Το Dakar μετακομίζει...

thenos

"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"
ADVRIDE Team
Περιοχή
Ελάτη
Όνομα
Θανασης
Μοτό
KTM 950 ADV & KTM EXC450
Οριστικό: To Rally Dakar
στη Σαουδική Αραβία!

Υπεγράφη η συμφωνία

Πριν από σχεδόν ενάμιση μήνα, είχαμε γράψει την είδηση ότι "ψήνεται" επιστροφή του Dakar στην Αφρική ή στην Μέση Ανατολή, καθώς μετά και την τελευταία διοργάνωση στη Νότια Αμερική που περιορίστηκε στο Περού λόγω άρνησης των υπόλοιπων χωρών να το φιλοξενήσουν, οι διοργανωτές έψαχναν λύση για να τονωθεί η αίγλη του ιστορικού αυτού αγώνα. Υπήρχε πάντα στο τραπέζι η επιλογή για άλλον έναν αγώνα στην Αμερική, αλλά το δυσχερές οικονομικό κλίμα οδήγησε τους ανθρώπους της ASO (η εταιρεία που διοργανώνει το Dakar) να δουν άλλες εναλλακτικές. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, πως η ASO είχε μεταφέρει τον αγώνα στην Λατινική Αμερική το 2009, μετά από την ματαίωση του αγώνα της προηγούμενης χρονιάς, εξαιτίας απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα στην Μαυριτανία.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε το Dakar στην αμερικανική ήπειρο είχαν τονιστεί από τον πρώην Διευθυντή του αγώνα, τον Etienne Lavigne, ήδη από τον Γενάρη, ο οποίος είχε πει πως υπήρχε πίεση για να παρουσιάσουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που θα ξεκινούσε από την διοργάνωση του 2020, το συντομότερο δυνατόν. Έπρεπε μέσα σε διάστημα δύο-τριών μηνών να αποφασίσουν αν θα άλλαζαν κατεύθυνση, καθώς δεν γινόταν να ξαναπεράσουν τις καταστάσεις που βίωσαν τις παραμονές του φετινού Dakar.
Χθες το βράδυ, λοιπόν, ήρθε η επιβεβαίωση, καθώς η ASO υπέγραψε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την τέλεση του αγώνα την επόμενη πενταετία στη χώρα. Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει κάποιο σχόλιο, αλλά αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, η υπογραφή της συμφωνίας σημαίνει πως η εκκίνηση του Rally Dakar τον Ιανουάριο του 2020 θα δοθεί στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, προσφέροντας έτσι το κλίμα της σταθερότητας που αναζητούσαν οι άνθρωποι της ASO.

Ένας από τους πρώτους που έκαναν δηλώσεις σχετικά με το θέμα, ήταν ο φετινός νικητής του Dakar στην κατηγορία των αυτοκινήτων, ο Nasser Al-Attiyah, ο οποίες είπε πως "είμαστε ευτυχείς που θα έχουμε το Dakar στην περιοχή μας. Θα πηγαίνω στην Σαουδική Αραβία μέσα σε μισή ώρα (από το σπίτι του στο Qatar). Μας αρέσει η Νότιος Αμερική, οι άνθρωποι και οι υπέροχες χώρες που περιλαμβάνει, αλλά θα πρέπει και να σεβαστούμε τις αποφάσεις των διοργανωτών. Κι όταν αλλάξαμε από την Αφρική στη Ν. Αμερική δεν ήμασταν χαρούμενοι διότι θέλαμε να συνεχίσουμε στην Αφρική, αλλά προσαρμοστήκαμε γρήγορα στα νέα δεδομένα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην Μέση Ανατολή, καθώς κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη αγορά."



Από πολλούς έχει τεθεί ήδη το ερώτημα για το πώς θα καταφέρει η Σαουδική Αραβία να διαχειριστεί την άφιξη εκατοντάδων ξένων, μιας και η χορήγηση τουριστικής βίζας ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες, ενώ υπάρχει και θέμα με τις γυναίκες που είναι αγωνιζόμενες, μέλη ομάδων, μέλη της διοργάνωσης και δημοσιογράφοι. Ο Al-Attiyah εμφανίστηκε σίγουρος πως όλα αυτά τα θέματα θα λυθούν, αφού το άθλημα υπερέχει της πολιτικής, όπως δήλωσε, με ειδικές εξαιρέσεις που θα εφαρμοστούν για χάρη του Rally Dakar. Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης πως το πλάνο είναι να διεξαχθεί ο αγώνας την πρώτη χρονιά μόνο στην Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια θα γίνουν προσπάθειες να εξαπλωθεί και σε άλλες όμορες χώρες, όπως το Ομάν, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.
Το έδαφος της χώρας είναι ό,τι πρέπει για έναν αγώνα rally, με πάνω από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικών χιλιομέτρων αραβικής ερήμου που συνδυάζονται με τον ορεινό όγκο Asir, όπου οι θερμοκρασίες τον Γενάρη κυμαίνονται από -2 ως 30 °C!

Πηγή:Οριστικό: To Rally Dakar στη Σαουδική Αραβία! | MOTOMAG
 

thenos

"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"
ADVRIDE Team
Περιοχή
Ελάτη
Όνομα
Θανασης
Μοτό
KTM 950 ADV & KTM EXC450
Θα καταντήσει περιοδευων θιασος.... Με φαίνεται.
Μακάρι να είχαμε τις προϋποθέσεις και γιατί όχι και εδώ...? ;)
 

Coyote

Μέλος
Όνομα
Τάσος
Μοτό
Varadero C-ABS 2010
Κανονικά αν αλλάξει χώρα προορισμού δεν θα πρέπει να λέγεται πλέον Ντακάρ... είναι σαν να μας πάρουν το ράλι ακρόπολις και να το πάνε στην Κίνα.. .
 

k0k0s

Μέτζη του νεούκτη
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κωστας
Μοτό
XTZ750 / DL650 / 1090R / Vespa 50s
Κανονικά αν αλλάξει χώρα προορισμού δεν θα πρέπει να λέγεται πλέον Ντακάρ... είναι σαν να μας πάρουν το ράλι ακρόπολις και να το πάνε στην Κίνα.. .
E καλα, εχει να περασει απο το Ντακαρ εδω και 10 χρονια κι ακομα ετσι το λενε.
 

Aldebaran

Πορτοκαλί μέλος.
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 690 Enduro '08
Voge SR4 Max
Εγώ θα προτιμούσα να ξαναγυρίσει στο Dakar.
 

k0k0s

Μέτζη του νεούκτη
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κωστας
Μοτό
XTZ750 / DL650 / 1090R / Vespa 50s
Εγω πιστευω οτι θα εχουν απειρα προβληματα. Κατ'αρχην με τις γυναικες αγωνιζομενες/μελη ομαδων/οργανωτικης επιτροπης κτλ. Κι επειτα οι Σαουδαραβες ειναι καφροι, πιστευω πως θα εχουν προβληματα στη διεξαγωγη, θα τους σκανε φορτηγακια και λαντκρουζερ απο το πουθενα μεσα στον αγωνα, καφριλες στους δρομους κτλ. Καλυτερα να το κανανε στα Εμιρατα, περασμα σε Ομαν στα βουνα και το καταπληκτικο Τζεμπελ Σαμς και καταληξη στη Σαλαλα.

Στην Αφρικη μεχρι να ηρεμισει η κατασταση με τους ισλαμιστες και το μπαχαλο της δυτικης πλευρας δεν νομιζω να γυρισουν, και δεν προβλεπω να γινεται συντομα.
 
Top Bottom