Χωμάτινη διάσχιση Ταϋγέτου (Μυστρά, πηγές Μαγγανιάρη, Καταφύγιο, Κουμουστά, Μονή Γολάς, Σπαρτιά εως Μάνη)

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27
Για αρχή, θέλω να ευχαριστήσω τον σπαρτιάτη φίλο εντουρά, Πάνο Πατσάλο για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσε την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το βουνό. Χωρίς τις οδηγίες του, ακόμα θα ψαχνόμουν.

1ο τμήμα, Ταϋγέτη - Πηγές Μαγγανιάρη.

Η βόλτα ξεκινά από τον Μυστρά Λακωνίας. Εχουμε το νου μας για έναν ανηφορικό ασφάλτινο δρόμο, όλο κλειστές φουρκέτες που ανεβάζει προς την Ταϋγέτη. Οπως μπαίνει κανείς στο χωριό Μυστρά, αριστερά υπάρχει μια πλατεία. Ακριβώς πίσω από την πλατεία ξεκινά η ανάβαση. Υπάρχουν ταμπέλες για παιδικές κατασκηνώσεις.

Παραπάνω υπάρχουν δύο επιλογές, η μια περνά από το μοναστήρι της Φανερωμένης και η άλλη, πιο μεγάλη σε km, περνάει έξω από το χωριό Περγανταίικα. Και οι δυο βγάζουν λίγο έξω από το χωριό Αναβρυτή και φυσικά αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο σε όποια από τις δύο προτεινόμενες διαδρομές, θα κατεβείτε στη θέση Μαγγανιάρι.

Θα περάσετε ένα χείμαρρο κάθετα και μετά στάση για να απολαύσετε το μέρος.

Μέσω μονής

Κυκλική

(Θα προσθέσω φωτογραφίες αργότερα)
 
Τελευταία επεξεργασία:

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27
2ο τμήμα, Πηγές Μαγγανιάρη - Καταφύγιο - Κουμουστά - Μονή Γόλας. (όλο χώμα)

Από τις πηγές Μαγγανιάρη, ένα υπέροχο ορεινό μέρος ξεκινά η χωμάτινη ανάβαση προς το καταφύγιο του Ταϋγέτου.



Mπήκα λίγο και σε ένα μονοπάτι (με τα πόδια εννοείται).

Από τη θέση αυτή ξεκινούν μπόλικα πεζοπορικά μονοπάτια και επίσης οι απλοί χωματόδρομοι είναι βατοί για ποδήλατο βουνού. Ως αυτή τη θέση ανεβαίνει και απλό ΙΧ από άσφαλτο. Από το χωριό Παλαιοπαναγιά ευθεία πάνω προς το βουνό, ο ασφάλτινος δρόμος βγάζει (και τελειώνει) στις πηγές Μαγγανιάρη. Αξίζει και μια επίσκεψη με την οικογένεια, το μέρος είναι φανταστικό. Ετσι μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την βόλτα του από εδώ ή να επιστρέψει Σπάρτη από μικρή αλλά ωραία χωμάτινη διαδρομή.

Στην διαδρομή υπάρχουν ταμπέλες οπότε δεν χρειάζεται gps. Αν κάποιος μείνει στον κεντρικό χωματόδρομο δεν χάνεται. Ψηλά στο βουνό, έχει ταμπέλα προς το καταφύγιο. Υπάρχει δασικός δρόμος ως εκεί, αλλά θέλει έμπειρα χέρια ανάλογα την εποχή. Μπορεί να είναι στρωμένος εως τελείως διαλυμένος από τα χιόνια. Αξίζει πάντως μια επίσκεψη. Εγώ δεν τα κατάφερα γιατί είχε πολύ χιόνι.



Απέναντι από το δρόμο που βγάζει στο καταφύγιο έχει ένα σημείο με ωραία θέα.


Γυρνώντας στον κεντρικό χωματόδρομο κατηφορίζουμε από την πίσω μεριά του βουνού. Η θέα είναι μ ο ν α δ ι κ ή. Ομως λίγο παρακάτω η διαδρομή περνά από ενα κομμάτι που κάηκε πριν κάμποσα χρόνια. Το βουνό θα το επαναφέρει, αν το αφήσουμε βέβαια.


Ο κεντρικός δρόμος βγάζει σε μια διασταύρωση λίγο πριν από μια ρεματιά, αν σβήσετε το μοτέρ ακούγονται τα νερά που τρέχουν. Ήσυχο ήσυχο το ποταμάκι, αργοκυλάει το γαλάζιο του νεράκι κτλ κτλ.


Αριστερά και πάλι χωμάτινα μέσα από ένα φαράγγι, θα βγείτε στον παραδοσιακό οικισμό Κουμουστά. Εχει και πλατεία με νερό και πλατάνι για δροσιά. να πάτε, να πάτε...

To φαράγγι από ψηλά

Μέσα στο φαράγγι

Και λίγο παρακάτω, ο παραδοσιακός οικισμός Κουμουστά


Για όσους συνδυάζουν και πεζοπορία
https://i.imgur.com/s9CWMDG.jpg

Δεξιά συνεχίζει η διαδρομή προς το μοναστήρι της Γόλας. Σε διασταύρωση παρακάτω υπάρχει ταμπέλα, για το μοναστήρι πρέπει να κάνετε αριστερά πάνω.

Απέναντι, δηλαδή από εκεί που περάσατε πριν καμμιά ώρα θα αντικρίσετε αυτό:

 
Τελευταία επεξεργασία:

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27
3o τμήμα - Μονή Γόλας - Σπαρτιά - Άρνα

Μονή Γόλας

Όπως κατεβαίνει η διαδρομή από τον Ταϋγετο, λίγο πριν βγούμε άσφαλτο για το μοναστήρι έχει δρόμο που φεύγει δεξιά. Ακολουθούμε τον στενό στριφογυριστό απολαυστικό κατηφορικό χωματόδρομο όπου θα μας βγάλει σε ενα ξέφωτο.

Αν κάνουμε αριστερά ξεκινά ανηφορικός χωματόδρομος που βγάζει στο χωριό Γοράνοι. Από εκεί μέσω ασφάλτινης διαδρομής υπάρχει η δυνατότητα να φτάσετε στο χωριό Άρνα. Αλλά μη το κάνετε γιατί θα χάσετε ένα πολύ-πολύ ωραίο χωμάτινο κομμάτι. Ας υπάρχει η διαδρομή προς Γοράνους, σαν σημείο διαφυγής.

Στο ξέφωτο που γράφω παραπάνω συνεχίζουμε ευθεία. Εδώ ξεκινά το παιχνίδι. Οι δρόμοι είναι στενοί, ανηφοροκατηφορικοί και πνηγμένοι από την βλάστηση. Θα περάσετε μέσα από χείμαρρους, ποταμάμια, και μετά από ένα ψιλοζόρικο ανέβασμα για big on off θα βρείτε διασταύρωση. Εδώ προσοχή μην κάνετε δεξιά γιατί θα χαθείτε σε ένα λαβύρινθο από δρομάκια. Συνεχίστε ευθεία και θα βγείτε μετά από κάμποσο παιχνίδι σε απολαυστικά στενά χωμάτινα δρομάκια, σε αντλιοστάσιο που είναι και το σημείο αναφοράς για να μη χαθείτε. Μετά το αντλιοστάσιο ο δρόμος ανηφορίζει και βγαίνει στο χωριό Σπαρτιά. Αν δεν περάσετε τη ρεματιά που είναι το αντλιοστάσιο, Σπαρτιά δεν έχει.



Για τους λάτρεις της πεζοπορείας να αναφέρω πως από την Σπαρτιά περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Εχω περπατήσει ως τη θέση "Κομμένος Βράχος" και καραλέει. Αν σας δωθεί η ευκαιρία να το κάνετε. Είναι περίπου 1 ώρα και κάτι ως εκεί + την επιστροφή. Φυσικά το μονοπάτι συνεχίζει και πιο πέρα. Μακάρι να μπορέσω κάποτε να βρω παρέα να το περπατήσουμε.

Από την Σπαρτιά ασφάλτινος δρόμος βγάζει στην όμορφη Άρνα. Εδω θέλει στάση, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, μη πω πως αξίζει και διανυκτέρευση. Ενα καφεδάκι, ενας μεζές μετά μπύρας επιβάλλεται...


Από την Άρνα έχει ταμπέλα κοντά στην κεντρική πλατεία, που γράφει προς Παναγιά Γιάτρισσα. Στην Παναγιά πάει και δρόμος και μονοπάτι.
Για την συνέχεια της ονοφάδας πιάνουμε τον κατήφορο, στην αρχή ασφάλτινα και μετά αρχίζει το χώμα. Η γκαζερή χωμάτινη διαδρομή κατεβαίνει σε μια ρεματιά όπου στην διασταύρωση για το χωριό Σελεγούδι πιάνουμε τον ανήφορο δεξιά.
Ακολουθούμε την όμορφη χωμάτινη διαδρομή ως το χωριό και μετά πιάνουμε τη δημοσιά, τον κεντρικό ασφαλτόδρομο δηλαδή, για το χωριό Καστανιά και συνεχίζουμε την ανάβαση ως τη μονή της Παναγιάς Γιάτρισσας. Από εδώ θα μπείτε στο δάσος της Βασιλικής και υπάρχει η δυνατότητα να βγείτε χωμάτινα ως τη Σαϊδόνα, ορεινά της Καρδαμύλης ή μπορείτε να τραβήξετε πάντα από χώμα προς Καστανιά ένα υπέροχο δροσερό χωριό ακόμα και το καλοκαίρι, στα ορεινά της Στούπας.

Αν δεν στρίψετε δεξιά προς Σελεγούδι, η χωμάτινη διαδρομή τελειώνει στο χωριό Κόκκινα Λουριά (λίγο kinky ακούγεται). Από εκεί ενας καρα-στριφτερός supermotard ασφαλτόδρομος βγάζει στο χωριό Αιγιές, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο Σπάρτης Γυθείου. Από τις Αιγιές το Γύθειο είναι 15 λεπτά μακριά. Στα 15 λεπτα είναι μέσα και η παραγγελία για την πρώτη μπύρα, την καλή καθώς και για τα πρώτα μεζεδάκια.
 
Τελευταία επεξεργασία:

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27
Τμήμα 4 - Σκαμνάκι - Σκαμνίτσα - Σκυφιάνικα - Μονή Τσίγγου - Οίτυλο

Υπάρχει και αλλη μια χωμάτινη διαδρομή για τους αχόρταγους με το χώμα. Από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Σπάρτη με την Αρεόπολη, λίγο μετά το Βαθύ Μαυροβουνίου, στο σημείο της διαδρομής που περνά μεσα από ένα φαράγγι στρίβουμε δεξιά προς Σκαμνάκι, η ταμπέλα λέει και Καρβελά και κάμποσα άλλα χωριά, είναι πολύ χαρακτηριστικό σημείο αλλά επειδή είναι πάνω σε στροφή προσοχή.

Σκαμνάκι


Ως το χωριό Σκαμνάκι έχει άσφαλτο, μετά ξεκινά χώμα που διασχίζει τα άγρια βουνά, από εσωτερικές διαδρομές της άγνωστης και μη τουριστικής Μάνης. Εδώ οι άνθρωποι είναι σκληροί αλλά έχουν μπέσα που λέμε.
Μετά τα Σκυφιάνικα κάνουμε αριστερά και η διαδρομή περνά μέσα από ένα φαράγγι μπροστά από την ιστορική μονή Τσίγγου.


Λίγο μετά το παρατημένο μοναστήρι έχει ενα χειμαδιό, οπότε προσέξτε τα τσοπανόσκυλα. Εμένα μου την έπεσαν κάτι θηρία, αλλά ευτυχώς κέρδισε το CCM στη κόντρα. Λίγο παρακάτω είναι το ορεινό Οίτυλο και 10 λεπτά από εκεί η φροντισμένη πλέον Αρεόπολη (βοήθησαν και τα σκυλιά στο 10 λεπτό).



Enjoy...
 
Τελευταία επεξεργασία:

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27

thenos

"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"
ADVRIDE Team
Περιοχή
Ελάτη
Όνομα
Θανασης
Μοτό
KTM 950 ADV & KTM EXC450
Φαντάσου τι σοκ θα πάθεις όταν σε πάω μέσα σε μονοπάτια σαν αυτά που έχεις βάλει παραπάνω...:happy:
Όχι δρόμους...
Μονοπάτια...!!!
Με το enduro φυσικά...;)
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι μια μιζιά μακρυά από την είσοδο του δάσους...
 

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27
Φαντάσου τι σοκ θα πάθεις όταν σε πάω μέσα σε μονοπάτια σαν αυτά που έχεις βάλει παραπάνω...:happy:
Όχι δρόμους...
Μονοπάτια...!!!
Με το enduro φυσικά...;)
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι μια μιζιά μακρυά από την είσοδο του δάσους...
Μακάρι να κάτσει. Εντούρο έχω κάνει μόνο στην Καλαμπάκα ένα γύρο 100 km. Πιο πάνω προς τα μέρη σου ποτέ και θα ήθελα πολύ.

Είσαι πολύ τυχερός :yew:
 

kordix

Μέλος
Όνομα
Κωνσταντίνος
Μοτό
PP27
Φίλε Κώστα πολύτιμες οι πληροφορίες σου...νά σαι καλά
:ok:

Αξίζει μια βόλτα προς τα κει, ακόμα και καλοκαίρι γιατί εύκολα συνδυάζεται με μπάνιο στη θάλασσα.
 
Top Bottom