Κατηγορία Τακαρίσιο...

snpl

Μέλος
Περιοχή
Βιβ λα Φρανς
Όνομα
Σπύρος
Μοτό
Teneke II
Ο ορισμός του Dakar :XT 500 του 1976. 499cc, 32 άλογα στις 6500 στροφές, 5ταχυτο, μανιβέλα μόνο, 6v, ταμπούρα και 139 κιλά.

Ένα από τα 500 κομμάτια που εξασφάλισε το 1976 ο Jean Claude Olivier για την γαλλική αγορά καθώς οι Ιάπωνες αρχικά το προόριζαν μόνο για την αγορά της Αμερικής.

Το συγκεκριμένο το αγόρασε ένας τύπος ονόματι Thierry Sabine και το αποφάσισε να τρέξει με αυτό στο 2ο Rallye Abidjan-Nice την ίδια χρονιά.

Ο πιτσιρικάς (27) που φαίνεται δευτερος από δεξιά μαζί με το xt :Τα πήγαινει πολύ καλά και στο 9ο stage είναι ήδη 4ος.

Την επόμενη μέρα όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά.
Μεταξύ Dirkou και Madama (βόρειος Νίγηρας) υπάρχουν σχεδόν 400 χιλιόμετρα ερήμου. Για πολλούς αγωνιζόμενους η διαδρομή ήταν πολυ δύσκολη, και πολλοί από αυτούς έχασαν το δρόμο τους, κυρίως προς την Ανατολή, στο Tibesti. Αν και ολοι φτάσαν τελικά στη Madama το επόμενο πρωί, ο Thierry Sabine και το Yamaha τράβηξαν βόρεια στο βουνό Emi Fezzane. Mόνος, εντελώς χαμένος, χωρίς νερό και πυξίδα, πέρασε μια βασανιστικά κρύα νύχτα, μετά ακομα μια μέρα και άλλη μια νύχτα, και βρέθηκε τυχαία από ένα από τα αεροπλάνα που τον αναζητούσαν εντελώς τύχαια γιατί βρισκόταν εκτός της περιοχής που τον αναζητούσαν. Βρισκόταν 130 χιλιόμετρα από την πίστα, τριγυρνώντας με τα πόδια στην έρημο έχοντας αφήσει τη μοτοσυκλέτα του άδεια από βενζίνη.

Το συγκεκριμένο γεγονός, το ότι έζησε και η επαφή με την έρημο λέγεται ότι τον σημάδεψε τόσο ώστε να του μπει η ιδέα για ένα νέο αγώνα ράλλυ. 2 χρόνια αργότερα ο αγώνας περνάει σάρκα και οστά και η 1η αφετηρία του Paris-Dakar είναι γεγονός.Δέκα χρόνια αργότερα, το 1986, κατά την διάρκεια του 8ου Paris-Dakar, στο 7ο stage ο Νιγηριανός στρατός ειδοποιεί τον διοργανωτή Thierry Sabine, ότι κατά την διάρκεια μιας άσκησης ανακάλυψαν μια μοτοσυκλέτα χαμένη στην έρημο. Ο Thierry τους ζηταει να την κρατήσουν ώστε να την πάρει μετά το τέλος του αγώνα καθώς είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για το xt του. 7 ημέρες αργότερα θα πεθάνει σε ατύχημα με ελικόπτερο. 8 ημέρες αργότερα λήγει το πιο δύσκολο και τραγικό Dakar : 2 νεκροί οδηγοί, 5 νεκροί της διοργάνωσης και 386 οχήματα δεν έφτασαν ποτέ στον τερματισμό σε μια διαδρομή πάνω από 15000χλμ.2 χρόνια αργότερα ο πατέρας του Thierry συνεχίζοντας την διοργάνωση του Dakar αναλαμβάνει να βγάλει το xt του γιου του από την έρημο. Το χαρίζει στον Cyril Neveu νικητή του πρώτου Paris-Dakar ο οποίος έτρεξε με ένα xt500.

 
Top Bottom