κάθε αρχή και δύσκολη λένε αλλά χαίρομαι που υπάρχουν και τέτοιες στιγμές βάλσαμο στη νέα ζωή σου.
 
Top Bottom