Game of Roads 2019: Εκεί είναι Βαλκάνια vol 2 (Black Sea edition)...

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
Σημείωση: Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019



- ανοίγει η πόρτα και μπαίνουμε μέσα σε μια γαλαρία και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε και σε λίγα λεπτά σκέφτομαι ¨Που πάμε ρε!!! Αν γίνει κάτι θα μας βρουν μετά από 50 χρόνια!¨…


Αλλά ας βάλω τα πράγματα σε χρονολογική σειρά, αρχίζοντας από...

Την περσινή μας εξόρμηση στα δυτικά Βαλκάνια ( Αλβανία, Μαυροβούνιο, Dubrovnik, Βοσνία, νότια Σερβία, Βόρεια Μακεδονία ), όπου αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να κλείσουμε το μοτοσυκλετιστικό κεφάλαιο Βαλκάνια με την ανατολική μεριά τους, δηλαδή Ρουμανία και Βουλγαρία. Και ακούγοντας αυτές τις δύο χώρες και συνδυάζοντας τες με μοτοσυκλέτα, ο νους όλων όσων ασχολούνται με το αντικείμενο πάει στο Transfagarasan, στην Transalpina και σε άλλα ωραία μέρη. Το φετινό ταξίδι επικεντρώθηκε πιο πολύ στη Ρουμανία και όχι τόσο στη Βουλγαρία, μιας και η Βουλγαρία σαν άμεση γείτονα χώρα μπορεί κάποιος να την εξερευνήσει και σε μια μικρή 4ήμερη εκδρομή. Και αυτό επιλέξαμε να κάνουμε, να δούμε κάποια βασικά σημεία της και να αφήσουμε για μια άλλη φορά την ενδελεχή εξερεύνησή της.

Τα δύο συγκεκριμένα ταξίδια σαν ιδέα είχαν πέσει στο τραπέζι πριν από πολλά χρόνια, γύρω στο 2009, αλλά λόγω ότι τις συγκεκριμένες χώρες τις θεωρούσαμε μοτοσυκλετιστικά ¨δεύτερες¨ ( λάθος ) και λόγω αυτών που είχαμε ¨ακούσει¨, τα είχαμε αφήσει για μιαν ετέραν φοράν. Βέβαια κάπου διάβασα το παρακάτω και το επικροτώ…

Παραφράζοντας τα λόγια του Βασίλη Καραχάλιου, από το περιοδικό ΜΟΤΟ πριν από χρόνια…
“…για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, απόλυτες απόψεις κυκλοφορούν στην Ελλάδα, από όλους αυτούς που δεν πήγαν, δεν είδαν, δεν ταξίδεψαν, αλλά ‘ξέρουν’. Εμείς δεν ‘ξέραμε’, αλλά θέλαμε να μάθουμε”.


Η αφορμή:
Σεπτέμβριος 2018 ( νωρίς-νωρίς ).

Το ταξίδι που μόλις τελείωνε.


Η ιδέα: Σεπτέμβριος 2018.

Για την ακρίβεια πριν να τελειώσει το περσινό ταξίδι, στη Φλώρινα μεταξύ μεζέδων και μπύρας η απόφαση είχε παρθεί.

  • Πρέπει να δούμε και τους άλλους γείτονές μας, τι ρόλο βαράνε;
  • Άρα του χρόνου έχει Ρουμανία-Βουλγαρία.
  • Το κλείνουμε σαν σκέψη από τώρα;
  • Ναι.
Το ψηστήρι: Ιανουάριος-Αύγουστος 2019.

Όλο το χειμώνα είχαμε επικοινωνία και παρόλο που είχαμε πει το ναι και οι τρείς, ο Αθηναίος φίλος με το BMW F650gs δε μπόρεσε να ακολουθήσει ελέω δουλειάς. Ο άλλος φίλος με το scooter αναβαθμίστηκε με BMW F750gs και ανυπομονούσε για το ταξίδι. Τελικά θα κάναμε δύο άτομα το ταξίδι.


Οι συμμετέχοντες:



Tasos




Joy of Road



Η προετοιμασία:
Φεβρουάριος – Αύγουστος 2019
( Το έχω ξαναπεί, η καλύτερη περίοδος για μένα ).

Πρέπει να διάβασα ίσα με 50 ταξιδιωτικά για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη για τα μέρη που θα επισκεπτόμασταν, για να μην φάμε καμιά φόλα. Όλα τα motoforum και το site - οδηγό μου το http://www.dangerousroads.org κυριολεκτικά τα ξεψάχνισα. Κάποια ταξιδιωτικά τα διάβασα και 2η φορά ( ειδικά το post “το βιβλίο των ηρώων του δρόμου” του Slane από εδώ, πρέπει να το διάβασα 3 φορές ). Επίσης και ένα μοτοσυκλετιστικό site από τη Ρουμανία https://motoassistromania.eu/.

Από οδηγικής απόψεως όλα τα ταξιδιωτικά είχαν σε πρωτοκαθεδρία το Transfagarasan, σαν να το διαφήμιζαν. Ακολουθούσε το άλλο γνωστό πέρασμα της Ρουμανίας, η Transalpina και κάποια δευτερεύοντα πάσα. Σε κάποια ταξιδιωτικά, έκαναν λόγω και για το φαράγγι του Bicaz, ένα αξιοσημείωτο μέρος για βόλτα και επίσης για τη κόκκινη λίμνη-Lacul Rosu.

Από άποψη αξιοθέατων το κάστρο Bran, που θεωρείται το επικρατέστερο κάστρο του Κόμη Δράκουλα, ότι ταξιδιωτικά και να διάβασα δεν έμεινα και με τις καλύτερες των εντυπώσεων. ¨Φτωχό¨ σε σχέση με αυτά που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει. Επίσης το κάστρο Pelles, αρκετά άρθρα το θεωρούσαν καλύτερο αλλά ίσως και να μην ήταν στο δρόμο μας. Υπάρχει και ένα οχυρό του Vlad Tepes στη διαδρομή του Transfagarasan, το Cetatea Poienari: Μόνο χαλάσματα και ερείπια έχουν μείνει αλλά και 1480 σκαλιά ανάβασης…


H γενέτειρα του Vlad III Dracula, η Sighisoara και ειδικά η παλιά της πόλη, ήταν στα must αρκετών ταξιδιωτικών, όπως επίσης η πόλη του Sibiu, η πόλη του Brasov και φυσικά η πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι. Σε ένα ταξιδιωτικό είχα διαβάσει και για ένα μέρος που αξίζει να πας, το οποίο ήταν στο δρόμο μας αλλά δεν το είχα στα σιγουράκια. Ήταν στα ¨θα δούμε και αν γίνεται¨. Χμμμ….

Στη βοήθεια της ενημέρωσης φέτος μπήκαν και δύο Ρουμάνοι, που ζουν στην Ελλάδα. Τη μια τη γνώρισα σε ένα φιλικό σπίτι και πραγματικά την ¨ανέκρινα¨. Όλα μου φάνηκαν εντάξει, εκτός από τη συμβουλή της να μην αφήσουμε τίποτα σακίδια χύμα πάνω στη μηχανή, στο Βουκουρέστι. ¨Λόγω ότι είναι πρωτεύουσα, θέλει παραπάνω προσοχή¨ με συμβούλεψε. ¨Το ίδιο γίνεται και σε όποια μεγαλούπολη και να πας¨, συμφώνησα.

Ένας γνωστός μου Ρουμάνος που η καταγωγή του είναι από την πόλη που ¨τελειώνει¨ ουσιαστικά το Transfagarasan, την Curtea de Arges, προσφέρθηκε να με βοηθήσει για να βρω κατάλυμα και να βρεθούμε στη Ρουμανία να πιούμε μια μπύρα έτσι για το καλό. ¨Μακάρι¨ του είπα και χαμογέλασε νιώθοντας χαρούμενος που θα επισκεφθώ τη χώρα του, για την οποία δεν ακούγονται και τα καλύτερα λόγια στη πιάτσα. Γι αυτό φταίνε κάποιοι από τους κατοίκους της που εξαιτίας τους χαρακτηρίζεται η χώρα τους και οι άλλοι ( οι απέξω με ¨άποψη¨ σχεδόν μηδαμινή ) που χαρακτηρίζουν μια χώρα.

Βέβαια είπαμε εκεί είναι Βαλκάνια, αλλά φέτος…


Εκεί είναι ΒΑΛΚΑΝΙΑ vol 2 ( Black Sea edition )...


Τζούρα καφέ και τσιγάρου και ξεκινάμε λοιπόν …


Έγγραφα – Χρήσιμες Συμβουλές – Πληροφορίες Ταξιδιού.

Ταυτότητα
με λατινικούς χαρακτήρες και να είναι σε πολύ καλή κατάσταση ( πήρα και φέτος τηλ. όλες τις πρεσβείες για να μάθω ).

Δίπλωμα: ( το χάρτινο χρώματος ΡΟΖ είχαμε, δεν μας ζητήθηκε ποτέ ).

Άδεια μοτοσυκλέτας ( ¨φορέθηκε¨ πολύ φέτος ).

Πράσινη κάρτα.

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ( ευτυχώς δεν έμαθα ακόμα αν τελικά ισχύει εκτός Ε.Ε.)
Καλό θα ήταν να υπάρχουν όλα και σε φωτοτυπίες σε άλλη μεριά για να μη χαθούν.

Οδική βοήθεια
Και οι δύο χώρες ανήκουν στην Ε.Ε. οπότε ότι ισχύει στο Ελλάντα, ισχύει και εκεί ( έτσι μου είπαν, έτσι σας λέω! ).

Tηλέφωνα πρεσβειών της Ελλάδος σε όλες τις χώρες.

Επικοινωνία δωρεάν τηλεφωνική με Ελλάδα και από τις δύο χώρες ( γι’ αυτό θα κάνω ειδική αναφορά παρακάτω ).

Ισοτιμίες νομισμάτων: http://www.xe.com .

Tιμές βενζίνης: τιμή βενζίνης στην Ευρώπη 08-Μάϊος-2023 | GlobalPetrolPrices.com

Tιμές ξενοδοχείων: Booking.

Πρόγνωση καιρού: weatheronline.gr - weather.com - windy.

Οδηγός τοπικών φαγητών ( μην την περάσουμε μόνο με πίτσα ). Ευτυχώς υπάρχουν και οι σύριοι και οι τούρκοι με τα doner τους.

Χάρτες -GPS
Ρόλο πλοηγού και φέτος θα είχα εγώ πάλι, οπότε επιβεβλημένο το GPS ( εφαρμογή Sygic ). Ευτυχώς ξέρω να διαβάζω GPS και να κοιτώ και τις ταμπέλες, συνδυάζοντάς τα ( κάπου-κάπου! ). Επίσης και Google Maps λόγω των δωρεάν Mb που είχαμε στη διάθεσή μας.


Αυτονομία και ανεφοδιασμός: επειδή η αυτονομία στο Ducati είναι γύρω στα 230 +/-, χώρισα όλη τη διαδρομή ανά 200χλμ και στάμπαρα που θα έβαζα κάθε φορά βενζίνη στο Google maps. Θα μου πεις περιττό αλλά όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι (περσινά παθήματα- φετινά μαθήματα).


Ασφάλεια ( τι κάνουμε εμείς… και μιλάμε πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας ): παρκάρουμε τις μοτοσυκλέτες σε κεντρικά σημεία που να τις βλέπει αρκετός κόσμος. Ένας συναγερμός ή μια απλή κλειδωνιά δισκόφρενου με συναγερμό αρκεί. Αν είστε από τους τύπους που φοβούνται και τη σκιά τους, μη πάτε πουθενά γιατί δε θα περάσετε καλά και θα χαλάσετε την παρέα. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα πράγματα πάνω στη μηχανή. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς ή τα ¨καμουφλάρουμε¨ καλά ώστε να είναι δύσκολο να βάλει κάποιος χέρι ή καλύτερα να βρούμε ένα πληρωτέο parking και να τα αφήσουμε εκεί μαζί με κράνη και τα υπόλοιπα, έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο και μη κουβαλώντας όλα τα πράγματα μαζί μας. Από θέμα ελέγχου τώρα αν είστε φρόνιμοι, οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν θα σας ενοχλήσουν. Εγώ όταν ψάχνω απεγνωσμένα parking σε μεγάλη πόλη και δε βρίσκω, απευθύνομαι σε αστυνομικούς και ρωτάω που μπορώ να αφήσω τη μηχανή, έστω και παράνομα για λίγη ώρα. Και συνήθως με εξυπηρετούν γιατί ρωτώντας τους ένας τουρίστας, νιώθουν σημαντικοί στη δουλειά τους.

Αυτά που είχα ακούσει για διεφθαρμένους αστυνομικούς, “παράξενους” ελέγχους, 5ευρα στην άδεια κυκλοφορίας και τα ρέστα, δεν μου έχει τύχει. Ίσως να ήμουν τυχερός, έχουν αλλάξει οι εποχές, δεν ξέρω. Βέβαια σαν αρχή στα ταξίδια μου ακολουθώ το παρακάτω και σας το δίνω σαν συμβουλή: για να περνάς καλά όπου πηγαίνεις σε ξένο τόπο, πρέπει να περνάς ¨απαρατήρητος¨. Μην προκαλείς γιατί ο ¨απέναντι¨ που μάλλον βρίσκεται στη χώρα του δεν ξέρεις ποιος είναι και τι ρόλο βαράει. Μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος από το πουθενά.


Περίοδος
1η έως και 12η Σεπτεμβρίου 2019.

Χώρες και Ελληνικές περιοχές που επισκεφθήκαμε:
Βουλγαρία - Ρουμανία - Μακεδονία - Θράκη.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Νόμισμα:
Lev BGN
Έγγραφα ταυτοποίησης: Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο, η ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες σε καλή κατάσταση αρκεί.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: 0.
Μετρητά-Κάρτες: το 99% των καταστημάτων δεν δέχεται Ευρώ αλλά το τοπικό νόμισμα το Leva. Κοντά στα σύνορα μπορεί να δέχονται ευρώ. Συνάλλαγμα μην κάνετε στα σύνορα αλλά στην πρώτη μεγάλη πόλη. Υπάρχουν αρκετά ATM στα οποία μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Οπουδήποτε στη χώρα τα μεγάλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και τα περισσότερα βενζινάδικα έχουν POS. Συνήθως υπάρχει προμήθεια σε κάθε συναλλαγή, αλλά είναι μικρή σε σχέση με το ποσό. Για συναλλαγή 18€, η προμήθεια ήταν 0.36 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 2% του ποσού. Στα απομακρυσμένα χωριά μπορεί και να μην έχουν POS. Υπάρχουν αρκετά ανταλλακτήρια χαρτονομισμάτων στις μεγάλες πόλεις, αλλά και άλλα καταστήματα άσχετα με το τι πουλάνε είναι και ανταλλακτήρια νομισμάτων. Θα έχουν ταμπέλες-exchange.
Καύσιμα: Τα περισσότερα πρατήρια δέχονται πιστωτικές κάρτες και είναι και mini market και έχουν σχεδόν τα πάντα.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο.
Όρια ταχύτητας: 130 σε αυτοκινητόδρομους, 90 χιλ. εκτός πόλεως και 50χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Προτεραιότητες: Σε κόμβους, προτεραιότητα έχουν αυτοί που κινούνται μέσα στον κόμβο.
Διαβάσεις: Σταματάμε αλλιώς…τη βάψατε. Επίσης πολλές διαβάσεις στα χωριά στη Βουλγαρία είναι υπερυψωμένες σε σχέση με το οδόστρωμα οπότε θέλει προσοχή.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,05%. Αγγλικά ξέρετε ( For values over 0.12% you will even get jail time! ).
Ραντάρ & μπλόκα: Υπάρχουν αρκετά σταθερά ραντάρ και οι διερχόμενοι οδηγοί θα σας ειδοποιήσουν με αναβόσβημα των φώτων τους.
Διόδια: Οι μοτοσυκλέτες δεν πληρώνουν διόδια.
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112.



ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Νόμισμα:
Leu (RON)
Έγγραφα ταυτοποίησης: Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο, η ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες σε καλή κατάσταση αρκεί.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: 0.
Μετρητά-Κάρτες: το 99% των καταστημάτων δεν δέχεται Ευρώ αλλά το τοπικό νόμισμα το Leu. Συνάλλαγμα μην κάνετε στα σύνορα αλλά στην πρώτη μεγάλη πόλη. Υπάρχουν αρκετά ATM στα οποία μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Οπουδήποτε στη χώρα τα μεγάλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και τα περισσότερα βενζινάδικα έχουν POS. Συνήθως υπάρχει προμήθεια σε κάθε συναλλαγή, αλλά είναι μικρή σε σχέση με το ποσό. Για συναλλαγή 18€, η προμήθεια ήταν 0.36 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 2% του ποσού. Στα απομακρυσμένα χωριά μπορεί και να μην έχουν POS. Υπάρχουν αρκετά ανταλλακτήρια χαρτονομισμάτων στις μεγάλες πόλεις, αλλά και άλλα καταστήματα άσχετα με το τι πουλάνε είναι και ανταλλακτήρια νομισμάτων. Θα έχουν ταμπέλες-exchange.
Καύσιμα: Τα περισσότερα πρατήρια δέχονται πιστωτικές κάρτες και είναι και mini market και έχουν σχεδόν τα πάντα.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο.
Όρια ταχύτητας: 130 χιλ. σε αυτοκινητόδρομους, 100χιλ. σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 90 χιλ. εκτός πόλεως και 50χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Προτεραιότητες: Σε κόμβους, που είναι γεμάτη η χώρα, προτεραιότητα έχουν αυτοί που κινούνται μέσα στον κόμβο.
Διαβάσεις: Επίσης σταματάμε αλλιώς… τη βάψατε.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,00% ( Ναι μην ξεγελαστείτε και πιείτε, γιατί μπορεί να κάνετε παρέα στον Πάσσαρη!!! )
Ραντάρ & μπλόκα: Υπάρχουν αρκετά σταθερά ραντάρ και οι διερχόμενοι οδηγοί θα σας ειδοποιήσουν με αναβόσβημα των φώτων τους.
Διόδια: Οι μοτοσυκλέτες δεν πληρώνουν διόδια.
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112.


Κεφάλαιο Επικοινωνία: Ισχύουν όλα τα πακέτα κανονικά.

Tip: Και κάτι ακόμα σημαντικότατο που κάποιοι ίσως δεν το έχουν σκεφθεί. Με τα λεπτά ομιλίας που έχει ο καθένας στο πακέτο του, μπορεί να συνομιλήσει με ντόπιους χωρίς να χρεωθεί έξτρα. Π.χ. πήρα τηλέφωνο από το Βουκουρέστι, το Ρουμάνο που θα νοίκιαζα το δωμάτιο στο ξενοδοχείο του, για να με διαφωτίσει αν θα κάνω κράτηση μέσω Booking ή τηλεφωνικά ( ίσως να υποθέσατε την απάντηση ). Χρεώθηκα μια απλή κλήση σαν να ήμουν Ελλάδα και να καλούσα ένα φίλο μου στη δίπλα γειτονιά.


Τελευταίες εργασίες
Κάναμε και οι δύο service, δεν άλλαξα αλυσίδα( καλά να πάθω! ), το BMW έβαλε και σέλα με gel ( BMW είναι, την χρειάζεται!!! ), προμηθευτήκαμε τα χαρτιά που έπρεπε όπως ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ( παίρνεις επιτόπου χαρτί- η κάρτα βγαίνει σε 1,5 μήνα ) πράσινη κάρτα ( βγαίνει αμέσως, συνήθως 1 μήνα ισχύ ) και τελειώνοντας τη δουλειά μου στις 31 Αυγούστου, άλλαξα λάδια γιατί την άλλη μέρα είχε αναχώρηση.


( Πληροφοριακά τα έξοδα που γράφω στο ταξιδιωτικό είναι κατά προσέγγιση και αφορούν 1 άτομο. Στα φαγητά-λοιπά περιέχονται φαγητά, καφέδες, αναψυκτικά, αναμνηστικά, κ.ά.).

Μεγάλος ο πρόλογος, αλλά χρειαζόταν για να δώσω συμβουλές προς ναυτιλλόμενους.

Λοιπόν γυρνάω το κλειδί στη θέση ON, κάνει check ο εγκέφαλος, πατάω μίζα και ξεκινάμε.



1η ημέρα ταξιδιού - Κυριακή 01/ 09/2019

Πάτρα – Κερκίνη

Σήμερα γάμος γίνεται…





1η μέρα


10:00 εκκίνηση και η χάραξη της διαδρομής έλεγε από Ε.Ο. Αντιρρίου Ιωαννίνων για να γλιτώσουμε κάνα διόδιο ( βασικά σιχαινόμαστε τους αυτοκινητόδρομους ). Πριν τη γέφυρα στο Ρίο, μια πιτσιρίκα χίπισσα σηκώνει τον αντίχειρα για οτοστόπ. Την κοιτάω και μονολογώ; ¨Που να σε βάλω, δεν έχω αυτοκίνητο καρντιά μου¨.
Βενζίνη μετά από 200 χλμ στα Γιάννενα. Στάση επίσης για ανεφοδιασμό στομαχιού και καφέ σε Stop and Go.
Ξανά πάνω στη μηχανή για το μαρτύριο της Εγνατίας οδού. Ότι πιο βαρετό από οδήγηση αλλά ευτυχώς ακόμα χωρίς πολλά διόδια.

¨Και σου ‘πα, πάρε τα ακουστικά σου…¨ μου έλεγε μια φωνή.

Από Κοζάνη και πάνω τρομερή ζέστη. Λόγω μη ύπαρξης βενζινάδικου στην Εγνατία και επειδή δεν ξέρω αν με φτάνει η βενζίνη μέχρι το Πλάτανο πριν τη Σαλονίκη, έξοδος στη Βέροια για βενζίνη. Μη μας κοροϊδεύει και ο κόσμος στο δρόμο…

Ο καλό-χαραγμένος αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης-Σερρών έρχεται σαν θεϊκό δώρο, να μας βγάλει από τη βαρεμάρα της Εγνατίας και να δροσίσει τους αναμμένους κινητήρες μας, μιας και έχει αρχίσει η θερμοκρασία να υποχωρεί. Ευχαριστημένοι από τη διαδρομή, η επόμενη στάση μας για σήμερα ήταν στο οχυρό Ρούπελ. Το φετινό ταξίδι μας θα είχε και εκπαιδευτικό-πολιτιστικό χαρακτήρα.

Λίγα λόγια από το internet για…

Το θρυλικό οχυρό του Ρούπελ
, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στην είσοδο της ομώνυμης στενωπού στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Π.Π. κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων. Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο πανανθρώπινων αξιών.

Οχυρό Ρούπελ ώρες λειτουργίας ( καλοκαίρι ) 09:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00

Φτάνοντας το απογευματάκι στο οχυρό, μια ανάσα από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, βρίσκουμε ένα φαντάρο στη πύλη του οχυρού και καλησπερίζοντάς μας, μας ζητάει τις ταυτότητες για να συνεχίσουμε. ¨Πηγαίνετε προς την είσοδο του οχυρού και θα φωνάξω τον υπεύθυνο για την ξενάγηση¨. Αράζουμε τις μηχανές στο parking και μετά από 5 λεπτά να σου και ο υπεύθυνος αρχιλοχίας.



Roupel




Roupel


Ξεκινάει η ξενάγηση στο εσωτερικό του με αναφορές στους ηρωικούς στρατιώτες που έμειναν τελευταίοι τις κρίσιμες ώρες πριν τη παράδοση στις δυνάμεις του Άξονα. Εντύπωση μας έκανε η διήγηση της κατασκευής του οχυρού που αποτελούσε ένα κομμάτι της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά. Μετέφεραν εργάτες από τη Πελοπόννησο και τα νησιά, συνήθως νύχτα και με δεμένα μάτια, για να μη γνωρίζουν που πηγαίνουν και δούλευαν εκεί για μια εβδομάδα. Κάθε βδομάδα άλλαζαν εργάτες αλλά δεν έπαιρναν εργάτες από τη γύρω περιοχή για να μην ξέρει κανείς που έσκαβαν και τι έφτιαχναν.



Roupel




Roupel


Τελειώνοντας την σχεδόν ωριαία ξενάγηση και βγάζοντας τις ανάλογες φωτογραφίες, κινήσαμε για το parking. Ξανά πάνω στις μηχανές, μιας και στο οχυρό Ρούπελ το μόνο που βρήκαμε για να δροσιστούμε ήταν νερό από μια βρύση. Δυστυχώς δεν ήταν ανοιχτό το ΚΨΜ του.

Απογευματινός καφές λοιπόν, στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, συνοδεία καρυδόπιτας με σοκολάτα από παρακείμενο ζαχαροπλαστείο. Άκρα του τάφου σιωπή, μιας και όλο το χωριό έβλεπε αγώνα του ΠΑΟΚ. Εκεί ψάξαμε στο internet να βρούμε βραδινό κατάλυμα.


Τηλέφωνο για διαμονή, το πρώτο γιοκ, το δεύτερο ναι στο χωριό Κερκίνη, αλλά με προϋπόθεση.

¨Πως το πες αυτό; Το βράδυ έχει γλέντι γάμου¨.
Ωραία αρχίσαμε. Πώς θα κοιμηθούμε;


Διαδρομή παράλληλα με τη λίμνη Κερκίνη και άφιξη στο ομώνυμο χωριό για διαμονή στο ξενοδοχείο μας. Μια χαρά το ξενοδοχείο, αλλά στο βάθος του κήπου είδαμε και τα όργανα. Μαύρα μεσάνυχτα θα περάσουμε! Ο ξενοδόχος, ίδιος ο πρόεδρος Λεουτσάκος από την trash TV. Μόνο η Πέπη έλειπε. Διαμονή 36€ το δίκλινο.

Μιας και η μέρα μας ήταν γεμάτη χιλιόμετρα, το ίδιο και η αυριανή, αποφασίσαμε να μην το κουνήσουμε ρούπι, να φάμε στο ξενοδοχείο και να προλάβουμε να κοιμηθούμε πριν αρχίσουν να βαράνε τα όργανα. Φάγαμε από το φαγητό του γάμου. Το φαγητό μέτριο. 2 πιάτα γαμήλιο φαγητό, 1 σαλάτα, 1 συνοδευτικό, 2 μπύρες, 2 νερά, τιμή 28€. Για απόδειξη ένα χαρτί από μπλοκάκι. Γελούσαν και οι πέτρες. Εδώ που τα λέμε, μπορεί και να μπήκαμε και μεις στο λογαριασμό του γάμου!!!




Receipt



Πέντε γραμμές κοινωνική κριτική για το χαρμόσυνο γεγονότο.

Οι μισοί από το γάμο ήταν λίγο παραπάνω μαυρισμένοι από τον ήλιο.
Σουτζουκάκια σε γάμο για κύριο πιάτο πρώτη φορά είδα.
Τσακωμός για τα σουτζουκάκια του γάμου από την θεία της νύφης.
Ο διευθυντής ορχήστρας σφύριξε τη λήξη γύρω στις 3:00 τη νύχτα με τα τελευταία τσιφτετελοτράγουδα.

Αάάά… και να μας ζήσουν οι νεόνυμφοι !!!




Wedding


Καληνύχτα γιατί αύριο υπάρχει μονομιάς πέρασμα της Βουλγαρίας γύρω στα 500 χλμ.


Χιλιόμετρα 1ης ημέρας 608
Ατομικά έξοδα 127€


Βενζίνες 78€ ( Καίει το γαμημένο, καίει… Ντάξει μωρέ, έβαλες και για την επόμενη μέρα )
Διόδια 6,8€
Φαγητό-λοιπά 24€
Διαμονή 18€



2η ημέρα - Δευτέρα 02/09/2019

Κερκίνη- Sofia- Craiova


Που πάτε ρε μηχανόβιοι;





2η μέρα


Ελληνικός καφές στο δωμάτιο για να ανοίξει το μάτι από τη χθεσινοβραδινή συνεστίαση. Φορτώσαμε τα μπαγκάζια και ξεκινώντας για τα σύνορα κάνουμε μια παράκαμψη στο Βιότοπο Κερκίνης, βλέποντας τη λίμνη και τα βουβάλια να βοσκάνε.

Το κανονικό πρωινό το πήραμε στα σύνορα, καφές με συνοδεία ζαμπόν-τυρόπιτας.
Οι διατυπώσεις στα σύνορα κάτι παραπάνω από απλές. Από την ελληνική πλευρά νεύματα και δρόμο και από την βουλγάρικη στο πρώτο φυλάκιο ταυτότητα και άδεια κυκλοφορίας και στο δεύτερο φυλάκιο νοήματα για να περάσουμε.
Πρώτες εντυπώσεις, αρκετά καζίνο, showgirls και αρκετές ελληνικές εταιρείες.
Βινιέτα μόνο για αυτοκίνητα, οι μότο free.

Πέρασμα στη Βουλγαρία μπαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο Ε79 που αργότερα γίνεται Α3 με ενδιάμεσες σφήνες από μονής λωρίδας δρόμο και ντουφέκι για Σόφια. Όπου ο δρόμος στένευε ήταν πολύ ωραία. Ένα κομμάτι από σύνορα για Σόφια πανέμορφο σαν την επαρχιακή Αντιρρίου Ιωαννίνων πριν τα Ιωάννινα δίπλα στο Λούρο.
Πρώτη γνωριμία με τη βουλγάρικη βενζίνη και οι εντυπώσεις που μας άφησε ήταν κάτι παραπάνω από καλές. 10 λίτρα με 11,5 ευρώ.

Και είπα να πάρουμε κάνα μπιτόνι μαζί...

Το μεσημέρι της 2ης μέρας του Σεπτέμβρη θα το περνάγαμε στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια.

Λίγα λόγια από το internet για…

Τη Σόφια
( βουλγαρικά: София ) που είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Είναι η 14η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πληθυσμό πάνω από 1,3 εκατομμύρια κατοίκους. Βρίσκεται στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Βρίσκεται στο μέσο μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής Θάλασσας, ενώ η πλησιέστερη σε αυτή θάλασσα είναι το Αιγαίο. Η Σόφια είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, τόπος ανθρώπινης κατοίκησης τουλάχιστον από το 7.000 π.Χ., ενώ το σλόγκαν της πόλης είναι "μεγαλώνει αλλά δεν γερνά". Η Σόφια ήταν η οικονομικά πιο προσιτή για επίσκεψη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013.




Sofia




Sofia



Η Σόφια, πόλη με ωραία κτίρια και αρκετά πάρκα. Parking πουθενά στο κέντρο. Οπότε μονόδρομος το πληρωτέο και φυλασσόμενο για 3€ ( 1 € η ώρα ) και βουρ για περίπατο.

Φωτογραφίες στα ωραία αξιοθέατα όπως:




Nevsky


Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι που καταλαμβάνει έκταση 3.170 τετρ. μέτρων και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός στα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο τμήμα του χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1912. Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ήταν Ρώσος πρίγκιπας και ο καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ρωσο-τουρκικού Πολέμου του 1877-1878, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να απελευθερωθεί η Βουλγαρία από την Οθωμανική κυριαρχία.




Nevsky




Tram in Sofia




Το κτίριο της βουλής της Βουλγαρίας.




Το άγαλμα του τσάρου Αλέξανδρου Β' ο οποίος απελευθέρωσε την Βουλγαρία από τους Οθωμανούς.




Την αλλαγή φρουράς μπροστά από το κτίριο της προεδρίας της δημοκρατίας της Βουλγαρίας.




Το κεντρικό αστρονομικό σημείο της Σόφιας, ένα πρόγονο του GPS;;;
(στο βάθος)




Park in Sofia




Το δικαστικό μέγαρο με τους λέοντες




Το κτίριο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος για πάνω από 40 χρόνια στη Βουλγαρία. Στη κορυφή του κτιρίου υπήρχε κάποτε και ένα κόκκινο αστέρι.




και τέλος το παράξενο άγαλμα της Αγίας Σοφίας. Χτίστηκε το 2000 για να αντικαταστήσει ένα άγαλμα του Λένιν.


Κάνουμε συνάλλαγμα λίγα λέβα και πάμε προς την πεζοδρομημένη λεωφόρο Vitosha, για να φάμε και να αγοράσουμε κάνα σουβενίρ. Το street food μας για σήμερα μια μεγάλη πίτσα ( μεγάλη λέμε ) και κόλα 1.9€.




Pizza&cola

Καπνός Κ@ρελλια προς 3.8€ το πακέτο. Στο δρόμο ακούμε ελληνικές φωνές και γυρνάμε και βλέπουμε Έλληνες και Κύπριους που μάλλον σπουδάζουν στη Σόφια.

Καβαλάμε τις μηχανές και πάλι, παίρνοντας τον αυτοκινητόδρομο Α2 με προορισμό τη Vratsa, και από κει συνεχίζουμε μέχρι το Oryahovo και με φέριμποτ να περάσουμε στη Ρουμανία. Η αρχική σκέψη ήταν να πάμε από τη γέφυρα του Vidin, κοντά στη Σερβία, αλλά τα 50χλμ παραπάνω μας έκαναν να αναθεωρήσουμε και να σκεφτούμε τη λύση του ferry από το Oryahovo. Βενζίνη με 1€ το λίτρο και συνεχίζουμε ( “τα πυράκια” του BMW άρχισαν να διαμαρτύρονται, 92άρα το πολύ ). Ο δρόμος, μια απέραντη ευθεία αλλά αρκετά καλός για τα δεδομένα της χώρας. Ολόγυρα μας μεγάλες εκτάσεις με καλαμπόκια, ένα από τα εξαγώγιμα είδη της χώρας. Παρόλο το τρέξιμο με τις μηχανές αργούμε και χάνουμε το ferry των 18:00. Οπότε χαλαρός καφές και έκδοση εισιτηρίων ( 2€ η μηχανή και 1€ ο αναβάτης ) με αρκετό γέλιο στην προφορά των ονομάτων από την υπεύθυνη των εκδοτηρίων.




Ferry ticket.jpg

Tip: Και στον Προμαχώνα και στο Oryahovo υπάρχουν συνοριοφύλακες της μετέπειτα χώρας για να τσεκάρουν τα στοιχεία σου και αν δεν είσαι εντάξει, σε στέλνουν πίσω, χωρίς να περάσεις στη χώρα τους.

Ένας Έλληνας οδηγός φορτηγού μόλις ακούει να μιλάμε και να ψιλό-κοροιδεύουμε τον αχώνευτο συνοριοφύλακα, μιας και ζητάει αγενέστατα την άδεια της μηχανής, μας ρωτάει "Έλληνες είστε". ¨Ναι ρε πατρίδα¨. Ένας άλλος Έλληνας οδηγός πιο πέρα αναρωτιέται: ¨ Που πάτε ρε μηχανόβιοι;¨. ¨Ταξίδι στη Ρουμανία¨.
Και ενώ καθόμαστε και πίνουμε αμέριμνοι τον καφέ μας γύρω στις 19:15, τα φορτηγά έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν μηχανές και αλληλοκοιταζόμαστε και λέμε: ¨Ρε λες¨;




Oryahovo ferry


Το ferry τελικά φεύγει νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, 19:30 αντί για 20:00 με αποτέλεσμα να κερδίσουμε μισή ώρα στη σημερινή διαδρομή. Αν είχαμε φτάσει 19:40 θα κλαίγαμε. Η διαδρομή είναι γύρω στα 20 λεπτά περίπου.




Danube river


Πάνω στο ferry ( μη φανταστείτε κάνα ferryboat, μια πλατφόρμα με μηχανή είναι ) μια Ρουμάνα μας βλέπει ντυμένους και αρματωμένους και μας ρωτάει που πάμε. "Κραϊόβα" λέμε. "Τι να κάνετε;", ρωτά. "Ταξίδι", λέμε. "Είναι η πόλη μου, να περάσετε καλά", μας απαντά χαμογελώντας.

Αποβιβαζόμαστε στο Becket της Ρουμανίας και προχωρώντας φτάνουμε στο συνοριοφυλάκιο με ένδειξη από πινακίδες να περάσουμε μέσα από μια λούμπα για απολύμανση των οχημάτων. ¨Καλά¨ λέω και περνάω από δίπλα. Να γίνω κ@λος από τα βρωμόνερα. Μάλλον το είχαν για τις νταλίκες. Φτάνοντας στο φυλάκιο έγινε ταυτοποίηση των στοιχείων των δικών μας και των μηχανών και συνεχίσαμε το δρόμο προς Κραϊόβα.
Τα πρώτα χιλιόμετρα στη Ρουμανία, μας έδειξαν μια χώρα φτωχή, αν κρίνουμε από τα σπίτια που βλέπαμε. Φτωχικά μεν, φτηνές και απλές κατασκευές αλλά περιποιημένα, όμορφα βαμμένα με ωραίες μάντρες και ανθισμένους κήπους.




Romanian village


Μπροστά μας και οι εικόνες που είχαμε δει για τη Ρουμανία με τους πρώτους Ρομά να κάνουν την εμφάνισή τους. Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός των πολλών κάρων στους δρόμους. Σε κάθε χωριό πρέπει να είδαμε και 3 κάρα.



Romania


Σε κάνα 2 χωριά είχαν ανάψει φωτιές για να διώχνουν τα κουνούπια. Μάλλον κάνανε γενική απεντόμωση.

Πήραμε τον επαρχιακό δρόμο 55 και συνεχίσαμε προς την Κραϊόβα. Η οδήγηση από τους Ρουμάνους βιαστική και επικίνδυνη. Είχε αρχίσει και σουρούπωνε και λίγο πριν φτάσουμε στη πόλη, μια όμορφη στιγμή με έκανε να βάλω τα γέλια. Μπροστά μου προπορευόταν ένα κάρο με ένα άλογο και από τους τρείς επιβάτες, ο ένας είχε αντικαταστήσει τα πίσω ¨φανάρια πορείας¨ του κάρου με το φακό του κινητού του.

Μπαίνοντας στα προάστια της Κραϊόβα σταματάμε για βενζίνη και για να βρούμε ξενοδοχείο από το internet. Στο βενζινάδικο η τιμή της βενζίνης ήταν άκρως δελεαστική. 7 λίτρα στην τιμή των 8,5€. Ψάχνοντας για ξενοδοχείο, βρήκαμε ένα λίγο μακριά από το κέντρο, μιας και τα περισσότερα κεντρικά ξενοδοχεία είτε ήταν ακριβά, είτε δεν είχαν parking, το οποίο ήταν βασική παράμετρος στο ταξίδι μας. Πρώτη φορά που θα έκανα κράτηση από το Boοking με τη χρήση χρεωστικής κάρτας και ήμουν λίγο επιφυλακτικός. Δεν μου τράβηξαν χρήματα, απλά την ήθελαν σαν εγγύηση. Τέλος πάντων. Το ξενοδοχείο τώρα, μια χαρά μικρό ξενοδοχειάκι με τον εξωτερικό παιδότοπό του και μια συρόμενη καγκελόπορτα να κρατά ασφαλισμένες τις μοτοσυκλέτες μας.




Room at Craiova


Στη ρεσεψιόν η υπάλληλος, μια ξινισμένη 50αρα, ενώ είχαμε κλείσει το δωμάτιο από το booking με τιμή 25€, αυτή ήθελε 26 για το αφεντικό ( per patrone, μου έλεγε! ).
¨Καλά της λέω, αλλά το Booking άλλα λέει. Πάρε 25€ τώρα, γιατί τόσα λέει το site και σε καλή μεριά¨. Βέβαια μου το φύλαγε κατά κάποιο τρόπο γιατί το βράδυ μου χρέωσε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό 1€. Κουφάλα!!!


Λίγα λόγια από το internet για…

Την Κραϊόβα
που είναι η 6η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και πρωτεύουσα της Επαρχίας Ντολζ. Βρίσκεται σε περίπου ίσες αποστάσεις από τα Νότια Καρπάθια ( προς βορρά ) και τον Ποταμό Δούναβη ( προς νότο ). Η Κραϊόβα είναι η μεγαλύτερη εμπορική πόλη δυτικά του Βουκουρεστίου και η σημαντικότερη πόλη της Ολτενίας. Η πόλη ευημέρησε ως περιφερειακό εμπορικό κέντρο παρά ένα σεισμό το 1790, πανώλη το 1795 και μια Τουρκική επίθεση το 1802, κατά την οποία κάηκε.

Κατεβήκαμε στο κέντρο της πόλης για να βρούμε κάτι να ντερλικώσουμε. Φαγητό λοιπόν στο κέντρο της πόλης, σε ελληνικής ονομασίας κυριλέ fast food, ονόματι Spartan. Μια μερίδαρα γύρος και μια κόλα για τον καθένα μας με τιμή 6.5€ έκαστος.




Gyros


Η πόλη είχε πολύ επιβλητικά και ωραία κτίρια. Και επίσης ωραίες γυναίκες. Μιας και η ώρα ήταν περασμένη και δεν έλεγε τίποτα το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Κραϊόβα, αποφασίσαμε να πίναμε πρωινό καφέ στο πεζόδρομο, να βλέπαμε τα αξιοθέατα της πόλης το πρωί και να τσιμπάγαμε και κάτι πριν την αυριανή εξόρμηση. Και τι εξόρμηση! Αύριο η μέρα είχε πέρασμα από την Transalpina. Κάτι μου έλεγε βαθιά μέσα μου ότι η αυριανή μέρα θα ήταν το κερασάκι στο ταξίδι μας. Ίσως επειδή είχα ακούσει πολλά για το Transfagarasan και είμαι λίγο της άποψης: ¨Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι¨. Είδωμεν…


Πίσω στο ξενοδοχείο λοιπόν που ήταν σε πολυσύχναστο περιφερειακό δρόμο. Σκεφτήκαμε ότι ίσως θα δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Μπα που τέτοια ατυχία! Το ροχαλητό και από εμάς και από τους δίπλα ¨πήγε στεφάνι¨. Στο μεταμεσονύχτιο μενού είχαμε και κλάματα από το διπλανό παιδάκι.

Χιλιόμετρα 2ης ημέρας 486
Ατομικά έξοδα 69€


Βενζίνη 30€
Φαγητό – λοιπά 19€
Ferry Δούναβη 3€
Parking Σόφια 3€
Διαμονή 12,5€
Διόδια Προμαχώνα 1,7€


Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
3η ημέρα - Τρίτη 03/09/2019

Craiova - Transalpina - Sibiu

Στην
Transalpina μια φορά…





3 μέρα


Το πρωί μας βρίσκει στο κέντρο της Κραϊόβα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε συνάλλαγμα για να φάμε αφού όλες οι χθεσινές λυπητερές πληρώθηκαν με κάρτα ( βενζίνη, φαγητό, ξενοδοχείο ). Μεγάλη τυρόπιτα με 0.85€ και διπλός εσπρέσο με 2.5€ σε πολύ καλή καφετέρια της Κραϊόβα με θέα το πανεπιστήμιο της Κραϊόβα και το Εθνικό θέατρο. Σειρά είχε η βόλτα στη πόλη και φωτογραφίες στα αξιοθέατα της. Πρωινά εγκεφαλικά από πιτσιρίκα Ρουμάνα που τα είχε πετάξει όλα έξω.




Craiova court




Craiova




Craiova




Craiova




Craiova




Το εξωτερικό μέρος του γηπέδου της Craiova.




Craiova church




Craiova


Η σημερινή διαδρομή ήταν να ανέβουμε προς την κεντρική Ρουμανία, διασχίζοντας την Transalpina και να φτάσουμε το βράδυ στη πόλη του Sibiu. Ξεκινήσαμε, παίρνοντας τον επαρχιακό 6Β, συνεχίσαμε στον 67Β για το Targu Jiu και στρίψαμε στο Targu Carbunesti, φουλάρισμα βενζίνης και από κει να μπαίναμε στον επαρχιακό 67C, την Transalpina.

Tip: Αν βρεθείτε στα μέρη εκείνα βάλτε βενζίνη σε μεγάλη πόλη πριν τα πάσα, για να μην ξεμείνετε. Μεγάλη βοήθεια επίσης, το Google Maps με φίλτρο ¨Βενζινάδικα¨. Τα βγάζει με την τελευταία ενημέρωση.


Λίγα λόγια από το internet για…

Την Transalpina ή αλλιώς DN67C
που βρίσκεται στα βουνά Parangs στα νότια Καρπάθια και είναι ένα από τα υψηλότερα περάσματα των Καρπαθίων στη Ρουμανία. Συνδέει την πόλη Novaci, στα νότια, με την πόλη Sebes στα βόρεια. Εικάζεται ότι ο δρόμος φτιάχτηκε κατόπιν εντολής του βασιλιά Καρόλου του 2ου και επισκευάστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Το υψηλότερο σημείο της Transalpina λέγεται Urdele Pass όπου το υψόμετρο είναι στα 2.145m. Ο δρόμος τους παγωμένους μήνες του χρόνου κλείνει λόγω του χιονιού. Το 2007 ξεκίνησαν οι εργασίες για να μετατραπεί αυτός ο εκπληκτικής ομορφιάς δρόμος σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο 148χλμ που θα συνδέει την επαρχία Ολτενία με την Τρανσυλβανία.

Πίσω στο ταξίδι μας λοιπόν και στο δρόμο ανά 50 χιλιόμετρα έβλεπες εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.




Factory


Φτάνοντας στην αρχή της Transalpina, η γνωστή πινακίδα που σε βάζει στο πνεύμα του τι θα επακολουθήσει. Η οποία είναι γεμάτη αυτοκόλλητα από κλαμπ μοτοσυκλετών. Η από κάτω πινακίδα σκεπασμένη με ελαιόπανο. Γιατί, δεν ξέρω.




Transalpina sign


Ο δρόμος στο ξεκίνημα μας αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις μιας και το οδόστρωμα και η χάραξη του είναι ότι πρέπει. Αρκετές μότο να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν, όπως και πολλά αυτοκίνητα. Στις πρώτες ανηφόρες ο δρόμος έχει απλωμένα κομμάτια ξεραμένης πίσσας. Για να κλείσουν τις ρωγμές μάλλον που δημιουργούνται από τα χιόνια. Στην πρώτη κορυφή του δρόμου είχε λίγο κόσμο και αρκετά μαγαζάκια για αναμνηστικά και πρόχειρο φαγητό. Έναν ¨γρήγορο¨ τον τράβαγε βίντεο ο φιλαράκος του στις στροφές.
Αγορά αναμνηστικού και χαιρετισμό με άλλους μηχανόβιους και κάτι χαρλεάδες μουστακαλήδες!




Transalpina




Transalpina




Transalpina


Βάλαμε τις κάμερες να γράφουν και ξεκινήσαμε. Περάσαμε από το χωριό Ranca, το τελευταίο κομμάτι πολιτισμού και συνεχίσαμε με την φοβερή διαδρομή που τα είχε όλα ( στροφές,¨ φιδίσια κομμάτια¨, φουρκέτες, ευθείες).
Τα πρώτα κομμάτια της να είναι στην κορυφογραμμή και να απολαμβάνεις τη θέα και από τις δύο μεριές του δρόμου. Ενδιάμεσα από αυτά τα κομμάτια της διαδρομής, το πάσο Urdele στα 2145m.

Αργότερα η διαδρομή γίνεται κατηφορική και περνάει μέσα από έλατα. Ένα μείγμα Αλπικών πάσσων. Φανταστικά. Δικαιολογημένο και ¨ευλογημένο¨ το όνομα της. Στο δρόμο αρκετοί μοτοσικλετιστές με χαιρετούρες εκατέρωθεν. Μέχρι και τη στάση για φαγητό που κάναμε, ο δρόμος ήταν από πολύ καλός έως άριστος.

Σταμάτημα στη μέση της Transalpina σε bikers friendly ξενώνα με εστιατόριο για φαγητό.




Biker's friendly rooms


Το σημερινό μενού είχε την παραδοσιακή κρεατόσουπα Gulas. 2 gulas +2 cola =8€.




Gulas


Αφού το καθαρίσαμε σε χρόνο dt, στυλωνόμαστε, αράζουμε βλέποντας κάνα βιντεάκι από τις κάμερες και σε λίγη ώρα παίρνουμε τη κατηφόρα για Sebes. Ο δρόμος αρχίζει και χαλάει και είναι όλο μικρές γούβες. Εκεί είχα και το πρώτο παρατράγουδο. Από τρία συνεχόμενα τραντάγματα σε καλές λακκούβες, στράβωσε η custom βάση πινακίδας και έσπασε το φωτάκι της πινακίδας .

Το κακό οδόστρωμα διήρκησε περίπου 20 χλμ. Έπειτα φτιάχνει αλλά κάπου κάπου γλιστράει. Βέβαια στα 140χλμ να βρεις και 20χλμ κακό οδόστρωμα, χαλάλι του.

Tip: είχα διαβάσει σε ένα ταξιδιωτικό που έλεγε, ότι προς το τέλος της Transalpina να μην κόψετε δρόμο σε ένα χωριό που λέγεται Jina για να γλυτώσετε χιλιόμετρα, αλλά να πάτε μέχρι το Sebes.




Transalpina end


Και όντως έτσι ήταν. Το τελείωμα της Transalpina κοντά στο Sebes ήταν υπερβολικά καλό και όπως είπα και παραπάνω:


¨Δικαιολογημένο και ¨ευλογημένο¨ το όνομα της¨


Μπαίνουμε στον ρουμάνικο αυτοκινητόδρομο Α1 με κατεύθυνση το Sibiu, βάζοντας την πιο ακριβή βενζίνη του ταξιδιού, 100αρα με τιμή 1.32€. Μπαίνοντας στο Sibiu βλέπουμε μια όμορφη πόλη και θυμάμαι αυτά που είχα διαβάσει.


Λίγα λόγια από το internet για…

Το Sibiu,
την πόλη στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Η πόλη θεωρείται από τις γραφικότερες της Ρουμανίας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της μεσαιωνικής πόλης. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στο πέρασμα από την Βλαχία στην Τρανσυλβανία. Η πόλη επιλέχτηκε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2007 μαζί με την Πόλη του Λουξεμβούργου.
Το Sibiu είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας. Πρώην κέντρο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας η γερμανική της ονομασία είναι Hermannstadt. Η παλιά πόλη του Sibiu κατετάγη ως «8ο πιο ειδυλλιακό μέρος της Ευρώπης να ζει κανείς» από το Forbes το 2008.

Αράζουμε σε ένα κεντρικό κόμβο και ψάχνουμε μέσω του booking να βρούμε δωμάτιο. Βρίσκουμε ένα δωμάτιο σε μια πανσιόν σε καλή τιμή αλλά ήθελε να βάλουμε πιστωτική κάρτα σαν εγγύηση. Επειδή φοβόμουν δεν την έβαλα και αφού ψάξαμε που ήταν η πανσιόν βάλαμε το GPS να μας πάει. Φτάσαμε απ' έξω και βρήκαμε ένα ζευγάρι που προθυμοποιήθηκε να πάρει τηλέφωνο την υπεύθυνη για να έρθει να μας κατατοπίσει. Υπήρχε και ένας άλλος π@π@ρας που ενώ έβλεπε ότι προσπαθούσαμε να ρωτήσουμε για δωμάτιο, έκανε τον κινέζο.
Έρχεται η υπεύθυνη ( ωραία παρουσία ), μας εξηγεί το πώς έχουν τα πράγματα με το δωμάτιο, μας δίνει τα κλειδιά και μας ζητάει 33€. Στο booking έλεγε 28€ της λέω. Αφού μου ζητάει να δει τη καταχώρηση στο site συμφωνεί και κλείσαμε στα 28€. Το δωμάτιο μια χαρά, καθαρό και ευρύχωρο, άξιζε τα λεφτά του.

Αποφασίσαμε να πάμε κατευθείαν για φαγητό μιας και η ώρα ήταν 21:00 και στην αλλοδαπή παίζει μετά τις 22:00 να βρεις να φας μόνο τα νύχια σου. Βέβαια το gulas μας είχε χορτάσει οπότε σκεφτήκαμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα και μια κόλα ήταν ότι έπρεπε για να πάμε για χαλαρό ύπνο. Μπύρες θέλαμε να πιούμε αλλά το αλκοτέστ στη Ρουμανία δε σηκώνει ούτε 0.001%, οπότε κόλα και ξερό ψωμί. Εξάλλου έχουμε μπροστά μας ένα event στο Brasov, οπότε υπομονή. Αράζουμε τις μηχανές σε parking για μοτοσυκλέτες δίπλα στη κεντρική πλατεία. Στην ταμπέλα του parking είχες τη δυνατότητα μέσω του κινητού και του QR code reader να δεις που αλλού είχε διαθέσιμα parking για μοτοσυκλέτες.




Motoparking - Μεγαλεία στη Ρουμανία!




Sibiu


Θετική εντύπωση μας έκανε η παλιά πόλη και το ιστορικό κέντρο του Sibiu και η κίνηση που είχε ως αργά. Στα αρνητικά, η πλακοστρωμένη πλατεία χωρίς ίχνος πράσινου. Μάλλον έχουν Έλληνα δήμαρχο!




Sibiu


Να 'σου και κάτι Έλληνες με μηχανές ντυμένοι σαν αστακοί με τις κορντούρες, να ψάχνουν για φαγητό αργά το βράδυ.




Sibiu 2


Πιο πέρα μου συνέβη κάτι παράξενο! Όπως περπατάγαμε στο πεζόδρομο νιώθω έναν άνθρωπο να παίρνει φόρα και να πέφτει πάνω στο δεξί μου χέρι που κράταγα το κράνος μου. Πίστεψα στην αρχή ότι μου την έπεσε για να μου κλέψει το κράνος. Έβαλα μια φωνή λέγοντας "Ρεεεεεε". Αλλά ο ταλαίπωρος, είχε σκοντάψει στο λιθόστρωτο δρόμο και πέφτοντας πάνω μου πήγε να κρατηθεί από το χέρι μου που είχα το κράνος. Μου ζήτησε ταπεινά συγνώμη και έφυγε ντροπιασμένος.




Sibiu panoramic


Το βράδυ αργά μας βρίσκει σε super market ( κλείνουν στις 23:00 ) να αγοράζουμε προμήθειες για την άλλη μέρα. Φωτογραφίες και κουβέντα για την ώρα. Γυρίσαμε στο δωμάτιο και γύρω στις 00:00 κατάκλιση, γιατί την άλλη μέρα είχε Transfagarasan. Τον καλύτερο δρόμο του κόσμου, όπως λένε. Βέβαια ο καιρός ίσως να μην ήταν με το μέρος μας. Ες αύριον τα σπουδαία...



Χιλιόμετρα 3ης ημέρας 305

Ατομικά έξοδα 54,5€

Βενζίνη 26€

Φαγητό - λοιπά 14,5€

Διαμονή 14€

Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.

04/09/2019 - Τετάρτη - 4η ημέρα

Sibiu – Sighisoara - Transfăgărășan

Στα όρη, στ’ άγρια βουνά…




4 μέρα


Ξυπνήσαμε το πρωί και ανοίγοντας τη κουρτίνα, μιας και τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν παντζούρια, είδαμε ένα μουντό καιρό, μια μαυρίλα. Σήμερα που θα πάμε Transfagarasan, ρε π@ύστη μου! Η μέρα θα ξεκίναγε με βόλτα στα αξιοθέατα του Sibiu, τη σκυτάλη θα έπαιρνε η Sighisoara, η γενέτειρα του Βλάντ Τσέπες του γνωστού κόμη Δράκουλα και θα συνέχιζε με ένα κομμάτι από τον θεωρούμενο, από πολλούς, καλύτερο δρόμο για οδήγηση, το Transfagarasan.

Πρωί κατά τις 10:00, φαγητό από κεντρικό τυρoπιτάδικο και καφέ για να ξεκινήσει η μέρα. Φτηνό φαγητό και στο Sibiu, αφού μια τυρόπιτα σχεδόν όσο μια μικρή γυναικεία τσάντα είχε 0.8€. Αφού γέμισε το στομάχι μας, ξεκινήσαμε μια βόλτα στη πόλη για να δούμε και να αποθανατίσουμε τα αξιοθέατά της.




Sibiu-Hermannstadt


Πρώτη στάση στη πλατεία Piata Mare ( Μεγάλη Πλατεία ), με το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου και τη διπλανή εκκλησία της Αγίας Τριάδας.




Sibiu


Μπήκαμε σε ένα δρομάκι και βρεθήκαμε στη Piata Mica ( Μικρή Πλατεία ). Εκεί σε πρώτο πλάνο υπάρχει η όμορφα στολισμένη Γέφυρα των Ψεμάτων.




Bridge of lies


Ένας από τους πολλούς μύθους που αναφέρονται για τη γέφυρα είναι ότι όποιος έλεγε ψέματα και πέρναγε πάνω από τη γέφυρα, η γέφυρα κουνιόταν σαν να νόμιζε κάποιος ότι θα πέσει και έτσι τιμωρούσε τον ψεύτη.

Λίγα μέτρα πιο πέρα εντοπίσαμε και την όμορφη λουθηριανική εκκλησία της Αγίας Μαρίας, με αρκετό κόσμο στο εσωτερικό της.




St Maria panoramic




Sibiu




Sibiu




Sibiu




Sibiu




Sibiu


Η βόλτα μας για φωτογραφίες και να χαζέψουμε για τελευταία φορά το Sibiu υπό το φως της ημέρας, είχε φτάσει στο τέλος της. Αφού τελειώσαμε με όλα τα παραπάνω, φουλάραμε βενζίνη Rompetrol και πήραμε το δρόμο που οδηγεί προς το βορρά.

Είχαμε αποφασίσει να διανυκτερεύσουμε πάνω στο Transfagarasan σε κάποια πανσιόν με ξύλινες καλύβες, κάτι παρόμοιο που είχαμε δει πέρυσι στο Μαυροβούνιο.

Οπότε παίρνουμε τον επαρχιακό δρόμο 14 για Sighisoara, ο οποίος ήταν σε πολλά σημεία αρκετά καλός, είχε όμως κίνηση γιατί σε πέρναγε μέσα από τα ρουμάνικα χωριά, σε συνδυασμό με τις πολλές νταλίκες και τη μια λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση.




Sighisoara


Μπαίνοντας στη πόλη σταματήσαμε σε ένα δημόσιο parking για να αφήσουμε τις μηχανές. Κάτι Ρομά κοιτούσαν τις μηχανές με περίεργο τρόπο και αναγκαστήκαμε να πιούμε καφέ εκεί κοντά. Μετά καταλάβαμε ότι δεν κοιτούσαν για να κλέψουν, απλά δεν είναι εξοικειωμένοι με το θέμα μοτοσυκλέτα ακόμη στη Ρουμανία.




Sighisoara


Μετά το καφέ αποφασίσαμε να πάμε στη παλιά πόλη μέσα στο κάστρο για να δούμε και το σπίτι του Βλάντ Τσέπες ( σημείωση: γράφεται Tepes, προφέρεται Τσέπες και σημαίνει παλουκωτής ).


Λίγα λόγια από το internet για…

Την Σιγκισοάρα ( Sighișoara )
που βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Τρανσυλβανίας. Είναι η γενέτειρα του Vlad Tepes, γνωστού και ως Vlad Dracula, ηγεμόνα της περιφέρειας της Βλαχίας τρείς φορές μεταξύ του 1448 και του 1476, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο Vlad ο παλουκωτής, καθώς παλούκωνε τους εχθρούς του και ειδικότερα τους Οθωμανούς. Ήταν αυτός που ενέπνευσε τη φανταστική δημιουργία του Bram Stoker, Count Dracula ( κόμης Δράκουλας ). Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την καλοδιατηρημένη περιφραγμένη παλιά πόλη της, η οποία είναι καταχωρημένη από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.




Clock' s Tower


Ωραία και γραφική η παλιά πόλη, βγαλμένη από ταινίες τρόμου με εκείνα τα σπίτια με τις μακρόστενες και περίεργες σκεπές.




Sighisoara


Μας έκαναν εντύπωση ο πύργος του Ρολογιού, που ανεγέρθηκε κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα για την προστασία της κύριας πύλης εισόδου της πόλης,




Clock's Tower


το σπίτι που γεννήθηκε ο Vlad Tepes, το οποίο τώρα είναι εστιατόριο,




Vlad Tepes' house




Vlad Tepes


και κάποια άλλα κτίρια εποχής.




Sighisoara




Sighisoara




Και ένα μουσείο βασανιστηρίων.




το γνωστό ξενοδοχείο ... Hotel Transylvania




Sighisoara


και σε μια τουαλέτα...




WTF


Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, αγοράσαμε τα αναμνηστικά μας και πήραμε το δρόμο για το Transfagarasan.

Και μια πανοραμική φώτο από τη Sighisoara




Sighisoara panoramic

Συνεχίζεται
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
Το επόμενο κομμάτι της διαδρομής μας ήταν ο μικρός επαρχιακός δρόμος 106 που συνδέει τη Sighisoara με τη πόλη Agnita και η συνέχειά του ο 105D που ¨τερματίζει¨ στον εθνικό δρόμο Ε68 πριν τη Cartisoara. Έπρεπε πριν φτάσουμε στην αρχή του αυτοκινητόδρομου να κολλήσουμε και κάνα οικοδομικό ένσημο. Τα πρώτα δέκα χλμ ήταν μια χαρά. Μετά ο δρόμος ήταν από τους χειρότερους που έχω συναντήσει στα ταξίδια μου, ούτε στον εχθρό μου.




bad road


Μπαλώματα κακοστρωμένα, που μας έκαναν να κολλήσουμε βαρέα και ανθυγιεινά σε κομπρεσέρ. Έλεγα ποτέ θα τελειώσει το μαρτύριό μας. Και ήταν όλο το πλάτος του δρόμου έτσι, οπότε ούτε να πας για λίγο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας μπορούσες μήπως και ήταν καλύτερα.




bad road2


Αυτό μέχρι τη διασταύρωση με τον αυτοκινητόδρομο Ε68 όπου και ξεκινάμε για την Cartisoara και την ανάβαση στο Transfagarasan.


Λίγα λόγια από το internet για…

Το Transfăgărășan( Τρανσφαγγαρασάν ) ή αλλιώς DN7C
, έναν ορεινό δρόμο που διαπερνάει τη νότια πλευρά της οροσειράς των Καρπαθίων, ενώνοντας τις ιστορικές περιοχές της Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Είναι χαρακτηρισμένος ως εθνικός δρόμος και είναι το δεύτερο ορεινότερο πέρασμα της Ρουμανίας μετά την Transalpina. Το Transfăgărăşan κατασκευάστηκε μεταξύ 1970 και 1974 κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Nicolae Ceauşescu ως απάντηση στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Χτισμένο κυρίως από στρατιωτικές δυνάμεις, ο δρόμος είχε υψηλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος. Οι εργασίες διεξήχθησαν σε αλπικό κλίμα, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, χρησιμοποιώντας περίπου 6 εκατομμύρια κιλά δυναμίτη. Πολλοί εργάτες πέθαναν. Τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι 40 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, αλλά ανεπίσημες εκτιμήσεις από τους εργάτες ανεβάζουν τον αριθμό σε εκατοντάδες. Ο Τσαουσέσκου ήθελε να εξασφαλίσει γρήγορη στρατιωτική πρόσβαση στα βουνά σε περίπτωση σοβιετικής εισβολής.

Που;;;

Σε ένα δρόμο που είναι συνήθως κλειστός από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Μαΐου λόγω του χιονιού.

Ρε συ ο Νικολάκης μας δουλεύει; Ας πούμε τι ψιθυρίζεται στη πιάτσα, την αλήθεια δηλαδή…

Η αλήθεια είναι ότι ο δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του και για να αποδείξει τη μεγαλομανία του, έφτιαξε το Transfagarasan, για να υπερκεράσει σαν δρόμο την Transalpina που είχε φτιάξει ο βασιλιάς Κάρολος ο 2ος.

Συνέχεια στη σημερινή μας διαδρομή και αναγκαστική στάση πριν την ανάβαση του Transfagarasan, μιας και βλέπουμε να κατεβαίνουν αυτοκίνητα με ψιχάλες στα παρμπρίζ. Ωχ! Είχαμε σταματήσει μπροστά από μια πανσιόν και βγαίνοντας ο ιδιοκτήτης να μας ρωτήσει αν θέλαμε κάτι, τον ρωτάμε πόσο κοστίζει ένα δωμάτιο δίκλινο. Η τιμή ήταν λογική, 32€, αλλά ακόμα ήταν 17:30 και είχαμε σαν στόχο να μείνουμε το βράδυ κάπου στη μέση του πάσσου. Οπότε έπρεπε να κάνουμε αρκετά χλμ ακόμα για τη μισή διαδρομή.

Επιστροφή στις μηχανές με τον φίλο μου να φοράει τα αδιάβροχά του, ενώ εγώ προτίμησα να μην τα βάλω. Να σου και 5 μηχανές από τα ορεινά, με ψιχάλες στα ρούχα, αλλά χωρίς αδιάβροχα. Να και 8 πιτσιρικάδες με 125άρια να κατεβαίνουν του σκοτωμού.


Χαμογελώ και συνάμα μονολογώ: ¨Transfagarasan, καλώς ήρθαμε!!!¨


Ο δρόμος ενώ ξεκίνησε καλά, μετά κάπου-κάπου χάλαγε. Κάναμε 15χλμ και αφού φτάσαμε στο κομμάτι που ουσιαστικά είναι η αρχή για την ανάβαση του Transfagarasan, κάναμε μια στάση για την απαραίτητη φώτο.




Transfagarasan sign


Δυστυχώς για εμάς μετά από 2 χλμ. ξεκίνησε σιγά-σιγά η ομίχλη.

Αλλιώς τα υπολογίσαμε και αλλιώς τα βρήκαμε. Έπρεπε να δούμε αυτό...




Transfagarasan from Google


και τελικά είδαμε αυτό,




Transfagarasan fog


ή μάλλον δεν βλέπαμε τίποτα...




Transfagarasan fog


Πραγματικά σε λίγο δε βλέπαμε ούτε στα 5 μέτρα. Οδηγικά κρατήσαμε χαμηλούς ρυθμούς λόγω της ομίχλης, αλλά δεν μας ενθουσίασε και ο δρόμος που δεν ήταν και στην καλύτερη κατάστασή του. Το μόνο θετικό, που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν καταλάβαμε, είναι η θέα της ανάβασης που βλέπεις από χαμηλά τις στροφές και ανεβαίνοντάς τες νομίζεις ότι είσαι σε ένα είδος θόλου. Περίπου σαν το passo dello Stelvio.

Φτάσαμε με τα χίλια ζόρια στη κορυφή που είναι η λίμνη Balea και αντικρίσαμε πάγκους μικροπωλητών και ελάχιστο κόσμο. Τα είχε χαλάσει όλα η απογευματινή ομίχλη και το ψιλόβροχο. Από φαγητό πάνω στη κορυφή είχε μόνο κάτι πεθαμένα λουκάνικα και κάτι μαγαζάκια με τυριά. Ήταν ο καιρός μουντός με την ομίχλη και ήταν και αργά γι αυτούς, ότι θα έκλειναν.

Tip: Θυμήθηκα από ένα ταξιδιωτικό πως αν στρίψεις σε ένα δρομάκι απέναντι από τους πάγκους των μικροπωλητών θα βρεθείς στο εστιατόριο – καφέ- πανδοχείο της λίμνης. Οπότε λόγω καιρού, ώρας και πείνας, το εστιατόριο της λίμνης ήταν μονόδρομος. Πήραμε το δρομάκι και σε λίγο φτάσαμε στην ομιχλώδη λίμνη.




Balea lake fog


Στο εστιατόριο-πανσιόν ρωτήσαμε για δωμάτιο, αλλά η τιμή του ήταν λίγο αλμυρή για Ρουμανία, 65€. Επίσης και λόγω του καιρού που δε θα βλέπαμε τη θέα της λίμνης, αποφασίσαμε να κάτσουμε μόνο για φαγητό. Από φαγητό τώρα, και αφού δεν είμαστε πελάτες στα δωμάτια του όπως μας εξήγησε, είχε μόνο σνίτσελ και μπριζόλες ( μετρημένο το είχε το φαί; ).
¨Πήγαμε πάσο¨ και φάγαμε από ένα πιάτο με δύο μπριζόλες, πατάτες, σαλάτα χωριάτικη παρακαλώ, ψωμί ζυμωτό και κόλα . Τιμή 24€. Ακριβά για Ρουμανία.




Greek massa


Η έντονη ομίχλη ¨εξαφάνισε¨ όμως και το στόχο για διαμονή κοντά στην επόμενη λίμνη, τη λίμνη Vidraru, αφού χάσαμε χρόνο και είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Οπότε ψάξιμο στα παρακάτω κοντινά μέρη της διαδρομής.
Αράξαμε για λίγο χαζεύοντας την ομίχλη και πήραμε το δρόμο για την πανσιόν που βρήκαμε με το κοντέρ να πρέπει να γράψει ακόμα 15χλμ.

Ξεκινήσαμε διασχίζοντας το θεοσκότεινο 800m τούνελ για να βγούμε στην άλλη μεριά . Μόλις περάσαμε το τούνελ ευτυχώς σταμάτησε η ομίχλη αλλά τα γκρίζα σύννεφα εκεί.




After tunnel


Βγάλαμε μερικές φωτογραφίες από την άλλη μεριά με φόντο τη κάθοδο και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας, ενώ άρχιζε να νυχτώνει.




After the tunnel


Η συνέχεια μετά το μεγάλο τούνελ...




Transfagarasan


Λίγο παρακάτω αντικρίσαμε μια μεγάλη παρέα με τροχόσπιτα, ότι είχαν ανάψει φωτιά να ζεσταθούν αλλά και να ψήσουν κοψίδια. Το πόσο τους ζήλεψα δε λέγεται.




Transfagarasan


Είχαμε κάνει 15χλμ. και φτάσαμε εκεί που μας έλεγε το GPS αλλά τζίφος, πουθενά η πινακίδα της πανσιόν. Πάμε παρακάτω και ρωτάμε σε ένα ξενοδοχείο για την πανσιόν. Μας είπε ότι ήταν 200μ πριν, πίσω από ένα άλλο ξενοδοχείο. Ψάχνουμε τίποτα. Βλέπω ανάμεσα από δύο κτίρια ένα δρομάκι-χαλικόδρομο ότι πρέπει για εντούρο. Ανεβαίνω με κίνδυνο να σαβουριαστώ και τελικά βρίσκω τη πανσιόν. Ούτε δρόμο δεν είχε.
Βρίσκουμε δύο γυναίκες και ένα τύπο που όπως τον κόζαρα είχε ανοίξει το 3ο μπουκάλι μπύρα. Ρωτάμε και μας λένε ότι αυτή ήταν η πανσιόν που ψάχναμε. Μας δείχνει το δωμάτιο, συμπαθητικό. Δεν ήταν ξύλινες καλύβες αλλά πανσιόν φτιαγμένη από ξύλα. Το μόνο μείον το κοινόχρηστο μπάνιο. Μια βραδιά είναι, θα περάσει. Εξάλλου ο συνταξιδιώτης μου, το είχε προτείνει από πέρυσι να μείνουμε σε ένα παρόμοιο πάνω στο βουνό. Και χατίρια δε χαλάω.

Κατεβαίνουμε να φέρουμε τα πράγματα μας και συναντώ την οικοδέσποινα και της δείχνω το καλοριφέρ για να τη ρωτήσω αν υπάρχει θέρμανση. Μου το κόβει με τη πρώτη. Πιάνω τα ιταλικά μου, μιας και τα Ρουμάνικα είναι λατινογενής γλώσσα, ρωτώντας ¨coperta¨ εννοώντας extra κουβέρτα.
¨Da¨ μου λέει και ξεφυσάω από ικανοποίηση, γιατί έξω είχε 10°C και κατέβαινε για 5 . Μη κοιμηθούμε και με τις κορντούρες!!!




Transfagarasan pansion


Αφού τακτοποιηθήκαμε βγήκαμε μια βόλτα. Τουλάχιστον είχαμε φάει γιατί τέρμα θεού σιγά μη βρίσκαμε τίποτα για μάμ. Ένας βραδινός περίπατος γύρω από τη περιοχή για αποτίμηση της σημερινής ημέρας και λίγο μετά, το διπλανό ξενοδοχείο, μονόδρομος μήπως βρούμε κάνα βραδινό επιδόρπιο και να αράξουμε.

Ο συνταξιδιώτης μου είχε ¨παραδώσει πνεύμα¨.




tired


Παρήγγειλα ένα παραδοσιακό γλυκό που λεγόταν Papanasi και ήταν μικρά ντονατσάκια με sour cream ( γιαούρτι με ζάχαρη ) και μαρμελάδα κεράσι.




papanasi


Δεν έλεγε τίποτα. Καλύτερα να χα μια σοκοφρέτα.

Επιστρέφοντας στη πανσιόν συνειδητοποιώ ότι δεν έχουμε πάρει νερό να πιούμε το βράδυ.

Βρίσκουμε το τύπο που τώρα το κοντέρ γράφει 6 μπουκάλια μπύρα αλλά έχει επαφή με το περιβάλλον και προσφέρεται να μας γεμίσει ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό από τη βρύση. Πάλι καλά που το ξέπλυνε, γιατί τι είχε πριν το μπουκάλι, ξύδι, κρασί who knows. Βλέποντας τα μπουκάλια που είχε πάνω στο πάγκο, πέφτω σε ένα ωραίο τετράγωνο μπουκάλι νερού Aqua Carpatica προσπαθώντας να τον πείσω να μου γεμίσει το συγκεκριμένο με νερό. "Όχι, όχι, άστο αυτό”, μου έδωσε να καταλάβω με τη βοήθεια της νοηματικής, εξάπτοντάς μου την περιέργεια να το μυρίσω. Πώπω, μου καθάρισε τα ιγμόρεια. Είχε ο μάγκας μες’ το μπουκάλι 42° βαθμών ντόπιο τσίπουρο ¨Pălincă¨. Στην αρχή γελάμε, ενώ μετά αρχίζει να μας παρακαλάει να πιούμε ένα σφηνάκι. Αφού το πίνουμε, ανεβάσαμε παλμούς και γελώντας, τον καληνυχτίσαμε.

Πήγαμε για ύπνο, ελπίζοντας η αυριανή μέρα να ξημέρωνε με καλύτερο καιρό. Βασικά να σταματούσε η ομίχλη και να γυρνάγαμε πίσω στη λίμνη Balea να βλέπαμε τη θέα της ανάβασης από ψηλά. Είχαμε βέβαια και τη συνέχεια του υπόλοιπου Transfagarasan. Μακάρι...


Χιλιόμετρα ημέρας 216

Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 45,5€



Βενζίνη 10€

Φαγητό - λοιπά 22€

Διαμονή 13,5€


Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
05/09/2019 - Πέμπτη - 5η ημέρα

Transfagarasan – Brasov


Όπου ακούς πολλά κεράσια…




5η μέρα


Σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και κοιτάμε από το παράθυρο τον συννεφιασμένο ουρανό. Καλύτερα από τη χθεσινή μαυρίλα αλλά μια ψυχρούλα την είχε. Στο δωμάτιο που κοιμηθήκαμε πάντως ήταν μια χαρά. Αφού ντυθήκαμε, ανεβήκαμε στις μηχανές και συμφωνούμε και πάμε για καφέ στο διπλανό ξενοδοχείο μιας και η πανσιόν ήταν μόνο για ύπνο και μετά να γυρίσουμε προς τη λίμνη Balea μήπως και επιτέλους δούμε την ανάβαση του Transfagarasan, μετά το χθεσινό φιάσκο. Καφές λοιπόν και βουρ για πίσω.

Κάνουμε 2 χλμ και ψηλά στο βουνό βλέπουμε πάλι ομίχλη. ¨Πεταμένα λεφτά¨, οπότε αλλαγή πλεύσης προς το δεύτερο κομμάτι του Transfagarasan, αυτό που περνάει από τη λίμνη Vidraru και το φράγμα. Στη συνέχεια του Transfagarasan, όσο μας ενθουσιάζει η φύση που βλέπουμε ολόγυρά μας, τόσο μας απογοητεύει η άσφαλτός του. Ο δρόμος κάπου-κάπου φτιάχνει, αλλά τις πιο πολλές φορές έχει το μαύρο του το χάλι. Είχε αρκετά μπαλώματα, τα οποία ήταν και κακοστρωμένα. Βέβαια η διαδρομή γεμάτη από εκδρομείς είτε με μηχανές, είτε με αυτοκίνητα.

Στο δρόμο σταματάω κάπου για να βάλω την κάμερα στο κράνος για να γράψω λίγο από τη διαδρομή. Και ξεκινάω χωρίς να ξέρω τι θα επακολουθήσει. Σε μια στιγμή στην άκρη του δρόμου βλέπω κάτι να κινείται με αργά βήματα. ¨Ωρέ τιν’ αυτό που βλέπω;¨. ¨Βλέπω καλά;¨ και κόβω για λίγο ρυθμό. Ήταν μια αρκούδα. Μάλλον είχε βγει για πρωινό και πήρε το δρόμο για το βουνό. Θυμήθηκα που μου είχε πει ο Ρουμάνος γνωστός μου το καλοκαίρι, ότι ένας Έλληνας με μοτοσυκλέτα είχε ένα ατύχημα από αρκούδα. Μάλλον σε κάποια στροφή θα την είδε απότομα και θα έχασε τον έλεγχο της μηχανής. Πιο πολύ φοβισμένη την είδα από τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα, παρά επιθετική.




Bear


Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και φτάνουμε στο φράγμα της λίμνης Vidraru, με αρκετό κόσμο στους λιγοστούς πάγκους της,




Vidraru lake




Vidraru lake




Vidraru lake


βλέπουμε και τον ¨Προμηθέα¨ μια κατασκευή στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της περιοχής και βγάζουμε τις απαραίτητες φώτο.




Prometheus




Vidraru lake


Φεύγουμε από το φράγμα της λίμνης και λίγο παρακάτω βρίσκουμε μια ταμπέλα που εξηγεί πως είμαστε στα απομεινάρια-χαλάσματα του κάστρου Poenari, ενός οχυρού του Vlad Tepes του φίλου μας ντε, του κόμη Δράκουλα. Αλλά για να πας να δεις το οχυρό θα πρέπει να ανέβεις γύρω στα 1500 σκαλοπάτια. Και μόνο που το έγραψα ίδρωσα!

Οπότε συνεχίζουμε για το Arefu με στόχο να συναντήσουμε το πρώτο βενζινάδικο μετά το Transfagarasan αν κάποιος κάνει τη διαδρομή από βορρά προς νότο και το τελευταίο από την ανάποδη.




Arefu


Βενζίνη και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, αλλά ο δρόμος συνεχίζει να μας απογοητεύει και πλέον βρισκόμαστε στο τελευταίο και χειρότερο, από άποψης ασφάλτου, κομμάτι του Transfagarasan αλλά μέσα από ωραία φυσική ομορφιά.

Αλλάζουμε ρότα και από κει που κατεβαίναμε, στην Curtea de Arges στρίβουμε για να πάμε πάλι βόρεια. Αρχίζουμε με τον 73C ένα μέτριο κακό-συντηρημένο δρόμο και αρκετή κίνηση. Στάση στη μέση περίπου της διαδρομής στο μνημείο Matias που το είδαμε τυχαία στο δρόμο. Το εν λόγω μνημείο είναι αφιερωμένο στον ρουμάνικο εμφύλιο του 1916.




Matias


Καφές, τσιγάρο και γλυκό το ελληνικότατο σαλάμι που είναι παραδοσιακό γλυκό στη Ρουμανία.




Salami


Συνέχεια προς Brasov, από τον DN73 έναν ορεινό καλούτσικο δρόμο γεμάτο στροφές και πέρασμα από Pasul Posada, στα 836m και από Pasul Rucar-Bran στα 1.254m.

Λίγο πριν το σημερινό μας τελικό προορισμό, φτάνουμε σε ένα χωριό που είδαμε ασυνήθιστη κίνηση. Κοιτάω καλά στο GPS και βλέπω ότι είμαστε στο Bran και λίγο πιο πέρα ήταν το “αυθεντικό” κάστρο του κόμη Δράκουλα.


Λίγα λόγια από το internet για…

Το κάστρο Μπραν (ρουμανικά: Castelul Bran)
το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπραν, Κομητεία Μπρασόβ, στην κεντρική Ρουμανία. Το κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Βρίσκεται στα όρια Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Συχνά αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον Βλαντ Γ΄ Τσέπες, έμπνευση του μυθιστορήματος, είναι ισχνή. Το κάστρο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Σταματάμε και ξεκινάμε την περιήγηση στο πολυσύχναστο παζάρι πριν την είσοδο στους κήπους του κάστρου. Βέβαια, οι ντόπιοι έχουν εκμεταλλευτεί το πέρασμα αυτό του Δράκουλα και έχουν «χτίσει» μια ολόκληρη τουριστική βιομηχανία.




Bran bazaar




Bran Castle


Κόσμος, εισιτήρια, σουβενίρ, θεματικές επισκέψεις. Το εισιτήριο για το κάστρο στα 8€ περίπου.
Βλέποντας όμως όλα αυτά, τη πολυκοσμία και επηρεασμένος από αυτά που είχα διαβάσει για το ¨φτωχό¨ εσωτερικό του κάστρου ( στρατιωτικές στολές και κάποια έπιπλα της εποχής ) αποφασίζουμε να μην μπούμε στο κάστρο ( μπορεί να κάναμε και λάθος ) και απλά να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες και να αναχωρήσουμε.




Bran castle


Μικρή στάση στη διπλανή πόλη, το Rasnov για φωτογραφίες με το σήμα άλλα Χόλυγουντ




Rasnov


και τελικός προορισμός το Brasov.

Μετά από 20 χλμ. μπαίνουμε στο Brasov, στη πόλη που θα μας φιλοξενήσει για 2 βράδια. Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης, σταματάμε στον κεντρικό κόμβο για να ξεκινήσουμε να βρούμε ξενοδοχείο και εντυπωσιαζόμαστε από την αρχιτεκτονική των κτιρίων της πόλης και όχι μόνο. Ο κεντρικός κόμβος που ενώνει τη παλιά πόλη με την καινούρια, ανθοστολισμένος και τριγύρω του πανέμορφα αρχοντικά και κυβερνητικά κτίρια και μια εξίσου πανέμορφη πλατεία.




Brasov round about




Brasov


Λίγα λόγια από το internet για…

Το Brasov ή στα γερμανικά Kronstadt
, το οποίο περιβάλλεται από τα νότια Καρπάθια και ανήκει στην περιοχή της Τρανσυλβανίας. Γερμανοί έποικοι, γνωστοί ως Σάξονες της Τρανσυλβανίας, προσκλήθηκαν από Ούγγρους βασιλιάδες μεταξύ 1141 και 1300, για να ιδρύσουν πόλεις, να διανοίξουν ορυχεία και να καλλιεργήσουν τη γη παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Τρανσυλβανίας. Στη θέση του χωριού του Brasov, οι Τεύτονες Ιππότες γύρω στο 1200 έχτισαν την Kronstadt - την πόλη του στέμματος για να υπερασπιστούν τα σύνορα του Βασιλείου της Ουγγαρίας.

Η πόλη ξεχωρίζει ως γενέτειρα του εθνικού ύμνου της Ρουμανίας και τόπος διεξαγωγής ενός φεστιβάλ όμοιο με το Oktoberfest του Μονάχου.

¨Και τι είναι το Oktoberfest; Το γνωστό που έχω ακούσει που γίνεται στο Μόναχο;
¨Ναι, μπύρα, λουκάνικα κι άγιος ο θεός. Αλλά εδώ είναι η εκδοχή του Brasov¨.
¨Και πότε γίνεται το Oktoberfest του Brasov;¨ με ρωτάει ο συνταξιδιώτης μου.
¨Στις 5 Σεπτέμβρη¨.
¨Πόσο έχουμε σήμερα;¨
¨5¨.
¨Τι σήμερα ξεκινάει;¨.
¨Ναι¨.
¨Καλά θα περάσουμε¨ μου απαντά.
¨Αλλά έχουν 0,00 αλκοτέστ¨.
¨Ρε γ@μησέ τους!!!¨.

Πρώτη απόπειρα για κράτηση σε μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Πριν το κλείσω από το booking παίρνω τηλέφωνο αν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς booking, χωρίς πιστωτική. Ενώ στην αρχή μας λέει οκ, μετά μας λέει ότι δε γίνεται για δύο μέρες γιατί θα φιλοξενήσει ένα φίλο της. Καλά κρασιά!!!.

Συνεχίζουμε το ψάξιμο και βρίσκουμε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στυλ airbnb στα 3 χλμ από το κέντρο της πόλης. Έρχεται ο τύπος και μας λέει να πάμε να το δούμε.
¨Ναι αλλά το parking που είναι;¨ του λέμε.
¨Εδώ απέναντι στο δρόμο, δίπλα από τους κάδους των σκουπιδιών, μόλις φύγω εγώ μπορείτε να αράξετε εσείς εκεί¨.
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!! Μπα μ@λ@κα, με έκανες και γέλασα. Του απαντώ ότι στo booking έγραφε δωρεάν parking, ενώ έπρεπε να γράψει street parking.

Τον ¨αμολάμε¨ και ξεκινάμε πάλι την αναζήτηση.

Τρίτη απόπειρα και τυχερή και βρίσκουμε ένα ισόγειο διαμέρισμα σε απόσταση 700m από το κεντρικό κόμβο. Ξαναγυρνάμε προς το κέντρο και φτάνουμε στο δρόμο που ήταν το διαμέρισμα.




Brasov


Εκεί αντικρίζουμε μια σιδερένια πόρτα μασίφ που δεν μπορούσες μέσα να δεις τίποτα. Μας ανοίγουν και βρισκόμαστε σε μια αυλή που συγκοινωνούσαν έξι σπίτια. Ο οικοδεσπότης μας υποδέχτηκε θερμά και στη συνέχεια μας οδήγησε στο ισόγειο διαμέρισμα. Το διαμέρισμα ήσυχο και διακριτικό και οι μηχανές μέσα στην αυλή ασφαλισμένες. Πρόσφατα ανακαινισμένο, κρεβάτι με στρώμα αφρού, μαξιλάρι latex, τεράστιο μπάνιο, κοντά στο κέντρο. Ήταν από τα καλύτερα δωμάτια που έχω μείνει. Και όλα αυτά με 70€ για 2 ημέρες. Μεγαλεία στο Brasov...




Room at Brasov


Μιας και η ώρα είχε ήδη πάει 20:30 κάνουμε ένα γρήγορο μπάνιο και ξεκινάμε για βόλτα στην πόλη και εύρεση βραδινού φαγητού. Με το GPS ανά χείρας και καβάλα στο Multistrada σε τρία λεπτά, είχαμε φτάσει στο κέντρο και με γρήγορες ματιές σταμπάρουμε πρώτα τι παίζει από μάσσα και ξεκινάμε μια μικρή βόλτα. Ρωτάμε σε ένα κεμπαμπτζίδικο-αλυσίδα τι ώρα κατεβάζει ρολά και μας λέει στις 22:00. Το ρολόι μας έδειχνε 21:30, οπότε μπαίνουμε μέσα και σβήνουμε την πείνα μας ( σκάσαμε! ).

Ακολούθησε βραδινή βόλτα στο κέντρο της πόλης για να δούμε το Brasov by night. Η κεντρική πλατεία, μου θύμισε έντονα μια άλλη πόλη που είχα επισκεφτεί πριν χρόνια στα Ιταλό-αυστριακά σύνορα, το Bolzano.




Brasov panoramic.jpg




Brasov night


Λίγος κόσμος αλλά περιμέναμε κάτι παραπάνω. Αλλά για στάσου! Σήμερα ήταν η έναρξη του Oktoberfest οπότε δικαιολογούνται. Τα αξιοθέατα του Brasov θα τα βλέπαμε το πρωί της τελευταίας μέρας μας εκεί. Περιπετειώδης επιστροφή στο δωμάτιο αφού το GPS λόγω της κατεύθυνσης των δρόμων κόντεψε να μας βγάλει στο περιφερειακό. Τέλος καλό, όλα καλά. Αύριο το πρόγραμμα έχει φαράγγι του Bicaz και το βράδυ Oktoberfest.

Αλλά πριν έχει ύπνο σε κρεβάτι με στρώμα αφρού. Ώρε ξάπλες!!!



Χιλιόμετρα ημέρας 198

Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 57,5€



Βενζίνη 20€

Φαγητό - λοιπά 20€

Διαμονή 17,5€


Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
06/09/2019 - Παρασκευή - 6η ημέρα

Brasov - Φαράγγι Bicaz - Brasov

Απ' το φαράγγι έρχομαι και στην κορφή Oktoberfest
( στα ελληνικά το λέμε πανηγύρι… )





6η μέρα


Η σημερινή μας εξόρμηση θα πέρναγε από το βορειοανατολικό κομμάτι της Ρουμανίας, αφού θα περνούσαμε από το Georgheni, τη Lacul Rosu ( κόκκινη λίμνη ) και θα καταλήγαμε στο φαράγγι του Bicaz. Μια μονοήμερη εκδρομή 400 σχεδόν χλμ.

Ξυπνάω το πρωί από έναν χορταστικό ύπνο ( στρώμα αφρού είναι αυτό! ) και φεύγω ποδαράτος για το κέντρο να κάνω συνάλλαγμα για να πληρώσουμε τον άνθρωπο για το δωμάτιο μιας και δεν είχε POS.




Brasov




Brasov


Σηκωνόμαστε, παίρνουμε τις μηχανές και πάμε σε διπλανό φούρνο, πίνουμε καφέ και χτυπάμε μια τυροπιτάρα με 0.80€. Στο δρόμο λοιπόν με τις μηχανές και χωρίς μπαγκάζια, μιας και θα ξαναγυρνάγαμε στο Brasov.

Πριν να βγούμε από τη πόλη ένας Ρουμάνος βλέπει τις πινακίδες κυκλοφορίας και μας φωνάζει" καλησπέρα". Τον χαιρετάμε και συνεχίζουμε.


Ξεκινάμε για το φαράγγι από τον Ε578, αρκετά ωραίο δρόμο μιας και είναι εθνική οδός. Μετά το Georgheni παίρνουμε τον δρόμο 12C, που αρχίζει και χαλάει λίγο.




Bicaz gorge


Πρώτη μικρή στάση στη Lakul Rosu ( κόκκινη λίμνη ) για να χαζέψουμε τον κόσμο που είχε νοικιάσει βαρκούλες για να κάνει βαρκάδα και που απολάμβανε τον καφέ του στη λιακάδα.



Lacul rosu


Συνεχίζουμε προς το φαράγγι όπου ξεκινάνε οι φουρκέτες και ο δρόμος γίνεται μέτριος και γεμάτος κίνηση. Αλλά παθαίνουμε τη πλάκα μας από το ύψος και τη εμφάνιση των βράχων που έχουν πάρει με τον καιρό.


Λίγα λόγια από το internet για…

Το φαράγγι Bicaz
, ένα φαράγγι στη Ρουμανία, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στις κομητείες Neamţ και Harghita και είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Cheile Bicazului-Hăşmaş. Το φαράγγι αποκόπηκε από τα νερά του ποταμού Bicaz και χρησιμεύει ως διάβαση μεταξύ των ρουμανικών επαρχιών της Μολδαβίας και της Τρανσυλβανίας. Είναι μια γνωστή τοποθεσία για να δείτε τον wallcreeper ένα ασυνήθιστο πουλί που κατοικεί στο βράχο. Ο δρόμος κατά μήκος των 8 χιλιομέτρων μέσα στο φαράγγι, με αρκετές σερπεντίνες, είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς δρόμους στη χώρα. Επίσης μέσα στο φαράγγι βρίσκεται η Lacul Roşu ( η Κόκκινη Λίμνη ), ( που βρίσκεται σε υψόμετρο 980μ. ) που προκλήθηκε από κατολίσθηση τον 19ο αιώνα.

Μια φωτογραφία από το Google




Bicaz gorge google




Bicaz gorge




Bicaz gorge


Παράλληλα με το δρόμο, συντροφιά μας έκανε και το ποτάμι, φτιάχνοντας ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό. Γεμάτα από κόσμο τα μαγαζάκια στο φαράγγι με κάθε λογής σουβενίρ και τρόφιμα κατά κύριο λόγο τυριά. Συνεχίζουμε το δρόμο μέχρι το επόμενο χωριό που είχε βενζινάδικο και ξαναγυρνάμε στο φαράγγι για φωτογραφίες.




Bicaz gorge




Bicaz gorge


Είχε ήδη μεσημεριάσει και αποφασίσαμε να κάνουμε μια καλή στάση στη λίμνη.

Η Lacul Rosu ( ποια κόκκινη, βαθύ πράσινο ήταν! ) με τα όρθια δέντρα είναι μια φυσική λίμνη σχηματισμένη μετά την κατάρρευση μιας πλαγιάς λόγω ενός σεισμού του 1838 μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.




Lacul rosu




Lacul rosu


Το μεσημεριανό φαγητό μας με θέα τη λίμνη είχε μπριζόλα, πατάτες και κόλα με τιμή 6€.


Ένα όμορφο ζευγάρι Ρουμάνων τράβηξε τα βλέμματα όλων αφού είχαν έρθει για γαμήλιες φωτογραφίες με φόντο τη λίμνη.




Lacul rosu




Lacul rosu


Πήραμε τον ίδιο δρόμο για επιστροφή προς Brasov, λίγο βαρετό βέβαια, αλλά δεν γινόταν αλλιώς αφού αν πηγαίναμε από άλλο δρόμο θα κάναμε ένα κύκλο 300 χλμ. Επιστρέψαμε στο δωμάτιο για ένα απογευματινό μπάνιο και χαλάρωση αφού το βράδυ το πρόγραμμα έλεγε Oktoberfest.

Απογευματάκι Παρασκευής 6 Σεπτέμβρη:

¨Θα πάρεις μηχανή;¨
¨Θα τη πάρω¨, απαντάω ανυποψίαστος.
¨Ωραία θα πιώ μπύρα σήμερα!¨ μου λέει χαζογελώντας.

¨Εντάξει δε πάμε για τη μπύρα, για το τζέρτζελο πάμε¨.


Το βραδάκι βάλαμε πλώρη για τον εξωτερικό χώρο του σταδίου της πόλης που ήταν γύρω στο χιλιόμετρο. Ο χώρος σωστά οργανωμένος για να υποδεχτεί για 10 ημέρες τους επισκέπτες του OKTOBERFEST.




Oktoberfest


Η διαφήμιση του event, το παρουσίαζε κάπως έτσι:
Αφρώδη δοχεία μπύρας, παραδοσιακή μουσική σε σκηνή, λουκάνικα και επώδυνα πρωινά ... με πολύ πονοκέφαλο. Ένα από τα πολλά φεστιβάλ του Oktoberfest στη Ρουμανία, η εκδοχή του Braşov είναι μια ευχάριστη περίοδος να είσαι στην πόλη.

Tip: Το φεστιβάλ του Oktoberfest του Brasov γίνεται κάθε χρόνο αρχές Σεπτέμβρη.





Oktobefest


Μπαίνουμε δωρεάν στο χώρο και παντού σεκιουριτάδες και αστυνομικοί με διακριτική παρουσία. Γεμάτο από κόσμο, η μπύρα έρεε άφθονη, και τα τοπικά φαγητά αλλά και τα κρέατα είχαν πάρει θέση στις σχάρες και στις σούβλες.




Oktoberfest




Oktoberfest




Oktoberfest


Οι περισσότεροι κρατούσαν από μια μπύρα στο χέρι και αναζητούσαν ένα τραπέζι για να φάνε από τους μεζέδες που ετοίμαζαν οι υπαίθριες ψησταριές. Μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι, κάναμε μια βόλτα να δούμε ¨τι έχουν πάνω στις σούβλες¨ όπως λέει και ένας φίλος μου, αλλά πιο πολύ να πάρουμε μια ¨οπτική γεύση¨ από το χαμό που γινόταν στο χώρο.




Oktoberfest


Υπήρχαν μαγαζάκια με ψητά κρέατα, με τοπικά φαγητά, με γλυκά, με ποτά και αναψυκτικά, με σουβενίρ, ακόμα και λούνα πάρκ είχε.




Oktoberfest


Και αρκετές Ρουμάνες με την παραδοσιακή τυρολέζικη στολή .




Oktobefest


Στο βάθος είδαμε δυο πρόχειρους κλειστούς χώρους που είχαν στηθεί για το event και έπαιζαν live μουσική. Στη μεγαλύτερη από τις δυο έπαιζαν μουσική με ρυθμούς από το Τιρόλο και τη Βαυαρία, τη μητέρα του Oktoberfest στο Μόναχο.




Oktoberfest


Όλοι χαρούμενοι στο κλίμα της γιορτής.




Oktoberfest


Στην άλλη σκηνή έπαιζαν πιο rock κομμάτια.




Oktoberfest


Αφού τελειώσαμε τη μικρή μας βόλτα καθίσαμε κάπου ώστε να φάμε κάτι. Πήραμε δύο κομματάρες χοιρινό, σχεδόν κιλό το καθένα, ψημένο σε πλάκα, μύριζε λίπος από χιλιόμετρα. Αυτά που βλέπετε κοστίζουν όλα μαζί 19€.




Oktoberfest


Δύο μισό-λίτρα μπίρας για το φίλο μου, κόλα για μένα, αν και ένα μισό-λίτρο θα το καθάριζα για πλάκα αλλά οδηγώ είπαμε και το αλκοτέστ δε σηκώνει ούτε 0,0001%.

Ο φίλος μου το καθάρισε στο πι και φι. Εγώ τόσο λίπος δεν το άντεξα. Το παράτησα. Και για να μου φύγουν τα τριγλικερίδια από το στόμα τσίμπησα 3 γλυκάκια με 1€ από διπλανό πάγκο.




Oktoberfest


Σηκωθήκαμε για να περπατήσουμε και αρχίσαμε να βλέπουμε σκηνές γέλιου γύρω μας. Ένας είχε βάλει τα μονό-λιτρα που είχε πιει με τους φίλους του, το ένα απάνω στο άλλο. Καμιά 55αριά μονό-λιτρα. Και ακόμα στέκονταν όρθιοι!!!




Oktoberfest


Ρε τι είχανε πιει οι μάγκες! Διψάγανε;;; Αυτοί δεν αστειεύονται! Γι' αυτό έχουν 0,00 όριο στο αλκοτέστ.
Όπου και να κοίταζες σε κάθε παρέα θα υπήρχε ένας που το είχε πάρει απόφαση ότι θα πήγαινε σπίτι του ¨γονατιστός¨.




Oktoberfest


Μια χαρακτηριστική σκηνή ήταν όταν είδαμε ένα τύπο που πραγματικά δεν τον κρατάγανε τα πόδια του από το πιώμα και τη γυναίκα του να τον σέρνει από το χέρι και δίπλα ένας αστυνομικός-γομάρι, που δεν τον έκανες καλά με τίποτα, να τον κουβεντιάζει και να γελάει. Σκεφτείτε να του έκανε αλκοτέστ τι θα γινόταν! ¨Ζάντα¨ είχε γίνει! Η αστυνομία είχε διακριτική παρουσία χωρίς να επεμβαίνει μιας και οι ντόπιοι παρόλο που πίνουν, δεν παρεκτρέπονται.

Γυρίσαμε στο δωμάτιο για ύπνο γύρω στα μεσάνυχτα, γιατί αύριο είχε πρωινή ξενάγηση στο Brasov και έπειτα ταξίδι από ωραία διαδρομή ( Cheia pass ) με τελικό προορισμό τη πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι…


Χιλιόμετρα ημέρας 386
Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 65,5€


Βενζίνη 29€
Φαγητό - λοιπά 19€
Διαμονή 17,5€


Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
07/09/2019 7η ημέρα - Σάββατο

Brasov - Gheia pass - Slanic - Bucharest

Αδρεναλίνη.............ταξίδι στο κέντρο της γης.






7η μέρα



Δεύτερο και τελευταίο ξύπνημα στο Brasov και φορτώνουμε τις μηχανές για να ξεκινήσουμε για τον επόμενο προορισμό του ταξιδιού μας, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. Η σημερινή διαδρομή θα πέρναγε από ένα ορεινό πάσο, το Gheia pass, περνώντας και από ένα αξιοθέατο που δεν ήμουν σίγουρος αν θα το επισκεπτόμαστε. Μιας και η σημερινή διαδρομή δεν είχε πολλά χιλιόμετρα, είχαμε αποφασίσει να βλέπαμε τα αξιοθέατα του Brasov μέρα, να αγοράζαμε αναμνηστικά και να βγάζαμε και τις απαραίτητες φωτογραφίες.
Αποχαιρετήσαμε τον φιλόξενο οικοδεσπότη μας και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το μέλλον μιας και η Ρουμανία με κέρδισε σαν χώρα και σίγουρα θα την ξανά-επισκεφτώ. Πήγαμε στον κεντρικό πεζόδρομο για να πιούμε τον πρωινό καφέ και να τσιμπήσουμε κάτι. Τελειώνοντας το πρωινό μας, ξεκινήσαμε μια μικρή βόλτα στα βασικά αξιοθέατα της πόλης.

Ξεκινώντας από τη πλατεία Piața Sfatului, ( πλατεία συμβουλίου ) με το μουσείο ιστορίας του Brasov να δεσπόζει στο κέντρο της.




Brasov




Brasov


Μια ανάσα από τη πλατεία, βρίσκεται η Μαύρη Εκκλησία, ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1477. Πήρε το όνομά της όταν μαυρίστηκε από τον καπνό της μεγάλης πυρκαγιάς του 1689. Είναι η μεγαλύτερη Γοτθική εκκλησία της Ρουμανίας και η μεγαλύτερη μεταξύ Βιέννης και Κωνσταντινούπολης.




Brasov Black church




Brasov Black church



Λίγο πιο πέρα περπατώντας συναντήσαμε έναν από τους πιο στενούς δρόμους της Ευρώπης και τον πιο στενό στη Ρουμανία. Και το όνομα αυτού: Strada Sforii, δηλαδή ο δρόμος του σχοινιού.




Strada Sforii


Δημιουργήθηκε αρχικά ως διάδρομος που θα τον χρησιμοποιούσαν οι πυροσβέστες σε περίπτωση ανάγκης, ενώ αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφα του 17ου αιώνα. Αποτελεί πλέον ένα τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Το πλάτος του κυμαίνεται μεταξύ 111 και 135 εκατοστών και το μήκος του είναι 80 μέτρα.




Strada Sforii




Strada Sforii


Ρίχνοντας το βλέμμα μας προς το βουνό αντικρίσαμε τη πύλη Schei, χτισμένη στα 1825 με τρείς καμάρες, μια για τις άμαξες της εποχής και οι άλλες δυο για τους πεζούς.




Shei gate




Brasov train


Δίπλα από αυτή τη πύλη, υπάρχει και η λεγόμενη πύλη της Αικατερίνης, μια μεσαιωνική πύλη που σώζεται ακόμα και οφείλει το όνομά της στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που βρισκόταν εκεί.




St. Caterina gate


Δε ξεχάσαμε να βγάλουμε και μια φωτογραφία στο σήμα της πόλης, άλλα Hollywood, ψηλά στο βουνό.




Brasov sign


Αφού τελειώσαμε με την ωραία μας βόλτα, πήραμε τα αναμνηστικά μας και αποχαιρετήσαμε το Brasov.

Όταν απομακρυνθήκαμε από την πόλη, ξεκίνησε μια φοβερή δρομάρα, ο επαρχιακός 1Α που μας ανέβασε στα βουνά και ευχαριστηθήκαμε οδήγηση. Κλασσικά σε όποιο δρόμο και να περνάγαμε βλέπαμε και κάρα. Η φώτο είναι τραβηγμένη από τη BMW και όπως θα καταλάβατε ΝΑΙ!!! σχολίαζαν κολακευτικά το Multi που ήταν πιο μπροστά αραγμένο.




Before Cheia pass


Συνέχεια με το Gheia pass που ήταν όλα τα λεφτά, περνώντας μας από ¨φιδίσιο¨ δρόμο μέσα από αιωνόβια δέντρα και με πολύ καλή άσφαλτο. Σε μερικά σημεία όμως και συγκεκριμένα στις φουρκέτες η άσφαλτος δεν σου ενέπνεε εμπιστοσύνη.

Μια φώτο από το Google




Cheia pass


Έπειτα από 90 χλμ φτάνουμε στη πόλη του Slanic και σε ένα αξιοθέατο που δεν το είχα ξανακούσει ποτέ στη ζωή μου και πρώτη φορά διάβασα γι' αυτό σε ένα ταξιδιωτικό το χειμώνα. Και συγκεκριμένα σε ένα αλατωρυχείο. Όπως είπα και πιο πάνω είμαστε ντεμί αν θα πάμε.

Αράζουμε τις μηχανές λίγο πρόχειρα μπροστά από το εκδοτήριο εισιτηρίων και πετάγεται ένας υπάλληλος στα ρουμάνικα με απότομη φωνή και φωνάζει κουνώντας τα χέρια του: ¨πάρτε γρήγορα από εκεί τις μηχανές¨ και έρχεται κατά πάνω μου. ¨Περίμενε ρε μάστορα να ρωτήσουμε τι παίζει, πως πάει το κόλπο εδώ¨ του λέω. Συνεχίζει το βιολί του, τον συνδέω κανονικά και ρωτάω ένα ζευγάρι, που ετοιμαζόταν να πληρώσει, στα αγγλικά πόσο έχει το εισιτήριο. Μου λένε γύρω στα 6€. Εν τω μεταξύ, έχει φτάσει το βανάκι που μεταφέρει τους επισκέπτες στο αλατωρυχείο και συγκεκριμένα είναι το τελευταίο. Ρωτάω τον συνταξιδιώτη μου αν θα έρθει και μου απαντάει: ¨Εγώ έχω πάει στη Πολωνία σε αλατωρυχείο, για σένα το κάνω, μη κάτσω εδώ μόνος μου και πιώ καφέ¨. Οκ, λοιπόν μπαίνουμε.

Πληρώνουμε στα γρήγορα, κλειδώνουμε τις μηχανές με τα λουκέτα αλλά με το φόβο για τα υπόλοιπα πράγματα που δεν ήταν ασφαλισμένα αλλά τουλάχιστον ήταν καλά ¨καμουφλαρισμένα¨. Αλλά είπαμε αν φοβάσαι και τη σκιά σου κάθεσαι σπίτι.

Ξεκινάμε λοιπόν και το βανάκι μας περνάει μέσα από τη πόλη με κατεύθυνση το αλατωρυχείο. Προς στιγμή ρωτάω το ζευγάρι που ήταν μαζί μας, αν τα χρήματα ήταν για τη μεταφορά ή περιείχε και το εισιτήριο για την είσοδο στο αλατωρυχείο. Μου απαντούν ότι δεν ξέρουν, γιατί και αυτοί πρώτη φορά έρχονται. Προσεγγίζουμε το αλατωρυχείο και μπροστά μας βλέπουμε μια μεγάλη σιδερένια πόρτα. Ανοίγει η πόρτα και μπαίνουμε με το βανάκι μέσα σε μια γαλαρία και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε σπειροειδές σαν να κατεβαίναμε γύρω-γύρω από έναν άξονα. Τριγύρω σκοτάδι και κάπου-κάπου βλέπαμε φώτα και κάποιες ταμπέλες που δε δώσαμε σημασία. Σε λίγα λεπτά αρχίσαμε να βλέπουμε ταμπέλες που έλεγαν 1600m, 1650m, 1700m. ¨Ωρέ που μας πάει τούτος δω. Αν γίνει κάτι θα μας βρουν μετά από 50 χρόνια¨. Αλληλοκοιταζόμαστε και ψιθυρίζω ότι αν κάποιος είχε κλειστοφοβία δε θα την έβγαζε καθαρή. Έπειτα από 10 λεπτά σταματάει το βανάκι και το κοντέρ στις ταμπέλες γράφει 2300m. Αμάν, αμάν!!! ¨Μάλλον αυτό είναι η απόσταση που διανύσαμε¨ συμπληρώνει ο φίλος μου. ¨Λίγο τρελό να ήμαστε 2300m κάτω από την επιφάνεια της γης¨ σκέφτομαι.
Μπαίνουμε από τη στενή πόρτα και βρισκόμαστε σε μια μεγαλούτσικη γαλαρία σκαμμένη όπως φαινόταν με τα χέρια.




Slanic1


Περπατάμε για 30m και μπαίνουμε στο κυρίως ¨πιάτο¨ του αλατωρυχείου. Παθαίνουμε ΣΟΚ με τις διαστάσεις του χώρου. Με το τι είχαν φτιάξει τόσο βαθιά στη γη. Δείτε πόσο μικροί φαίνονται οι άνθρωποι!




Slanic


Προς στιγμή νόμισα ότι με είχαν πάρει με ένα διαστημόπλοιο και με είχαν πάει σε άλλο πλανήτη σε μια αίθουσα που κατοικούν εξωγήινοι γίγαντες. Λες και μπαίνεις σε άλλη διάσταση, λες και είσαι σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Φανταστικό, εξωπραγματικό. Το ύψος και μόνο σε έκανε να πιστεύεις ότι ήσουν μέσα στις πυραμίδες της Αιγύπτου, που δεν έχω πάει κιόλας.




Slanic


Τον φίλο μου τον είχε πιάσει δέος μιας και το αντίστοιχο στην Πολωνία όπως μου είπε ήταν μία ΄τρύπα¨ μπροστά σε αυτό. Το έβλεπε και του ερχόταν στο μυαλό τα ορυχεία στη Μόρια στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.




Slanic


Ότι και να δείτε από τις φωτογραφίες, ότι και να σας περιγράψω, το θέαμα δεν περιγράφεται. Λες και έχουν φτιάξει μια πολιτεία στα έγκατα της γης.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε βλέποντας μηχανήματα μιας άλλης εποχής για την επεξεργασία του ορυκτού,




Slanic


Είχα διαβάσει ότι εδώ λόγω των ειδικών συνθηκών ( σταθερή θερμοκρασία 12°C, υγρασία 68° ) έρχονται άνθρωποι από τις κοντινές περιοχές αλλά και τουρίστες και έκαναν θεραπείες για αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα με άσθμα κ.α., μιας και βοηθάει το περιβάλλον στο πρόβλημά τους. Συγκεκριμένα είδαμε κρεβάτια για ανάρρωση και μάλιστα ένα παιδάκι και μια γυναίκα έκαναν θεραπεία.




Slanic


Υπήρχε στο χώρο ένα μικρό πλανητάριο που είχε προβολή αφιερωμένη στο Apollo 11 και τη προσελήνωσή του το 1969 συμπληρώνοντας 50 χρόνια,




Slanic


εστιατόριο,




Slanic


γήπεδο ποδοσφαίρου,




Slanic


μπασκέτα,




Slanic


Τώρα που το σκέφτομαι, μπασκέτες έχω δει στα πιο απίθανα μέρη, όπως πέρυσι στη κορυφή του Sedlo pass στο Μαυροβούνιο στη μέση του πουθενά.

Επίσης υπήρχαν τραπέζια μπιλιάρδου δίπλα στο εστιατόριο,




Slanic


λαστιχένιο ταρτάν για τρέξιμο, μικρά ποδηλατάκια σαν κάρτ. Από επίπεδο σε επίπεδο υπήρχαν μεγάλα κομμάτια από λάστιχο γιατί τα κατηφορικά κομμάτια γλιστρούσαν. Πιο πέρα είχαν σκαλίσει αγάλματα όπως τη μορφή του Γιουσέιν Μπόλτ,




Slanic


και ένα βωμό για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό.




Slanic


Είδαμε αναπνευστικές συσκευές για τους εργάτες




Slanic


και σε μια μεριά είχαν σκαλίσει ένα σιντριβάνι με σταλακτίτες που άλλαζε χρώματα. Φανταστικό!




Slanic




Slanic


Είχαμε μείνει άφωνοι με αυτά που βλέπαμε. Είχαμε σπαταλήσει σχεδόν 45 λεπτά και άρχισαν από τα μεγάφωνα μάλλον να ανακοινώνουν ότι σε λίγο θα έκλειναν. Μας το επιβεβαιώνει και ένας φύλακας που ήταν δίπλα μας. Δε χάνω ευκαιρία και τον ρωτάω σε πόσο βάθος ήμασταν. Με μισά αγγλικά και μισά ρουμάνικα βγάλαμε άκρη και μου έγραψε στο κομπιουτεράκι του κινητού μου τον αριθμό 208 και εννοούσε τα μέτρα που είμαστε κάτω από την επιφάνεια της γης. Πόσοοοοό!!! Σαν να είμαστε στο ισόγειο ενός ουρανοξύστη 70 ορόφων. Και μετά μου γράφει το ύψος των αιθουσών. 54m ύψος. Τι λε ρε!!! Όσο μια πολυκατοικία 18 ορόφων.

Δε φαίνεται καλά, αλλά σε ενημερώνει για τη θερμοκρασία, υγρασία, απόσταση από την επιφάνεια της γης.




Slanic


Λίγα λόγια από το internet για...

Το αλατωρυχείο Slanic
που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι είναι ένας αναγνωρισμένος προορισμός για θεραπευτικές και τουριστικές δραστηριότητες από το 1853, όταν κηρύχθηκε τουριστικός προορισμός εθνικού ενδιαφέροντος στη Ρουμανία. Ένας τεράστιος όγκος ανασκαφέντων αλάτων, περίπου 2,9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, οδήγησαν στη δημιουργία κοιλοτήτων με γιγάντιο όγκο, όσο 14 τραπεζοειδή δωμάτια, τα οποία έχουν άνοιγμα 10 μέτρων στην οροφή, πλάτος 32 μέτρα στο κάτω μέρος και ύψος 54 μέτρα. Το βάθος του ορυχείου είναι 208 μέτρα. Οι εντυπωσιακές διαστάσεις του έδωσαν τον τίτλο του μεγαλύτερου αλατωρυχείου στην Ευρώπη.

Τελειώνοντας τη βόλτα μας, προχωράμε προς την ¨εξωτερική¨ αίθουσα και περιμέναμε να έρθει το βανάκι για να μας πάει επάνω. Ίσως ένα από τα καλύτερα και παράξενα αξιοθέατα που είχα δει στα ταξίδια μου. Φτάνουμε στις μηχανές, ευτυχώς απείρακτες, παίρνουμε από ένα μαγαζάκι ένα αναμνηστικό και παίρνουμε το δρόμο για το Βουκουρέστι.

Περνάμε από το Ploiesti και μπαίνουμε στον αυτοκινητόδρομο Α3. Γύρω στις 18:30 φτάνουμε στα περίχωρα του Βουκουρεστίου και καταλαβαίνουμε ότι μπαίνουμε σε μια μεγαλούπολη. 11χλμ μέσα από αρκετή κίνηση και να ‘μαστε στο κέντρο.




Bucharest


Λίγα λόγια από το internet για…

Το Βουκουρέστι ( Bucureşti )
είναι η πρωτεύουσα και το πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ρουμανίας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της, στις όχθες του Ποταμού Ντιμπόβιτσα, λιγότερο από 70 χλμ. βόρεια του ποταμού Δούναβη. Το Βουκουρέστι αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφα το 1459. Έγινε πρωτεύουσα της Ρουμανίας το 1862 και είναι το κέντρο των μέσων ενημέρωσης, του πολιτισμού και της τέχνης της Ρουμανίας. Η αρχιτεκτονική της είναι ένα μείγμα νεοκλασικής, μεσοπολεμικής, κομμουνιστικής περιόδου και σύγχρονης.
Στην περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων η κομψή αρχιτεκτονική της πόλης και η εκλεπτυσμένη ελίτ της της χάρισαν το προσωνύμιο "Μικρό Παρίσι" ( Micul Paris ). Αν και κτίρια και συνοικίες στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν από τον πόλεμο, τους σεισμούς και προ πάντων από το πρόγραμμα "συστηματικοποίησης" του Νικολάε Τσαουσέσκου, πολλά διασώθηκαν. Τα τελευταία χρόνια η πόλη βιώνει οικονομική και πολιτιστική άνθηση.

Παντού πολυκατοικίες δεκαετίας του ’80 και μια μικρή αλλαγή με αρκετά νεοκλασικά προς το κέντρο. Αφήνουμε τις μηχανές κοντά στο κέντρο και πάμε για απογευματινό καφέ και να βρούμε ξενοδοχείο. Εντύπωση μας έκανε η ¨νέκρα¨ που κυριαρχούσε Σαββάτο απόγευμα στα καφέ στο κέντρο της πόλης. Αρκετοί Ρουμάνοι έκαναν βόλτα με ποδήλατα, με αποτέλεσμα να έχουν θυσιάσει μια λωρίδα της λεωφόρου για να τον κάνουν ποδηλατόδρομο. Και κάτι τρελό που είδαμε και αναφωνήσαμε και οι δυο ¨Ρε το μάγκα!¨. Είδαμε ένα τύπο να κάνει πατίνι και αντί να σπρώχνει με το πόδι, έκανε κουπί. Εντάξει, ο τυπάς το τερμάτισε.

Στην αναζήτηση ξενοδοχείου τώρα, το πρώτο που πήρα τηλέφωνο, κοντά στο κέντρο δεν είχε parking. Οπότε, σκέφτηκα, ξενοδοχείο στο κέντρο με parking και λογική τιμή δεν παίζει, άρα βρίσκουμε πιο μακριά και συγκεκριμένα 5χλμ. μακριά. Πριν ολοκληρώσω την συναλλαγή, σκέφτομαι, δεν παίρνω τηλέφωνο να ρωτήσω για το τι εστί parking που λέει στις παροχές. Μου λέει, ΟΚ για το parking και τον ρωτάω, να το κλείσω από το booking ή να περάσω από κει. ¨Όχι, όχι μην το κλείσεις απ' το booking, έλα απ' εδώ¨.

Το ξενοδοχείο βρισκόταν σε μια μουσουλμανική γειτονιά αλλά κατά τα άλλα ήσυχη, με γειτονικό μαγαζί ένα μικρό καζίνο. Ο ξενοδόχος, μαφία του κερατά, με καδένα στο λαιμό και στο χέρι και δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο, μου θύμισε έναν αντίστοιχο στη Γκρενόμπλ στη Γαλλία πριν μια δεκαετία. Μας ρώτησε από πού είμαστε και που πηγαίνουμε. Πιάσαμε μια κουβεντούλα και μας καθησύχασε όσον αφορά το parking, αφού οι μηχανές θα ήταν μπροστά στη πόρτα του ξενοδοχείου με 24ώρη ρεσεψιόν. Αφού τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο, το οποίο μας κόστισε 33€ η βραδιά, βγήκαμε στη περιοχή με τα πόδια προς αναζήτηση φαγητού.

Σε ένα τούρκικο εστιατόριο θα παίρναμε το αποψινό μας δείπνο. 2 μερίδες κεμπάμπ, 2 σαλάτες, 4 κόλα, 1 mix ανατολίτικων γλυκών, τελική τιμή 28€.




Kebab


8 μικρά γλυκάκια 3€, μια χαρά!




Mix desert


Στο γυρισμό προς το ξενοδοχείο βρήκαμε ένα 24ώρο super market και πήραμε ένα –δυο σνακ για πρωινό και πήγαμε για ύπνο. Αύριο έχει ξενάγηση στο Βουκουρέστι και θα δούμε…

Χιλιόμετρα ημέρας 201
Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 60€


Βενζίνη 10€
Εισιτήριο Slanic 6€
Φαγητό - λοιπά 27€
Διαμονή 17€


Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
08/09/2019 - Κυριακή - 8η ημέρα

Bucharest - Kostanta


Θάλαττα! Θάλαττα! ( έστω και Μαύρη... )





8η μέρα



Έπειτα από ένα καλό ύπνο και λίγη ξεκούραση, σηκωθήκαμε το πρωί με μια ιδέα καρφωμένη στο μυαλό μας από τη χθεσινή βραδιά. Συμφωνήσαμε και οι δυο ότι για να γνωρίζαμε σωστά την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, αν και δεν έχει πάρα πολλά αξιοθέατα να δεις, μια ημέρα δεν έφθανε. Βέβαια δεν είμαστε και οι δύο “εραστές” των μεγαλουπόλεων. Οπότε θα βλέπαμε σήμερα το πρωί τα βασικά αξιοθέατα και θα συνεχίζαμε το ταξίδι μας για το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης θάλασσας, τη Κωστάντζα ( Kostanta γράφεται, Κωστάντζα προφέρεται ). Πρώτα-πρώτα όμως, σήμερα θα το παίζαμε κανονικοί τουρίστες.

Και τι κάνουν οι τουρίστες σε μια μεγαλούπολη Κυριακή πρωί; Μα φυσικά πάνε στο κέντρο της πόλης, πίνουν το καφέ τους και παίρνουν το Hop On – Hop Off ( το ανοιχτό λεωφορείο ) για να δουν τα αξιοθέατα της πόλης. Μπαίνουμε κέντρο – κέντρο, ώστε να βρούμε κάτι για φαγητό και να πιούμε ένα καφέ στα όρθια. Αφήνουμε τις μηχανές ανάμεσα στα αυτοκίνητα κοντά στη κεντρική πλατεία και κάνουμε να ξεκινήσουμε. Βλέποντας όμως μια ύποπτη φάτσα να μας ¨κόβει¨, σκεφτήκαμε αμέσως τη λύση του parking για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και όχι το μυαλό μας συνέχεια στις μηχανές.

Ψάξιμο στο Google λοιπόν με το parking να είναι στα 500m από εκεί που ήμασταν, οπότε πάμε, αράζουμε μηχανές, αφήνουμε κράνη και τα ρέστα και πάμε για την αφετηρία του λεωφορείου.




Hop on - Hop off


Στην αφετηρία αρκετοί τουρίστες για τη βόλτα με το λεωφορείο, με αρνητικό πάντως ότι ολόκληρη αφετηρία τουριστικού λεωφορείου και δεν είχε δίπλα ένα μαγαζί με σουβενίρ για τους τουρίστες. Μπαίνουμε στο λεωφορείο και αρχίζει η βόλτα στα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου.

Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από τη πλατεία Unirii με τα συντριβάνια.




Bucharest


Από τα μάτια μας και τη φωτογραφική μηχανή του κινητού μας πέρασαν:

το Ρουμανικό Αθήναιο ( Romanian Athenaeum ), μια αίθουσα κοντσέρτων και συναυλιών, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής κομψότητας για την οποία κάποτε το Βουκουρέστι ήταν ξακουστό. Χτίστηκε απ’ το 1886-88 και είναι το καμάρι του ντόπιου πληθυσμού, γιατί δημιουργήθηκε με τη συμβολή του: μία εθνική λοταρία,




Bucharest


η Arcul de Triumf, ένα μαρμάρινο νεοκλασικό μνημείο, η ρουμάνικη εκδοχή της αψίδας του θριάμβου,




Bucharest




Bucharest


η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου,




Bucharest


η Piaţa Universităţii ( πλατεία Πανεπιστημίου ) που ενώνονται οι τέσσερις γωνιές της πόλης. Οι ντόπιοι την αποκαλούν και “Χιλιόμετρο Μηδέν της Δημοκρατίας”, λόγω των αιματηρών διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στους δρόμους της το 1989 και μετά. Εκεί γύρω υπάρχει το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου, ενώ υπάρχει και το Εθνικό Θέατρο με την χαρακτηριστική μοντερνιστική του πρόσοψη,




Bucharest


η Piața Revoluției, η πλατεία της Επανάστασης, εδώ που ξεκίνησε η εξέγερση του πλήθους ενάντια στο καθεστώς του Τσαουσέσκου το 1989, με το εντυπωσιακό μνημείο, μια καρδιά καρφωμένη από ένα ( μάλλον ) δόρυ,



Bucharest


το Casa Presei Libere σταλινικού τύπου κτίριο ( Σπίτι του Ελεύθερου Τύπου )




Bucharest




Bucharest


και τέλος το περίφημο Casa Republicii ( Παλάτι της Βουλής ), που παλαιότερα ήταν γνωστό ως το Παλάτι του Λαού, το οποίο είναι χτισμένο σε ένα λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι (Unirii) και είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.




Bucharest


Άρχισε να χτίζεται το 1984, με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου ( Nicolae Ceaușescu, 1918 – 1989 ). Μέχρι το 1989, όταν ο Τσαουσέσκου ανατράπηκε από την εξουσία, μόνο η στέγη του έμενε να ολοκληρωθεί. Μέσα στα πέντε χρόνια της οικοδόμησής του, από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 24ωρες βάρδιες των οκτώ ωρών.




Bucharest


Προκειμένου να χτιστεί το κολοσσιαίο αυτό μέγαρο, ισοπεδώθηκε το 20% του ιστορικού κέντρου της ρουμανικής πρωτεύουσας. Ιστορικά μνημεία κατεδαφίστηκαν: δώδεκα έξοχης αρχιτεκτονικής εκκλησίες και δύο συναγωγές, καθώς και 7.000 περίπου σπίτια, απελευθερώνοντας μια έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ωρέ τι έκανε ο μ@λ@κας!!!




Bucharest


Το εμπνεύστηκε ο Τσαουσέσκου από μια επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, όπου εντυπωσιάστηκε από την επιβλητική μεγαλοπρέπεια των κυβερνητικών κτιρίων. Το σοσιαλιστικής έμπνευσης αυτό κτίριο, ύψους 80 περίπου μέτρων και επιφάνειας 330.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και είκοσι μέτρα κάτω από τη γη ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο. Το κόστος της οικοδόμησής του ανήλθε στο 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ρουμανίας ( wikipedia ).

Πεταμένα λεφτά από ένα τρελό-φασίστα!!! Μόνο και μόνο για να δείξει τη μεγαλομανία του!!!

Μου φάνηκε ψιλό-αφημένο, γιατί μάλλον η συντήρηση του κοστίζει πολλά λεφτά.




Bucharest


Τελειώνοντας την περιήγηση με το ανοιχτό λεωφορείο, συμφωνήσαμε ότι αφού δεν είχαμε αρκετό χρόνο για ξενάγηση στο Βουκουρέστι η σκέψη του λεωφορείου, για να τα βλέπαμε όλα έστω και για λίγο, ήταν σωστή. Βέβαια, για να πούμε και την αλήθεια , δε μείναμε και κατενθουσιασμένοι με το Βουκουρέστι. Μεγαλούπολη, γεμάτη πολυκατοικίες, με κάνα 5άρι επιβλητικά κτίρια αλλά χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον. Άποψή μας.

Πάμε λοιπόν, παίρνουμε τις μηχανές από το parking ( 3 ώρες-5€ ) και παίρνουμε το δρόμο προς Ανατολάς για το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης θάλασσας και γνωστή από μύθους και ιστορίες ναυτικών περασμένων χρόνων, την Κωστάντζα. Μπαίνουμε στον αυτοκινητόδρομο Α2, γνωστό με την ονομασία ¨Ο αυτοκινητόδρομος του Ήλιου¨ που οδηγεί στη Μαύρη θάλασσα και μετά από 3,5 ώρες και 225χλμ φτάσαμε στη Κωστάντζα.

¨Ώπα για περίμενε. 3,5 ώρες από αυτοκινητόδρομο για 225χλμ. Τι διάολο, περπατώντας πηγαίνατε;¨.

Όχι ρε φίλε, αλλά είχε έναν μανιασμένο αέρα και μας πήγαινε πέρα-δώθε σαν τραμπάλα. Στη μέση περίπου της διαδρομής, σταματήσαμε σε ένα βενζινάδικο για αναπλήρωση υγρών δικών μας και των μηχανών μας. Συνήθως με ταχύτητα γύρω στα 120 χλμ την ώρα, μου καίει 5,5λτρ στα 100 χλμ. Όπως τα ψιλό-υπολόγισαμε με την αυτονομία του BMW, μου έκαψε γύρω στα 8λτρ στα 100 χλμ. Κόλαση! Αφού αναπληρώσαμε υγρά και απολαμβάνοντας το στριφτό μου τσιγάρο, είδα στην απέναντι λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ένα τύπο με τσόπερ και πήγαινε σφεντόνα. Τι πήγαινε, ο αέρας τον πήγαινε ¨Ζάχααρη¨. Κωλόφαρδε!!! φώναξα. Ούτε ιστιοπλοϊκό στο Αιγαίο να είχε.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας και μετά από 100 χλμ βλέπουμε τη πινακίδα προς Κωστάντζα. Η ζελατίνα της μηχανής αλλά και το κράνος μου αν μπορούσαν θα ¨έβγαζαν ¨ κραυγές ενθουσιασμού για το μαρτύριο που μόλις τελείωνε. Βέβαια ήμασταν χαρούμενοι και για έναν άλλο λόγο που θα φτάναμε στη Κωστάντζα. Μετά το Ρίο-Αντίρριο και μετά από σχεδόν 8 μέρες θα βλέπαμε επιτέλους θάλασσα,. Έστω και αν ήταν η Μαύρη θάλασσα.


Λίγα λόγια από το internet για…

Τη Μαύρη θάλασσα ή Εύξεινο Πόντο,
που υπήρξε πολυσύχναστος υδάτινος δρόμος στο σταυροδρόμι του αρχαίου κόσμου : των Βαλκανίων στη Δύση, των Ευρασιατικών στεπών στο Βορρά, του Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας στην Ανατολή, της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας στο Νότο και της Ελλάδας στα Νοτιοδυτικά.
Ο αρχαιότερος επεξεργασμένος χρυσός στον κόσμο, αναμφίβολα από Πρωτοευρωπαίους, βρέθηκε στη Βάρνα και θεωρείται ότι στον Εύξεινο Πόντο έπλευσαν οι Αργοναύτες. Η χώρα στα ανατολικά του Πόντου, η Κολχίδα (σημερινή Γεωργία), αποτελούσε για τους Έλληνες την άκρη του γνωστού κόσμου.

Ακολουθούμε τις ταμπέλες για το κέντρο και φθάνοντας, μπαίνουμε σε ένα λιθόστρωτο δρόμο που μας οδηγεί στην πλατεία με το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.




Costanta


Λίγα λόγια από το internet για…

Την Κωστάντζα( Constanţa )
, η οποία ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι αρκετών εμπορικών δρόμων, βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, 298 χλμ. από τα Στενά του Βοσπόρου. Αρχαία μητρόπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρουμανίας και το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, η Κωστάντζα έχει ιστορία περίπου 2.500 ετών. Αρχικά ονομαζόταν Τόμις και κατά τη μυθολογία ο Ιάσονας αποβιβάσθηκε εδώ με τους Αργοναύτες μετά την εύρεση του Χρυσόμαλλου Δέρατος.




Costanta


Καθόμαστε λοιπόν σε μια καφετέρια για καφέ και να ψάξουμε για ξενοδοχείο. Βρίσκουμε ένα ξενοδοχείο με parking 2χλμ από το κέντρο και με τιμή 26€, αλλά δεν κάνουμε κράτηση και ξεκινάμε να πάμε. Κι εδώ αρχίζουν τα ωραία. Φτάνουμε στο ξενοδοχείο και μπαίνω να κλείσω το δωμάτιο. Βρίσκω τον υπάλληλο και μου λέει ότι το parking είναι έξω στο πεζοδρόμιο ( χμμμμμ ) και για την τιμή θα ειδοποιούσε τηλεφωνικά το αφεντικό του. Μου τον δίνει στο τηλέφωνο και μου λέει η τιμή για το δίκλινο είναι 39€. Μα του λέω το Booking το δίνει 26€. ¨Κλείστο από το Booking¨ μου λέει ειρωνικά. Μπαίνω και εγώ στο Booking και βλέπω 39€ και μένω κόκκαλο. Μέχρι να μπω στο Internet, είχε αλλάξει ο παλιόπ@υστ@ς την τιμή από 26 στα 39, δηλαδή 30% επάνω. Ο υπάλληλος χαμογελούσε όλη αυτή την ώρα και συνομιλούσε με το αφεντικό του από το τηλέφωνο και μάλλον με κορόιδευαν στη γλώσσα τους, νομίζοντας ότι θα ¨πέσουμε¨ για το δωμάτιο. Βγαίνω έξω στο φίλο μου και του λέω τι παίχτηκε. ¨Κάτι θα βρούμε παραπέρα, πάμε να φύγουμε, μας δουλεύει¨ μου λέει. ¨Περίμενε λίγο γιατί κάτι χρωστάω¨ του λέω. Όπως λέει και το τραγούδι ¨ όλα γυρίζουν και θα 'ρθει κι εμένα η σειρά μου¨ γυρνάω στη ρεσεψιόν, με τον υπάλληλο να χαμογελά ειρωνικά, και να μου δίνει το κλειδί του δωματίου. ¨Τελικά δε θα μείνουμε¨ του λέω. Του κόπηκε η μιλιά. Τώρα εγώ γελούσα με τη μαγκιά τους. Δε πειράζει, παίξανε και χάσανε 26€ ( ξενοδοχείο Jacob’s στη Κωστάντζα = απατεώνας ).

Ψάχνουμε και βρίσκουμε ένα άλλο ξενοδοχείο στην άλλη μεριά της πόλης με 25€ και με θέα το λιμάνι και τα ναυπηγεία της Κωστάντζας. Πολύ καλό ξενοδοχείο σε πολύ καλή τιμή.

Ξεφορτώνοντας τα μπαγκάζια από τη μηχανή έξω στο parking με βλέπει ένας και μου λέει σε άπταιστα ελληνικά: ¨Από Ελλάδα είστε;¨

Γυρνάω και του λέω ¨Ναι ρε πατριώτη!¨

¨Από Πάτρα και ταξιδεύουμε Βουλγαρία και Ρουμανία. Εσύ πως απ’ εδώ¨.

¨Μπράβο ρε μάγκες! Εμείς από Θεσσαλονίκη και τραγουδάμε εδώ παραπέρα σε ένα προάστιο της Κωστάντζας, σεζόν.¨

¨Τόσο μακριά; Και τραγουδάτε σε μαγαζί ελληνικά;¨

¨ Τους αρέσουν πολύ τα ελληνικά τραγούδια εδώ, Βέρτης, Καρράς¨.

Αφού χαιρετηθήκαμε μπαίνω στο ξενοδοχείο και κλείνοντας την πόρτα του ασανσέρ, ακούω τους άλλους δύο από το συγκρότημα που πέρναγαν από δίπλα μου να λένε στα ελληνικά: ¨Έλα και οι μηχανόβιοι¨ χωρίς να ξέρουν ότι ήμουν Έλληνας. Γέλαγα σκεπτόμενος τις φάτσες τους αν εκείνη τη στιγμή τους απάνταγα.
Κάναμε το μπάνιο μας και πήραμε το δρόμο για το κέντρο της πόλης. Στο δρόμο μας έκαναν εντύπωση δυο εστιατόρια με ελληνικές ονομασίες. Βρήκαμε στο πεζόδρομο μαγαζί με ωραίο φαγητό και του δώσαμε να καταλάβει. Αργότερα κάναμε και μια σύντομη βραδινή βόλτα στα αξιοθέατα του λιμανιού και επιστρέψαμε για ύπνο.



Χιλιόμετρα ημέρας 225
Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 59€


Βενζίνη 24€
Διαμονή 12€
Φαγητά - λοιπά 13€
Parking 5€
Ανοιχτό λεωφορείο 5€

Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
09/09/2019 - Δευτέρα - 9η ημέρα

Kostanta - Varna - Nesebar

Τόσο φθηνά όσο πουθενά…





9η μέρα



Το πρωί αφού φορτώσαμε τα μπαγκάζια, ξεκινήσαμε για το κέντρο της Κωστάντζας για να πιούμε καφέ και να βγάλουμε φωτογραφίες στα αξιοθέατα. Στη σημερινή μας διαδρομή θα αποχαιρετούσαμε τη Ρουμανία και θα περνάγαμε στη Βουλγαρία με στάση στη παραλιακή πόλη της Βάρνα και τελικό προορισμό το Nesebar, μια κοσμοπολίτικη λουτρόπολη στα παράλια της Μαύρης θάλασσας.

Αράζουμε τις μηχανές δίπλα στο κεντρικό πεζόδρομο με τα πράγματα καλά καμουφλαρισμένα και πήγαμε για καφέ. Όπως περπατάγαμε στο δρόμο μια σκηνή σαν από ελληνική ταινία μας έκανε να βάλουμε τα γέλια. Είχαν ξεκινήσει τα σχολεία και είδαμε ένα πιτσιρίκι με ηχείο και μουσική χιπ χοπ στο τέρμα να κάνει καμάκι σε κάτι πιτσιρίκες. Σαν την ταινία ¨Μάθε παιδί μου γράμματα¨.

Κατεβήκαμε στο λιμάνι να φωτογραφίσουμε:

το Falenza Kazino Κostanta, το αρτ νουβό ρυθμού Καζίνο της Κωνστάντζας με την εξεζητημένη αρχιτεκτονική και την υπέροχη θέα στη θάλασσα. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κτίριο μιας άλλης εποχής, αλλά παρατημένο,




Kostanta


το Γενοβέζικο φάρο που κατασκευάσθηκε το 1860 από την Εταιρεία Δούναβη και Μαύρης Θάλασσας προς τιμή των Γενοβέζων εμπόρων που εγκατέστησαν μιαν ακμάζουσα εμπορική κοινότητα εδώ το 13ο αιώνα,




Kostanta


το μνημείο των Ψαράδων,




Kostanta


το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, που στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο,




Kostanta


το Σπίτι των Λεόντων, ένα κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα το οποίο διαθέτει τέσσερις κολόνες διακοσμημένες με επιβλητικά γλυπτά λιοντάρια. Τη δεκαετία του 1930 τα κομψά σαλόνια του φιλοξενούσαν τη Μασονική Στοά της Κωνστάντζας.




Kostanta


Μαύρη θάλασσα είπαμε και δεν είδατε τίποτα. Δύο φωτογραφίες από τη παραλιακή της πόλης.




Black Sea




Black Sea


Η τελευταία μας φωτογραφία από τη Κωστάντζα, η Λύκαινα που ταίζει το Ρώμο και το Ρωμύλο.




Kostanta


Κάποια σχέση έχουν με τους Ιταλούς αλλά ποια δεν ξέρω. Είχαν κατακτηθεί κάποια στιγμή από τους Ρωμαίους γύρω στο 100 μ.Χ. για 100 χρόνια περίπου. Με την ανάμειξη πληθυσμών της περιοχής με Ρωμαίους λεγεωνάριους εμφανίστηκαν σαν απόγονοι των Ρωμαίων.

Η μονοήμερη επίσκεψή μας στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης θάλασσας είχε τελειώσει και μαζί και στη Ρουμανία καθώς σε 50 χιλιόμετρα θα περνάγαμε στη Βουλγαρία. Σίγουρα η Ρουμανία με κέρδισε και άφησα ανοιχτούς λογαριασμούς με τη χώρα. Βάλαμε για τελευταία φορά βενζίνη, ξεφορτωθήκαμε τα τελευταία Leu, πήρα και το δωράκι μου, μιας και κάθε φορά που έβαζα βενζίνη στη Ρουμανία έπαιρνα κουπόνια και από 60€ με 20€ τσίμπησα μια τσαντούλα της Ducati.

Ένα λαθάκι στο GPS μας έστειλε από άλλο δρόμο σε σχέση με τον παραλιακό που είχα υπολογίσει να πάρουμε. Πήραμε τελικά τον εθνικό δρόμο Ε675 και περνώντας από έναν ωραίο δρόμο που δεξιά και αριστερά είχε δέντρα, φτάσαμε στα σύνορα. Ο Ρουμάνος συνοριοφύλακας δυσανασχέτησε όταν του δώσαμε τις ταυτότητες γιατί περίμενε διαβατήρια. Περάσαμε στη Βουλγαρία και συνεχίσαμε με τον επαρχιακό δρόμο 29 για τον πρώτο σταθμό μας, τη πόλη της Βάρνας.

Η Βάρνα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Βουλγαρίας, μείζων τουριστικός προορισμός και αναφερόμενη από τους ντόπιους σαν η ¨Θαλάσσια Πρωτεύουσα¨. Ο πολιτισμός της Βάρνας κατέχει ένα ρεκόρ. Ο αρχαιότερος θησαυρός από χρυσό στον κόσμο ανακαλύφθηκε στη Νεκρόπολη της Βάρνας και αποτελείται από τεχνουργήματα χρονολογούμενα από το 4750 π.Χ.




Varna


Μπήκαμε για ένα καφέ και κάποιο σνακ στον κεντρικό πεζόδρομο, αφού η ώρα είχε πάει 16:00. Στη καφετέρια βρήκαμε ένα παλληκάρι που μας εξυπηρέτησε και μας είπε ότι είχε πάει τον Αύγουστο σε ένα πρωτάθλημα skate στο Όλυμπο.

Μια έξυπνη τοιχογραφία...




Varna


Περπατήσαμε και βγάλαμε φωτογραφίες στο κέντρο της πόλης.




Varna




Varna




Varna


Αφού τελειώσαμε τη βόλτα μας, ξανά-καβαλήσαμε τις μηχανές για τον τελικό προορισμό μας για σήμερα, τη λουτρόπολη του Nesebar. Πριν βγούμε από την πόλη καταλαβαίνω ότι η αλυσίδα της μηχανής μου έχει αρχίσει να ξεχειλώνει. Ωχ! και πάλι Ωχ! Πάμε σιγά σιγά και τη βλέπουμε στο Nesebar. Η απόσταση των δύο πόλεων ήταν 100χλμ και ο σχεδόν παραλιακός και πανέμορφος Ε87 ήταν μονόδρομος.

Το Nesebar και η Ηλιόλουστη παραλία που είναι κολλητά σε ένα φυλασσόμενο κολπίσκο, είναι το παραθεριστικό κέντρο σχεδόν όλης της Βουλγαρίας. Σε μια ακτίνα 18χλμ πρέπει να υπάρχουν όσα ξενοδοχεία έχει και η υπόλοιπη χώρα. Ψάχνουμε για ξενοδοχείο και με τα πολλά βρίσκουμε ένα στη διπλανή περιοχή, τη Ravda. Ήσυχο μέρος γεμάτο από πολλούς Βούλγαρους που έχουν έρθει για διακοπές.

Το ξενοδοχείο μας συμπαθητικό και πανάκριβο ( 18€ το δίκλινο!!! )




Ravda room


το οποίο είχε και πολύ καλό εστιατόριο σε μια πολύ ωραία αυλή και μόλις κατεβήκαμε ήταν ήδη γεμάτο. Οπότε λέμε τρώμε και μετά βόλτα. Φάγαμε του σκασμού με 16€ σύνολο και οι δύο.

1 κυρίως, 1 σαλάτα, 1 μπύρα = 8€. Μας ¨σφάξανε¨!!!




Ravda


Ήπιαμε και βουλγάρικη μπύρα,




Beer


Βγήκαμε βόλτα στο συμπαθητικό και πολυσύχναστο πεζόδρομο της περιοχής. Αγοράσαμε ένα-δυο αναμνηστικά και σνακ για το πρωινό και γυρίσαμε στο δωμάτιο. Σε παρότρυνση του συνταξιδιώτη μου να ψάξω να δω πόσο κοστίζουν τα αρκετά ξενοδοχεία 4 αστέρων που είδαμε στο δρόμο μας, παθαίνουμε ένα μικρό εγκεφαλικό. Σε αναζήτηση λοιπόν βρήκα δίκλινο δωμάτιο σε 4 αστέρων ξενοδοχείο με πισίνες, νεροτσουλήθρες, πρωινό και parking στην τιμή των 24€. Τι λε ρε π@ύστη μου! Τι δι@ολο κοιτάγαμε! Βέβαια όταν πας μια τέτοια εκδρομή δεν βάζεις σαν φίλτρο ξενοδοχείο 4 αστέρων. Τέλοσπάντων στερνή μου γνώση να ‘σαι είχα πρώτα. Και όπως έλεγε και ο φίλος μου: ¨να ξαναπαντρευόμουνα να δεις πως χαιρετάνε¨. Τώρα θα ξέρουμε για επόμενο ταξίδι.


Χιλιόμετρα ημέρας 253
Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 44€ + 20€ η τσάντα


Βενζίνη 20€
Φαγητό - λοιπά 15€
Ξενοδοχείο 9€
Τσάντα Ducati 20€

Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
10/09/2019 - Τρίτη - 10η ημέρα

Nesebar - Τριεθνές – Αλεξανδρούπολη

Που βρίσκεστε; Ορμένιο,Τέρμα θεού!!!





10η μέρα



Η σημερινή μας διαδρομή παραλιακά μέχρι το Burgas και από κει Tριεθνές. Έπειτα παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα και με τον ποταμό Έβρο, θα περάσουμε δίπλα από όλες τις ακριτικές πόλεις της Ελλάδος, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί. Και τελικός προορισμός μας, η Αλεξανδρούπολη.

Το πρωινό μας βρίσκει στο ξενοδοχείο να φορτώνουμε πράγματα, να πίνουμε καφέ και να ρωτάμε τον φιλόξενο ξενοδόχο να μας βοηθήσει με το πρόβλημα της αλυσίδας. Παίρνει τηλέφωνο ένα φίλο του, που έχει συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή και μας εξηγεί πως θα πάμε. Αφού τον ευχαριστούμε για την βοήθεια και για την διαμονή, τραβάμε προς τα κει. Φτάνουμε στο συνεργείο και αναλαμβάνουμε δράση να φέρουμε τον τροχό λίγο προς τα πίσω, ώστε να τεντώσει η αλυσίδα. Αποστολή εξετελέσθη. Αφήνω 5€ για τη προσφορά των εργαλείων του και βάζουμε πλώρη για το νησάκι που είναι η παλιά πόλη του Nesebar.

Δίπλα από το συνεργείο θεματικό πάρκο ¨Οι πειρατές της Καραϊβικής¨.




Nesebar


Λίγα λόγια από το internet για…

Το Nesebar ( αρχαίο όνομα Μενεβρία και μεταγενέστερα Μεσημβρία )
, είναι πόλη της Βουλγαρίας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη είναι το διοικητικό κέντρο της ομώνυμου Δήμου και συχνά αναφέρεται ως το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας ή ως το Ντουμπρόβνικ της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη είναι μια πόλη-μουσείο με ιστορία 3.000 χρόνων και ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Βουλγαρίας. Βόρεια της πόλης υπάρχει η Ηλιόλουστη παραλία ένα διάσημο θέρετρο διακοπών στην Βουλγαρία.
Η αρχαία πόλη βρίσκεται σε μια βραχώδη χερσόνησο, παλιότερα νησί, που ενώνεται με μια λωρίδα γης με τη στεριά. Τα αρχαιολογικά ερείπια της πόλης χρονολογούνται κυρίως από την ελληνιστική περίοδο και περιλαμβάνουν την ακρόπολη, ένα ναό του Απόλλωνα, την αρχαία αγορά και ένα τμήμα των αρχαίων θρακικών τειχών. Επίσης, υπάρχουν μεσαιωνικά μνημεία από την περίοδο που η πόλη αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του Βυζαντίου στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τα ξύλινα σπίτια του 19ου αιώνα είναι χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής εκείνης της περιόδου.
Το 1983, λόγω της ιστορίας της και των πολλών διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν από αυτή, ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θεωρούμενη ως "πλούσια πόλη-μουσείο".

Στην αρχή του νησιού ο ανεμόμυλος και το άγαλμα του αγίου Νικολάου.




Nesebar




Nesebar


Γεμάτο κόσμο το νησάκι και πουθενά χώρος για τις μηχανές, τις αφήνουμε σε παραλιακό πληρωτέο parking ( 2€ ) και πάμε για βόλτα στα σοκάκια. Από κάποιο μαγαζί ακούμε μια γνώριμη ελληνική μελωδία. Γυρνάω και λέω στο συνταξιδιώτη μου: ¨Και δω ελληνικά;¨. Ακούγαμε Βασίλη Καρρά στο τραγούδι ¨Για τον ίδιο άνθρωπο μιλάμε¨. ¨Ωραία περνάμε¨ του λέω.

Συνεχίζουμε και μπαίνουμε στη κεντρική πλατεία του νησιού,




Nesebar


το κάστρο της Μεσημβρίας σε πρώτο πλάνο.




Nesebar


Στα σοκάκια του νησιού.




Nesebar


Πιο δίπλα το αρχαίο θέατρο και τα τείχη.




Nesebar


Μέχρι και γοργόνα είδαμε και έκανε ηλιοθεραπεία στη μικρή παραλία του νησιού!




Nesebar


Πήραμε τα αναμνηστικά μας, τραβήξαμε τις φωτογραφίες μας και φύγαμε για το σημερινό μας προορισμό. Αφού ξεκινάμε το ταξίδι μας μέσω του Ε87, κάνουμε μια στάση για βενζίνη στο Burgas σε πρατήριο με σήμα το κοχύλι και με τη τιμή να μας κλείνει το μάτι. 9lt με 10€, ναι, ναι καλά καταλάβατε 1,11/lt! Βέβαια το απογευματάκι που θα είμαστε Ελλάδα, θα βλέπαμε τιμές 1,65/lt. Είχα υπολογίσει όταν θα φτάναμε στο Svilenngrand στα σύνορα να είχαμε λίγη βενζίνη, ώστε να γεμίσουμε με φτηνή βενζίνη πριν μπούμε Ελλάδα. Αν μπορούσαμε θα βάζαμε και στ’ αυτιά μας βενζίνη.

Φεύγοντας από το Burgas, ξεκινάει μια ορεινή διαδρομή μέσω του επαρχιακού δρόμου 79, μέσα από ένα πανέμορφο δάσος και για 100χλμ έως το Elhovo χαιρόμαστε οδήγηση. Ακολουθούμε έναν παραπόταμο του Έβρου αλλά ο μικρός επαρχιακός δρόμος 761 και μετά ο 5507 μας τα χαλάνε λίγο. Βέβαια μας αποζημιώνει η οδήγηση δίπλα στο ποτάμι. Φτάνουμε στο Svilengrand, μια ανάσα από τα σύνορα και βάζουμε την τελευταία φτηνή βενζίνη του ταξιδιού μας. Ο βενζινάς δεν είχε POS ( ο μοναδικός σε όλο το ταξίδι ) και αναγκάστηκα να του δώσω ότι Leva είχα και να συμπληρώσω με Ευρώ για να βγάλουμε άκρη.

Ξεκινάμε για τα σύνορα και πριν φτάσω εκεί σταματάω κάτι να δω στα Duty free, περνάει ο συνταξιδιώτης μου και φτάνει στον έλεγχο διαβατηρίων.
Ποιον έλεγχο;
Ο συνταξιδιώτης μου πήγε να βγάλει ταυτότητα και του λένε ¨Πέρνα¨. Εγώ φτάνοντας στο φυλάκιο, σταματάω στο γκισέ, κανένας. Από απέναντι ο συνοριοφύλακας με ρωτάει δυνατά: ¨Έλληνας;¨ Κουνάω το κεφάλι μου. ¨Πέρασε¨ μου φωνάζει. Χαιρετάω και φεύγω. Αυτά είναι, με νοήματα είπαμε¨Wellcome to Greece και καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα¨.
Μπροστά μας ξεδιπλώνετε ο αυτοκινητόδρομος Ε85. Είχαμε αποφασίσει να επιστρέψουμε στη πατρίδα από κει, γιατί ήταν το μοναδικό κομμάτι ελληνικής γης που μέχρι τότε δεν είχαν πατήσει οι ρόδες των μοτοσυκλετών μας. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής φαίνονται στο βάθος κάποιοι μιναρέδες και υποθέτω ( σωστά ) πως ήταν η Αδριανούπολη. Σε αρκετά κομμάτια της διαδρομής, μας έκανε παρέα ο Έβρος ποταμός και όπως είχα δει κάποια στιγμή το προηγούμενο βράδυ, ο δρόμος περνούσε κολλητά με τα σύνορα.

Είχαμε σχεδόν διανύσει 250 χλμ με στάσεις μόνο για βενζίνη, άρα μια στάση για freddo cappuccino μετά από 9 μέρες ήταν επιβεβλημένη. Και που καλύτερα από το Διδυμότειχο ( Blues ), για να ¨τιμήσουμε¨ με τον τρόπο μας και τη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που είχε φύγει από τη ζωή τη προηγούμενη μέρα. Κάτσαμε για καφέ κάτω από το μνημείο με το πολεμικό αεροπλάνο




Didimotiho


και κλείνουμε το ξενοδοχείο μας στην Αλεξανδρούπολη από τα λίγα διαθέσιμα με τιμή δίκλινου 45€. Στη καφετέρια που καθίσαμε μια σκηνή που ακολούθησε μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πίσω στη πατρίδα. Ένα αμάξι με γύφτους και τέρμα μουσική πέρασε κορνάροντας, κάνοντας καμάκι σε μια γκόμενα. Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ! Αυτά μόνο στο Ελλάντα!

Φεύγοντας από το Διδυμότειχο ξαναμπαίνουμε στον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος δεν ήταν και στην καλύτερη του κατάσταση από το Σουφλί και ως την περιοχή που χωρίζεται ο δρόμος για Αλεξανδρούπολη και προς τους Κήπους του Έβρου. Φτάνουμε στην Αλεξανδρούπολη, με τη ζέστη να κάνει την εμφάνισή της για τα καλά. Περνάμε σχεδόν όλη τη πόλη και τραβάμε προς την παραλία που ήταν το ξενοδοχείο μας. Αφήνουμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο, ένα γρήγορο μπάνιο και κατεβαίνουμε στο κέντρο της πόλης. Άρωμα ωραίας επαρχιακής πόλης με ασφυκτικά γεμάτα τα καφέ με κόσμο, κάτι που δεν είδαμε στις άλλες χώρες.




Alexandroupoli


Επιστροφή και στα του τόπου μας με προτεραιότητα των αυτοκινήτων στις διαβάσεις. Καθόμαστε για φαγητό σε μια ταβέρνα-ψησταριά και τρώμε στη λαδόκολλα ψητούρα, αλλά συντηρητικά. Σουβλάκια, λουκάνικα, κοντοσούβλι, σαλάτα, μπύρες.

Επανερχόμαστε σε ¨ελληνικές συνθήκες¨ όσον αφορά τις τιμές. Βλέπεις είχαμε συνηθίσει να πληρώνουμε πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, σχεδόν μισή τιμή σε όλα.
Γυρνώντας στο ξενοδοχείο μετά από μια μικρή βόλτα στη πόλη, κάνουμε νυχτερινή κουβέντα με το ξενοδόχο για την κατάσταση της περιοχής και το σωτήριο τουριστικό ρεύμα από Τούρκους στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Καληνύχτα! Αύριο έχει Εγνατία. Θα αποκοιμηθούμε στο τιμόνι... ντάξει μωρέ έχει και αξιοθέατο.

Χιλιόμετρα ημέρας 380
Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 62,5€


Βενζίνη 20€
Φαγητό - λοιπά 20€
Ξενοδοχείο 22,5€

Συνεχίζεται...
 

Joy of Road

Μέλος
Περιοχή
Πάτρα
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
Ducati Multistrada 620 2005
.
11/09/2019 - Τετάρτη - 11η ημέρα

Αλεξανδρούπολη - Βεργίνα - Ελασσόνα - Λάρισα


Μακεδονία ξακουστή…






11η μέρα



Η σημερινή μας διαδρομή θα ξεκίναγε από την Αλεξανδρούπολη με πρώτο ενδιάμεσο προορισμό για καφέ στη Καβάλα, έπειτα Εγνατία μέχρι τη Βέροια και συγκεκριμένα τη Βεργίνα για να δούμε τους Βασιλικούς Τάφους. Στη πόλη της Κοζάνης θα βγαίναμε από Εγνατία και από Σέρβια, Ελασσόνα θα φτάναμε στο τελικό προορισμό, τη Λάρισα.

Μαζί με όλα τα ¨αρνητικά¨ που είχαμε αφήσει πίσω μας από τον Προμαχώνα και είχαν κάνει την εμφάνισή τους με την επιστροφή μας στη Ελλάδα εμφανίστηκε και η ζέστη. Ξεκίνημα της σημερινής μέρας με πρωινό σε παρακείμενο μπουγατσατζίδικο. Στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης πετυχαίνουμε και έναν αστυνομικό που λειτουργούσε πρωινιάτικα με υπερβάλλοντα ζήλο και ότι κινιόταν, εκτελούνταν. Σε διάστημα μισής ώρας είχε γράψει 3 άτομα ( κράνος, παρκάρισμα, σαγιονάρες; ).

Βγάλαμε μια φώτο και το περίφημο Φάρο της πόλης




Faros


και φεύγουμε με προορισμό την Καβάλα για καφέ. Εγνατία και άγιος ο θεός. Μετά από 150χλμ μπαίνουμε σε μια από τις πιο όμορφες ελληνικές πόλεις και αράζουμε για πρωινό-μεσημεριανό καφέ.




Kavala




Kavala


Σχεδιάζουμε την υπόλοιπη διαδρομή και απολαμβάνουμε το καφέ στη παραλία της πόλης. Δε μας παίρνει να τεμπελιάζουμε και πολύ αφού έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Ακριβή βενζίνη-1,58/lt και βγαίνουμε πάλι στην Εγνατία, αυτή τη φορά με παρέα.

Ένα Super Tenere 750, αφού τον προσπεράσαμε, ανέβασε το ρυθμό του και μας ακολούθησε έως τη Θεσσαλονίκη. Σε κάποια διόδια που σταματήσαμε τον ρώτησα προς τα που πάει αλλά και που θα βρούμε βενζινάδικο προς Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα παλληκάρι από Ξάνθη και πήγαινε Θεσσαλονίκη. Δεν ήξερε για βενζινάδικο, αλλά μου είπε αν βγαίναμε σε οποιαδήποτε έξοδο, θα βρίσκαμε. Ένας άγνωστος μπήκε στη ¨παρέα μας¨ για να μη νιώθει μόνος του σε ένα ταξίδι σχεδόν 150χλμ. Μακάρι να τον είχαμε για πιο πολύ μαζί. Αυτό, μόνο σε ταξίδι με τη μοτοσυκλέτα το βρίσκεις.
Σε μία από τις εξόδους της Εγνατίας για τη Θεσσαλονίκη χαιρετηθήκαμε και στην επόμενη έξοδο, μπήκαμε και βγήκαμε για λίγο για φουλάρισμα βενζίνης.

Έξοδος από την Εγνατία για το σημερινό αξιοθέατο που θα επισκεπτόμασταν, λίγο παρακάτω από τη πόλη της Βέροιας, τη Βεργίνα. Καλά τα αξιοθέατα του εξωτερικού αλλά όπως και να το κάνουμε ο αρχαίος μας πολιτισμός και η ιστορία του τόπου μας μπορεί να συγκριθεί μόνο με άλλες δύο-τρείς χώρες σε αυτό το πλανήτη. Και αν δεν μας είχαν κατακλέψει κάποια "καλόπαιδα"…

Αράζουμε τις μηχανές και κατεβαίνουμε προς το μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Πληρώνουμε το εισιτήριο μας 12€, ακριβό βέβαια, αλλά για να δεις την ζωντανή ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, μια χαρά είναι. Περιηγηθήκαμε για αρκετή ώρα στο χώρο, θαυμάσαμε τα ευρήματα, βγάλαμε τις φωτογραφίες μας ( χωρίς φλας γιατί απαγορεύεται δια ροπάλου! ) και χαζέψαμε τους τουρίστες πόσο εντυπωσιασμένοι ένιωθαν.




Vergina


Η ασπίδα του Φιλίππου Β'



Vergina


Η πανοπλία του Φιλίππου Β'



Vergina




Vergina


Η χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β'



Vergina


Ένα από τα μαγαζάκια που βρίσκονται γύρω από τους Βασιλικούς Τάφους ήταν για λίγο η απογευματινή μας ξεκούραση. Λίγο μετά φεύγουμε για τον τελικό μας προορισμό για σήμερα, τη πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα. Αλλά δε θα πηγαίναμε από τον προφανή δρόμο, τον αυτοκινητόδρομο Θεσ/νίκης-Λάρισας, αλλά μέσω του Ε65 και συγκεκριμένα από τη γέφυρα στα Σέρβια της Κοζάνης, το Σαραντάπορο, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τέλος στη Λάρισα. Είπαμε ταξίδι με μηχανή πάμε, όχι με τα ΚΑΠΠΗ.

( Η Ευρωπαϊκή Οδός Ε65 του Διεθνούς Δικτύου Εθνικών Οδών ξεκινάει στο Μάλμοε της Σουηδίας και καταλήγει στα Χανιά της Κρήτης. Έχει συνολικό μήκος 3.800 χιλιομέτρων και διέρχεται από 12 ευρωπαϊκές χώρες ).

Ξεκινάμε για τη γέφυρα στα Σέρβια της Κοζάνης, την οποία είχα καιρό στο μυαλό μου να την περάσω




Servia Kozanis


και συνεχίζουμε για Σαραντάπορο και κατεβαίνουμε προς Ελασσόνα από πολύ καλό δρόμο. 10 χλμ πριν από την Ελασσόνα έγινε κάτι που φοβόμουν εδώ και 2 μέρες. Μου βγήκε η αλυσίδα της μηχανής!!! ΣΟΚ. Και τώρα τι κάνουμε;;; Εκεί που σταματήσαμε για καλή μου τύχη ήταν ένα κλιμάκιο της πυροσβεστικής που είχε βάρδια. Να ναι καλά τα παλληκάρια όπου και νάνε, μας δίνουν ένα κάβουρα, βγάζω και γω τα κλειδιά που είχα πάρει μαζί μου, ξεβιδώνουμε παξιμάδι, βάζουμε την αλυσίδα, τραβάμε τελείως τέρμα τη ρόδα, σπρέυ στην αλυσίδα και όλα καλά ( ας ελπίσουμε ). Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες και ξεκινάμε σιγά-σιγά μέχρι την Λάρισα. Πήγαινα στο δρόμο σαν τον επιτάφιο, με αποτέλεσμα 40 χλμ να τα κάνουμε σε 1 ώρα.

Φτάσαμε στη Λάρισα στις 21:00 και ξεκινάει η αναζήτηση ξενοδοχείου μέσω Booking. Ξενοδοχείο σε πολυσύχναστο πεζόδρομο στη Λάρισα με τιμή δίκλινου 50€. Μπάνιο στα γρήγορα, βόλτα στο πεζόδρομο, φαγητό σε κεντρικό μαγαζί και τέλος Peroni Nastro Azzurro στο JUST ...WINEBAR της πόλης με ζωντανή lounge μουσική και ωραίες παρουσίες. Αφού δε στήσαμε αντίσκηνο στο Μικρό Ελευθεροχώρι και τη βγάλαμε καθαρή με την αλυσίδα, πάλι καλά!

Αύριο τελευταία μέρα...........Αχ!


Χιλιόμετρα ημέρας 556
Ενδεικτικά έξοδα 110€


Βενζίνη 43€
Φαγητό - λοιπά 25€
Ξενοδοχείο 25€
Διόδια 5€
Βεργίνα 12€



12/09/2019 - Πέμπτη - 12η ημέρα

Λάρισα - Μπράλος – Πάτρα

…κι όσοι ταξίδεψαν ζηλεύουν την Ιθάκη






12η μέρα


Το τελευταίο πρωινό, μας βρίσκει χαλαρούς να πίνουμε καφέ σε πεζόδρομο της Λάρισας και να ετοιμαζόμαστε για τη τελευταία διαδρομή του ταξιδιού μας. Η σημερινή διαδρομή θα συνέχιζε πάνω στον Ε65 και θα πέρναγε από Φάρσαλα, Δομοκό, Λαμία και θα συνέχιζε από Μπράλο, Ιτέα, Γαλαξίδι, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Πάτρα.
¨Δομοκό;¨ αναρωτιέται ο φίλος μου. ¨Θα μπορέσεις με την αλυσίδα;¨ ¨Είπαμε ταξίδι με μηχανές πάμε, όχι με τα ΚΑΠΠΗ¨. Μέχρι τη Λαμία το μόνο πράγμα που μας έβγαλε από τη μονοτονία ήταν οι στροφές στο Δομοκό αλλά και αυτές λίγο πριν τη Λαμία. Μια μικρή στάση στη Λαμία για παντός είδους ανεφοδιασμό και καβάλα πάλι στις μηχανές για το τελευταίο πάσο-πέρασμα του φετινού ταξιδιού, το Brallos pass. Το κομμάτι Μπράλλου- Γέφυρας Ρίου παρόλη τη δυσκολία του, ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα για να φτάσουμε στη βάση μας, αφού κουρασμένοι και ¨γεμάτοι¨ από τη φετινή μας εξόρμηση, δεν είχαμε όρεξη για να ανοίξουμε παραπάνω το γκάζι ( ήταν και η αλυσίδα στο κόλπο ). Η αλυσίδα στη θέση της και η ψυχή μου στη δικιά της. Έτσι λοιπόν το απογευματάκι περνώντας τη γέφυρα του Ρίου




Bridge of Rio


και αφού χαιρετηθήκαμε, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις επόμενες μέρες για ανταλλαγή φωτογραφιών, βίντεο και απόψεων από το ταξίδι.

Και να δούμε τι θα κάνουμε του χρόνου!!!


Χιλιόμετρα ημέρας 301
Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 32€


Βενζίνη 25€
Γέφυρα 2€
Καφέ - λοιπά 5€


Ακολουθούν οι συνολικές εντυπώσεις μου από το ταξίδι.





Πληροφορίες ταξιδιού:



Συνολικά Χιλιόμετρα ταξιδιού: 4220

Χιλιόμετρα διαδρομών 4134

Τα υπόλοιπα 86 χλμ χασίματα, βραδινές έξοδοι, εύρεση ξενοδοχείων κ.α


Συνολικά έξοδα ταξιδιού 12 ημερών: 815€

Αναλυτικά έξοδα ταξιδιού:

Βενζίνες 335€
( Ελλάδα 1656χλμ. 143€ )
( εξωτερικό 2564χλμ. 192€ )

Διαμονή 180€ ( 11 διανυκτερεύσεις )
( Ελλάδα 3 διαν. 66€ )
( εξωτερικό 8 διαν. 114€ )

Φαγητό - καφέ - σνακ 195€
Αναμνηστικά και δώρα 50€
Διόδια 20€
Είσοδος Βεργίνα 12€
Είσοδος αλατωρυχείο 6€
Parking Βουκουρέστι 5€
Parking Sofia 3€
Τουρ. Λεωφορείο Βουκουρέστι 5€
Ferry Δούναβη 3€



Εντυπώσεις χωρών που επισκέφθηκα:



ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ήσυχα, καθαρά και ασφαλή τα λιγοστά μέρη που γύρισα. Φτωχή σαν χώρα όσον αφορά τα αξιοθέατα αλλά με υπέροχη φυσική ομορφιά. Λόγω ότι είμαστε κοντοχωριανοί, αισθανόμουν ότι ήμουν στην Ελλάδα σε όλα εκτός από τις τιμές. Πιο ευχάριστοι άνθρωποι από τους Ρουμάνους αλλά σαν χώρα θεωρώ ότι το μόνο που έχει να σου προσφέρει είναι καλές και φθηνές διακοπές.

Κάποια στιγμή θα την επισκεφτώ, και θα την γνωρίσω καλύτερα γιατί απ΄ ότι έχω δει έχει αρκετά καλά οδηγικά κομμάτια.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η χώρα έχει πολλά πράγματα να δεις και να εξερευνήσεις και αρκετά από αυτά χάρις την εποίκηση της χώρας από Σάξονες, οι οποίοι φτιάχνοντας πόλεις, κάστρα, εκκλησίες κατάφεραν να φτιάξουν και να οργανώσουν μια ευρωπαϊκή χώρα στην λεγόμενη Ανατολική Ευρώπη. Βέβαια η στροφή προς το κομμουνισμό και η 30χρονη δικτατορία του Ν. Τσαουσέσκου, κατάφερε να απομονώσει τουριστικά τη χώρα. Τα τελευταία 10 χρόνια του Τσαουσέσκου ( 1979-1989 ) ήταν τα χειρότερα για το Ρουμάνικο λαό που έφτασε στα όρια της εξαθλίωσης.
Ίσως γι’ αυτό οι Ρουμάνοι είναι δύσκολος λαός και δεν χαμογελά εύκολα. Δε νοείται σερβιτόροι να μην είναι χαμογελαστοί και να είναι σαν Μεγάλη Παρασκευή. Επίσης μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν γνωρίζουν οι κάτοικοί της να προσφέρουν υπηρεσίες στον τουρίστα. Δύσκολη συνεννόηση με τους ντόπιους μιας και λίγοι ήξεραν Αγγλικά. Στα θετικά που εντόπισα είναι ότι σαν λαός έχει εύκολη την εκδρομή και ειδικότερα το πικ-νικ.

Τελικά η Ρουμανία είναι μια πανέμορφη, αλλά πολύ αδικημένη -τουριστικά- χώρα.

Και στις δύο χώρες εντύπωση μου έκανε πως αν δεν είχες τοπικό νόμισμα δεν αγόραζες τίποτα. Ίσως αυτό τους έχει σώσει οικονομικά ( όχι ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς ), αφού οι τιμές είναι σε ανεκτά επίπεδα για τους κατοίκους.


Εντυπώσεις δρόμων που οδήγησα:


Transfagarasan: Από τη προετοιμασία του ταξιδιού ψάχνοντας και διαβάζοντας, έπεσα πάνω σε άρθρα που το περιέγραφαν σαν ¨μοναδικό, φανταστικό, εκπληκτικής ομορφιάς δρόμο¨ κ.α. χωρίς να γράφουν για την κατάσταση του οδοστρώματος. Οπότε θεώρησα το αυτονόητο, ότι ο δρόμος θα είναι έστω καλός. Τελικά ταιριάζει γάντι η έκφραση που λέμε στην Ελλάδα ¨όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι¨. Από τα 115χλμ. δρόμου, ζήτημα να άξιζαν τα 40χλμ. και αυτά στο ανέβασμα προς τη λίμνη Balea λόγω της θέας. Τα υπόλοιπα χλμ. ένας μέτριος προς κακός δρόμος, γεμάτος λακκούβες και κακοστρωμένα μπαλώματα. Η θέα της ανάβασης, αν και λόγω ομίχλης δεν την είδα, πρέπει να είναι το κάτι άλλο, αλλά σαν δρόμος υπερεκτιμημένος.

Και ένα σχόλιο που βρήκα στο internet για το Transfagarasan ¨κατόπιν εορτής¨…
As has been pointed out, the first 20kms from the south have the worst surface I've ever ridden. Unless you are on a big KTM or a GS you're not going to enjoy it. The surface on the spectacular northern end has been scored, presumably to improve grip in icy conditions, this gives an odd feeling and does not inspire you to 'get your knee down'. I can't agree with Jeremy Clackson that this is the 'best road in the world' he obviously never took a Ferrari along the complete route, he'd still be there now picking up the bits.

Μετάφραση
Όπως έχει επισημανθεί, τα πρώτα 20 χιλιόμετρα από το νότο έχουν τη χειρότερη επιφάνεια που έχω οδηγήσει ποτέ. Αν δεν είστε σε ένα μεγάλο KTM ή GS, δεν πρόκειται να το απολαύσετε. Η άσφαλτος στο θεαματικό βόρειο κομμάτι έχει ανανεωθεί, κατά πάσα πιθανότητα για να βελτιωθεί η πρόσφυση σε παγωμένες συνθήκες, αυτό δίνει ένα περίεργο συναίσθημα το οποίο δεν σας προκαλεί να «ξύσετε γόνατα». Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον Jeremy Clarckson ( Top Gear ) ότι αυτός είναι ο «καλύτερος δρόμος στον κόσμο» που προφανώς ποτέ δεν πήρε μια Ferrari κατά μήκος όλης της διαδρομής, γιατί θα ήταν ακόμα εκεί και θα μάζευε κομμάτια από τη Ferrari.

Transalpina: χωρίς να έχω διαβάσει, ακούσει πολλά και επηρεασμένος από τον υποτιθέμενο ¨καλύτερο¨ δρόμο του κόσμου, το Transfagarasan, η Transalpina ήταν σε δεύτερη μοίρα. Αδίκως όμως γιατί όπως αποδείχτηκε, αυτός είναι για μένα ο καλύτερος δρόμος του κόσμου. Γιατί βασικά είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν οτιδήποτε να ξεχωρίζει στη κατηγορία του. Είχε λοιπόν, φανταστική άσφαλτο στο μεγαλύτερο μέρος του ( στα 120 από 140 χλμ. ), ήταν εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, είχε διάφορα ¨κομμάτια¨ σαν δρόμος όπως κορυφογραμμή, ανοιχτά και κλειστά πέταλα, καλό-χαραγμένες φουρκέτες, κομμάτια μέσα από ελατό-δάσος. Προσωπικά μου θύμισε 4-5 ιταλό-ελβετικά πάσα ενωμένα σε μία διαδρομή.

Cheia pass: η καλύτερη διαδρομή για να καλύψει κάποιος την απόσταση Brasov – Βουκουρέστι και δε θα τη βρείτε σε πολλά ταξιδιωτικά. Επίσης πάνω στο δρόμο είναι και το αλατωρυχείο του Slanic.

Φαράγγι του Bicaz: Ωραία διαδρομή και ωραίο μέρος για να πάει κάποιος, συνδυάζοντας το με την κόκκινη λίμνη( Lacu Rosu ).

Τι θα άλλαζα:
  1. Τη διαδρομή από τη Sighisoara για το Transfagarasan. Ούτε στον εχθρό μου, ότι πιο χάλια υπάρχει σε δρόμο.
  2. Ίσως να πήγαινα στo κάστρο Peles ή στο Bran, αλλά το άφησα όταν θα πάω με τα ΚΑΠΠΗ στα 70 μου.
  3. Θα έμενα σε 4στερο ξενοδοχείο στο Nesebar!


Τελική εντύπωση από τα Βαλκάνια



Είχαμε τελειώσει και με τη φετινή μας εξόρμηση και μαζί με την περσινή είχαμε καταφέρει να κάνουμε μία ιδέα χρόνων πραγματικότητα, να γυρίσουμε δηλαδή με μοτοσυκλέτα τα γειτονικά μας Βαλκάνια ( όσα μπορέσαμε ), να πάρουμε μια γεύση από το πολιτισμό της κάθε χώρας αλλά και να αναζητήσουμε μέσα από το ταξίδι μας γιατί αυτή η γωνιά σταυροδρόμι πολιτισμών μεταξύ ευρωπαϊκής και ασιατικής ηπείρου έχει αναφερθεί ως η ¨πυριτιδαποθήκη¨ της Ευρώπης. Και γι' αυτό μεγάλο ρόλο έχει παίξει το ¨όπιο των λαών¨ όπως έχει πει και ο Karl Marx, οι θρησκείες.

Στο θέμα ταξίδι τώρα, σε όποια βαλκανική χώρα και να πάει κάποιος, σίγουρα θα περάσει καλά μιας και μιλάμε για έναν φθηνό και ανεξερεύνητο προορισμό με πολλά πράγματα να δεις και ωραία μέρη να μείνεις. Οι καιροί από τα λεγόμενα πολλών για κλεφτρόνια, διεφθαρμένους αστυνομικούς, 10εύρα στην άδεια κυκλοφορίας για λάδωμα, ύποπτα άτομα που ίσως να τους έτυχαν στο διάβα τους, έχουν περάσει σχεδόν ανεπιστρεπτί. Δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς ( απατεώνες και κλεφτρόνια πάντα θα υπάρχουν ) αλλά ίσως να κατάλαβαν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις των χωρών που τελευταία μπήκαν στο τουριστικό χάρτη, ότι τα χρήματα που θέλουν να βγάλουν από τον τουρισμό προϋποθέτουν κάποια βασικά πράγματα, όπως ασφάλεια, προσιτές τιμές, ελκυστικά πακέτα, αξιοποίηση αξιοθέατων, ευκολότερη μεταφορά και μετακίνηση.

Από τη μεριά μου προσπάθησα να αποτυπώσω σε αυτά τα δύο ταξιδιωτικά όσο καλύτερα μπορούσα τις συνθήκες και τα περιστατικά ( αστεία και σοβαρά ) που έζησα στην περιπλάνηση μου σε αυτές τις χώρες. Αν σας φάνηκε λίγο Ben Hur το ταξιδιωτικό μου, το έκανα για ένα βασικό λόγο, για να δώσω σε κάποιους από το forum έστω και μια πληροφορία παραπάνω που μπορεί να τους φανεί χρήσιμη σε μελλοντικό τους ταξίδι προς τα κει.



Καλά και ασφαλή χιλιόμετρα σε όλους με οδηγό τη διασκέδαση!!!
 

Phoenix

Gender fluid
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Στεργιος
Μοτό
bmw r1250gs adve Θα σε σκισω maniac
χουσβαρνα 510 πιστολ
Εύγε
 

Savvas62

Μοτοβόλτα = ΙΕΡΗ - ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ και ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Όνομα
Σάββας
Μοτό
HONDA RC 90, HONDA HF-05, HONDA PCX 125+150, YAMAHA CYGNUS
Ευχαριστώ για το πληρέστατο αυτό οδοιπορικό σε χώρες πούχω επισκευτεί και μάλιστα Βουλγαρία που θα ξαναπάω σε λίγες μέρες.
Πήρα πληροφορίες - αφορμή για να ξαναπάω Ρουμανία κάποια άλλη χρονιά σε συνδυασμό πιθανώς με άλλο πέρασμα από Βουλγαρία αν δεν τα εξαντλήσουμε φέτος. Σίγουρα η Ρουμανία ειδικά με μια επίσκεψη δεν εξαντλείται.

Να συμπληρώσω στο άρτιο οδοιπορικό ότι το 2020 που πέρασα το Transfagarasan είχαν φτιάξει τον τάπητα και σε σημεία έφτιαχναν ακόμη με αποτέλεσμα να έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Ελπίζω όταν θα ξαναπάω να τόχουν τελειώσει όλο.

Από τα λίγα οδοιπορικά που εξυπηρετούν πλήρως - χωρίς ελλείψεις πληροφοριών τον σκοπό της βοήθειας στην μοτοσυκλετιστική ταξιδιωτική κοινότητα! :biker2:
Και πάλι σε ευχαριστώ !:friendship:
 

Aldebaran

Πορτοκαλί μέλος.
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 690 Enduro '08
Voge SR4 Max
Εκπληκτικό ταξιδιωτικό, ευχαριστώ που το μοιράστηκες.
 

jliordos

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Ιωάννης
Μοτό
BMW R1250GS ADVENTURE 40th YEARS
.

Φτάνοντας στην αρχή της Transalpina, η γνωστή πινακίδα που σε βάζει στο πνεύμα του τι θα επακολουθήσει. Η οποία είναι γεμάτη αυτοκόλλητα από κλαμπ μοτοσυκλετών. Η από κάτω πινακίδα σκεπασμένη με ελαιόπανο. Γιατί, δεν ξέρω.













Πέρασα με ακρίβεια 4 χρόνων (4/9/2022)
από εκεί. Έχει διαφορά στα αυτοκόλλητα αλλά και τις πινακίδες.:)
Αυτό που σκεπάζουν και στην φωτό σου όπως και στη δικιά μου, είναι κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πέρασμα του πασου που την ημερομηνία που πέρασες δεν χρειαζόντουσαν.


Πολύ ωραίο ταξιδιωτικό και μπράβο για την υπομονή σου να γράψεις όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες !!!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Top Bottom