Τουρκία: 10 πόλεις που πρέπει να επισκεφτείτε.................

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Κωνσταντινούπολη
Η πόλη των τριών χιλιετιών και των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια της Τουρκίας, η αφετηρία κάθε ταξιδιού. Μια παγκόσμια μητρόπολη που αρνείται να φανεί ξεπερασμένη, αλλάζει διαρκώς, πειραματίζεται, εγκαινιάζει νέα στέκια και χτίζει ουρανοξύστες, high-tech εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία με yacht service και καινούργια σοφιστικέ εστιατόρια. Δεν ξεχνά όμως την ιστορία που κουβαλά στους μιναρέδες, τα χαμάμ, στις παλιές γειτονιές και στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, στα παζάρια, στα απογεύματα που μυρίζουν καμμένη ζάχαρη, μπαχαρικά, βότανα και ναργιλέδες, στα τραπέζια που ξεχειλίζουν με πικάντικα εδέσματα και στη γλύκα που αφήνει στο στόμα ο τραγανός μπακλαβάς. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το Βόσπορο με τα μικρά και μεγάλα ψαροκάικα, τα αστραφτερά σκάφη, τα γκρίζα πετρελαιοφόρα και τα κρουαζιερόπλοια που μοιάζουν με ολόκληρες πλωτές πολιτείες.



Άγκυρα

Η πρωτεύουσα της Τουρκίας έχει κοινή μοίρα με την Ουάσινγκτον: είναι και οι δύο πρωτεύουσες αλλά βρίσκονται στη σκιά κοσμοπολίτικων μητροπόλεων, η μεν της Κωνσταντινούπολης, η δε της Νέας Υόρκης. Όλα ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου 1923, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, μετατρέποντάς της στο πολιτικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Εδώ βρίσκονται όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες της κυβέρνησης, πανεπιστήμια, πρεσβείες και πολυεθνικές εταιρίες γι'αυτό και η πόλη κατοικείται κυρίως από δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, φοιτητές και ακαδημαϊκούς. Έτσι, η Άγκυρα μπορεί να μην έχει τη φινέτσα και τη γοητεία της Κωνσταντινούπολης αλλά είναι μια πόλη ζωντανή και φιλική προς τον επισκέπτη. Τα φώτα πέφτουν στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, το κάστρο, το ολόλευκο τζαμί και το Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας.




Μαρντίν
Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία πάνω σε βραχώδη λόφο, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας κοιτάζοντας προς τις πεδιάδες της βόρειας Συρίας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις της περιοχής και είναι διάσημη για την πολυπολιτισμικότητά της αλλά και την αραβική αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης. Ακολουθώντας το λαβύρινθο από τα φιδογυριστά καλντερίμια φτάνουμε σε σπιτάκια που η βεράντα του ενός είναι η ταράτσα του άλλου αλλά και σε αξιοθέατα όπως το Deyrü’z-Zafaran, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον κόσμο, το μεσαιωνικό αστρονομικό παρατηρητήριο Sultan Isa Medresesi ή στο Μεγάλο Τζαμί. Απαραίτητη η στάση στα αμέτρητα μαγαζάκια που πουλούν κοσμήματα, σαπούνια, καφέ και δερμάτινα. Η νέα πόλη απλώνεται από κάτω και διαθέτει μουσεία, γκαλερί, εμπορικά και εστιατόρια που σερβίρουν τη σπεσιαλιτέ τα πικάντικα κεφτεδάκια και το γλυκό με χουρμάδες και πετιμέζι.



Ικόνιο
Φανταστείτε σοκάκια που χάνονται σε λασπωμένους μαχαλάδες, γυναίκες και άντρες να κάθονται παρέα στα καφενεία, δερβίσηδες να στροβιλίζονται την ώρα του δειλινού στο Μαυσωλείο του Μεβλανά και το πορτραίτο ενός σεβάσμιου γέροντα με άσπρη γενειάδα κρεμασμένο σε τοίχους και εξώπορτες. Είναι ο Τζελαλαντίν Ρουμί, ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων το 13ο αιώνα. Το Ικόνιο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων βρίσκεται στην καρδιά της χώρας και είναι από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο αλλά και μια από τις πιο ανεπτυγμένες της Τουρκίας. Σε αυτή την πόλη με τα όμορφα κτίρια, οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι λατρεύουν το χορό, τη μουσική και συγκεκριμένα το ούτι και το νέι – κάτι σαν μεγάλη φλογέρα που μας τη σύστησε ο Ρος Ντέιλι -, και το φαγητό με αρνίσιο κρέας και μελιτζάνα.




Αττάλεια
Θεωρείται η πρωτεύουσα της τουρκικής Ριβιέρα. Στην κοσμοπολίτικη πόλη στα παράλια της Μεσογειακής Τουρκίας θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με μια βόλτα στην παλιά συνοικία με τα ρωμαϊκά ερείπια πριν συνεχίσετε στη νέα πόλη με τα μοντέρνα κτίρια, τα υπερπολυτελή resorts, τα μουσεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις χρυσαφένιες παραλίες και την καταπράσινη φύση που την αγκαλιάζει. Σε αυτή την ολοζώντανη πόλη των 800.000 κατοίκων με το μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο θα γευτείτε το παραδοσιακό πιάτο Piyaz με φασόλια, βραστά αυγά, λαχανικά και κρεμμύδι και θα το συνοδεύσετε απαραίτητα με ρακί.




Καππαδοκία
Στα βάθη της Ανατολίας σε υψόμετρο 1.500μ. περίπου 300 χλμ. νοτιοανατολικά από την Άγκυρα βλέπεις ακόμα κάτι από Ελλάδα, 90 χρόνια μετά τον ξεριζωμό: στα ερειπωμένα μοναστήρια, στις αγιογραφίες, στις επιγραφές, στους σκαλισμένους στα αλλόκοτα βράχια σταυρούς, στην κουζίνα, στα παλιά ελληνικά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ακόμα και στα αστεία που κάνουν οι πάντα χαμογελαστοί κάτοικοι. Τοπίο εξωπραγματικό, σε μεταφέρει σχεδόν σε άλλο πλανήτη: απίθανοι γεωλογικοί σχηματισμοί και παράξενοι βράχοι που μοιάζουν με μανιτάρια και στέκουν ακλόνητοι για αιώνες, φαράγγια, εκκλησίες λαξευμένες στο μαλακό ψαμμόλιθο απλωμένα σε ένα απέραντο οροπέδιο στα βάθη της Τουρκίας. Καθένα από τα χωριά της κρύβει διαφορετικές ομορφιές: το Ικόνιο, που είναι η πόλη της στέπας και των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων, η Άβανος, το χωριό των αγγειοπλαστών και των υφαντουργών, το αμφιθεατρικά χρισμένο Προκόπι, όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, το Κόραμα με τις σημαντικότερες υπόσκαφες εκκλησίες και τα περίφημα μοναστηριακά συγκροτήματα από την εποχή του Mεγάλου Bασιλείου, την πολυάνθρωπη Καισαρεία αλλά και το Ortahisar με το φρούριο και την καλύτερη θέα σε ολόκληρη την περιοχή.





Μαρμαρίς
Εδώ και δύο δεκαετίες τίποτα δεν θυμίζει το ξεχασμένο ψαροχώρι απέναντι από τη Ρόδο. Πλέον η γραφική πόλη των 35.000 κατοίκων δέχεται ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο που έρχονται για τις παραλίες με τη λευκή άμμο, τα τιρκουάζ νερά, την υπέροχη φύση με τα πευκοδάση, τα παραθαλάσσια resorts και τη νυχτερινή ζωή. Κότερα και κρουαζιερόπλοια πηγαινοέρχονται στο λιμάνι και τις πέντε μαρίνες, Σκανδιναβοί και Βρετανοί περπατούν στα πέτρινα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα μαγαζάκια, ανεβαίνουν στο κάστρο που έχτισε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής το 1522, κάνουν θαλάσσια σπορ και ιππασία στα πευκοδάση και εξερευνούν τα γύρω χωριά με 4x4.




Σίδη
Σχεδόν απέναντι από την Κύπρο, το πάλαι ποτέ σημαντικό λιμάνι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το σημερινό Side αποτελεί μια κουκλίστικη πόλη γεμάτη αρχαία ερείπια και υπερπολυτελή resorts πάνω σε λευκές παραλίες. Άκρως εντυπωσιακά τα αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά αξιοθέατα: πελώριο αμφιθέατρο, αγορά, βυζαντινός ναός, δημοτικά λουτρά και απόλυτος πρωταγωνιστής ο ναός του Απόλλωνα δίπλα στο θάλασσα που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακός το ηλιοβασίλεμα. Στην πόλη, στενά δρομάκια οδηγούν σε φροντισμένους κήπους και σε μαγαζάκια που σερβίρουν μυρωδάτα κεφτεδάκια και λουκούμια ενώ έξω από αυτή, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ποταμό Manavgat με τους καταρράκτες.





Αλικαρνασσός
Αφράτες μαξιλάρες ριγμένες πάνω στην ξανθή άμμο, παγωμένο ροζέ κρασί και στο background η μελαγχολική φωνή της Cesária Evora. Για τους περισσότερους, αυτός είναι ο παράδεισος του Μπόντρουμ. Κι αυτό γιατί όλα όσα αναζητούν κάθε καλοκαίρι οι σχεδόν 3 εκατομμύρια επισκέπτες της Αλικαρνασσού βρίσκονται στις παραλίες και στα all inclusive resort της. Ερειπωμένοι ανεμόμυλοι χτισμένοι κάποτε από ελληνικά χέρια, πέτρινες εκκλησίες, κρήνες, χωριουδάκια που κατηφορίζουν τους λόφους μέχρι να αγγίξουν το κύμα, την παλιά πόλη του Μπόντρουμ με τους πεζόδρομους και το κάστρο του Αγίου Πέτρου που έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου τον 15ο αιώνα να δεσπόζει πάνω από το λιμάνι. Έξω από το fusion μενού των resorts γευόμαστε πικάντικο κεμπάπ, πίτες με πλούσια γέμιση που μοιάζουν με πίτσα και ψήνονται στον ξυλόφουρνο και που οι ντόπιοι αποκαλούν “pide” αλλά και σπιτικές αραβικές πίτες. Κάθε οδηγός και χάρτης για το Μπόντρουμ αποδεικνύεται άχρηστος αφού δεν υπάρχουν ταμπέλες ή ονόματα στους δρόμους. Το μυστικό κρύβεται στους ντόπιους, που εξοικειωμένοι πλέον με τους επισκέπτες, θα σας βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείτε.



Έφεσος
Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στην λαμπρότερη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας είναι με το καραβάκι από τη Σάμο για το Κουσάντασι κι από εκεί οδικώς για περίπου 20 χιλιόμετρα. Η Έφεσος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα όχι μόνο της Ιωνίας αλλά ολόκληρης της Μεσογείου γράφοντας μια ένδοξη ιστορία 2.000 ετών με το ναό της Αρτέμιδος, ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται την αρχαία πόλη που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου, για να εντυπωσιαστούν από το μεγαλύτερο αρχαιοελληνικό θέατρο της αρχαιότητας με χωρητικότητα 24.000 ατόμων, όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, την Αγορά, το Ωδείο, τα περίτεχνα αγάλματα, τις επιβλητικές κιονοστοιχίες με ιωνικά κιονόκρανα και θαυμάσια διατηρημένα οικοδομήματα, που ξεχωρίζουν για το μέγεθος και την αριστουργηματική αρχιτεκτονική τους.


 
Last edited by a moderator:
Top Bottom