Ακριβής εύρεση του ρελαντί με λογισμικό επεξεργασίας ήχου

Ο φυσικός

Μέλος
Όνομα
Τάκης
Μοτό
VFR 750 και DRZ 400S
Χαιρετώ την παρέα. Μόλις... 6 μήνες πέρασαν από την εγγραφή μου στο advride και δεν έχω ξαναγράψει έκτοτε. Ε, ας γράψω κάτι που να είναι ενδεχομένως χρήσιμο.
Έχει ανέβει και σε γειτονικό φόρουμ αλλά φαντάζομαι πως δεν πειράζει.

Λίγο από περιέργεια, λίγο από όρεξη για ακριβές ρελαντί έψαχνα να βρω έναν οικονομικό, εύκολο και ακριβή τρόπο για να βρίσκω τις στροφές του κινητήρα. Ειδικά στο DRZ που δεν έχει στροφόμετρο το ρελαντί στις 1500 συν/πλην 100 είναι ένα θέμα. Αλλά ακόμα και στο VFR ένα τέτοιο σύστημα θα φαινόταν χρήσιμο ορισμένες φορές.

Η ιδέα μου ήρθε ξαφνικά. Στο σχολικό εργαστήριο χρησιμοποιώ αρκετά συχνά σε πειράματα ένα ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας ήχου, το Audacity (http://audacity.sour...wnload/?lang=el).

Εκτός από την προφανή χρήση του, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε φαινομενικά άσχετα πεδία όπως η μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας! Αλλά, για αυτά μια άλλη φορά.

Αφού εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα βάζουμε μπροστά το μηχανάκι μας και τοποθετώντας το μικρόφωνο του pc κοντά στον κινητήρα ή την εξάτμιση ηχογραφούμε τον κινητήρα μας στο ρελαντί. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:







Το αριστερό τμήμα της κυματομορφής είναι στο ρελαντί ενώ στο δεξιά έχω ανοίξει λίγο το γκάζι. Επιλέγουμε τον μεγεθυντικό φακό και μεγεθύνουμε την περιοχή του ρελαντί. Η εικόνα είναι η παρακάτω:







Είναι φανερό πως η κυματομορφή επαναλαμβάνεται. Επιλέγουμε μία χαρακτηριστική κορυφή και σύρουμε το ποντίκι μέχρι την αμέσως επόμενη αντίστοιχη κορυφή. Κάτω και στη μέση βλέπουμε (εφόσον έχουμε επιλέξει την επιλογή Διάρκεια) τη χρονική διάρκεια ανάμεσα στις δύο κορυφές., δηλαδή τον χρόνο στον οποίον ο κινητήρας έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο. Εδώ είναι 0,087 sec ή αλλιώς 690 περίπου κύκλοι το λεπτό. Όμως το DRZ είναι τετράχρονο άρα οι 690 κύκλοι αντιστοιχούν σε διπλάσιο αριθμό στροφών. Το ρελαντί μου είναι λοιπόν στις 1380 rpm και θέλει λίγο ανέβασμα. Το νέο ρελαντί θα ελεγχθεί πάλι με τον ίδιο τρόπο κλπ.



Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται μεγεθυμένο το τμήμα της κυματομορφής στο οποίο έχω ανοίξει το γκάζι:







Η διάρκεια του κύκλου είναι 0,034 sec άρα οι στροφές ανά λεπτό είναι περίπου 3530.



Εναλλακτικά, μπορεί να συνδεθεί ένα πηνίο 300 σπειρών στην είσοδο του μικροφώνου και και να τοποθετηθεί δίπλα στο μοτέρ κάπου κοντά σε ένα μπουζοκαλώδιο. Όποτε διαρρέεται από ρεύμα προς το μπουζί το μπουζοκαλώδιο δημιουργεί γύρω του μαγνητικό πεδίο. Αυτό με τη σειρά του επάγει στο πηνίο μας μία τάση και αυτή καταγράφεται από το audacity, το οποίο νομίζει πως καταγράφει ήχο.
Το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω διάγραμμα. Είναι πιο ξεκάθαρο από εκείνο με το μικρόφωνο. Ζήτω η επαγωγή!






ΥΓ1. Σε δίχρονους κινητήρες δεν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό επί δύο. :)

ΥΓ2. Προφανώς, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και άλλα προγράμματα επεξεργασίας ήχου.

ΥΓ3. Σε κινητήρες με περισσότερους από έναν κυλίνδρους η κυματομορφή (με το μικρόφωνο) είναι πιο μπερδεμένη αλλά αρκεί να βρείτε πού εμφανίζει περιοδικότητα και να δράσετε ανάλογα.
 

Ο φυσικός

Μέλος
Όνομα
Τάκης
Μοτό
VFR 750 και DRZ 400S

nikosrr

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Multistrada 620 Dark, CBR600RR
Αρρωαστάκι αλλά ωραίο, ανήσυχο αρρωστάκι. Ευχαριστούμε.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Δεν κατάλαβα τίποτα από την λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας.......αλλά πραγματικα χαίρομαι ανθρώπους που ασχολούνται τόσο επιστημονικά με τέτοια θέματα.
Ευχαριστούμε πολυ
 

yns

Today is life, tomorrow never comes
Περιοχή
Ηράκλειο
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 990 Adventure
Honda NX650 Dominator
Πολύ έξυπνο! Δεν υπάρχει άραγε κάνα application επεξεργασίας (ή ανάλυσης) ήχου σε android ούτως ώστε να μην χρειάζεται ο υπολογιστής;
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
Ευφυες ;)
Ετχαριστουμε το φυσικο :)
 

dimos47ki7

Μέλος
Περιοχή
Τρικαλα
Όνομα
Δημος
Μοτό
KTM 1290 Super Adventure 16
Πολύ έξυπνο! Δεν υπάρχει άραγε κάνα application επεξεργασίας (ή ανάλυσης) ήχου σε android ούτως ώστε να μην χρειάζεται ο υπολογιστής;
https://play.google.com/store/apps/details?id=rierie.media.audiorecorder

Αυτό η κάτι παρόμοιο.
Μπορείς πχ να κάνεις μια απλή εγγραφή ήχου με μια εφαρμογή και να ανοίξεις το αρχείο με ενα ringtone editor. Την ίδια δουλειά κανει, βγάζει κυματομορφη και σου δείχνει και τον χρόνο ανάμεσα σε 2 "κορυφές"

Στάλθηκε από το LG-H815 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

RIGGER

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
ΗΛΙΑΣ
Μοτό
Tiger 955i
Πολύ έξυπνο! Δεν υπάρχει άραγε κάνα application επεξεργασίας (ή ανάλυσης) ήχου σε android ούτως ώστε να μην χρειάζεται ο υπολογιστής;
Μολις του εδωσες την ιδεα αν δεν την εχει συλλαβει ηδη.:Watching:
 
Top Bottom