Πληροφορίες για Ρωσία August 2024

Japanofilos

Μέλος
Περιοχή
Ιωάννινα
Όνομα
Κώστας
Μοτό
Kawasaki klx 250s 2010
Kawasaki ninja 650 2019
Αφού σκέφτεσαι Ελσίνκι μπορείς να ανέβεις μέχρι Nordkapp. Ανεβαίνεις από κεντρική Ευρώπη και γυρνάς από ανατολική. Και βλέπεις και όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.....είχε γράψει ο estebahn ένα ωραίο ταξιδιωτικό.
 

apos.zeitou

Μέλος
Περιοχή
ATHENS
Όνομα
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Μοτό
Αναποφασιστος!!!
Βάλε ένα πρόχειρο χάρτη και πόσες μέρες ;
To Ελσίνκι δεν με καιει απλά να μπούμε σε χώρες που δεν έχουμε ξανά πάει 9000 περίπου χιλιόμετρα ..... Κάπου εκεί τριγύρω είναι το πλάνο αλλά έστω Μολδαβία και λίγο Γερμανία αν δεν αξίζουν οι βόρειες χώρες




Στάλθηκε από το Armor 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Mario77

Μέλος
Περιοχή
Athens
Όνομα
Marios
Μοτό
Yamaha FJR1300A
Yamaha XT1200Z Super Tenere
Το ειδανικο πλάνο θα ήταν γεωργία Αρμενία τώρα που άνοιξαν και τα σύνορα αλλά δεν θέλω να ταλαιπωρηθουμε στην ζεστή γιατί έχουμε 3 χρόνια να βγούμε έξω..... Μετά έκανα μια σκέψη να πάμε μέχρι Ελσίνκι έτσι για την εμπειρία και μετά επιστροφή τύπου Πολωνία και νιμπουργκινγ κάτι τέτοιο και οπωσδηποτε τραλσαλπιμα

Στάλθηκε από το Armor 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Το καλοκαίρι του 2023 τα σύνορα Αρμενία - Τουρκία ήταν κλειστά για όλους.
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
To Ελσίνκι δεν με καιει απλά να μπούμε σε χώρες που δεν έχουμε ξανά πάει 9000 περίπου χιλιόμετρα ..... Κάπου εκεί τριγύρω είναι το πλάνο αλλά έστω Μολδαβία και λίγο Γερμανία αν δεν αξίζουν οι βόρειες χώρες




Στάλθηκε από το Armor 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Πολλά τσάμπα χλμ ευθείας.
Τράβα Βαλκάνια Άλπεις, να μάθεις και να σε μάθει η χοντρή και μετά τραβάς μακρια
Και η Καππαδοκία είναι κούκλα
 

onroad

Superhero
Περιοχή
7th continent traveler
Όνομα
κωνσταντινος δε γκρειτ
Μοτό
1200 / 2012
Βάλε σαν στόχο την μπάλα στη Νορβηγία και γράψε επαρχιακά χιλιόμετρα μέχρι εκεί .

Αν δεν έχεις πάει εκεί , δεν είσαι τίποτα στην κατηγορία μοτο ταξιδιώτη .
 

kpapageo

Μέλος
Όνομα
Κώστας
Μοτό
NC700X
Το καλοκαίρι που έφυγε πέρασα 1.5 μήνα στην Ρωσία με το μοτοσακό. Θα προσπαθήσω να παραθέσω κάποιες πληροφορίες μπας και σε βοηθήσω:

Σύνορα: Να έχεις στον νου σου ότι θα περιμένεις. Συνολικά μπήκα και βγήκα 3 φορές (από διαφορετικές χώρες). Στο έμπα, την πρώτη φορά (Γεωργία-Ρωσία) έφαγα 5 ώρες (γιατί ήταν understaffed), την δεύτερη (Καζακστάν-Ρωσία) 6 ώρες γιατί μου έκαναν 2 ώρες ανάκριση (έκανα το λάθος να απαντήσω ότι έχω πάει στρατό-ακολούθησε βομβαρδισμός ερωτήσεων στρατιωτικής φύσης-μέχρι και πώς έλεγαν τον κομμαντερ μου-μάλλον δεν έβλεπε Ελληνική τηλεόραση γιατί το "Κάκκαλος" θα του φαινόταν ύποπτο). Η τρίτη φορά (Μογγολία-Ρωσία) ήταν η πιο σύντομη με μόλις 3 ώρες αναμονή. Στο έβγα τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα (1-1.5 ώρα αναμονή). Για την ιστορία, βγήκα τελευταία φορά από Narva και ήταν πολύ χαλαρά.

Ασφάλεια: Πουθενά δεν ένιωσα ανασφάλεια, ίσα ίσα έχω να πω τα καλύτερα για τους απλούς ανθρώπους. Προφανώς δεν θα ξεκινήσεις κουβέντα για τον πόλεμο, αλλά ούτε και αυτοί το κάνουν. Μόνο με μπάτσους είχα θέμα, μια με την ανάκριση στα σύνορα και μια με τροχονόμο που ήθελε ξεκάθαρα μίζα αλλά δεν τσίμπησα στην μπλόφα του να τον ακολουθήσω στο τμήμα οπότε με άφησε να φύγω. Έχε επίσης κατά νου ότι όταν πέσει το σκοτάδι οι Ρώσοι αρχίζουν τις βότκες οπότε αν είσαι τύπος που του αρέσει να κυκλοφορεί νύχτα σίγουρα θα έχεις περίεργες συναντήσεις.

Τιμές: Μιας και το ρούβλι είναι στα ίδια επίπεδα με όταν ήμουν εγώ εκεί, υπολόγισε περίπου 0.5€/λ για βενζίνη και 10-15€ για κρεβάτι σε χόστελ. Φαγητό ανάλογα τα γούστα αλλά και πάλι μπορείς να βρεις σε πολύ καλές τιμές. Τα "ΚΑΦΕ" πάνω στον δρόμο δεν είναι καφετέριες αλλά εστιατόρια.

Χρήματα: Όπως είπαν οι από πάνω οι Δυτικές κάρτες δεν περνάνε. Θα πρέπει να εξοπλιστείς με cash, ευρώ είναι μια χαρά, δεν χρειάζεται να έχεις δολλάρια, και να τα αλλάξεις εκεί γιατί λόγω sanctions δεν θα βρεις κανένα ανταλλακτήριο στην Ελλάδα να το κάνει. Προσοχή, το καλύτερο rate θα το βρεις στις τράπεζες τους αλλά παίζει μεγάλο εύρος από τράπεζα σε τράπεζα. Για να δεις ποια έχει το καλυτερο, κοιτάς κάθε μέρα εδώ, ανάλογα την πόλη που είσαι: Курс доллара онлайн в банках Москвы на сегодня | самый выгодный курс обмена, покупки и продажи доллара США в Москве

Διαμονή: Το booking δεν δουλεύει αλλά υπάρχει το ντόπιο αντίστοιχο εδώ: Ostrovok.ru – бронирование отелей и гостиниц, забронировать отель или гостиницу самостоятельно онлайн. Δεν θα έχεις θέμα να βρεις κάτι και να κλεισεις οnline αλλά θα περιοριστείς σε καταλύμματα που μπορείς να πληρώσεις επιτόπου με μετρητά (αναγράφεται η μέθοδος πληρωμής). Όταν έβρισκα κάτι που μου άρεσε αλλά δεχόταν μόνο κάρτα, έβρισκα το τηλ online και έστελνα μήνυμα στο whatsapp στα Ρώσικα (δεν μιλάει κανείς Αγγλικά, το translate θα είναι φίλος σου) αν μπορώ να πληρώσω εκεί cash.

Bonus διαμονής: Οι Ρώσοι έχουν πολύ ισχυρή μοτοσυκλετιστική κοινότητα. Σε κάθε πόλη υπάρχει (τουλάχιστον) ένα μοτοκλαμπ που προσφέρει διαμονή. Κάποια έχουν και πλήρω εξοπλισμένο συνεργείο για να κάνεις τα μαστορικά σου. Εγώ τα τίμησα σε 6 διαφορετικές πόλεις, αξίζει πολύ γιατί θα γνωρίσεις ντόπιους. Φέρνουν και φαϊ και μπύρες/βότκα, μαζεύεται κόσμος και έχει χαβαλέ. Ακόμα και αν δεν μείνεις, μπορεις να στείλεις μύνημα στο whatsapp αν χρειαστείς το οτιδήποτε. Θα σκιστούν να σε βοηθήσουν. Εδώ ο χάρτης με όλα τα μοτοκλαμπ και τα στοιχεία επικοινωνίας: МотоКарта РФ

Χαρτούρα: Τώρα με την ηλεκτρονική βίζα θα είναι σίγουρα πιο εύκολα τα πράγματα. Εγώ έβγαλα 6μηνη με απεριόριστες εισόδους για διάστημα 3 μηνών μέσα στην χώρα η οποία ήταν ακριβή (150€) μέσω γραφείου. Έκανε 15 εργάσιμες ημέρες να βγει και στη τιμή συμπεριλαμβανόταν και health insurance. Στο μοναδικό που είχα πρόβλημα ήταν η ασφάλιση της μηχανής (πλέον δεν καλύπτεται μέσω πράσινης κάρτας). Πήγα σε πάνω από 10 γραφεία σε διαφορετικά σύνορα και πόλεις και κανένας δεν μπόρεσε να μου βγάλει, όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί δεν ήξερε πώς να το κάνει για ξένη μοτο. Μετά από κάποιο σημείο εγκατέλειψα την προσπάθεια ανεύρεσης και έζησα με αυτό. Ντόπιοι μου είπαν ότι το πρόστιμο θα ήταν γύρω στα 15€. Βέβαια ο μπάτσος που ανέφερα πιο πάνω μου ζήτησε ότι χαρτούρα μπορείς να φανταστείς αλλά όχι ασφάλεια. Τέλος, καλό θα ήταν σε τουλάχιστον ένα απο τα ξενοδοχεία που θα πας να σε κάνουν register στο σύστημα τους και να σου δώσουν το απόκομμα σε περίπτωση που σου ζητηθεί (δεν μου ζητήθηκε ποτέ στα σύνορα αλλά ο μπάτσος το ζήτησε).

Οδηγηση: Άψογη οδηγική συμπεριφορά. Έχουν κάμερες ΠΑΝΤΟΥ οπότε οι ντόπιοι πάνε κυρίες. Απ'ότι φαίνεται όμως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ξένες πινακίδες. Μη με ρωτήσεις που το ξέρω. Επίσης επειδή οι πόλεις τους είναι απλωμένες δεν έχει πολλή κίνηση μέσα σε αυτές. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι το google maps είναι outdated εκεί οπότε μην βασίζεσαι σε βενζινάδικα ή άλλα που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να κατεβάσεις το δικό τους google, το Yandex Maps.

Sightseeing: Η οδήγηση στην Δυτική Ρωσία είναι βαρετή αλλά οι πόλεις εκεί είναι πανέμορφες με αποκορύφωμα την Αγ. Πετρούπολη. Ήταν η μόνη πόλη επίσης που πέτυχα αλλοδαπούς τουρίστες.

Sim: Πολύ εύκολο να βγάλεις με το διαβατήριο σου, προσωπικά επέλεξα την Megaφοn με 5€ τον μήνα για 50Gb, πολλές κλήσεις και sms. Καλό σήμα για ιντερνετ στην Δυτική Ρωσία, Ανατολικά κλάφτα με όλους τους παρόχους.

Ουκρανία: Γυρνώντας, πέρασα και από εκεί. Η ανησυχία μου ήταν αν θα με άφηναν να μπω ή θα φαινόμουν ύποπτος γιατί είχα 6 Ρώσικες στάμπες στο διαβατήριο. Έμεινα στο Lviv και στο Chernivtsi. Στο 1ο, 4 μέρες πριν πάω είχαν ρίξει πυραύλους οι Ρώσοι, ευτυχώς χωρίς θύματα. Επίσης είδα δημόσιες περιφορές νεκρών φαντάρων καθώς και φόρτωμα πολεμικού υλικού. Στο Chernivtsi το πρωί πριν φτάσω ήχησαν οι σειρήνες αλλά δεν έγινε κάτι. Γενικά, αν και πολύ μακρυά από το μέτωπο, ο πόλεμος είναι εμφανής και στα Δυτικά. Να περιμένεις επίσης πάρα πολλά military checkpoints στον δρόμο και φαντάρους που δεν θα τους αρέσουν οι Ρώσικες στάμπες (χωρίς θέματα όμως). Οι κάρτες λειτουργούν κανονικά για πληρωμές και αναλήψεις.

Μολδαβία: Δεν μπόρεσα να πάω στην Υπερδνειστερία λόγω εντάσεων στην περιοχή οπότε έμεινα μόνο στο Κισινάου. Δεν τρελάθηκα, δεν είχε κάτι που δεν είχα ξαναδεί. Οδηγικά επίσης δεν λέει και πολλά.


Δεν ξέρω αν ξεχνάω κάτι. Αν έχεις άλλες απορίες μου λες.
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Κώστα kpapageo πες μου ότι κάπου έχεις καταγράψει το ταξίδι; Το Λατινοαμερικάνικο ήταν φοβερό κείμενο, ελπίζω να βρήκες χρόνο και γι' αυτό :inlove:
 

kpapageo

Μέλος
Όνομα
Κώστας
Μοτό
NC700X
Κώστα kpapageo πες μου ότι κάπου έχεις καταγράψει το ταξίδι; Το Λατινοαμερικάνικο ήταν φοβερό κείμενο, ελπίζω να βρήκες χρόνο και γι' αυτό :inlove:
Πλάκα πλάκα Στεφ εκείνο δεν το ολοκλήρωσα ποτέ. Ξέρεις και εσύ καλύτερα ότι θέλει πολύ χρόνο/κόπο για να το αποδώσεις όπως του αξίζει. Πάντα κρατάω ημερολόγιο εμπειριών/συναισθημάτων οπότε χου νοουζ, μπορεί να το ανεβασω κάποια στιγμή.
 
Top Bottom