Ταξιδιωτικά έγγραφα!

kostasra

Ncλάτρης
Όνομα
Κώστας
Μοτό
Nc750x
Σύμφωνα με την Ευρωπαίκη Ένωση

Οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ χάρη στη Συνθήκη του Σένγκεν η οποία αποτελεί πλέον μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, καταργούνται όλοι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και ταυτόχρονα ενισχύονται τα εξωτερικά σύνορα και καθιερώνεται κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις.
Τα κράτη που έχουν προσχωρήσει πλήρως στη συνθήκη του Σένγκεν είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ιταλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία (όχι όμως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Η Ελβετία, η πλέον πρόσφατη χώρα μέλος του Σένγκεν, άνοιξε τα χερσαία σύνορά της στο τέλος του 2008 και τα εναέρια σύνορά της στα τέλη Μαρτίου 2009.

Η Κύπρος, που προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, καθώς και η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που προσχώρησαν το 2007, δεν συμμετέχουν ακόμη πλήρως στο χώρο του Σένγκεν. Θα χρειαστείτε, συνεπώς, έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα για να ταξιδέψετε στις χώρες αυτές, καθώς και στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα.

Αλλά και όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, είναι καλύτερα να έχετε μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, διότι μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε τα στοιχεία σας. Κάθε φορά που λόγοι δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν, μπορούν να διεξάγονται έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Συμφωνίες με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία δίνουν τη δυνατότητα στους υπηκόους τους να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπηκόους της ΕΕ και να ταξιδεύουν στην ΕΕ μόνο με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.
---------------
Πληροφορίες για visa ΕΔΩ -> http://www.ypex.gov.gr/www.mfa.gr/el-GR/Services/VISAs/
---------------
Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Ως υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ, αν αρρωστήσετε ξαφνικά ή πάθετε κάποιο ατύχημα κατά το ταξίδι σας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, έχετε πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη δωρεάν ή με μειωμένο κόστος. Μόνον η δημόσια περίθαλψη που προσφέρει το συγκεκριμένο κράτος περιλαμβάνεται στο σύστημα αυτό ενώ κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες παροχής της δημόσιας περίθαλψης.
Σε ορισμένες χώρες η περίθαλψη είναι δωρεάν, σε άλλες χώρες πληρώνετε μέρος των δαπανών, ενώ σε άλλες πρέπει να πληρώσετε όλα τα έξοδα και στη συνέχεια να υποβάλετε αίτηση για την επιστροφή τους. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να κρατάτε όλους τους λογαριασμούς, τις ιατρικές συνταγές και τις αποδείξεις.

Η Eυρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας απλουστεύει τις διαδικασίες, μειώνει τη γραφειοκρατία και συμβάλλει στην επιτάχυνση της επιστροφής των ιατρικών εξόδων. Αν δεν έχετε ακόμη προμηθευτεί την κάρτα αυτή, μπορείτε να την ζητήσετε από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης ή το ταμείο υγείας του τόπου σας. Ορισμένες χώρες ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή κάρτα στην πίσω πλευρά της εθνικής τους κάρτας ασφάλισης, ενώ άλλες εκδίδουν ξεχωριστή κάρτα.
-------------

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας διευκολύνει τα άτομα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη διάρκεια προσωρινών επισκέψεων στο εξωτερικό.

Συνεπώς, αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι ή σύντομη ανάπαυλα ή έχετε σκοπό να σπουδάσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει μια κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρόνο, φασαρία και χρήματα αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό.
Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη της κάρτας;

Η κάρτα εξασφαλίζει ότι θα έχετε την ίδια πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη του δημόσιου τομέα (π.χ. έναν γιατρό, ένα φαρμακείο, ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγειονομικής περίθαλψης) με τους υπηκόους της χώρας την οποία επισκέπτεστε. Εάν πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα σε μια χώρα που επιβάλλει χρεώσεις για την υγειονομική περίθαλψη, θα αποζημιωθείτε είτε αμέσως είτε μετά την επιστροφή σας στη χώρα σας. Το σκεπτικό είναι να σας προσφερθεί η περίθαλψη που χρειάζεστε ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε την παραμονή σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κάρτα δεν καλύπτει τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψής σας ενώ είστε στο εξωτερικό αν ταξιδεύετε με σκοπό τη θεραπευτική αγωγή για ασθένεια ή τραύμα που είχατε προτού ταξιδέψετε. Επίσης, η κάρτα δεν σας καλύπτει για φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα.


Έχει αναφερθεί ότι ορισμένοι δικτυακοί τόποι προσφέρουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας έναντι χρημάτων. Να θυμάστε ότι η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας έχει έναν οδηγό ανά χώρα (στα Αγγλικά) με τον τρόπο που μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα ή να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν τις Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Κάντε κλικ στο διαδικτυακό σύνδεσμο της χώρας που θα επισκεφθείτε για να προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας στο εξωτερικό
-------------

Ασφάλιση ταξιδιού

Θα ήταν ενδεχομένως καλό να ασφαλιστείτε για το ταξίδι σας καθώς λίγες μόνο χώρες της ΕΕ καταβάλλουν όλα τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Τυχόν ασθένεια ή ατύχημα στο εξωτερικό μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον έξοδα μετακίνησης, στέγασης ή επαναπατρισμού, για τα οποία θα θέλατε να είστε ασφαλισμένοι.
Φάρμακα

Εάν χρησιμοποιείτε ειδικά φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής να έχετε μαζί σας τη συνταγή. Να μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για προσωπική χρήση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν υπόνοιες.
Εμβόλια

Δεν υπάρχει γενικά καμία υποχρέωση εμβολιασμού όταν ταξιδεύετε σε κράτος μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, σε μερικά από τα υπερπόντια εδάφη των κρατών μελών της ΕΕ, ορισμένοι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί ή συνιστώνται. Πριν από το ταξίδι σας ενημερωθείτε σχετικά από το γιατρό σας ή επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
-----------

Άδεια οδήγησης

Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που εκδίδεται σε χώρα της ΕΕ, ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ.

Σε ορισμένες χώρες, εκτός από την έγκυρη άδεια οδήγησης, πρέπει να έχετε μαζί σας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στις περισσότερες χώρες το κατώτατο όριο ηλικίας για την οδήγηση είναι τα 18 έτη. Το κατώτατο όριο ηλικίας για την ενοικίαση οχήματος δεν έχει καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ του 20ού και του 23ου έτους. Σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπάρχουν και ανώτατα όρια ηλικίας τα οποία κυμαίνονται μεταξύ του 65ου και του 75ου έτους.
-----------

Ασφάλιση οχημάτων

Σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κι' αν ταξιδέψετε, η ασφάλεια του οχήματος σας παρέχει αυτόματα την ελάχιστη κάλυψη (αστική ευθύνη) που απαιτείται από το νόμο. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Εάν έχετε μικτή ασφάλιση στη χώρα σας, ελέγξτε κατά πόσον η ασφάλιση αυτή σας καλύπτει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.

Η πράσινη κάρτα της ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει την απαίτηση αποζημίωσης στην περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.

Μια ένωση ασφαλιστικών εταιρειών διαχειρίζεται το σύστημα πράσινης κάρτας, το οποίο καλύπτει επί του παρόντος 44 χώρες. Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα πράσινης κάρτας και τους στόχους του.

Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο σε πολλές γλώσσες που διευκολύνει τη δήλωση επιτόπου σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα.

Η κοινοτική νομοθεσία εξασφαλίζει την ταχεία αποζημίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν εκτός της χώρας τους. Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο έδαφος της ΕΕ, αλλά, επίσης, και σε ατυχήματα που συμβαίνουν σε τρίτη χώρα, μεταξύ δύο υπηκόων κρατών μελών της Ένωσης, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή έχει υιοθετήσει το σύστημα της πράσινης κάρτας.
-----------
Οδική ασφάλεια

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πούλμαν και των μικρών λεωφορείων. Επίσης, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, και, αν είναι δυνατόν, όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό συγκράτησης των παιδιών.

Να θυμάστε ότι πρέπει να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στη Μάλτα και ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία, πρέπει κανονικά να δίνετε προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει υπέρμετρα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων και γι’ αυτό απαγορεύεται ρητά ή έμμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Παρόλο που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα είναι 0,5mg/ml, σε ορισμένες κυμαίνεται από 0,2 mg/ml έως 0,8 mg/ml ενώ σε κάποιες άλλες απαγορεύεται εντελώς η ύπαρξη οινοπνεύματος στο αίμα κατά την οδήγηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την υιοθέτηση από όλες τις χώρες κοινού επιτρεπόμενου ορίου που δεν θα υπερβαίνει τα 0,5mg/ml.
 

kostasra

Ncλάτρης
Όνομα
Κώστας
Μοτό
Nc750x
Όρια ταχύτητας

Το μέγιστο όριο ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους είναι ως επί το πλείστον 110, 120 ή 130 χλμ/ώρα και στις κατοικημένες περιοχές 50 ή μερικές φορές 60 χλμ/ώρα. Κοιτάτε προσεκτικά τις πινακίδες για να είστε σίγουροι για το μέγιστο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρέχονται τα μέγιστα όρια ταχύτητας αυτοκινήτων που ίσχυαν τον Ιανουάριο του 2009. Ορισμένες χώρες επιβάλλουν αυστηρότερα όρια όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές ή όταν πρόκειται για νέους οδηγούς.


Επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας για τα αυτοκίνητα (χλμ/ώρα) :

Κατοικημένες περιοχές Εκτός κατοικημένων περιοχών Αυτοκινητόδρομοι

Αυστρία 50 100 130
Βέλγιο 50 90 120
Βουλγαρία 50 90 130
Κύπρος 50 80 100
Τσεχική Δημοκρατία 50 90 130
Γερμανία 50 100 130 (*)
Δανία 50 80 110 ή 130
Ισπανία 50 90 ή 100 120
Εσθονία 50 90 ή 100 110
Γαλλία 50 90 ή 110 130
Φινλανδία 50 80 ή 100 100 ή 120
Ηνωμένο Βασίλειο 48 96 ή 112 112
Ελλάδα 50 90 ή 110 130
Ουγγαρία 50 90 ή 110 130
Ιταλία 50 90 ή 110 130
Ιρλανδία 50 80 ή 100 120
Λουξεμβούργο 50 90 130
Λιθουανία 50 90 110 ή 130
Λετονία 50 90
Μάλτα 50 80
Κάτω Χώρες 50 80 ή 100 120
Πορτογαλία 50 90 ή 100 120
Πολωνία 50 ή 60 90 ή 100 130
Ρουμανία 50 90 ή 100 130
Σουηδία 50 70 110
Σλοβακία 60 90 130
Σλοβενία 50 90 ή 100 130
*Στη Γερμανία η συνιστώμενη μέγιστη ταχύτητα είναι 130 χλμ/ώρα

Διόδια
Υπάρχουν οδικά διόδια σε πολλές χώρες, όπως στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η πληρωμή διοδίων σε ορισμένες χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία) γίνεται με την αγορά αυτοκόλλητου σήματος που πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο του οχήματος.
 
Top Bottom