Travelling along the ''Roof of the World" Pamir Highway 2018...the road story

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
ΗΜΕΡΑ 31η, 2 Σεπτεμβρίου 2018

Moscow - Saint Petersburg

Χλμ ημέρας 720



Αφού όλα πήγαιναν κατ ευχή με βάση το χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα ξεκινούσα για Αγία Πετρούπολη! Σε 3 μέρες (5 Σεπτέμβρη) θα έληγε η βίζα της Ρωσίας και δεν ήθελα να περάσει καμία μέρα ανεκμετάλλευτη! Θα διανυκτέρευα στην Αγία Πετρούπολη 2 φόρες και στο κάτέβα προς Κίεβο θα έκανα την τελευταία διανυκτέρευση εντός Ρωσίας. Υπήρχε και η ''καβάτζα'' να έβγαινα κατευθείαν προς τις χώρες της βαλτικής, αλλά είχα περάσει πέρσι. Φέτος ήθελα να δω το Κίεβο να πάω και στο Chernobyl μιας και δεν τα κατάφερα τον προηγούμενο χρόνο (Άργησα να τρέξω τις διαδικασίες του διαβατηρίου)για να επικυρωθεί η είσοδος)

Αφού φάγαμε πρωινό με τους Κουβανούς φίλους μου, ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού! Πέρασα τόσο όμορφα και θα θυμάμαι την φιλοξενία τους για πάντα! Ίσως κάποτε ξαναβρεθούμε my Cuban friends! Salute Amigos!



Ακολούθησα τον M10, Ε105 προς Αγία Πετρούπολη. Ο δρόμος δεν είχε κάτι το ενδιαφέρον, ήταν αυτοκινητόδρομος με ενδιάμεσα κάποια κομμάτια χωρίς μπάρα. Εν γνώση μου δεν μπήκα στον Μ11 (τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο με διόδια) καθώς πάλι θα συναντούσα κάποια κομμάτια που δεν είχαν φτιαχτεί (Θα ολοκληρωθεί Σεπτέμβριο του 2019) αφετέρου κι αυτός δεν έχει βενζινάδικα παρά μόνο τα κοντέινερ που συνάντησα και στον αντιστοιχο για Μόσχα. Το ίδιο πάνω κάτω θα μου ερχόταν χρονικά.

Την κάμερα την άνοιξα 100χλμ πριν την Αγία Πετρούπολη όταν συνάντησα 3 Ρώσους μοτοσυκλετιστές (1 GS LC, 1 F800R, και μια στιλ τσόπερ o_O) Συνταξίδεψα μαζί τους μέχρι την Αγία Πετρούπολη



Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι δεν προσπερνούσαν αν δεν τους έκαναν χώρο η προπορευόμενη, δεν πατούσαν ποτέ την διαχωριστική γραμμή!





Μετά απο 720 βαρετά χλμ χωρις κάτι το αξιοσημείωτο πέρα από γέμισμα βενζίνης και ξεκούραση, έφτασα επιτέλους στην Αγία Πετρούπολη





Μπήκα μεσημεροαπογευματάκι, δεν είχε πολύ κίνηση στους δρόμους όπως στην Μόσχα







Ο διάσημος κεντρικός δρόμος Nevsky Avenue



Το Χόστελ ήταν κυριολεκτικά στο κέντρο Hostel Feelin na Konyushennoy και η τιμή του, 5 δολάρια την βραδιά, με εσωτερική αυλή όπου έβαλα την μηχανή

 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Αγία Πετρούπολη

Επάξια την ονομάζουν την Βενετία του Βορρά, καθώς τα κανάλια της μοιάζουν με αυτά της Βενετίας.
Μετά το θάνατο του Βλαντίμιρ Λένιν και έως το 1991 ονομαζόταν Λένινγκραντ Η πόλη επί το πλείστον αποκαλείται λανθασμένα «Αγία Πετρούπολη» στα ελληνικά, γιατί η συγκεκριμένη ονομασία παραπέμπει στο νόημα Άγια Πόλη του Πέτρου (στην πραγματικότητα είναι Πόλη του Άγιου Πέτρου). Πολύ ελάχιστα χρησιμοποιείται η σωστή ονομασία «Αγιοπετρούπολη», ενώ αρκετά ευρύτερα αυτής η απλή ονομασία «Πετρούπολη».


Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» όντας μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, γεμάτη μεγαλοπρεπή και μη κτήρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Για το λόγο αυτό, συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού. Ακόμα πιο ξεχωριστή κάνουν την πόλη ο Νέβας και τα πολυάριθμα κανάλια που τη διαρρέουν, δίνοντάς της το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» ή «Πόλη των 300 γεφυρών» (αν και στην πραγματικότητα έχει πάνω από οκτακόσιες).
Χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ τις νύχτες εκείνες - φαινόμενο που οφείλεται στη θέση της Αγίας Πετρούπολης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο (60° Β, σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες).


Το ξενοδοχείο ήταν ακριβώς πίσω απ το κεντρικό κανάλι και τον Ναό του Χυμένου Αίματος



H πόλη με καλωσορίζει με τον καλύτερο τρόπο! :p



Ο ναός του Σωτήρα του Χυμένου Αίματος , είναι χριστιανικός ναός που χτίστηκε στο σημείο όπου ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ τραυματίστηκε θανάσιμα τον Μάρτιο του 1881. Η εκκλησία κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1883 και το 1907. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τη βασιλική οικογένεια. Ο ναός αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κτίρια της πόλης, τα οποία είναι είτε μπαρόκ είτε νεοκλασικά, ο ναός του Χυμένου Αίματος θυμίζει τη μεσαιωνική ρωσική αρχιτεκτονική, στο πνεύμα του ρομαντικού εθνικισμού. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Άλφρεντ Πάρλαντ. Καλύπτεται με πολύχρωμα μωσαϊκά.

Ο ναός χρησιμοποιήθηκε μόνο για μνημόσυνα για τον Αλέξανδρο Β΄ και δεν απέκτησε πλήρως λειτουργικό ρόλο. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, αν και έγινε ο επίσημος καθεδρικός το 1923, ο ναός λεηλατήθηκε και υπέστη καταστροφές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Μετά τον πόλεμο, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη της μικρής όπερας. Το 1970, ο ναός υπάχθηκε στο μουσείο του καθεδρικού του αγίου Ισαάκ, και άρχισε η ανακαίνιση του ναού, η οποία διήρκησε πάνω από 30 χρόνια. Ο ναός επαναλειτούργησε το 1997.










Κόσμος πάρα πολύς στα κανάλια





Αρκετοί μουσικοί του δρόμου και εδώ, δίνοντας μια όμορφη νότα στην πόλη, με τους τουρίστες να το απολαμβάνουν








Επιβλητικά κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής!







Γέφυρα 1st Engineer Bridge



Είναι επίσης διάσημη για το μικρό χάλκινο άγαλμα ενός πουλιού στο ένα άκρο της κοντά στο νερό. Υπάρχει κι εδώ μύθος για την απόρριψη ενός νομίσματος στο πουλί ώστε να πραγματοποιηθεί μια ευχή σας (αν και προσωπικά δεν τα πιστεύω αυτά :p)

Statue of Chizhik-Pyzhik





Κατεβαίνοντας προς το μεγάλο κανάλι



Πολλά ποταμόπλοια με τουρίστες



Jet ski σε κανάλι πρώτη φορά έβλεπα :cool:



Μαγευτικά κανάλια θυμίζοντας κάτι από Βενετία



Laundry Bridge





Περπατώντας στο μεγάλο κανάλι βρήκα ένα όμορφο Espresso bar, το οποίο θα γινόταν το στέκι μου από δω και πέρα, αφού πάντα περνούσα να πάρω καφέ είτε στο χέρι είτε για να κάτσω τσιμπώντας παράλληλα και ένα brunch :p!
Coffeeshop "Kofe Na Kukhne" (55 ρουβλια δλδ 0,70Ε , υπέροχος διπλός εσπρέσσο!)



Αφού πήρα το καφεδάκι μου συνέχισα κατεβαίνοντας το μεγάλο κανάλι μέχρι να συναντήσω τον Φιλανδικό κόλπο



Περνώντας την χρυσή γέφυρα που ανέφερα πιο πάνω


 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Ο ήλιος άρχισε να δύει προς τον κόλπο, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες!







Τα κορίτσια θαυμάζουν το ηλιοβασίλεμα! :cool:











Hermitage Bridge Πολύ παρόμοια με το διάσημο γεφύρι της Βενετίας



Πολύς κόσμος χαλάρωνε θαυμάζοντας την θέα και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Έκατσα κι εγώ λίγο μαζί τους για να φωτογραφίσω και να χαθώ για λίγο στις σκέψεις μου...έμπαινα βλέπετε στην τελευταία βδομάδα του ταξιδιου και ήδη είχα ξεκινήσει να μελαγχολώ!







Μετά τον κόλπο, σιγά σιγά κατευθύνθηκα προς την μεγάλη και διάσημη πλατεία Hermitage που βρισκόταν το επιβλητικό παλάτι

hermitage square

Η πλατεία του Παλατιού είναι η κεντρική πλατεία της πόλης της Αγίας Πετρούπολης και της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας, που συνδέει το Nevsky Prospekt με τη γέφυρα του Παλατιού που οδηγεί στο νησί Βασιλίφσκι. Πολλά σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα εκεί, όπως η σφαγή της αιματηρής Κυριακής και τμήματα της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Μεταξύ 1918 και 1944 ήταν γνωστή ως πλατεία Ουρίτσκι, στη μνήμη του δολοφονημένου ηγέτη του κέντρου Cheka της πόλης , Moisei Uritsky. Το παλαιότερο και πιο διάσημο κτίριο στην πλατεία, το μπαρόκ λευκό-και-γαλάζιο Χειμερινό Παλάτι (όπως ξαναχτίστηκε μεταξύ 1754 και 1762) των Ρωσών τσάρων. Αν και τα παρακείμενα κτήρια σχεδιάζονται σε νεοκλασικό στυλ, ταιριάζουν απόλυτα με το ανάκτορο στην κλίμακα, το ρυθμό και τη μνημειακότητά τους. Η αντίθετη νότια πλευρά της πλατείας σχεδιάστηκε σε σχήμα τόξου από τον George von Velten στα τέλη του 18ου αιώνα. Αυτά τα σχέδια ήρθαν στο φως μετά από μισό αιώνα αργότερα, όταν ο Αλέξανδρος Α της Ρωσίας (βασιλεύει το 1801-1825) θεωρούσε την πλατεία ως ένα τεράστιο μνημείο των ρωσικών νικών του 1812-1814 πάνω από τον Ναπολέοντα.
Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται η Αλεξάνδρεια Στήλη (1830-34), σχεδιασμένη από τον Auguste de Montferrand. Αυτή η κόκκινη στήλη γρανίτη (η ψηλότερη του είδους της στον κόσμο) είναι 47,5 μέτρα ύψος και ζυγίζει περίπου 500 τόνους. Είναι τόσο καλά που δεν απαιτεί προσάρτηση στη βάση. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας βρίσκεται το κτήριο του Alessandro Brullov του Στρατηγείου Στρατιωτικών Σωμάτων (1837-43).



Όμορφες άμαξες γύρω απ την πλατεία...





The General Staff Building



Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Ανάκτορο από την πίσω πλευρά



H πλατεία του παλατιού Palace Square (Dvortsovaya Ploshchad)



Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Ανάκτορο Πανέμορφο και πολύ επιβλητικό!



Την ημέρα εκείνη στην πλατεία, είχαν κάποια στρατιωτικά οχήματα σε παράταξη





Πάρα πολύς κόσμος καθόταν κάτω και απολάμβανε τους διάφορους μουσικούς του δρόμου που με την μουσική τους ''ηχοχρωμάτιζαν'' την πλατεία

Στο κέντρο δεσπόζει η Alexander Column , ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Είναι αφιερωμένο στον Πατριωτικό πόλεμο του 1812 και έχει ένα άγγελο που καρφώνει με το δόρυ του ένα φίδι ( ένδειξη νίκης). Το εκπληκτικό με αυτό το άγαλμα είναι ότι είναι 47.5μ ύψος ζυγίζει 600 τόνους και στέκεται χωρίς κάποια άλλη στήριξη



Στη συνέχεια προχώρησα προς τον πεζόδρομο



Πόσο όμορφη πόλη με καταπληκτικής αρχιτεκτονικής κτίρια!



Η ώρα πλέον είχε περάσει και το στομάχι μου διαμαρτυρόταν, μετά από τόσο περπάτημα! Βρήκα λοιπόν ένα ωραίο και οικονομικό ιταλικό εστιατόριο (σήμερα το μενού είχε spaghetti al pesto, μου είχε λείψει η αγαπημένη μου Ιταλική pasta :cool:) Και εδώ αλλά και στη Μόσχα υπάρχουν πολλά και όμορφα μαγαζάκια για φαγητό για όλα τα ''βαλάντια''



H boutique της ομάδας Ζενιτ Αγίας Πετρούπολης (για τους ποδοσφαιρόφιλους :D)



Η διάσημη Nevsky Avenue Nevsky Prospekt, St. Petersburg

Ο πιο γνωστός δρόμος της πόλης, με μαγαζιά και δραστηριότητες κατά μήκος της λεωφόρου για όλες τις ώρες. Πήρε το όνομά της από τον Ρωσικό πρίγκιπα του 13ου αιώνα, Αλέξανδρο Νεβσκό. Σχεδιασμένος από τον Πέτρο το Μέγα, ως η αρχή του δρόμου προς το Νόβγκοροντ και τη Μόσχα, η λεωφόρος τρέχει από το ναυαρχείο μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μόσχας και, μετά στην πλατεία Vosstaniya και στη Alexander Nevsky Lavra. Τα κύρια αξιοθέατα περιλαμβάνουν το παλάτι Rastrelliesque Stroganov, τον τεράστιο νεοκλασικό καθεδρικό ναό του Καζάν, το βιβλιοθήκη Art Nouveau, το Elisseeff Emporium, μισές δωδεκάδες εκκλησίες του 18ου αιώνα, ένα μνημείο της Μεγάλης Αφρικής, ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο του 18ου αιώνα, το κεντρικό πολυκατάστημα, τη ρωσική εθνική βιβλιοθήκη και τη γέφυρα Anichkov με τα αγάλματα του αλόγου και το τραγουδιστή.
Η πυρετώδης ζωή της λεωφόρου περιγράφηκε από τον Nikolai Gogol στην ιστορία της "Nevsky Avenue". Ο Fyodor Dostoevsky χρησιμοποίησε συχνά το δρόμο ως ''περιβάλλον'' για τις δουλειές του, όπως το Έγκλημα και η τιμωρία και το Διπλό Ποίημα της Αγίας Πετρούπολης.

Το καφέ-εστιατόριο, όπου οι διάσημοι συγγραφείς της Χρυσής Εποχής του 19ου αιώνα της ρωσικής λογοτεχνίας συχνάζουν, λεγόμενο ως «Βιβλιογραφικό Cafe» στη Nevsky Avenue. Κατά τη διάρκεια των πρώτων Σοβιετικών χρόνων (1918-44) άλλαξε η ονομασία , πρώτα σε "Proletkult Street" (Ulitsa Proletkul'ta) προς τιμήν αυτής της σοβιετικής καλλιτεχνικής οργάνωσης. Μετά το θάνατο του Proletkult το όνομα άλλαξε και πάλι, αυτή τη φορά σε "Λεωφόρο της 25ης Οκτωβρίου", αναφερόμενος στην ημέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η Nevsky Avenue λειτουργεί σήμερα ως η κύρια οδός στην Αγία Πετρούπολη. Η πλειοψηφία των αγορών και της νυχτερινής ζωής της πόλης βρίσκεται εκεί και στους κάθετους δρόμους της.

Ο βραδινός περίπατος ήταν ένα ωραίο φινάλε μιας μεγάλης και κουραστικής ταξιδιωτικής ημέρας!



Γυρνώντας στο δρόμο του Χόστελ με περίμενε μια μπάντα για να μου χαρίσει μερικά τραγούδια πριν πέσω για ύπνο!



ΤΕΛΟΣ 31ης ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ...
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
ΗΜΕΡΑ 32η, 3 Σεπτεμβρίου 2018

Saint Petersburg

Χλμ ημέρας 15 (ποδαράτα o_O)

Δεύτερη μέρα που ξυπνάω λίγο πιο χαλαρά απ ότι συνήθως. Sightseeing day στην μαγευτική Αγία Πετρούπολη.Αρχικά θα κατευθυνόμουν στην απέναντι πλευρά, στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου



Άλλο ένα υπέροχο και ζεστό πρωινό παρότι βρισκόμουν αρκετά βόρεια. Απ ότι είδα, μετά από 2-3 μέρες που έφυγα ο καιρός χάλασε και η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα! Ήμουν τυχερός σε όλο το ταξίδι η αλήθεια είναι, είχα πετύχει ένα απ τα θερμότερα ''βορεια'' καλοκαιρια !



Προχωρώντας προς την γέφυρα για να βγω απέναντι, πέρασα απ το πάρκο Mikhailovsky Garden



Δυό δρόμους έχει η ζωή...:p



Κάτι που μου θύμισε Ουζμπεκιστάν (κι όχι άδικα)!

Το Τζαμί της Αγίας Πετρούπολης , όταν ανοίχτηκε το 1913, ήταν το μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη εκτός Τουρκίας. Οι μιναρέδες του έχουν ύψος 49 μέτρα και ο θόλος είναι 39 μέτρα . Το τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και πέντε χιλιάδες προσκυνητές. Ιδρύθηκε το 1910 για να τιμήσει την 25η επέτειο της βασιλείας του Abdul Ahat Khan στην Μπουχάρα. Μέχρι τότε, η μουσουλμανική κοινότητα του ρωσικού τότε κεφαλαίου ξεπέρασε 8.000 άτομα. Ο αρχιτέκτονας Nikolai Vasilyev σχεδίασε το τζαμί όπως και τον Gur-e Amir, τον τάφο του Tamerlane στη Σαμαρκάνδη. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1921. Οι προσκυνητές διαχωρίζονται κατά φύλο κατά τη διάρκεια μιας λατρείας, οι γυναίκες λατρεύουν στον πρώτο όροφο, ενώ οι άνδρες λατρεύουν στο ισόγειο. Το τζαμί ήταν κλειστό για πιστούς από το 1940 έως το 1956.



Ένα παλιό Ρώσικο ιστιοφόρο που χρησιμοποιείται πλέον ως εστιατόριο



Φτάνοντας στο κάστρο Πέτρου και Παύλου

Το Κάστρο του Πέτρου και Παύλου που ιδρύθηκε από τον Πέτρο το Μέγα το 1703 στο μικρό νησάκι Hare από τη βόρεια όχθη του ποταμού Νέβα και χτίστηκε με σχέδια του Domenico Trezzini από το 1706 ως το 1740 ως οχυρό . Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται ως φυλακή και εκτελεστικό έδαφος από την μπολσεβίκικη κυβέρνηση.
Σήμερα έχει προσαρμοστεί ως το κεντρικό και σημαντικότερο μέρος του Κρατικού Μουσείου της ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης. Το μουσείο έχει καταστεί σταδιακά ο μοναδικός ''ιδιοκτήτης'' του κτιρίου του φρουρίου, εκτός από τη δομή που κατέχει το Νομισματοκοπείο της Αγίας Πετρούπολης (Monetniy Dvor).
Χτισμένο την εποχή του Βόρειου Πολέμου για να προστατεύσει την πόλη από μια φοβερή σουηδική αντεπίθεση, το φρούριο δεν εκπλήρωσε ποτέ τον πολεμικό σκοπό του. Από το 1720 περίπου το φρούριο χρησίμευε ως βάση για την φρουρά της πόλης και επίσης ως φυλακή για υψηλόβαθμους ή πολιτικούς κρατούμενους



Περνώντας την γέφυρα για το νησάκι





Διάφορα αγάλματα ηρώων στο προαύλιο χώρο







Peter and Paul Cathedral o καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου



Άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου Peter the Great Statue (περίεργη η αισθητική του, με πολλά αρνητικά σχόλια)



Τεράστιος και επιβλητικός ο Καθεδρικός ναός, είχε πάλι αρκετή ουρά για να εισέλθεις στο εσωτερικό του!





Στις όχθες στον εξωτερικό χώρο τοτ κήπου του φρουρίου υπήρχαν διάφορες φωτογραφίες από αγώνες ιστιοπλοΐας που είχαν γίνει στην Αγία Πετρούπολη





Ο Νέβας είναι ποταμός της Περιφέρειας Λένινγκραντ στην ΒΔ Ρωσία. Πηγή του Νέβα είναι η λίμνη Λάντογκα, στο σημείο που βρίσκεται η πόλη Σλισελμπούργκ. Εκβάλλει στον κόλπο της Φινλανδίας (ανατολική Βαλτική Θάλασσα) σχηματίζοντας δέλτα, πάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Αγία Πετρούπολη.

Μολονότι το μήκος του είναι μικρό (μόλις 74 χμ), έχει την τρίτη μεγαλύτερη απορροή υδάτων στην Ευρώπη μετά τον Βολγα και τον Δούναβη, χύνοντας στη θάλασσα σχεδόν 10.000.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο πλάτος του: 500 μ. κατά μέσο όρο, πάνω από χιλιόμετρο στα πλατύτερα σημεία του.

Ο Νέβας είναι πλωτός, γεγονός που του έδωσε στρατηγική σημασία από τα μεσαιωνικά κιόλας χρόνια ως πέρασμα από τη Βαλτική στη Λάντογκα. Ο ποταμός και η γύρω περιοχή (Βοντ, Ίνγκρια και σήμερα Λένινγκραντ) έγινε κατά καιρούς μήλον της έριδος ανάμεσα σε Βαράγγους, Σουηδούς, Φίννους και Ρώσους. Στο παρελθόν υπήρξε τμήμα της Εμπορικής Οδού Βαράγγων - Ελλήνων, ενώ ακόμα και σήμερα είναι τμήμα δύο ποτάμιων διαδρομών: Λευκή Θάλασσα - Βαλτική, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, και Μόσχα - Αγ. Πετρούπολη, στην οποία εκτελούνται εμπορικά αλλά και τουριστικά δρομολόγια με ποταμόπλοιο.

Μια μικρή παραλία στο νησί Ζayachy που βρίσκεται το Κάστρο Πέτρου και Παύλου





Το πάρκο στην άκρη του νησιού Vasilievsky είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Οριοθετείται από δύο στήλες Rostral και το κτίριο του Χρηματιστηρίου που βρίσκεται απέναντι από το δρόμο. Ένας πεζόδρομος περιστρέφεται γύρω απ αυτό και κάτω στο νερό με θέα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου και Παύλου και στο Φρούριο



Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ δεσπόζει απέναντι. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στη Ρωσία



Σιγά σιγά έφτασα και στο μεγάλο ξύλινο ιστιοφόρο που χρησιμοποιείται ως ρεστοραν όπως προείπα





Memorial Sign Strelka Of Vasilievskiy Island



Το πάρκο στην άκρη του νησιού Vasilievsky


 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Temple of Assumption Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου





Πέρασα πάλι απέναντι και οδηγήθηκα προς το κέντρο απ την δυτική πλευρά του



Bronze Horseman, Monument To Peter I

Ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Πέτρου βρίσκεται στην πλατεία Γερουσίας (πρώην πλατεία Δεκεμβριστών), στην Αγία Πετρούπολη. Η Μεγάλη Αικατερίνη, Γερμανίδα πριγκίπισσα η οποία παντρεύτηκε στον οίκο των Ρομανόφ, θέλησε να συνδέσει τον εαυτό της με τον Μέγα Πέτρο ώστε να αποκτήσει νομιμότητα στα μάτια του λαού. Διέταξε την κατασκευή του αγάλματος, στο οποίο τοποθετήθηκε η επιγραφή Petro Primo Catharina Secunda MDCCLXXXII στα λατινικά , το οποίο σημαίνει και τα δύο «Η Αικατερίνη Β΄ στον Πέτρο Α΄, 1782», ως ένδειξη σεβασμού προς τον προκάτοχό της και για να αποκτήσει τη δικιά της θέση ανάμεσα σε σπουδαίους Ρώσους ηγεμόνες.

Το 1775 άρχισε η χύτευση του αγάλματος, υπό την επίβλεψη του Εμέλιαν Χαΐλοφ. Σε κάποια φάση, το καλούπι έσπασε με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί λιωμένος μπρούτζος και να αρχίσουν αρκετές φωτιές. Όλοι οι εργάτες έτρεξαν εκτός από τον Χαΐλοφ, ο οποίος ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει το καλούπι.[2] Αφότου ο μπρούτζος ξαναέλιωσε και χυτεύθηκε, το άγαλμα ολοκληρώθηκε. Το πρόσωπο του τσάρου είναι δουλειά της νεαρής Μαρί-Αν Κολιό, τότε μόλις 18 χρονών. Συνόδευε τον Φαλκονέ ως βοηθός στο ταξίδι του στη Ρωσία. Η Μαρί-Αν ήταν μαθήτρια του Φαλκονέ και του Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν και ο Ντενί Ντιντερό την αποκαλούσε Μαντμουαζέλ Βικτουάρ (κυρία Νίκη). Δημιούργησε ένα πρόπλασμα από τη νεκρική μάσκα του Μέγα Πέτρου και από πορτραίτα που βρήκε στην Αγία Πετρούπολη.

Τις 7 Αυγούστου 1782, δεκατέσσερα χρόνια μετά την εκσκαφή του βάθρου, έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος με χιλιάδες παρευρισκομένους. Από την εκδήλωση έλειπε ο Φαλκονέ, καθώς μια παρεξήγηση ανάμεσα σε εκείνον και την Αυτοκράτειρα οδήγησε σε σοβαρή διαμάχη. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία τέσσερα χρόνια πριν ολοκληρωθεί το έργο. Η Αικατερίνη σε μεγάλο βαθμό τον ξέχασε και πήγε να δει τον Χάλκινο Καβαλάρη ως δικό της έργο.




The Museum Complex The State Museum St. Isaac’s Cathedral

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στη Ρωσία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο ανά περιοχή και επίσης η δεύτερος στον κόσμο κατ 'όγκο. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ισαάκ της Δαλματίας, πολιούχο του Μεγάλου Πέτρου, ο οποίος είχε γεννηθεί την ημέρα του πανηγυριού αυτού του αγίου.
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ το βράδυ Η εκκλησία στην πλατεία του Αγίου Ισαάκ διατάχθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α, για να αντικαταστήσει μια προηγούμενη δομή του Vincenzo Brenna και ήταν η τέταρτη διαδοχική εκκλησία που στέκεται σ 'αυτό το μέρος. Μια ειδικά διορισμένη επιτροπή εξέτασε διάφορα σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού αρχιτέκτονα Auguste de Montferrand (1786-1858), που είχε σπουδάσει στο ατελιέ του σχεδιαστή του Ναπολέοντα, Charles Percier. Η σχεδίαση του Montferrand επικρίθηκε από μερικά μέλη της επιτροπής για τον ξηρό και φαινομενικά βαρετό ρυθμό των τεσσάρων πανομοιότυπων πεντικιών του οκταστόλιου. Προτάθηκε επίσης ότι παρά τις γιγαντιαίες διαστάσεις, το οικοδόμημα θα έμοιαζε κατακόρυφα και δεν θα ήταν πολύ εντυπωσιακό. Τα μέλη της επιτροπής, που αποτελούνταν από γνωστούς Ρώσους αρχιτέκτονες, ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου τεράστιου κτιρίου πάνω στο παλιό μη ασφαλέ. Ο αυτοκράτορας, ο οποίος ευνόησε το βαρύ ύφος της αρχιτεκτονικής της αυτοκρατορίας, έπρεπε να λύσει τη διαφωνία στην εύνοια του Montferrand. Ο καθεδρικός ναός πήρε 40 χρόνια για να κατασκευάσει, υπό τον Montferrand, από το 1818 ως το 1858. Το κτίριο του καθεδρικού ναού πήρε τόσο καιρό, ώστε άφησε ένα ιδίωμα στη φινλανδική γλώσσα: rakentaa kuin Iisakinkirkkoa (Για να οικοδομήσουμε την εκκλησία του Isaac) όταν μιλάμε για μακροχρόνια κατασκευαστικά έργα.







Monument To Nicholas I άγαλμα του Νικολάου του 1 το 1859



Βρίσκεται στην πλατεία πίσω απ τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαακ



Εκεί βρίσκεται και το πολύ γνωστό ξενοδοχείο, Astoria





Στη συνέχεια κατευθύνθηκα προς το κέντρο καθώς μεσημέριασε και ήθελα να τσιμπήσω κάτι



Τι κοιτάτε κορίτσα??!! :p






Πολύς ο κόσμος φτάνοντας στην φημισμένη λεωφόρο Alexander Nevsky



Ήταν η ώρα για καφεδάκι και brunch :cool:



Γι αυτό πήγα κι εγώ στο στέκι μου, να πιω την καφεδάρα μου και να φάω κάτι και να χαλαρώσω!






Ουυ λαλααααα!!! :haha:



Αφού πήρα δυνάμεις ξεκίνησα πάλι την περιήγηση

Ου λαλαααα No2 :fun





Ιαγουάρος :woot:



Statue of Pushkin





 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Έφτασα πάλι στο Ναό του Χυμένου Αίματος



Διασκέδασα με κάτι ντόπιους entertainers :p



Το κορίτσι ήθελε χορό! :haha:









Αφού έκανα μια βολτίτσα προς την μεγάλη πλατεία του Παλατιού





Στη συνέχεια κατευθύνθηκα προς το Χόστελ για λίγη ξεκούραση γιατί είχαν πάρει φωτιά τα πόδια μου από τόσο περπάτημα!

Το απογευματάκι αφού πήρα δυνάμεις καβάλησα την μπέμπα για βόλτα στα κανάλια και κλασικά ένα καφεδάκι!



Έκανα βόλτα στο απέναντι νησί ψάχνοντας παράλληλα και ένα βενζινάδικο να γεμίσω, ώστε να είμαι έτοιμος την άλλη μέρα :p



Η νύχτα είχε αρχίσει να πέφτει στο...Παλέρμο







Είχα μιλήσει με τον φίλο Ζήση ο οποίος μου είχε πει για μια γέφυρα που μαζευόντουσαν πολλοί μηχανόβιοι!





Χορός, τραγούδι και πολύ κέφι!



Όσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερες μηχανές ερχόντουσαν ! Περισσότερες μηχανές δρόμου και μεγάλες τσόπερ. Λιγότερες ήταν οι on-off



Μέχρι που ήρθε μια παρέα με 3 BMW και 1 ΚΤΜ!



Μάλιστα ο ένας (δεξιά στη φώτο) έχει και σπίτι στην Χαλκιδική :eek: Απίστευτο, ένα καρντάσι από την Μόσχα! :cool:
Τους είπα για το πολυήμερο ταξίδι μου και ξετρελάθηκαν, με κέρασαν μπύρα από ένα κιόσκι εκεί. Κάτσαμε μιλώντας για μηχανές ,ταξίδια αλλά και για τις χώρες μας ως orthodox brothers



Ήρθε όμως η ώρα της επιστροφής στο Χοστελ, καθώς την επόμενη ημέρα έπρεπε να κάνω αρκετά χιλιόμετρα ώστε να βρεθώ όσο πιο κοντά μπορώ στα σύνορα της Ουκρανίας!
Τέλος λοιπόν η Βενετία του Βορρά, η μαγευτική Αγία Πετρούπολη η οποία επάξια ονομάζεται έτσι . Κι εδώ αρκετή ζωή , μουσικοί στους δρόμους και μια αύρα ιδιαίτερη! Βέβαια η Μόσχα μου έκλεψε περισσότερο την καρδιά αλλά και η Αγία Πετρούπολη είναι εντυπωσιακή ζωηρή και παραμυθένια! Σίγουρα χρειάζεται κάποιος περισσότερες μέρες και εδώ όπως και στη Μόσχα!

ΤΕΛΟΣ 32ης ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ...
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
ΗΜΕΡΑ 33η, 4 Σεπτεμβρίου 2018

Saint Petersburg - Kaluga

Χλμ ημέρας 870



Ξύπνησα το πρωί με βαριά καρδιά η αλήθεια είναι καθώς σιγά σιγά θα άρχιζα την κατάβαση προς την πατρίδα! Ασε που ήθελα και μια μέρα που να μην κάνω τπτ, είχε ήδη περάσει πάνω από μήνας που δεν είχα σταματημό! :D Αλλά ας όψεται...

Το πρωί ήθελα να επισκεφθώ το
Ανάκτορο και κήποι Πέτερχοφ Peterhof Grand Palace Είναι οι λεγόμενες Βερσαλίες της Ρωσίας, επιβλητικές και αριστοκρατικές Πεντακάθαροι και καλοδιατηρημένοι κήποι και συντριβάνια, προκαλούν δέος με την έκταση και την πολυτέλεια!!! Το ανάκτορο βρισκόταν περίπου 40 χλμ δυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Το μελετησα από δω το μελέτησα από κει και δεν έβγαινε, καθώς έπρεπε ήδη να χα σηκωθεί πολύ πρωί για να καλύψω τα περίπου 900χλμ της ημέρας. Έτσι το άφησα για να έχω ένα απωθημένο στην Αγία Πετρούπολη, ίσως κάποτε με ξαναβγάλει ο δρόμος για κεί! Πάντως όποιος βρεθεί και έχει χρόνο αξίζει η επίσκεψη εκεί!

φωτο από ιντερνετ


Ξεκινώντας λοιπόν και πήρα τον δρόμο προς Kaluga που είχα σκοπό να διανυκτερευσω



Βγαίνοντας από Αγία Πετρούπολη





Σιγά σιγά μπαίνω στον βαρετό αλλά αναγκαίο για να βγουν τα χλμ αυτοκινητόδρομο





Ο καιρός και σήμερα εξαιρετικός



Δεν έχω πίσω σέλα να σε βάλω παιχταρά μου!! :cool:



Την μονοτονία έσπαγε που και που καμιά λίμνη



Και μερικά μικρά κομμάτια επαρχιακού μέσα από δάση





Περνώντας από την λίμνη Ozerninskoye Vodokhranilishche







Καμερούλες Ahead :p Οι συγκεκριμένες σε όλο το δρόμο έβλεπαν το μπροστά μέρος της μηχανής, όποτε δεν με ενδιέφεραν :cool:





Απαραίτητη στάση για Refueling και ξεκουράστινγκ :D, διότι με την ''900αρα'' πονάει το κ@λαρακι :haha:



και ξανά μανά στο δρόμο...





Μ' αυτά και μ'αυτα έφτασα στην πόλη kaluga, αργά το απόγευμα. Έμεινα στο εξαιρετικό Rocket Hostel με πάρκινγ στην πίσω πλευρά του. Έδωσα 6 δολάρια. Έσπασα κι ένα ποτηράκι και πλήρωσα κι άλλο ένα δολαριάκι :D Ηρθε η μάνατζερ αυτοπροσώπως και μου το ζήτησε. (για να πάρει μια εξάδα :p)! Αρχικά ήθελε και παραπάνω, αλλα τελικά βολευτηκε με το μονοδόλαρο που είχα...τΤις ζημιές τις πλερώνουμε μανδαμ, τι μας περάσατε!!! :haha:
Αφού χαλάρωσα, ήπια το καφεδάκι μου, στην συνέχεια κατευθύνθηκα στο κέντρο της πόλης για μικρή βόλτα ίσα για να τσιμπήσω κάτι.




Η Kaluga είναι μια πόλη και το διοικητικό κέντρο της περιοχής Kaluga της Ρωσίας, που βρίσκεται στον ποταμό Oka 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας. Πληθυσμός: 324.698 (απογραφή του 2010) Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα ως σύνοριακο φρούριο στα νοτιοδυτικά σύνορα του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας. Στον Μεσαίωνα η Kaluga ήταν ένας μικρός οικισμός που ανήκε στους πρίγκιπες Voritynsky. Το προγονικό σπίτι αυτών των πριγκίπων βρίσκεται νοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης.
Τα τελευταία χρόνια, η Kaluga έχει γίνε κέντρο της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ πολλές εταιρείες από άλλες χώρες ανοίγουν μονάδες συναρμολόγησης στην περιοχή

Από το 1892 έως το 1935 στην Καλούγκα ζούσε ο Κ. Τσιόλοφσκι . Ήταν ένας μεγάλος στοχαστής για το διάστημα, μεγάλος επιστήμονας και άνθρωπος που ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανεβούμε στο διάστημα. Το 1967 άνοιξε εκεί το Μουσείο του Διαστήματος . Ακόμα και σήμερα οι αστροναύτες έρχονται στην Kaluga πριν από το πρώτο τους ταξίδι στο διάστημα.


Έχοντας βέβαια επισκευθεί το Μουσείο Κοσμοναυτικής στην Μόσχα δεν θα έβλεπα κάτι παραπάνω σε αυτό της Καλούγκα



Μετά την μικρή βόλτα, επιστροφή στο Χοστελ, χαλάρωση και ψάξιμο του επόμενου ξενοδοχείο που θα έμενα στο Κίεβο για 2 νύχτες. Από την προηγούμενη μέρα στην Αγία Πετρούπολη, είχα κανονίσει για την επίσκεψη μου στο πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl

ΤΕΛΟΣ 33ης ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
ΗΜΕΡΑ 34η, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Kaluga - Kiev

Χλμ ημέρας 710



Αρκετά πρωινό το ξύπνημα και αυτή τη φορά. Ζητάω απ την κοπελίτσα αν υπάρχει η δυνατότητα να μου φτιάξει κάτι για πρωινό, μου αναφέρει ότι μπορεί να μου κανει αυγά με λουκάνικα λιγο τυρί και ψωμάκι και για ρόφημα άφθονο τσάι και καφέ (για 1 δολάριο όλα αυτά) Συνήθως όταν έμενα σε χόστελ ψώνιζα απ την προηγούμενη μέρα από μίνι μάρκετ για το πρωινό αλλά και το κολατσιό της ημέρας, αν δεν προσέφερε πρωινό το κατάλυμα ή αν δεν άξιζε. Αφού πήρα δυνάμεις, ξεκίνησα σιγά σιγά για άλλη μια 700άρα+ στα Ρωσικά (και λίγο Ουκρανικά) εδάφη. Πολύ χιλιόμετρο αυτή η χώρα βρε παιδί μου! :D

Ο δρόμος μέχρι να βγω στον αυτοκινητόδρομο Μ3, πολύ καλός και αρκετά ''πράσινος''



Στη συνέχεια με γκάζι ''καρίδι'' :D βγήκα απ τα σύνορα Ρωσίας και μπήκα Ουκρανία! Υπήρχαν και εδώ σε αρκετά σημεία κάμερες που όμως σε ''χτύπαγαν'' μπροστά, έτσι πήγαινα κάτι τι περισσότερο απ τα όρια χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Άλλο ένα ''συν'' της μοτοσυκλέτας :clap::cool:

Στα ρώσικα σύνορα στον έλεγχο διαβατηρίων κοίταξαν και τις προηγούμενες διελεύσεις μου από την χώρα. Σε κάποια στιγμή ο συνοριακός φωνάζει ένα αξιωματικό δείχνοντας του τις σφραγίδες λέγοντας του κάτι. Λέω από μέσα μου ''μάστορα άντε τελείωνε έχω δρόμο μπροστά μου''! :haha: Μου λέει σε κάποια φάση...Visa end!! Του λέω TODAY visa end! αη αμ λιβινγκ Ράσια μαη φρέντ! :haha: ΟΚ μου λέει! :p Αφού τα είπαν λίγο με τον αξιωματικό τελικά μου σφράγισε το διαβατήριο και μου ευχήθηκε να πάω στο καλό! Αυτό θα πει, την ''ξεζούμισα'' την Ρώσικη Visa :p. Ήταν το μοναδικό μου άγχος, μην μείνω τελευταία μέρα και μέσα και με πάνε στα Γκουλάνγκ :eek: :D




Ξεκινάω από σύνορα παίρνοντας τον Μ02 για Κίεβο. Ο δρόμος αποτελούνταν από μεγάλες ευθείες χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και χωρίς πολλά δέντρα, μόνο λιβάδια







φτάνοντας σιγά σιγά στο Κίεβο





Περνάω τον Δνείπερο ποταμό

Ο Δνείπερος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στην Ευρώπη μετά το Βόλγα και το Δούναβη. Έχει συνολικό μήκος 2.285 km εκ των οποίων τα 485 είναι στη Ρωσία, τα 595 στη Λευκορωσία και τα υπόλοιπα 1.095 km στην Ουκρανία. Σε μήκος 1.677 km είναι πλωτός και η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 504.000 km2 από τα οποία τα 289.000 km2 βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος.

Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστός με την ονομασία Βορυσθένης, που σημαίνει «αυτός που ρέει από τα βόρεια» και αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε ήδη από νωρίς ως υδάτινη οδός και ιδιαίτερα κατά το Μεσαίωνα όταν αποτελούσε τμήμα της Εμπορικής Οδού Βαράγγων- Ελλήνων ανάμεσα στη Βαλτική Θάλασσα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Πηγάζει από τα υψώματα Βαλντάι στην κεντρική Ρωσία, δυτικά της Μόσχας σε μια περιοχή σκεπασμένη από έλη και τύρφηκαι στη συνέχεια ρέει προς νότον για να καταλήξει στον Εύξεινο Πόντο δυτικά της Χερσώνας. Για μήκος 115 km σχηματίζει το φυσικό σύνορο μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας ενώ στα τελευταία 800 km έχουν δημιουργηθεί μέσω φραγμάτων, μια σειρά από τεχνητές λίμνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τα φράγματα αυτά, κατασκευασμένα την σοβιετική εποχή, έχουν ιδιαίτερη οικονομική σημασία και παράγουν το 10% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Ενδεικτικά αναφέρεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 750 MW κοντά στην πόλη Ζαπορίζιαπου είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Κατά μήκος του, συγκεντρώνονται πολυάριθμες βιομηχανικές μονάδες, με αποτέλεσμα, την εμφάνιση ιδιαίτερα έντονων προβλημάτων ρύπανσης των υδάτων του.
Κατά μήκος των όχθεων του είναι χτισμένες πολυάριθμες πόλεις με σημαντικότερες την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, το Σμολένσκ (Ρωσία), το Ντνιπροπετρόφσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.














μπαίνοντας στα προάστια του Κιέβου







Φτάνοντας στο κέντρο είχε ολίγον κίνηση :rolleyes:





Με την συνήθης τακτική τσουπ τσουπ, έφτασα μπροστα :D





μπαίνοντας στην παλιά πόλη αντικρίζεις την χαρακτηριστική πλακόστρωση





Έφτασα και έμεινα στο πολύ καλό Hostel Delil (7 δολάρια η βραδιά) Βρισκόταν σε εσωτερική αυλή με πολυκατοικίες. Η κυρία εκεί μου είπε να πάρω όλα τα πράγματα μου απ την μηχανή, γιατί μπορεί κάποιος περνώντας να ''ψειρίσει'' αν δει κάτι εύκολο, αν και έχει και κάμερες μου είπε. Ξέχασα τα γάντια στο τσαντάκι στο τιμόνι της μηχανής και όντως μου τα ψείρισαν o_O :mad:. Τα χαν βγάλει τα λεφτά τους, είχαν και δύο σκισιματάκια απ το ταξίδι, οπότε ολα οκ, το μόνο κακό ήταν ότι δεν είχα δεύτερα καλοκαιρινά γάντια! (τα χειμερινά δεν τα είχα βάλει ποτέ, δεν χρειάστηκαν) Ευτυχώς έμεναν λίγες μέρες οδήγησης ακόμα

Ντουζάκι και γρήγορα κάτω για την πόλη! :clap:
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Για άλλη μια φορά είχα επιλέξει το Χόστελ να ήταν στην καρδιά του Κιέβου.

Golden Gate Όντως σε τρία λεπτά βρισκόμουν στην χρυσή πύλη



Απ την πίσω πλευρά, μουσικοί του δρόμου χρωμάτιζαν με νότες την όμορφη πλατεία



πάρα πολύς κόσμος χαλάρωνε εκεί



Είναι προφανές, είχα μπει Ουκρανία :D



Το Σπίτι με τις Χίμαιρες Ένα ιδιαίτερο πραγματικά κτίριο!





Σιγά σιγά έφτασα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο Κίεβο και είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μνημείο των Ρως του Κιέβου. Ο ναός αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης του Κιέβου και από το 1990 είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Ο καθεδρικός ναός έχει πράσινους και χρυσούς τρούλους, ενώ στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ψηφιδωτά και αγιογραφίες γραμμένοι στα Ελληνικά. Στο εξωτερικό του ναού υπάρχουν διάφοροι κήποι και το μεγάλο χρυσό καμπαναριό, στην είσοδο του καθεδρικού ναού το ύψος του φτάνει τα 16 μέτρα.




Πλήρωσα το αντίτιμο των 2,5 δολαρίων και μπήκα μέσα

Καθεδρικός ναός Αγίας Σοφίας



υπέροχος ο προαύλιος χώρος







Μετά την περιήγηση στον Καθεδρικό ναό βγήκα πάλι και προχώρησα προς την πλατεία

Hetman Bohdan Khmelnitsky Monument Ο τελευταίος μεγάλος ηγέτης (hetman) των Κοζάκων





Στο βάθος διακρίνεται η Μονή Αγίου Μιχαήλ





Προχωρώντας απέναντι προς την μονή



The Cabinet of Ministers - Budynok Uryadu (The Government) Το Κυβερνητικό κτίριο




Princess Olga Monument




Η Μονή Αγίου Μιχαήλ



Το μοναστήρι αρχικά κτίστηκε στο Μεσαίωνα από τον Σβιάτοπολκ Β΄ του Κιέβου. Αποτελείται από το καθολικό της μονής, τη τραπεζαρία του Ιωάννη του Ευαγγελιστή, κτισμένη το 1713, τις Οικονομικές Πύλες, κτισμένες το 1760 και το κωδωνοστάσιο, το οποίο προστέθηκε το 1716-1719. Το εξωτερικό της κατασκευής ξαναχτίστηκε σε ουκρανικό μπαρόκ ρυθμό τον 18ο αιώνα, ενώ το εσωτερικό διατηρεί το αρχικό βυζαντινό ρυθμό. Ο αρχικός καθεδρικός κατεδαφίστηκε από τις Σοβιετικές αρχές το 1934, αλλά ανακατασκευάστηκε και άνοιξε το 1999, μετά την ουκρανική ανεξαρτησία το 1991.









[/SIZE]
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Προχώρησα προς το όμορφο πάρκο που βρισκόταν απ την πίσω πλευρά





Η θέα από κει πάνω ήταν μαγευτική!



Από εκεί διέκρινες τα τεράστια και άσχημα μπλοκ κατοικιών που βρισκόντουσαν στην απέναντι πλευρά του Δνείπερου



Prince Volodymyr the Great Monument



Το μνημείο είναι αφιερωμένο στον Μεγάλο Πρίγκιπα του Κιέβου Βλαντιμίρ το Μέγα και χτίστηκε το 1853. Είναι το παλαιότερο γλυπτό μνημείο, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της όχθης του Δνείπερου, και ένα από τα σύμβολα της πόλης.



Rodina Mat (Motherland)

Το μνημείο της πατρίδας είναι ένα ιστορικό άγαλμα στο Κίεβο. Το γλυπτό αποτελεί μέρος του Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας για Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το άγαλμα από ανοξείδωτο χάλυβα έχυ ύψος 62 μ. Πάνω από το κεντρικό κτίριο του μουσείου, με συνολική δομή μήκους 102 μ. συμπεριλαμβανομένης της βάσης και βάρους 560 τόνων. Το σπαθί στο δεξί χέρι του αγάλματος είναι 16 μέτρα και ζυγίζει 9 τόνους, με το αριστερό χέρι να κρατάει μια ασπίδα 13 με 8 μέτρα με το κρατικό έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης. Αρχικά η εικόνα του αγάλματος σχεδιάστηκε από τον Βούττιτιχ από την ουκρανική ζωγράφο Νίνα Δανλεϊκό, αφού η σχεδίαση αναλήφθηκε από τον Μποροδάι από μια άλλη ουκρανική γλύπτη Χαλένα Καλτσένκο, κόρη του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Νικηφόρ Καλτσένκο. ] Η μνημειακή αίθουσα του Μουσείου εμφανίζει μαρμάρινες πλάκες με σκαλισμένα ονόματα περισσότερων από 11.600 στρατιωτών και πάνω από 200 εργάτες του σπιτιού που τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας.

Μπροστά απ τη Motherland βρίσκεται η Μονή Αγίας Λάυρας

Η Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου είναι ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στο Κίεβο. Το μοναστικό συγκρότημα είναι κτισμένο σε ένα ύψωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Το μοναστήρι, αν και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, είναι ενεργό. Επί του παρόντος, η δικαιοδοσία του χώρου μοιράζεται ανάμεσα στο Κρατικό Μουσείο, το Εθνικό Ιστορικό-Πολιτιστικό Μνημείο Κιέβου-Πετσέρσκ και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας), στην οποία έχει τη θέση της επικεφαλής Μονής και αποτελεί κατοικία του ηγέτης της, του Μητροπολίτη Ονούφριου.
Από την ίδρυσή του το 1051, το μοναστήρι έχει γίνει το προεξέχον κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ευρώπη. Μαζί με τον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO[1] το 1990. Το μοναστικό συγκρότημα θεωρείται εθνικό ιστορικό-πολιτιστικό μνημείο, καθεστώς που του δόθηκε τις 13 Μαρτίου 1996.[2] Σε ψηφοφορία το 2007, το μοναστήρι ανακηρύχθηκε ένα από τα Εφτά Θαύματα της Ουκρανίας, με βάση ψηφοφορία ειδικών και της διαδικτυακής κοινότητας.
H Λαύρα του Κιέβου είναι ένα από τα παλαιότερα ορθόδοξα μοναστήρια των Ρως του Κιέβου. Η παλαιότερη επιβεβαιωμένη μνεία του μοναστηριού γίνεται στο χρονικών των πρόσφατων ετών (ρωσ. Повесть временых лет) του μοναχού Νέστορα του Κιέβου (επίσης γνωστό και ως Πρώτο Χρονικό) και στο «πατερικόν» του μοναστηριού. Σύμφωνα με τα χρονικά, ο ερημίτης Αντώνιος από το Λιούμπεχ, αφότου ασκήτευσε στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος, εγκαταστάθηκε το 1013 στις βαραγγικές σπηλιές στις όχθες του Δνείπερου. Μαζί με το μοναχό Θεοδόσιο, ίδρυσε το 1051 ένα ορθόδοξο μοναστήρι. Στον ύστερο 11ο αιώνα άρχισε η κατασκευή του καθολικού της Ανάνηψης. Το 1096 λεηλατήθηκε από τους Κουμάνους.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και την αναταραχή του Ρωσικού Εμφύλιου, το μοναστήρι μετατράπηκε σε κρατικό μουσείο το 1926. Τα σπήλαια έκλεισαν το 1929. Το 1941, κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, βομβαρδίστηκε το καθολικό της μονής. Το 1988, επί προεδρίας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την περεστρόικα, αναβίωσε ο μοναστικός βίος στη Λαύρα των Σπηλαίων, αποκαταστάθηκε το 1998 με 2000.

The Great Lavra Bell Tower



Στη συνέχεια κατευθύνθηκα για ''μπαλίτσα'' :p στην πλατεία με το χαρακτηριστικό μνημείο, συναντώντας ''συνάδελφους'' φωτογράφους :D





Περπάτησα προς το λόφο με το μνημείο Friendship of Nations Arch

Ο Άρχοντας της Φιλίας των Ατόμων είναι ένα μνημείο το οποίο δημιουργήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1982 για να τιμήσει την 60ή επέτειο της ΕΣΣΔ και τον εορτασμό της 1.500ης επετείου της πόλης του Κιέβου









Ο λόφος πρόσφερε πανοραμική θέα προς την πόλη









St. Nicolas Wondermaker on The Water Church[/SIZE]



Τα τερατώδη πρώην πλέον Ρώσικα Μπλοκ





 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Στην συνέχεια κινήθηκα προς την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας Maidan Nezalezhnosti (Independence Square)

Η πλατεία Ανεξαρτησίας είναι η κεντρική πλατεία του Κιέβου. Είναι μια από τις κύριες πλατείες της πόλης, στην οδό Χρεσάτικ στο Σεβτσένκο Ραιόν. Η πλατεία έχει υπάρξει γνωστή με πολλά διαφορετικά ονόματά, αλλά καλείται συχνά ως Μαϊντάν (πλατεία). Η πλατεία πήρε το σημερινό της όνομα (Майдан Незалежності, πλατεία της Ανεξαρτησίας) το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Η λέξη μαϊντάν στα ουκρανικά σημαίνει πλατεία ή ανοικτός χώρος και προέρχεται από την αραβικήλέξη μαϊντάν, η οποία αρχικά σημαίνει ιππόδρομος.[2]

Η πύλη Πετσέρσκι κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα κοντά στην πλατεία, η οποία τότε ήταν άδειος χώρος. Η πύλη καταστράφηκε το 1833. Ο κενός χώρος συνέχισε να υπάρχει και όταν η πόλη γνώρισε γρήγορη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και χρησιμοποιούταν ως υπαίθρια αγορά. Η πλατεία ήταν γνωστή ως πλατεία Χρέσατικ μέχρι το 1871. Τότε κατασκευάστηκε στην πλατεία η δούμα της πόλης του Κιέβου. Μετά την επικράτηση των Σοβιετικών, η πλατεία ονομάστηκε πλατεία Σοβιέτ και μετά το 1935 ονομάστηκε πλατεία Καλίνιν, προς τιμή του Μιχαήλ Καλίνιν. Η πλατεία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ο Κόκκινος Στρατός υποχωρούσε από το Κίεβο, ανατίναξε τα κτίρια της πλατείας. Μετά τον πόλεμο, η πλατεία ανακατασκευάστηκε σε σταλινικό νεοκλασικό ρυθμό.

Τα κτίρια που είναι κτισμένα στην πλατεία είναι το κρατικό ωδείο, το κτίριο του ταχυδρομείου, το ξενοδοχείο Ουκράγινα, το υπόγειο εμπορικό κέντρο Γκλόμπους, το κτίριο των Εμπορικών Ενώσεων (το οποίο κάηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Euromaidan). Μνημεία που βρίσκονται στην πλατεία είναι οι πύλες Λαχ, το μνημείο των ιδρυτών του Κιέβου, ένα μεγάλο σιντριβάνι γνωστό ως «η φιλία των λαών» και στο κέντρο της πλατείας το μνημείο της ανεξαρτησίας, μια μνημειακή στήλη ύψους 61 μέτρων. Στην κορυφή βρίσκεται άγαλμα της Μπερεχίνια.





πανέμορφη πλατεία με καταπληκτικά κτίρια τριγύρω





Και η ταμπέλα σήμα κατατεθέν!









Το διάσιμο ρολόι που βρίσκεται δίπλα στο μνημείο





Πάρα πολύς κόσμος, κυρίως νεολαία καθόταν και χαλάρωνε στο γκαζον πέριξ της πλατείας



Στην απέναντι πλευρά βρισκόντουσαν πολλά σιντριβάνια και πίσω αρκετά εμπορικά καταστήματα και αλυσίδες εστιατορίων








όμορφες παρουσίες τριγύρω





Στον κεντρικό δρόμο έκατσα σε ένα κιόσκι και έφαγα saurma με κοτόπουλο (γύρος τυλιγμένος σε αραβική πίτα)

Άρχιζε και νύχτωνε σιγά σιγά



Μπαίνοντας σε ένα εμπορικό κέντρο



καθώς έπεσε η νύχτα το Κίεβο φωτίστηκε όμορφα





Έκανα την βόλτα μου στον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στην κεντρική πλατεία. Για άλλη μια φορά ο καιρός ήταν γλυκός ακόμα και το βράδυ, με αρκετό κόσμο στο κέντρο της πόλης



Μπήκα και σε κάποια εμπορικά κέντρα με μεγάλες πλατείες





Penthouse arena λέει, πως να ψυχαγωγούν άραγε εκει μέσα? :rolleyes::secret::fun



Μετά από άλλη μια εξαντλητική μέρα ήρθε η ώρα της επιστροφής στο Χόστελ. Aύριο έχει εγερτήριο από πολύ νωρίς (6 το πρωι) καθώς θα έπρεπε να πάρω το μετρό και 8παρά να βρίσκομαι στο σημείο συνάντησης όπου θα φεύγαμε για CHERNOBYL :eek::cool:

ΤΕΛΟΣ 34ης ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
ΗΜΕΡΑ 35η, 6 Σεπτεμβρίου 2018

Kiev - Chernobyl - Kiev

Χλμ ημέρας 300 (by minibus :D)



Ξύπνημα πολύ νωρίς σήμερα (6 το πρωί), καθώς έπρεπε να επισκεφθώ το πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl, να δω αν επιτέλους θα γιατρευτώ με μια καλή δόση ραδιενέργειας! :haha:

Καφεδάκι, πρωινό και βουρ στο μετρό να πάμε στο σημείο συνάντησης, έπρεπε 7:30 να ήμουν εκεί!

Μπαίνοντας στο μετρό, η ώρα αρκετά πρωινή και ο κόσμος λιγοστός








Φτάνοντας στο ξενοδοχείο της συνάντησης το βλέμμα μου τα έλεγε όλα :p.

Η εταιρία που έκλεισα ήταν η
chernobyl-exclusive-tours , στην οποία μπορούσες να κλείσεις με χαμηλή τιμή μέχρι και 3 ημέρες πριν την ημερομηνία που ήθελες να πάς. Οι υπόλοιπες ήθελαν 1 εβδομάδα και ήταν και ακριβότερες. Όλο αυτό συμβαίνει διότι τα στοιχεία του διαβατηρίου σου τα στέλνουν στην ουκρανική κυβέρνηση, ελέγχονται και παίρνεις έγκριση! Διάβασα στο ίντερνετ και είχε καλές κριτικές η συγκεκριμένη εταιρία, ενώ ένα άλλο θετικό ήταν η μικρή κατάθεση πριν την οριστική πληρωμή στην συνάντηση (ήθελαν το 10%, 7 δολάρια), έτσι και να το μετάνιωνα ή αν γινόταν κάτι και δεν προλάβαινα, τα χρήματα που θα έχανα δεν ήταν πολλά! Πλήρωσα 69 δολάρια για το ολοήμερο τουρ (ξεκινήσαμε 8:00 το πρωί και φτάσαμε πίσω 9 το βράδυ o_O) Απ ότι είδα φέτος οι τιμές πήραν την ανιούσα και ξεκινάνε από 89 δολάρια o_O H Κυβέρνηση έχει μεγάλα κέρδη απ την όλη ''μπίζνα'' που έχει καλοστηθεί εκεί! (οι ντόπιοι πληρώνουν 39 δολάρια ενώ οι ξένοι 89 πλέον)! Όποιος ήθελε και φαγητό εκεί ήταν συν 15 δολάρια(απ ότι μας είπαν όσοι πήραν δεν άξιζε). Εγω κρατουσα 2 μπουκάλια νερο και 2 σαντουιτς για κολατσιο. Τα σημεία που θα μπορούσες να πάρεις κάτι ήταν μετά το περας του τουρ, γι αυτο και το βανάκι σταμάτησε σε ένα μεγάλο βενζινάδικο για να προμηθευτεί ο καθένας ότι ήθελε

Απ την αρχή ο tour guide μας είχε στείλει email με το τι ρούχα έπρεπε να βάλουμε (απαραίτητα μακρυμάνικο αλλιώς ο ουκρανικός στρατός δεν θα μας άφηνε να μπούμε) , να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το στρατό, να μην τους βγάζουμε φώτο και να μην προκαλούμε. Τέλος μας ανέφεραν το βασικότερο, ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ούτε καθόμαστε στο έδαφος


Λέτε να γίνω καλα??? :haha:



Αφού μαζευτήκαμε όλοι μπήκαμε σε 2 minibus Sprinter. Εδώ έκανα το λάθος κι έκατσα στην ''γαλαρία'',αργότερα θα το μετάνιωνα πικρά σε όλη την διαδρομή! :confused: Ο δρόμος ήταν κυριολεκτικά ένα τρελό σπαστήρι!:eek: Το minibus χοροπήδαγε πίσω σαν τρελό, αφού πολλές φορές έκανα πετάγματα μέχρι το ταβάνι! :haha: Να έχουμε και τους οδηγούς των πολλών minibus να κάνουν κόντρες ποιος θα φτάσει πρώτος! Τρελή εμπειρία λέμε! Αν την βγάλουμε είπα από δω θα μας αποτελειώσει μετά η ραδιενέργεια :haha: Τα χειρότερα 200 χλμ (τα υπόλοιπα 100 ήταν αυτοκινητόδρομος) που είχα κάνει ever!:confused:

Μέχρι να φτάσουμε ο οδηγός έβαλε στην τηλεόραση ενα ντοκιμαντερ για την καταστροφή του Chernobyl. Ετσι μπήκαμε ψυχή τε και σώματι στο κλίμα και η ώρα πέρασε στο άψε σβήσε (αν εξαιρέσεις τον άθλιο δρόμο :D)!



Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, βρίσκεται στην εγκαταλελειμμένη πλέον κωμόπολη Πρυπιάτ της Ουκρανίας. Το εργοστάσιο που πήρε το όνομά του από την πόλη του Τσερνόμπιλ, μπήκε σε λειτουργία για τη Σοβιετική Ένωση το 1977 ως πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο. Στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώθηκε στο εργοστάσιο το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο δεκάδων και την εκτεταμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Το εργοστάσιο λειτουργούσε ως τον Δεκέμβριο του 2000 εξαιτίας μεγάλης ενεργειακής ζήτησης στην Ουκρανία.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ουκρανία ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της σαρκοφάγου Το κέλυφος το οποίο κατασκευάστηκε από τον όμιλο γαλλικών εταιρειών Novarka, κόστισε 432 εκ. ευρώ (κατ' άλλες πηγές 505 εκ. ευρώ), με το κόστος να καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και διεθνείς χορηγούς. Η τοξωτή κατασκευή έχει πλάτος 257 μέτρων, ύψος 105 μέτρων και μήκος 150 μέτρων. Η νέα σαρκοφάγος κατασκευάστηκε σε σχετική απόσταση από τον αντιδραστήρα και μόλις ολοκληρώθηκε μετακινήθηκε πάνω σε ράγες προς την τελική της θέση, πάνω από την προϋπάρχουσα σαρκοφάγο. Μετά το πέρας της κατασκευής θα ξεκινήσει η αποδόμηση του πυρήνα

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.
Στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ λειτουργούσαν τέσσερις αντιδραστήρες RBMK, ένα από τα πρώτα μοντέλα σοβιετικής σχεδίασης και το παλαιότερο μοντέλο που βρίσκεται σε χρήση σήμερα. Η αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση ξεκίνησε στον αντιδραστήρα Νο 4, το πάνω μέρος του οποίου εξερράγη το 1986. Τα αίτια της καταστροφής διερευνήθηκαν δύο φορές. Η πρώτη έρευνα, αμέσως μετά το ατύχημα, απεφάνθη ότι η τραγωδία οφειλόταν σε ανθρώπινα σφάλματα. Η δεύτερη, που πραγματοποιήθηκε το 1991, όταν η Σοβιετική Ένωση ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή είχε προκληθεί από ατέλειες στην αρχική σχεδίαση του αντιδραστήρα RBMK και τις διαδικασίες λειτουργίας του, τις οποίες ήταν αδύνατο να έχουν προβλέψει ή αντιμετωπίσει οι χειριστές, οι οποίοι και απαλλάχθηκαν τελικά από οποιαδήποτε ευθύνη.
Η τραγική ειρωνεία του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ ήταν ότι προκλήθηκε από μια δοκιμή που έκαναν οι χειριστές στους ατμοστροβίλους για να βεβαιωθούν ότι το σύστημα ψύξης θα συνέχιζε να λειτουργεί στην περίπτωση μιας αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας του αντιδραστήρα.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το . Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.
H κλίμακα της καταστροφής ενισχύθηκε από την έλλειψη εκπαίδευσης και εξοπλισμού του προσωπικού του εργοστασίου, η οποία οδήγησε σε σοβαρά λάθη εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης

Εκτός από τους θανάτους στις πολύ κοντινές περιοχές και τους χιλιάδες καρκίνους που έχει ήδη προκαλέσει ή αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί, το ραδιενεργό νέφος παρασύρθηκε από τον αέρα πάνω από μεγάλα τμήματα της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, φτάνοντας μέχρι τη Σκανδιναβία στα βόρεια, την Ελλάδα και την Ιταλία στα νότια και την Ελβετία στα δυτικά. Το ατύχημα έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, τουλάχιστον στη Δύση, αλλά με τις επανειλημμένες πετρελαϊκές κρίσεις και τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, έχουν γίνει εκκλήσεις για την επανεξέταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας....




Φτάνοντας στην πρώτη απ τις 3 ζώνες ελέγχου του ουκρανικού στρατού (30χλμ η πρώτη, 10 η δεύτερη και 2 χλμ η τρίτη) ελέγχονται διεξοδικά τα διαβατήρια μας!



Μπαίνοντας, τα δέντρα ήταν σαν ζούγκλα



Τα πρώτα χαλάσματα έκαναν την εμφάνιση τους και μεις κατεβήκαμε να τα δούμε



Σπασμένα παράθυρα, τοίχοι κατεστραμμένοι, παιχνίδια πεσμένα στο πάτωμα, όπως τα άφησαν τα παιδιά που κάποτε ζούσαν εκεί. (η απλά όπως τα τοποθέτησαν)
Ο χρόνος έχει σταματήσει....



Communism γραμμένο παντού, άλλωστε ήταν η εποχή του...








Κάναμε συχνές στάσεις στα διάφορα μνημεία





Το νεκροταφείο των πεσόντων πυροσβεστών και εργαζομένων στον αντιδραστήρα την μοιραία νύχτα...





Φυσικά και εδώ δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγαπητός τους Λένιν



Μπήκαμε στο μουσείο, το οποίο είχε όλη την ιστορία αλλά και πολλά εκθέματα, φωτογραφίες κλπ





Και εδώ προβαλλόταν ένα ντοκιμαντέρ για την καταστροφή σε βιντεοwall





Το μνημείο των πεσόντων πυροσβεστών



Διάφορα αυτοκινούμενα ρομποτικά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να απομακρυνθούν τα διάφορα ραδιενεργά κομμάτια που εκσφενδονίστηκαν παντού, μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα.



κάποτε σ αυτή τη στάση περίμεναν εργάτες, τώρα πλέον μόνο εγκατάλειψη...



Μετρητής ραδιενέργειας geiger, άρχισε ο χαρακτηριστικός ήχος.... 6.47μSv/h, είδαμε μέχρι και 500μSv :eek: Να φανταστείτε ότι οι εργαζόμενοι εκεί καθώς και οι tour guides δουλεύουν 15 μέρες περίπου τον μήνα στην εσωτερική ζώνη του Chernobyl. Επίσης έχουν κρεμασμένο στον λαιμό ένα ειδικό μηχανηματάκι που μετράει την δόση ραδιενέργειας που έχουν λάβει. Κάθε μήνα ελέγχονται και κάνουν ειδικές εξετάσεις!




Στον παρακάτω πίνακα στα 5000 μSv η δόση ραδιενέργειας που θα πάρεις αν κάτσεις 1 ώρα στο έδαφος του Τσερνόμπιλ

 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Στην συνέχεια οδηγηθήκαμε στον επονομαζόμενο... ''Ρώσικο Τρυποκάρυδο''



Το Duga ήταν ένα σοβιετικό σύστημα ραντάρ over-the-horizon (OTH) που χρησιμοποιήθηκε ως μέρος του δικτύου ραντάρ για την πρόωρη προειδοποίηση της Σοβιετικών για πυραύλους (κυρίως απ την Αμερική). Το σύστημα λειτούργησε από τον Ιούλιο του 1976 έως το Δεκέμβριο του 1989. Εφαρμόστηκαν δύο επιχειρησιακά ραντάρ Duga, ένα κοντά στο Τσερνομπίλ και το Τσερνίχιβ στην ουκρανική SSR (σημερινή Ουκρανία) και το άλλο στην ανατολική Σιβηρία.
Ο χώρος ήταν ''σκεπασμένος'' με τέτοια μυστικότητα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που σε επίσημους χάρτες χαρακτηρίστηκε ως καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά. Μετά το ατύχημα έπρεπε να εγκαταλειφθεί ξαφνικά το 1986. Ενώ κάποτε βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της σοβιετικής στρατιωτικής και επιστημονικής τεχνολογίας, χαρακτηριζόμενο ως απόλυτα μυστικό, σήμερα μένει ξεχασμένο και σιωπηλό στο δάσος γύρω από το Τσερνομπίλ.

Ως Ρώσικος Τρυποκάρυδος ονομάζονταν κοινώς ένας μυστηριώδης σταθμός παγκοσμίου εμβέλειας που εξέπεμπε από την Ρωσία στα βραχέα κύματα από τον Ιούλιο του 1976 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1989. Το όνομα του σταθμού δόθηκε από τον ήχο του σήματός του, που θύμιζε τον χαρακτηριστικό ήχο του τρυποκάρυδου, συχνότητας 10 Hz. Η ισχύς του σήματος, που υπολογίζεται στα 10 MW, ήταν τόσο δυνατή και άλλαζε συχνότητα απρόβλεπτα ώστε να δημιουργεί παράσιτα σε πολλούς σταθμούς όλων των ηπείρων, είτε ιδιωτικής, δημόσιας, επαγγελματικής, ερασιτεχνικής, πολιτικής ή και στρατιωτικής χρήσης. Χιλιάδες διαμαρτυρίες διεθνώς έφτασαν στη Ρωσία. Αρχικά εκφράστηκαν διάφορες εικασίες, ότι το σήμα κάνει πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους όλης της Γης, ή ότι δημιουργούσε καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έπλητταν τον κόσμο. Μετά από την κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης όμως έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τεχνολογία ραντάρ ονόματι Duga, το οποίο είχε την ικανότητα να βλέπει σε όλο το βάθος και πέρα από τον ορίζοντα γύρω από την Γη και να αφουγκράζεται παγκόσμια τις εκτοξεύσεις πυραύλων. Περισσότερες πληροφορίες έγιναν γνωστές μετά από την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ το 1986, επειδή ένα τέτοιο ραντάρ ήταν εγκατεστημένο εκεί κοντά, οπότε οι ξένοι επιστήμονες το ανακάλυψαν και το φωτογράφησαν.

Πρόκειται για μια τεράστια μεγαλοπτέρυγα με δύο κεραίες: H πρώτη έχει 150 μέτρα ύψος και 550 μέτρα μήκος,και η δεύτερη έχει ύψος 80 μέτρα και μήκος 220 μέτρα. Για να κατασκευάσει το σύστημα ραντάρ, χτίστηκε μια μικρή μυστική πόλη, στην οποία ζούσαν 1.000 άνθρωποι.

Duga Radar Russian Woodpecker









η ταμπέλα αυτή ήταν μόνο για επίδειξη, στο σημείο που κανονικά υπήρχαν τέτοιες, απαγορευόταν να προσεγγίσεις!



Ενα μεγάλο σιδερένιο τέρας!



Εδώ βλέπουμε την διακόσμηση έξω από την εξωτερική τουαλέτα :haha: (μην δοκιμάσετε να πάτε :confused:)



Ανεβαίνουν τα επίπεδα ραδιενέργειας, στα 30mSv






Σπασμένα παράθυρα, τοίχοι κατεστραμμένοι, παιχνίδια πεσμένα στο πάτωμα, όπως τα άφησαν τα παιδιά που κάποτε ζούσαν εκεί





Σιγά σιγά φτάσαμε στον αντιδραστήρα Νο 4, από μακριά φαίνεται η καινούργια τοξοτή ''Σαρκοφάγος'' που τοποθετήθηκε το 2016

Η σαρκοφάγος είναι μια τεράστια κατασκευή χάλυβα και σκυροδέματος που καλύπτει το κτίριο αριθ. 4 του πυρηνικού αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. Σχεδιάστηκε για να περιορίσει τη ραδιενεργό μόλυνση του περιβάλλοντος μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, εγκλωβίζοντας την πιο επικίνδυνη περιοχή και προστατεύοντάς την από την έκθεση στο κλίμα. [1] Βρίσκεται σε μια μεγάλη απαγορευμένη περιοχή γνωστή ως ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ. Η σαρκοφάγος κλειδώθηκε σε 200 τόνους ραδιενεργού corium, 30 τόνους μολυσμένης σκόνης και 16 τόνους ουρανίου και πλουτωνίου.Το 1996, θεωρήθηκε αδύνατο να αποκατασταθεί το εσωτερικό της σαρκοφάγου καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας υπολογίστηκαν ότι είναι τόσο υψηλά όσο 10000 röntgens ανά ώρα (η κανονική ακτινοβολία στο περιβάλλον στις πόλεις είναι συνήθως περίπου 20-50 microrongs ανά ώρα και μια θανατηφόρος δόση είναι 500 röntgens πάνω από 5 ώρες).
Ο νέος ασφαλής χώρος (NSC ή Νέος Καταφύγιο) είναι μια δομή που κατασκευάστηκε για να περιορίσει τα υπολείμματα της μονάδας αντιδραστήρα Νο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986. Η δομή περικλείει επίσης τήν προσωρινή σαρκοφάγος που χτίστηκε γύρω από τον αντιδραστήρα αμέσως μετά την καταστροφή. Το NSC έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την έκλυση ραδιενεργών μολυσματικών ουσιών, να προστατεύει τον αντιδραστήρα από εξωτερική επιρροή, να διευκολύνει την αποσυναρμολόγηση και τον παροπλισμό του αντιδραστήρα και να εμποδίζει τη διείσδυση του νερού




Οι εργασίες εκεί δεν σταματούν ποτέ. Φτιάχνονται νέες μονάδες αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων









Η ραδιενέργεια σιγά σιγά επιδρά πάνω μου :haha:



Και το ποτάμι εκεί είναι άκρως μολυσμένο







Ψαράκι ''φρέσκο'' κανείς??? :D Όλα τα αδέσποτα ζώα που υπήρχαν εκεί έφεραν ειδικό ''ταμπελάκι'' ότι είναι ζώα της απαγορευμένης ζώνης του Chernobyl!





Τόσο κοντά στην ''καταστροφή''
Reactor No 4



 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Το Πρίπιατ ή Πρίπγιατ ήταν κωμόπολη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας, δίπλα στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.
Πήρε το όνομα της από τον κοντινό ποταμό Πρίπιατ, και ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1970, όπου αποτέλεσε την ένατη πυρηνική πόλη (ένα είδος κλειστής πόλης) στη Σοβιετική Ένωση, ώστε να εξυπηρετήσει τον κοντινό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ. Ανακηρύχθηκε επίσημα ως πόλη το 1979 και είχε αναπτυχθεί σε πληθυσμό των 49.360, μέχρι τη στιγμή που εκκενώθηκε, το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, την επομένης μέρας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.

Παρόλο που το Πρίπιατ βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας Ιβάνκιβ, η πόλη έχει σήμερα την ιδιότητα της σημαντικής αποκλειστικής ζώνης με αποτέλεσμα να διοικήται από την ευρύτερη περιφέρεια του Κιέβου. Το Πρίπιατ εποπτεύεται επίσης από το Υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, το οποίο διαχειρίζεται δραστηριότητες για ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Η κυβερνητική επιτροπή που έφτασε στην περιοχή την νύχτα του ατυχήματος, με επικεφαλής τον ΒαλέριΛεγκάσοφ κατέγραψε μέχρι τότε τον θάνατο 2 άνθρωπων και την νοσηλεία άλλων 52 σε τοπικό νοσοκομείο.. Την νύχτα 26 προς 27 Απριλίου πάνω από 24 ώρες μετά την έκρηξη η ομάδα αντιμέτωπη με πλήθος αποδείξεων για ιδιαίτερα μεγάλα επίπεδα ραδιενέργειας και αριθμό περιπτώσεων έκθεσης σε ακτινοβολία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την καταστροφή του αντιδραστήρα και έδωσε εντολή να εκκενωθεί η πόλη του Πρίπιατ. Η εκκένωση έγινε στις 14:00 ώρα Ουκρανίας στις 27 Απριλίου 1986. Για να μειωθεί ο αριθμός των αποσκευών ειπώθηκε ότι η εκκένωση θα είναι προσωρινή, τριών ημερών με αποτέλεσμα να βρίσκονται ακόμα προσωπικά αντικείμενα που δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετακινηθούν λόγω της ραδιενέργειας. Σύμφωνα με έρευνες η πόλη θα μπορεί να είναι πλέον κατοικήσιμη ξανά μετά τον υπάρχων αιώνα.




η πόλη πλέον θύμιζε ζούγκλα...



Το μολυσμένο ποτάμι...







Νοσοκομεία



Ξενοδοχεία





Μάσκες επιμελώς ''αφημένες'' εκεί!



Super market



Θέατρο-Κινηματογράφος



Καφέ



Οι δρόμοι σιγά σιγά αρχίζουν να ''εξαφανίζονται''



Το διάσιμο πλέον Λούνα Πάρκ









Αλλά και ο τροχός! (Όσοι έχουν παίξει Call of Duty θα με καταλάβουν :cool:)





Στο σημείο αυτό σέ ένα απ τα κίτρινα ''βαγονάκια'' μας έβαλε ο tour guide τον μετρητή geiger και έδειξε 320μSv :eek: κάποιο ραδιενεργό κομμάτι βρισκόταν μέσα







Η ομάδα μαζεμένη για μια αναμνηστική φώτο στον τροχό!



 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Doomsday...



Στη συνέχεια μπήκαμε σε ένα αθλητικό κέντρο

Η συμμετρία προσδίδει δραματικότητα...



Κολυμβητήριο



Μπασκετάκι κανεις??



Εδώ είναι ο χώρος που συγκεντρώθηκαν όλες οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν την τρομακτική εκείνη ημέρα







εικόνες που προκαλούν σοκ και δέος, φέρνοντας στην μνήμη τι μπορεί να έγινε εκείνη τη νύχτα







Ένας κόμπος με είχε πιάσει αντικρίζοντας αυτές τις εικόνες της απίστευτης καταστροφής.
Ειδικά όταν ξέρεις οτι ζούσαν τόσοι άνθρωποι εκεί, που κανένας δεν τους ειδοποίησε να φύγουν έγκαιρα








Φρουτάκι κάποιος? Νόστιμο νόστιμο! :rolleyes:



Κάπου, κάπως, κάποτε...



Ο Tour Guide μας, ένας νεαρός Ουκρανός ο Zhekon





Τα δεντρά είχαν καλύψει τα πάντα







Αφού γυρίσαμε όλο το Πριπιατ, ήρθε η ώρα τις επιστροφής απ την...ζούγκλα!



Do not Enter!





Αφού πλέον είχε πάει μεσημεροαπόγευμα, ο οδηγός μας πήγε να φάμε κάτι σε ένα μαγειρείο μέσα στην ζώνη (αν ήθελες πλήρωνες 15 δολάρια παραπάνω για το γεύμα, οι περισσότεροι δεν το είχαν κλείσει και κρατούσαν όπως κι εγω 2-3 πραγματάκια)



Αφού τσιμπήσαμε και ξεκουραστήκαμε λίγο πήραμε τον πικρό δρόμο του γυρισμού! Κλασικά γαλαρία εγώ, καταχτυπήθηκα όσο δεν πάει πάλι...o_O Κατά την έξοδο απ αυτές τις 3 ζώνες, περνούσαμε από μηχανήματα για να μας ''μετρήσουν'' την ραδιενέργεια (αν είχαμε ακουμπήσει κάπου για πολύ ώρα ίσως και να υπήρχε θέμα!) Τελικώς όλοι ήμασταν ''καθαροί''

Τα συναισθήματα μου φεύγοντας ήταν ανάμεικτα, σοκ, δέος και μεγάλη στενοχώρια για το τι κακό έχει κάνει ο άνθρωπος στον κόσμο. Στο ταξίδι μου αυτό μέσα σε όλα τα καλά και όμορφα (Δρόμος του μεταξιού, βουνά του Παμιρ κλπ), βίωσα και 2 απ τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχει προξενήσει το ανθρώπινο ον...την αποξήρανση της τεράστιας θάλασσας Αράλης στο Ουζμπεκιστάν και το πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl.


Φτάνοντας στο Κίεβο, μέχρι να πάρω το μετρό να κατέβω κέντρο , είχε ήδη βραδιάσει.Είχαν περάσει 13 ώρες απ όταν ξεκινήσαμε το πρωί o_O Χωρίς πολλά πολλά, αφού τρώγω κάτι στο όρθιο, γυρνάω στο χόστελ να κάνω μπάνιο για να πετάξω όλη αυτή την ραδιενέργεια από πάνω μου! :confused:



Το βράδυ έπεσα ξερός μετά από τόσο περπάτημα ! Αύριο με περίμενε άλλη μια μεγάλη και κουραστική μέρα...θα έφευγα και θα έμπαινα στην αγαπημένη μου Ρουμανία!

Εν τω μεταξύ, είχε έρθει και καλή παρέα στο δωμάτιο :cool:



ΤΕΛΟΣ 35ης ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
ΗΜΕΡΑ 36η, 7 Σεπτεμβρίου 2018

Kiev - Cotârgași

Χλμ ημέρας 700



Η κλασική 700αρα και σήμερα, γι αυτό ξύπνημα αρκετά πρωί. Δύσκολα χλμ διότι οι δρόμοι της Ουκρανίας στην ενδοχώρα δεν φημίζονται για την ποιότητα τους! Γενικά σε πολλά σημεία ήταν ''σπαστήρια''. Γι αυτό και το maps στο βγάζει με οδήγηση γύρω στο 12ωρο! :eek:

Γρήγορο πρωινό και βουρ στο δρόμο για την αγαπημένη μου Ρουμανία! Τα χλμ της Ουκρανίας ήταν δύσκολα καθώς οι δρόμοι ήταν χάλια, αρκετές νταλίκες και συν τοις άλλοις είχα βροχή για 150 περίπουχλμ. Μόνο βενζίνη και αδιάβροχα λοιπόν, ουτε φώτο δεν τράβηξα (ασε που έπρεπε να κάνω οικονομία γιατί είχαν γεμίσει σχεδόν οι καρτες και οι σκληροί δίσκοι)!!
Λίγο πριν την Ρουμανία όμως ο καιρός μου χαμογέλασε! Αφενός τα σύνορα ήταν μια τυπική διαδικασία καθώς έβγαινα απ την Ουκρανία (οι διεξοδικοί έλεγχοι είναι όταν μπεις) αφετέρου μπαίνοντας συνάντησα μια Ρουμάνα αξιωματικό που λατρεύει την Ελλάδα! Αφού με ''ξεπέταξε'' σε 5 λεπτά, συζητήσαμε λίγο για το ταξίδι που είχα κάνει μέχρι εκεί και επιτέλους μετά από λίγο ήμουν σε Ευρωπαϊκή χώρα!
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν ν ανοίξω τα δεδομένα του κινητού και να μιλήσω και με κάποιους φίλους - κουμπάρο αφού πλέον το πρόγραμμα του κινητού μου ίσχυε!


Βλέποντας αυτή την πινακίδα όταν επιστρέφω από ένα ταξίδι μπαίνοντας από Ρουμανία θεωρώ οτι ''γύρισα'' σπίτι..., νιώθω ανακούφιση και ξεγνοιασιά! Δεν χαλαρώνουμε όμως, συνεχίζουμε με τα μάτια μας πάντα 14 :shock:



Τα υπέροχα πράσινα λιβάδια της βόρειας Ρουμανίας με καλωσόρισαν με έναν υπέροχο καιρό









Όμορφος δρόμος, στροφές και λιγοστή κίνηση κατά την είσοδο μου στη Ρουμανία





Επιτέλους λίγο στρίψιμο! Με τόσες στέπες και ευθείες είχα μπουχτίσει :clap:










Μπαίνοντας στην πόλη Σουκεάβα, έψαξα να βρω τράπεζα για συνάλλαγμα. Βρήκα απ το GPS μια κοντινή ''ελληνική'' Alpha Bank





Αφού έκανα συνάλλαγμα, βγαίνοντας απ την πόλη πέτυχα λίγη κίνηση από φορτηγά και αυτοκίνητα



Αλλά σιγά σιγά ξεγλίστρησα :D



Απολαμβάνω να οδηγώ σε αυτή τη χώρα...



Άφησα τον 17 και κατευθύνθηκα Νότια στον 177Α για να πάω στο Cotârgași στα Βόρεια Καρπάθια! Είχα βρει ένα όμορφο ξενώνα στα βουνά. Οι δρόμος πλέον αρκετά επαρχιακός και στενός με περνούσε από πανέμορφα κλασικά Ρουμάνικα χωριουδάκια







Πόσο με τρελαίνει αυτή η εικόνα των Βαλκανίων! Άρχισα να βλέπω τα υπέροχα έλατα στις πλαγιές και να οσμίζομαι το καμένο ξύλο από τα τζάκια! :clap:





 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Συνέχισα να ανεβαίνω περνώντας μέσα από πανέμορφα χωριά









Μικρές στάσεις να θαυμάσω το υπέροχο τοπίο των Βόρειων Καρπαθίων







Και ξανά στο δρόμο...










Οι ντόπιοι συνεχίζουν την καθημερινότητα τους με τα χαρακτηριστικά κάρα με άλογα που τα βλέπεις σε όλα τα Βαλκάνια







Τα ζώα ελεύθερα στα λιβάδια και τους δρόμους





Σιγά σιγά όσο ανέβαινα ο καιρός βάραινε...για να δούμε θα την γλιτώσω?? :D

 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
Υπήρχε μια ιδιαίτερη γαλήνη σε όλη την ατμόσφαιρα, το μόνο που άκουγα ήταν τα πουλιά και τον αέρα που περνούσε απ τις βουνοκορφές και τα έλατα



Τελικά την μπορίτσα ΔΕΝ την γλίτωσα! :D



Δεν με πείραξε όμως καθώς ''ενίσχυσε'' ακόμα περισσότερο τα αρώματα αυτού του τόπου! :)



Το τελευταίο κομμάτι πριν βγω στον 17Β ήταν κάπως σπαστήρι o_O



Μύριζε υγρασία και καμένο ξύλο παντού...





Μικρά χωριουδάκια στα βουνά με πανέμορφα παραδοσιακά και ''homemade'' σπιτάκια





Βγαίνοντας στον 17Β ο δρόμος καλυτέρεψε αρκετά!





Επιτέλους μετά από περίπου 11 ώρες έφτασα στον προορισμό μου. Έμεινα στο πανέμορφο
Pensiunea Serbeca σε δίκλινο δωμάτιο με 16 ευρώ μαζί με βραδινό γεύμα!

Το τοπίο πραγματικά ήταν πανέμορφο, ο ήλιος έδυε μέσα στα Καρπάθια και χρωμάτιζε τα υπέροχα δάση από έλατα




Πόση γαλήνη και ομορφιά...άκουγες το ποτάμι, τα πουλιά και οσμιζόσουν το καμένο ξύλο απ τα τζάκια!





Έκανα μια βόλτα τριγύρω να θαυμάσω την υπέροχη φύση...







Κατόπιν γύρισα στον ξενώνα και ταΐσαμε τις πέστροφες με την καταπληκτική Ρουμάνα οικοδέσποινα. Το βραδινό είχε φυσικά φρέσκια τηγανιτή πέστροφα και αγαπημένες τηγανιτές πατάτες που είχα να φάω κοντά 40 μέρες! :D



Στο βραδινό γεύμα γνώρισα 2 οικογένειες Ρουμάνων απ το Iasi ,το οποίο βρίσκεται δυτικά κοντά στα σύνορα με Μολδαβία. Ευτυχώς ο πιτσιρικάς, γιός του ενός, μάθαινε αγγλικά και έκανε τον μεταφραστή! Ο αριστερός ήταν αξιωματικός της αστυνομίας και ο δεξιός στρατιωτικός! Τρελάθηκαν απ το ταξίδι που είχα κάνει μέχρι εκεί, θέλανε να δούνε φώτο και να ακούσουν τις περιπέτειες μας στα Σταν! Κάποια στιγμή είχα ανοίξει το netbook και τους έβαλα το βιντεάκι που είχε ανεβάσει ο Κωστας απ την παναγία Σουμελα, εκεί που στρίβαμε με τα ''μπούνια'' και πατάγαμε διαχωριστικές γραμμές. Ο αστυνομικός γούρλωσε τα μάτια και μου έλεγε Νοοοο Giannisss bad thing, bad thing :haha: Του λέω, dont worry my friend... είχαμε ορατότητα :D
Κρατούσαν ένα απίστευτο δικό τους άσπρο κρασι και μου πρόσφεραν μέχρι που έγινα ντίρλα! :confused: Είχαν να πιω και τόσες μέρες και με βάρεσε κανονικά...πάει το 2λιτρο σε 1-2 ώρες :bleh:.
Γέλια, πειράγματα συζητήσεις και πολύ κρασί! Πόση ζεστασιά και φιλοξενία πήρα απ αυτόν τον υπέροχο λαό...


Η ώρα είχε περάσει πλέον μεσάνυχτα και έπρεπε να κοιμηθώ, διότι και αύριο τα χιλιόμετρα θα ήταν περίπου 700 αλλά με την τρανσαλπίνα μέσα! Αν και θα θελα να μείνω άλλο ένα βράδυ εκεί πάνω στα βουνά με την παρέα που γνώρισα, να χαλαρώσω και να ηρεμήσω, ο χρόνος όμως με πίεζε :(



ΤΕΛΟΣ 36ης ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
 
Τελευταία επεξεργασία:

thenos

"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"
ADVRIDE Team
Περιοχή
Ελάτη
Όνομα
Θανασης
Μοτό
KTM 950 ADV & KTM EXC450
36 μέρες ταξιδεύουμε...!:ok:
 
Top Bottom