GitUp F1 4K Action Camera Review

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Εξηγουμαστε για να μην παρεξηγουμαστε: Το παρον θεμα ΔΕΝ το ανοιξα για να διαφημιση κατι. Μου δωθηκε η ευκαιρια να κρινω αυτη την καμερα και αποφασισα να γραψω τις ειλικρινες εντυπωσεις μου καλες και κακες, για οσους φιλους μπορει να τις βρουν χρησιμες και για οσους ψαχνουν μια οικονομικες εναλλακτικες σε action cameras.

Αρχες του 2018 και εχοντας μπροστα μου ενα μεγαλο ταξιδι μεχρι τη Σκανδιναβια, σκεφτηκα οτι ηταν καιρος επιτελους να αγορασω μια action camera. Παντα μου αρεσαν οι GoPro, ομως δεν μπορουσα να δικαιολογησω το υψηλο κοστος τους. Ομως τα τελευταια χρονια ενα μεγαλο πληθος νεων εταιριων και μοντελων απο Κινα ειχαν κατακλυσει την αγορα σε πολυ λογικες τιμες. Ηταν ομως καλες;

Μετα απο πολλα συγκριτικα βιντεο στο Youtube παρατηρησα οτι οι καμερες της εταιριας GitUp ειχαν σταθερα εξαιρετικη ποιοτητα εικονας σε σχεση με τον ανταγωνισμο. Ετσι αγορασα απο Ελληνικο μαγαζι την Git2p στα 89 ευρω και εκ του αποτελεσματος δεν το μετανοιωσα καθολου. Ποιοτητα εικονας πολυ παραπανω απο οτι περιμενα, ανθεκτικη κατασκευη, μικροσκοπικη μεν LCD οθονη αλλα με αριστη φωτεινοτητα σε εξωτερικες συνθηκες, υπερπληθωρα απο βιδες και βασεις στο πακετο, αδιαβροχη θηκη και το κερασακι στη τουρτα; Οι διαστασεις και πληκτρα ειναι εσκεμμενα πανομοιοτυπα με την GoPro Hero 4 ωστε να μπορει να χρησιμοποιησει ολα τα aftermarket αξεσουαρ της GoPro.

Προσφατα μου δωθηκε η ευκαιρια να δοκιμασω ενα αλλο μοντελο της εταιριας που ακουει στο ονομα Gitup F1 4K που ενδεχομενως θα ενδιεφερε οποιον ψαχνει μια οικονομικη αλλα αριστη προταση για action camera με 4Κ βιντεο.

Aν μη τι αλλο τα χαρακτηριστικα της προιδεαζουν για τη συνεχεια.
Χρησιμοποιει τον 1/2.5" αισθητηρα Sony Exmor ΙΜΧ317 στα 8ΜΡ που βρισκεται και στην Xiaomi Mijia 4K καθως και στη ναυαρχιδα της Sony FDR-X3000, ενω για επεξεργαστη εικονας διαθετει τον Α12S75 της γνωστης εταιριας Ambarella -ακομα μια πρωτια για την F1 καθως μεχρι τωρα η εταιρια χρησιμοποιουσε επεξεργαστες της εταιριας Novatek.

Το πρωτο πραγμα που κανει εντυπωση ειναι η συσκευασια στην οποια ερχεται η καμερα. Εχοντας εμπειρια απο τη σχετικα ευμεγεθη συσκευασια της G2p που ειχα αγορασει προηγουμενως, το πολυ μικρο πακετο της F1 -στο μεγεθος περιπου της συσκευασιας ενος iphone- ηταν μια εκπληξη.




Ανοιγοντας το κουτι γινεται αμεσα αντιληπτο το γιατι: Τα αξεσουαρ της καμερας ειναι απογοητευτικα λιγα ειδικα σε σχεση με τη πραγματικη υπερπληθωρα αξεσουαρ των αλλων μοντελων της. Εδω εχουμε μονο τα απολυτως απαραιτητα: βαση τυπου clip με υποδοχη για βιδα, μπαταρια, καλωδιωση PWM για συνδεση σε drone, usb καλωδιο φορτισης, manual και τρια αυτοκολλητα.




Το μεγαλο προβλημα ομως δεν ειναι η ελλεψη βασεων η βιδων. Αυτα βρισκονται ευκολα. Η μεγαλυτερη απωλεια ειναι μια αδιαβροχη θηκη για την καμερα η οποια δυστυχως λογω του ιδιαιτερου σχηματος της καμερας δεν ειναι διαθεσιμη ουτε και ως aftermarket αξεσουαρ. Θεωρω οτι για μια συσκευη που εκ των πραγματων εχει φτιαχτει για να εκτιθεται στα καιρικα φαινομενα ειναι κριμα να μην υπαρχει μια θηκη και αδικει μια εξαιρετικη οπως αποδειχθηκε καμερα.

Απο την αλλη πλευρα το αν η αδιαβροχη θηκη αποτελει προβλημα για τον αγοραστη η οχι ειναι προσωπικο ζητημα. Εγω οταν ταξιδευω εχω τη καμερα μονιμα συνδεδεμενη στη 12v παροχη, κατι ομως που αποκλειει εκ των πραγματων τη χρηση της αδιαβροχης θηκης (εκτος και αν ανοιξεις τρυπα στο πλαι οποτε παυει να ειναι αδιαβροχη).

Το περσινο ταξιδι στην Σκανδιναβια με τη Git2p χωρις τη θηκη της μου εδειξε οτι οι action cameras γενικοτερα μπορουν να αντεξουν μικροποσοτητες υγρασιας/νερου χωρις προβλημα. Ομως για σοβαροτερη χρηση υπο βροχη μια ανοιχτη θηκη η εστω καποια πατεντα αδιαβροχοποιησης (η Sanitas ειναι φιλη μας) ειναι εκ των ουκ ανευ.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ
Η F1 εχει ενα τελειως διαφορετικο σχημα σε σχεση με τις κλασσικες action cameras: μακροστενη και επιπεδη, με το φακο στο μπροστα ακρο και την LCD στο πανω μερος της, θυμιζει εντονα ...δημοσιογραφικο μαγνητοφωνακι, η μικρο φακο. Για χρηση σε μηχανη ενα τετοιο αεροδυναμικο σχημα πιστευω οτι ειναι μεγαλο προτερημα καθως μπορει ευκολα να τοποθετηθει στο κρανος η σε καποιο σταθερο σημειο χωρις να προεξεχει ιδιαιτερα. (Σημαντικη σημειωση εδω: αν σκεφτεστε να την τοποθετησετε πλαγιασμενη οπως μια ενδοσυνενοηση στο πλαινο του κρανους ξεχαστε το: οπως και οι περισσοτερες, η F1 περιστρεφει το βιντεο της μονο κατα 180 μοιρες -οποτε τραβα μονο σε οριζοντια θεση)




Η πρωτη εντυπωση απο την καμερα ειναι το ποσο μικρη και ελαφρια ειναι -λιγο μεγαλυτερη απο ενα κλασσικο κουτακι σπιρτων- αλλα παραλληλα και το ποσο καλοφτιαγμενη και στιβαρη δειχνει. Ολες οι λειτουργιες και επιλογες γινονται πολυ ευκολα μεσω τριων πληκτρων που βρισκονται στο πανω μερος της και οι ενδειξεις εμφανιζονται σε δυο φωτεινα LED καθως στην μικρη μονοχρωμη OLED οθονη ακριβως απο πανω.




Συγκριση μεγεθους σε σχεση με την GitUp Git2p που εχει πανομοιοτυπο μεγεθος με την GoPro Hero 4.




Εχοντας μικτα συναισθηματα απο την μετρια εργονομια της Git2p με τα τρια κουμπια ελεγχου σε τρεις διαφορετικες πλευρες της καμερας, περιμενα οτι θα ειναι τα ιδια και εδω. Εκανα λαθος. Η επιλογη να ειναι ολα τα κουμπια μαζι αποδειχτηκε εργονομικα καλυτερη. Συντομα μαθαινεις τι κανει τι και αλλαζεις επιλογες και modes γρηγορα και αποτελεσματικα.

Η οθονη ειναι μια περιεργη υποθεση. Σε πρωτη ματια τη βρηκα λιαν εντυπωσιακη: παροτι μονοχρωμη και πολυ μικρη, τα γαλαζια ψηφια σε μαυρο φοντο εντυπωσιαζουν, και το γεγονος οτι ειναι OLED σημαινει οτι δεν εχει μεγαλες απαιτησεις σε ρευμα.




Ναι δεν ειναι εγχρωμη, οχι δεν εχει live επισκοπηση του τι τραβας η δυνατοτητα για preview, ομως παρεχει επαρκη πληροφορηση για την κατασταση της καμερας (ρυθμισεις, διαθεσιμο χρονο βιντεο/πληθος φωτογραφιων κλπ).




Για οποιον θελει κατι παραπανω, η F1 εχει δυνατοτητα συνδεσης με smartphone μεσω wifi, οποτε το live preview, η προεπισκοπηση φωτο/βιντεο και αλλαγη ρυθμισεων γινεται ευκολα μεσω της οθονης του κινητου. Περισσοτερα ομως γι' αυτο στη συνεχεια.




Εκει που η οθονη της F1 προβληματιζει ειναι σε συνθηκες εντονης ηλιοφανειας, καθοτι η μετρια φωτεινοτητα της απλα δεν επαρκει καθολου και αναγκαζει το χρηστη να την κοιταζει υπο γωνια η με σκιαση για να δει τις ενδειξεις. Για αλλαγη ρυθμισεων δεν το συζητω καν -ο χρηστης θα πρεπει ειτε να βρει ενα σκιερο μερος ειτε να χρησιμοποιησει το app στο κινητο του για τα σχετικα. Προσωπικα δεν το βρηκα τεραστιο θεμα μιας που ετσι και αλλιως η οθονη δειχνει τα απολυτως απαραιτητα και μονο, αλλα σιγουρα ειναι κατι που η εταιρια θα πρεπει να αναβαθμισει στην επομενη εκδοση της καμερας.

Στο πισω μερος της καμερας βρισκονται οι υποδοχες καρτας μνημης και usb...




...ενω μπροστα δεσποζει ενας πολυ ποιοτικος υπερευρυγωνιος f/2.8 φακος με επτα γυαλινα elements (5 απλα + 2 ασφαιρικα) και με το μπροστινο να διαθετει επιπλεον antiglare επιστρωση.
(Για οσους ενδιαφερονται, η εταιρια προσφατα αρχισε να προσφερει την F1 και με τον φακο των 90 μοιρων χωρις fisheye).




ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕΝΟΥ
Εδω δεν θα σταθω πολυ καθοτι δεν εχει νοημα να προσπαθησω να καλυψω ολο το πληθος λειτουργιων της καμερας, αλλα θελω να τονισω μερικα σημεια.

Τα τρια πληκτρα εχουν ως εξης:
  • Κεντρικο στρογγυλο πληκτρο: Κλειστρο. Εναρξη/ληξη βιντεο, φωτο και εναλλαγη επιλογων.
  • Κατω δεξι πληκτρο: Settings. Μενου επιλογων φωτο/βιντεο και ενεργοποιηση WiFi με πατημα 2 δευτερολεπτων.
  • Κατω αριστερο πληκτρο: Power on/off και αλλαγη modes (βιντεο, φωτο, γενικες επιλογες)
Οπως σημειωσα προηγουμενως η λογικη χρησης αυτων των τριων πληκτρων ειναι ιδιαιτερα ευκολη και μετα απο λιγη εξασκηση γινεται δευτερη φυση.

Oι διαθεσιμες αναλυσεις βιντεο/framerates εχουν ως εξης:
• 4K – 3840 x 2160p (16:9) – 30 fps (true 4K)
• 2.7K – 2880 x 2160p (4:3) – 30fps
• 1440p – 2560 x 1440p (16:9) – 60 / 30fps
• 1080p – 1920 x 1080p – 120 / 60 / 30 fps
• 720p – 1280 x 720p – 240 / 120 fps

Αναμεσα στις υπολοιπες επιλογες ξεχωριζουν οι δυνατοτητες on-the-fly ηλεκτρονικης διορθωσης fisheye (πρωτη φορα σε μοντελο GitUp), αλλαγη field of view (wide-medium-narrow), εγγραφη φωτογραφιων σε raw format, αυτοματη εναρξη εγγραφης σε περιπτωση ατυχηματος, δυνατοτητα one-touch recording και -οι πιο χρησιμες για εμενα λειτουργιες- δυνατοτητα ελεγχου μεσω Bluetooth τηλεχειριστηριου και live preview συνδεση μεσω wifi με smartphone.

Bluetooth τηλεχειριστηριο
Αυτο ηταν κατι που ηθελα να εχω οπωσδηποτε σε μια action camera. Το ειχε και η Git2p, το εχει και η F1. Εχοντας τη καμερα σε καποιο σταθερο σημειο στη μηχανη δεν ειχα καμια διαθεση να πρεπει να αφηνω το τιμονι και να τεντωνομαι για να φτασω το κλειστρο καθε φορα που θα ηθελα να βγαλω μια φωτο η ενα βιντεο, οποτε η λυση ηταν μια: τηλεχειρισμος.
Το τηλεχειριστηριο της F1 ειναι απλουστατο στη λειτουργια του. Εχει τρια μονο κουμπια με αυτονοητη χρηση: φωτο, βιντεο και power off.
Επισης αξιζει να σημειωθει οτι ειναι πληρως αδιαβροχο και εχει μαζι μια επιπλεον βαση για μονιμη εγκατασταση σε τιμονομπαρα.



Συνδεεις τη καμερα μονιμα στη 12βολτη παροχη της μηχανης, τη σεταρεις να αναβει αυτοματα οταν παιρνει ρευμα μεσω του usb της και απο εκει και περα την ελεγχεις με το τηλεχειριστηριο.
Ενα κλικ στο κουμπι φωτο για φωτογραφια, κλικ στο κουμπι βιντεο για εναρξη εγγραφης, κλικ στο off για στοπ εγγραφης η για να κλεισουμε την καμερα τελειως και αυτο ηταν.

Σημαντικη υπενθυμιση εδω οτι οταν μια καμερα γραφει βιντεο προφανως δεν μπορει να βγαλει και φωτογραφιες ταυτοχρονα.
Σε αυτη τη περιπτωση αν πατησουμε το κουμπι της φωτογραφιας η καμερα σωζει ως φωτο ενα καρε απο το τρεχουμενο βιντεο.
Αν θελουμε να βγαλουμε κανονικη φωτογραφια θα πρεπει προφανως να σταματησουμε την εγγραφη βιντεο και να παμε στο mode φωτογραφιας για τα περαιτερω. Εδω το αριστερο LED στη προσοψη της καμερας αποδεικνυεται σωτηριο, καθως ειναι κοκκινο σε mode βιντεοσκοπησης και μπλε σε mode φωτογραφησης επιτρεποντας ετσι να ξερουμε αμεσα σε τι κατασταση ειναι.


Συνδεση wifi με κινητο
Για πιο λεπτομερη ελεγχο της καμερας μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τη σχετικη εφαρμογη της εταιριας μεσω wifi συνδεσης στο κινητο μας. Η εφαρμογη προσφερει live preview (χρησιμο στην F1 που δεν εχει δικο της preview), ευκολη αλλαγη ολων των ρυθμισεων της καμερας και τελος να μεταφερουμε φωτο και βιντεο απο τη καμερα στο κινητο μας για backup η λεπτομερη ελεγχο.




Αν διαβασετε τα σχολια στο Google Play θα βρειτε πολλα παραπονα για την εφαρμογη. Προσωπικα δεν μπορω να πω οτι αντιμετωπισα ιδιαιτερο προβλημα. Η συνδεση wifi του κινητου με την καμερα εγινε πολυ ευκολα και το προγραμμα βρηκε κατευθειαν την καμερα.
Το μονο ενοχλητικο θεμα που παρατηρησα ειναι οτι αν σταματησουμε την εγγραφη βιντεο μεσω της εφαρμογης η καμερα σταματα κανονικα, ομως στην εφαρμογη ο μετρητης συνεχιζει να μετρα σαν να συνεχιζουμε την εγγραφη και μετα δεν μπορουμε να ξεκινησουμε εκ νεου αν δεν κανουμε restart την εφαρμογη. Το συγκεκριμενο bug ειναι κατι που η εταιρια εχει υποσχεθει να φτιαξει σε μελλοντικη ανανεωση. Παντως καθως η F1 ειναι συμβατη και με αλλα apps αν θελουμε μπορουμε να βρουμε αλλη εφαρμογη στο App store που να λειτουργει καλυτερα.


Ποιοτητα εικονας
Aπο γενικα χαρακτηριστικα τουλαχιστον η F1 τα παει πολυ καλα ειδικα αν σκεφτει κανεις το χαμηλο κοστος της: αισθητηρας 1/2.5" Sony Exmor ΙΜΧ317, επεξεργαστης εικονας Ambarella Α12S75 και προσεγμενος φωτεινος φακος.
Στη πραξη ομως τι γινεται;

Αν βαριεστε να διαβασετε παραπερα θα πω απλα τα εξης: η F1 εχει δυνατοτητα για πολυ ποιοτικο βιντεο και φωτο με αριστο sharpness, ζωντανα και κορεσμενα χρωματα, αρκετα καλο δυναμικο ευρος και ενα απο τα καλυτερα stabilisers της αγορας. Επισης πολυ ενδιαφερον το γεγονος οτι παροτι ο φακος εχει μεγαλο ευρος, δεν δειχνει να παραμορφωνει τα αντικειμενα σε ενοχλητικο βαθμο -ειδικα σε κατασταση βιντεο.

Για να τη δοκιμασω, αποφασισα να την βαλω σε απευθειας αντιπαραθεση με την αλλη action camera που ειχα διαθεσιμη, την Git2p.

Αρχιζουμε απο τα βασικα: Ο επεξεργαστης της Ambarella επιτρεπει τη πολυ γρηγορη μεταβαση απο σκιερα σημεια σε φουλ εντονο φωτισμο (πχ βγαινοντας απο ενα τουνελ), ομως η φωτομετρηση τεινει προς την υπερεκθεση καιγοντας ευκολα τα λευκα.
Σε συγκριση με την Git2p η διαφορα ειναι εμφανης, τοσο σε φωτογραφιες οσο και βιντεο. Αριστερα ειναι η F1, δεξια η Git2p -παρατηρειστε πως ο λευκος τοιχος της εκκλησιας εχει χασει εντελως τις λεπτομερειες του.

(Kλικ εδω για πληρες μεγεθος)



Βεβαια η υπερεκθεση ειναι κατι που ευκολα λυνεται βαζοντας το exposure στο -0.3 ev μονιμα, αφηνοντας τον αισθητηρα της Sony να δειξει το καλο δυναμικο του ευρος, ομως πρεπει να σημειωθει οτι η default ρυθμιση της φωτομετρησης θελει προσοχη.

Ενα αλλο σημειο που προσεχει κανεις αμεσα ειναι η διαφορα στην χρωματικη αποδοση αναμεσα στις δυο καμερες. Και οι δυο εχουν πολυ καλη αποδοση εδω, με πολυ ζωντανα χρωματα αλλα διαφερουν στο πως τα αποδιδουν.

Η Git2p εχει μια πιο “κρυα”/ουδετερη χροια που τινει προς το πρασινο, ενω η F1 ειναι πιο “ζεστη” τινοντας ελαφρα προς το ματζεντα/κοκκινο.
Git2p


F1 (16:9 καδρο)




Η τελικη προτιμηση εδω ειναι υποκειμενικη, αλλα προσωπικα προτιμω την πιο ζεστη αποδοση της F1, ειδικα στην αποδοση των κτηριων και του μπλε του ουρανου.
Git2p


F1 (16:9 καδρο)




Στην οξυτητα της εικονας εχουμε ομοιοτητες αλλα και διαφορες.
Και οι δυο καμερες εχουν γενικα ικανοποιητικη εικονα στις default ρυθμισεις, αλλα θεωρω οτι το sharpness ειναι καπως υπερβολικα επιθετικο. Ζουμαροντας 100% στις φωτογραφιες και τα βιντεο γινεται ευκολα αντιληπτο οτι τα προεπιλεγμενα επιπεδα sharpness απευθυνονται στο μεσο καταναλωτη που απλα θελει πολυ οξεια/“εντυπωσιακη” εικονα, με αποτελεσμα τα περιγραμματα σε αντικειμενα και λεπτομερειες να εχουν το χαρακτηριστικο halo που δημιουργειται απο υπερβολικο sharpness. Σε κλασσικες αναλυσεις ιντερνετ αυτο δεν ενοχλει, ομως οι πιο προχωρημενοι χρηστες θα θελησουν να κατεβασουν το sharpness.
Git2p


F1




Απ' την αλλη πλευρα, στην εγγραφη βιντεο η 4Κ αναλυση της F1 κανει τη διαφορα, καθως τα παντα εμφανιζονται πιο καθαρα και με λιγοτερη τεχνητη οξυτητα.
(Προσεξτε τις λεπτομερειες στο παραθυρο της εκκλησιας. Αριστερα ειναι η F1 και δεξια η Git2p)




Ο φακος της F1 εχει εξαιρετικη αναλυση στο κεντρο με μια ελαφρα πτωση καθως πηγαινουμε στα ακρα του καδρου κατι που ομως δεν γινεται εμφανες στις φωτογραφιες και βιντεο.
Επισης σε συνθηκες εντονου κοντρα φωτισμου η καμμενων highlights παρατηρειται το φαινομενο του purple fringing (μπλε/μωβ περιγραμματα) σε αντικειμενα που βρισκονται κοντρα στο φως ομως αυτο ειναι κατι που ευκολα διορθωνεται στο photoshop αν κριθει απαραιτητο.

Ανεβαζοντας το ISO μεχρι τα 800 ο χρωματικος θορυβος δεν ενοχλει και ακομα και στα 1600 κρατιεται σε ανεκτα επιπεδα, με αμεσα συγκρισιμες επιδοσεις με μια καλη compact φωτογραφικη μηχανη.

Η ποιοτητα του φακου και του αισθητηρα τοσο της F1 οσο και της Git2p ειναι ανελπιστα καλη. Το μονο που περιοριζει την τελικη ποιοτητα εικονας ειναι το software που τρεχει η καμερα, το οποιο ομως πολυ ευκολα αναβαθμιζεται κυριολεκτικα αλλαζοντας τα …φωτα στην ποιοτητα της φωτογραφιας. Περισσοτερα για το συγκεκριμενο θεμα συντομα, ομως επιγραμματικα να πω οτι μια πολυ ενεργη online κοινοτητα εχει αναλαβει την δημιουργια custom firmware για τις καμερες της εταιριας, ανεβαζοντας σημαντικα την συνολικη ποιοτητα εικονας.
Κανοντας σχετικα πειραματα με το original firmware της GitUp και το τροποποιημενο, η διαφορα ειναι απλα η μερα με τη νυχτα!



Ποιοτητα βιντεο
Οκ. Μπορει εγω να πηρα την action camera κατα κυριο λογο για να βγαζω φωτογραφιες εν κινησει, ομως ξερω οτι ειμαι η εξαιρεση. Οι περισσοτεροι θα αγορασουν μια τετοια καμερα για το βιντεο, οποτε ειναι πολυ σημαντικο να εχει καλες επιδοσεις στον τομεα αυτο.

Παροτι πριν την Git2p δεν ειχα αλλη καμερα αυτης της εταιριας, πρεπει να ομολογησω οτι τοσο με αυτη οσο και με την F1 εξεπλαγην ευχαριστα. Στην κλασσικη αναλυση 1080p και με ολες τις ρυθμισεις στο default η καμερα βγαζει απολυτα ικανοποιητικα βιντεο. Εξαιρετικη φωτομετρηση, πολυ ομαλη κινηση στα 60 fps, πολυ καλη σταθεροποιηση εικονας (παροτι περπατουσα κρατωντας την καμερα με ενα χερι), καλος ηχος και ομορφοι φυσικοι χρωματικοι τονοι.


Ομως η μεγαλη αποκαλυψη γινεται βαζοντας το τροποποιημενο firmware που ειναι διαθεσιμο για την F1, το οποιο πραγματικα μεταμορφωνει τη μικρη αυτη καμερα σε απιστευτο βαθμο!

Δειτε το παρακατω βιντεο. Ταπεινη μου αποψη οτι η εικονα ειναι καταπληκτικη: μεγαλη και φυσικη ευκρινεια εικονας χωρις sharpening artifacts, ακομα καλυτερη σταθεροποιηση, βαθυ contrast, πλουσια χρωματα και bitrate που φτανει μεχρι τα 100 Mbps.
(Ως μετρο συγκρισης, με το κανονικο Firmware η καμερα εχει bitrate γυρω στα 25-30 Mbps ενω μια GoPro Gero 5 φτανει μεχρι τα 65 Mbps max.)


Περαν ομως απο εγγραφη βιντεο σε κλασσικα 25/30 fps, η F1 μπορει να γραψει απο 60 fps στα 1440p μεχρι και 120 fps στα 1080p, χαρη στον γρηγορο επεξεργαστη εικονας Α12 της γνωστης εταιριας Ambarella (που μεχρι προσφατα εξοπλιζε και τις GoPro).

Κατι αλλο που χρηζει μνειας ειναι το ηλεκτρονικο συστημα σταθεροποιησης εικονας (EIS). Οπως και στις αλλες καμερες της εταιριας, η F1 χρησιμοποιει γυροσκοπιο και αναλογα με την κινηση που ανιχνευει μετακινει ηλεκτρονικα το καρε του βιντεο πανω στον αισθητηρα διορθωνοντας την σχετικη κινηση. Το συστημα αυτο στη πραξη λειτουργει εξαιρετικα καλα -αρκει να θυμομαστε οτι τετοια συστηματα δεν αποτελουν πανακεια σε καθε αποτομη κινηση.

Παρολαυτα τα παρακατω παραδειγματα ειναι ενδεικτικα των ικανοτητων του συστηματος της F1.
Tοποθετημενη πανω σε κρανος ποδηλατου:


Tοποθετημενη απευθειας πανω στο τιμονι του ποδηλατου.


Εδω ομως πρεπει να αναφερω και το μοναδικο μειονεκτημα. Καθως ο αισθητηρας της F1 ειναι 8 Megapixels, το stabilizer λειτουργει μονο μεχρι την αναλυση 1080p καθοτι σε μεγαλυτερες αναλυσεις το συστημα απλα δεν εχει αρκετο χωρο πανω στον αισθητηρα ωστε να μετακινει το μεγαλυτερο καρε. Η αληθεια ειναι οτι αρχικα απογοητευτηκα απ’ αυτο, ομως μετα απο δοκιμες σε μεγαλυτερες αναλυσεις περπατωντας αλλα και επανω στη μηχανη, η εικονα της F1 δειχνει ανελπιστα σταθερη ακομα και χωρις το stabilizer, αρκει βεβαια να ξερουμε τι να περιμενουμε.

Native video 4K @ 30 fps


Tο μεγαλυτερο ατου της F1 ειναι η πραγματικη αναλυση 4Κ στα 30 fps που εντυπωσιαζει.
Δειτε μια απευθειας συγκριση αναμεσα σε 4Κ ληψη της F1 και interpolated 4K ληψη της Git2p. Σε πρωτη αναγνωση και βλεποντας τα σε οθονη 1080p και τα δυο βιντεο δειχνουν εξισου καλα, ομως ζουμαροντας στα 100% γινεται εμφανες οτι το βιντεο της F1 ειναι σαφως καλυτερο.


Μια ακομα δυνατοτητα της F1 ειναι η ληψη slow motion βιντεο στα 240 καρε το δευτερολεπτο σε ποιοτητα 720p. Αν και θεωρητικα ακουγεται εντυπωσιακο, στη πραξη ομολογω οτι δεν εντυπωσιαστηκα καθολου καθως η ποιοτητα εικονας πεφτει κατακορυφα παρα τα 720p. Πιθανολογω οτι στη προσπαθεια να καταγραψει τον υψηλο ογκο πληροφοριας των καρε, το bitrate (που επιδρα αμεσα στην ποιοτητα) του βιντεο αναγκαστικα πεφτει σε χαμηλα επιπεδα. Θεωρω οτι δεν αξιζει το κοπο να ασχοληθει κανεις με αυτη τη λειτουργια.

Κλεινοντας το κεφαλαιο του βιντεο πρεπει να αναφερω οτι ενα ακομα πλεονεκτημα της F1 απεναντι στις αλλες προτασεις της εταιριας ειναι η βιντεοσκοπηση σε νυχτερινες συνθηκες. Χαρη στον συνδιασμο (σχετικα) μεγαλος αισθητηρας/λιγα MP + πολυ φωτεινος φακος, η καμερα μπορει να βγαλει πολυ καλα βιντεο ακομα και με πολυ χαμηλο φωτισμο. Αν αφησουμε το ISO στην αυτοματη ρυθμιση τοτε ο χρωματικος θορυβος μπορει να γινει αισθητος σε πολυ σκοτεινα σημεια, αλλα ακομα και ετσι η εικονα παραμενει απολυτως χρησιμη.

(Νυχτερινο video παλι απο το δικτυο)


Βεβαια, η νυχτερινη βιντεοσκοπηση γενικοτερα αποτελει ιδιαιτερο κεφαλαιο απο μονη της. Αν καποιος θελει το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα μπορει να χρησιμοποιησει τριποδο ρυθμιζοντας το ISO στα 100 - 400, αλλα ακομα και χωρις τριποδο με μεγιστο ISO 800 για χαμηλο θορυβο, σταθερο χερι και ενεργο το συστημα σταθεροποιησης τα αποτελεσματα δεν θα απογοητευσουν.

Οσον αφορα τον ηχο οι επιδοσεις ειναι ικανοποιητικες αλλα οχι κορυφαιες. Η ευαισθησια του μικροφωνου δεν ειναι πολυ υψηλη και στα μειον θα πρεπει να σημειωθει οτι δεν μπορουμε να συνδεσουμε εξωτερικο μικροφωνο, ομως προσφερει καλη ποιοτητα ηχου και -πολυ σημαντικο- δεν παραμορφωνει ευκολα σε υψηλες σταθμεις θορυβου.


Μπαταρια




Η F1 ερχεται με μια αποσπωμενη μπαταρια 1010 mAh στη συσκευασια που μπορει να φορτιστει πανω στη καμερα, αλλα οποιος επιθυμει μπορει να αγορασει επιπλεον μπαταριες απο την εταιρια με πολυ μικρο κοστος παρεα με εναν μικροσκοπικο διπλο φορτιστη: ACCESSORIES



Προσωπικα για χρηση πανω στη μηχανη η διαρκεια ζωης της μπαταριας δεν με απασχολει ιδιαιτερα αφου εχω την καμερα μονιμα συνδεδεμενη με το ρευμα, ομως ειναι χρησιμο να γνωριζουμε ποσο μπορει να κρατησει αυτονομα.

Κανοντας μερικα τεστ μπαταριας ειδα τα εξης:
  • 4K 30fps 1 ωρα και 12 λεπτα
  • 2.7K 30fps 1 ωρα και 10 λεπτα
  • 1440p 60fps 1 ωρα και 10 λεπτα
  • 1440p 30fps 1 ωρα και 5 λεπτα
  • 1080p 120fps 1 ωρα και 14 λεπτα
  • 1080p 60fps 1 ωρα και 10 λεπτα
  • 1080p 30fps 1 ωρα και 30 λεπτα
  • 720p 240fps 1 ωρα και 20 λεπτα
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η GitUp F1 4K ειναι μια απροσδοκητα καλη αλλα σχετικα αγνωστη action camera, που θεωρω οτι αξιζει να γινει γνωστη καθως προσφερει ποιοτητα εικονας που ξεπερνα κατα πολυ τη τιμη της, φτανοντας σε πολλες περιπτωσεις να μην εχει να ζηλεψει τιποτα απο προτασεις που κοστιζουν πολλαπλασια.

Η ελλειψη αδιαβροχης θηκης και ενδεχομενως η εξ’ ορισμου απουσια μεγαλης LCD οθονης ισως να αποτελεσει ανασταλτικο παραγοντα για καποιους.

Απο την αλλη ομως οσοι παρουν την αποφαση να τη δοκιμασουν θεωρω οτι θα δικαιωθουν και με το παραπανω.
Το σχημα της ειναι ιδανικο για μοτο-χρηση και ο δοκιμασμενος συνδυασμος του πολυ καλου αισθητηρα Exmor της Sony με τον ταχυτατο επεξεργαστη εικονας Α12 της Ambarella δινουν πολυ μεγαλες δυνατοτητες στη μικροσκοπικη αυτη καμερα που μαλιστα μπορουν να επεκταθουν σε μεγαλο βαθμο χαρη στην υποστηριξη μιας πολυ ενεργης online κοινοτητας για τις καμερες της GitUp.

Ως εχει θεωρω οτι αν μη τι αλλο με κοστος 100 ευρω απο Αγγλια προσφερει ενα εξαιρετικο value for money για οποιον ψαχνει μια πολυ καλη 4Κ action camera.

+ Συν
  • Γρηγορη φωτομετρηση, ζωντανα χρωματα, υψηλο framerate, αποτελεσματικο συστημα σταθεροποιησης εικονας και πολυ καλη νυχτερινη ληψη.
  • Εξαιρετικα φωτεινος και καλοφτιαγμενος φακος με υψηλη οξυτητα.
  • Πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης.
  • Ικανοποιητικη ποιοτητα φωτογραφιας που μπορει να γινει ακρως εντυπωσιακη με τη χρηση custom firmware που ειναι διαθεσιμο για την καμερα.
  • Πολλες δυνατοτητες παραμετροποιησης ISO, ταχυτητας κλειστρου, exposure κ.α.
  • Δυνατοτητα ληψης φωτογραφιας σε Raw μορφη. Σχετικα μικρη fisheye παραμορφωση που μπορει να διορθωθει και αυτοματα live.
  • Πολυ χρησιμα εγχρωμα LED που σηματοδοτουν τη τρεχουσα κατασταση της καμερας (εγγραφη βιντεο η φωτογραφιας)
  • Bluetooth τηλεχειριστηριο
  • Live preview συνδεση μεσω wifi με smartphone.
  • Μικρη αλλα ευαναγνωστη οθονη OLED με ολες τις σημαντικες πληροφοριες αμεσα διαθεσιμες.
  • Μεγαλη υποστηριξη σε updates απο την online κοινοτητα.
- Μειον
  • Ελλειψη αδιαβροχοποιησης λογω ιδιαιτερου σχηματος.
  • Υπερβολικα επιθετικες προεπιλεγμενες ρυθμισεις μειωσης θορυβου και οξυτητας (sharpness) στη φωτογραφηση.
  • Ταση για υπερεκθεση highlights στις default ρυθμισεις.
  • Σταθεροποιηση εικονας διαθεσιμη μονο μεχρι 1080p.
  • Μετρια διαρκεια μπαταριας.
  • Αδυναμια αναγνωσης της LCD οθονης σε συνθηκες εντονης ηλιοφανειας.
  • Σχετικα φτωχο πακετο αξεσουαρ στη συσκευασια.
 

STF

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
STέFανος
Μοτό
NUDA900R
WR250R
Ευχαριστούμε για το αναλυτικότατο Review και όλο το κόπο και χρόνο που διέθεσες! Πολύ χρήσιμο!
 

lospsi

Μέλος
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
KTM 1290 SUPER ADVENTURE S
Πολύ ενδιαφέρον review!
Δεν είμαι πολύ έμπειρος στις action cam, είχα πάρει παλιότερα μια nabi hd που ήταν σχετικά τίμια, πολλά αξεσουάρ στην συσκευασία αλλά έπασχε στην σταθεροποίηση, ειδικά όταν την σύγκρινα με hero 3 και hero 4 black που είχα χρησιμοποιήσει δανεικά σε μια βόλτα. Φαντάζομαι ότι τα νεότερα μοντέλα "κινεζιών" θα δίνουν επιδόσεις αντίστοιχες των παλιών gopro τουλάχιστον...
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω σχετικά με τις βάσεις. Από την φωτό δεν φαίνεται καλά πως ακριβώς πιάνει. Είναι σημαντικό κατ' εμέ να υπάρχει πληθώρα τρόπων τοποθέτησης της κάμερας αφού με την μικρή μου εμπειρία ανακάλυψα ότι κάθε μηχανή έχει τις ιδιαιτερότητες της σχετικά με τους διαθέσιμους τρόπους τοποθέτησης.
 

sugariasgeorge

οδηγος της γλυκοΓιωργαινας
Περιοχή
ΝΑΥΠΛΙΟ
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Μοτό
AFRICA TWIN XRV750

BETA 300 RR (se)
Εξηγουμαστε για να μην παρεξηγουμαστε: Το παρον θεμα ΔΕΝ το ανοιξα για να διαφημιση κατι. Μου δωθηκε η ευκαιρια να κρινω αυτη την καμερα και αποφασισα να γραψω τις ειλικρινες εντυπωσεις μου καλες και κακες, για οσους φιλους μπορει να τις βρουν χρησιμες και για οσους ψαχνουν μια οικονομικες εναλλακτικες σε action cameras.

Αρχες του 2018 και εχοντας μπροστα μου ενα μεγαλο ταξιδι μεχρι τη Σκανδιναβια, σκεφτηκα οτι ηταν καιρος επιτελους να αγορασω μια action camera. Παντα μου αρεσαν οι GoPro, ομως δεν μπορουσα να δικαιολογησω το υψηλο κοστος τους. Ομως τα τελευταια χρονια ενα μεγαλο πληθος νεων εταιριων και μοντελων απο Κινα ειχαν κατακλυσει την αγορα σε πολυ λογικες τιμες. Ηταν ομως καλες;

Μετα απο πολλα συγκριτικα βιντεο στο Youtube παρατηρησα οτι οι καμερες της εταιριας GitUp ειχαν σταθερα εξαιρετικη ποιοτητα εικονας σε σχεση με τον ανταγωνισμο. Ετσι αγορασα απο Ελληνικο μαγαζι την Git2p στα 89 ευρω και εκ του αποτελεσματος δεν το μετανοιωσα καθολου. Ποιοτητα εικονας πολυ παραπανω απο οτι περιμενα, ανθεκτικη κατασκευη, μικροσκοπικη μεν LCD οθονη αλλα με αριστη φωτεινοτητα σε εξωτερικες συνθηκες, υπερπληθωρα απο βιδες και βασεις στο πακετο, αδιαβροχη θηκη και το κερασακι στη τουρτα; Οι διαστασεις και πληκτρα ειναι εσκεμμενα πανομοιοτυπα με την GoPro Hero 4 ωστε να μπορει να χρησιμοποιησει ολα τα aftermarket αξεσουαρ της GoPro.

Προσφατα μου δωθηκε η ευκαιρια να δοκιμασω ενα αλλο μοντελο της εταιριας που ακουει στο ονομα Gitup F1 4K που ενδεχομενως θα ενδιεφερε οποιον ψαχνει μια οικονομικη αλλα αριστη προταση για action camera με 4Κ βιντεο.

Aν μη τι αλλο τα χαρακτηριστικα της προιδεαζουν για τη συνεχεια.
Χρησιμοποιει τον 1/2.5" αισθητηρα Sony Exmor ΙΜΧ317 στα 8ΜΡ που βρισκεται και στην Xiaomi Mijia 4K καθως και στη ναυαρχιδα της Sony FDR-X3000, ενω για επεξεργαστη εικονας διαθετει τον Α12S75 της γνωστης εταιριας Ambarella -ακομα μια πρωτια για την F1 καθως μεχρι τωρα η εταιρια χρησιμοποιουσε επεξεργαστες της εταιριας Novatek.

Το πρωτο πραγμα που κανει εντυπωση ειναι η συσκευασια στην οποια ερχεται η καμερα. Εχοντας εμπειρια απο τη σχετικα ευμεγεθη συσκευασια της G2p που ειχα αγορασει προηγουμενως, το πολυ μικρο πακετο της F1 -στο μεγεθος περιπου της συσκευασιας ενος iphone- ηταν μια εκπληξη.




Ανοιγοντας το κουτι γινεται αμεσα αντιληπτο το γιατι: Τα αξεσουαρ της καμερας ειναι απογοητευτικα λιγα ειδικα σε σχεση με τη πραγματικη υπερπληθωρα αξεσουαρ των αλλων μοντελων της. Εδω εχουμε μονο τα απολυτως απαραιτητα: βαση τυπου clip με υποδοχη για βιδα, μπαταρια, καλωδιωση PWM για συνδεση σε drone, usb καλωδιο φορτισης, manual και τρια αυτοκολλητα.




Το μεγαλο προβλημα ομως δεν ειναι η ελλεψη βασεων η βιδων. Αυτα βρισκονται ευκολα. Η μεγαλυτερη απωλεια ειναι μια αδιαβροχη θηκη για την καμερα η οποια δυστυχως λογω του ιδιαιτερου σχηματος της καμερας δεν ειναι διαθεσιμη ουτε και ως aftermarket αξεσουαρ. Θεωρω οτι για μια συσκευη που εκ των πραγματων εχει φτιαχτει για να εκτιθεται στα καιρικα φαινομενα ειναι κριμα να μην υπαρχει μια θηκη και αδικει μια εξαιρετικη οπως αποδειχθηκε καμερα.

Απο την αλλη πλευρα το αν η αδιαβροχη θηκη αποτελει προβλημα για τον αγοραστη η οχι ειναι προσωπικο ζητημα. Εγω οταν ταξιδευω εχω τη καμερα μονιμα συνδεδεμενη στη 12v παροχη, κατι ομως που αποκλειει εκ των πραγματων τη χρηση της αδιαβροχης θηκης (εκτος και αν ανοιξεις τρυπα στο πλαι οποτε παυει να ειναι αδιαβροχη).

Το περσινο ταξιδι στην Σκανδιναβια με τη Git2p χωρις τη θηκη της μου εδειξε οτι οι action cameras γενικοτερα μπορουν να αντεξουν μικροποσοτητες υγρασιας/νερου χωρις προβλημα. Ομως για σοβαροτερη χρηση υπο βροχη μια ανοιχτη θηκη η εστω καποια πατεντα αδιαβροχοποιησης (η Sanitas ειναι φιλη μας) ειναι εκ των ουκ ανευ.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ
Η F1 εχει ενα τελειως διαφορετικο σχημα σε σχεση με τις κλασσικες action cameras: μακροστενη και επιπεδη, με το φακο στο μπροστα ακρο και την LCD στο πανω μερος της, θυμιζει εντονα ...δημοσιογραφικο μαγνητοφωνακι, η μικρο φακο. Για χρηση σε μηχανη ενα τετοιο αεροδυναμικο σχημα πιστευω οτι ειναι μεγαλο προτερημα καθως μπορει ευκολα να τοποθετηθει στο κρανος η σε καποιο σταθερο σημειο χωρις να προεξεχει ιδιαιτερα. (Σημαντικη σημειωση εδω: αν σκεφτεστε να την τοποθετησετε πλαγιασμενη οπως μια ενδοσυνενοηση στο πλαινο του κρανους ξεχαστε το: οπως και οι περισσοτερες, η F1 περιστρεφει το βιντεο της μονο κατα 180 μοιρες -οποτε τραβα μονο σε οριζοντια θεση)




Η πρωτη εντυπωση απο την καμερα ειναι το ποσο μικρη και ελαφρια ειναι -λιγο μεγαλυτερη απο ενα κλασσικο κουτακι σπιρτων- αλλα παραλληλα και το ποσο καλοφτιαγμενη και στιβαρη δειχνει. Ολες οι λειτουργιες και επιλογες γινονται πολυ ευκολα μεσω τριων πληκτρων που βρισκονται στο πανω μερος της και οι ενδειξεις εμφανιζονται σε δυο φωτεινα LED καθως στην μικρη μονοχρωμη OLED οθονη ακριβως απο πανω.




Συγκριση μεγεθους σε σχεση με την GitUp Git2p που εχει πανομοιοτυπο μεγεθος με την GoPro Hero 4.




Εχοντας μικτα συναισθηματα απο την μετρια εργονομια της Git2p με τα τρια κουμπια ελεγχου σε τρεις διαφορετικες πλευρες της καμερας, περιμενα οτι θα ειναι τα ιδια και εδω. Εκανα λαθος. Η επιλογη να ειναι ολα τα κουμπια μαζι αποδειχτηκε εργονομικα καλυτερη. Συντομα μαθαινεις τι κανει τι και αλλαζεις επιλογες και modes γρηγορα και αποτελεσματικα.

Η οθονη ειναι μια περιεργη υποθεση. Σε πρωτη ματια τη βρηκα λιαν εντυπωσιακη: παροτι μονοχρωμη και πολυ μικρη, τα γαλαζια ψηφια σε μαυρο φοντο εντυπωσιαζουν, και το γεγονος οτι ειναι OLED σημαινει οτι δεν εχει μεγαλες απαιτησεις σε ρευμα.




Ναι δεν ειναι εγχρωμη, οχι δεν εχει live επισκοπηση του τι τραβας η δυνατοτητα για preview, ομως παρεχει επαρκη πληροφορηση για την κατασταση της καμερας (ρυθμισεις, διαθεσιμο χρονο βιντεο/πληθος φωτογραφιων κλπ).




Για οποιον θελει κατι παραπανω, η F1 εχει δυνατοτητα συνδεσης με smartphone μεσω wifi, οποτε το live preview, η προεπισκοπηση φωτο/βιντεο και αλλαγη ρυθμισεων γινεται ευκολα μεσω της οθονης του κινητου. Περισσοτερα ομως γι' αυτο στη συνεχεια.




Εκει που η οθονη της F1 προβληματιζει ειναι σε συνθηκες εντονης ηλιοφανειας, καθοτι η μετρια φωτεινοτητα της απλα δεν επαρκει καθολου και αναγκαζει το χρηστη να την κοιταζει υπο γωνια η με σκιαση για να δει τις ενδειξεις. Για αλλαγη ρυθμισεων δεν το συζητω καν -ο χρηστης θα πρεπει ειτε να βρει ενα σκιερο μερος ειτε να χρησιμοποιησει το app στο κινητο του για τα σχετικα. Προσωπικα δεν το βρηκα τεραστιο θεμα μιας που ετσι και αλλιως η οθονη δειχνει τα απολυτως απαραιτητα και μονο, αλλα σιγουρα ειναι κατι που η εταιρια θα πρεπει να αναβαθμισει στην επομενη εκδοση της καμερας.

Στο πισω μερος της καμερας βρισκονται οι υποδοχες καρτας μνημης και usb...




...ενω μπροστα δεσποζει ενας πολυ ποιοτικος υπερευρυγωνιος f/2.8 φακος με επτα γυαλινα elements (5 απλα + 2 ασφαιρικα) και με το μπροστινο να διαθετει επιπλεον antiglare επιστρωση.
(Για οσους ενδιαφερονται, η εταιρια προσφατα αρχισε να προσφερει την F1 και με τον φακο των 90 μοιρων χωρις fisheye).




ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕΝΟΥ
Εδω δεν θα σταθω πολυ καθοτι δεν εχει νοημα να προσπαθησω να καλυψω ολο το πληθος λειτουργιων της καμερας, αλλα θελω να τονισω μερικα σημεια.

Τα τρια πληκτρα εχουν ως εξης:
  • Κεντρικο στρογγυλο πληκτρο: Κλειστρο. Εναρξη/ληξη βιντεο, φωτο και εναλλαγη επιλογων.
  • Κατω δεξι πληκτρο: Settings. Μενου επιλογων φωτο/βιντεο και ενεργοποιηση WiFi με πατημα 2 δευτερολεπτων.
  • Κατω αριστερο πληκτρο: Power on/off και αλλαγη modes (βιντεο, φωτο, γενικες επιλογες)
Οπως σημειωσα προηγουμενως η λογικη χρησης αυτων των τριων πληκτρων ειναι ιδιαιτερα ευκολη και μετα απο λιγη εξασκηση γινεται δευτερη φυση.

Oι διαθεσιμες αναλυσεις βιντεο/framerates εχουν ως εξης:
• 4K – 3840 x 2160p (16:9) – 30 fps (true 4K)
• 2.7K – 2880 x 2160p (4:3) – 30fps
• 1440p – 2560 x 1440p (16:9) – 60 / 30fps
• 1080p – 1920 x 1080p – 120 / 60 / 30 fps
• 720p – 1280 x 720p – 240 / 120 fps

Αναμεσα στις υπολοιπες επιλογες ξεχωριζουν οι δυνατοτητες on-the-fly ηλεκτρονικης διορθωσης fisheye (πρωτη φορα σε μοντελο GitUp), αλλαγη field of view (wide-medium-narrow), εγγραφη φωτογραφιων σε raw format, αυτοματη εναρξη εγγραφης σε περιπτωση ατυχηματος, δυνατοτητα one-touch recording και -οι πιο χρησιμες για εμενα λειτουργιες- δυνατοτητα ελεγχου μεσω Bluetooth τηλεχειριστηριου και live preview συνδεση μεσω wifi με smartphone.

Bluetooth τηλεχειριστηριο
Αυτο ηταν κατι που ηθελα να εχω οπωσδηποτε σε μια action camera. Το ειχε και η Git2p, το εχει και η F1. Εχοντας τη καμερα σε καποιο σταθερο σημειο στη μηχανη δεν ειχα καμια διαθεση να πρεπει να αφηνω το τιμονι και να τεντωνομαι για να φτασω το κλειστρο καθε φορα που θα ηθελα να βγαλω μια φωτο η ενα βιντεο, οποτε η λυση ηταν μια: τηλεχειρισμος.
Το τηλεχειριστηριο της F1 ειναι απλουστατο στη λειτουργια του. Εχει τρια μονο κουμπια με αυτονοητη χρηση: φωτο, βιντεο και power off.
Επισης αξιζει να σημειωθει οτι ειναι πληρως αδιαβροχο και εχει μαζι μια επιπλεον βαση για μονιμη εγκατασταση σε τιμονομπαρα.



Συνδεεις τη καμερα μονιμα στη 12βολτη παροχη της μηχανης, τη σεταρεις να αναβει αυτοματα οταν παιρνει ρευμα μεσω του usb της και απο εκει και περα την ελεγχεις με το τηλεχειριστηριο.
Ενα κλικ στο κουμπι φωτο για φωτογραφια, κλικ στο κουμπι βιντεο για εναρξη εγγραφης, κλικ στο off για στοπ εγγραφης η για να κλεισουμε την καμερα τελειως και αυτο ηταν.

Σημαντικη υπενθυμιση εδω οτι οταν μια καμερα γραφει βιντεο προφανως δεν μπορει να βγαλει και φωτογραφιες ταυτοχρονα.
Σε αυτη τη περιπτωση αν πατησουμε το κουμπι της φωτογραφιας η καμερα σωζει ως φωτο ενα καρε απο το τρεχουμενο βιντεο.
Αν θελουμε να βγαλουμε κανονικη φωτογραφια θα πρεπει προφανως να σταματησουμε την εγγραφη βιντεο και να παμε στο mode φωτογραφιας για τα περαιτερω. Εδω το αριστερο LED στη προσοψη της καμερας αποδεικνυεται σωτηριο, καθως ειναι κοκκινο σε mode βιντεοσκοπησης και μπλε σε mode φωτογραφησης επιτρεποντας ετσι να ξερουμε αμεσα σε τι κατασταση ειναι.


Συνδεση wifi με κινητο
Για πιο λεπτομερη ελεγχο της καμερας μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τη σχετικη εφαρμογη της εταιριας μεσω wifi συνδεσης στο κινητο μας. Η εφαρμογη προσφερει live preview (χρησιμο στην F1 που δεν εχει δικο της preview), ευκολη αλλαγη ολων των ρυθμισεων της καμερας και τελος να μεταφερουμε φωτο και βιντεο απο τη καμερα στο κινητο μας για backup η λεπτομερη ελεγχο.




Αν διαβασετε τα σχολια στο Google Play θα βρειτε πολλα παραπονα για την εφαρμογη. Προσωπικα δεν μπορω να πω οτι αντιμετωπισα ιδιαιτερο προβλημα. Η συνδεση wifi του κινητου με την καμερα εγινε πολυ ευκολα και το προγραμμα βρηκε κατευθειαν την καμερα.
Το μονο ενοχλητικο θεμα που παρατηρησα ειναι οτι αν σταματησουμε την εγγραφη βιντεο μεσω της εφαρμογης η καμερα σταματα κανονικα, ομως στην εφαρμογη ο μετρητης συνεχιζει να μετρα σαν να συνεχιζουμε την εγγραφη και μετα δεν μπορουμε να ξεκινησουμε εκ νεου αν δεν κανουμε restart την εφαρμογη. Το συγκεκριμενο bug ειναι κατι που η εταιρια εχει υποσχεθει να φτιαξει σε μελλοντικη ανανεωση. Παντως καθως η F1 ειναι συμβατη και με αλλα apps αν θελουμε μπορουμε να βρουμε αλλη εφαρμογη στο App store που να λειτουργει καλυτερα.


Ποιοτητα εικονας
Aπο γενικα χαρακτηριστικα τουλαχιστον η F1 τα παει πολυ καλα ειδικα αν σκεφτει κανεις το χαμηλο κοστος της: αισθητηρας 1/2.5" Sony Exmor ΙΜΧ317, επεξεργαστης εικονας Ambarella Α12S75 και προσεγμενος φωτεινος φακος.
Στη πραξη ομως τι γινεται;

Αν βαριεστε να διαβασετε παραπερα θα πω απλα τα εξης: η F1 εχει δυνατοτητα για πολυ ποιοτικο βιντεο και φωτο με αριστο sharpness, ζωντανα και κορεσμενα χρωματα, αρκετα καλο δυναμικο ευρος και ενα απο τα καλυτερα stabilisers της αγορας. Επισης πολυ ενδιαφερον το γεγονος οτι παροτι ο φακος εχει μεγαλο ευρος, δεν δειχνει να παραμορφωνει τα αντικειμενα σε ενοχλητικο βαθμο -ειδικα σε κατασταση βιντεο.

Για να τη δοκιμασω, αποφασισα να την βαλω σε απευθειας αντιπαραθεση με την αλλη action camera που ειχα διαθεσιμη, την Git2p.

Αρχιζουμε απο τα βασικα: Ο επεξεργαστης της Ambarella επιτρεπει τη πολυ γρηγορη μεταβαση απο σκιερα σημεια σε φουλ εντονο φωτισμο (πχ βγαινοντας απο ενα τουνελ), ομως η φωτομετρηση τεινει προς την υπερεκθεση καιγοντας ευκολα τα λευκα.
Σε συγκριση με την Git2p η διαφορα ειναι εμφανης, τοσο σε φωτογραφιες οσο και βιντεο. Αριστερα ειναι η F1, δεξια η Git2p -παρατηρειστε πως ο λευκος τοιχος της εκκλησιας εχει χασει εντελως τις λεπτομερειες του.

(Kλικ εδω για πληρες μεγεθος)



Βεβαια η υπερεκθεση ειναι κατι που ευκολα λυνεται βαζοντας το exposure στο -0.3 ev μονιμα, αφηνοντας τον αισθητηρα της Sony να δειξει το καλο δυναμικο του ευρος, ομως πρεπει να σημειωθει οτι η default ρυθμιση της φωτομετρησης θελει προσοχη.

Ενα αλλο σημειο που προσεχει κανεις αμεσα ειναι η διαφορα στην χρωματικη αποδοση αναμεσα στις δυο καμερες. Και οι δυο εχουν πολυ καλη αποδοση εδω, με πολυ ζωντανα χρωματα αλλα διαφερουν στο πως τα αποδιδουν.

Η Git2p εχει μια πιο “κρυα”/ουδετερη χροια που τινει προς το πρασινο, ενω η F1 ειναι πιο “ζεστη” τινοντας ελαφρα προς το ματζεντα/κοκκινο.
Git2p


F1 (16:9 καδρο)




Η τελικη προτιμηση εδω ειναι υποκειμενικη, αλλα προσωπικα προτιμω την πιο ζεστη αποδοση της F1, ειδικα στην αποδοση των κτηριων και του μπλε του ουρανου.
Git2p


F1 (16:9 καδρο)




Στην οξυτητα της εικονας εχουμε ομοιοτητες αλλα και διαφορες.
Και οι δυο καμερες εχουν γενικα ικανοποιητικη εικονα στις default ρυθμισεις, αλλα θεωρω οτι το sharpness ειναι καπως υπερβολικα επιθετικο. Ζουμαροντας 100% στις φωτογραφιες και τα βιντεο γινεται ευκολα αντιληπτο οτι τα προεπιλεγμενα επιπεδα sharpness απευθυνονται στο μεσο καταναλωτη που απλα θελει πολυ οξεια/“εντυπωσιακη” εικονα, με αποτελεσμα τα περιγραμματα σε αντικειμενα και λεπτομερειες να εχουν το χαρακτηριστικο halo που δημιουργειται απο υπερβολικο sharpness. Σε κλασσικες αναλυσεις ιντερνετ αυτο δεν ενοχλει, ομως οι πιο προχωρημενοι χρηστες θα θελησουν να κατεβασουν το sharpness.
Git2p


F1




Απ' την αλλη πλευρα, στην εγγραφη βιντεο η 4Κ αναλυση της F1 κανει τη διαφορα, καθως τα παντα εμφανιζονται πιο καθαρα και με λιγοτερη τεχνητη οξυτητα.
(Προσεξτε τις λεπτομερειες στο παραθυρο της εκκλησιας. Αριστερα ειναι η F1 και δεξια η Git2p)




Ο φακος της F1 εχει εξαιρετικη αναλυση στο κεντρο με μια ελαφρα πτωση καθως πηγαινουμε στα ακρα του καδρου κατι που ομως δεν γινεται εμφανες στις φωτογραφιες και βιντεο.
Επισης σε συνθηκες εντονου κοντρα φωτισμου η καμμενων highlights παρατηρειται το φαινομενο του purple fringing (μπλε/μωβ περιγραμματα) σε αντικειμενα που βρισκονται κοντρα στο φως ομως αυτο ειναι κατι που ευκολα διορθωνεται στο photoshop αν κριθει απαραιτητο.

Ανεβαζοντας το ISO μεχρι τα 800 ο χρωματικος θορυβος δεν ενοχλει και ακομα και στα 1600 κρατιεται σε ανεκτα επιπεδα, με αμεσα συγκρισιμες επιδοσεις με μια καλη compact φωτογραφικη μηχανη.

Η ποιοτητα του φακου και του αισθητηρα τοσο της F1 οσο και της Git2p ειναι ανελπιστα καλη. Το μονο που περιοριζει την τελικη ποιοτητα εικονας ειναι το software που τρεχει η καμερα, το οποιο ομως πολυ ευκολα αναβαθμιζεται κυριολεκτικα αλλαζοντας τα …φωτα στην ποιοτητα της φωτογραφιας. Περισσοτερα για το συγκεκριμενο θεμα συντομα, ομως επιγραμματικα να πω οτι μια πολυ ενεργη online κοινοτητα εχει αναλαβει την δημιουργια custom firmware για τις καμερες της εταιριας, ανεβαζοντας σημαντικα την συνολικη ποιοτητα εικονας.
Κανοντας σχετικα πειραματα με το original firmware της GitUp και το τροποποιημενο, η διαφορα ειναι απλα η μερα με τη νυχτα!



Ποιοτητα βιντεο
Οκ. Μπορει εγω να πηρα την action camera κατα κυριο λογο για να βγαζω φωτογραφιες εν κινησει, ομως ξερω οτι ειμαι η εξαιρεση. Οι περισσοτεροι θα αγορασουν μια τετοια καμερα για το βιντεο, οποτε ειναι πολυ σημαντικο να εχει καλες επιδοσεις στον τομεα αυτο.

Παροτι πριν την Git2p δεν ειχα αλλη καμερα αυτης της εταιριας, πρεπει να ομολογησω οτι τοσο με αυτη οσο και με την F1 εξεπλαγην ευχαριστα. Στην κλασσικη αναλυση 1080p και με ολες τις ρυθμισεις στο default η καμερα βγαζει απολυτα ικανοποιητικα βιντεο. Εξαιρετικη φωτομετρηση, πολυ ομαλη κινηση στα 60 fps, πολυ καλη σταθεροποιηση εικονας (παροτι περπατουσα κρατωντας την καμερα με ενα χερι), καλος ηχος και ομορφοι φυσικοι χρωματικοι τονοι.


Ομως η μεγαλη αποκαλυψη γινεται βαζοντας το τροποποιημενο firmware που ειναι διαθεσιμο για την F1, το οποιο πραγματικα μεταμορφωνει τη μικρη αυτη καμερα σε απιστευτο βαθμο!

Δειτε το παρακατω βιντεο. Ταπεινη μου αποψη οτι η εικονα ειναι καταπληκτικη: μεγαλη και φυσικη ευκρινεια εικονας χωρις sharpening artifacts, ακομα καλυτερη σταθεροποιηση, βαθυ contrast, πλουσια χρωματα και bitrate που φτανει μεχρι τα 100 Mbps.
(Ως μετρο συγκρισης, με το κανονικο Firmware η καμερα εχει bitrate γυρω στα 25-30 Mbps ενω μια GoPro Gero 5 φτανει μεχρι τα 65 Mbps max.)


Περαν ομως απο εγγραφη βιντεο σε κλασσικα 25/30 fps, η F1 μπορει να γραψει απο 60 fps στα 1440p μεχρι και 120 fps στα 1080p, χαρη στον γρηγορο επεξεργαστη εικονας Α12 της γνωστης εταιριας Ambarella (που μεχρι προσφατα εξοπλιζε και τις GoPro).

Κατι αλλο που χρηζει μνειας ειναι το ηλεκτρονικο συστημα σταθεροποιησης εικονας (EIS). Οπως και στις αλλες καμερες της εταιριας, η F1 χρησιμοποιει γυροσκοπιο και αναλογα με την κινηση που ανιχνευει μετακινει ηλεκτρονικα το καρε του βιντεο πανω στον αισθητηρα διορθωνοντας την σχετικη κινηση. Το συστημα αυτο στη πραξη λειτουργει εξαιρετικα καλα -αρκει να θυμομαστε οτι τετοια συστηματα δεν αποτελουν πανακεια σε καθε αποτομη κινηση.

Παρολαυτα τα παρακατω παραδειγματα ειναι ενδεικτικα των ικανοτητων του συστηματος της F1.
Tοποθετημενη πανω σε κρανος ποδηλατου:


Tοποθετημενη απευθειας πανω στο τιμονι του ποδηλατου.


Εδω ομως πρεπει να αναφερω και το μοναδικο μειονεκτημα. Καθως ο αισθητηρας της F1 ειναι 8 Megapixels, το stabilizer λειτουργει μονο μεχρι την αναλυση 1080p καθοτι σε μεγαλυτερες αναλυσεις το συστημα απλα δεν εχει αρκετο χωρο πανω στον αισθητηρα ωστε να μετακινει το μεγαλυτερο καρε. Η αληθεια ειναι οτι αρχικα απογοητευτηκα απ’ αυτο, ομως μετα απο δοκιμες σε μεγαλυτερες αναλυσεις περπατωντας αλλα και επανω στη μηχανη, η εικονα της F1 δειχνει ανελπιστα σταθερη ακομα και χωρις το stabilizer, αρκει βεβαια να ξερουμε τι να περιμενουμε.

Native video 4K @ 30 fps


Tο μεγαλυτερο ατου της F1 ειναι η πραγματικη αναλυση 4Κ στα 30 fps που εντυπωσιαζει.
Δειτε μια απευθειας συγκριση αναμεσα σε 4Κ ληψη της F1 και interpolated 4K ληψη της Git2p. Σε πρωτη αναγνωση και βλεποντας τα σε οθονη 1080p και τα δυο βιντεο δειχνουν εξισου καλα, ομως ζουμαροντας στα 100% γινεται εμφανες οτι το βιντεο της F1 ειναι σαφως καλυτερο.


Μια ακομα δυνατοτητα της F1 ειναι η ληψη slow motion βιντεο στα 240 καρε το δευτερολεπτο σε ποιοτητα 720p. Αν και θεωρητικα ακουγεται εντυπωσιακο, στη πραξη ομολογω οτι δεν εντυπωσιαστηκα καθολου καθως η ποιοτητα εικονας πεφτει κατακορυφα παρα τα 720p. Πιθανολογω οτι στη προσπαθεια να καταγραψει τον υψηλο ογκο πληροφοριας των καρε, το bitrate (που επιδρα αμεσα στην ποιοτητα) του βιντεο αναγκαστικα πεφτει σε χαμηλα επιπεδα. Θεωρω οτι δεν αξιζει το κοπο να ασχοληθει κανεις με αυτη τη λειτουργια.

Κλεινοντας το κεφαλαιο του βιντεο πρεπει να αναφερω οτι ενα ακομα πλεονεκτημα της F1 απεναντι στις αλλες προτασεις της εταιριας ειναι η βιντεοσκοπηση σε νυχτερινες συνθηκες. Χαρη στον συνδιασμο (σχετικα) μεγαλος αισθητηρας/λιγα MP + πολυ φωτεινος φακος, η καμερα μπορει να βγαλει πολυ καλα βιντεο ακομα και με πολυ χαμηλο φωτισμο. Αν αφησουμε το ISO στην αυτοματη ρυθμιση τοτε ο χρωματικος θορυβος μπορει να γινει αισθητος σε πολυ σκοτεινα σημεια, αλλα ακομα και ετσι η εικονα παραμενει απολυτως χρησιμη.

(Νυχτερινο video παλι απο το δικτυο)


Βεβαια, η νυχτερινη βιντεοσκοπηση γενικοτερα αποτελει ιδιαιτερο κεφαλαιο απο μονη της. Αν καποιος θελει το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα μπορει να χρησιμοποιησει τριποδο ρυθμιζοντας το ISO στα 100 - 400, αλλα ακομα και χωρις τριποδο με μεγιστο ISO 800 για χαμηλο θορυβο, σταθερο χερι και ενεργο το συστημα σταθεροποιησης τα αποτελεσματα δεν θα απογοητευσουν.

Οσον αφορα τον ηχο οι επιδοσεις ειναι ικανοποιητικες αλλα οχι κορυφαιες. Η ευαισθησια του μικροφωνου δεν ειναι πολυ υψηλη και στα μειον θα πρεπει να σημειωθει οτι δεν μπορουμε να συνδεσουμε εξωτερικο μικροφωνο, ομως προσφερει καλη ποιοτητα ηχου και -πολυ σημαντικο- δεν παραμορφωνει ευκολα σε υψηλες σταθμεις θορυβου.


Μπαταρια




Η F1 ερχεται με μια αποσπωμενη μπαταρια 1010 mAh στη συσκευασια που μπορει να φορτιστει πανω στη καμερα, αλλα οποιος επιθυμει μπορει να αγορασει επιπλεον μπαταριες απο την εταιρια με πολυ μικρο κοστος παρεα με εναν μικροσκοπικο διπλο φορτιστη: ACCESSORIES



Προσωπικα για χρηση πανω στη μηχανη η διαρκεια ζωης της μπαταριας δεν με απασχολει ιδιαιτερα αφου εχω την καμερα μονιμα συνδεδεμενη με το ρευμα, ομως ειναι χρησιμο να γνωριζουμε ποσο μπορει να κρατησει αυτονομα.

Κανοντας μερικα τεστ μπαταριας ειδα τα εξης:
  • 4K 30fps 1 ωρα και 12 λεπτα
  • 2.7K 30fps 1 ωρα και 10 λεπτα
  • 1440p 60fps 1 ωρα και 10 λεπτα
  • 1440p 30fps 1 ωρα και 5 λεπτα
  • 1080p 120fps 1 ωρα και 14 λεπτα
  • 1080p 60fps 1 ωρα και 10 λεπτα
  • 1080p 30fps 1 ωρα και 30 λεπτα
  • 720p 240fps 1 ωρα και 20 λεπτα
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η GitUp F1 4K ειναι μια απροσδοκητα καλη αλλα σχετικα αγνωστη action camera, που θεωρω οτι αξιζει να γινει γνωστη καθως προσφερει ποιοτητα εικονας που ξεπερνα κατα πολυ τη τιμη της, φτανοντας σε πολλες περιπτωσεις να μην εχει να ζηλεψει τιποτα απο προτασεις που κοστιζουν πολλαπλασια.

Η ελλειψη αδιαβροχης θηκης και ενδεχομενως η εξ’ ορισμου απουσια μεγαλης LCD οθονης ισως να αποτελεσει ανασταλτικο παραγοντα για καποιους.

Απο την αλλη ομως οσοι παρουν την αποφαση να τη δοκιμασουν θεωρω οτι θα δικαιωθουν και με το παραπανω.
Το σχημα της ειναι ιδανικο για μοτο-χρηση και ο δοκιμασμενος συνδυασμος του πολυ καλου αισθητηρα Exmor της Sony με τον ταχυτατο επεξεργαστη εικονας Α12 της Ambarella δινουν πολυ μεγαλες δυνατοτητες στη μικροσκοπικη αυτη καμερα που μαλιστα μπορουν να επεκταθουν σε μεγαλο βαθμο χαρη στην υποστηριξη μιας πολυ ενεργης online κοινοτητας για τις καμερες της GitUp.

Ως εχει θεωρω οτι αν μη τι αλλο με κοστος 100 ευρω απο Αγγλια προσφερει ενα εξαιρετικο value for money για οποιον ψαχνει μια πολυ καλη 4Κ action camera.

+ Συν
  • Γρηγορη φωτομετρηση, ζωντανα χρωματα, υψηλο framerate, αποτελεσματικο συστημα σταθεροποιησης εικονας και πολυ καλη νυχτερινη ληψη.
  • Εξαιρετικα φωτεινος και καλοφτιαγμενος φακος με υψηλη οξυτητα.
  • Πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης.
  • Ικανοποιητικη ποιοτητα φωτογραφιας που μπορει να γινει ακρως εντυπωσιακη με τη χρηση custom firmware που ειναι διαθεσιμο για την καμερα.
  • Πολλες δυνατοτητες παραμετροποιησης ISO, ταχυτητας κλειστρου, exposure κ.α.
  • Δυνατοτητα ληψης φωτογραφιας σε Raw μορφη. Σχετικα μικρη fisheye παραμορφωση που μπορει να διορθωθει και αυτοματα live.
  • Πολυ χρησιμα εγχρωμα LED που σηματοδοτουν τη τρεχουσα κατασταση της καμερας (εγγραφη βιντεο η φωτογραφιας)
  • Bluetooth τηλεχειριστηριο
  • Live preview συνδεση μεσω wifi με smartphone.
  • Μικρη αλλα ευαναγνωστη οθονη OLED με ολες τις σημαντικες πληροφοριες αμεσα διαθεσιμες.
  • Μεγαλη υποστηριξη σε updates απο την online κοινοτητα.
- Μειον
  • Ελλειψη αδιαβροχοποιησης λογω ιδιαιτερου σχηματος.
  • Υπερβολικα επιθετικες προεπιλεγμενες ρυθμισεις μειωσης θορυβου και οξυτητας (sharpness) στη φωτογραφηση.
  • Ταση για υπερεκθεση highlights στις default ρυθμισεις.
  • Σταθεροποιηση εικονας διαθεσιμη μονο μεχρι 1080p.
  • Μετρια διαρκεια μπαταριας.
  • Αδυναμια αναγνωσης της LCD οθονης σε συνθηκες εντονης ηλιοφανειας.
  • Σχετικα φτωχο πακετο αξεσουαρ στη συσκευασια.
:thanx::prft::prft::prft:
 

Aldebaran

Πορτοκαλί μέλος.
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 690 Enduro '08
Voge SR4 Max
Πολύ ωραίος!
Εντυπωσιακότατο review!
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Πολύ ενδιαφέρον review!
Δεν είμαι πολύ έμπειρος στις action cam, είχα πάρει παλιότερα μια nabi hd που ήταν σχετικά τίμια, πολλά αξεσουάρ στην συσκευασία αλλά έπασχε στην σταθεροποίηση, ειδικά όταν την σύγκρινα με hero 3 και hero 4 black που είχα χρησιμοποιήσει δανεικά σε μια βόλτα. Φαντάζομαι ότι τα νεότερα μοντέλα "κινεζιών" θα δίνουν επιδόσεις αντίστοιχες των παλιών gopro τουλάχιστον...
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω σχετικά με τις βάσεις. Από την φωτό δεν φαίνεται καλά πως ακριβώς πιάνει. Είναι σημαντικό κατ' εμέ να υπάρχει πληθώρα τρόπων τοποθέτησης της κάμερας αφού με την μικρή μου εμπειρία ανακάλυψα ότι κάθε μηχανή έχει τις ιδιαιτερότητες της σχετικά με τους διαθέσιμους τρόπους τοποθέτησης.
Φιλε Γιωργο, η εμπειρια μου εχει δειξει οτι υπαρχουν κινεζιες και κινεζιες. Η συγκεκριμενη εταιρια ειναι επωνυμη στο χωρο και φτιαχνει καμερες που εχουν μαζεψει πολυ καλες κριτικες εδω και περιπου 10 χρονια.
Αν μπεις σε καποιο ιντερνετικο καταστημα τυπου Αλιμπαμπα θα δεις απειρες μαρκες σε τετοιες καμερες. Δυστυχως οι περισσοτερες ειναι φασον καποιου Χ μοντελου και απλως αλλαζουν το ονομα και τα επι μερους στοιχεια (οθονη κλπ). Αυτο ειναι μεγαλο κριμα γιατι περαν της εξαιρετικης GoPro που εχει ηδη κανει ονομα, η βαβουρα απο την υπερπληθωρα κινεζοκαμερων κανει καποιες καλες (και περισσοτερο επωνυμες) να χανονται μεσα στο πανικο.
Αυτος ηταν και ενας σημαντικος λογος που αποφασισα να γραψω το review.
Προσφατα αγορασα και την G3 Duo της εταιριας που επισης εχει εντυπωσιακο βιντεο και πιστεψε με η ποιοτητα εγγραφης τους δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο την εξαιρετικη Hero 5 η 6 και με απτες αποδειξεις (πχ bitrates που φτανουν μεχρι και 100 mpbs).

Οσο για τη βαση, η F1 εχει μια θηκη (φαινεται στην εικονα με τα αξεσουαρ) που απο κατω εχει μια υποδοχη για τη κλασσικη βιδα τριποδου η οτιδηποτε αλλου. Συνεπως αν καποιος εχει ηδη καποια βαση εγκατεστημενη πχ στο κρανος, τοτε απλα αφαιρει το τελικο τμημα (αδιαβροχη βαση με την καμερα) και βαζει την F1 με την υποδοχη της εκει.

Εγω εχω παρει μια αντικραδασμικη βαση carbon απο το ebay και την εχω εγκαταστησει μονιμα πανω στη βαση του καθρεφτη της μηχανης. Εκει μπορω να βαλω ειτε την F1 ειτε τη G3 κατα βουληση.
 

tsak8

Μέλος
Περιοχή
Ζωγραφου
Όνομα
Χρηστος
Μοτό
R 1200 GS
Νικόλα Ταξιδευτής σε ευχαριστούμε για το review, όντως την μάρκα την ειχα ξεχωρίσει κι εγώ σε διάφορα reviews.

Είναι εύκολο να βάλεις λινκ της βάσης καθρεφτη;

Υ.Γ. ελπίζω η νεα φάση της ζωής σου να έχει πάει καλύτερα απο ότι ήλπιζες!

Στάλθηκε από το LG-H930 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

lospsi

Μέλος
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
KTM 1290 SUPER ADVENTURE S
Ταξιδευτής
επειδή το ψάχνω για κάμερα, με προβληματίζει το γεγονός ότι η F1 δεν έχει αξεσουάρ τοποθέτησης και θήκη. Να προτιμήσω την G3 που έχει πλήρες πακέτο βάσεων? Επίσης, επειδή αναφέρεις την Xiaomi και την βρίσκω και σε ελληνικά μαγαζιά (πιο άμεση παράδοση δλδ), πιστεύεις το είναι παρεμφερής? Ομοίως δεν έχει πακέτο βάσεων, ταιρίαζουν όμως (φαντάζομαι) τα universal πακέτα τύπου gopro?
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Ταξιδευτής
επειδή το ψάχνω για κάμερα, με προβληματίζει το γεγονός ότι η F1 δεν έχει αξεσουάρ τοποθέτησης και θήκη. Να προτιμήσω την G3 που έχει πλήρες πακέτο βάσεων? Επίσης, επειδή αναφέρεις την Xiaomi και την βρίσκω και σε ελληνικά μαγαζιά (πιο άμεση παράδοση δλδ), πιστεύεις το είναι παρεμφερής? Ομοίως δεν έχει πακέτο βάσεων, ταιρίαζουν όμως (φαντάζομαι) τα universal πακέτα τύπου gopro?
Γιώργο, επειδή τυχαίνει να έχω και την G3 και την έχω συγκρίνει άμεσα με την F1 μπορώ να σου πω οτι όποια απο τις δυο και αν προτιμήσεις θα μείνεις απόλυτα ευχαριστημένος.

Και οι δυο έχουν εξαιρετικούς Sony αισθητήρες αλλά η F1 έχει θεωρητικά καλύτερο επεξεργαστή εικόνας (Ambarella) σε σχέση με την G3. Στη πράξη και οι δυο έχουν εξαιρετικό βίντεο στα 1080 που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε. Ναι η F1 έχει πραγματικό 4Κ βίντεο αλλά αν δοκιμάσεις να το επεξεργαστείς σε ένα μέσο PC θα δεινοπαθήσεις. Παρομοίως και τα 2Κ της G3 ή της Git2p είναι υπεραρκετά αλλά ξαναλέω σπανίως θα ανεβάσει κάποιος τέτοια ανάλυση αυτούσια σε site.

Για εμένα η ουσιαστική διαφορά είναι στο πως γράφει η κάθε κάμερα απο πλευράς χρωμάτων, white balance και contrast.
Έχω τραβήξει ένα μικρό βίντεο όπου συγκρίνω και τις 3 κάμερες ταυτόχρονα και οι διαφορές είναι εύκολα αντιληπτές. Η Git2p είναι πιο ουδέτερη, η G3 πιο ζωηρή και η F1 έχει τα πιο έντονα χρώματα/contrast.

Aναφορικά με την Xiaomi, χωρίς να την έχω δοκιμάσει θεωρώ οτι και αυτή έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας αλλά η μεγάλη διαφορά εδώ είναι οτι η Xiaomi από όσο ξέρω δεν έχει custom firmware διαθέσιμο για καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Παρένθεση: Αν κάποιος μου έλεγε οτι μια αναβάθμιση software θα έκανε τόσο μεγάλη διαφορά δεν θα τον πίστευα, αλλά το είδα με τα μάτια μου και μάλιστα σε τρία διαφορετικά μοντέλα: G2p, G3, F1. Ενώ με το κανονικό firmware η ποιότητα είναι πολύ καλή για τα λεφτά τους, με τα custom firmwares μεταμορφώνονται χωρίς υπερβολή σε φονείς γιγάντων! Στο παραπάνω review έχω παράδειγμα σχετικό.


Τώρα για τα πακέτα αξεσουάρ που αναφέρεις θα πω περιληπτικά οτι τα θεωρώ δευτερεύοντα. Στη προσπάθεια να εγκαταστήσω τη κάμερα στη μηχανή ελάχιστα απο τα όσα έχει στο πακέτο μου χρειάστηκαν.
Το μεγάλο θέμα είναι να έχει αδιάβροχη θήκη αλλά και πάλι το συζητάμε. Το πρόβλημα με τις αδιάβροχες θήκες είναι οτι βασίζεσαι στην αυτονομία της μπαταρίας που ακόμα και στις GoPro ΔΕΝ είναι μεγάλη. Αν ταξιδεύεις επι ώρες καμία μπαταρία δεν θα φτάσει, οπότε χρειάζεσαι να συνδέσεις τη κάμερα με το ρεύμα. Πως ομως να γίνει αυτό με την αδιάβροχη θήκη; Είτε κάνεις πατέντες και τρυπάς την αδιάβροχη θήκη είτε απλά δεν την χρησιμοποιείς όπως έκανα εγώ πέρισυ, είτε απλά τυλίγεις τη κάμερα με διαφανές φιλμ τύπου Sanitas και ξενοιάζεις. :)

ΥΓ. Αν σε ενδιαφέρει σκέφτομαι να πουλήσω την Git2P σε πολύ χαμηλή τιμή μαζί με όλα της τα αξεσουάρ, αδιάβροχη θήκη ΚΑΙ τον τηλεχειρισμό της που είχα αγοράσει έξτρα.
Παρότι είμαι 50-50 στο να την δώσω καθώς μου αρέσει πολύ η ποιότητα εικόνας (εύκολα ισάξια της G3) και η ευκολία χειρισμού της, απο την άλλη θεωρώ υπερβολή να έχω τρεις κάμερες. Αν σε ενδιαφέρει -η όποιον άλλον- μπορούμε να τα πούμε με ΠΜ.
 

Ταξιδευτής

Αμετανόητα ονειροπόλος
Περιοχή
71° 10′ 11.32″ N 25° 46′ 58.27″ E
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Αύρα
Νικόλα Ταξιδευτής σε ευχαριστούμε για το review, όντως την μάρκα την ειχα ξεχωρίσει κι εγώ σε διάφορα reviews.

Είναι εύκολο να βάλεις λινκ της βάσης καθρεφτη;

Υ.Γ. ελπίζω η νεα φάση της ζωής σου να έχει πάει καλύτερα απο ότι ήλπιζες!

Στάλθηκε από το LG-H930 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Φίλε Χρήστο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Η βάση για τον καθρέφτη δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο: είναι απλά ένα μεταλλικό λαμάκι ραφιού σε γωνία Γ που το έχω τρυπήσει κατάλληλα στις δυο πλευρές.
Αν εννοείς την αντικραδασμική βάση είναι αυτή:

Δυστύχως όμως καθώς είναι σχεδιασμένη να αποσβένει κραδασμούς με την κάμερα ΑΝΑΠΟΔΑ (και όχι απο πάνω όπως την έχω εγώ) στη πράξη δεν έχει λειτουργήσει καλά και δεν τη συνιστώ αν θές τη κάμερα να κάθεται απο πάνω. Αν έχεις χώρο να βάλεις τη κάμερα κρεμαστή τότε ΊΣΩΣ κάνει δουλειά.

ΥΓ. Η νέα φάση πάει καλά σε γενικές γραμμές αλλά το μέλλον ίσως φέρει εκ νέου κάποιες αλλαγές. ;)
 
Top Bottom