Στη Σαμαρκάνδη, όπως και σε όλη τη χώρα, δύο είναι τα κύρια και κορυφαία φαγητά: το σασλίκ κεμπάπ και το πλοβ. Το σασλίκ είναι το δημοφιλέστερο είδος κεμπάπ που ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται από, ψητά επίσης, ντομάτα και κρεμμύδι.
Το «πλοβ» είναι ρύζι πιλάφι με λαχανικά και κρέας κοτόπουλο, μοσχάρι και αρνί με πλούσιο λίπος, και σερβίρεται σε μεγάλες πιατέλες.
Μάλιστα το καλό πλοβ αξιολογείται από το πλούσιο λίπος για το οποίο πιστεύουν οι ντόπιοι ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Αναπόσπαστο συμπλήρωμα είναι το ψωμί σε πίτες ή καρβελάκια διακοσμημένα με σχέδια από σφραγίδες και γλυκάνισο που ονομάζεται «νον» ή «λεπιόσκα» στα ρωσικά.
Δοκιμάστε επίσης «ντουλμά» - ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα ή λάχανο - και γεμιστές ντομάτες και πιπεριές, καθώς και «ντιμλαμά» - κρέας με λαχανικά, πατάτες και κρεμμύδια, ψημένο αργά στην κατσαρόλα.
Γλυκαθείτε με πεπόνια και καρπούζια και πιείτε «κατίκ» - ποτό από γιαούρτι. Μην παραλείψετε ένα φλιτζάνι τσάι στα αγαπημένα των ντόπιων τεϊοποτεία -τα τσαϊχανέ όπως αποκαλούνται -, μαζί με το πολύχρωμο πλήθος.