Βοηθάω τον Νορβηγό να κοτσάρει το τρέιλερ, με βοηθάει και αυτός να κάνουμε όπισθεν το VFR που με ανάγκασαν να παρκάρω με τη μούρη, έτοιμοι για έξοδο. Δυστυχώς, η Ελβετίδα μπλέκει τον τροχό της σε αυτά τα τεράστια μπουλόνια στο δάπεδο των πλοίων και πέφτει στατικά το Virago πάνω της. Ευτυχώς ούτε η ίδια, ούτε το μηχανάκι έπαθαν κάτι, ωστόσο αποφασίζουν να πάρουν δυο ανάσες στο λιμάνι.
Το ζεύγος της Goldwing με ενημερώνει ότι θα πηγαίνει χαλαρά, ωστόσο κάθε άλλο παρά βιάζομαι, οπότε συνταξιδεύουμε, ίδιο προορισμό έχουμε έξαλλου. Στην πρώτη διασταύρωση οι απόψεις διίστανται, το GPS μου και του συζύγου λέει αριστερά, η υπερ-γιαγιά με τον χάρτη στο χέρι επιμένει πως δεξιά είναι η σωστή πορεία. Ποιόν θα ακούγαμε; Φυσικά αυτήν. Κάναμε λάθος και γυρίσαμε πίσω ξανά; Φυσικά!
Ο δρόμος δεν έχει σχέση με τις άψογες οδούς της υπόλοιπης χώρας, είναι παρατημένος με μπόλικες λακκούβες. Το τρέιλερ μπροστά μου χορεύει καρσιλαμά, σπάνια πατάνε και οι δύο τροχοί του κάτω. Σταματάω μόνο πριν κατηφορίσουμε για μια φωτό του παρατηρητηρίου.
Με κόπο προσπερνάω στο σπασμένο δρόμο τα αυτοκίνητα που ξεφόρτωσε μαζεμένα το καράβι, με λίγη… μεσογειακή διάθεση ξαναφτάνω την παρέα. Σε όλη την διαδρομή, καθισμένη στον θρόνο της πίσω σέλας η γιαγιά βγάζει σέλφι και μου κάνει και νόημα να χαμογελάσω σε μερικές.
Το εξακύλινδρο έχει σχεδόν μείνει από βενζίνη, ευτυχώς βρίσκουμε στο Botnhamn. Δεν βρίσκουμε ωστόσο το παραμικρό σε φαγάδικο και θέλουμε και καμιά ώρα μέχρι να έρθει το καράβι μας. Θυμάμαι τα ροδάκινα και τα digestive που έχω στo tankbag μέέέρες τώρα, από το μακρινό Aurland και τα μοιράζομαι μαζί τους, εκτίμησαν περισσότερο απ’ ότι περίμενα την χειρονομία.
Μου λένε για τα ταξίδια τους, έχουν γυρίσει την Ευρώπη όλη με τη μηχανή. Παλιότερα είχαν ένα Bandit 1200, αλλά ‘too fast, he was travelling at above 150 aaaaalll the time’, με το GL έχουν κατέβει ως την Ιταλία. Στο τρέιλερ κουβαλάνε σκηνή, αλλά δεν την έχουν χρησιμοποιήσει, μένουν σε δωμάτια. Κλείνοντας μου το μάτι μου εξομολογείται πώς κουβαλάει και δυο πεντόλιτρα βαρελάκια μπύρας σε ψυγειάκι για τα βράδια.
Ο σύζυγος ήταν μηχανικός σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου, έχει φάει τα νιάτα του στον Περσικό και τώρα απολαμβάνει την σύνταξη ταξιδεύοντας. Θαύμασα την ενέργεια τους, το κέφι τους, συχνά στην Ελλάδα βλέπω πώς το τρίπτυχο πρέφα – καφενείο – Αυτιάς είναι το χόμπι του συνταξιούχου συχνά, αυτό το ζευγάρι απέχει αισθητά.
Με ρωτούν για το δικό μου ταξίδι, όταν τους αφηγούμαι το πλάνο η γιαγιά μου λέει ‘you are keeping the flame alive young man’, από τα μεγαλύτερα κομπλιμέντα που μου έχουν κάνει. Μου δίνει και μια συμβουλή για ένα μέρος στη Φινλανδία όπου σου δίνουν κόσκινο και μπορείς να ψάξεις για ψήγματα χρυσού στο ποτάμι, μάλιστα αν βρεις, τα μπαρ έχουν ζυγαριά ακριβείας για να πληρώσεις την μπύρα σου με… χρυσό!
Με την κουβέντα και τις ιστορίες η ώρα περνά και το καράβι μας φτάνει. Επιμένω στα ανεμοδαρμένα καταστρώματα.
Ανεμογεννήτριες λοιπόν και εδώ.
Και η πιο λεία, λεπτή λωρίδα χιονιού που έχω δει.
Άλλος ένας instafamous in the making.