Νομικές συνέπειες ευθύνης δυστυχήματος

AdvX

Μέλος
Όνομα
Rider
Μοτό
Suzuki V-Strom 650
Με αφορμή το πιο πρόσφατο ποστ για το δυστήχημα που "έφυγε" άλλος ένας μοτοσυκλετιστής από απροσεξία οδηγού αυτοκινήτου, επειδή ούτε το τελευταίο συμβάν θα είναι αλλά ούτε και φυσικά είναι μεμονομένο αλλά τέτοια συμβαίνουν κάθε λίγο και μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, έχω μια απορία. Όπως το θέτω και στον τίτλο, γνωρίζει κανείς να μου εξηγήσει τι συμβαίνει νομικά σε τέτοιες περιπτώσεις? Δηλαδή τι συμβαίνει με τον υπαίτιο, που προκάλεσε το δυστήχημα?
 

Phoenix

Gender fluid
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Στεργιος
Μοτό
bmw r1250gs adve Θα σε σκισω maniac
χουσβαρνα 510 πιστολ
ειναι μεγαλη κουβεντα και παιζει πολυ μεγαλη σημασια τι εχει καταγραψει ο πρωτος αστυνομικος στην πρωτη εκθεση-αυτοψια του συμβαντος (φρεναριζματα στοπ αν υπαρχουν αν μετακινηθηκαν τα οχηματα κλπ) και φυσικα οτι πουν και οι μαρτυρες (αν υπαρχουν)
 

tc-drift

Μέλος
ADVRIDE Team
Περιοχή
Πειραια και πέριξ
Όνομα
Βαγγέλης
Μοτό
BMW F800GS - VOGE 300 RALLY
Σε κάθε περίπτωση μην περιμένεις κάποιος να πάει φυλακή αν αυτό αναρωτιέσαι, ο νόμος είναι πολύ πιο ελαστικός σε ποινές απ ότι έπρεπε να ναι κατα τη γνώμη μου.

Μονάχα αν ο υπαίτιος είναι μεθυσμένος ή ανασφάλιστος ή χωρίς δίπλωμα ή όλα αυτά μαζί σοβαρεύει το θέμα και προφανώς οι αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν μπορεί να είναι και δεκάδες χιλιάδες ευρό.
 

Srider

Βόρειο Μέλος
Περιοχή
Gothenburg - Sweden
Όνομα
Giorgos
Μοτό
Ténéré 700 World Raid | 2022
Μονάχα αν ο υπαίτιος είναι μεθυσμένος ή ανασφάλιστος ή χωρίς δίπλωμα ή όλα αυτά μαζί σοβαρεύει το θέμα και προφανώς οι αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν μπορεί να είναι και δεκάδες χιλιάδες ευρό.
Μην είσαι σίγουρος γι'αυτό που έγραψες.
Ξάδερφος μου έχει μείνει σακάτης εδώ και 5 χρόνια από μεθυσμένο & χρήστη ναρκωτικών ουσιών που πέρασε στεγνά STOP (η ειρωνία: το ατύχημα 2 στενά από το σπίτι του. Έζησε εξαιτίας φουλ ρουχισμού κ Arai κράνος).

Ο αστυνομικός που κατέγραψε το συμβάν συμφώνησε με τους γονείς να μην καταγραφεί το θέμα αλκοόλ/ουσίες γιατί τότε δεν θα κάλυπτε τίποτα η ασφαλιστική.
Απ'ότι συζητήθηκε εκείνη την περίοδο μου είπαν ότι στα ασφαλιστήρια υπάρχει εξαίρεση γι'αυτά που προανέφερα.

Δεν θέλω να επεκταθώ κι άλλο σε λεπτομέρειες γιατί λυπάμαι και στεναχωριέμαι και μόνο που το θυμάμαι το σκηνικό, απλά σου έδωσα ρεαλιστικό παράδειγμα ότι δεν ισχύει αυτό που έγραψες.
 

KORAX

Γερολυκος
Περιοχή
Μεσσηνια
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
Κουλουρι 650 ,2004
KTM exc300 '06
Ελαφινα 700 '23
Αν ο οδηγος ειναι υπο την επηρεια αλκοολ ,ναρκωτικων ουσιων κλπ,τοτε η ασφαλεια του δεν τον καλυπτει.Αν ειναι ΟΛΑ οκ τον καλυπτει...ΑΛΛΑ αν ο μοτοσυκλετιστης δεν φερει τον απο τον νομο προκαθορισμενο εξοπλισμο(πχ κρανος) η αν η μοτοσυκλετα δεν εχει ΚΤΕΟ η εχει λογω δικιας του υπαιτιοτητας ελειψεις- βλαβες τοτε η ασφαλιστικη προβαλει βετο διοτι αν ηταν ολα ενταξει τοτε ισως να ειχε αποφθεχθει ο τραυματισμος η θανατος η και το ατυχημα ακομα.
Με αλλα λογια πρεπει και ο μοτοσυκλετιστης-μοτοσυκλετα να ειναι 100% νομιμος για να ειναι σιγουρος οτι θα αποζημιωθει.
Επισης παιζουν κ αλλα ,οπως πχ ο οδηγος παραβιασε stop το οποιο ομως ηταν μισοκαλυμενο απο ακλαδευτο δεντρο,η ασφαλιστικη δεν αναγνωρισε τον πελατη της ως υπαιτιο του δυστυχηματος (εφοσον το stop δεν ηταν εμφανες) και ριχνει το μπαλακι στον Δημο, ο Δημος φυσικα τα μασαει ,δικαστηρια ...και αποφαση για την υπαιτιοτητα (οχι για το ποσο αποζημιωσης η ριψη ποινων στους υπαιτιους, αυτο ειναι αλουνου παππα ευαγγελιο)μετα απο 5 εως ποιος ξερει χρονια
Αλλο περιστατικο:αυτοκινητο παραβιαζει προτεραιοτητα κ τραυματιζει μοτ/στη,ολοι κ ολα ειναι νομιμα ...η ασφαλιστικη προτεινει το ποσο αποζημιωσης το οποιο ομως ο μοτ/στης βρισκει απαραδεκτο λογω του οτι εχει μεινει καποια αναπηρια στο ποδι ,οποτε το πραγμα παει για δικαστηριο...Η ασφαλιστικη στο μεταξυ (εχουν μεχρι κ ντετεκτιβ)ανακαλυπτει οτι 11 μηνες πριν το ατυχημα ειχε διαγνωστει σε συνεργειο δικτυου(BMW) προβλημα στην λειτουργεια του abs της μοτ/τας για το οποιο ο μοτ/στης (και ιδιοκτητης)ειχε ενημερωθει εγγραφως (καρτελα service),οποτε του ζητηθηκε τιμολογιο -αποδειξη οτι ειχε επισκευαστει-αποκατασταθει η πληρης λειτουργεια του εν λογω συστηματος ασφαλειας ,κατι το οποιο ο μοτ/στης δεν διεθετε...Η ασφαλιστικη υποστηριζει οτι ο μοτ/στης ειναι υπευθυνος για τον τραυματισμο του κ παρουσιαζουν στοιχεια -μελετη εμπειρογνωμονα κατα τα οποια εαν το abs λειτουργουσε η συγρουση δεν θα ηταν σφοδρη και ισως μαλιστα να ειχε αποφθεχθει και αμφιβαλουν για το δικαιο της απαιτησης του για αποζημιωση του για τον τραυματιμο τουλαχιστον.....Αν δεν τα βρηκαν μεταξυ τους τοτε ακομα στα δικαστηρια θα ειναι.
Ειναι να μη σου τυχει που ειπε κ ο φιλος πιο πανω
 
Τελευταία επεξεργασία:

paschalis

gone4riding
Περιοχή
Thessaloniki
Όνομα
Πασχάλης
Μοτό
R 1200 GS 'O4
Τα παραπάνω έχουν συμβεί στο Ελλαδιστάν?

Μου είναι αδύνατο να το πιστέψω!!
Εχω δει πραγματογνωμονα να φωτογραφιζει ημερομηνια παραγωγης ελαστικων σε μοτο που ενεπλακη σε ατυχημα με σοβαρο τραυματισμο.Κι αυτο ειναι κατι καινουριο για την Ελλαδα αλλα οχι παραξενο.

adv phone
 

konkost

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κώστας
Μοτό
transalp 650
crf 300l
Το οτι οι ασφαλιστικες χρησιμοποιουν ντεντεκτιβς ειναι γνωστο Και αυτο γινεται κατα την κριση της αλλα συνηθως οταν εχει γινει ζημια που στοιχιζει πολλα στην ασφαλιστικη ή/και οταν υπαρχει σοβαρος τραυματισμος/θανατος και αρα η αποζημιωση ειναι πολλη μεγαλη

Τωρα οσον αφορα την αποζημειωση οταν ο υπαιτιος του ατυχηματος ηταν υπο την επηρεια αλκοολ ,ναρκωτικων ουσιων κλπ, απ΄οσο ξερω η ασφαλιστικη ειναι υποχρεωμενη να αποζημειωσει τον παθοντα και κατοπιν στρεφεται κατα του υπαιτιου!
 

KORAX

Γερολυκος
Περιοχή
Μεσσηνια
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
Κουλουρι 650 ,2004
KTM exc300 '06
Ελαφινα 700 '23
Το οτι οι ασφαλιστικες χρησιμοποιουν ντεντεκτιβς ειναι γνωστο Και αυτο γινεται κατα την κριση της αλλα συνηθως οταν εχει γινει ζημια που στοιχιζει πολλα στην ασφαλιστικη ή/και οταν υπαρχει σοβαρος τραυματισμος/θανατος και αρα η αποζημιωση ειναι πολλη μεγαλη

Τωρα οσον αφορα την αποζημειωση οταν ο υπαιτιος του ατυχηματος ηταν υπο την επηρεια αλκοολ ,ναρκωτικων ουσιων κλπ, απ΄οσο ξερω η ασφαλιστικη ειναι υποχρεωμενη να αποζημειωσει τον παθοντα και κατοπιν στρεφεται κατα του υπαιτιου!
Ναι μεν ΑΛΛΑ...Υπαρχει παραθυρο που φυσικα οι δικηγοροι της ασφαλιστικης θα χρησιμοποιησουν αν απαιτηθουν μεγαλα ποσα (μικρα-μεσαια συνηθως πληρωνουν για λογους επικοινωνιακους).
Καλυπτουν τον πελατη τους σε περιπτωση ατυχηματος,αυτο τους υποχρεωνει το συμβολαιο,οποτε πληρωνουν και απαιτουν κατοπιν την καταβολη της δοθεισας αποζημιωσης +εξοδων+ διαφορων αλλων αμοιβων +++κλπ, απο τον πελατη τους ...Μα γιατι του τα ζητανε;Ο χριστιανος ειναι καλυμενος κ πληρωνε παντοτε στην ωρα του...τα ζητανε ΔΙΟΤΙ ειναι καλυμενος για ατυχημα και δεν υπηρξε ατυχημα.(οταν οδηγεις υπο την επηρεια αλκοολ-τοξικων ουσιων ενω γνωριζεις οπως ολοι αλλωστε οτι μειωνεται η κριση σου και οι αντιδρασεις σου , τοτε το ξερεις οτι αργα η γρηγορα ΘΑ τρακαρεις, δηλ θα δημιουργησεις (κατ επιλογην σου-επιτηδες)ενα Δυστυχημα (οχι Ατυχημα ).Ολα τα ασφαλιστικα συμβολαια που εχω δει αναφερουν ατυχημα.
Με αλλα λογια αν το ποσο που απαιτει ο τραυματισμενος η αποθανων(οικογενεια)τους φανει πολυ μεγαλο και κυριως αν ο πελατης τους δεν διαθετει περιουσιακα στοιχεια που να εξασφαλιζουν την αποζημιωση τους τοτε πανε κατευθειαν στο θεμα κατ επιλογην δυστυχημα και σου λενε οτι πρεπει να κινηθεις νομικα κατα του υπαιτιου(του μπεκρη).
Επισης να ξερεις οτι αν σε χτυπησουν χωρις να φταις και αποδειχτει οτι ειχες παραβιασει αρκετα(πανω απο 15%)το οριο ταχυτητος,τοτε αυτοματα Φταις εσυ και αν η αντιπαλη πλευρα εχει μαγκα δικηγορο σε βλεπω να του πληρωνεις και το ΤουΤου.Εχω παρακολουθησει δικη που 18χρονος με μολις 7 μηνες το διπλωμα παρεσυρε και σκοτωσε 69 ετων πεζο στην λεοφορο Κηφησιας το 1983-84(ανοικτη κ με λιγοτερα αυτοκινητα τοτε)Και ενω φαινεται οτι ο πιτσιρικας θα την αρπαξει ... φερνει ο δικηγορος του στοιχεια οτι ο πεζος χρησιμοποιει καποια φαρμακα για λογους υγειας τα οποια επηρεαζουν τις αντιδρασεις του (τα περισσοτερα φαρμακα το κανουν αυτο, λιγοτερο η περισσοτερο)συν το οτι λογω ηλικιας και η οραση του δεν ειναι η καλυτερη και βγαζει και τις μαρτυριες 2 περαστικων (οτι ο μικρος ετρεχε)αναξιοπιστες διοτι το οτι ετρεχε ειναι καθαρα υποκειμενικο εφοσον δεν υπαρχουν στοιχεια απο οργανα μετρησης,προειδοποιει τους δικαστες οτι πρεπει να αποφασισουν με αποκλειστικο γνωμονα την κατα γραμμα εφαρμογη των νομων οπως αυτοι οριζονται απο τις διαταξεις διοτι σε αντιθετη περιπτωση διαπραττουν παραβαση καθηκοντος (Αυτο το πραγμα δεν τοχω ξαναδει, σε μια φαση νομιζες ειναι ο δασκαλος και οι αλλοι στην εδρα οι μαθητες.Οταν τελειωσε η δικη τρεχαμε ολοι να παρουμε καρτα του).Η δικη τελειωσε βρισκοντας τον πιτσιρικα αθωο και τον νεκρο Υπαιτιο του συμβαντος ,το οποιο χαρακτηριστηκε και Δυστυχημα .Απιστευτο,με βαση αυτην την αποφαση και εφοσον εκπνευσει η διορια υποβολης εφεσης θα μπορουσε ο πιτσιρικας να απαιτησει απο την οικογενεια του νεκρου αποζημιωση για τις υλικες ζημιες που υπεστη το οχημα του.
Επισης οταν καποιος κριθει υπαιτιος για θανατηφορο δυστυχημα που προκληθηκε επιτηδες τοτε ο δικηγορος της οικογενειας του νεκρου μπορει να απαιτησει να μετατραπει η κατηγορια απο εξ αμελειας σε εκ προμελετης ,υπαρχουν προηγουμενα σε δικες στην Γερμανια (σχεδον το ιδιο νομικο δικαιο,απλα εφαρμοζεται) ,το μονο προβλημα ειναι οτι σε αυτην την περιπτωση δεν υποκειται κανεις αλλος εκτος του ιδιου του υπαιτιου σε υποχρεωση αποζημιωσεων.
Υ.Γ. Οχι δεν ειμαι νομικος ,απλα εκτος της μοτοσυκλετας εχω μουρλια και με τα προβληματα (νομικα ,μαθηματικα,λογικης)Και παρακολουθω τετοιες περιπτωσεις ,πεστε με τρελο αλλα με συναρπαζει πως μικρες ,λεπτομερειακες λογικες αλλαζουν δραματικα την εξελιξη των πραγματων
 

Goukos

Once a Marine always a marine....
Περιοχή
SaloniKa .....again.....
Όνομα
Γιωργος
Μοτό
R1200GSA
Επισης να ξερεις οτι αν σε χτυπησουν χωρις να φταις και αποδειχτει οτι ειχες παραβιασει αρκετα(πανω απο 15%)το οριο ταχυτητος,τοτε αυτοματα Φταις εσυ και αν η αντιπαλη πλευρα εχει μαγκα δικηγορο σε βλεπω να του πληρωνεις και το ΤουΤου.Εχω παρακολουθησει δικη που 18χρονος με μολις 7 μηνες το διπλωμα παρεσυρε και σκοτωσε 69 ετων πεζο στην λεοφορο Κηφησιας το 1983-84(ανοικτη κ με λιγοτερα αυτοκινητα τοτε)Και ενω φαινεται οτι ο πιτσιρικας θα την αρπαξει ... φερνει ο δικηγορος του στοιχεια οτι ο πεζος χρησιμοποιει καποια φαρμακα για λογους υγειας τα οποια επηρεαζουν τις αντιδρασεις του (τα περισσοτερα φαρμακα το κανουν αυτο, λιγοτερο η περισσοτερο)συν το οτι λογω ηλικιας και η οραση του δεν ειναι η καλυτερη και βγαζει και τις μαρτυριες 2 περαστικων (οτι ο μικρος ετρεχε)αναξιοπιστες διοτι το οτι ετρεχε ειναι καθαρα υποκειμενικο εφοσον δεν υπαρχουν στοιχεια απο οργανα μετρησης,προειδοποιει τους δικαστες οτι πρεπει να αποφασισουν με αποκλειστικο γνωμονα την κατα γραμμα εφαρμογη των νομων οπως αυτοι οριζονται απο τις διαταξεις διοτι σε αντιθετη περιπτωση διαπραττουν παραβαση καθηκοντος (Αυτο το πραγμα δεν τοχω ξαναδει, σε μια φαση νομιζες ειναι ο δασκαλος και οι αλλοι στην εδρα οι μαθητες.Οταν τελειωσε η δικη τρεχαμε ολοι να παρουμε καρτα του).Η δικη τελειωσε βρισκοντας τον πιτσιρικα αθωο και τον νεκρο Υπαιτιο του συμβαντος ,το οποιο χαρακτηριστηκε και Δυστυχημα .Απιστευτο,με βαση αυτην την αποφαση και εφοσον εκπνευσει η διορια υποβολης εφεσης θα μπορουσε ο πιτσιρικας να απαιτησει απο την οικογενεια του νεκρου αποζημιωση για τις υλικες ζημιες που υπεστη το οχημα του.
Επισης οταν καποιος κριθει υπαιτιος για θανατηφορο δυστυχημα που προκληθηκε επιτηδες τοτε ο δικηγορος της οικογενειας του νεκρου μπορει να απαιτησει να μετατραπει η κατηγορια απο εξ αμελειας σε εκ προμελετης ,υπαρχουν προηγουμενα σε δικες στην Γερμανια (σχεδον το ιδιο νομικο δικαιο,απλα εφαρμοζεται) ,το μονο προβλημα ειναι οτι σε αυτην την περιπτωση δεν υποκειται κανεις αλλος εκτος του ιδιου του υπαιτιου σε υποχρεωση αποζημιωσεων.
Υ.Γ. Οχι δεν ειμαι νομικος ,απλα εκτος της μοτοσυκλετας εχω μουρλια και με τα προβληματα (νομικα ,μαθηματικα,λογικης)Και παρακολουθω τετοιες περιπτωσεις ,πεστε με τρελο αλλα με συναρπαζει πως μικρες ,λεπτομερειακες λογικες αλλαζουν δραματικα την εξελιξη των πραγματων
Τι ειπες τωρα.....????!!!!!
 

konkost

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κώστας
Μοτό
transalp 650
crf 300l
Το 1998 χτυπησα με την μηχανη εναν ηλικιωμενο πεζο Δεν υπηρχε σφοδρη επαφη Τον ακουμπησα με τον αγκωνα μου και ισως και με το τιμονι, δεν ξερω Ο παππους επεσε κατω και εβγαλε αιμα απο το στομα Μπηκα μαζι του στο ασθενοφορο για το νοσοκομειο οπου και αποδειχτηκε οτι ευτυχως το αιμα προερχοταν απο κοψιμο στο στομα ...απο την μασελα του
Φυσικα σε αυτην την περιπτωση και ασχετα αν ηταν ελαφρος ο τραυματισμος υπηρξε αυτεπαγγελτη ποινικη διωξη μου Στο δικαστηριο και βασει του πορισματος της τροχαιας αποδειχτηκε οτι εγω δεν εφταιγα Ημουν τυπικα σωστος (αδεια, ασφαλεια, διπλωμα), φορουσα κρανος, δεν ετρεχα αφου μολις ειχα ξεκινησει απο φαναρι, και οπωσδηποτε δεν μπορουσα να προβλεψω οτι ο εν λογω πεζος θα διεσχιζε τον δρομο δεδομενου οτι δεν περασε απο την διαβαση που υπηρχε μερικα μετρα πριν
ΔΕΝ αθωωθηκα ομως!! Υπηρξε μια μικρη ποινη εξαγορασιμη επι τοπου με το τελος της ολιγολεπτης δικης ΔΕΝ αθωωθηκε ομως ουτε και ο παππους και νομιζω οτι και αυτος εισεπραξε την ιδια ποινη

Παραδοξη και μαλλον αστεια λεπτομερεια: Η ποινη εξαγοραστηκε σε μεταλλικες δραχμες (τοτε ειχαμε ακομα δραχμη) και τοτε εμαθα οτι η μεταλλικη δραχμη ειχε μεγαλυτερη αξια απο το χαρτονομισμα!!! Δεν θυμαμαι ποσο αλλα για παραδειγμα το 1000αρικο δεν αντιστοιχουσαν σε 1000 μεταλικες δραχμες αλλα ας πουμε σε 990
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Το 1998 χτυπησα με την μηχανη εναν ηλικιωμενο πεζο Δεν υπηρχε σφοδρη επαφη Τον ακουμπησα με τον αγκωνα μου και ισως και με το τιμονι, δεν ξερω Ο παππους επεσε κατω και εβγαλε αιμα απο το στομα Μπηκα μαζι του στο ασθενοφορο για το νοσοκομειο οπου και αποδειχτηκε οτι ευτυχως το αιμα προερχοταν απο κοψιμο στο στομα ...απο την μασελα του
Φυσικα σε αυτην την περιπτωση και ασχετα αν ηταν ελαφρος ο τραυματισμος υπηρξε αυτεπαγγελτη ποινικη διωξη μου Στο δικαστηριο και βασει του πορισματος της τροχαιας αποδειχτηκε οτι εγω δεν εφταιγα Ημουν τυπικα σωστος (αδεια, ασφαλεια, διπλωμα), φορουσα κρανος, δεν ετρεχα αφου μολις ειχα ξεκινησει απο φαναρι, και οπωσδηποτε δεν μπορουσα να προβλεψω οτι ο εν λογω πεζος θα διεσχιζε τον δρομο δεδομενου οτι δεν περασε απο την διαβαση που υπηρχε μερικα μετρα πριν
ΔΕΝ αθωωθηκα ομως!! Υπηρξε μια μικρη ποινη εξαγορασιμη επι τοπου με το τελος της ολιγολεπτης δικης ΔΕΝ αθωωθηκε ομως ουτε και ο παππους και νομιζω οτι και αυτος εισεπραξε την ιδια ποινη

Παραδοξη και μαλλον αστεια λεπτομερεια: Η ποινη εξαγοραστηκε σε μεταλλικες δραχμες (τοτε ειχαμε ακομα δραχμη) και τοτε εμαθα οτι η μεταλλικη δραχμη ειχε μεγαλυτερη αξια απο το χαρτονομισμα!!! Δεν θυμαμαι ποσο αλλα για παραδειγμα το 1000αρικο δεν αντιστοιχουσαν σε 1000 μεταλικες δραχμες αλλα ας πουμε σε 990
Μάλλον έπεσες σε βλακα δικαστή....:D
 
Top Bottom