Να πω αρχικα οτι υπαρχουν ουσιαστικα τρεις υπο-γενιες 6th Gen VFR: τα πρωτα 2002-2003 με τις μαυρες ζαντες ειναι και τα πιο δυνατα αλλά με σχετικα αποτομη μεταβαση στη ζωνη VTEC στις 6900σαλ, τα δευτερα 2004-2005 με γκρι ζαντες και αναγλυφα λογοτυπα εχουν αλλο λογισμικο ειναι πιο πολιτισμενα στη μεταβαση στη ζωνη VTEC και τα 2006 και μετα ειναι εντελως πολιτισμενα αλλα βλεπουν δυσκολα πανω απο 250χμω κοντερ. Πληροφοριακα, τα 2002-03 βλεπουν μεχρι 275χμω και τα 2004-05 μεχρι 265χμω. Στα 2006 και μετα το VTEC μπαινει πιο χαμηλα, στις 6600σαλ, και βγαινει ακομη χαμηλοτερα στις 6400σαλ.
Ολες τα Gen 6 δουλευουν σε σχετικα ψηλες θερμοκρασιες, τυπικα 90'C, και μεσα στην πολη φτανουν ευκολα τους 105'C οποτε και μπαινει το βεντιλατερ - και βγαινει στους 99'C. Με προσεκτικη οδηγηση στην πολη, δηλ οχι βιτεκιες/σουζες και σβησιμο σε καθε φαναρι, ισα που αποφευγει κανείς το βαλσιμο του βεντιλατερ. Το μηχανακι θα κανει
και commuting αλλά δεν ειναι η χρηση για την οποια προοριζεται. Αν και ο φιλος
Pektis το χρησιμοποιει χρόνια τωρα για πηγαινελα στη δουλεια και τοκανα και γω για μια διετια παλιοτερα.
Το κυριο θεμα ειναι τα πηνια, και δεν ειναι
αν θα βγαλει αλλά
πότε θα βγαλει. Ο ανορθωτης που ητανε θεμα στις προηγουμενες γενιες δεν ειναι θεμα στα Gen 6 καθως εχει ερθει μπροστα και αεριζεται / δεν υπερθερμαινεται. Αλλά τα πηνια ειναι σιγουρο θεμα και ειδικα με τον μαμα ανορθωτη που ειναι τυπου βραχυκυκλωματος (shunt type). Αναλογα με τη χρηση (πχ πολη ή οχι) θα βγαλει θεμα απο 40-70Κ χμ. Τα μαμα πηνια ειναι πλεον πανακριβα (600€) οποτε περιελιξη ειναι η μόνη προσιτη λυση. Μια αλλη λυση ειναι να φερει κανεις πηνια απο Αμερικη με καποιο γνωστο, ετσι ειχα φερει εγω τα δικα μου το 2012 (200€ τοτε). Αλλά η κυρια λυση για να πηνια ειναι μια: ΣΕΙΡΙΑΚΟΣ ΑΝΟΡΘΩΤΗΣ, ωστε να μην τραβαει φουλ ρευμα συνεχως. Εγω εβαλα αμερικανικο Compu-fire, καποιοι αλλοι βαζουν σειριακο Shindengen και εδω στην Ελλαδα σειριακο SXElectronics που αναφερθηκε και πιο πανω.
Επισης τα 2002-2005 (οι δυο πρωτες υπογενιες) εχουν σε βαθος χρονου θεμα με την πλεξουδα διπλα στο αριστερο ψυγειο και με το καλωδιο που παει στην κυρια ασφαλεια κατω απο τη σελα. Αυτα εχουν διορθωθει στα 2006 και μετα και εχει γινει ανακληση για τα 2002-2005 σε Αμερικη και Αυστραλια, αλλα οχι στην Ευρωπη

Οποτε η λυση ειναι παρακαμψη της γειωσης της πλεξουδας και αντικατασταση του καλωδιου της ασφαλειας με το μεταγενεστερο (ή με πιο χοντρο που φτιαχνει καποιος μονος του).
Αν εξαιρεσουμε αυτα τα ηλεκτρικα θεματα που αντιμετωπιζονται, το μηχανακι ειναι βραχος μηχανολογικα και ικανο για μερικες εκατονταδες χιλιαδες χμ με τη βασικη συντηρηση (και κανενα κοιταγμα βαλβιδων καθε 100Κ χμ). Παντως επεδη ειναι κλιπονατο, ειναι acquired taste οπως ολα τα κλιπονατα και χρειαζεται ειδικου στυλ οδηγηση που ειναι διαφορετικη απο στρητ μηχανακια με καρατιμονα και βεβαια απο on-off.
Αυτα για αρχη, εγω εχω κανει σχεδον 130Κ χμ με το δικο μου του 2004 που τοχω απο καινουργιο, αλλαξα τον ανορθωτη με σειριακο στα 55Κ χμ οταν εμαθα τι παιζει με τα πηνια μηπως και τα προλαβω αλλα ειχανε ηδη "καψαλιστει" και παραδωσανε πνευμα στα 65Κ. Τα καινουργια με τον σειριακο ανορθωτη εχουνε κανει ακριβως άλλα τοσα χμ και δινουν παντα σταθερη ταση, που (ελπιζω) σημαινει οτι η υγεια τους ειναι καλη. Αααα, και βολτομετρο ειναι απλα must για τους βιεφαρακηδες καθε γενιας, ετσι προλαβα κι'εγω τα δικα μου πηνια και δεν μ'αφησανε σε κανενα ταξιδι ή μακρινη εξορμηση. Οτι αλλο θες ρωτα.