Η Ελλάδα της εξωστρέφειας

konkost

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κώστας
Μοτό
transalp 650
crf 300l

Το όνειρο πράξη έκανε μια ομάδα φοιτητών από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας


Στην Ελλάδα της εσωστρέφειας, της κατήφειας, της σιωπής, της ελπίδας που χάθηκε, υπάρχουν και παιδιά που ονειρεύονται και προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους πράξη. Η μειωμένη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας σε όλες τις βαθμίδες, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που ονειρεύονται, γιατί τα όνειρα είναι δωρεάν. Όταν το όνειρο συναντήσει το πάθος, τότε το έργο παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται πραγματικότητα, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες.




Το όνειρο πράξη έκανε μια ομάδα φοιτητών από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Έβαλαν στόχο να συμμετάσχουν στο motostudent, έναν διαγωνισμό σχεδίασης, κατασκευής και συμμετοχής σε αγώνα στην πίστα με μοτοσυκλέτα. Ο κινητήρας και οι τροχοί ήταν δεδομένοι από τη διοργανώτρια αρχή. Ο σκελετός τα πλαστικά, το ντεπόζιτο, το φέρινγκ, τα φρένα, τα ηλεκτρικά και η συνολική σχεδίαση της μοτοσυκλέτας έγινε από την ομάδα των φοιτητών, που εργάστηκε περίπου δύο χρόνια υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Δημήτρη Γιαγκόπουλου, με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Γιώργου Νενέ και τη συμπαράσταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνη Τουρλιδάκη. Ο σκελετός σχεδιάστηκε στον υπολογιστή, τυπώθηκε σε 3D εκτυπωτή σε πλαστικό και αφού βεβαιώθηκαν ότι όλα ήταν εντάξει προχώρησαν στην κατασκευή του σε αλουμίνιο. Αντίστοιχα οι αναρτήσεις και τα φρένα μελετήθηκαν στον υπολογιστή. Πέρα από τη σχεδίαση και την κατασκευή της μοτοσυκλέτας η συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτούσε και τη δημιουργία business plan, ώστε να μπορεί η μοτοσυκλέτα να κατασκευαστεί σε μαζικό επίπεδο, με το μικρότερο δυνατό κόστος.


Με τι χρήματα θα αναρωτηθείτε έγιναν όλα αυτά; Εδώ ξεκινά η άλλη μεγάλη περιπέτεια. Η βουτιά στη μιζέρια της σύγχρονης Ελλάδας. Βοήθησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τα χρήματα, όμως, δεν έφταναν για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, αφού η υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σε όλους γνωστή. Έτρεχαν οι φοιτητές να εξασφαλίσουν χορηγίες, παρακαλώντας αριστερά και δεξιά. Διάφοροι ιδιώτες βοήθησαν όπως μπορούσαν τα "τρελόπαιδα" να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Συγκινητική ήταν η συμπαράσταση από απλούς ανθρώπους, αφού ένα βενζινάδικο της Κοζάνης τους χορήγησε μερικές χιλιάδες λίτρα δωρεάν βενζίνη. Καθοριστική ήταν η συμβολή ενός παλαιού μοτοσυκλετιστή, που έτρεχε στα νιάτα του σε αγώνες μοτοσυκλετών με ιδιοκατασκευές. Βοήθησε τα παιδιά όσο μπορούσε. Μία εταιρία αλουμινίου τους έδωσε 250 κιλά αλουμίνιο για να φτιάξουν το σκελετό. Μέχρι και χρήματα από την τσέπη τους έβαλαν τα παιδιά, πέρα από τις χιλιάδες ώρες που ξόδεψαν για να υλοποιηθεί το project. Τελικά τα κατάφεραν, ολοκλήρωσαν έγκαιρα την κατασκευή και έφτασαν στην Ισπανία στην πίστα του Alkaniz στην Αραγωνία, όπου γινόταν ο διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός δεν ήταν μόνο ένας αγώνας για τη νίκη.

Το 50% της βαθμολογίας ήταν η θεωρία. Το business plan όπου πήραν τη δεύτερη θέση και η 150 σελίδων μηχανολογική μελέτη. Το υπόλοιπο 50% ήταν η πράξη. Η μοτοσυκλέτα πέρασε από πλήρη τεχνικό έλεγχο, όπως οι μοτοσυκλέτες που τρέχουν στους αγώνες GP. Μέχρι και το χρόνο συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης των πλαστικών μερών βαθμολογούσαν οι κριτές. Ακολούθησε ο αγώνας στην πίστα. Η ομάδα με το όνομα "Tyφoon", σωστά διαβάσατε, γιατί όπως μας εξήγησε ο αρχηγός της ομάδας Γιώργος Κουτσάκης το ελληνικό φ το γνωρίζουν οι μηχανολόγοι όλου του κόσμου από τη γεωμετρία, αναδείχθηκε 9η στα 36 που συμμετείχαν.




Η επιτυχία των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη γιατί είχαν να ανταγωνιστούν ομάδες που είχαν εμπειρία και υποστήριξη. Η ιταλική ομάδα είχε την υποστήριξη από τα εργοστάσια μοτοσυκλετών που υπάρχουν δίπλα στα πολυτεχνεία στην Ιταλία, αλλά και χορηγίες υψηλού οικονομικού επιπέδου. Οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είχαν να υπερνικήσουν πολλές δυσκολίες. Την έλλειψη χρημάτων, την έλλειψη εμπειρίας στο σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση τέτοιου έργου, αφού η συμμετοχή σ' αυτό το διαγωνισμό ήταν η πρώτη για οποιοδήποτε ελληνικό πανεπιστήμιο. Ακόμη και η κατασκευή του σκελετού, που από το πλαστικό πρωτότυπο που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία έπρεπε να γίνει αλουμινένιος απαίτησε μια μικρή Οδύσσεια. Έτσι, τελικά, αυτή η περιπέτεια, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες, έφτασε στο αίσιο τέλος της 9ης θέσης στους 36 διαγωνιζόμενους. Τα κέρδη πολλαπλά. Σε εθνικό επίπεδο τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν να αναιρεθεί η εσφαλμένη εντύπωση μερικών ότι είμαστε τεμπέληδες. Για τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν, πιστεύω, το καλύτερο "σχολείο" για να μάθουν να εργάζονται δημιουργικά, συνεργατικά και αποτελεσματικά, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα. Μπράβο παιδιά!

Πηγη:
http://www.naftemporiki.gr/story/1160130/i-ellada-tis-eksostrefeias
 

ckalfas

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Χρήστος
Μοτό
BMW R 1200 GSA
KTM 640 ADV
Yamaha Virago 250
Μπράβο σε όλους, όσους έμμεσα ή άμεσα έτρεξαν ή βοήθησαν!
Τέτοιες ενέργειες είναι απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση, ο άνθρωπος είναι ικανός για μικρά θαύματα!
Αναρωτιέμαι, πως θα ήταν η Ελλάδα αν οι δομές της εκπαίδευσης, της οικονομίας κι η νοοτροπία του κράτους ήταν προσανατολισμένη στο να αναδείξει την δυναμική του ελληνικού μυαλού κι όχι στις ιδεολογικές αγκυλώσεις, στο βόλεμα και στην ύπνωση του πνεύματος...
 

mAthosalas

I love my GS
Περιοχή
ΧώμαSweetHome
Όνομα
Κώστας
Μοτό
F800GS 30 years
Αυτα τα παιδια ομως,που αξιζουν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και πολλα ΜΠΡΑΒΟ,τα θελουμε ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!Οχι να τροφοδοτουμε ολες τις "Πολιτισμενες Χωρες" με τα δικα μας λαμπρά άξια και μορφωμενα παιδια και η Ελλαδα να βουλιαζει φιλοξενωντας ή αποδεχομενη με το ζορι κι ανημπορη,εργατες Γ'κλασης και μορφωτικου επιπεδου...Δεν ειμαστε Χωρα-Φαμπρικα με γιουσουφακια...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!Οχι να ειμαστε τα τσικό για να παιζουν μπαλα οι παιχταραδες,τα παιδια μας,στις ομαδες του εξωτερικου και εδω να βλεπουμε αγωνες σε ξερο και οι μπαλαδοροι σε μυαλο και αξία να φευγουν προσφυγες...
Αυτη την Ελλαδα θελουμε,εδω τη θελουμε μαζι μας και οχι σκόρπια σε αυτους που τριβουν τα χερια τους και επιδιωκουν και θελουν να καταφερουν να μας διαλυσουν...Δεν ειναι η Ελλαδα και οι Ελληνιδες μάνες,φυτωρια και δωρητες ξενων αρπακτικων,δεν ειναι η υπεροχη Χωρα μας θύμηση μόνο οταν ακουγονται τα Ελληνικα Ονοματα να διαπρεπουν στο Εξωτερικο...ΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ και κυριως ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΑ αυτο,απεναντι σε δηθεν Ελληνες που μας διαφεντευουν και δηθεν φιλελληνες που μας τρωνε τις σαρκες...τοτε και μονο τοτε θα δουμε ποια ειναι η Ελλαδα και ποια ειναι η αξία μας,ως μοναδες και ως συνολο!:)

ΜΠΡΑΒΟ στα παιδια που δειχνουν το δρομο της επιτυχιας και της αξίας!!!:)
 

Phoenix

Gender fluid
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Στεργιος
Μοτό
bmw r1250gs adve Θα σε σκισω maniac
χουσβαρνα 510 πιστολ
μπραβο στα νεα παιδια ,ελπιδα για το μελλον
 

George_M.

..ο Βαρθολομαίος..!
Περιοχή
Ανατολικα της Αττικης...
Όνομα
George.
Μοτό
R1100GS 75th Aniversary Edition.
ωραιοι,ειμαστε ευστοφοι ως λαος κ πραγματικα μαστορια αν θελουμε.υπαρχει ελπιδα στους νεους μας,στα παιδια μας κ οφειλουμε να την στιρηξουμε!
 

sahara

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Δημήτρης
Μοτό
Bandit 650
Μπράβο τους . Φοβερή προσπάθεια!
Όλα ξεκινάνε από την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Τα νεα παιδιά έχουν την όρεξη και το μυαλό για μεγάλα πράγματα αν τους δοθεί η ώθηση και η ευκαιρία.!!
 

paschalis

gone4riding
Περιοχή
Thessaloniki
Όνομα
Πασχάλης
Μοτό
R 1200 GS 'O4
Yπαρχουν μικροι θυλακες δημιουργιας και επιτυχιων σε πολλους τομει της εκπαιδευσης.
Ελπιζω να βρουν εδαφος για δημιουργια και την ωρα που θα βγουν απο τον κυκλο της εκπαιδευσης
και θα πρεπει να συμμετασχουν στον αλλο πολυπαθο, της παραγωγης και της επιβιωσης.
 

chris174

Μέλος
Όνομα
Χρήστος
Μοτό
BMW
Μπράβο κ πάλι μπράβο.εάν θέλουμε κ δουλέψουμε όπως πρέπει κάνουμε ωραία πράγματα
 

ΗΛΙΑΣ

Μέλος
Περιοχή
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Όνομα
ΗΛΙΑΣ
Μοτό
XLV 1000, XRV 650, HUSKY WR 250
Μπαβο στα παιδιά που μας κάνουν υπερήφανους !!
 

kostasra

Ncλάτρης
Όνομα
Κώστας
Μοτό
Nc750x
Μπράβο κ πάλι μπράβο.εάν θέλουμε κ δουλέψουμε όπως πρέπει κάνουμε ωραία πράγματα
Ευτυχως ορεξη υπαρχει !
Δυστυχως η φαρα μας σε πολλα τρωει τα παιδια της...
 

nick_VFR

Κουλάδι όνομα και πράμα
Περιοχή
Ιωάννινα
Όνομα
Νίκος
Μοτό
Honda VFR 800 V-tec
Husqvarna TE 610
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, που επέμεναν στην προσπάθεια τους παρά τις δυσκολίες, που δεν τα παράτησαν, που δεν βολεύτηκαν, που δεν έμειναν μόνο στο "να περάσουν τα μαθήματα και να πάρουν το πτυχίο"... πολλά συγχαρητήρια και λίγα λέω!

 
Top Bottom