Καππαδοκία , η γη των όμορφων αλόγων

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε ένα μοναδικό ταξίδι στην περιοχή της Καππαδοκίας, όπου η Μητέρα φύση εργάστηκε επιμελώς , δημιουργώντας έναν τόπο που αψηφά την φαντασία; Πατάμε μίζα και φύγαμε!!!!
Η ιστορική περιοχή της Καππαδοκίας είναι ένα μοναδικό οροπέδιο 900 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας που βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία. Οριοθετείται από τις πόλεις Ακσαράι , Νίγδη , Κιρ-σεχίρ ,Νευσεχίρ και Καισάρεια .



Στο βάθος το όρος Άργος ..

Το όνομα Καππαδοκία (Αρχαία Ελληνική ονομασία) προέρχεται από το περσικό katpatuka που σημαίνει «η γη των όμορφων αλόγων» λόγω της ανεπτυγμένης και ξακουστής για την περιοχή ιπποτροφίας. Πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Χετταίοι και στην συνέχεια κατακτήθηκε από τους Πέρσες . Τον 1ο αιώνα π.Χ. ξεκίνησε η Ελληνιστική περίοδος και αργότερα η Ρωμαϊκή. Τον 11ο Αιώνα κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους ενώ λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης περιήλθε στους Οθωμανούς.
Για πολλούς συμπατριώτες μας, η Καππαδοκία αντιπροσωπεύει ένα μελαγχολικό σεργιάνι μνήμης σε πατρίδες που μπορεί να είναι πια σβησμένες από τους χάρτες, αλλά παραμένουν τόσο ζωντανές μέσα στις καρδιές τους.



Ηλιοβασίλεμα στο Προκόπι (Urgup)

Το Ελληνικό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το οροπέδιο της Καππαδοκίας.
Κατά την «ανταλλαγή» πληθυσμών το 1924 χιλιάδες Έλληνες άφησαν πίσω τους τις περιουσίες τους , τον τόπο τους , κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα αντιληπτό από τα τοπωνύμια , τις Χριστιανικές εκκλησίες και τα παλιά Ελληνικά αρχοντικά .



Σιννασός, old Greek house!

Οι προορισμοί του ταξιδιού μας θα είναι τα χωριά Προκόπι (Urgup) , Σιννασός (Μουσταφά Πασά) . Θα επισκεφτούμε την κοιλάδα Κοράματος (Γκόρεμε ) όπου και θα απολαύσουμε το μοναδικό υπαίθριο μουσείο με τις αναρίθμητες χριστιανικές εκκλησίες , θα ταξιδέψουμε στους αιθέρες με αερόστατο και θα χαθούμε στις στοές της υπόγειας πόλης στο Καϊμακλί.
Η καρδιά του τουρισμού χτυπά στο γραφικό Προκόπι. Σήμα κατατεθέν οι 3 κωνικοί βράχοι (νεραϊδένιες καμινάδες) με την παραμυθένια μορφή που βρίσκονται στην είσοδο της κωμόπολης.



Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα περιπλανηθεί στο κάστρο Καντί στο υψηλότερο σημείο της πόλης , στο μαυσωλείο Αλτικαπί καθώς και στο τζαμί Καραμανογκουλαρί.
Kάθε αγοραστική και γαστρονομική επιθυμία του ταξιδιώτη εκπληρώνεται στα εμπορικά καταστήματα και τις ταβέρνες , τα υπαίθρια παζάρια και κέντρα διασκέδασης , όσο για την διαμονή , η χαλάρωση στα πολυτελή αλλά συνάμα παραδοσιακά ξενοδοχεία με τα υπόσκαφα δωμάτια είναι μοναδική.

Αφήνοντας πίσω μας το Προκόπι κατευθυνόμαστε 5χιλιόμετρα νοτιότερα προς το χωριό Μουσταφά Πασά ,την Σιννασό.

Η Σιννασός ήταν ένα από τα ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας όπου πριν την «ανταλλαγή» των πληθυσμών το 1924 οι Έλληνες ήταν περίπου 3000 άτομα.

Τρανά σημάδια του Ελληνικού στοιχείου στην εποχή μας αποτελούν , η εκκλησία των Αγίων Κων/νου και Ελένης που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, εκκλησία που υπήρξε η έδρα της Μητροπόλεως και λειτουργεί στις μέρες μας μια φορά τον χρόνο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο υπόσκαφος και βεβηλωμένος ναός του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται εκτός χωριού ,το παρθεναγωγείο και αρρεναγωγείο καθώς και τα δεκάδες αρχοντικά που κρίθηκαν διατηρητέα από το Τουρκικό κράτος και την UNESCO . Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρχοντικό OLD GREEK HOUSE που λειτουργεί σήμερα σαν ξενώνας και ταβέρνα (εξαιρετικό φαγητό).



Ελληνική Εκκλησία στην Σιννασό.

Επόμενος σταθμός η κοιλάδα Κοράματος (Γκόρεμε) . Δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν η μανία των ηφαιστείων , του αέρα και της βροχής δημιούργησαν το σεληνιακό τοπίο που δεύτερο στον κόσμο δεν υπάρχει. Χιλιάδες χρόνια πριν οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλεύτηκαν τους κωνικούς σχηματισμούς από πορώδη πέτρα και τους χρησιμοποίησαν σαν κατοικίες ενώ εκατοντάδες χρόνια πριν οι χριστιανοί τους μετέτρεψαν σε εκκλησιές και καταφύγια.









Στην κοιλάδα του Κοράματος (Γκόρεμε) υπάρχουν περισσότερες από 300 λαξευμένες εκκλησίες στις οποίες σώζεται μέρος των αγιογραφιών αλλά και 30 υπόγειες πόλεις . Άξια θαυμασμού η εκκλησία των Κρίνων με τον εκπληκτικό διάκοσμο από αγιογραφίες , η Σκοτεινή εκκλησία κ.α.

Ατραξιόν της περιοχής τα μπαλόνια….μάλλον τα αερόστατα! Με αφετηρία την κοιλάδα Κοράματος θαυμάζουμε από ψηλά το ιδιόμορφο τοπίο απολαμβάνοντας το ιδιαίτερο αυτό πτητικό μέσο, ενώ όσοι δεν αντέχουν συγκινήσεις στους αιθέρες μπορούν να θαυμάσουν την θέα των δεκάδων αερόστατων από το χωριό Ουτσχισάρ που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο σε λόφο στην κοιλάδα των περιστεριών.













Η πτήση με αερόστατο είναι η απόλυτη εμπειρία! Τολμήστε to, κόστος από 120-180 ευρώ.

Από τους αιθέρες στις υπόγειες πόλεις… Η επίσκεψη μιας υπόγειας πόλης είναι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της Καππαδοκίας. Οι υπόγειες αυτές πόλεις έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες χρόνια πριν από τους κατοίκους της περιοχής με σκοπό την προστασία από επίδοξους κατακτητές . Πολλές από αυτές έχουν βάθος 20-30 μέτρα κάτω από την γη ενώ το μέγιστο βάθος είναι 85 μέτρα ,συνδέονται μεταξύ τους με στοές , διαθέτουν μαντριά, αποθήκες ,χώρους εστίασης και λατρείας με δυνατότητα φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων. Ενδεικτικές πόλεις που χρήζουν επίσκεψης είναι η υπόγεια πολιτεία της Μαλακοπής και του Καϊμακλί.





Η εικονική περιήγηση στην «εξωγήινη» Καππαδοκία ολοκληρώθηκε, το ταξίδι στον εξωπραγματικό αυτόν τόπο είναι σίγουρο πως θα σας εκπλήξει, «κυνηγήστε» το!





η χοντρή και ο χοντρός....



Παρέα με τον καλό μου φίλο Μουράτ , τον γιο του , την κυρά μου και τον Γκοτζίλα.
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στον Πλανήτη Καππαδοκία ...ο Μουράτ είναι ο άνθρωπός σας (http://www.travelatelier.com/)!

Πληροφορίες:

Διαμονή: Γενικότερα δεν θα αντιμετωπίσετε θέμα διαμονής . Υπάρχουν τιμές για όλες τις τσέπες.
Επίσης υπάρχουν και δύο κάμπινγκ! Προτεινόμενο και ...τσουχτερό το HOTEL ARGOS IN CAPPADOCIA Πραγματικά μοναδικό!
Φαγητό: Τρώτε ανεξέλεγκτα ότι βρείτε , έχουν καταπληκτική κουζίνα!Δοκιμάστε οπωσδήποτε την τοπική πίτσα , πλιγούρι καθώς και αρνί ψημένο σε κιούπι!
Περίοδος ταξιδιού: Από Μέσα Απριλίου μέχρι τέλος Οκτώβρη μετά....έχει κρύο βροχή και χιόνι!
Είσοδος στο ανοιχτό μουσείο του Γκόρεμε 15 ευρώ...τα αξίζει όμως.
Είσοδος στην Υπόγεια πόλη Καϊμακλί 10ευρώ... αρκεί να μην είσαστε κλειστοφοβικοί
Αερόστατα: 120-180ευρώ , εξαρτάται από την χωρητικότητα του αερόστατου, αν φοβάστε να ύψη καλό θα είναι να μην μπείτε. Προτεινόμενη εταιρεία η Royal Balloons
Οδικό δίκτυο: όπως σε όλη την Τουρκία έτσι και εκεί το οδικό δίκτυο είναι μέτριο και χρήζει προσοχής. Τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία φλερτάρει τους 40+ βαθμούς και η άσφαλτος λιώνει. Επίσης να θυμάστε πως το όριο είναι 90χλμ/ω για τις μοτοσικλέτες. Γίνονται έλεγχοι συνέχεια και η κλήση κοστίζει 180 λίρες (περίπου 80 ευρώ).
Βενζίνη : Περίπου 1,9ευρώ
Απόσταση από Τσεσμέ 1000χλμ μέσω Άγκυρας.
 
Τελευταία επεξεργασία:

RTom

Μέλος
Περιοχή
Πειραιάς
Όνομα
Χρυσόστομος
Μοτό
R 1150 GS ADVENTURE
Ωραία και πλήρης παρουσίαση-οδηγός για όποιον θέλει να ταξιδέψει σε αυτά τα μαγικά μέρη! Χρόνια απωθημένο...
 

Ironbutt

Μέλος
Περιοχή
2ο Πουδαρ Χαλκιδικης...
Όνομα
Γιαννης
Μοτό
BMW 1200 GSA
ΦΙΛΕ ΜΟΥ!!!!! μΕ εχεις "καταστρεψει" για αλλη μια φορα με τα ταξιδια σου...σε παρακαλω συνεχισε να με καταστρεφεις ετσι..ειναι ενας προορισμος που τον σκεφτομαι πολυ για τελος Σεπτεμβριου δικαβαλος,και απο οτι ειδα και εσυ ετσι πηγες.
Σε ευχαριστω πολυ για ακομα μια φορα και σιγουρα καποια στιγμη θα σε "ενοχλησω" για περισσοτερες πληροφοριες αν μπορεις..
 

Ironbutt

Μέλος
Περιοχή
2ο Πουδαρ Χαλκιδικης...
Όνομα
Γιαννης
Μοτό
BMW 1200 GSA
(Ασχετο αλλα αν σε βγαλει ο δρομος σου προς Χαλκιδικη κερναω τσιπουρακι και μετα διαμονη αναγκαστικα γιατι δεν θα οδηγας πιωμενος) :D:D:D
 

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Γιάννη θα φροντίσω να περάσω στην επιστροφή από κάποια βόλτα...γιατί αν έρθω κατά την αναχώρηση...μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί το ταξίδι :)

Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.
 

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Χρήστος εύχομαι να το κάνεις σύντομα, αλλά και να συνδυάσεις Μικρά Ασία και Καππαδοκία , δέκα μερούλες φθάνουν!
 

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Γεια σου Μορφέα με τα όμορφα ταξίδια σου :ok: :ok: :ok:
 

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
καταπληκτικες φωτο ,πανεμορφος και ξεχωριστος προορισμος! Καποια στιγμη θελω να παω κι εγω! σε ευχαριστουμε! :ok:
 

MARK

Μέλος
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
GS 1200 Adventure
Έπεσε στο τραπέζι για φέτος αλλά ο κλήρος έπεσε για αλλού.Τρομέρος προορισμός που θα μείνει ανοιχτός για αργότερα...:ok:
 

mAthosalas

I love my GS
Περιοχή
ΧώμαSweetHome
Όνομα
Κώστας
Μοτό
F800GS 30 years
Πολυ ωραιος προορισμος...στα υποψιν!!!Ωραια παρουσιαση εκανες,μπραβο μού αρεσε περιγραφη-εικονες-γευση που αφηνει το οδοιπορικο...:friendship:
Ενα μεσο κοστος,περιπου,για μεταβαση εκει διαμονη και επιστροφη;2 ατομα με μοτο;Ποσο παει Δημητρη;
 

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Κώστα ,

γενικότερα το κόστος ενός ταξιδιού εξαρτάται από τα "θέλω" των ταξιδευτών. Το συγκεκριμένο ταξίδι μας είχε πολλά "θέλω" γιαυτό και μαζέψαμε κομπόδεμα με την κυρά για να το ευχαριστηθούμε , ήταν ένα ταξιωτικό όνειρο! Μας κόστισε περίπου 3000ευρώ συμπεριλαμβανομένων των σέρβις της μοτοσικλέτας (πριν και μετά) .
Διανύσαμε περίπου 4000+ χιλιόμετρα. Σημαντικό κόστος αποτελούν τα αερόστατα, 250 ευρώ για δύο άτομα, αλλά και η διαμονή που έγινε σε εξαιρετικά ξενοδοχεία στην περιοχή της Καππαδοκίας. Στο υπόλοιπο ταξίδι ...όπου βρίσκαμε! Επίσης υπολόγισε και τα ακτοπλοϊκά από Πειραιά για Χίο και πίσω που κοστίζουν αρκετά, ειδικά αν κλείσεις καμπίνα...
Σίγουρα όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολύ λιγότερα χρήματα.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2010 και η διάρκειά του ήταν 16 μέρες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

paschalis

gone4riding
Περιοχή
Thessaloniki
Όνομα
Πασχάλης
Μοτό
R 1200 GS 'O4
Να πω για τον τιτλο?Εδω και σε αυτο της Τυνησιας με το που τους διαβαζεις ξεκινας να μαζευεις!
Να πω για τις φωτο και τα κειμενα,τα ειπατε.
Αυτο που πραγματικα απολαμβανω στα ταξιδια του Μορφεα
ειναι η πληρης παρουσιαση με γνωμονα πως το αρθρο αφορα μοτοσυκλετιστες.
 
Top Bottom