Συμβουλές για ένα ταξίδι...

kostasra

Ncλάτρης
Όνομα
Κώστας
Μοτό
Nc750x
Η προετοιμασία είναι η μισή προσπάθεια του ταξιδιού σας, είτε είναι ένα μικρό ταξιδάκι είτε ενα μεγάλο.Άλλωστε έχει σχεδόν το ίδιο ενδιαφέρον με το ίδιο το ταξίδι.
Μπορεί να έχετε εναν προορισμό, ίσως ένα στόχο ακόμα ίσως και να μην θέλετε να γνωρίζετε που θα σας βγάλει η πορεία σας.
Παρόλα αυτά όμως μια γενική ή πιο ειδική ενημέρωση καλό θα είναι να υπάρχει.
Αυτή ( η ενημέρωση) θα ελαχιστοποιήσει αυτά που πρέπει να σκέφτεστε κατα την διάρκεια του ταξιδιου σας και κυριώς την ώρα που οδηγάτε.
Επίσης είναι κρίμα να είστε δίπλα σε κάτι και να το χάσετε κυρίως γιατί ίσως δε σας δωθεί η ευκαιριά να ξανακάνετε το ίδιο ταξίδι.
Το ίντερνετ αυτή την στιγμή είναι το πιο ισχυρό "'οπλο" που μας διατίθεται.
Μην βιαστήτε να μαζέψετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.Ξεκινήστε ακόμα και μήνες πριν από το ταξίδι σας.
Στο φινάλε θα έχετε κάτι ευχάριστο να σας απασχολεί όλο αυτό το διάστημα.
Αναζητήστε πληροφορίες για τον τελικό προορισμό σας (χώρα,περιοχή,πόλη) αλλά κάντε το με μέτρο γιατι μπορεί να πελαγώσετε.
Με λίγα λόγια μάθετε για το που πρόκειτε να πάτε.Τι έχει να σας προσφέρει αυτός ο τόπος και ίσως τι πρέπει να αποφύγετε.
Αναζητήστε την περιοχή που σας βολεύει ώστε να την έχετε σαν βάση και να μοιράσετε τις διαδρομές σας αν έχετε σκοπό να μείνετε αρκετό χρονικόδιάστημα στην περιοχή.
Γλυτώνετε και χρόνο και χρήμα.Ακόμα ,ενώ εσείς μπορεί να αντέχετε στα πολλά χιλιομετρα αυτό μπορεί να είναι πολύ ξεκούραστο για τον/την συνεπιβάτη σας (αν έχετε).
Για να καταλήξετε στον τελικό προορισμό σας θα περάσετε από λίγες ή πολλές περιοχές και θα κάνετε κάποιες διαδρομές.

Σκεφτείτε τι είδους ταξίδι σας ταιριάζει ( γρήγορο;εκτός δρόμου;φωτογράφικό;ταξίδι πόλεων; επαρχιακό;ταξίδι σημείων ενδιαφέροντος; κτλ).
Χαράξτε μια γενική γράμη στον χάρτη από την αφετηρία σας μέχρι το σημείο του προορισμού σας.
Από εδώ και πέρα αρχίζουμε να φτιάχνουμε την διαδρομή μας.
Ξεκινώντας απο την αφετηρία μας, ενημερωνόμαστε για την επόμενη περιοχή που θα συναντήσουμε.
Καταλήγουμε στα χιλιόμετρα που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.Βρισκουμε τους δρόμους που μας ενδιαφέρουν,τα ενδιαφέροντα σημεία που ίσως θέλουμε να δούμε ,τα καταλύματα που ίσως θέλουμε να κλείσουμε.Αφού τελειώσουμε χαράζουμε την διαδρομή στον χάρτη και προχωράμε στην επόμενη.
Στην πράξη βέβαια και σε πραγματικό χρόνο πολλά μπορεί να αλλάξουν για διάφορους λόγους και καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που δεν περιμένουμε.
Όσο αφορά την διαμονή μας.
Το να κλείσουμε ένα δωμάτιο έχει το καλό ότι είμαστε ήρεμοι στο ταξίδι, γνωρίζοντας ότι δε θα αφιερώσουμε χρόνο για να βρούμε που θα μείνουμε.
Από την άλλη αυτό μας δεσμεύει στον χρόνο του ταξιδιού μας ώστε να είμαστε έγκυροι στην κράτηση μας.
Βεβαία στην Ευρώπη στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα δυσκολεύτουμε σχεδόν καθόλου να βρούμε δωμάτιο την ώρα που θα φτάσουμε.
Η οργάνωση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.


Η οργάνωση των αποσκευών μας δεν είναι κάτι δύσκολο αλλα απαιτεί κάποια προσοχή.Κυριως σε δυο τομείς.

1) Στο τελικό βάρος που θα επιρεάσει την οδηγική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας κατά τον κατασκευαστή.

2) Στο να έχουμε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμα πράγματα μαζί μας σε συνδιασμό με το βαρος και την ταξινόμηση στις βαλίτες.
Για το βάρος των αποσκευών μπορείτε να διαβάσετε το manual της μοτοσυκλέτας.
Συνήθως δίνουν από 10 κιλά για τις πλαινές βαλίτσες και 5 κιλά για το top case.Φυσικα νούμερα που αρκετοι τα περνάμε γνωρίζοντας όμως οτι θα οδηγούμε πιο προσεκτικά αλλά και ότι είμαστε ικανοί να χειριστούμε το συνολικό βάρος αποσκευών ,μοτοσυκλέτας και ίσως συνεπιβάτη.



Πολλές φορές και κυρίως οι καινούριοι και μη εμπειροί σε ένα μεγάλο ταξίδι φορτώνουν πράγματα,ρούχα,αξεσουάρ κτλ που δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ.Αποτέλεσμα το βάρος,ο έχτρα χώρος που πιάνουν,η σωστή ταξινομηση που θα γινόταν αν έλειπαν.
Καταρχήν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι δεν ταξιδεύουμε με αυτοκινητο για να έχουμε τις ανέσεις και τους χώρους που θέλουμε και πως πρέπει να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις όσο αφορά την άνεση, τον καλλωπισμό και τα αξεσουάρ που θα πέρναμε αν ταξιδεύαμε με αυτοκίνητο.
Προσωπικά 2 παντελόνια 3-4 μπλούζες 3-4 εσώρουχα 3 ζευγάρια κάλτσες,2 πετσέτες( μια μικρή στο tankpag και μια μεγαλύτερη πίσω)μια ζακέτα ή ένα ψιλο τζιν μπουφάν,ένα ζευγάρι παπούτσια είναι αρκετά.
Στο πρώτο ταξίδι πήρα πολύ περισσότερα (σχεδον μια βαλίτσα) τα οποία δεν χρησιμοποιήσαμε ( 2 άτομα).
Πολλά πράγματα μπορούμε να τα αγοράσουμε από τον δρόμο οπότε μην φορτώνετε τις βαλίτσες άσκοπα.
Ένα κιτ φαρμακείου είναι μη εξαιρεταίο καθώς και ένα κιτ ελαστικών ,αδιάβροχα ,δεύτερο ζευγάρι γάντια,κινητό,φακός,χάρτες,ειδή τουαλέτας-καθαρισμού,αντιλιάκό,πιστωτική κάρτα,μάνουαλ μοτοσυκλέτας,νερό.
Να έχετε μαζί σας λίγες άδειες σακούλες( μπορεί να χρειαστούν για τα παπούτσια,για τα άπλυτα και για άλλους λόγους).
Εσώρουχα μην παίρνετε βαμβακερά.Δεν στεγνώνουν τόσο ευκολα όσο τα συνθετικά.
Αν έχετε αρκετά δωράκια να πάρετε μαζί σας η κλασική λύση του ταχυδρομείου είναι η καλύτερη.
Για μεγάλες βλάβες εκτός από την οδική ασφαλειά σας που πρέπει να έχετε η οποία θα σας ενήμερωσει με ποιές συνεργάζεται στο εξωτερικό καλό θα είναι να κάνετε και μια έρευνα από πριν για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της μοτοσυκλέτας σας στις χώρες που θα επισκεφθείτε.
Έχτρα ιμάντες δεσίματος και δυχτι είναι καλό να υπάρχουν μήπως και θέλετε να προθέσετε κάτι 'αλλο στην πορεία πάνω στις αποσκευές ή ακόμα και για να δέσετε τις βαλίτσες αν δεν αισθάνεστε σίγουροι για την σταθερότητα τους.



Στον δρόμο οδηγούμε πάντα προσεχτικά σεβόμενοι τα όρια ταχύτητας της κάθε χώρας για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Να έχουμε στο μυαλό μας ότι η νοοτροπία και οι ρυθμοί ζωής από χώρα σε χώρα ειναι διαφορετικες και καλό θα είναι να προσαρμοστούμε.
Δεν χρειάζεται να βασανίζουμε το εαυτό μας με χρονικά περιθώρια.Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται ή θέλουμε να σταματήσουμε σταματάμε.
Μια καλή συνεννόηση με τον/την συνεπιβάτη μας πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρχουν διαφωνίες και μαλώματα κατά την διάρκεια του ταξιδιού.Επηρεάζει αρνητικά και την οδηγική μας ικανότητα και μπορεί να σημάνει και το τέλος ενός ταξιδιού.
Τον οδηγικό και μη εγωισμό μας τον αφήνουμε στο σπίτι και είμαστε προετοιμασμένοι να προσαρμοστούμε στις όποιες συνθήκες παρουσιαστούν.
Αν για κάτι δεν είμαστε σίγουροι σταματάμε και ρωτάμε τους ντόπιους παρά να ψαχνόμαστε εκείνη την ώρα με χάρτες κτλ.
 
Top Bottom