Τροφή για σκέψη (και συμμόρφωση...ίσως...)

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Κανονική μπανανία λέμε...

Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας Eldorado Gold, η οποία φτιάχνει ένα «χρυσό» μονοπώλιο. Παρόλο που τα εξορυκτικά της σχέδια θα οδηγήσουν σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρία έχει την υποστήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των πολιτικών για την προσέλκυση των «επενδύσεων».

Υπάρχει μεγάλη πίεση στον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να μην αντιδράσει. Παρόλα αυτά, οι τοπικές κοινότητες αντιτίθενται στις εξορυκτικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια. Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε «εξορυκτική χαβούζα» προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πρώτες ύλες των βιομηχανιών, με τεράστιο όμως κόστος για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη. Με συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής και αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ποινικοποίηση του κινήματος και το υψηλό κόστος του χρυσού που θα πληρωθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(Με ελληνικούς υπότιτλους... πατώντας το "CC")
 
Τελευταία επεξεργασία:

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
‘Accumulation by Wind Energy’: Wind energy Development as a Capitalist Trojan Horse in Crete, Greece and Oaxaca, Mexico

Abstract

Wind parks are widely propagated as ‘a solution’ or in many ways as ‘a gift’ to mitigate climate change and instigate economic growth, which should be ‘rolled inside community gates’ through new legislation enabling investments. This paper dissects two experiences of wind energy development in Crete, Greece and Oaxaca, Mexico, exploring key commonalities and differences. It demonstrates that land/green grabbing, but more specifically ‘accumulation by wind energy’, is taking place in both regions. The specific processes and outcomes of ‘accumulation by wind energy’ differ according to the socio-political and ecological context of each case. There are, however, various similarities in logics, methods and strategies facilitating accumulation by wind energy that reveal defining features and similar outcomes. Wind energy development in Crete and Oaxaca is continuing the existing trajectory of energy extraction companies, resulting in an intensification of existing income-inequality, ecological degradation and social conflict, whilst spreading coercive cultural change. Based on these cases and critical (wind park) literature, we argue, that in actuality wind energy development represents a ‘Trojan horse’ for capitalism’s ongoing growth intensifying socio-ecological crisis through ‘accumulation by wind energy’. Wind parks serve as ‘Trojan horses’ for, amongst others, corporate land grabbing and temporarily mediating capitalism’s key contradictions.


https://www.acme-journal.org/index.php/acme/article/view/1718/1491
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Ο ποταμός Αώος σε κίνδυνο


κι απκάτ πολύ καλό φίλμ αλλά χωρίς ελληνικούς υπότιτλους...


Blue Heart of Europe
 
Τελευταία επεξεργασία:

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Η δικτατορία της ευεξίαςΟσο ο κόσμος, η κοινωνία, η οικονομία καταρρέουν, εμείς μαθαίνουμε να ζούμε πιο υγιεινά και να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας, να «είμαστε καλά» με το στανιό. Διότι έτσι μας λένε: για τα δεινά μας δεν φταίει το σύστημα, φταίμε εμείς, που δεν ξέρουμε να εκτιμάμε τις μικρές χαρές της ζωής

Στα 40 σου έμεινες άνεργος και, μέσα στο γενικότερο χάλι της χώρας, από πρώην στέλεχος επιχείρησης κατέληξες ανασφάλιστος ντελιβεράς; Είσαι (ακόμα) υπάλληλος μεγάλης επιχείρησης, απλήρωτος τρεις μήνες, δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι του σπιτιού σου και φοβάσαι ότι θα σου κάνει έξωση ο ιδιοκτήτης; Τα έσοδά σου μειώθηκαν την τελευταία πενταετία 60% , οι δόσεις στην εφορία και το δάνειο στην τράπεζα σου τρώνε ό,τι βγάζεις κάθε μήνα και σου περισσεύουν ίσα-ίσα 300 ευρώ για να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου; Αντιμετωπίζεις δηλαδή το δίλημμα πληρωμένοι λογαριασμοί ή επιβίωση;
Ενα από τα σλόγκαν και τις πιο συνηθισμένες εικόνες που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να απολαμβάνεις τη ζωή -το να είσαι ευτυχής- είναι το μόνο που μετράει». (TheWhellness.com/facebook)

Ολα αυτά σε κάνουν ράκος, σου κόβεται η αναπνοή, περπατάς και σέρνεις τα πόδια σου, ντρέπεσαι για τα χάλια σου; Μάθε λοιπόν πως έχεις χάσει κάτι… Την επαφή με τον εαυτό σου. Την προσοχή στον εαυτό σου. Ο εαυτός σου, σου ζητάει να τον φροντίσεις. Κι εσύ αντί να κάνεις αυτό που πρέπει, κατηγορείς το σύστημα, τον καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις αγορές. Κυνηγάς το δάσος, δηλαδή, και χάνεις το δέντρο και το δέντρο είσαι εσύ. Το δάσος μπορεί να έχει πάρει φωτιά αλλά εσύ πρέπει να φροντίσεις την προσωπική σου ευεξία.

Οταν θα το κάνεις αυτό, θα δεις αμέσως πως θα νιώσεις καλύτερα. Και όταν εσύ νιώσεις καλύτερα, όλα θα σου πάνε καλύτερα – ως εκ θαύματος. Μέχρι τότε, μπορείς να εύχεσαι αν είσαι Ελληνας, ότι θα έχουν αδειάσει και το Μαξίμου ο (παχύς πλέον) Τσίπρας και η (κομψή πλέον) Μπαζιάνα και τότε, ω ναι τότε… θα αγγίξεις τις φτέρνες του θεού, «ολιστικά». Τότε όλα θα είναι ωραία.

Μην πας μακριά, δες γύρω σου πόσοι γνωστοί σου ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια τις χρόνιες δυσανεξίες τους: στη ζάχαρη, στη γλουτένη, στα γαλακτοκομικά, στα σιτηρά… Τώρα τρώνε κινόα, σιρόπι σφενδάμου, χαρουπάλευρο και νιώθουν ανάλαφροι σαν πούπουλα. Γιατί όχι κι εσύ; Οι εξετάσεις στον ολιστικό γιατρό κοστίζουν γύρω στα 500 ευρώ – κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου και μην τα περιμένεις όλα από τον ΕΟΠΥΥ.Τιπς για να προσεγγίσεις την ολιστική υγεία.
Βότανα και ανθοϊάματα για να νιώσεις καλύτερα όταν όλα γύρω σου είναι χάλια (TheWellness.com/Facebook)


Επίσης, πίνεις αρκετό νερό; Και αν ναι, τι νερό πίνεις; Αυτό από τη βρύση με τα άλατα; Απαράδεκτο! Το facebook βοά για το νέο θαυματουργό νερό από σπαράγγια! Είναι διουρητικό, καθαρίζει τις τοξίνες, αδυνατίζει, χαρίζει ευεξία. Ευεξία!

Αθλείσαι; Όχι; Γιατί δεν δοκιμάζεις τη γιόγκα; Υπάρχουν ορισμένες πολύ ωραίες ασκήσεις που σε κάνουν να χαλαρώνεις και ταυτόχρονα σε δυναμώνουν και σε βοηθούν να διαλογιστείς, να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου. Για παράδειγμα ο «Κάτω σκύλος» και ο «Πάνω σκύλος». Στρετς και αγάπη για τον εαυτό σου. Αυτό χρειάζεσαι.

Οι ασκήσεις αυτές είναι τέλεια δοκιμασμένες στην Ινδία – βοήθησαν στη διατήρηση του ταξικού συστήματος των καστών επί αιώνες. Οι άνθρωποι εκεί είναι πάντα χαμογελαστοί κι ας ξέρουν ότι εφόσον γεννήθηκαν στην κάστα που γεννήθηκαν θα μαζεύουν περιττώματα από τον δρόμο για όλη τους τη ζωή. Γιατί δεν ακολουθείς το παράδειγμά τους για να βρεις επιτέλους κι εσύ την εσωτερική γαλήνη σου;Τα καλά της γιόγκα στη δουλειά.
Αυτές οι φωτογραφίες μαζί με τους εύληπτους τίτλους θυμίζουν τις
προπαγανδιστικές αφίσες χρόνια του ψυχρού πολέμου (TheWellness.com/Facebook)


Η ατζέντα της ευτυχίας

Η εσωτερική γαλήνη, η προσωπική ευτυχία, η πηγαία ευεξία, αυτό είναι το κλειδί για να νιώσεις καλά. Η Coca Cola σου το λέει καθαρά «Choose Happiness». Μάθε τι είναι η ευτυχία και βάλ’την στη ζωή σου. Οι lifestyle μπλόγκερ το διατυμπανίζουν στους εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους τους, ότι η ελευθερία μοιάζει με γυναίκα που κάνει γιόγκα στην παραλία.

Ο λογαριασμός-βίβλος στο Instagram @selflovemantras ποστάρει και ενθουσιάζει τα πλήθη «όσο βαθύτερα αγαπάς τον εαυτό σου, τόσο πλουσιότερος είσαι». Μόνο που μ΄αυτόν τον πλούτο δεν μπορείς να πληρώσεις λογαριασμούς…Νερό και φρούτο, αυτά θα σε σώσουν από το κακό εργασιακό περιβάλλον και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές (TheWellness.com/Facebook)


Ο δυστυχής σήμερα Ντέιβιντ Κάμερον, λίγους μήνες μετά την εκλογή του το 2010 είχε κάνει τον αγώνα του με την πολιτική «Ατζέντα της ευτυχίας». Αποδεκάτισε μεν το εθνικό σύστημα υγείας, την κοινωνική ασφάλιση και την ανώτερη εκπαίδευση, αλλά συνέδεσε έναν νέο όρο με την κακόηχη «ανεργία»: ψυχολογική διαταραχή.

Οι βρετανοί άνεργοι λάμβαναν ενθαρρυντικά μηνύματα στα κινητά και στους υπολογιστές τους από τα γραφεία κοινωνικής πρόνοιας του στιλ «χαμογέλασε στη ζωή», «η επιτυχία είναι η μόνη επιλογή». Με αυτόν τον τρόπο, κατά τον μοντέρνο νεοφιλελεύθερο βρετανό (πρώην πια) πρωθυπουργό ο μέσος βρετανός πολίτης θα αποκτούσε μια πιο θετική στάση απέναντι στην φτωχοποίησή του και θα ένιωθε καλύτερα. Δεν ένιωσε και ψήφισε Brexit…

Αυτή την «Ατζέντα ευτυχίας», την υιοθετούν πλέον και οι πιο μοντέρνες μεγάλες επιχειρήσεις. Διαβάζω στο βιβλίο με τίτλο «The Wellness Syndrome», των πανεπιστημιακών Καρλ Σέντερστορμ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης) και Αντρέ Σπάισερ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου):

«Η ευεξία έγινε ιδεολογία. Οι εργαζόμενοι χωρίς καμία σύμβαση, στις αποθήκες του Amazon.com, οφείλουν να μην δείχνουν μουτρωμένοι ή ηττοπαθείς. Πρέπει να προβάλουν αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, σαν να ήταν κανονικοί υπάλληλοι».

Δοκιμάστε, εδώ στην Ελλάδα να δουλέψετε οπουδήποτε – χωρίς σύμβαση φυσικά και χωρίς μπλοκ παροχής υπηρεσιών διότι ο μισθός είναι 500 ευρώ και δείτε τι θα σας πει ο εργοδότης: «οι καιροί είναι δύσκολοι, θέλω να εξυπηρετείς με χαρά τον πελάτη, να μην μπαίνει στο μαγαζί και παθαίνει κατάθλιψη». Μα πώς να είσαι χαρούμενος με μια δουλειά του ποδαριού που δεν γνωρίζεις καν αν θα την έχεις τον επόμενο μήνα;


Κι όταν αγαπάς να μην περιμένεις ανταλλάγματα, άσε τον άλλο να σε ποδοπατήσει για να αγγίξεις την ευτυχία (TheWellness.com/Facebook)


Η ατομική δυσπροσαρμογή

Οι σύγχρονοι κοινωνιολόγοι λένε πως η ιδεολογία της ευεξίας αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρείας πολιτικής ασθένειας. Η σκληρές συνθήκες της σημερινής εργασίας αλλά και της ανεργίας, η μαζική ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων (τα πάρκα γίνονται mall, οι παραλίες γίνονται beach bar κτλ), η ανασφάλεια για την καθημερινότητα (θα έχω δουλειά τον άλλο μήνα; ), η εκμηδένιση κάθε πιθανότητας συλλογικών ενεργειών με σκοπό τη βελτίωση της ζωής (τα συνδικάτα καταργούνται) – όλα αυτά κάνουν το ταξίδι μοναχικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές λοιπόν, η μοντέρνα αυτή ιδεολογία της προσωπικής ευεξίας (φρόντισε τον εαυτό σου, φρόντισε να είσαι εσύ καλά) λειτουργεί ενάντια σε κάθε πιθανότητα κοινωνικής αλλαγής με δύο τρόπους:

  • Μας πείθει πως αν νιώθουμε άρρωστοι, λυπημένοι, εξαντλημένοι, το πρόβλημά μας δεν έχει σχέση με τα οικονομικά – ούτε τα δικά μας ούτε της χώρας. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, δεν υπάρχει δομική ανισορροπία, υπάρχει μόνο ατομική δυσπροσαρμογή ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η ατομική ανταπόκριση. Μ΄άλλα λόγια αν σε πνίγουν η μιζέρια κι ο θυμός επειδή κουράστηκες πια να παλεύεις για να επιβιώσεις μέσα σε ένα σύστημα που σε απορρίπτει και σε εξοντώνει, το πρόβλημα είναι μόνο δικό σου. Δεν είναι τρελή η κοινωνία, ούτε μπερδεμένη, εσύ είσαι το ένα από τα δύο ή και τα δύο.
  • Μας αποτρέπει από το να σκεφτούμε συλλογικά, από το να αντιδράσουμε κατά ομάδες ενάντια σε κρίσεις που συνδέονται με τη δουλειά, με τη φτώχεια, με την αδικία.Αντί αυτού του είδους δράσεων, η μοντέρνα ιδεολογία της ευεξίας μας σπρώχνει προς τους οδηγούς αυτοβελτίωσης, τους life coaches και τους ψυχολόγους.
Διαβάζω στο βιβλίο του βρετανού γκουρού για την προσωπική παραγωγικότητα, Μαρκ Φριτς, με τίτλο «The Truth About Getting Things Done»: «Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να κατακτήσεις την ευτυχία που έχεις βάλει σαν στόχο στη ζωή σου δεν είναι ποτέ κανείς άλλος, ούτε οι περιστάσεις που θεωρείς αρνητικές. Είσαι σχεδόν πάντα εσύ». Ο Μαρκ Φριτς είναι περιζήτητος σύμβουλος για την αύξηση της παραγωγικότητας των στελεχών σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.


Η άσκηση είναι το παν.
Το αυτοκίνητο που αγόρασες 20 χιλιάδες και δεν μπορείς πια να συντηρήσεις πούλα το 3 χιλιάρικα (παραπάνω δεν πιάνει) και περπάτα.
Το βάδην κάνει καλό στις αρτηρίες (TheWellness.com/Facebook)


Ενας άλλος τέτοιος γκουρού, παλιότερος, ο Δρ Μάξγουελ Μαλτς, συγγραφέας του οδηγού αυτοβελτίωσης «Psycho-Cybernetics» (εκδόσεις Psycho-Cybernetics Foundation, 1960), το οποίο μέχρι το 2000 είχε πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα, γράφει στο βιβλίο του: «Μέσα σου, αυτή τη στιγμή υπάρχει η δύναμη να κάνεις πράγματα που δεν είχες φανταστεί ποτέ. Σ’ αυτή τη δύναμη μπορείς να έχεις πρόσβαση από τη στιγμή που θα αλλάξεις τα πιστεύω σου».

Πράγματι, θα ήταν ωραία να μπορούσαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας που καταστρέφεται μέρα με την ημέρα μέσα στην κρίση, την ανεργία, την αφραγκία και την οικονομική ανασφάλεια, επαναλαμβάνοντας μερικές φράσεις-κλειδιά και σημειώνοντας τις επιθυμίες και τα βήματά μας προς την κατάκτησή τους σε μία ατζέντα.

Αλλά όλα αυτά μου θυμίζουν περισσότερο θρησκευτικά θέσφατα του τύπου «κάνε αυτό και θα σωθείς, κάνε αυτό και θα είσαι ασφαλής», παρά ρεαλιστικές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας του τύπου «αν δεν πληρωθώ αυτόν τον μήνα στις 20, θα έχω δύο νοίκια καθυστερημένα».Το αυχενικό σύνδρομο το είχες πάντα δίχως να το ξέρεις – απλώς σε έπιασε τώρα επειδή δεν κάθεσαι σωστά στην καρέκλα του γραφείου…
Ισως και επειδή άρχισαν πάλι οι απολύσεις (TheWellness.com/Facebook)

Η θρησκεία εξάλλου βοηθάει, να αποδέχεσαι τη δυστυχία και να μαθαίνεις να ζεις μαζί της, είτε αυτή η δυστυχία είναι κοινωνική είτε ατομική. «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» έγραψε στην επιθεώρηση «Γερμανογαλλικά Χρονικά» το 1844 ο Καρλ Μαρξ. Οταν το έγραφε αυτό, στο Παρίσι, το όπιο χρησιμοποιούνταν ευρέως ως παυσίπονο και όχι ως ναρκωτικό που προκαλεί εξάρτηση. Ο Μαρξ αναφερόταν λοιπόν στη θρησκεία, ως μια παρηγοριά για τον φτωχό λαό όταν η δουλειά και η επιβίωση γίνονταν τρομακτικά δύσκολες.


Μη σκέφτεσαι θετικά

Οι σύγχρονοι κοινωνικοί ακτιβιστές λένε πως η φράση «σκέψου θετικά» απλώς σε καταστρέφει. Το ίδιο και η φράση που την ακολουθεί συνήθως «θα βελτιωθούν τα πράγματα». Αυτή η λογική, σε αδρανοποιεί. Σου κλείνει τα μάτια μπροστά στη δυστυχία σου. Και η δυστυχία σου, στον σύγχρονο κόσμο, εν πολλοίς οφείλεται στον τρόπο που λειτουργεί ο νεοφιλελευθερος καπιταλισμός – ο οποίος ευνοεί την παγκόσμια ελίτ, εις βάρος των υπολοίπων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία εν γένει φτωχοποιούνται. Το «σκέψου θετικά» σημαίνει ότι σύντομα, τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα πληγούν ακόμη περισσότερο.

Αρα η μοναχική διαδικασία του να κατακτήσεις την προσωπική σου ευεξία, του να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου, του να επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου στην υγιεινή διατροφή και στις δυσανεξίες που σου προκαλούν φουσκώματα, του να τελειοποιείς τις ασκήσεις στρέτσινγκ που χαλαρώνουν τους μυς και σκορπάνε στο σώμα σου ενδορφίνες, δεν θα σου λύσει κανένα πρόβλημα στην πραγματικότητα. Εκτός αν ανήκεις στην μικρή παγκόσμια ελίτ.Ενας στρεσαρισμένος υπάλληλος είναι ένας ανεπιθύμητος υπάλληλος.
Διαχειρίσου το στρες στο γραφείο, προτού χρειαστεί να το διαχειριστείς στην ουρά για το ταμείο ανεργίας, λένε τα μπλογκ ευεξίας (TheWellness.com/Facebook)

Για όλα τα άλλα κοινωνικά στρώματα η μοντέρνα ιδεολογία της προσωπικής ευεξίας, που έχει γίνει πλέον εμμονή είναι ένα απλό υποκατάστατο κοινωνικής ευτυχίας, το οποίο παύει να λειτουργεί καταπραϋντικά αμέσως μόλις πάψεις να το τροφοδοτείς εσύ προσωπικά. Η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβίστρια Οντρε Λόρντε (1934-1992) είχε γράψει το 1988 στη συλλογή δοκιμίων «A Burst of Light / Essays»:
«Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν σημαίνει να περιποιείσαι τον εαυτό σου, σημαίνει να συντηρείς τον εαυτό σου και αυτό είναι πολιτικός αγώνας».
Κι όταν λέμε πολιτικός αγώνας, δεν εννοούμε φυσικά τους πολιτικούς που φωτογραφίζονται με φόρμες γυμναστικής να κάνουν ποδήλατο ή τζόγκινγκ.


Πίστεψε στον εαυτό σου και θα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου κατακόρυφα.
Πίστεψε στην ευτυχία και η ευτυχία για γεμίσει τη ζωή σου με λουλούδια. Γενικά κοιμήσου ήσυχος, το δάσος καίγεται αλλά εσύ ζεις υγιεινά (TheWellness.com/Facebook)

Η ζωή στο καπιταλισμό των ημερών μας μοιάζει λίγο με την ερωτική ζωή μας: δείχνει ωραιότερη με τα φίλτρα του Instagram. Η αργή κατάρρευση των κοινωνικών συμβολαίων είναι το φόντο στη μοντέρνα μανία για σωστή και καθαρή (από λιπαρά, σάκχαρα και γλουτένη) διατροφή, υγιεινή ζωή, προσωπική παραγωγικότητα, βαθιά αγάπη για τον εαυτό μας. Και φυσικά είναι το φόντο στην επιμονή πως, παρά τα εντελώς αντίθετα φαινόμενα, μπορούμε να κατακτήσουμε το νόημα της ευτυχίας αν σκεφτόμαστε θετικά, αν ακολουθήσουμε τη χαρά, αν κάνουμε ασκήσεις στρέτσινγκ.

Ο πλανήτης μπορεί να καίγεται, αλλά όλα δείχνουν διαφορετικά αν τα κοιτάξεις από διαφορετική οπτική γωνία. Σαν όλοι να έχουν βαλθεί ξαφνικά να μας κάνουν να νιώσουμε ότι εξακολουθούμε να ελέγχουμε τη ζωή μας

Κιάρα Σουγκανίδου - protagon

Πηγή: Η δικτατορία της ευεξίας
 
Τελευταία επεξεργασία:

amyroukai

Μέλος
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
pegaso '00, fzs1000 '01
Ήρθε το τέλος. Ήρθε το τέλος!

Μείωση των ορίων ταχύτητας στα 30km/h ζητάει από τον υπουργό ο ΣΕΕΠΕ | MOTOMAG


Με ένα βαρύ πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των μελών του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, προτείνουν στον Υπουργό να επιβληθεί μείωση των ορίων ταχύτητας στα 30km/h εντός πόλεων και στα 110km/h στις εθνικές οδούς. Ο ΣΕΕΠΕ είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Ε.Ε. για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις χώρες-κράτη μέλη, σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσει βαριά ρυπο-πρόστιμα. Θυμίζουμε πως η παγκόσμια πολιτική-οικονομική ελίτ έχει στήσει ένα νέο χρηματιστήριο πώλησης και αγοράς “φρέσκου” αέρα, όπου οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο από τα όρια, που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει, τους πληρώνουν πρόστιμα. Εναλλακτικά μπορούν να αγοράσουν φρέσκο αέρα από κάποια άλλη χώρα που έχει “περίσσευμα” καθαρού αέρα! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο “οικολογικού” παζαριού, ο ΣΕΕΠΕ ισχυρίζεται πως οι προτάσεις του για μείωση των ορίων ταχύτητας θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης κατά 12% και βενζίνης κατά 18%.
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Ήρθε το τέλος. Ήρθε το τέλος!

Μείωση των ορίων ταχύτητας στα 30km/h ζητάει από τον υπουργό ο ΣΕΕΠΕ | MOTOMAG


Με ένα βαρύ πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των μελών του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, προτείνουν στον Υπουργό να επιβληθεί μείωση των ορίων ταχύτητας στα 30km/h εντός πόλεων και στα 110km/h στις εθνικές οδούς. Ο ΣΕΕΠΕ είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Ε.Ε. για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις χώρες-κράτη μέλη, σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσει βαριά ρυπο-πρόστιμα. Θυμίζουμε πως η παγκόσμια πολιτική-οικονομική ελίτ έχει στήσει ένα νέο χρηματιστήριο πώλησης και αγοράς “φρέσκου” αέρα, όπου οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο από τα όρια, που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει, τους πληρώνουν πρόστιμα. Εναλλακτικά μπορούν να αγοράσουν φρέσκο αέρα από κάποια άλλη χώρα που έχει “περίσσευμα” καθαρού αέρα! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο “οικολογικού” παζαριού, ο ΣΕΕΠΕ ισχυρίζεται πως οι προτάσεις του για μείωση των ορίων ταχύτητας θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης κατά 12% και βενζίνης κατά 18%.
Ο ΣΕΕΠΕ ως τι και γιατί είναι αυτός "υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Ε.Ε"; Γιατί θα πληρώσει αυτός τα προστίματα; Με τα ηλεκτροκίνητα τι θα γίνει; Με τους τεράστιους διαφυγόντες φόρους από τη μείωση των καυσίμων τι γίνετε;

Δε βρήκα κάτι σχετικό στο site του ΣΕΕΠΕ... μπας κι είναι μούφα είδηση;
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Η Αύξηση του Μεριδίου Ηλεκτροπαραγωγής από Πυρηνική Ενέργεια Κρίνεται Απαραίτητη για την Επίτευξη των Στόχων του 2050

Η επίτευξη των στόχων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2050, και που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια στρατηγική που αποβλέπει στην μεγάλης κλίμακας διεισδηση των ΑΠΕ, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες και την χρήση υδρογόνου βρέθηκαν στο στόχαστρο εκπροσώπων της πυρηνικής βιομηχανίας σε ημερίδα που οργανώθηκε στο Λονδίνο από το New Nuclear Watch Institute, την περασμένη Τετάρτη (6/11).

Το Forum με θέμα "Nuclear Energy as Part of Europe´s Energy Mix" συγκέντρωσε μερικούς από τους ισχυρότερους παίκτες της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας, με προεξέχοντες την Γαλλική EDF και την CGN UK που ήσαν και από τους βασικούς χορηγούς της εκδήλωσης.


Όπως υποστηρίχθηκε κατά την διάρκεια του φόρουμ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην αυξημένη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, που μαζί με τις ΑΠΕ παραμένει, προς το παρόν, η μόνη άλλη πηγή καθαρής ενέργειας με μηδενικούς ρύπους, είναι όχι μόνο διφορούμενη όπως εμφανίζεται στις περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και αρκετές φορές εχθρική στην πράξη. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με την πλουσιοπάροχη στήριξη που παρέχει η Ε. Επιτροπή σε πολιτικές και δράσεις υποστηρικτικές των ΑΠΕ, δεν υπάρχει αντίστοιχη στήριξη στην πυρηνική ενέργεια η οποία εμφανίζεται να ανταγωνίζεται τις ανανεώσιμες πηγές. Όμως, όπως τόνισαν πολλοί απο τους συμμετέχοντες στην ανωτέρω εκδήλωση, η σημερινή πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δίκτυα, στερείται οράματος και προοπτικής καθώς τα υπάρχοντα συστήματα είναι υπερφορτωμένα και οι προβλέψεις για την επάρκεια και την κάλυψη φορτίων βάσης είναι τελείως ανεπαρκείς. Για αυτό και το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εκτενή blackout σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι οι πυρηνικές μονάδες συνδυάζουν ενεργειακή ασφάλεια (συνεχής παραγωγή και προβλέψιμο κόστος) και μηδενικές εκπομπές, σήμερα, με εξαίρεση την Γαλλία, την Βρετανία και την Φινλανδία και ορισμένες χώρες στην Κεντρική Ευρώπη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απέχουν από την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες καλύπτουν ένα σοβαρό ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής τους από πυρηνική ενέργεια,όπως λχ. η Γαλλία με 70%, η Σλοβακία με 55%, η Ουγγαρία με 50%, το Βέλγιο και η Σουηδία με 40%, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία με 30% έως 35%, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ρουμανία με 18% έως 20% , ενώ η Γερμανία που έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την συνέχιση λειτουργίας των πυρηνικών της μονάδων, εξακολουθεί να καλύπτει το 15% της ηλεκτροπαραγωγής της από αυτές.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάλυση του ΙΕΝΕ για το "Decarbonising SE Europe and the Role of Nuclear Energy", όπου η αυξημένη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης αναδεικνύεται κλειδί για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2050, ενώ παράλληλα διευκολύνει την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό δίκτυο. Σήμερα η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σχεδόν το 7,0% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης και το 16,0% της ηλεκτροπαραγωγής στην ευρύτερη περιοχή (μη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας). Εάν όμως μέχρι το 2030 προστεθεί νέα εγκατεστημένη ισχύς, όπως ήδη προγραμματίζεται, από πυρηνικές μονάδες σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία τότε το ποσοστό στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας το 20,0%.

Άκρως διαφωτιστική ήταν και η παρουσίαση του ΙΕΑ αφού με πληθώρα στοιχείων προβλήθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κρίσιμος ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή. Όπως αποδεικνύεται (βλέπε γράφημα 1)


Γράφημα 1: Low-carbon electricity generation in advanced economies by source, 2018 (Πηγή: Nuclear Power in a Clean Energy System, ΙΕΑ, 2019)
η πυρηνική ενέργεια σήμερα παρέχει το μεγαλύτερο όγκο, σε απόλυτους αριθμούς, του παραγόμενου ηλεκτρισμού μηδενικών ρύπων, ενώ χωρίς την συμβολή της πυρηνικής ενέργειας κατά τα τελευταία 25 χρόνια, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα ήσαν 20% ποιό υψηλές (βλέπε γράφημα 2).


Γράφημα 2: Cumulative CO2 emissions avoided by global nuclear power to date (Πηγή: Nuclear Power in a Clean Energy System, ΙΕΑ, 2019)
Τέλος, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι μόνο με αυξημένη χρήση πυρηνικής ενέργειας είναι δυνατόν η επίτευξη του σεναρίου βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2040, ( με επίτευξη του στόχου για άνοδο της θερμοκρασίας κατα +1,5 C) όπου η ηλεκτροπαραγωγή απο πυρηνικά εκτιμάται ότι θα φθάσει τις 2,300 Twh (βλέπε γράφημα 3)


Γράφημα 3: Nuclear power production in advanced economies by scenario (Πηγή: Nuclear Power in a Clean Energy System, ΙΕΑ, 2019)
Τέλος, τον απόλυτα θετικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην προώθηση των ΑΠΕ, αφού αυτή μόνο εξασφαλίζει φορτία βάσης με μηδενικές εκπομπές, τονίζει με ανακοίνωση του, το New Nuclear Watch Institute, το οποίο υποστηρίζει ότι η επίτευξη μείωσης των εκπομπών κατά 90% μέχρι το 2050 δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια σοβαρή συνεισφορά της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής.


Πηγή: Η Αύξηση του Μεριδίου Ηλεκτροπαραγωγής από Πυρηνική Ενέργεια Κρίνεται Απαραίτητη για την Επίτευξη των Στόχων του 2050
 
Τελευταία επεξεργασία:

boxer

Μέλος
Περιοχή
Αττικοβοιωτία!!!
Όνομα
Νικος
Μοτό
R1200GS
Πόλεμος γίνεται!!!!
Πόλεμος συμφερόντων και ποιος θα επικρατήσει με την μεγαλύτερη μερίδα...... πόλεμος σε όλα τα επίπεδα, σε βάρος μας πάντα!!!!!!
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Την είδηση για τους 11+ χιλιάδες επιστήμονες οι οποίοι συνυπέγραψαν μία διακήρυξη για τη δήθεν κλιματική κρίση τη θυμάστε;

Πόσο αξιόπιστη ήταν η συγκεκριμένη λίστα;

Τόσο αξιόπιστη ώστε να την υπογράψει και ο Μίκυ Μάους…
Καλά διαβάσατε!
Ο Micky Mouse, καθηγητής του «Mickey Mouse Institute for the Blind, Namibia»!!!
Προφανώς κάποιοι με απίστευτο χιούμορ θέλησαν να κάνουν πλάκα και να δοκιμάσουν τη διαδικασία με την οποία πραγματοποιήθηκε η επιλογή των υπογραφόντων. Έτσι, κάποιος υπέγραψε επίτηδες ως «Micky Mouse». Η είδηση έχει γίνει viral στο tweet.
Στην Ελλάδα δεν ακούστηκε η είδηση, αντιθέτως με τα διεθνή
ΜΜΕ, π.χ Skynews της Αυστραλίας: https://www.youtube.com/watch?v=APDgD6sHPQk

Όποιος νάνε υπέγραφε τη συγκεκριμένη διακήρυξη για τη δήθεν κλιματική κρίση. Ακόμη και ο Micky Mouse!
Άντε και στον Ποπάυ !!!

και -ως δια μαγείας- η επίσημη λίστα με τις υπογραφές για να το διασταυρώσω είναι...currently unavailable!

Signatures unavailable | World Scientists' Warning to Humanity


Εν τω μεταξύ, τις υπογραφές επικαλούνται "σοβαρά" επιστημονικά άρθρα για να ενισχύσουν τη θέση τους (aka τον τρόμο...)...

World Scientists’ Warning of a Climate EmergencyΠηγές: World Scientists' Warning to Humanity - Wikipedia
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Όρη Βάλτου: Κατεδαφίστηκε περιοχή NATURA, για 16 ανεμογεννήτριες!*κι αυτό είναι μόνο η αρχή

Δεν το χωράει ο νους αυτό που γίνεται στο όνομα της «προστασίας του πλανήτη». Τα τελευταία 1-2 χρόνια πραγματοποιείται μια μαζική επιδρομή από πάσης φύσεως απατεώνες και κερδοσκόπους ενεργειακών (δήθεν) εταιριών, σε όλα βουνά της χώρας, με στόχο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μαζί τους, και οι ντόπιοι ξεπουλημένοι κάθε περιοχής, που τώρα θα κάνουν χρυσές δουλειές ξεσκουριάζοντας τα μηχανήματά τους και δείχνοντας στους συγχωριανούς τους πόσο «μάγκες» είναι, που βγάζουν έτσι το μεροκάματο και διαδίδουν πόσο καλές είναι οι ανεμογεννήτριες.

Είναι ξεκάθαρο πως και οι μεν (ενεργειακές εταιρίες) και οι δε (εργολάβοι κτλ.) , δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος. Δεν τους νοιάζει κάτι άλλο πέρα από αυτό. Τόσο κοντόφθαλμοι. Δεν τους νοιάζει αν αυτό που κάνουν για δικό τους κέρδος προκαλεί οικονομική ζημιά σε όλους μας (φόρος ΕΤΜΕΑΡ) χωρίς κάποιο γενικό όφελος, ούτε αν προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη καταστροφή σε ανέγγιχτα και πανέμορφα μέρη. Δεν τους νοιάζει αν πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές (όταν ακούν αυτή την φράση βάζουν τα γέλια), άλλωστε όπως λένε κι αυτοί για να.. τις «προστατέψουν» κάνουν ό,τι κάνουν.

Κάπου εδώ πετάγονται οι κλασσικοί και κουτοπόνηροι εξυπνάκηδες που πετάν μαργαριτάρια του στυλ «εσείς τι προτιμάτε; λιγνίτη και καρκίνο;», «θέλετε να καταστραφούν κι άλλο η Κοζάνη και η Πτολεμαϊδα;». Φυσικά και ΌΧΙ! Αυτό που προτιμάμε είναι να μην γινόμαστε κορόιδα πιστεύοντας ότι με τα αιολικά θα σωθούμε και ότι θα κοπεί μαχαίρι ο λιγνίτης. Αυτό που ΔΕΝ θέλουμε, είναι περιοχές όπως τα Όρη Βάλτου (και γενικά, το παρθένο φυσικό περιβάλλον) να καταντήσουν σαν την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Καταλάβετε επιτέλους, ότι δεν στέκει καθόλου να θες να καταστρέψεις μια ανέγγιχτη περιοχή επειδή είναι ήδη κατεστραμμένη κάποια άλλη! Τότε θα έχεις δύο κατεστραμμένες περιοχές... αλλά άντε να τους το εξηγήσεις.


ΤΙ ΈΓΙΝΕ ΣΤΑ ΌΡΗ ΒΑΛΤΟΥ

Βιασμός της φύσης. Μια πανέμορφη περιοχή που είχε μείνει ξεχασμένη και εντελώς ανεπηρέαστη από παντός είδους ανθρώπινη παρέμβαση, κατάντησε βιομηχανική ζώνη και εργοστάσιο - εργοτάξιο, προκειμένου να πλουτίσει η εταιρία Business Energy, μαζί με όλους τους παρατρεχάμενους εργολάβους και επιχειρηματίες που υλοποίησαν αυτό το αίσχος.


γαβρογο ορη βαλτου
Το αίσχος στο Γάβροβο


Το αίσχος στο Χιονάκι


γαβρογο ανεμογεννητριες καταστροφη
Το αίσχος συνολικάΤοποθετήθηκαν 10 ανεμογεννήτριες στην κορυφή Γάβροβο (1.781m) και 6 ανεμογεννήτριες στην κορυφή Χιονάκι (1.507m). Δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας ανοίχτηκαν μέσα σε παρθένα δάση και σε απάτητες πλαγιές, χιλιάδες τόννοι (ενισχυμένου με χάλυβα) σκυροδέματος φυτεύτηκαν μια για πάντα στις κορυφογραμμές. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν εγκατασταθούν και οι 130 (περίπου) ανεμογεννήτριες στα Όρη Βάλτου, όπως βλέπουμε στον χάρτη της ΡΑΕ ότι σχεδιάζεται να γίνει...

Και οι δύο αυτές κορυφές, όπως και ολόκληρη η οροσειρά του Βάλτου (σε Άρτα & Αιτ/νία), μαζί με την κοιλάδα του Αχελώου και τα βουνά Μυρμιτζάλα και Κοκκινόλακος, βρίσκονται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και προστατευόμενης περιοχής, ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, με την κωδική ονομασία "GR2110006 - KOILADA ACHELOOU KAI ORI VALTOU" (δείτε περισσότερα εδώ).

Η αδειοδότηση τέτοιων έργων σε τέτοιες περιοχές στην Ελλάδα, γίνεται εύκολα, ύστερα από εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ειδικών οικολογικών αξιολογήσεων (ΕΟΑ) που συνήθως συντάσσονται με το αζημίωτο και «υπό την επίβλεψη» των εμπλεκόμενων εταιριών έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και να είναι υλοποιήσιμο το έργο. Σκέτη χαρτούρα, και από ουσία τίποτα. Υποτίθεται επίσης, ότι κατά την διάρκεια των έργων τηρούνται κάποιοι περιβαλλοντικοί όροι που ελαχιστοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από αυτά. Δείτε λοιπόν πόσο «ελαχιστοποιείται» η καταστροφή και πως μεταφράζονται σε πράξεις όσα αναφέρουν οι μελέτες:


ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΌΡΗ ΒΑΛΤΟΥ
ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA:


Για τρομερές (κυριολεκτικά!) φωτογραφίες ΕΔΩ
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Άρθρο για ένα... άρθρο που είχε ανέβει κι εδώ προ καιρού...

Το άρθρο που ανέβασε και μετά κατέβασε το energypress
ΑΠΕ, Κλιματική Αλλαγή και η αντιμετώπιση των Αιολικών Πάρκων από την δικαστική εξουσία και τους πολίτες. Στοιχεία από την περίπτωση της Εύβοιας.


Το άρθρο αυτό, λέει αυτά που θεωρώ προφανή, τεκμηριωμένα εκ των προτέρων από στοιχειώδη φυσική και αριθμητική και τεκμηριωμένα από έγκριτες, έγκυρες και αδιαμφισβήτητες ειδήσεις εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια (σε εξειδικευμένες δημοσιεύσεις) και τουλάχιστον 3 χρόνια σε απλά και σοβαρά ΜΜΕ της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Στον Δ. Σουφλέρη που φαίνεται να απορεί για την έλλειψη επιστημονικού ή ...δημοκρατικού διαλόγου, την συμπάθειά μου, αλλά δεν υπάρχει διάλογος. Δεν τολμούν να έχουν διάλογο. Ξέρουν ότι οι ΑΠΕ είναι απλά μηχανάκι να παίρνουν ποσοστά από Γερμανικούς κεφαλικούς φόρους που παριστάνουν τις "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας". Ξέρουν ότι οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καύσιμα -- είδα τα θλιβερά τους επιχειρήματα στην σχετική ανάρτηση. Ξέρουν ότι δεν υπάρχουν χωρίς επιδοτήσεις -- απόδειξη οι παρατάσεις του Σταθάκη και του Χατζιδάκη και οι δήθεν πλειστηριασμοί αλλά με ελάχιστες τιμές.

Οι ΑΠΕτζήδες μας είναι η λέρα που κατασκευάστηκε επί ΠΑΣΟΚ και ειδικά επί Σημίτη. Χωματουργοί Γ' κατηγορίας και τέως λαθρέμποροι, μερικοί πιο χυδαίοι από τους άλλους, άλλα όλοι τα ίδια, που είδαν ευκαιρία σε μεσιτείες και χρήση των χωματουργικών που τους ξέμειναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αξιοποίηση των υπαλλήλων που έχουν "φτιάξει" και ελέγχουν μέσα στα Υπουργεία, στην ΡΑΕ και στην ΔΕΗ. Ελπίζουν στο 10-20% από τα 2 δις που ξέρουμε ότι πετάμε σε ΑΠΕ. Οι Κυβερνήσεις τους τα δίνουν είτε επειδή για αυτό εκλέχτηκαν, είτε επειδή παραμυθιάζονται ότι έτσι θα σώσουν τον ενεργειακό κλάδο όπως ...έσωσαν τον τραπεζικό! Το σώσατε ωρέ το τραπεζικό? Έτσι θα σώσετε και το ενεργειακό.

Με αφήνουν αδιάφορο τα βουνά και οι Νατούρες και το Κλίμα. Δηλαδή προτιμώ τα ελεύθερα βουνά, την Ελληνική ύπαιθρο όπως την ήξερα και είμαι πιστός οπαδός της ιδέας ότι το Κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, ζούσα το 1975, το CO2 είναι μάλλον κομψή δικαιολογία για φορολόγηση της ενέργειας και οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές CO2, αλλά οι φόροι και οι υφέσεις είναι μανούλες για να μειώσουν κατανάλωση καυσίμων.

Αλλά οι ιδιοκτήτες του κάθε energypress δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες της ΕΛΕΤΑΕΝ, Γερμανοί εξαγωγείς ενεργειακά άχρηστων σκουπιδιών, με ποσοστά σε ντόπιους μαυραγορίτες που θα διαλύσουν, κυριολεκτικά την Ελλάδα, για την ψευδαίσθηση ότι θα ζήσουν άλλη μία μέρα.

Πληρώνουμε ήδη 2 δις για ΑΠΕ. Και θα διπλασιαστεί ο λογαριασμός. Συν πληρώνουμε για αέριο που είναι η βαθύτερη διαπλοκή. Ο μόνο λόγος που το ρεύμα δεν έχει εκτιναχτεί στα ύψη είναι επειδή οι Βούλγαροι είναι φτωχότεροι από εμάς και τους περισσεύει φτηνό ρεύμα που εισάγουμε εμείς -- κάτι σαν τα αμνοερίφια του Πάσχα, για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές.

Στην Κυβέρνηση το λέω πια ωμά, αν ακούνε και μπορεί να ακούνε αλλά δεν τολμάνε:

  • Φορολογείστε μας 3, 4, 5 όσα δις τον χρόνο. Φόρο στο αλάτι, κεφαλικό φόρο, ό,τι θέλετε.
  • Μοιράστε τα 3, 4, 5 δις όπου εσείς θέλετε, σε Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους, σκατάδες, πιτσικόμηδες, λαμόγια, σκεπατζήδες, δασάρχες, επίορκους και σε όποιον εσείς γουστάρετε (και στους "δημοσιογράφους" του κάθε energypress, Σκάει, ΡΑΕ, παράγοντες φυσικού αερίου, ΕΛΕΤΑΕΝ) κλπ. Κρατήστε και τα ποσοστά σας εάν σας τα έχουν τάξει, εάν δεν σας έχουν τάξει, συγγνώμη.
  • Ξηλώστε και πετάξτε κάθε τι που λέγεται "μηχάνημα ΑΠΕ". Τον συρφετό των ΑΠΕτεώνων θα τον ταΐζετε χωρίς τις ΑΠΕ, από τα 5 δις ετησίως.
  • Θα μας βγει πιο φθηνά το ρεύμα και θα έχουμε γλυτώσει την χώρα μας. Κάτι σαν να πληρώνουμε για το μολύβι για να μην ξηλώνουν τον Παρθενώνα.
Μπορεί να μην αναφέρουν σήμερα τα Ελληνικά ΜΜ"Ε" την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν κρύβεται, έχουν γραφτεί πολλά, και στο εξωτερικό, κάποια στιγμή κάποιος θα σας πει "μα σάς τα έλεγα". Ξέρω, θα είστε αλλού, δεν θα σας νοιάζει. Αλλά η ζημιά στην χώρα θα είναι εκεί να το θυμίζει.

Θα είμαι υποστηρικτής κεφαλικού φόρου 3-5 δις ετησίως για να προλάβουμε την ζημιά -- θα πληρώνουμε 3-5 δις, ούτως ή άλλως...

Θα αρχίσω να λέω "Σώστε το Κλίμα, βάλτε φόρο 5 δις ετησίως και αφήστε ήσυχα τα βουνά"

Μεταξύ μας, αγαπητέ κ. Σουφλέρη, τα περί Κλίματος είναι πια θρησκεία. Θα τολμούσατε να αμφισβητήσετε την σωτηρία της ψυχής σε παπάδες του Θεοδόσιου του Μέγα? Κάπως έτσι ... ΔΕΝ χρειάζεται να ασχολούμαστε με το Κλίμα... Οι ΑΠΕ δεν κάνουν τίποτα για να το βελτιώσουν. Απλά επιδοτούν τους Γερμανούς, το Γερμανικό Κλίμα.


Posted by archaeopteryx at 11:47 π.μ.
 

RIGGER

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
ΗΛΙΑΣ
Μοτό
Dominator 650 ζωηρό
XLV 650 Transalp εντελώς χρεπι
Άρθρο για ένα... άρθρο που είχε ανέβει κι εδώ προ καιρού...

Το άρθρο που ανέβασε και μετά κατέβασε το energypressΑΠΕ, Κλιματική Αλλαγή και η αντιμετώπιση των Αιολικών Πάρκων από την δικαστική εξουσία και τους πολίτες. Στοιχεία από την περίπτωση της Εύβοιας.

Το άρθρο αυτό, λέει αυτά που θεωρώ προφανή, τεκμηριωμένα εκ των προτέρων από στοιχειώδη φυσική και αριθμητική και τεκμηριωμένα από έγκριτες, έγκυρες και αδιαμφισβήτητες ειδήσεις εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια (σε εξειδικευμένες δημοσιεύσεις) και τουλάχιστον 3 χρόνια σε απλά και σοβαρά ΜΜΕ της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Στον Δ. Σουφλέρη που φαίνεται να απορεί για την έλλειψη επιστημονικού ή ...δημοκρατικού διαλόγου, την συμπάθειά μου, αλλά δεν υπάρχει διάλογος. Δεν τολμούν να έχουν διάλογο. Ξέρουν ότι οι ΑΠΕ είναι απλά μηχανάκι να παίρνουν ποσοστά από Γερμανικούς κεφαλικούς φόρους που παριστάνουν τις "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας". Ξέρουν ότι οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καύσιμα -- είδα τα θλιβερά τους επιχειρήματα στην σχετική ανάρτηση. Ξέρουν ότι δεν υπάρχουν χωρίς επιδοτήσεις -- απόδειξη οι παρατάσεις του Σταθάκη και του Χατζιδάκη και οι δήθεν πλειστηριασμοί αλλά με ελάχιστες τιμές.

Οι ΑΠΕτζήδες μας είναι η λέρα που κατασκευάστηκε επί ΠΑΣΟΚ και ειδικά επί Σημίτη. Χωματουργοί Γ' κατηγορίας και τέως λαθρέμποροι, μερικοί πιο χυδαίοι από τους άλλους, άλλα όλοι τα ίδια, που είδαν ευκαιρία σε μεσιτείες και χρήση των χωματουργικών που τους ξέμειναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αξιοποίηση των υπαλλήλων που έχουν "φτιάξει" και ελέγχουν μέσα στα Υπουργεία, στην ΡΑΕ και στην ΔΕΗ. Ελπίζουν στο 10-20% από τα 2 δις που ξέρουμε ότι πετάμε σε ΑΠΕ. Οι Κυβερνήσεις τους τα δίνουν είτε επειδή για αυτό εκλέχτηκαν, είτε επειδή παραμυθιάζονται ότι έτσι θα σώσουν τον ενεργειακό κλάδο όπως ...έσωσαν τον τραπεζικό! Το σώσατε ωρέ το τραπεζικό? Έτσι θα σώσετε και το ενεργειακό.

Με αφήνουν αδιάφορο τα βουνά και οι Νατούρες και το Κλίμα. Δηλαδή προτιμώ τα ελεύθερα βουνά, την Ελληνική ύπαιθρο όπως την ήξερα και είμαι πιστός οπαδός της ιδέας ότι το Κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, ζούσα το 1975, το CO2 είναι μάλλον κομψή δικαιολογία για φορολόγηση της ενέργειας και οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές CO2, αλλά οι φόροι και οι υφέσεις είναι μανούλες για να μειώσουν κατανάλωση καυσίμων.

Αλλά οι ιδιοκτήτες του κάθε energypress δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες της ΕΛΕΤΑΕΝ, Γερμανοί εξαγωγείς ενεργειακά άχρηστων σκουπιδιών, με ποσοστά σε ντόπιους μαυραγορίτες που θα διαλύσουν, κυριολεκτικά την Ελλάδα, για την ψευδαίσθηση ότι θα ζήσουν άλλη μία μέρα.

Πληρώνουμε ήδη 2 δις για ΑΠΕ. Και θα διπλασιαστεί ο λογαριασμός. Συν πληρώνουμε για αέριο που είναι η βαθύτερη διαπλοκή. Ο μόνο λόγος που το ρεύμα δεν έχει εκτιναχτεί στα ύψη είναι επειδή οι Βούλγαροι είναι φτωχότεροι από εμάς και τους περισσεύει φτηνό ρεύμα που εισάγουμε εμείς -- κάτι σαν τα αμνοερίφια του Πάσχα, για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές.

Στην Κυβέρνηση το λέω πια ωμά, αν ακούνε και μπορεί να ακούνε αλλά δεν τολμάνε:

  • Φορολογείστε μας 3, 4, 5 όσα δις τον χρόνο. Φόρο στο αλάτι, κεφαλικό φόρο, ό,τι θέλετε.
  • Μοιράστε τα 3, 4, 5 δις όπου εσείς θέλετε, σε Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους, σκατάδες, πιτσικόμηδες, λαμόγια, σκεπατζήδες, δασάρχες, επίορκους και σε όποιον εσείς γουστάρετε (και στους "δημοσιογράφους" του κάθε energypress, Σκάει, ΡΑΕ, παράγοντες φυσικού αερίου, ΕΛΕΤΑΕΝ) κλπ. Κρατήστε και τα ποσοστά σας εάν σας τα έχουν τάξει, εάν δεν σας έχουν τάξει, συγγνώμη.
  • Ξηλώστε και πετάξτε κάθε τι που λέγεται "μηχάνημα ΑΠΕ". Τον συρφετό των ΑΠΕτεώνων θα τον ταΐζετε χωρίς τις ΑΠΕ, από τα 5 δις ετησίως.
  • Θα μας βγει πιο φθηνά το ρεύμα και θα έχουμε γλυτώσει την χώρα μας. Κάτι σαν να πληρώνουμε για το μολύβι για να μην ξηλώνουν τον Παρθενώνα.
Μπορεί να μην αναφέρουν σήμερα τα Ελληνικά ΜΜ"Ε" την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν κρύβεται, έχουν γραφτεί πολλά, και στο εξωτερικό, κάποια στιγμή κάποιος θα σας πει "μα σάς τα έλεγα". Ξέρω, θα είστε αλλού, δεν θα σας νοιάζει. Αλλά η ζημιά στην χώρα θα είναι εκεί να το θυμίζει.

Θα είμαι υποστηρικτής κεφαλικού φόρου 3-5 δις ετησίως για να προλάβουμε την ζημιά -- θα πληρώνουμε 3-5 δις, ούτως ή άλλως...

Θα αρχίσω να λέω "Σώστε το Κλίμα, βάλτε φόρο 5 δις ετησίως και αφήστε ήσυχα τα βουνά"

Μεταξύ μας, αγαπητέ κ. Σουφλέρη, τα περί Κλίματος είναι πια θρησκεία. Θα τολμούσατε να αμφισβητήσετε την σωτηρία της ψυχής σε παπάδες του Θεοδόσιου του Μέγα? Κάπως έτσι ... ΔΕΝ χρειάζεται να ασχολούμαστε με το Κλίμα... Οι ΑΠΕ δεν κάνουν τίποτα για να το βελτιώσουν. Απλά επιδοτούν τους Γερμανούς, το Γερμανικό Κλίμα.


Posted by archaeopteryx at 11:47 π.μ.
Ποιος ειναι αυτος ο κυριος να τον αγκαλιασω σφικτα και να του πω οτι λεει οσα λεω και θελω να πω χρονια τωρα.
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Απαλλάσσουν την Eldorado Gold και από την υποχρέωση εγγύησης

Ακόμη μια ευνοϊκή διάταξη για την Εldorado Gold τρύπωσε στη Βουλή μέσω του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που κατάθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, απαλλάσσεται η εταιρεία από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, ως εγγύηση για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της.


Η ανακοίνωση της Κυριακής Μάλαμα:

«Στο νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και μία διάταξη στο άρθρο 40, με την οποία απαλλάσσεται η eldorado από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, ως εγγύηση για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της.

Η εταιρία περιέφερε επί χρόνια αυτό το αίτημα εξαίρεσης για μία υποχρέωση που απορρέει από τους περιβαλλοντικούς όρους της αδειοδότησής της. Το αίτημά της ήταν πάντοτε η κατάργηση της υποχρέωσης δέσμευσης αυτού του ποσού κι άρα η άρση της υποχρέωσής της να κάνει περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Η εξέλιξη αυτή, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ως «άρση γραφειοκρατικών βαρών» οδηγεί σε ανεξέλεγκτη απόθεση τοξικών στον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα κι αλλού, καθώς πλέον δεν θα έχει κανένα λόγο η εταιρία να σεβαστεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, διότι σε κάθε περίπτωση δεν θα κληθεί να πληρώσει.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα τεθεί εκτός από την Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, στην μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις εξορύξεις χρυσού».Απαλλάσσουν την Eldorado Gold και από την υποχρέωση εγγύησης
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
Ευτυχώς, υπάρχει κι η άλλη πλευρά...διαλέγουμε και παίρνουμε λοιπόν...

Our Balkans - Τα δικά μας ΒαλκάνιαΚαλημέρα! Αυτή είναι η Ναντέζντα (Ελπίδα). Το πρώτο μωρό βίσονας που γεννιέται στα Βαλκάνια μετά τον Μεσαίωνα. Ο ευρωπαϊκός βίσονας που εξαφανίστηκε τελειωτικά στα μέσα του 20ου αιώνα, όμως στα Βαλκάνια αποτελεί παρελθόν ήδη από τον Μεσαίωνα λόγω του ανεξέλεγκτου κυνηγιού, επανεισήχθη στη βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης πριν από έξι χρόνια.
Φέτος, πριν από ένα μήνα, γεννήθηκε ο πρώτος βαλκανικός βίσονας στη φύση και εδώ και ένα μήνα περίπου περιδιαβαίνει την οροσειρά της Ροδόπης μαζί με καμιά δεκαριά ακόμη μεγάλους βίσονες. Το είδος θεωρείται "κλειδί" για τα οικοσυστήματα της περιοχής μας και γίνεται προσπάθεια να σταθεροποιηθεί ένας πληθυσμός που θα επιτρέψει την φυσική συνέχειά του.

Η Ναντέζντα, λοιπόν, έφερε την ελπίδα. Έτσι, καμιά φορά, η ιστορία που μοιάζει να έχει διακοπεί οριστικά, ξαναρχίζει. Κι η Ναντέζντα μας θυμίζει κάτι ακόμη. Ότι ο άνθρωπος, στις καλές στιγμές του, μπορεί να κάνει "θαύματα". Εμείς χαιρόμαστε διπλά όταν τέτοια όμορφα "θαύματα" συντελούνται στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, γιατί αποτελούν μια υπενθύμιση των δυνατοτήτων της περιοχής για το μέλλον αλλά και της ομορφιάς της στο παρόν.

Η Μαρία Τοντόροβα, συμπατριώτισσα της Ναντέζντα, κλείνει το γνωστό βιβλίο της "Βαλκάνια: Η δυτική φαντασίωση" γράφοντας πως:

"Αν η Ευρώπη έχει καταφέρει να δημιουργήσει όχι μόνο τον ρατσισμό αλλά και τον αντιρατσισμό, όχι μόνο τον μισογυνισμό αλλά και το φεμινισμό, όχι μόνο τον αντισημιτισμό αλλά και την απέχθεια προς αυτόν, τότε αυτό που ονομάζεται "βαλκανισμός" δεν έχει βρει ακόμη το συμπληρωματικό και εξευγενιστικό του αντίθετο"

Κι εμείς, για να παραφράσουμε τη ρήση του Αλμπέρ Καμύ για τον Σίσυφο θα λέγαμε:

"Πρέπει να φανταστούμε τα Βαλκάνια ευτυχισμένα"

Υ.Γ.
Η παρούσα ανάρτηση είναι εορταστική καθώς η σελίδα μας έφτασε και ξεπέρασε τους 5.000 ακόλουθους. Ελπίζουμε να σας κρατάμε καλή παρέα και να συνεχίσουμε με ακόμα περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες και ιστορία από τα Βαλκάνια. Σας ευχαριστούμε πολύ για το ωραίο κλίμα που διατηρείτε κάτω από τις αναρτήσεις.

Υ.Γ.2
Πάρτε κι ένα βουλγάρικο παραδοσιακό τραγούδι από τη Ροδόπη
https://youtu.be/f-5sbF8WTb0 με πολύ ωραίες φωτογραφίες από τους ανθρώπους της περιοχής.
 

amyroukai

Μέλος
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
pegaso '00, fzs1000 '01
Δεν ξέρω αν έχετε πάρει μυρωδιά, η κλιματική αλλαγή έχει γίνει "κλιματική κρίση", "κλιματικό εγκλημα*" και επειδή ο κόσμος έχει απορρίψει τα αιολικά γράφονται νέα άρθρα "οι επιστήμονες προειδοποιούν για άνοδο της ταχύτητας των ανέμων στα επόμενα χρόνια".
 

rodouma

:::...Road to kNowhere...:::
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Μάνος ️
Μοτό
::..GT..::
...και μη χειρότερα!


Η Ελληνικός Χρυσός είχε εκτρέψει το ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής πνίγηκε στη λάσπη από την υπερχείλιση του ρέματος Μπασδέκη που διασχίζει τον οικισμό. Παρότι είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί η επίπτωση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, του Γηρυόνη, που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 25/11, η μεγαλύτερη καταστροφή είχε ήδη γίνει την Παρασκευή 22/11, από ένα μάλλον ηπιότερο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Ολυμπιάδα έπεσαν περίπου 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα, δηλαδή 100 χιλιοστά βροχής. Ένα καιρικό φαινόμενο ισχυρό αλλά όχι ακραίο, με ακραία επίπτωση. Πρόσφατη διδακτορική διατριβή τεκμηριώνει ότι η έκταση του οικισμού που πλημμύρισε αντιστοιχούσε σε πλημμυρικό φαινόμενο με περίοδο επαναφοράς 1000 χρόνια. Τμήμα του ρέματος είχε εκτραπεί δύο χρόνια νωρίτερα από την Ελληνικός Χρυσός.

Η εκτροπή του ρέματος Μπασδέκη

«Έσπασαν τα αντιστηρίγματα του ρέματος Μπασδέκη στην Ολυμπιάδα» ακούμε και ξανακούμε στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ – μια περίεργη και εκτός πραγματικότητας έκφραση γιατί το ρέμα Μπασδέκη δεν έχει «αντιστηρίγματα». Αυτό που έχει είναι μεταλλεία και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που σήμερα ανήκουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. O Mπασδέκης είναι ένα έντονα τροποποιημένο ρέμα. Από κάτω του υπάρχει το υπόγειο μεταλλείο μικτών θειούχων μεταλλευμάτων της Ολυμπιάδας, το οποίο εκμεταλλεύτηκε μεταξύ 1974-1995 η ΑΕΕΧΠΛ του Μποδοσάκη και ξανάβαλε σε πλήρη λειτουργία η Ελληνικός Χρυσός το 2017. Στην περιοχή των παλαιών εκμεταλλεύσεων έχουν σημειωθεί καθιζήσεις του εδάφους, με αποτέλεσμα να εισέρχεται το επιφανειακό νερό στο υπόγειο μεταλλείο και να εμποδίζει τις εργασίες εκμετάλλευσης. Το 2017-2018, η Ελληνικός Χρυσός κατασκεύασε έργο εκτροπής του άνω ρου του ρέματος Μπασδέκη με σύστημα τσιμεντένιων καναλιών μήκους 850 μέτρων, για να εκτρέψει το νερό μακριά από την περιοχή των καθιζήσεων και το μεταλλείο. Λίγο πιο κοντά στο χωριό, ακριβώς δίπλα στο ρέμα, βρίσκεται μέρος των επιφανειακών εγκαταστάσεων του μεταλλείου όπου μάλιστα η εταιρεία είχε πρόσφατα δημιουργήσει και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το έργο της εκτροπής βρίσκεται δυόμιση χιλιόμετρα μακριά από τη διασταύρωση της Ολυμπιάδας, σε περιοχή με ιδιαίτερα έντονο ανάγλυφο. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν αυτά τα τσιμεντένια κανάλια που «έσπασαν», φαίνεται όμως ότι η υπερχείλιση του ρέματος ξεκίνησε από εκεί ψηλά, γιατί στην πορεία του παρέσυρε και δύο κοντέινερ της εταιρείας που ήταν εγκατεστημένα σε ασφαλές, υποτίθεται, μέρος.


Μήπως η εκτροπή του ρέματος Μπασδέκη ήταν ένα έργο «με καλό σκοπό» – την προστασία των επιφανειακών υδάτων και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων – αλλά τραγικά αποτελέσματα; Μήπως απλά ένας τέτοιος όγκος νερού δεν ήταν δυνατόν να περιοριστεί από τα τσιμεντένια κανάλια μέσα στα οποία έβαλε το ρέμα η εταιρεία;

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό για την Ολυμπιάδα είναι ότι όλο το σύστημα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της έχει τροποποιηθεί από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Προκειμένου να δημιουργηθεί στεγνό περιβάλλον για να λειτουργήσει η εξόρυξη, τα υπόγεια νερά αντλούνται και ο υδροφόρος ορίζοντας ταπεινώνεται κατά εκατοντάδες μέτρα. Αυτό συμβαίνει εδώ και 45 χρόνια. Σήμερα, τα νερά που αντλούνται από το μεταλλείο Ολυμπιάδας ξεπερνούν τα 350 κ.μ./ώρα (εξαιρούνται οι μεγάλες βροχοπτώσεις) ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου αναμένεται ότι θα φτάσουν την τεράστια ποσότητα των 580 κ.μ./ώρα. Τα νερά αυτά απορρίπτονται στο ρέμα Μαυρόλακκα που λόγω της επιπλέον ποσότητας υδάτων έχει μετατραπεί σε κανονικό ποτάμι.

Παρότι δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, υπερχείλισε και ο Μαυρόλακκας την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, περνώντας πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Σταυρού-Ολυμπιάδας ρίχνοντας ένα κομμάτι μικρότερου δρόμου που βρήκε στην πορεία του και, πολύ πιθανόν, μεταφέροντας επικίνδυνα τοξικά υλικά από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στη θάλασσα.Προβλέψιμη η καταστροφή

Ήταν μη αναμενόμενη η καταστροφή στην Ολυμπιάδα; Κάθε άλλο. Τα ρέματα της Ολυμπιάδας, Μαυρόλακκας, Μπασδέκης και Μπαξίνα έχουν ιστορικό σοβαρών πλημμυρικών επεισοδίων: Οκτώβριος 2000, Οκτώβριος 2006, Φεβρουάριος 2010, Σεπτέμβριος 2011, Οκτώβριος 2014, Δεκέμβριος 2014. Ωστόσο, τα ρέματα αυτά καθώς και πλήθος άλλων χειμαρρικών ρεμάτων, γνωστών για την καταστροφική τους δράση, έμειναν εκτός του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής (ΣΔΚΠΛΑ) Κεντρικής Μακεδονίας (EL10). Το γεγονός αυτό επισήμαναν και τοπικοί φορείς της Βόρειας Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τη δημόσια διαβούλευση του ΣΔΚΠΛΑ που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. Εξήγηση δεν δόθηκε. Έτσι, ενώ είναι γνωστό από το πρόσφατο παρελθόν ότι η Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις πλημμύρες, απουσιάζουν από το ΣΔΚΠΛΑ τα ρέματα/χείμαρροι που διέρχονται από τους οικισμούς: Σταυρός, Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Μεγάλη Παναγία, Νέα Μάδυτος, Ιερισσός, Γομάτι. Είναι λοιπόν κροκοδείλια τα δάκρυα των εκπρόσωπων της Περιφέρειας γιατί ο κίνδυνος – από το Μπασδέκη και από άλλα ρέματα – ήταν και είναι γνωστός.

Σε διδακτορική διατριβή με τίτλο «Η πλημμυρογένεση των λεκανών απορροής του ορεινού όγκου Χολομώντα Χαλκιδικής» (2019) του Αριστείδη Καστρίδη, δασολόγου-περιβαλλοντολόγου M.Sc., εξετάστηκαν 15 από αυτά τα, ήδη γνωστά για την καταστροφική τους δράση, ρέματα/χείμαρρους της ΒΑ Χαλκιδικής που αγνοήθηκαν από το ΣΔΚΠΛΑ. Το παρακάτω σχήμα από τη διατριβή απεικονίζει τις περιοχές του οικισμού Ολυμπιάδας με αυξημένη πλημμυρική επικινδυνότητα για τα επόμενα 50, 100 και χίλια έτη.Όλες οι χρωματισμένες περιοχές της ανωτέρω εικόνας, ακόμα και αυτές που αντιστοιχούν στη βροχόπτωση «χιλιετίας», κατακλύστηκαν από λάσπη στις 22 Νοέμβρη – και όχι μόνο αυτές αλλά και ακόμα περισσότερες (εικόνα κάτω). Όμως η βροχόπτωση που έπληξε την Ολυμπιάδα δεν ήταν σε καμία περίπτωση φαινόμενο που συμβαίνει «μια φορά στα 1000 χρόνια».

Η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή έκανε εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου εξετάζοντας παράγοντες όπως τη μορφολογία και το ανάγλυφο της λεκάνης απορροής των ρεμάτων, τις χρήσεις γης, τη φυτοκάλυψη και τις διαστάσεις των διατομών των τεχνικών έργων που υπάρχουν στην πορεία των ρεμάτων. Δεν ελήφθη υπ’οψιν το μήκους 850 μέτρων έργο εκτροπής στον άνω ρου του ρέματος Μπασδέκη, μερικά χιλιόμετρα ψηλότερα, που μάλλον δεν ήταν γνωστό στον ερευνητή. Τα πλάνα από το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από την Ολυμπιάδα την επομένη της καταστροφής θα φανέρωναν τι πραγματικά συνέβη αλλά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η εταιρεία υπόσχεται ότι τα έργα της στη Χαλκιδική είναι ικανά να αντέξουν πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά στα 200 χρόνια. Αλλά αφ’ενός αυτά είναι πλέον πολύ συχνά, καθώς η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της και αφ’ετέρου οι επιπτώσεις τους συχνά μεγεθύνονται από διάφορους άλλους παράγοντες. Επίσης ναι, το δασικό κάλυμμα είναι μια ασπίδα προστασίας για την περιοχή γιατί συγκρατεί τα νερά. Η αφαίρεσή του, είτε λόγω φωτιάς είτε για να ανοίξει ο δρόμος για μεταλλευτική εκμετάλλευση όπως στις Σκουριές, θα έχει αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες. Ένα είναι βέβαιο. Τα έργα αυτά που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με σωρεία παραβάσεων, έργα μεγάλης κλίμακας και υψηλής επικινδυνότητας, είναι ωρολογιακές βόμβες που μπορεί να σκάσουν ανά πάσα στιγμή.Πηγή: Η Ελληνικός Χρυσός είχε εκτρέψει το ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα
 
Top Bottom