Εορταστικό Balkan tour 2016. The road story

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Προεορτια....
5 μέρες στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η ιδέα. Όπως έχω πει στη Θεσσαλονίκη εχουμε την ευκαιρία για κοπάνα στα τέλη Οκτώβρη.
26 του κυρ Μητσου, 28 του όχι, 27 του Αγίου ανάμεσα, κολλάμε και το σουκου και τσουπ το 5ημερο. ;)
Φέτος ο καιρός πήγε να μας την βγει με κόκκινο με κρύο και βροχή από νωρίς οπότε το πλάνο ήταν στο φλου. Ένα γενικό όμως υπήρχε. Λίμνες πλιτβιτσε. Από αλλου το περίμενα από αλλου με βγήκε. Ο Τανασεν ο χιλιομετροφαγος, το παρεακι μου στα εξωτερικά λίγες μέρες πριν την κάνουμε πούλησε το βαρκαντερο και έμεινε με τα... λεφτά στο χέρι.
No worries mate του είπα θα πάμε του χρόνου, πρώτα ο Θεός!!!
Έπαιζα εδώ και καιρό με το πουλ... Google maps και είχα βγάλει διαδρομές πως να πάω και πως να φύγω χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, απλά διάλεγα αυτές που ήταν στριφογυριστες. Το μόνο που πρόσεξα ήταν να μην έχει πάνω από 400 χλμ την μέρα. Τέλη Οκτώβρη η μέρα μικραινει οπότε να ξέρετε σε διαδρομή με στροφές κάπου εκεί είστε. Αφού λοιπόν είχα τις διαδρομές στο περίπου είχα μια έννοια στον καιρό και μια στην παρέα. Για την δεύτερη δεν ασχολήθηκα και πολύ, να ναι καλά το advride. Για τη πρώτη όμως με φάγανε τα ίντερνετ. Αρναουτογλου έγινα. Τέτοια εποχή ξεκινά να βρέχει την Δευτέρα και σταματάει την Κυριακή.
Αρκετοί τσιμπησανε στο κάλεσμα, λίγοι ανταποκριθηκαν, ένας ήρθε. Ο Πέτρος από Αθήνα που έχει κάνει και βόρεια Ελλάδα και ξέρει από καταδρομικά. Δεν ήξερε που εμπλεκε βέβαια αλλά όταν θα μαθαινε θα ταν αργά. :D
Τα πμ είχαν πάρει φωτιά αλλά φρόντισε από νωρίς να δώσει το στίγμα. Δεν με νοιάζει που θα πάμε αρκεί να πάμε μΕ είπε. Αυτά είναι. Ανεβαίνω Τρίτη αμέσως μετά την δουλειά Σαλονικη και Τετάρτη πρωί φεύγουμε μΕ είπε. Του έστειλα και τους χάρτες να έχει μια ιδέα στο περίπου.
Ο καιρός έδειχνε να σταθεροποιηται και έδινε βροχή όλη την Τετάρτη και καθόλου όλες τις άλλες μέρες. Πλάνο Α βρέχει όλη την μέρα οπότε σταματάμε Βελιγράδι και την άλλη μέρα μπανυα Λούκα ή Πλάνο Β δεν βρέχει οπότε πάμε ζαγκρεπ και την άλλη μέρα μπανυα Λούκα μέσω πλιτβιτσε. Άμα είχε σκατοκρυο υπήρχε και ένα Πλάνο Γ να πιάσουμε τις παραλίες.
 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Εορταστικό....
Αν θες να φτάσεις στο ζαγκρεπ Οκτώβρη μήνα πρέπει να ξεκινήσεις στις 7.30 το αργότερο, να κάψεις 70 λίτρα βενζίνη, να οδηγείς με 140 στην εθνική, να ξοδέψεις 20 ευρώ σε διόδια και να φας 12 ώρες από την μέρα σου συμπεριλαμβανομένων των δύο σχεδόν ωριαιων στασεων για βενζίνη και καφέ. Αλλιώς θα σε φάνε τα σκοτάδια.



Όπως καταλάβατε δεν έπεσε σταγόνα. Μπορεί να εβρεχε μπροστά η πίσω αλλά πάνω μας μια φορά δεν. Γύρω γύρω Σάββατο εκεί που πηδουσαμε Κυριακή. Έπιασε τόπο η ευχή που μου δωκε το φιλαράκι μου ο @ΗΛΙΑΣ . ;)
Χοτελι από το μπουκινγκ, πίτσα μπύρες ποδαραδα, φώτο κάτι γκο.... μνημεία και έτσι φάση. Οι κροατες είναι λίγο παπαρες η μΕ φάνηκε; Τελικά αυτό το sour cream θα μΕ εξηγήσει κανένας τι είναι;
Πίτσα με λουκάνικο και αυγά έλεγε ο κατάλογος. Δεν περίμενα να έρθει έτσι.







Εδώ είπαμε να μπούμε. Ευτυχώς δεν μπήκαμε. Μπήκα στο Google και το βρήκα περί τίνος πρόκειται. Να μπεις να δεις. Άμα είσαι περίεργος.



Η τουαλέτα στο δωμάτιο είχε παράθυρο. Κανονικό. Δεν ξέρω σε τι εξυπηρετεί.

 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Λίμνες πλιτβιτσε. Όλα τα λεφτά φίλος. Πιστεύω ότι η καλύτερη εποχή να τις δεις είναι τον Οκτώβρη. Αρκεί να μην βρεχει. Απίστευτα χρώματα λόγω φθινοπώρου.

Μια προγευση το χωριό ραστοκ μερικές δεκάδες χλμ πριν.









Εισιτήριο 15 ευρώ έκαστος. Έχω την αίσθηση ότι άμα το παίξεις Κινέζος θα την κάνεις την γύρα στην κουτρα. Κανείς δεν μας ζήτησε τα εισιτήρια.....



Δύο κυρίως διαδρομές η αριστερή σύντομη 3 ώρες ποδαροδρομο και επιστροφή με λεωφορείο ή πόδια με πολλούς μικρούς καταρράκτες και η δεξιά μεγαλύτερη με 5 ώρες ποδαροδρομο και επιστροφή με λεωφορείο ή πόδια. Όποιος κοταει κάνει και τις δύο και το λεκανακι για ποδολουτρο δώρο.
 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Μην μπείτε καν στον κόπο να ρωτήσετε ποια αποφάσισα να πάρουμε....
Είπαμε μαγεία. Τα λόγια περιττά.











Η διαδρομή μέχρι την Μπανυα Λούκα τυπική διαδικασία σε σχέση με ότι είδαμε.







Χοτελι από το μπουκινγκ, σάντουιτσαρα μπύρες ποδαραδα, φώτο κάτι γκο... μνημεία και έτσι φάση. Ωραίες γυναίκες η πόλη και δεν της το χα και αρκετός κόσμος να κυκλοφορεί στον πεζόδρομο. Ο τσιπιτσιρικος με έμαθε και δύο πράματα. Foursquare και trip advisor και μαθαίνεις τα πιο ιν στέκια. Αυτό είναι δια βίου μάθηση μάγκες. Βέβαια στις παρακάτω διανυκτερευσεις τα βάλαμε στον κωλο μας αλλά από εδώ και πέρα θα ξέρω.
 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Η διαδρομή μέχρι το μοσταρ πηγαίνει παράλληλα με ένα ποτάμι. Άλλοτε στενό, άλλοτε φαρδυ. Το ίδιο και το περιβάλλον. Άλλοτε φαράγγι στενό και άλλοτε κοιλάδα στυλ Τέμπη. Γενικά οι δρόμοι στην Βοσνία πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα με ποτάμια. Και στο σεραγιεβο πέρσι έτσι ήταν.







Μοσταρ. Αξίζει μια στάση να δεις το γεφύρι, το παζάρι, να πιεις ένα τσαγακι και να συνεχίσεις το δρόμο σου. Ποιος δεν θυμάται τις μάχες στα 90ς με τους σερβους. Να μην ξαναρθουν τέτοια χρόνια. Άλλο να τα βλέπεις στην τιβι και άλλο μπροστά σου.



Ο @δημήτρης είχε βάλει στο εκδρομικο του την πόλη φοτσα. Βόλευε πάρα πολύ για διανυκτερευση μετά το μοσταρ και πριν το Μαυροβούνιο.





Στο δρόμο από Gocka για Foča συναντήσαμε κάτι πολύ περίεργο. Η ταμπέλα έλεγε sutjeska. Πέρα από φώτο από μακρυά δεν κάναμε κάτι άλλο εκείνη την ώρα.





Χοτελι από το μπουκινγκ και όλα τα άλλα να τα ξεχάσετε γιατί ήταν 5 χλμ από την πόλη και με 4 βαθμούς έξω το βράδυ ούτε για αστείο διάθεση για ντολτσε βιτα .
Ωραίο μέρος πάντως. θεα από το μπαλκόνι.

 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
Μ αυτο τον Πετρο ησουνα????:D
Νταξ....
Καπακι- τετζερης κλπ...
Δωσε Παυλιτο:yew:
 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Το πρωί ήταν χειρότερα. 2.5 βαθμούς και βγήκαν τα χειμερινά γάντια απο την βαλίτσα.



Ο χειμώνας εκεί είναι βαρύς όχι παίξε γέλασε.



Πάντως στην πόλη πήγαμε.... για καφέ το πρωί γιατί το πρωινό η θειτσα το χε 5 ευρω το άτομο και αν κρίνουμε από το βραδυνο που φάγαμε άστο καλύτερα.
Η διαδρομή μέχρι τα σύνορα καλή με το οδοστρωμα όσο πλησιαζαμε να γινεται από το κακό στο χειρότερο. Ένα δάσος με πανυψηλα δέντρα και ατελείωτες στροφές χωρίζουν τις δύο χώρες.



Κάποια στιγμή το αγορι με κάνει σήμα να σταματήσουμε. Και βγάζει αυτήν την φώτο.



3 μηνών μηχανάκι και έκανε το θηρίο 10000 χλμ.
Να γράψεις άπειρα χλμ αγόρι. Καλοταξιδα και πάντα όρθιος!!! :ok:

Στα σύνορα οι Μαυροβούνιοι κόλλησαν με το πασπορτ αλλά πήραν άκυρο και βολευτηκαν με την ταυτότητα. Sorry Mates but I insist. This is the proper document.
Άμα μιλάτε εσείς κογκολεζικα μιλούσαν και αυτοί αγγλικά.
Μαυροβούνιο μάγκες. Η χαρά του μοτοσυκλετιστη. Ασφαλταρες. Στροφαρες. Διαδρομαρες.



Το Garmin μαλακιστηκε μέχρι τελικής πτώσης. Τι το ζήτησα; Να με πάει απο pljevljia berane μέσω vruljia. Εσάς σας πήγε; Εμάς πάντως όχι. Άμα θετε από Σερβία. Άμα θετε από tara river...... Από vruljia θα πάρετε τα τέτοια μου μΕ είπε.
Εντύπωση με κάνει που ακόμα το έχω και δουλεύει. Συνήθως "καθαρίζω" για λιγότερο σημαντικά πράγματα.
Tara river, mojkovac ρε κάτι με θυμίζει αυτό.....
Βέβαια. Πάλι ο Δημήτρης καθάρισε με το ταξιδιωτικό του και το φαράγγι που είχε περιγράψει. Ίσως γιαυτό γλύτωσε το Garmin.
Μαγεία.







Φτάσαμε berane και συνεχίσαμε αφού τσιμπησαμε κάτι στο φτερό, περνώντας ξοφαλτσα από τη λίμνη plav και φτάσαμε σύνορα με Αλβανία.

 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Αλβανία.... Όσοι δεν πήγατε δεν έχετε ιδέα για τι πράμα μιλάμε. Η λέξη μπουρδελο είναι λίγη. Ίσως είναι η μόνη χώρα στην ΕΥΡΩΠΗ που είναι χειρότερη από εμάς.
Εάν ανοίξετε Google maps θα δείτε μια κίτρινη διαδρομή με την ονομασία SH20 να πηγαίνει μέχρι Σκοδρα.
Του Αγίου πνεύματος είχαμε πάει τιρανα για τριήμερο και είχα διαλέξει μια κίτρινη διαδρομή με την ονομασία SH71. Κάναμε 35 χλμ χώμα. Κρατήστε το αυτό.
Μπαίνουμε λοιπόν Αλβανία και ακολουθούμε τον δρόμο για σκοδρα. Το Garmin αρνείται κατηγορηματικα να συνεργαστεί εδώ και ώρα (λίγο μετά το berane). Λίγα χλμ παραπάνω και ταμπέλα για σκοδρα αριστερά και είναι χωματοδρομος. Τα καντηλια τα φτάνετε; Εγώ σας κατέβασα καμιά δεκαριά να σας βρίσκονται.....
Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ....



Και μετά από δύο στροφές εδώ....



Σταματάει το γκρειντερ και με μαγγελανικα ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος
-Σκοδρα; Δείχνοντας ευθεία.
-Σκοδρα!!! Επιβεβαίωσε ευθεία.
-Πόσο; Δείχνοντας το χώμα.
-4 χλμ δείχνοντας με τα χέρια.
-Ασφαλτ; Δείχνοντας ευθεία.
-Ασφαλτ δείχνοντας με βεβαιότητα!!

Ο καθένας θα έλεγε εντάξει, 4 χλμ χώμα και μετά άσφαλτος. Το '12 μια παρέα φίλων πήγε Αλβανία και τους είπανε κάτι εργάτες 20 χλμ χώμα και μετά ασφαλτ και κάνανε 60 χλμ χώμα. Το κρατάμε και αυτό;

Ο Πέτρος βέβαια το παρασκήνιο το αγνοούσε οπότε ήταν χαλαρός. 4 χλμ χώμα και μετά κυριλε. Στα @@ του!!!
4 χλμ εργοταξιο. Γκρειντερ, φορτηγά, οδοστρωτηρες, ερπυστριοφορα και ατελείωτη αλβανικη κροκαλα.

Μετά όμως.... 60 χλμ φρέσκος ταπητας. Υπάρχει Θεός φίλοι μου και είναι με το μέρος μας. Τώρα που μιλάμε θεωρητικά θα είναι όλος στρωμένος.
Φώτο: καταραμένα βουνά.





Περάσαμε και τις Albanian Alps. Κοντεψα να πάθω κακό από το γέλιο.





Και εξηγώ γιατί είναι μπουρδελο για όσους δεν γνωρίζουν.
Στο δρόμο θα συναντήσετε τα πάντα από πανίδα. Πρόβατα, γαιδουρια, άλογα, γελαδια, γουρούνια, κότες. Άπειροι με ποδήλατα που βαρεθηκαν την ζωή τους. Αγαπημένο χόμπι των ντόπιων είναι να κάνουν αναστροφη και να πετάγονται από εκεί που δεν τους περιμένεις. Επίσης αντί να κάθονται στο καφενείο κάθονται στην άκρη του δρόμου και συζητάνε χαζεύοντας τα αυτοκίνητα. Τελευταίο όσο πιο ακριβό είναι το αυτοκίνητο τόσο πιο επικίνδυνος είναι ο οδηγός.
Αυτά τα εξήγησα και στο αγόρι στα σύνορα και νομίζω ότι δεν με πήρε και πολύ στα σοβαρα. Όταν φτάσαμε σκοδρα έκανε τον Σταύρο του που μας αξιωσε ο Θεός και φτάσαμε.
Όσοι δεν πήγατε σκοδρα να πάτε. Είναι ωραία. Και φθηνά.



Χοτελι από το μπουκινγκ, πίτσα μπύρες ποδαραδα, φώτο κάτι γκο... Μνημεία και έτσι φάση. Μας άρεσε τόσο πολύ το μπαρ που πήγαμε που ηπιαμε από 2 μπύρες ο καθένας. Σελφοκονταρο να πάρουμε Πέτρο να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση την επόμενη φορά. ;)

 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Τελευταία μέρα. Το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να φύγουμε ασφαλείς από την χώρα και να μπούμε Ελλάδα. Σκοδρα κρυσταλοπηγη με μια ανάσα. Μόνο για ένα κατουρημα στο φτερό σταματησαμε. Διαδρομή η εθνική τους. Δεν είναι για πειράματα εκεί.

@la veloce πες αλεύρι......



Λίμνη πογραδετς



Συνοπτικές διαδικασίες για εμάς στα σύνορα και σε λίγα χλμ φτάσαμε στο φυλακιο της συνοριοφυλακης. Εκεί οι δρόμοι μας χωριζαν. Άλλος για Αθήνα τράβηξε πήγε και άλλος για Σαλονικη. Ο ένας για Καστοριά και ο άλλος για Φλώρινα. Αναμνηστικες φώτο και δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες. Διότι εμείς τα αντβε αγόρια δεν είμαστε για μελο.






Πραγματικά χάρηκα που γνώρισα τον Πέτρο και που ολοκληρώσαμε αυτό το ταξίδι. Εάν το θέλει και ο ίδιος θα ακολουθήσουν και άλλα, πρώτα ο Θεός!!!

Μεγάλη ευκολία που ήταν ίδιες οι μηχανές, όσον αφορά το τεποζιτο βενζίνης και την κατανάλωση. Η δικιά μου εκτός του ότι ήταν πιο ωραία ήταν και πιο γρήγορη.
Είπατε κάτι; :cautious:

175 ευρώ βενζινες
75 ευρώ δωμάτια
20 ευρώ διόδια
50 ευρώ φαγητά, καφέδες, μπύρες.
320 σύνολο για 5 μέρες. Βαλκάνια φίλοι μου. ;)
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
Παλιομουτρε....
Γουελκαμμπακ:friendship:

Μετα τον τραυματισμο σου στην Κρητη, μου χε λειψει η ταξιδιαρα σου η ματια κι οι ατακες σου!!!:yew:
 

Simitis

Μέλος
Όνομα
Πέτρος
Μοτό
Ducati Multistrada Enduro
Λοιπόν να γράψω και εγώ τις εμπειρίες μου.
Καταρχήν να ανέβασω και εγώ φωτογραφία απο το κινητό μου.

Γαμάτη?
Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε και στο δικό μου.
Πρώτη μέρα πήγα να βγάλω φωτό τον συνοδοιπόρο με 140χλμ/ώρα αλλά ο αέρας με ξεγέλασε σε σχέση με το προηγούμενο κινητό μου και έτσι κάπου στον δρόμο προς Σκόπια έπεσε. Όποιος το βρει ας το επιστρέψει:D. Από τις μεγαλύτερες χαζομάρες που έχω κάνει στην ζωή μου πάντως. Και όπως καταλάβατε 5 μέρες χώρις κινητό/gps/λίστες σε 6 χώρες με αποτέλεσμα να είμαι σχεδόν όλη την διαδρομή πίσω από τον Παύλο και αν το έχανα απλά θα τον ξανάβρισκα στην Ελλάδα.:p
Έτσι θα αρκεστείτε στις φωτό μόνο του Μούτρου.
Αυτή είναι η διαδρομή στον χάρτη πάνω κάτω.

Και αυτά τα οικονομικά για όποιον θέλει να πάρει μια ιδέα (μπορεί και να έχω κανένα λάθος/τώρα πάει τις πέταξα τις αποδείξεις :hungry:)

Και ολοκληρωνοντας όπως φαίνεται 44 ώρες καθαρής οδήγησης από Αθήνα και πίσω (χωρίς τις στάσεις=κλειστός κινητήρας)


Μέσα απο την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον Παύλο για αυτό το ταξίδι και την εμπειρία και ας μην τον ήξερα ούτε φατσικά (ούτε καν την φωνή του) πριν ξεκινήσουμε.
Γερός και πάντα όρθιος Παύλο όπως και σε όλα τα μέλη του φόρουμ εδώ μέσα.
Στα επόμενα ταξίδια μας λοιπόν :friendship:
 

George_M.

..ο Βαρθολομαίος..!
Περιοχή
Ανατολικα της Αττικης...
Όνομα
George.
Μοτό
R1100GS 75th Aniversary Edition.
αυτες οι ''εξπρες Βαλκανιαδες'' σε off seasson mode εχουν αλλη χαρη...για εσας κουφαλες βορειοι διοτι για εμας τους νοτιους εδω εχουν αβερτα κλαμα....:cry:
 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
αυτες οι ''εξπρες Βαλκανιαδες'' σε off seasson mode εχουν αλλη χαρη...για εσας κουφαλες βορειοι διοτι για εμας τους νοτιους εδω εχουν αβερτα κλαμα....:cry:
Φίλος, θες μισή μέρα παραπάνω, 100 ευρω παραπάνω, 1000 χλμ παραπάνω και σωστό προγραμματισμό την τελευταία μέρα. ;)
 

todor

在中國,我們信任
Περιοχή
ΒΟΛΟΣ
Όνομα
ΘΟΔΩΡΗΣ
Μοτό
Τίμιος Κινέζος
και κάπως έτσι απολαμβάνεις τον Κυριακάτικο καφέ σου.... πάρα πολύ ωραία βόλτα (έτσι, να παίρνουμε ιδέες....κάποια στιγμή θα γίνει η μεγάλη εξόρμηση στα Βαλκάνια....) και ωραία τοπία!!!

να' στε καλά να μας ταξιδεύετε πιο συχνά (και την επόμενη φορά να περιλαμβάνοντε και φωτογραφίες με γκο....Μνημεία, έτσι για το εγκυκλοπαιδικό του θέματος βεβαίως βεβαίως....)


ευχαριστούμε :)
 

Ironbutt

Μέλος
Περιοχή
2ο Πουδαρ Χαλκιδικης...
Όνομα
Γιαννης
Μοτό
BMW 1200 GSA
ΩΡΑΙΟΙ...ΩΡΑΙΟΙ...ΩΡΑΙΟΙ...και οχι ανγκαστικα με αυτη τη σειρα...αααχχχ αυτα τα βαλκανια...παντου ομορφιες και περιπετειες...και ιδως με τετοια παρεα!!!!!!
 
Top Bottom