Το πρώτο συνεργείο μοτοσυκλέτας της Αθήνας

alx_k

Skipper
Περιοχή
Βόλος-Θεσσαλονίκη
Όνομα
Αλέξανδρος
Μοτό
BMW R1200GS '05
Το πρώτο συνεργείο μοτοσυκλέτας της Αθήνας που θεωρούνταν το καλύτερο της Ελλάδας για μισό αιώνα.

Πηγή: Το πρώτο συνεργείο μοτοσυκλέτας της Αθήνας που θεωρούνταν το καλύτερο της Ελλάδας για μισό αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/140820#ixzz2sT6wBwv0


Στη γωνία των οδών Μενάνδρου και Βερανζέρου, στην Πλατεία Βάθη, άνοιξε το 1919, το πρώτο αμιγές συνεργείο μοτοσυκλέτας της Ελλάδας, το οποίο έμελλε να διατηρηθεί ως το καλύτερο της χώρας για σχεδόν μισόν αιώνα.

Ο «Ναός της μοτοσυκλέτας», όπως το θυμάται η γενιά του μεσοπολέμου των Ελλήνων μοτοσυκλετιστών ανήκε στη οικογένεια του Δημήτρη Παπουτσά, και εκεί έβρισκες από λάστιχα, ανταλλακτικά κι επισκευές, μέχρι μοτοσυκλετιστικά νέα και κουτσομπολιό.

Ο Παπουτσάς, με καταγωγή από τα Aνω Μερά της Μυκόνου, είχε απολυθεί από το στρατό το 1919 σε ηλικία 21 ετών, με την ειδικότητα του μηχανικού. Την κατάρτισή του στις μηχανές εσωτερικής καύσης την απέδιδε ολοκληρωτικά στη στρατιωτική του υπηρεσία σε όρχο μηχανοκινήτων. Το ίδιο έτος τον είχαν επισκεφτεί απεσταλμένοι της ΒSΑ, προτείνοντάς του την ανάληψη της αντιπροσωπείας.



Οπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, το πρώτο συνεργείο μοτοσυκλετών της χώρας δεν ήταν παρά ένα στενό και σκοτεινό γωνιακό καμαράκι, όπου εκτός των μοτοσυκλετών, επισκευάζονταν και πωλούνταν και ιταλικά ποδήλατα.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, κι ενώ η επιχείρηση απασχολούσε ήδη μεταφραστή και λογιστή, ο Παπουτσάς μετέφερε το συνεργείο του λίγο μακρύτερα, στην οδό Χαλκοκονδύλη 56, σ' ένα διαμπερές ανεξάρτητο κτίριο το οποίο έμελλε στις επόμενες δεκαετίες να εξελιχθεί σε κομβικό σημείο επικοινωνίας των πιονιέρων του ελληνικού μοτοσυκλετισμού.

Από το «Ναό της Μοτοσυκλέταs» πέρασαν για να μαθητεύσουν και να διδάξουν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνεs μηχανικούs μοτοσυκλέτας του μεσοπολέμου, αλλά και αργότερα.



Οι μαστόροι του θυμούνται τον Παπουτσά ωs κουβαρντά αλλά και λιγομίλητο και αυστηρό, που, όπως λέει ο Δεμερτζής, «αν χανότανε μια πένσα, έβαζε όλα τα παραμαστόρια να την πληρώσουν ρεφενέ». «ο Παπουτσάς σού μιλούσε μόνο αν του άρεσες», θυμάται ένας άλλος μετεμφυλιακός μηχανικός μοτοσυκλετών, ο Μανώλης Τατίδης. «Δεν έφτιαχνε εργατικές μοτοσυκλέτες Ήταν αριστοκρατικής οικογενείαs!». Αριστοκράτηs ή όχι, κάθε Πάσχα ή άλλη μεγάλη γιορτή ο Παπουτσάς καλούσε όλο το προσωπικό του για να γλεντήσουν όλοι μαζί στο σπίτι του, όπου διατηρούσε και βαρέλια με τα δικά του κρασιά.



Παράρτημα του βιβλίου "Ιστορία του Ελληνικού Μοτοσυκλετισμού" του Μιχάλη Αρβανιτόπουλου, Εκδόσεις Mototech S.A Πηγή-εικόνες: www.papoutsas-frames.com/history.html





Πηγή: Το πρώτο συνεργείο μοτοσυκλέτας της Αθήνας που θεωρούνταν το καλύτερο της Ελλάδας για μισό αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/140820#ixzz2sT79KAa5
 

K75s

Μέλος
Όνομα
Κωστας
Μοτό
BMW 75s. MOD 1989
Παπουτσας διαχρονικη αξια της εποχης 1970 και πολυ καλος φιλος - στην BSA αλλαζαμε λαδια οποτε το θυμομαστε - Η δε BMW προβληματιζοταν με τις ΜΟΤΟ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ την εποχη του 70 ηταν οποως ειναι σημερα οι ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ - Να ομως που οι εποχες ΑΛΑΖΟΥΝ - Οι ΕΓΓΛΕΖΙΚΕΣ σημερα δεν λενε και οι ΙΑΠΩΝΕΣ ειναι στην κορυφη
 

Conquistador

Μέλος
Περιοχή
Dubai
Όνομα
Mario
Μοτό
Bmw r1200gs Adventure
Πολύ ωραίο απόσπασμα!
 

petros KLR

Μέλος
Περιοχή
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Όνομα
ΠΕΤΡΟΣ
Μοτό
KAWASAKI KLR 650
Aprilia pegaso 650
Από τα πρώτα θέματα του forum. Μου άρεσε και γράφω μόνο και μόνο για να του κάνω ένα up να το διαβάσουν και άλλοι!
Καλα εκανες........λατρευω παλιες ιστοριες !!!!!
 
Reactions: STF
Top Bottom