Τροφή για σκέψη (και συμμόρφωση...ίσως...)

amyroukai

Μέλος
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
pegaso '00, fzs1000 '01
ad hominem επιχείρημα, γνωστό και ως argumentum ad hominem (λατ.), ουσιαστικά αποτελεί επιχείρημα «ενάντια στο άτομο» και αποτελεί λογική πλάνη, η οποία συνίσταται στην ανταπάντηση σε κάποιο επιχείρημα μέσω άμεσης προσβολής προς το πρόσωπο που το διετύπωσε, σαν αυτό να αποτελούσε έγκυρη βάση για την απόρριψη του επιχειρήματος ως εσφαλμένου και δίχως ουσιαστική κατάδειξη των ελαττωμάτων του επιχειρήματος.
Το επιχείρημα ad hominem αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες λογικές πλάνες και βρίσκει την θέση του στα συγγράματα Εισαγωγής στην λογική και στην κριτική σκέψη. Τόσο η ίδια η πλάνη, όσο και οι κατηγορίες περί εφαρμογής της καταδικάζονται στην διαλεκτική. Είναι αποτελεσματική ρητορική τεχνική και χρησιμοποιείται συχνά, παρά το είναι εγγενώς εσφαλμένη και επιπλέον στερείται λεπτότητας.
Κάτι μου ξέφυγε εδώ.

Διάβασε το ποστ 161 ας πούμε, στο παρόν νήμα. Το βλέπεις γραμμένο σε σωστή γλώσσα; Εγώ το βλέπω περασμένο από google translate στα γρήγορα και χωρίς πηγή. Αν φράσεις όπως
Οι αιολικοί και οι ηλιακοί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αποτυχία μεγάλης κλίμακας επειδή είναι κατανεμημένες και αρθρωτές.
ένα σοβαρό καιρικές συνθήκες σε μια τοποθεσία δεν θα διακόψουν την εξουσία σε μια ολόκληρη περιοχή
σου φαίνονται γραμμένες από κάποιον που καταλαβαίνει τι γράφει και ο οποίος παραθέτει προσωπική άποψη με νόημα, κάτι έχω χάσει κάπου. Τώρα αν ο hawk επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της συγγραφής είναι άλλο ζήτημα, για εμένα είναι προφανές ότι δεν είναι δικά του κείμενα γιατί ως τώρα δεν έγραφε έτσι, οπότε η κριτική μου για τον αρθρογράφο κατευθύνεται κάπου αλλού. Σήμερα βέβαια έχει κάνει μιά επιθετική βροχή από παρόμοια ποστ, λες και είναι ο ίδιος επενδυτής με φάρμες ΑΠΕ και κάποιος του έθιξε την επένδυση και τον ίδιο προσωπικά, εντύπωση η οποία ενισχύεται από την ύπαρξη του ποστ 177. Ακόμα και αν είναι θιγμένος επενδυτής, αρκεί η παράθεση των δεδομένων για να αλλάξει γνώμη ο κάθε δύσπιστος, δεν χρειάζεται να εμπλακεί ειρωνευόμενος συνομιλητές. Οπότε ευχαριστώ για το ποστ που δεν περιείχε κάτι άγνωστο, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συνέχεια στο προσωπικό ύφος δεν υπήρξε, όπως δεν δόθηκε σε αρκετά πιο προκλητικό άλλο συμφορουμίτη προσφάτως και είναι ακριβώς ο λόγος που συγκεκριμένοι καλεσμένοι στέλνονταν σε συζητήσεις στα πάνελ της τηλεόρασης, όταν ακόμα παρακολουθούσα το μέσο.
 

nomad

Μέλος
Περιοχή
Καρπηνιςςς
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μοτό
BMW F650GS
Κάτι μου ξέφυγε εδώ.

Διάβασε το ποστ 161 ας πούμε, στο παρόν νήμα. Το βλέπεις γραμμένο σε σωστή γλώσσα; Εγώ το βλέπω περασμένο από google translate στα γρήγορα και χωρίς πηγή. Αν φράσεις όπως σου φαίνονται γραμμένες από κάποιον που καταλαβαίνει τι γράφει και ο οποίος παραθέτει προσωπική άποψη με νόημα, κάτι έχω χάσει κάπου. Τώρα αν ο hawk επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της συγγραφής είναι άλλο ζήτημα, για εμένα είναι προφανές ότι δεν είναι δικά του κείμενα γιατί ως τώρα δεν έγραφε έτσι, οπότε η κριτική μου για τον αρθρογράφο κατευθύνεται κάπου αλλού. Σήμερα βέβαια έχει κάνει μιά επιθετική βροχή από παρόμοια ποστ, λες και είναι ο ίδιος επενδυτής με φάρμες ΑΠΕ και κάποιος του έθιξε την επένδυση και τον ίδιο προσωπικά, εντύπωση η οποία ενισχύεται από την ύπαρξη του ποστ 177. Ακόμα και αν είναι θιγμένος επενδυτής, αρκεί η παράθεση των δεδομένων για να αλλάξει γνώμη ο κάθε δύσπιστος, δεν χρειάζεται να εμπλακεί ειρωνευόμενος συνομιλητές. Οπότε ευχαριστώ για το ποστ που δεν περιείχε κάτι άγνωστο, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συνέχεια στο προσωπικό ύφος δεν υπήρξε, όπως δεν δόθηκε σε αρκετά πιο προκλητικό άλλο συμφορουμίτη προσφάτως και είναι ακριβώς ο λόγος που συγκεκριμένοι καλεσμένοι στέλνονταν σε συζητήσεις στα πάνελ της τηλεόρασης, όταν ακόμα παρακολουθούσα το μέσο.
Δεν μπαίνω στην ουσία των κειμένων του hawk. Βλέπω αν έχει μπει google translate. Ακόμη και έτσι αν είναι όμως, τα διαβάζω και όλο και κάτι βγάζω. Την παράθεση περί ad hominem μπορείς να την αγνοήσεις. Δεν είμαι ούτε το παίζω δάσκαλος. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Αλλά λέω εγώ τώρα, κράτα εάν θέλεις τις δύο τελευταίες λέξεις της παράθεσης περί ad hominem. Και αυτό στο πλαίσιο των καλών σχέσεων μεταξύ των μελών του φόρουμ.
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Μιας και κοιτάμε μπροστά...

Οι σπάνιες γαίες και ο κόσμος το 2050

07 02 2014 | 14:03
Αν κάποιος θελήσει να προβεί σε εκτίμηση για τα μελλούμενα της ανθρωπότητας θα πρέπει να εξετάσει κατ’αρχήν δύο παραγόντες: τον παγκόσμιο πληθυσμό και το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι περίπου 7 δισ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών (π.χ. ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.) το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται πως θα φτάσει περίπου στα 10 δισ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με άλλες μελέτες, το 2050 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3% περίπου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες ενώ σήμερα το συνολικό ΑΕΠ της Αφρικής εκτιμάται περίπου στα 3 τρις. δολλάρια, το 2050 αναμένεται να εκτοξευθεί στα 29 τρις. δολλάρια. Το κατά κεφαλήν εισόδημα ορισμένων Αφρικανικών χωρών εκτιμάται ότι το 2050 θα πλησιάζει το αντίστοιχο της Γερμανίας. (Μόλις πρόσφατα δε, ο Bill Gates εκτίμησε πως μέχρι το 2035 δεν θα υπάρχουν παρά ελάχιστες φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με τον Gates, μέχρι το 2035 η πλειοψηφία των σημερινών φτωχών κρατών θα έχουν μετατραπεί σε μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος κράτη). Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και του παγκόσμιου ΑΕΠ θα έχουν κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Στόχος του παρόντος άρθρου δεν είναι η εξέταση αυτών των επιπτώσεων. Θα επικεντρώσω συνοπτικά την προσοχή μου στις σπάνιες γαίες. Προσοχή: μιλάμε για 3 δισ επιπλέον καταναλωτές σε σχέση με σήμερα και μία σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τα 10 δισ. ανθρώπων του 2050 θα πρέπει να τραφούν, να ζεσταθούν, να μετακινηθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες καταναλωτικές τους ανάγκες. Όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν άλλωστε και μέρος του δείκτη επιπέδου διαβίωσης της κοινωνίας μας. Της ποιότητας ζωής μας. Μέχρι και πριν από 100 χρόνια, λιγότερα από μια ντουζίνα υλικά ήταν σε ευρεία χρήση για την κάλυψη των τότε βασικών ανθρώπινων αναγκών: ξύλο, τούβλο, ασήμι, χρυσός, χαλκός, σίδηρος και ορισμένα πλαστικά. Σήμερα, το μικροτσίπ ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή περιέχει 60 περίπου διαφορετικά υλικά. Ορισμένα από αυτά τα υλικά προέρχονται από σπάνιες γαίες.

Ενδεικτικά, κάθε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο περιέχει περίπου 27 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει περίπου 340-420 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 3MW περιέχει περίπου 1 τόνο σπάνιων γαιών. Στον τομέα της ιατρικής, ο μαγνήτης ενός μαγνητικού τομογράφου μπορεί να ζυγίζει από 680 κιλά εώς 1 τόνο. Το μεγαλύτερο βάρος ενός τέτοιου μαγνήτη οφείλεται στην παρουσία των σπάνιων γαιών. Η οθόνη μίας τηλεόρασης flat screen περιέχει περίπου 10 γραμμάρια σπάνιων γαιών. Κάθε notebook περιέχει επίσης περίπου 10 γραμμάρια σπάνιων γαιών. Ο μαγνήτης NdFeB ενός κινητού τηλεφώνου (ο οποίος κάνει το κινητό να δονείται) περιέχει 0.1 γραμμάριο νεοδύμιου.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2014 ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων θα ξεπεράσει τον παγκόσμιο πληθυσμό και θα φτάσει περίπου στις 7.3 δις συσκευές. Αυτό αντιστοιχεί σε μία ποσότητα 730 τόνων νεοδύμιου/έτος (κάθε κινητό περιέχει και άλλες σπάνιες γαίες).

Στο σημείο αυτό θα παρακαλούσα τον αναγνώστη, κάθε φορά που αγοράζει μία ηλεκτρονική συσκευή ή βλέπει στα δελτία ειδήσεων καταναλωτές να συνοστίζονται από τα ξημερώματα σε ουρές έξω από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να αγοράσουν ένα gadget που μόλις κυκλοφόρησε, να φέρνει στο νου του πως αυτά τα προϊόντα απαιτούν μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών οι οποίες πρέπει, κυρίως, να εξορυχθούν από ορυχεία, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Αυτό απαιτεί άλλωστε η περιβαλλοντική συναισθηματική νοημοσύνη.

Το 2011 οι ανάγκες των 7 δισ ανθρώπων του πλανήτη καλύπτονταν από την παραγωγή 137 χιλιάδων τόνων σπάνιων γαιών οι οποίες προήλθαν κυρίως από την Κίνα. Για το 2014 η ζήτηση σε σπάνιες γαίες αναμένεται να αυξηθεί στους 190 χιλιάδες τόννους. Αυτές οι ανάγκες αναμένεται όπως είναι φυσικό να αυξηθούν με την παρέλευση των ετών καθώς τα παγκόσμιο ΑΕΠ και ο πληθυσμός της Γης θα αυξάνουν.

Η εξάλειψη των φτωχών κρατών και η μετατροπή τους σε μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος κράτη θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης καθώς οι καταναλωτές αυτών των κρατών θα διψούν για όλο περισσότερα προϊόντα στα οποία δεν είχαν μέχρι πρότινος πρόσβαση λόγω οικονομικής δυσχέρειας..

Η υποκατάσταση των σπάνιων γαιών με άλλα τεχνητά υλικά δεν χρηματοδοτείται όσο αναμενόταν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Η παγκόσμια αγορά δηλαδή προεξοφλεί πως η υποκατάσταση των σπάνιων γαιών είτε δεν θα γίνει καθόλου, είτε θα καθυστερήσει πάρα πολύ. Όσο αφορά την ανακύκλωση των σπάνιων γαιών, αυτή βρίσκεται σε εμβρυακά στάδια και δεν καλύπτει τη ζήτηση. Ίσως γι’αυτούς τους λόγους πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2013) η Ρωσία ανακοίνωσε πως μέχρι το 2018 θα επενδύσει 1 δισ δολλάρια στην παραγωγή/εξόρυξη σπάνιων γαιών (στην πρώην Σοβιετική Ένωση όποιος τολμούσε να αναφερθεί απλώς και μόνο στις λέξεις «σπάνιες γαίες» αντιμετωπίζονταν με...όχι και τόσο κομψό τρόπο).

Δεν είναι σοφό να κάνουμε προβλέψεις για τα μελλούμενα. Μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε, γνωρίζοντας πως αυτές εμπεριέχουν αβεβαιότητα. Ένα είναι σχεδόν βέβαιο: πως η ανθρωπότητα οδεύοντας προς το 2050 βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι ανάγκες των μελλούμενων γενεών σε σπάνιες γαίες, αλλά και των υπόλοιπων ορυκτών, πρέπει να καλυφθούν με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

* Ο Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης (M.Eng.), Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Πηγή: Οι σπάνιες γαίες και ο κόσμος το 2050
 

hawk

Μέλος
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
Μοτό
HONDA ST1300
πολλα από τα κειμενα είναι αντιγραφη από την green Peace απλα δεν τα εγραψα..........δευτερον ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΠΕ ΔΕΗ ΟΤΕ ιδιωτικος υπάλληλος είμαι μηχανικος με αρκετες γνωσεις ηλεκτρολογιας -τις μαθαίνεις ανγκαστικα σημερα-
τριτον δεν μπορω να διαβαζω φανατικα κειμενα όπως καταστρέφουμε το περιβαλλον με απε ενώ με ορυκτα είναι όλα οκ.....
τέταρτον ενώ ειμαστε υπερ του σπινου και των απε δεν κανουμε τιποτα να χαμηλώσουμε την καταναλωση από ορυκτα -αυτοκινητο μηχανη,κινητο,κομπιουτερ ακομα οι περισσοτεροι που κόπτονται δεν εχουν βαλει λεντ λαμπες σπιτι τους.........
θα πρεπει να καταλάβουμε ότι τα ορυκτα καυσιμαακομα και το φυσικο αεριο είναι χειροτερα από μια ανεμογενητρια η ένα φωτοβολταικο αρκη να μην είναι τοποθετημενο σε καλιεργησημη γη
ακομα και αν -και σιγουρα -η κιλοβατωρα στοιχιζει το διπλασιο
το αποτέλεσμα του φαινομενο του θερμοκηπίου είναι δυστηχως εδώ ,το ζουμε κάθε μερα και οσο συνεχιζουμε το βιολι μας θα επιδεινώνετε η κατασταση,δεν νομιζω να αμφιβαλλει ο καθενας
δεν με ενδιαφερει ο ταδε επιχειρηματιας αν βγαζει κερδος με ενδιαφερει γιατι το κρατος συνεχιζει και επενδυει στα ορυκτα -καινούργιες μοναδες λιγνητη φτιαχνει η δεη-αυτό θελουμε ?
σιγουρα σε όλα υπαρχη ο αντίλογος ,άλλος εβγαλε μελετη για τα νερα της βροχης επειρεαζονται από την βαση της ανεμογγενητριας ,άλλος για τα πουλια άλλος για τα φυτα και παει λεγοντας.....
ξαναρωταω προταση υπαρχη? ξερουμε τι θελουμε?τι προτεραιοτητα θα βαλουμε? για μενα ένα είναι το ερωτημα ορυκτα καυσιμα η απε ?
αλλα θα επαναλάβω αυτό που ειπα και παραπανω ¨μας ενδιαφερει μονο το σπιτι μας και τιποτα άλλο ασε το γειτονα να καίγεται.......
 

k0k0s

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κωστας
Μοτό
XTZ750 / DL650 / 1090R / Vespa 50s
πολλα από τα κειμενα είναι αντιγραφη από την green Peace απλα δεν τα εγραψα..........δευτερον ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΠΕ ΔΕΗ ΟΤΕ ιδιωτικος υπάλληλος είμαι μηχανικος με αρκετες γνωσεις ηλεκτρολογιας -τις μαθαίνεις ανγκαστικα σημερα-
τριτον δεν μπορω να διαβαζω φανατικα κειμενα όπως καταστρέφουμε το περιβαλλον με απε ενώ με ορυκτα είναι όλα οκ.....
τέταρτον ενώ ειμαστε υπερ του σπινου και των απε δεν κανουμε τιποτα να χαμηλώσουμε την καταναλωση από ορυκτα -αυτοκινητο μηχανη,κινητο,κομπιουτερ ακομα οι περισσοτεροι που κόπτονται δεν εχουν βαλει λεντ λαμπες σπιτι τους.........
θα πρεπει να καταλάβουμε ότι τα ορυκτα καυσιμαακομα και το φυσικο αεριο είναι χειροτερα από μια ανεμογενητρια η ένα φωτοβολταικο αρκη να μην είναι τοποθετημενο σε καλιεργησημη γη
ακομα και αν -και σιγουρα -η κιλοβατωρα στοιχιζει το διπλασιο
το αποτέλεσμα του φαινομενο του θερμοκηπίου είναι δυστηχως εδώ ,το ζουμε κάθε μερα και οσο συνεχιζουμε το βιολι μας θα επιδεινώνετε η κατασταση,δεν νομιζω να αμφιβαλλει ο καθενας
δεν με ενδιαφερει ο ταδε επιχειρηματιας αν βγαζει κερδος με ενδιαφερει γιατι το κρατος συνεχιζει και επενδυει στα ορυκτα -καινούργιες μοναδες λιγνητη φτιαχνει η δεη-αυτό θελουμε ?
σιγουρα σε όλα υπαρχη ο αντίλογος ,άλλος εβγαλε μελετη για τα νερα της βροχης επειρεαζονται από την βαση της ανεμογγενητριας ,άλλος για τα πουλια άλλος για τα φυτα και παει λεγοντας.....
ξαναρωταω προταση υπαρχη? ξερουμε τι θελουμε?τι προτεραιοτητα θα βαλουμε? για μενα ένα είναι το ερωτημα ορυκτα καυσιμα η απε ?
αλλα θα επαναλάβω αυτό που ειπα και παραπανω ¨μας ενδιαφερει μονο το σπιτι μας και τιποτα άλλο ασε το γειτονα να καίγεται.......
Την ιδια ακριβως απορια/σκεψη εκανα κι εγω. Δηλαδη τι, θελουμε καθαρα απο ανανεώσιμες τα δαση για να πηγαινουμε με τα δικυκλα μας που καταναλωνουν υδρογονάνθρακες και ειναι εφοδιασμενα με πληρως τοξικα υγρα (λαδια/παραφλου) , και κατασκευασμενα απο τα ιδια ορυκτά που θελουμε να σωσουμε σε εργοστασια που καταναλωνουν επισης τεραστιες ποσότητες ενέργειας για να τα βγαλουν, ωστε μετα να ποσταρουμε τη βολτα μας σε φορουμ που εξυπακούεται χρηση σπανιων γαιών λογω συγχρονων Η/Υ - κινητων;
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Αυτό δε θα το νιώσει ούτε και θα το καταλάβει ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ "επενδυτής" και κανείς "οικωλόγος" τους...
H
Των Αγράφων….

Πες μου, πως θα ένιωθες αν είχες ξυπνούσες πάνω στην κορυφή, άνοιγες των υπνόσακο σου και έβλεπες δεκάδες κορυφές μπροστά στα μάτια σου να ξυπνάνε εμπρός στο απαλό φως της αυγής..;

Ήταν 7 παρά 10 το πρωί… Είχα σηκωθεί κοντά στις 6 και 15 για να φωτογραφίσω το Λυκαυγές πάνω από τα Εγκόσμια. Αν και με σκοτώνει κάθε φορά που ξημερώνει στα βουνά, λίγο πριν το σκότωμα βάφει με μαγεία όλο το τοπίο. Ο ουρανός είχε βαφτεί κατακόκκινος. Η λίμνη Πλαστήρα ήταν πορτοκαλοκόκκινη και λαμπύριζε στα χρώματα του ουρανού. Οι κορυφές των Αγράφων είχαν αρχίσει να φωτίζονται από το πρωινό φως, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος…

Η στιγμή ήταν μοναδική για εμένα. Είχα την δυνατότητα να αιχμαλωτίσω αυτό το συμβάν λίγο πριν βγει ο ήλιος. Αυτές τις στιγμές, λίγο πριν την ανατολή όλο το τοπίο από τις κορυφές μοιάζει με όνειρο. Σαν να φωτογραφίζεις ένα μπαλόνι γεμάτο με χρώματα λίγο πριν βγει ο ήλιος και το σκάσει, έτσι μοιάζει.. Λίγα κλικ και η στιγμή είναι αιώνια.. Για παρέα έχεις πάντα το αεράκι που φυσάει στα βουνά με κάθε ανατολή..

Όμως είναι παράνοια, όλα αυτά τα βουνά που βλέπετε κινδυνεύουν να καταστραφούν με την τοποθέτηση κοντά στις 650 ανεμογεννήτριες όπου θα αλλοιώσουν- καταστρέψουν για πάντα αυτό το τοπίο. Είναι στενάχωρο να είσαι στα βουνά, να κοιμάσαι εκεί και να νιώθεις πως είναι σπίτι σου, να αιχμαλωτίζεις όλες τις εκφάνσεις του σύμπαντος (ακόμα και τον ξενέρωτο ήλιο) και να έρχονται 10 επιχειρηματίες να στο καταστρέψουν όλο αυτό στο όνομα της Πράσινης ανάπτυξης που στην ουσία είναι απλά λεφτά στις τσέπες τους..

Τα Άγραφα είναι ένα φυσικό αγαθό και ένας αέναος ορεινός πλούτος που θα μπορούσαν να αλλάξουν όλη την οικονομία της Ελλάδας αν απλά τα προσέχαμε, σα τη καρδία μας και απλά αφήναμε τον κόσμο να περπατάει σε αυτά και να τα προσέχει…
30/8/2019


 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Και δεν είναι μόνο τα αιολικά...


Αναπτυξιακός χωρίς διατάξεις για τον αιγιαλό

Αποσύρθηκαν από το κυοφορούμενο «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου οι διατάξεις για τον αιγιαλό και την παραλία. Οι διατάξεις φαίνεται ότι προκάλεσαν αντιδράσεις και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, με το αρμόδιο για τον αιγιαλό υπουργείο (Οικονομικών) και το αρμόδιο για το σχέδιο νόμου υπουργείο (Ανάπτυξης) να αρνούνται την πατρότητά τους. Οι διατάξεις κινούνταν στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στην παράκτια ζώνη, εις βάρος όμως της κοινοχρησίας του και η δημοσιοποίησή τους προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
...

Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» δημοσιοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη τις επίμαχες διατάξεις για τον αιγιαλό και την παραλία, με το δημοσίευμά της να ξεπερνά σε μόλις δύο ημέρες τις 20.000 κοινοποιήσεις, ενδεικτικό της ιδιαίτερης θέσης που δίνουν οι πολίτες στην προστασία αλλά και στην κοινοχρησία της παράκτιας ζώνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ρυθμίσεις που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα απευθείας στη Βουλή (χωρίς διαβούλευση) και προέβλεπαν εκτεταμένη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών στον αιγιαλό και την παραλία αποσύρθηκαν μετά την κατακραυγή, ενώ ανάλογη τύχη είχε και νομοθετική απόπειρα το 2013 που αντιμετώπιζε τον αιγιαλό μόνον ως οικονομικό πόρο και όχι ως κοινό αγαθό.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1042010/article/epikairothta/ellada/anapty3iakos-xwris-diata3eis-gia-ton-aigialo?fbclid=IwAR0ddlqXEaoW6ZSfu477J_wEw1PtmcS_5U1Kmydc1aZaXGWYzZ5MvEA3n60
...είναι κι η αυθαίρετα βαφτισμένη "πράσινη ανάπτυξη" που μας απειλεί!


Απίστευτο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τζιά


  • Μπαζώνει παραλία-κόσμημα για
    να φτιάξει πεντάστερο resort
    η κοινοπραξία Καμπουρίδη – Αράβων
Πηγή: Απίστευτο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τζιά | newsbreak.gr
 

amyroukai

Μέλος
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
pegaso '00, fzs1000 '01
τριτον δεν μπορω να διαβαζω φανατικα κειμενα όπως καταστρέφουμε το περιβαλλον με απε ενώ με ορυκτα είναι όλα οκ.....
Φανατικός λοιπόν είναι κάποιος ο οποίος λαμβάνει υπ' όψη του όλο τον κύκλο ζωής ενός εργαλείου παραγωγής ρεύματος από την πρώτη ύλη ως το πέρας της ωφέλιμης ζωής του και βλέπει ότι είναι αρνητικό ή αν θες ελάχιστα ωφέλιμο το αποτύπωμα του εργαλείου, ειδικά όταν χρειάζεται και ορυκτό καύσιμο για να δουλέψει σε δίκτυο. Οικολόγος κάποιος που λέει ότι "εργαλείο παραγωγής που δεν ρυπαίνει ΕΔΩ και ας είναι ότι να'ναι".


τέταρτον ενώ ειμαστε υπερ του σπινου και των απε δεν κανουμε τιποτα να χαμηλώσουμε την καταναλωση από ορυκτα -αυτοκινητο μηχανη,κινητο,κομπιουτερ ακομα οι περισσοτεροι που κόπτονται δεν εχουν βαλει λεντ λαμπες σπιτι τους.........
Αφού αποφασίσουμε αν μας νοιάζει ο σπίνος και το περιβάλλον της χώρας μας γενικά, ας δούμε το "χαμηλώνουμε κατανάλωση". Το οποίο -καθόλου περίεργα- σημαίνει αγορά νέου αυτοκινήτου, σε αντικατάσταση του μη ανακυκλώσιμου παλαιού (και το νέο μη ανακυκλώσιμο είναι δηλαδή στο μεγαλύτερο ποσοστό του) για να καίει στις τυποποιημένες μετρήσεις λιγότερο, άρα να είναι πιο οικολογικό. Εντελώς συμπτωματικά, όταν βγει στον δρόμο καίει τα διπλάσια από τις τυποποιημένες (τεστ περιοδικών) και τριπλάσια αν πας σβέλτα, οπότε έχεις καταναλώσει πόρους και ενέργεια για αγορά ενός άχρηστου στην πραγματικότητα καταναλωτικού αγαθού, το οποίο όμως φοράει οικολογικό ένδυμα. Το αυτό με το κινητό, το pc, τις λάμπες... Ίσως το λεντ στις λάμπες να είναι η καλύτερη επένδυση από τις προτεινόμενες, βέβαια και αυτό δεν ξέρω πόσο ανακυκλώσιμο είναι και πόσο "οικολογικό" από την άποψη της πολυπλοκότητας στην κατασκευή και του συνόλου κύκλου ζωής από την πρώτη ύλη ως το τέλος της ζωής του.

Αν η οικολογική άποψη στο ερώτημα του πως θα σωθεί ο πλανήτης είναι "αγοράστε/καταναλώστε" γεμίζοντας σκουπίδια με κάθε νέα τεχνολογία (έρχεται η γραφίνη; κάτι τέτοιο που θα καταργήσει το λεντ) κάτι πάει πολύ βολικά για τις τσέπες κάποιων με αμφίβολο αποτέλεσμα γενικά.


ξαναρωταω προταση υπαρχη? ξερουμε τι θελουμε?τι προτεραιοτητα θα βαλουμε? για μενα ένα είναι το ερωτημα ορυκτα καυσιμα η απε ?
αλλα θα επαναλάβω αυτό που ειπα και παραπανω ¨μας ενδιαφερει μονο το σπιτι μας και τιποτα άλλο ασε το γειτονα να καίγεται.......
Προτάσεις, όπως πιθανώς δεν διάβασες πιο πάνω που έβαλε ο Μάνος υπάρχουν. Ποιός θα πάει κόντρα στον επιχειρηματία που πουλάει πετρέλαιο στις γεννήτριες των νησιών; Στον εργολάβο των ΕΟ που είναι και ενεργειάρχης με ΑΠΕ και αέριο; Στον συνδικάλα που απλά θέλει να τα πάρει από παντού;

Το έρωτημα λοιπόν δεν είναι "ορυκτά ή ΑΠΕ". Το ερώτημα στην πράξη είναι μόνο ποιός θα κερδίσει περισσότερο. Η σωστή -πλανητικά- λύση είναι να βρεθεί ο συνδυασμός ορυκτών/πυρηνικών/ΑΠΕ που να είναι ασφαλής και να ρυπαίνει όσο γίνεται λιγότερο ΣΥΝΟΛΙΚΑ, όχι απλά στην γειτονιά μας. Δεν βολεύει τις τσέπες πολιτικών και επιχειρηματιών αυτό. Ας μην πιάσουμε την κακή λέξη από "Π", είμαι κακός άνθρωπος και θέλω ένα τσερνόμπιλ σε κάθε πόλη, ξέρω. Γνώσεις σε τέτοιο επίπεδο δεν έχει κανένας μας.

Πολύ θα ήθελα να δω διαμέρισμα, έστω ρετιρέ, "αυτόνομο" με ανεμογεννήτριες και λεντ λάμπες και ψυγείο και κουζίνα και κλιματιστικό και υπολογιστή και να δούμε τι στοιχίζει ενεργειακά στο σύνολό του έστω ένα τέτοιο σπίτι (παραγωγή/μπαταρίες απαραίτητα) όχι απλά σε κόστος εγκατάστασης και με τι αξιοπιστία θα δουλεύει. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι σε χωριά που είναι "σαν ναυαγοί σαν Ροβινσώνες, έξω από νόμους και κανόνες" γνωστό αλλά δεν ζουν όπως ο μέσος άνθρωπος της πόλης.

Και με συμπαθάς, σε μιά χώρα που πετάμε λαχανικά σε χωματερές σωρηδόν για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης, το ότι άχρηστα για χρόνια χωράφια έγιναν φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είχε κανένα κακό. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι θα καλλιεργήσουμε στην Θήβα για να χορτάσει η κεντρική Αφρική, το οποίο στα 40+ χρόνια που ακούω την απειλή "φάε τα παιδιά στην Αφρική πεινάνε" δεν έχει κάνει καμία οργάνωση, ποτέ.
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Φρέσκο και σπαρταριστό από το BBC...

Climate change: Electrical industry's 'dirty secret' boosts warming

It's the most powerful greenhouse gas known to humanity, and emissions have risen rapidly in recent years, the BBC has learned.

Sulphur hexafluoride, or SF6, is widely used in the electrical industry to prevent short circuits and accidents.

But leaks of the little-known gas in the UK and the rest of the EU in 2017 were the equivalent of putting an extra 1.3 million cars on the road.

Levels are rising as an unintended consequence of the green energy boom.

Cheap and non-flammable, SF6 is a colourless, odourless, synthetic gas. It makes a hugely effective insulating material for medium and high-voltage electrical installations.

It is widely used across the industry, from large power stations to wind turbines to electrical sub-stations in towns and cities. It prevents electrical accidents and fires.
However, the significant downside to using the gas is that it has the highest global warming potential of any known substance. It is 23,500 times more warming than carbon dioxide (CO2).

Just one kilogram of SF6 warms the Earth to the same extent as 24 people flying London to New York return.

It also persists in the atmosphere for a long time, warming the Earth for at least 1,000 years.


So why are we using more of this powerful warming gas?

The way we make electricity around the world is changing rapidly.

Where once large coal-fired power stations brought energy to millions, the drive to combat climate change means they are now being replaced by mixed sources of power including wind, solar and gas.

This has resulted in many more connections to the electricity grid, and a rise in the number of electrical switches and circuit breakers that are needed to prevent serious accidents.

Collectively, these safety devices are called switchgear. The vast majority use SF6 gas to quench arcs and stop short circuits.
"As renewable projects are getting bigger and bigger, we have had to use it within wind turbines specifically," said Costa Pirgousis, an engineer with Scottish Power Renewables on its new East Anglia wind farm, which doesn't use SF6 in turbines.

"As we are putting in more and more turbines, we need more and more switchgear and, as a result, more SF6 is being introduced into big turbines off shore.

"It's been proven for years and we know how it works, and as a result it is very reliable and very low maintenance for us offshore."

How do we know that SF6 is increasing?
Across the entire UK network of power lines and substations, there are around one million kilograms of SF6 installed.

A study from the University of Cardiff found that across all transmission and distribution networks, the amount used was increasing by 30-40 tonnes per year.

This rise was also reflected across Europe with total emissions from the 28 member states in 2017 equivalent to 6.73 million tonnes of CO2. That's the same as the emissions from 1.3 million extra cars on the road for a year.


Researchers at the University of Bristol who monitor concentrations of warming gases in the atmosphere say they have seen significant rises in the last 20 years.

"We make measurements of SF6 in the background atmosphere," said Dr Matt Rigby, reader in atmospheric chemistry at Bristol.

"What we've seen is that the levels have increased substantially, and we've seen almost a doubling of the atmospheric concentration in the last two decades."

How does SF6 get into the atmosphere?
The most important means by which SF6 gets into the atmosphere is from leaks in the electricity industry.Electrical company Eaton, which manufactures switchgear without SF6, says its research indicates that for the full life-cycle of the product, leaks could be as high as 15% - much higher than many other estimates.

Louis Shaffer, electrical business manager at Eaton, said: "The newer gear has very low leak rates but the key question is do you have newer gear?

"We looked at all equipment and looked at the average of all those leak rates, and we didn't see people taking into account the filling of the gas. Plus, we looked at how you recycle it and return it and also included the catastrophic leaks."

How damaging to the climate is this gas?
Concentrations in the atmosphere are very small right now, just a fraction of the amount of CO2 in the air.

However, the global installed base of SF6 is expected to grow by 75% by 2030.

Another concern is that SF6 is a synthetic gas and isn't absorbed or destroyed naturally. It will all have to be replaced and destroyed to limit the impact on the climate.
Developed countries are expected to report every year to the UN on how much SF6 they use, but developing countries do not face any restrictions on use.

Right now, scientists are detecting concentrations in the atmosphere that are 10 times the amount declared by countries in their reports. Scientists say this is not all coming from countries like India, China and South Korea.

One study found that the methods used to calculate emissions in richer countries "severely under-reported" emissions over the past two decades.

Why hasn't this been banned?
SF6 comes under a group of human-produced substances known as F-gases. The European Commission tried to prohibit a number of these environmentally harmful substances, including gases in refrigeration and air conditioning, back in 2014.

But they faced strong opposition from industries across Europe.

"In the end, the electrical industry lobby was too strong and we had to give in to them," said Dutch Green MEP Bas Eickhout, who was responsible for the attempt to regulate F-gases.

"The electric sector was very strong in arguing that if you want an energy transition, and you have to shift more to electricity, you will need more electric devices. And then you also will need more SF6.


"They used the argument that otherwise the energy transition would be slowed down."
Η συνέχεια του άρθρου στο λινκ...'Dirty secret' gas boosts climate warming
ΥΓ. Με κόκκινο χρώμα το κείμενο που αναδεικνύει τον καθαρό εκβιασμό που δεχόμαστε όλοι συχνά πυκνά από τα διάφορα lobbies*...

*Ομάδες [άσκησης} Πίεσης τα λένε στα ελληνικά...
 

k0k0s

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κωστας
Μοτό
XTZ750 / DL650 / 1090R / Vespa 50s
To SF6 παντως χρησιμοποιειται ουτως ή αλλως στους υποσταθμους. Και λογικα θα αυξηθεί κι αλλο η χρηση του οταν επικρατησουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::

hawk

Μέλος
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
Μοτό
HONDA ST1300
τα κακα από τα ορυκτα καυσιμα και τα πυρινικα θα τα πει ο κανενας γιατι βλεπω μια εναντιωση στις απε
ένα πραγμα ξερω και υποστηριζω όταν εχω να διαλέξω μεταξυ δυο διαλεγω το λιγοτερο κακο μεχρι να βρεθει κατι άλλο ,τωρα αν τα ορυκτα είναι λιγοτερα κακα για ολους μας τι να πω πρεπει να ξαναπαω σχολειο ........και να γυρισουμε στο καρβουνο
 

k0k0s

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κωστας
Μοτό
XTZ750 / DL650 / 1090R / Vespa 50s
τα κακα από τα ορυκτα καυσιμα και τα πυρινικα θα τα πει ο κανενας γιατι βλεπω μια εναντιωση στις απε
ένα πραγμα ξερω και υποστηριζω όταν εχω να διαλέξω μεταξυ δυο διαλεγω το λιγοτερο κακο μεχρι να βρεθει κατι άλλο ,τωρα αν τα ορυκτα είναι λιγοτερα κακα για ολους μας τι να πω πρεπει να ξαναπαω σχολειο ........και να γυρισουμε στο καρβουνο
Και που να δεις τα κακα απο την εξόρυξη και διυλιση του πετρελαιου... Εκει οχι απλα μολυνεις περιβαλλον, το υδροθειακι Η2S εχει στειλει κοσμο και κοσμακη, ποσο μαλλον ζωα και ψάρια. Αφηνω εξω διαρροες και ατυχήματα, μιλαω μονο για εξορυξη και επεξεργασια. Αλλα αυτο δεν ειναι κακο γιατι ταΐζει τα ρεζερβουαρ, τα καρτερ και τα κιβωτια μας...
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Επειδή αναφέρθηκε παραπάνω ότι η MWh που παράγεται από Φ/Β κοστίζει πάνω από 120 ευρώ...

Solar Power Is Now as Inexpensive as Grid Electricity in China

Solar power now costs the same as, or less than, electricity from the grid in many of China’s cities, a new study finds. This research may encourage broader adoption of industrial and commercial solar power there.
...

Advances in solar technology have helped bring solar within reach of grid parity sooner than expected in China. Whereas the cost of solar photovoltaic electricity there was up to 15.1 Chinese yuan per kilowatt-hour in 2000, it was only up to 0.79 Chinese yuan per kilowatt-hour in 2018. In addition, in 2018, the Chinese government dramatically cut subsidies to the solar photovoltaic industry to drive it to compete with coal without government aid.

To see where Chinese solar energy stands now, scientists in Sweden and China analyzed the net costs and profits associated with building and operating industrial and commercial solar energy projects in 344 prefecture-level cities in China. They found that in all 344 cities, solar photovoltaic systems were capable of generating and selling electricity at lower prices than the grid without subsidies, and in 22 percent of those cities, they could also produce electricity at lower prices than coal.

“[Experts in] the field had known that solar had reached grid parity in many places in China, but the extent seen in this study is higher than what I would have thought,” says solar analyst Rishab Shrestha, with energy research and consultancy firm Wood Mackenzie in Denmark.

Future research could explore how commercial and industrial solar power customers in China might benefit as grid energy storage costs come down, Shrestha adds.

The scientists detailed their findings in the 12 August edition of the journal Nature Energy.
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Είναι κι αυτός ένας λόγος που θα πρέπει να βάζουμε τις πηγές μας όταν αναφερόμαστε σε λεγόμενα (ή γραφόμενα) τρίτων... ;)

Απόσπασμα από φρέσκο άρθρο published by Resilience.org...

What Is Energy Denial?

The fiftieth anniversary of the first Earth Day of 1970 will be in 2020. As environmentalism has gone mainstream during that half a century, it has forgotten its early focus and shifted toward green capitalism. Nowhere is this more apparent than abandonment of the slogan popular during the early Earth Days: “Reduce, Reuse, Recycle”.

The unspoken phrase of today’s Earth Day is “Recycle, Occasionally Reuse, and Never Utter the Word Reduce”. A quasi taboo on saying “reduce” permeates the lexicon of twenty-first century environmentalism. Confronting the planned obsolescence of everyday products rarely, if ever, appears as an ecological goal. The concept of possessing fewer objects and smaller homes has surrendered to the worship of ecogadgets. The idea of redesigning communities to make them compact so individual cars would not be necessary has been replaced by visions of universal electric cars. The saying “Live simply so that others can simply live” now draws empty stares. Long forgotten are the modest lifestyles of Buddha, Jesus and Thoreau.

When the word “conservation” is used, it is virtually always applied to preserving plants or animals and virtually never to conserving energy. The very idea of re-imagining society so that people can have good lives as they use less energy has been consumed by visions of the infinite expansion of solar/wind power and the oxymoron, 100% “clean energy”.

But wait, can anyone really challenge the belief that solar and wind power are inherently clean? Yes, and that is the crux of the problem. Many have become so distraught with looming climate catastrophe that they turn a blind eye to other threats to the existence of life. Shortsightedness by some who rightfully denounce “climate change denial” has led to a parallel unwillingness to recognize dangers built into other forms of energy production, a problem which can be called “clean energy danger denial”.


Cont.

Πηγή: What Is Energy Denial? - Resilience
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Myth 7. “Clean energy” production has no effect on human health. Throughout the centuries of capitalist expansion workers have struggled to protect their health and families have opposed the poisoning of their communities. This is not likely to change with an increase in “clean” energy. What will change is the particular toxins which compromise health.

Αυτός ο "μύθος" (από το ακριβώς προηγούμενο άρθρο του resilience.org) μου θύμισε την παρακάτω όμορφη ιστορία για την "Κυκλική Οικονομία" και τη Lafarge...

Ο Βόλος δεν μπορεί να γίνει ένας απέραντος θάλαμος αερίων

ΥΓ. Χθες ή προχθές νομίζω ότι έφτασε κι άλλο βαπόρι με "καλούδια" στο λιμάνι του Βόλου...
 

hawk

Μέλος
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
Μοτό
HONDA ST1300
Και που να δεις τα κακα απο την εξόρυξη και διυλιση του πετρελαιου... Εκει οχι απλα μολυνεις περιβαλλον, το υδροθειακι Η2S εχει στειλει κοσμο και κοσμακη, ποσο μαλλον ζωα και ψάρια. Αφηνω εξω διαρροες και ατυχήματα, μιλαω μονο για εξορυξη και επεξεργασια. Αλλα αυτο δεν ειναι κακο γιατι ταΐζει τα ρεζερβουαρ, τα καρτερ και τα κιβωτια μας...
δουλευω σε αυτή την βιομηχανια και ξερω πραγματα που μονο οσοι ασχολούνται ξερουν σε να πανεεε......
 

k0k0s

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κωστας
Μοτό
XTZ750 / DL650 / 1090R / Vespa 50s
δουλευω σε αυτή την βιομηχανια και ξερω πραγματα που μονο οσοι ασχολούνται ξερουν σε να πανεεε......
Παρομοιως. Στην πηγη του κακου κιολας.

Απο αυριο που η βενζινη θα παει στα 2€ το λιτρο ισως πάρουμε απαντηση...
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Η Lafarge...Πλάνο 2030

Ο μακροχρόνιος στόχος του «Πλάνου 2030», είναι ο ολιστικός μετασχηματισμός του Ομίλου μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μέχρι το 2030 ,το ένα τρίτο των εσόδων μας να προέρχεται από προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις με αυξημένες επιδόσεις σε θέματα βιωσιμότητας.και οι Βολιώτες...

Συναγερμός στον Βόλο: Τετραπλάσιος αριθμός εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

"Τετραπλάσιο αριθμό εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίζει η πόλη του Βόλου, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιου Τσάμη, «θα πρέπει να τεθεί υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εάν αυτό το στατιστικό νούμερο σχετίζεται με την αέρια ρύπανση».


Ποιός θέλει την "πράσινη" Lafarge στην αυλή του, οεο;;;

ΥΓ. Περισσότερη "τροφή" εδώ...
ΥΓ2. κι ένα ηχητικό... bonus...Ο ΙΑΤΡΟΣ ΧΡ.ΒΕΝΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ
 
Τελευταία επεξεργασία:
Top Bottom