TransAlbania 2018. Καταραμένα Βουνά & Transeurotrail

stefanos

Μέλος
Περιοχή
Λάρισα
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
Honda Africa twin 750
Για την φετινή χρονιά το πλάνο ήταν ανάμεσα σε ένα πενταήμερο χωμάτινο στην Πελοπόννησο και την Αλβανία (Τranseurotrail & Καταραμένα Βουνά). Οι διαδρομές ήταν έτοιμες και για τις δυο περιπτώσεις, ενώ αρχικά είχαμε καταλήξει για Πελοπόννησο, περίπου 1 μήνα πριν το ταξίδι αποφασίσαμε να κινηθούμε προς Αλβανία. Το αρχικό ερέθισμα είχε έρθει και πάλι από το περιοδικό μότο, στο τεύχος 510 (Αύγουστος 2012) κάνει το mega test στα Καταραμένα Βουνά. Το transeurotrail.org σε συνδυασμό με το wikiloc κάνει ακόμη πιο εύκολη την σχεδίαση της διαδρομής, στόχος η –όσο το δυνατόν περισσότερο- χωμάτινη διάσχιση της Αλβανίας, ο Βασίλης @sob με το Tenere 660 & εγώ με Dominator 650. Το γενικό πλάνο είναι:

Λάρισα- Peshkopi – Valbone – Theth – Fushe Lure – Permet - Λάρισα

1η μέρα Λάρισα – Peshkopi. 6/07/2018
Εκκίνηση από Λάρισα, μέσω Ελασσόνας φτάνουμε σχετικά γρήγορα στον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής. Περνάμε με μια μικρή καθυστέρηση τον έλεγχο, βενζίνη - συνάλλαγμα και ξεκινάμε με στόχο την Peshkopi. O βενζινάς μας έχει προειδοποιήσει να τηρούμε τα όρια ταχύτητας καθώς έχει τακτικά ελέγχους. Κινούμενοι σε χαλαρούς ρυθμούς, αρχίζουμε να παρατηρούμε περισσότερο την αλβανική ύπαιθρο. Το μεσημέρι στάση για φαγητό στο τουριστικό Pogradec (σε τιμές… Ελλάδος). Συνεχίζουμε ασφάλτινα, περνάμε το Librazhd & λίγο παρακάτω αρχίζει η χωμάτινη διαδρομή.

Λίγο μετά το Librazhd


Βατός πετρώδης - χωματόδρομος μας επιτρέπει να αναπτύξουμε καλό ρυθμό και να απολαύσουμε την διαδρομή, διασχίζοντας και μερικά χωριά. Λίγο παρακάτω συναντάμε το πρώτο δίλλημα του ταξιδιού. Ο δρόμος δεξιά ανεβαίνει σε ένα από τα εθνικά πάρκα της Αλβανίας, αριστερά συνεχίζουμε προς Peshkopi. Λόγο έλλειψης χρόνου & μη γνωρίζοντας τη κατάσταση του δεξί δρόμου, συνεχίζουμε στον αριστερό χωματόδρομο.

Ταμπέλα του Εθνικού Πάρκου


Όποτε συναντάμε παιδιά στο δρόμο τρέχουν, παίρνουν θέση και απλώνουν την κλειστή παλάμη τους με ένα τεράστιο χαμόγελο.

Καθοδόν

Στην Peshkopi αρχίζουμε να βιώνουμε τι σημαίνει οδήγηση σε Αλβανική πόλη… Στόχος μας ένα μικρό χωριό περίπου 30 λεπτά μετά την Peshkopi, έχω κάνει κράτηση σε ένα hostel που βρήκα στο site Albania Mountains.

Στο βάθος το hostel που θα μας φιλοξενήσει την πρώτη μέρα

Ένα δωμάτιο μια παλιάς αποθήκης με δυο κρεβάτια και ένα υποτυπώδες wc αλλά σπιτική φιλοξενία. Μουσουλμανική οικογένεια, ο Παππούς –μανιώδης καπνιστής- γύρω στα 90 ζει μαζί με την οικογένεια και τα τρία παιδιά. Η διανυκτέρευση αυτή μας έδωσε μια γεύση της ζωής στην Αλβανική ύπαιθρο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

stefanos

Μέλος
Περιοχή
Λάρισα
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
Honda Africa twin 750
2η μέρα Peshkopi - Valbone
Για την δεύτερη μέρα έχω βρει μια διαδρομή δίπλα στον ποταμό Drinn, ξεκινάει κυριολεκτικά έξω από την πόρτα μας. Δυστυχώς έχει αρχίσει να βρέχει αλλά χρόνος για χάσιμο δε υπάρχει, φοράμε τα αδιάβροχα και ξεκινάμε.

Δίπλα στον Drinn



Πολύ ωραία διαδρομή, αξίζει η παράκαμψη εάν περνά κάποιος από εκεί. Αρκετά χιλιόμετρα παρακάτω συναντάμε μια κατολίσθηση την οποία περνάμε με προσοχή και συνεχίζουμε σε… αντίστοιχο τερέν για λίγα χιλιόμετρα ακόμη.

Κατολίσθηση


Ο χωματόδρομος παρακάτω φτιάχνει όπως και ο καιρός, ανεβάζουμε ρυθμό και απολαμβάνουμε την παραποτάμια διαδρομή. Κινούμαστε πλέον στην λιγότερο ανεπτυγμένη βόρειο- ανατολική Αλβανία. Στάση για καφέ & ξεκούραση στο χωριό Kolesjan. Όταν ο ιδιοκτήτης του καφενείου αντιλαμβάνεται πως είμαστε ‘Έλληνες επιμένει να μας κεράσει ρακί. Πίνουμε ένα ποτηράκι (έχουμε & δρόμο μπροστά μας) και αποφασίζουμε να συνεχίσουμε προς τα δεξιά ανεβαίνοντας σε μια χωμάτινη διαδρομή που θα μας πάει στο Kukes μέσω της συνοριακής γραμμής Αλβανίας – Κοσσόβου. Αρχίζουμε να ανεβαίνουμε, ο δρόμος δύσκολος και με πολύ ομίχλη, μετά από σχετικό meeting επιστρέφουμε στον αρχικό δρόμο καθώς ούτε το τοπίο απολαμβάναμε & θα βγαίναμε εκτός χρονοδιαγράμματος.

Η θέα κατεβαίνοντας


Το κεφάλι κάτω με στόχο την Valbone στα Καταραμένα βουνά και ανάμεσα σε ήλιο, βροχή και πείνα κάνουμε μια στάση για γρήγορο snack και καφέ στο πιο αφιλόξενο καφέ ολόκληρου του ταξιδιού. Πριν το Bajram Curri αρχίζεις να βλέπεις απέναντι έναν επιβλητικό απότομο ορεινό όγκο που σου προκαλεί δέος, τα Καταραμένα Βουνά. Φτάνουμε αργά το απόγευμα στην Valbone, δυστυχώς ήρθαμε αργά… γενικώς, ο τουρισμός έχει κάνει έντονα την εμφάνιση του & δε βλέπω τίποτα από αυτά που διάβαζα σε παλαιοτέρα ταξιδιωτικά. Παραμένει βεβαία ένας ωραίος προορισμός, τακτοποιούμαστε σε ένα ξύλινο σπιτάκι βγαίνουμε για βόλτα και ύπνο νωρίς, αύριο έχει πρωινό εγερτήριο.

Valbone

 
Τελευταία επεξεργασία:

stefanos

Μέλος
Περιοχή
Λάρισα
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
Honda Africa twin 750
3η μέρα Valbone – Theth
Το μονοπάτι που ενώνει την Valbone με το Theth είναι περίπου 18-20 km, εάν θες να πας οδικώς χρειάζεσαι σχεδόν μια μέρα! Νωρίς εγερτήριο και αναχώρηση καθώς έχουμε να προλάβουμε το πρωινό ferry από Fierze για Koman.

Φεύγοντας απο Valbone


Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του ταξιδίου τα Αλβανικά ….φιόρδ!

Στην διαδρομή με το ferry



Περίπου στις 12.00 βγαίνουμε από το ferry, διασχίζουμε την Shkodre και μετά από μια στάση για γρήγορο φαγητό μπαίνουμε στην χωμάτινη διαδρομή για Theth μέσω Prekal.Φυτευτή πέτρα , βράχος δεξιά, γκρέμι αριστερά. Σε λίγο βρίσκουμε τρεις αναβάτες με 2 crf & ένα xt660 με ελαφρύ εξοπλισμό.

-Από πού έρχεστε παιδιά?

- Από Theth

-Πόσο χρόνο σας πήρε?

-Περίπου 6 ώρες αλλά κάναμε πολλές στάσεις, έχει πολλά καφέ στο δρόμο

Κάτι δεν μου άρεσε στον παραπάνω διάλογο! 6 ώρες! Μα ποσό σιγά πήγαιναν? Πολλά καφέ στην μέση του πουθενά? Αρχίζουμε να ανεβαίνουμε με ψιλόβροχο, ο δρόμος να χειροτερεύει, εμείς να κινούμαστε με πρώτη ταχύτητα (ελάχιστες φορές και για πολύ λίγο χρησιμοποιούσαμε την δευτέρα), το ψιλόβροχο έχει κάνει το τερέν πολύ γλιστερό και οι φυτευτή πέτρα όλο και πιο επικίνδυνη! Το tenere πέφτει δις, ευτυχώς χωρίς ζημιά σε αναβάτη και μoτό. Σταμάτα, κατέβα από την μηχανή περπάτα, σήκωσε την άλλη μότο γύρνα ξεκινά… Η κούραση έχει αρχίσει να μας καταβάλει. Έχουμε σταματήσει στην άκρη κ μιας πολύ απότομης φουρκέτας και μόλις έχουμε σηκώσει το Tenere έρχεται κατεβαίνοντας ένα mercedes ….σχολικό (!!)

-Χρειάζεστε βοήθεια?

-Όχι, ευχαριστούμε.

Τουλάχιστον ο δρόμος έχει κίνηση, άμα μας πάρει η νύχτα κάπου θα βρούμε να μείνουμε!



Στην διαδρομή για Theth




Λίγο παρακάτω κάνουμε στάση σε ένα καφέ για ξεκούραση, όταν ρωτάω τον ιδιόκτητη πως μετακινείται με τον δρόμο σε μαύρο χάλι, μου δείχνει έναν φορτωτή δίπλα απ το καφέ! Απέναντι από το καφέ έχει περιφράξει ένα χορταριασμένο ξέφωτο και νοικιάζει τον χώρο για camping, εντάξει βρέθηκε και το εναλλακτικό σημείο διανυκτέρευσης. To πρωί στο φέρρυ έφαγα μια …’’παραδοσιακή’’ Τροπογιανή πίτα (ζεσταμένη σε φούρνο μικροκυμάτων), σε συνδυασμό με την ταλαιπωρία και το σπρώξιμο της ημέρας το στομάχι μου δεν ήταν καθόλου καλά. Συνεχίζουμε την διαδρομή, με τακτικές στάσεις καθώς όλο αυτό το κοπάνημα επιδεινώνει την κατάσταση μου. Στάση σε ένα ακόμη καφέ προτού φτάσουμε Theth, το στομάχι είναι χάλια και εγώ χλωμός. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής έβγαλα ότι έφαγα και άρχισα να σιγά σιγά να συνέρχομαι. Φτάνουμε επιτέλους στο Theth, μια κοιλάδα περιστοιχισμένη από απόκρημνες κορυφές, η φύση στα καλύτερα της. Παρά την κούραση επιλέγουμε να στήσουμε την σκηνή μας -αντί ενός δωματίου- ώστε να απολαύσουμε καλύτερα τον τόπο. Βόλτα στο χωριό, ελαφρύ βραδινό και νωρίς ύπνο για αναπλήρωση δυνάμεων.

To camp
 

stefanos

Μέλος
Περιοχή
Λάρισα
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
Honda Africa twin 750
4η μέρα Theth – Berat
Σηκωθήκαμε αντικρίζοντας μια καταπληκτική θέα, αποφασίσαμε σήμερα να φύγουμε χαλαρά και βλέπουμε στην πορεία για την διαδρομή. Πρωινή μπουγάδα γιατί τα ρούχα είχαν γίνει καφέ από τις χθεσινές λάσπες στην προσπάθεια να ξεκολλήσουμε το Tenere. Καθόμαστε αρκετή ώρα με μια κούπα καφέ στις καρέκλες μας απολαμβάνοντας το τοπίο, το Theth δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένο όπως η Valbone, εάν είναι να επιλέξετε ανάμεσα στα δυο προτιμήστε το πρώτο.

Theth




Δυστυχώς η σημερινή μέρα δεν διαφέρει από τις προηγούμενες και ετοιμάζετε για βροχή, βιαστικά μαζεύουμε τον εξοπλισμό και ξεκινάμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο για Shkodra. Στην κορυφή της διαδρομής σταματάμε σ ενα καφέ μέχρι η μπόρα να περάσει, συνεχίζουμε για shkodra όπου κάνουμε αναγκαστική στάση για να βρω δυο βίδες που χρειαζόμουν για το Domi.

Περιμένοντας την μπόρα


Μετά από διαδοχικές ‘’καραμπόλες’’, αφού διασχίσαμε τα Τίρανα μεσημέρι (το πιο adventure κομμάτι του ταξιδιού!) καταλήγουμε για διανυκτέρευση στο Berat. Η παλιά συνοικία της πόλης είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευμένη από την UNESCO. Βραδινή βόλτα στην πολη, μπυρίτσα και ύπνο. Δυστυχώς, υποχρεώσεις μας καλούν να επισπεύσουμε την επιστροφή μας κατά μια ημέρα. Αύριο βράδυ πρέπει να είμαστε Λάρισα, όχι προτού περάσουμε το Grand Canyon της Αλβανίας!

Berat

 
Τελευταία επεξεργασία:

stefanos

Μέλος
Περιοχή
Λάρισα
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
Honda Africa twin 750
5η μέρα Berat - Λάρισα
Η σημερινή χωμάτινη διαδρομή ξεκινά από το Corovode και καταλήγει στην Premet. Όπως ανέφερα είναι γνωστή και ως Grand Canyon της Αλβανίας για προφανείς λόγους.

Corovode - Premet




Η διαδρομή ξεκινά με έναν δύσκολο χωματόδρομο πράγμα που μας ανησυχεί -καθώς έχουμε πολύ χιλιόμετρο για σήμερα- λίγο παρακάτω γίνεται αρκετά βατός, αποκτούμε καλό ρυθμό και απολαμβάνουμε το ιδιαίτερο τοπίο. Στάση σ ένα καφέ by the road (!!) για ξεκούραση.

To καφέ



Εντυπωσιακό, σ αυτήν την χώρα οπουδήποτε και αν είσαι, ακόμη και σ έναν κατσικόδρομο πάντα θα βρεις ένα καφέ να ξαποστάσεις. Η έξοδος από την Αλβανία γίνεται μέσω ενός μικρού συνοριακού σταθμού στον Μολυβδοσκέπαστο. Πριν βγούμε από την Αλβανία επισκεπτόμαστε ένα από τα χωριά της Β. Ηπείρου, την Βλαχοψηλοτέρα.


Το χωριό



Συνοδεία του ποταμού Αώου (Vlose στην Αλβανία) βγαίνουμε από την Αλβανία, παίρνουμε μια πολύ ωραία παρατημένη διαδρομή που μας βγάζει Σαμαρίνα μέσω Φούρκας, συνεχίζουμε για να φτάσουμε απόγευμα στον προορισμό μας.

Μέσα σε πέντε μέρες διασχίσαμε την Αλβανία δις. Δυο μέρες να την ανεβούμε από την Ανατολική της πλευρά, δυο ημέρες να την κατεβούμε από την ενδοχώρα, μια ολόκληρη ημέρα να ενώσουμε μια φυσική απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων!! Η Αλβανία σήμερα είναι ολόκληρη ένα εργοτάξιο, το εντυπωσιακό με την χώρα είναι ότι πουθενά δεν συναντήσαμε δάσος. Από πλευράς φυσικού κάλλους η Βουλγαρική Ροδόπη είναι -κατ εμέ- πιο εντυπωσιακή, η Αλβανία έχει όμως μια άγρια ομορφιά. Είμαι βέβαιος ότι εάν επιλέγαμε για προορισμό την Πελοπόννησο, το ταξίδι μας θα γέμιζε πολύ όμορφες εικόνες, τα ταξίδια στο εξωτερικό όμως έχουν μια διαφορετική ομορφιά και ανοίγουν την οπτική μας για τον Κόσμο.
 

George_M.

..ο Βαρθολομαίος..!
Περιοχή
Ανατολικα της Αττικης...
Όνομα
George.
Μοτό
R1100GS 75th Aniversary Edition.
..να κ ενας Χριστιανος (που δεν ποσταρε ξερο βιντεο) κ προσπαθησε να γραψει οσα βιωσαν ενω θελησε να δωσει πληροφοριες για εναν τοπο γνωστο αλλα ουσιαστικα ''αγνωστο'' στους περισσοτερους μας!
καλυτερα που πηγατε πανω,Μωρια θα βρειτε 2-3 μερες να πεταχτειτε καποια στιγμη..!
 

Rangos

Stop buying, Start riding
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Χρηστος
Μοτό
BMW F 800 gs
KTM 300 exc
YAMAHA Majesty 125
YAMAHA CT 50
Πολύ ωραίο Στέφανε, είναι απο τα ταξίδια σε χώρες που δεν ξεχνάς!
Οχι για κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με άλλες χώρες, απλά γιατί απομυθοποιείς αυτή την "επικύνδυνη Αλβανία" και "ολα στάχτη και χαμός" και γίνεσαι σοφότερος για τα επόμενα μέρη που θα ψάξεις για να πας;).

Απο τις φωτός σου ζήλεψα και το "grand canyon" που μακάρι να το ήξερα οταν πέρναγα απο εκεί και σίγουρα θα το είχα τολμήση!

Αντε και στα επόμενα!!:ok:
 

Aldebaran

Πορτοκαλί μέλος.
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 690 Enduro '08
Voge SR4 Max
Ωραίος ο Στεφανος!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Nikolas77

Adventure Traveller
Όνομα
Nikolas
Μοτό
LC4 ADV'02
Από Βαλμπονα έχει πολύ κακό πέρασμα που θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω για Μαυροβούνιο και μετα από Μαυροβούνιο για Τεθ... Κάποια στιγμή σύντομα θα τα δοκιμάσω μιας και στην ουσία η απόσταση Βαλμπονα Τεθ είναι γύρω στα τριάντα χιλιόμετρα από αυτά τα περάσματα.. Αν θυμάμαι καλά.. Ωραία βόλτα κάνατε, μπράβο...
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Σωστο αυτο!! αλλα αν εισαι με τι θα πας ?

Στάλθηκε από το SM-G955F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Θα μου δώσεις το 1190....για να είσαι και εσύ κατά κάποιο τρόπο εκεί!
Αν είσαι... Θα είμαι με τη χοντρή!
 
Top Bottom