Τιτιβίσματα Νορβηγίας. Πως τελικά αντιμετώπισα τον μινώταυρο Nordkapp, αλλά και όχι μόνο…

George_M.

..ο Βαρθολομαίος..!
Περιοχή
Ανατολικα της Αττικης...
Όνομα
George.
Μοτό
R1100GS 75th Aniversary Edition.
πως να κλεισεις ματι ρε Νικο αφου πινεις εναν τενεκε φραπε/ημερα...:D

(παντως αυτος ο τοπικος πινακας στο σπιτακι με τις βιδωτες ασφαλειες τηξεως εν ετη 2015 στην -κατα τ'αλλα συγχρονη Νορβηγια- με ξεπερνα ως ηλεκτρολογο....:secret:)
 

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
Βρε λες για αυτό να ήμουν έτσι… αλλα και πάλι δεν νομίζω γιατί εχω αποκτήσει ανοσια …:)

Όντως οι εγκαταστάσεις ήταν αλλα ΝΑΣΑ στηλ… :):):)
 

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 - 06 - 2015 ΗΜΕΡΑ 11



Ξυπνάω κατά τις εφτά και αφού ήπια καφέ, προσπάθησα να σημειώσω στο ημερολόγιό μου το τι έγινε εχθές. Δεν μπορούσα να θυμηθώ τίποτα. Ήμουν τόσο κουρασμένος που το μυαλό μου ήταν, σαν μία κόλα λευκού χαρτιού. Με τα χίλια ζόρια έγραψα δέκα αράδες λέξεις και ξεκίνησα.












Όσο οδηγούσα δεν είχα σκέψεις ούτε συναισθήματα ενθουσιασμού λύπης η χαράς. Τίποτα, το απόλυτο κενό. Κοιτούσα μόνο σαν χαζός τριγύρω μου τη νορβηγική φύση πραγματικά αποσβολωμένος... Από τις ομορφιές που υπήρχαν γύρω μου. Αισθανόμουν σαν το μικρό παιδάκι που το πήγαν οι γονείς του σε μία έκθεση με σοκολάτες και να μην ξέρει, πια σοκολάτα να διαλέξει. Αυτό το φιόρδ η το άλλο, αυτό το καταρράκτη ή τους έξι που χυνωντουσαν παραδίπλα. Είχα σαστίσει! Πλέον δεν υπήρχε το παραμικρό συναίσθημα, παρά μόνο η απορία το που είμαι, το τι βλέπω και το τι ζω. Τίποτε άλλο.





















Σήμερα οδηγούσα στον RV17 μία οδική αρτηρία που διασχίζει τη νορβηγική ακτογραμμή για 430 km και συμπεριλαμβάνει, έξι φέρρυ. Αυτό θα πει πώρωση!!!!Σήμερα πήρα συνολικά τέσσερα... Αλλά προτού να γίνουν όλα αυτά βλέπω από το δρόμο μια παραλία και κατευθείαν, αναστροφή και μέσα.




Ήπια καφέ κάτω από το καταπληκτικό κελαηδισμα ενός πουλιού



Που τιτίβιζε και αυτό τα δικά του...







Και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν σε μια παραλία κάπου στον ατλαντικό ωκεανό. Προχθές που διέσχισα το Atlantic road δεν σκέφτηκα ότι ήμουν στο Ατλαντικό ωκεανό, το σκέφτηκα όμως σήμερα... Κάλλιο αργά παρά ποτέ.







Κάνω λίγα χιλιόμετρα σταματάω μία αστραπιαία το μηχανάκι. Ο Χριστός και Παναγία




Ήταν μία κυρία δίπλα μου και την ρωτάω. Αυτός είναι ο Seven Sister.... Δεν ήξερε.

Βασικά δεν πρέπει να είναι αλλά μοιάζει.





Φοτο απο ιντερνετ

Κάθομαι και χαζεύω το καταρράκτη. Βγάζω μετρημένες δύο φωτογραφίες το φέιζερ και σκέφτομαι τις επιλογές μου.




Να κάνω τσιγάρο, δεν ήθελα.

Να πιω καφέ, είχα πιει.

Να κατασκήνωνα, ένιωθα ξεκούραστος.

Και μετά από δύο λεπτά έτσι απλά, ανέβηκα στο μηχανάκι και έφυγα από το πιο όμορφο καταρράκτη που είχα βρεθεί στη ζωή μου. Έλα μωρέ σιγά σε 500 m θα έχει άλλον...

Και από αυτή την αντίδραση μου κατάλαβα πλέον τα πάντα. Γιατί ας πούμε εκεί που σταματούσα εγώ δεν σταματούσε κανένας άλλος μηχανόβιος. Γιατί πολύ απλά η Νορβηγία έχει τόση ομορφιά παντού ολόγυρα σου, που το που θα κάτσεις και που θα σταθείς δεν εξαρτιέται από το τοπίο που θα σε γεμίσει, αλλά από τη διάθεσή σου εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εγώ εκείνη την ώρα ήθελα να οδηγήσω και έφυγα. Σε άλλες περιπτώσεις ήθελα να απολαύσω και απολάμβανα. Γιατί αν πεις, σε κάθε ομορφιά της νορβηγικής υπαίθρου να σταματάς να αράζεις για να τιμήσεις το κάθε τοπίο όπως του αξίζει, δεν σε φτάνουν ούτε εικοσι ζωές ως νορβηγός πολίτης για να το κάνεις. Εντάξει έτρωγα και εγώ σκαλώματα σε διάφορα μέρη για πολλή ώρα, αλλά σε αυτόν τον καταρράκτη όχι.

Και όντως μετά από λίγα χιλιόμετρα...




Βρέθηκα σε ένα άλλο καταρράκτη. Εδώ έκανα και τσιγάρο και ξεκουράστηκα λίγο, όχι γιατί ήταν πιο όμορφος από τον προηγούμενο, χειρότερος ήταν... Αλλά επειδή έτσι ένιωθα εκείνη τη στιγμή.
















Φτάνω στο λιμάνι να πάρω το δεύτερο φέρρυ της ημέρας (μήπως σας ζάλισα λίγο με τα φέρρυ... Δεν μιλάτε ε...)

- Πότε θα φύγουμε ρε παιδιά;

- Σε 3 ώρες.

- Μας γάμησες!

Και τώρα πως θα περάσει η ώρα, ευκαιρία να σας πω για τα φέρρυ. Αν πάρετε φέρρυ στη Νορβηγία να ξέρετε ότι δεν είναι παίξε γέλασε. Εντάξει υπάρχει τακτική συγκοινωνία ανά μια ώρα το πολύ, αλλά το Σαββατοκύριακο τα δρομολόγια είναι πολύ πιο αραιά. Και σήμερα είναι Σάββατο... Τέλεια! Δρομολόγια δεν αναγράφονται πουθενά στα λιμάνια η γράφονται στα νορβηγικά και ο θεός μαζί μας. Καλό θα είναι αν πάτε να έχετε μία ενημέρωση από το internet προτού να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από Ελλάδα, γιατί αν πάτε όπως εγώ με το σταυρό στο χέρι... Δεν θα πιάσει!!!!!

Το λιμάνι είχε κάτι κοτρώνες στην προβλήτα του και πήγα να αράξω σε μια για να φάω κάτι. Όσο έτρωγα έβλεπε ένα σμήνος από ψαροπούλια να πετάει πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν πραγματικά ανεπανάληπτο.

Αφού έφαγα χάζευα τους άλλους μηχανόβιους, που καθοντουσαν σε τραπέζια...



Εγω γιατι έκατσα στης κοτρόνες και όταν σηκώθηκα πιάστηκαν τα παΐδια μου…

Και κοιτωντας τις μηχανές τους...



Και τον εξοπλησμο τους, μου ήρθε... Που πας ρε Νίκο με την σακούλα στη Νορβηγία, να ανεμίζει λες και είναι κανένα λάφυρο. Μέχρι και εγώ απορούσα πραγματικά.








Αλλοι μιάμιση ώρα έμεινε να σας πω ότι στην Νορβηγία ο μέσος μισθός είναι 3500 ευρώ, ή να σας πω για τα φερρυ… Τι είπατε, αφού δεν τα παίρνουμε εμείς τι μας νοιαζει!! Καλά λοιπον, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Στο προηγούμενο Φ που πήρα γνώρισα μια παρέα από αυστριακούς μοτοσικλετιστες που πηγαίνουν και αυτή Νordkapp, συζητώντας με είπαν ότι θα έκαναν και αυτοί πάνω κάτω τη Νορβηγία.

– Και εγώ έτσι θα κάνω ρε παιδιά αλλά με χαλάνε τα 600 km που θα πρέπει να γυρίσω πίσω από τον ίδιο δρόμο ( Aφού δεν έχει άλλο)

– Εμείς θα πάρουμε το καράβι, από το Honningsvag έως το Tromso για να γλιτώσουμε την ίδια διαδρομή.

– Σώπα έχει καράβι, πόσο κάνει;

– 500 ευρο

– Ο Χριστός και Παναγία... Με καμπινα

- NO!!

Τελοσπάντων όσο τους μιλούσα μου έκανε εντύπωση που δεν έβγαζαν το κράνος από το κεφάλι. Λέω εντάξει, ούτως ή άλλως σε δεκαπεντε λεπτά θα φτάσουμε στη στεριά. Ανεβαίνουμε στο άλλο Φ τώρα, το οποίο είχε παραπάνω από μια ωρα πλεύση και ξανά πετυχαίνω τους αυστριακούς.

Ρε συ αυτοί γιατί δεν βγάζουν το κράνος.



Φορούσαν το κράνος για να ανέβουν στο πλοίο και μετά δεν το έβγαζαν. Μήπως τελικά δεν μας ραντίζουν μόνο στην Ελλάδα!



Πυροβολημένη τελείως. Ναι για σένα λέω!



Ήταν η δεύτερη φορά που άκουσα για αυτό το περίφημο θαλάσσιο δρομολόγιο της Νορβηγίας, (Η πρώτη ήταν από τον πολωνό φίλο μου στο καράβι για να πάω στο Μπέργκεν). Βρε λες να ακολουθήσω το πλάνο των πυροβολημένων, αλλά είναι τρελά λεφτά. Καλά θα δούμε θα το ψάξω στο internet.
 

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
Άντε να σας πω ακόμα μια ιστορία αλλαξετε γνωμη … Στο προηγούμενο Φ κάνω τσιγάρο και παρατηρώ μια πινακίδα ότι απαγορεύεται το τσιγάρο στα Φ. Ως κανόνας ασφάλειας για να μην ξεσπάσει καμιά πυρκαγιά στο καράβι. Καπνίζω τώρα εγώ, και κοιταω την πινακίδα που ήταν πάνω από το κεφάλι μου. Βλέπω ένα υπάλληλο να με πλησιάζει και μου λέει πολύ ευγενικά, ότι απαγορεύεται το τσιγάρο

- Α δεν το ήξερα!!!

Μου δείχνει την πινακίδα

- Α δεν το πρόσεξα!!!

Τέλος πάντων πιάσαμε συζήτηση… Μόλις του είπα ότι είμαι από Ελλάδα τρελαθικε, γιατι ήταν όνειρο ζωής του να επισκεφτεί την χώρα μας. Τελικά τα όνειρα ζωής του καθενός από εμάς, πηγάζουν ανάλογα σε πιο τόπο έχουμε γεννηθεί...

Σε αυτό το Φ τώρα με τους πυροβολημένους, εγώ κοιτούσα τριγύρω την ομορφιά που με κύκλωνε λες και ήμουν στον παράδεισο. Και έβλεπα τους νορβηγούς να γράφουν στα τέτοια τους την νορβηγική φύση και να διαβάζουν βιβλίο




Στην Ελλάδα τώρα αν βρισκόμασταν εμείς θα διαβάζαμε βιβλίο και οι νορβηγοί, θα ήταν στον παράδεισο … Τελικά για όλους τους ανθρώπους εκεί που γεννιούνται είναι η γη, και ο παράδεισος είναι κάπου μακριά σε κάποιο τόπο που ονομάζεται…. Οι διακοπές τους.

Μήπως ξέφυγα λίγο!! Ας γυρίσουμε στα του ταξιδίου.... Φτανει τοσο!!!





Το καλό με τα Φ ήταν φυσικά που ταξίδευα από τη θάλασσα μέσα σε καταπληκτική φυσική ομορφιά αλλά και ότι , τους άφηνα όλους να φύγουν μπροστά μου με το που αποβιβαζόμασταν στη στεριά... Και οδηγούσα πραγματικά μόνος αφού, άλλα αμάξια στο νησί δεν υπήρχαν. Ετσι, όπου ήθελα σταματούσα στην άκρη του δρόμου ανέβαζα το κράνος, στόχευα τη φωτογραφική μηχανή χωρίς να ανησυχώ μην με πατήσουν και συνέχιζα για κάποια χιλιόμετρα... Μέχρι να σταματήσω ξανά.



Έχανα τρελό χρόνο με τις φωτογραφίες αλλά δεν με πήγαινε η καρδιά να φύγω από τον Νορβηγία μόνο με νοερές, και όχι οπτικές αναμνήσεις. Και αφού είχα λύσει πλέον το πρόβλημα με την φωτογραφική μηχανή, είχα ξεσαλώσει.




Έτσι ναι , ήθελα να αξιοποιήσω τον απεριόριστο χρόνο μου στο ταξίδι με τα φερρυ, τις φωτογραφίες, τους καφέδες και τις στάσεις όπου τις έκρινα απαραίτητο, αλλά όχι με το να κοιμάμαι και να είμαι στο χαλαρό. Ήθελα να ταξιδέψω όχι να κάνω τουρισμό.



Έφτασα στο επόμενο ΦΕΡΡΥ













Πήγα έκανα για δύο μέρες στα ψώνια από το σούπερ, αφού αύριο ξημέρωνε Κυριακή. Επειδή όμως είχε ζέστη δεν ήξερα τι να αγοράσω γιατί τα σαλάμια και τα κασέρια θα μπορούσαν να αλλοιωθούν έτσι, προμηθεύτηκα και δύο κονσέρβες μεξικάνικα φασόλια αλλά και μια κονσέρβα ψάρι. Έδωσα 160 νοκ(17 €,) αλλά για προμήθειες δύο ημερών.





Πάω να βάλω βενζίνη, πατάω στην οθόνη αφής στο μενού με τις γλώσσες και βλέπω επιλογή για ελληνικά. Απίστευτο! Τα βενζινάδικα όλα λειτουργούν με κάρτα επομένως είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως ανοιχτά, αλλά εγώ πάντα φρόντιζα να φουλάρω ενώ είχαν προσωπικό ( Συνήθως έως τις δεκα το βράδυ) για να μην γίνει καμιά μαλακία με την κάρτα και μπλέξω. Όσον αφορά την βενζίνη ούτε που κοιτούσα πόσο κάνει. Δεν με ενδιέφερε καθόλου, σίγουρα ήταν πανάκριβη αλλά για μένα ήταν το ελάχιστο τίμημα που θα μπορούσα να πληρώσω για όλα αυτά που έβλεπα... Πίσω από την κάθε στροφή του δρόμου.



















Το καλύτερο όμως με περίμενε στο τέλος όχι της ημέρας, αλλά τον φέρρυ. Στο τελευταίο που επιβιβάστηκα και το πρόλαβα τσίμα τσίμα γιατί η ώρα είχε περάσει και εκτελούσε, το τελευταίο δρομολόγιο της ημέρας. Δεν μας έκανε απλή μεταφορά αλλά μία μίνι κρουαζιέρα, μιας και πέρασε από τρία πολύ μικρά νησάκια για να παραλάβει τους λιγοστούς επιβάτες που το περίμεναν υπομονετικά στην προβλήτα... Και να συνεχίσει το δρομολόγιο του.













Τι να λέμε τώρα



























Ξεκινώ

























Οδηγάω σε μια στροφή και βλέπω...





Ένα κοπάδι από γελάδια στο δρόμο, καλά που βρίσκομαι στην Ελλάδα! Παρατηρήσετε τον καταρράκτη που φαίνεται ως φόντο στο βάθος, δεν φωτογράφισα τον καταρράκτη αλλά υπήρχε εκεί. Τους καταρράκτες στη Νορβηγία δεν τους ψάχνεις, αυτή σε βρίσκουν. Περισσότεροι καταρράκτες υπάρχουν στη Νορβηγία από ότι ψιλικατζίδικα στην Ελλάδα, χωρίς υπερβολή!







Αφού κάνω κάποια χιλιόμετρα κοιτάω στην άκρη του δρόμου και βλέπω πάλι σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εδώ είμαστε! Ρωτάω, μου λένε φυσικά και να μείνεις μαζί μας αν θες... Πάνε εκεί έχει στήσει και ένας ακόμα σκηνή.

Πάω δίπλα του στήνω την σκηνή





Αυτός εντωμεταξύ ροχάλιζε από τις εννέα. Τρώω το βραδινό μου μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο και άραξα με μόνη μου συντροφιά, το απόλυτο κενό από τις σκέψεις μου.





Αφού πέρασε αρκετή ώρα πήγα στη σκηνή τσέκαρα αν είναι από παντού κλειστή μην έχουμε πάλι τα ίδια. Κουκουλώθηκα με την παπλωματοθήκη και με το sleeping bagg και φορώντας και το full face, κατά τις 1.30 αποκοιμήθηκα.



 

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
Σχόλιο υιού μου: Είναι πανέμορφα αυτά μπαμπά, που είναι;
Περιμένουμε τη συνέχεια.

Μακαρι νικο καποια στιγμη να επισκεφτητε με τον γιο σου και φυσικα με την οικογένεια σου εκεινα τα μερη....
 
Τελευταία επεξεργασία:

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
Tσιμπολόγησες από Άλπεις και τα συν αυτώ βλέπω, πρίν πας στο κυρίως πιάτο... :)
και πολύ καλά έκανες. :ok:

...είμαι περίεργος να δω αν τελικά πήρες την κούπα του καφέ -είναι και ωραίο σουβενίρ εκτός της χρησιμότητας που έχει.

Η Ανθή απ το τηλέφωνο, σαν την Αριάδνη -μου φαίνεται- σου παρέχει τις πληροφορίες.

Οι "ταξιδιώτικές ημέρες", πραγματικά ωραία χρονική σύλληψη. Είναι όντως κάτι που βιώνεται εμπειρικά και δεν περιγράφεται έυκολα.

Όσο για τον ΤΟΜ... απλά διδάσκει το μάθημα πως όποιο δρόμο και να πάρεις αποκλείεται να είναι λάθος.
Πάρε τον δρόμο λοιπόν...:)
Αμαν νόμιζα ότι σε απάντησα … αλλα τελικά δεν σε απάντησα:)

Όχι δεν την αγόρασα τελικά την κούπα, αφού ήμουν φουλ στους καφέδες…

Ναι η Ανθή ήταν το στήριγμα μου στο ταξίδι τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια … ο προσωπικός μου ταξιδιωτικός πράκτορας και πολιτικός ρεπόρτερ… γιατί εκείνες της μέρες ήμασταν μέσα στης εξελίξεις.


Ο τομ με ξέσκισε αλλα χαλαλι του… θα έχω να τον θυμάμαι:):):):):)
 

Padis

ven pasa ...
Περιοχή
Άγ.Στέφανος Αττικής
Όνομα
Παντελής
Μοτό
®1200 adv
Drz400E
Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση στις φωτογραφίες, είναι πως όπου η στεριά ακουμπά θάλασσα έχει κάτι κοτρόνια και κοκκινόχωμα...
Αυτό πρέπει να είναι το τοπίο παντού σαν παραλία, έτσι ? Δεν έχει αμμουδιές κι άλλα μεσογειακά κόλπα.....
 

Jimmis Varda

Μέλος
Περιοχή
βαρδα ηλειας
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
GS 1200 ADV
Άντε να σας πω ακόμα μια ιστορία αλλαξετε γνωμη … Στο προηγούμενο Φ κάνω τσιγάρο και παρατηρώ μια πινακίδα ότι απαγορεύεται το τσιγάρο στα Φ. Ως κανόνας ασφάλειας για να μην ξεσπάσει καμιά πυρκαγιά στο καράβι. Καπνίζω τώρα εγώ, και κοιταω την πινακίδα που ήταν πάνω από το κεφάλι μου. Βλέπω ένα υπάλληλο να με πλησιάζει και μου λέει πολύ ευγενικά, ότι απαγορεύεται το τσιγάρο

- Α δεν το ήξερα!!!

Μου δείχνει την πινακίδα

- Α δεν το πρόσεξα!!!

Τέλος πάντων πιάσαμε συζήτηση… Μόλις του είπα ότι είμαι από Ελλάδα τρελαθικε, γιατι ήταν όνειρο ζωής του να επισκεφτεί την χώρα μας. Τελικά τα όνειρα ζωής του καθενός από εμάς, πηγάζουν ανάλογα σε πιο τόπο έχουμε γεννηθεί...

Σε αυτό το Φ τώρα με τους πυροβολημένους, εγώ κοιτούσα τριγύρω την ομορφιά που με κύκλωνε λες και ήμουν στον παράδεισο. Και έβλεπα τους νορβηγούς να γράφουν στα τέτοια τους την νορβηγική φύση και να διαβάζουν βιβλίο




Στην Ελλάδα τώρα αν βρισκόμασταν εμείς θα διαβάζαμε βιβλίο και οι νορβηγοί, θα ήταν στον παράδεισο … Τελικά για όλους τους ανθρώπους εκεί που γεννιούνται είναι η γη, και ο παράδεισος είναι κάπου μακριά σε κάποιο τόπο που ονομάζεται…. Οι διακοπές τους.

Μήπως ξέφυγα λίγο!! Ας γυρίσουμε στα του ταξιδίου.... Φτανει τοσο!!!





Το καλό με τα Φ ήταν φυσικά που ταξίδευα από τη θάλασσα μέσα σε καταπληκτική φυσική ομορφιά αλλά και ότι , τους άφηνα όλους να φύγουν μπροστά μου με το που αποβιβαζόμασταν στη στεριά... Και οδηγούσα πραγματικά μόνος αφού, άλλα αμάξια στο νησί δεν υπήρχαν. Ετσι, όπου ήθελα σταματούσα στην άκρη του δρόμου ανέβαζα το κράνος, στόχευα τη φωτογραφική μηχανή χωρίς να ανησυχώ μην με πατήσουν και συνέχιζα για κάποια χιλιόμετρα... Μέχρι να σταματήσω ξανά.



Έχανα τρελό χρόνο με τις φωτογραφίες αλλά δεν με πήγαινε η καρδιά να φύγω από τον Νορβηγία μόνο με νοερές, και όχι οπτικές αναμνήσεις. Και αφού είχα λύσει πλέον το πρόβλημα με την φωτογραφική μηχανή, είχα ξεσαλώσει.




Έτσι ναι , ήθελα να αξιοποιήσω τον απεριόριστο χρόνο μου στο ταξίδι με τα φερρυ, τις φωτογραφίες, τους καφέδες και τις στάσεις όπου τις έκρινα απαραίτητο, αλλά όχι με το να κοιμάμαι και να είμαι στο χαλαρό. Ήθελα να ταξιδέψω όχι να κάνω τουρισμό.



Έφτασα στο επόμενο ΦΕΡΡΥ













Πήγα έκανα για δύο μέρες στα ψώνια από το σούπερ, αφού αύριο ξημέρωνε Κυριακή. Επειδή όμως είχε ζέστη δεν ήξερα τι να αγοράσω γιατί τα σαλάμια και τα κασέρια θα μπορούσαν να αλλοιωθούν έτσι, προμηθεύτηκα και δύο κονσέρβες μεξικάνικα φασόλια αλλά και μια κονσέρβα ψάρι. Έδωσα 160 νοκ(17 €,) αλλά για προμήθειες δύο ημερών.





Πάω να βάλω βενζίνη, πατάω στην οθόνη αφής στο μενού με τις γλώσσες και βλέπω επιλογή για ελληνικά. Απίστευτο! Τα βενζινάδικα όλα λειτουργούν με κάρτα επομένως είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως ανοιχτά, αλλά εγώ πάντα φρόντιζα να φουλάρω ενώ είχαν προσωπικό ( Συνήθως έως τις δεκα το βράδυ) για να μην γίνει καμιά μαλακία με την κάρτα και μπλέξω. Όσον αφορά την βενζίνη ούτε που κοιτούσα πόσο κάνει. Δεν με ενδιέφερε καθόλου, σίγουρα ήταν πανάκριβη αλλά για μένα ήταν το ελάχιστο τίμημα που θα μπορούσα να πληρώσω για όλα αυτά που έβλεπα... Πίσω από την κάθε στροφή του δρόμου.



















Το καλύτερο όμως με περίμενε στο τέλος όχι της ημέρας, αλλά τον φέρρυ. Στο τελευταίο που επιβιβάστηκα και το πρόλαβα τσίμα τσίμα γιατί η ώρα είχε περάσει και εκτελούσε, το τελευταίο δρομολόγιο της ημέρας. Δεν μας έκανε απλή μεταφορά αλλά μία μίνι κρουαζιέρα, μιας και πέρασε από τρία πολύ μικρά νησάκια για να παραλάβει τους λιγοστούς επιβάτες που το περίμεναν υπομονετικά στην προβλήτα... Και να συνεχίσει το δρομολόγιο του.













Τι να λέμε τώρα



























Ξεκινώ

























Οδηγάω σε μια στροφή και βλέπω...





Ένα κοπάδι από γελάδια στο δρόμο, καλά που βρίσκομαι στην Ελλάδα! Παρατηρήσετε τον καταρράκτη που φαίνεται ως φόντο στο βάθος, δεν φωτογράφισα τον καταρράκτη αλλά υπήρχε εκεί. Τους καταρράκτες στη Νορβηγία δεν τους ψάχνεις, αυτή σε βρίσκουν. Περισσότεροι καταρράκτες υπάρχουν στη Νορβηγία από ότι ψιλικατζίδικα στην Ελλάδα, χωρίς υπερβολή!







Αφού κάνω κάποια χιλιόμετρα κοιτάω στην άκρη του δρόμου και βλέπω πάλι σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εδώ είμαστε! Ρωτάω, μου λένε φυσικά και να μείνεις μαζί μας αν θες... Πάνε εκεί έχει στήσει και ένας ακόμα σκηνή.

Πάω δίπλα του στήνω την σκηνή





Αυτός εντωμεταξύ ροχάλιζε από τις εννέα. Τρώω το βραδινό μου μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο και άραξα με μόνη μου συντροφιά, το απόλυτο κενό από τις σκέψεις μου.





Αφού πέρασε αρκετή ώρα πήγα στη σκηνή τσέκαρα αν είναι από παντού κλειστή μην έχουμε πάλι τα ίδια. Κουκουλώθηκα με την παπλωματοθήκη και με το sleeping bagg και φορώντας και το full face, κατά τις 1.30 αποκοιμήθηκα.



 

Jimmis Varda

Μέλος
Περιοχή
βαρδα ηλειας
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
GS 1200 ADV
εχεις πει πολλα ωραια......που να πρωτοπιασω........
αυτα που γραφει καθενας που βρισκεται σε αυτο το μαγικο σημειο ειναι λιγα μπροστα σε αυτα που βλεπουν τα ματια και αυτα που νιωθει η καρδια....


ΤΑΞΙΔΑΡΑ

ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ

καλα το πας συνεχισε...
και εμεις ταξιδευουμε μαζι σου....
 
Τελευταία επεξεργασία:

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση στις φωτογραφίες, είναι πως όπου η στεριά ακουμπά θάλασσα έχει κάτι κοτρόνια και κοκκινόχωμα...
Αυτό πρέπει να είναι το τοπίο παντού σαν παραλία, έτσι ? Δεν έχει αμμουδιές κι άλλα μεσογειακά κόλπα.....
Και κοτρονια εχει και αμμουδιες. εχει απιστευτες παραλιες...αλλα δεν εχει μεσογειακα κολπα γιατι κανεις δεν κανει μπανιο :)
 

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 - 06 - 2015 ΗΜΕΡΑ 12

6.15 ξύπνησα κατεψυγμένος. Τελικά ναι έχει πολύ κρύο το βράδυ στη Νορβηγία αλλά ακόμα περισσότερο υγρασία, ούτε το φουλ φέις με έπιασε ούτε τίποτα. Έπειδή ήμουν λίγο ανήσυχος να το πω στο ταξίδι, το βράδυ μετακινώμουν από το υπόστρωμα και κοιμόμουν πάνω στο ύφασμα της σκηνής. Γι' αυτό παγωνα! Την επόμενη φορά μάλλον θα πρέπει να αγοράσω διπλό υπόστρωμα αλλά δυστυχώς, αυτό το συμπέρανα σε ένα φιόρδ κάπου στη Νορβηγία και όχι σε κάποια κατασκήνωση ας πούμε, στην Χαλκιδική… Μαζεύω τα εσωτερικά μου πράγματα από τη σκηνή. Αφού έκανα που έκανα δυο ωρες να τα μαζέψω πλέον το έκανα σε δόσεις, σαν σπαστό ωράριο ένα πράγμα. Βγαίνω έξω να πιω καφέ, βλέπω τον γείτονα στη σκηνή και χάζεψα. Κοιμόταν με ανοιχτή την σκηνή και τεντωμένος λες και βρισκόταν στην Ιερισσό. Απίστευτο! Μάλλον παίζει ρόλο ο εξοπλισμός αλλά και η εμπειρία και η σκληραγώγηση για να κοιμηθείς στη Νορβηγία… Το μάθαμε κι αυτό.







Πίνω καφέ και πιάνω συζήτηση με ένα ανδρόγυνο από την Γερμανία που κάναν και αυτή το τουρ τους με αυτοκινούμενο. Πολύ καλοί άνθρωποι αφού με κέρασαν και ζεστό καφέ. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα φυσικά έδιναν και έπαιρναν αφου εκείνες τις μέρες, ήμασταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Μέσα σε ολα όμως μου λένε

– Πανέμορφη η Νορβηγία αλλά και πανάκριβη, αυτά τα διόδια είναι φωτιά

– Ποια διόδια, εγώ δεν είδα πουθενά διοδια στο δρόμο

– Α δεν έχει διόδια αλλά κάμερες κυκλοφορίας που σκανάρουν την πινακίδα σου όσο οδηγείς, και ανάλογα από πού πας και πόσα χιλιόμετρα κάνεις, σου στέλνουν το λογαριασμό μετά από τρεις μήνες το σπίτι

– Σώπα ρε, τι δορυφορικά συστήματα είναι αυτά

Οι μηχανές δεν πληρώνουν διόδια αλλά αν πάτε με το αυτοκίνητό μπορεί βέβαια να την γλιτώσετε, αλλά μπορεί να βάλετε και υποθήκη κανένα οικόπεδο για να τα πληρώσετε.






Μετά από τεσσερις ωρες αφού ξύπνησα κάνω να φύγω και εκείνη την ώρα ξυπνησε ο γείτονας μου από την σκηνή. Δωδεκα ώρες κοιμόταν αφού σκεφτόμουν, μήπως ήταν νεκρός. Δηλαδή έλεος, καλα αυτός ήρθε στη Νορβηγία για να κοιμηθεί...





































Με τρελή όρεξη να οδηγήσω κάνω λίγα χιλιόμετρα και φτάνω σε ένα νορβηγικό σπίτι...




Κάπου σε μια παραλία ...



Παρκάρω το μηχανάκι και κατεβαίνω ...







Με τέτοιες εικόνες πως να μην κατανοείς όσους πάνε στη Νορβηγία και μένει, κάποιο κομμάτι τους για πάντα εκεί...















Μαγεία...



Μαγεία σίγουρα αλλά τα φέρρυ για μένα είχαν γίνει εφιάλτες

Φτάνω στο λιμάνι...

– Πότε φεύγουμε;

– Σε 3 ώρες

– ...

Με εκτέλεσε. Είχα ξυπνήσει έξι η ώρα το πρωί ξεκίνησα δεκα, έκανα 20 km και θα ξαναοδηγήσω στις δύο... TRAGIC!

Το τοπίο βέβαια με παρηγορούσε.














Αλλά εγώ ήθελα να οδηγήσω.




Εμ είπαμε, καλό θα είναι να αποφύγετε αυτόν το δρόμο το Σαββατοκύριακο και με ενημέρωση από Ελλάδα γιατί αλλιώς... ορίστε!

Το περίεργο ήταν, ότι όση ώρα περίμενα στα λιμάνια δεν με έπιανε ύπνος. Δεν ξέρω γιατί, μάλλον προτιμούσα να χαζεύω το μέρος παρά να κοιμηθώ.










Πω πω τρεις ωρες πως θα περάσουνε... Να σας πω ότι η Νορβηγία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή στο κόσμο πίσω από τον Καναδά, ενώ η Ελλάδα είναι στη 10η θέση... Μάλλον δεν σας ενδιαφέρει! Καλά θα μιλήσω με την Ανθη στο τηλέφωνο.

– Ρε Ανθή με έχουν γαμήσει τα φέρρυ... Εχω σαλτάρει

– Ε πάνε από άλλο δρόμο

– Όχι γουστάρω!!!!

– ( Ποτε θα ησυχασει η ψυχη μου!!!!!!!) Πότε φτάνεις πάνω;

– Σε καμιά τέσσερις μέρες

– Ακόμα! (Κάπου εκεί η Ανθή συνειδητοποίησε ότι η Νορβηγία είναι τεράστια χώρα! Εμ με όποιο δάσκαλο καθίσεις...)

– Άσε με ρε Ανθή έχω και τον καημό μου με τα φέρρυ

– Εδώ να δεις τι γίνεται. Της κακομοίρας, πρόσεχε μην σου μπλοκάρουν τα λεφτά

– Σιγά μωρέ!

Εσείς εδώ όλοι στην Ελλάδα τότε βιώνατε τις γνωστές καταστάσεις και εγώ, είχα τον καημό μου με τα φέρρυ. Ήμουν μιλάμε, στην κοσμάρα μου τελείως... Τι να λέμε τώρα!

Επιτέλους επιβιβάζομαι και ξεκινάω....



















Kάνω κάποια χιλιόμετρα και τι λέτε να έγινε...




Πήγα να πάρω το επόμενο φέρρυ εντωμεταξύ χωρίς υπερβολές, παρακαλούσα τον Θεό να μην φάω κανένα ξενέρωμα παλι. Δεν άντεχα άλλο!!

Κοιτάω το λιμάνι βλέπω αυτοκίνητα, και το καράβι στην προβλήτα.





Αχ θεέ μου ευχαριστώ. Ειλικρινά σας μιλάω είχα φτάσει στο αμήν. Παίρνω την σειρά μου πίσω από τα αυτοκίνητα και τότε ξαφνικά, βλέπω το φέρρυ να φεύγει. Που πας ρε!! Ρωτάω κάτι νορβηγούς μου λένε, γέμισε θα ξαναέρθει σε μιάμιση ώρα. Έλεος!

Άλλα παραδόξως δεν με χάλασε. Ήταν πανέμορφο το λιμανάκι και γούσταρα.














Τι είναι αλλη μιάμιση ώρα... σιγά.











Τόσα Φ... πήρα δεν σας είπα όμως πως κόβεις τα εισιτήρια στα Φ. Δεν πας σε κάποιο γκισέ να το κόψεις, όχι ! Αυτή έρχονται σε σένα με το μηχάνημα, για να πληρώσεις με κάρτα, ή μετρητά όπως θες, και μόλις πληρώσεις επιβίβαζε. Απλά πράγματα ούτε ουρές ούτε τίποτα, αφού με το οχημα σου θα σαλπάρεις στο οχημα σου, θα πληρώσεις.
 

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000


Τα παιδια έπαιζαν ποδόσφαιρο για να περάσει η ώρα...



Και εγώ έβγαζα φωτογραφίες...
















Σαλπάρουμε αλλά εγώ αναμονή στην αναμονή τα φτισα και σε μία καρέκλα ξεράθηκα, ήταν η μοναδική φορά που κοιμήθηκα σε φέρρυ. Ξυπνάω και σκέφτομαι λίγο τον χάρτη της Νορβηγίας... Ρε σύ πότε θα περάσουμε τον αρκτικό κύκλο και ρωτάω έναν νορβηγό. .. Τον περάσαμε από τη θάλασσα. Και εγω ροχαλίζα!!!! Απίστευτο!!!












Ξεκίνησα επιτέλους να οδηγώ και το σκεφτόμουν. Αύριο μεθαύριο τι θα λέω στα παιδιά μου οτι όταν, πέρασα τον αρκτικό κύκλο με τη μηχανή ροχάλιζα! Τελοσπάντων ήμουν και ζάντα από τον ύπνο οπότε δικαιολογούμαι όταν όμως ξαφνικά, ξύπνησα με την μία γιατί έφτασα...




Στον παγετώνα Svartisen.

Έτριβα τα μάτια μου να δω αν ονειρευόμαι...











Αν ήθελα έπαιρνα καραβακι και πήγαινα στον παγετώνα αλλά μόνο με την σκέψη του καραβιού, το άφησα. Ε ναι, καιρός να οδηγήσω και λίγο. Σωματικά ήμουν στην ίδια κατάσταση πονούσα και οδηγούσα. Ούτως ή άλλως με τοσα Φ ξεκουραζομουν. Βρισκόμουν ναι μεν πολλές ώρες στο δρόμο άλλα οδηγούσα ελάχιστα κατα τα αλλα, ψυχικα δεν με ενοιαζε τίποτα... Ένιωθα μια απίστευτη αγαλλίαση όπως όταν πηγαίνεις να παρακολουθήσεις κάποια λειτουργία σε μία εκκλησία... Αφού βρισκόμουν στον παράδεισο.
































Και αφου πείρα...



Ούτε να το γράψω δεν τολμω









Το τελευταίο της ημέρας και φτανω στην στερια



Καλά θα τα χάσουμε τελείως!! Έφτασα σε ένα τεράστιου όγκου καταρράκτη που ήταν αδύνατο να τον φωτογραφίσω ολόκληρο… Αυτό που βλέπεται είναι το ένα τρίτο του!!

Έκατσα πόση ώρα να το χαζεύω και να προσπαθώ να τον φωτογραφίσω οπου φυσικά, περνούσαν και πάλι μηχανόβιοι και κανείς δεν σταματούσε. Έτσι είναι όμως η Νορβηγία εκεί που σταματαω εγώ, πιθανόν κάποιοι άλλη που θα περάσουν από το μέρος ούτε να προσέξουν την ομορφιά που του κυκλώνει. Αλλα και εγώ ποσα μπορεί τελικά να μην είδα, που κάποιοι άλλη να τα θαύμασαν…












Σταματάω μία απότομα στην άκρη του δρόμου. Όχι ρε μάγκα μου το είδα και αυτό!






Αφήνω το μηχανάκι και το πλησιάζω τωρα, με αστειρευτο θαρρος για να το βγάλω φωτογραφία. Με κοιτάει τώρα αυτό...



- Εσύ αγόρι μου η πολύ τρελός είσαι ή πολύ χαζός!






Με το που νιώθω όμως ότι αγριεύει και τρέχω προς το μηχανάκι με επιτάχυνση που θα ζήλευε... Και ο Γιουσειν Μπολτ...

- Μπα για πολύ τρελό δεν με κόβω!!


 

nikanthi

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νικος
Μοτό
fzs1000
Το σαιτ με της 18 πιο όμορφες διαδρομές της Νορβηγίας κατά τους νορβηγούς, έχει μέσα φυσικά και φωτογραφίες για να σου παρουσιάσουν και οπτικά της ομορφιές του τόπου τους. Αυτές οι φωτογραφίες από το σημείο έχουν φωτογραφηθεί έχουν μια πινακίδα είτε στην Νορβηγία, είτε στο σαιτ για να ξέρεις από πού τραβηχτήκαν….







Έτσι αν πας από αυτά τα μέρη να ξέρεις τη τοπίο θα δεις, και από πού ακριβός θα το δεις. Είδα και εγώ μια πινακίδα και πήγα…





Εκεί είδα ένα γκρουπ ποδηλατών που ήταν μέσα στην τρελα που είχαν φτάσει μέχρι εκεί. Ανέβαζαν ένας ένας τα ποδήλατα τους πάνω σε ένα βράχο και τα βγαζαν φωτογραφίες Δεν ξέρω βεβαία από πού ήρθαν αλλα από οπου και να ήρθαν …. Και λίγα έκαναν !!!!!!!

Ξεκινω...




Φτάνω στο Μπόντο, σχετικά εύκολα βρίσκω το λιμάνι και παω στην προβλήτα για να πάρω το πλοίο για Λαφοτεν. Ηξερα ότι το πλοίο φεύγει κάθε βράδυ (το βράδυ είναι λίγο υποκειμενικό) στις δωδεκα φυσικά, δεν είχα κόψει εισιτήρια αλλά ούτε και ήξερα πόσο κοστίζουν ( 35ε). Πάω να κόψω εισιτήρια ήταν κλειστά. Ρωτάω και μου λένε, δυο ωρες προτού να ξεκινήσει το καράβι έρχεται ένας λιμενικός υπάλληλος και τον πληρώνεις επιτόπου. Ε ναι τεσσερις ωρες πιο πριν τι να κάνει, τζάμπα να πληρώνεται. Άραξα και εγώ σε ένα πεζουλάκι για να περάσει λίγο η ώρα.

Είδα ποδήλατα για νορβηγικές κλιματολογικές συνθήκες...





Και γνώρισα μια παρέα ολλανδών μοτοσικλετιστών που πήγαιναν και αυτοι Νordkapp και μετά, θα κατηφόριζαν από Φιλανδία.





Αλλά τους είδα πολύ κρυόκωλους και τους άφησα. Πήρα την κονσέρβα μου με τά μεξικάνικα φασόλια, άραξα σε ένα παγκάκι και χάζευα τα χρώματα του νορβηγού ουρανού στη μάχη που έδινε με τον ήλιο, για να μην τον αφήσει να δύση.





Μέσα στην τυχη μου ήμουν άτυχος. Το βουνό με έκρυβε να δω ολοκληρωτικά τον ήλιο του μεσονυκτίου αλλά δεν πειράζει, θα τον έβλεπα στο πλοίο για τα Λαφοτεν.

Επιβιβάζομαι στο πλοίο και τρέχω να βγω έξω για να δω τον ήλιο...

















Πάλι όμως τα βουνά με έκρυβαν.





Δεν πειράζει. Και με αυτό που είδα ένιωθα πραγματικά ευτυχισμένος. Φυσούσε τρελά στο καράβι, κουνούσε είχε υγρασία αλλά δεν με ένοιαζε τίποτα. Ταξίδευα κάπου πάνω από τον αρκτικό ωκεανό και έφτανα σε μέρη, που ούτε στα πιο τρελα μου όνειρα δεν μπορούσα να φανταστώ








Κατά τις τρεις το πρωί κουράστηκα πια, και άραξα σε μία καρέκλα για να κοιμηθώ καμιά ωρίτσα μιας και, τεσσεραμισή το πρωί εφτανα στα Λαφοτεν.


Συνεχίζετε...
 
Τελευταία επεξεργασία:

paschalis

gone4riding
Περιοχή
Thessaloniki
Όνομα
Πασχάλης
Μοτό
R 1200 GS 'O4
Ψηλε αυτος μαλιστα,αυτος ειναι ο Atlantic road!!!
Oσονα φορα εμας τωρα..
Το μονο που ξερω ειναι πως οσοι εχουν παει θα ξαναπανε.
Για τους υπολοιπους ευχομαι μεσα απο την καρδια μου καποια στιγμη να ''πηδηξετε'' κι εσεις με τη μοτοσυκλετα σας μεσα στην οθονη που βρισκεται μπροστα σας.
 
Top Bottom