Image to Map - Calibration

lneam

Μέλος
Περιοχή
Πειραιας
Όνομα
λεωνιδας
Μοτό
none
Image to Map - Calibration
τι ειναι και γιατι το χρειαζομαστε





ειμαστε σχεδον στο τελος της τριτης δεκαετιας που οι καταναλωτες εχουν συσκευες πλοηγησης με χαρτες. Απο τα πρωτα χρονια της πλοηγησης, ακομα και οι αστικοι χαρτες ηταν πολυ φτωχοι. Καθε αναφορα σε τοπογραφικους χαρτες ηταν απλα αστεια. Οι χαρτογραφικοι δορυφοροι, τα συστηματα Lidar, τα δεδομενα dem, ηταν τεχνολογιες του μελλοντος. Επρεπε λοιπον να βρουμε χαρτες ωστε να μπορουμε να κανουμε πλοηγηση.

Η λυση ηταν απλη. Εχουμε εδω και πολλους αιωνες φτιαξει πολυ καλους εντυπους χαρτες. Οι συσκευες πλοηγησης εχουν ψηφιακες οθονες και οι Η/Υ εχουν scanner. Αν λοιπον συνδυασουμε αυτες τις τεχνολογιες θα εχουμε μετατρεψει τους εντυπους χαρτες σε ψηφιακες φωτογραφιες / χαρτες και .... στο μελλον ... εχει ο Θεος.

Καπως ετσι ξεκινησαν τα πραγματα και εχουμε φτασει στο 2023, που υπαρχει ακομα κοσμος που ειδικα σε τουριστικες περιοχες - πολης ή βουνου - εχει πολυ καλυτερους εντυπους χαρτες απ' οτι σε ψηφιακους. Αυτος ειναι και ο λογος που υπαρχουν εφαρμογες που υποστηριζουν την χρηση σκαναρισμενου χαρτη. Και καπου εδω εχουμε καλα και ασχημα μαντατα. Οι εντυποι χαρτες ειναι σταθερης αναλυσης πχ 1:25.000, ενω οι ψηφιακοι ειναι μεταβλητης και φτανουν εως 1:1, δηλαδη μπορουμε να δουμε ολες τις λεπτομεριες του εδαφους.

Πως θα δουμε λοιπον εναν σκαναρισμενο χαρτη στην συσκευη μας και να μπορουμε να κανουμε πλοηγηση ?
μια ειναι η λυση. Να συνδυασουμε τον ψηφιακο και τον σκαναρισμενο - ταυτοχρονα στην οθονη, ωστε να εχουμε το βελτιστο αποτελεσμα. Και εδω εχουμε το εξης προβλημα, ο εντυπος ΔΕΝ εχει πληροφοριες θεσης (στιγμα). Οποτε απαιτειται να κανουμε " calibration". Ειναι μια τεχνικη που ευθυγραμμιζει καθετα τους 2 χαρτες. Συνηθως χρειαζονται 4 σημεια για το calibration. Μολις γινει, η εφαρμογη γνωριζει απο τον ψηφιακο χαρτη το στιγμα και το "μεταφερει" στον σκαναρισμενο, οποτε εχουμε πλοηγηση.

το παραδειγμα γινεται σε σταθερο Η/Υ

εδω το βλεπουμε στην εφαρμογη Locus Map για android
 
Top Bottom