"ΧΙΛΙΑ ΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΑ"

Περιοχή
ΚΑΒΑΛΑ
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
XRV 650 - XRV 750 - Varadero - VFR 800 - CB 750 F Bol d' Or
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΤΟΛΕΒ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΧΙΛΙΑ ΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΑ".



Η ΜΟΤΟΛΕΒ γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια ενεργής παρουσίας στα μοτοσυκλετιστικά και όχι μόνο δρώμενα.

Όλες της οι δραστηριότητες που η ΜΟΤΟΛΕΒ διοργανώνει φέτος έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα με σαφείς και διαχρονικές αναφορές στα πεπραγμένα της.

Ως κεντρική δράση του εορτασμού επιλέχτηκε μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης αφιερωμένες στη μνήμη του διανοητή και πρωτομάρτυρα συντοπίτη μας Ρήγα Φεραίου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 21/6/2014 στον τόπο καταγωγής του μάρτυρα, το Βελεστίνο όπου είστε προσκεκλημένοι!

Το σύνολο των εκδηλώσεων έχει τίτλο "Χίλια μίλια για το Ρήγα" και θα κορυφωθεί με την επίσκεψη στον τόπο μαρτυρίου του Ρήγα και των συντρόφων του, στο Βελιγράδι, όπου μια πορεία επιλεγμένων μοτοσυκλετιστών θα ταξιδέψει για να αποδώσει φόρο τιμής την ημέρα μνήμης του θανάτου τους.

Θυμίζουμε: Ο Ρήγας συνελήφθη στην Τεργέστη την 1η Δεκεμβρίου του 1797 μαζί με τον Περραιβό. Κατόπιν οδηγήθηκε στη Βιέννη, στις 14 Φεβρουαρίου 1798, όπου ανακρίθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του. Κατάληξη των ανακρίσεων, σε συνδυασμό με τις συνεννοήσεις με τον Σουλτάνο, ήταν να εκτοπισθούν από τους συλληφθέντες οι Αυστριακοί και άλλων εθνοτήτων υπήκοοι για να δικαστούν από τις Αυστριακές αρχές, εκτός από τους Οθωμανούς, που απελάθηκαν και οδηγήθηκαν στην Οθωμανική επικράτεια για να υποστούν τις κυρώσεις του Σουλτάνου. Ο Ρήγας (41 χρονών) και οι επτά σύντροφοί του που ανήκαν στην ίδια κατηγορία, ο Ευστράτιος Αργέντης (31 χρονών, έμπορος από τη Χίο), ο Δημήτριος Νικολίδης (32 χρονών,γιατρός από τα Ιωάννινα), ο Αντώνιος Κορωνιός (27 χρονών, έμπορος και λόγιος από τη Χίο), ο Ιωάννης Καρατζάς (31 χρονών, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου), ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας (22 χρονών, έμπορος από την Σιάτιστα), ο Ιωάννης Εμμανουήλ (24 χρονών, φοιτητής της ιατρικής από τη Καστοριά) και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ (22 χρονών, αδερφός του προηγούμενου και υπάλληλος του Αργέντη), με συνοδεία των αυστριακών αρχών παραδόθηκαν στις 10 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου και φυλακίστηκαν στον πύργο Nebojša (Небојша), παραποτάμιο φρούριο του Βελιγραδίου. Εκεί, ύστερα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798, στραγγαλίστηκαν και τα σώματά τους ρίχτηκαν στο Δούναβη.

Η ΜΟΤΟΛΕΒ θα απευθύνει ειδική πρόσκληση στις Λέσχες με έδρα καταγωγής τις πόλεις των συντρόφων του Ρήγα για να συμμετάσχουν με τιμητική αποστολή τους!

ΥΓ: Ο πύργος της φωτογραφίας είναι ο Πύργος Neboisa όπως σώζεται σήμερα και είναι ο τόπος φυλάκισης του Ρήγα και των συντρόφων του. Στα Σέρβικα «Νεμπόϊζαα» σημαίνει «Ατρόμητος», δηλ. «Πύργος Ατρόμητος» και ήταν διαβόητος επειδή όποιος διάβαινε το κατώφλι του δεν έβγαινε ζωντανός. (πηγή:http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/64.asp)


Link εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/420715961396553/?ref_newsfeed_story_type=regular
 

black_hawk

Μέλος
Περιοχή
Κερκυρα
Όνομα
Θανασης
Μοτό
R 1200 GS

..Και, ετσι, μετα τη Συνθήκη του Πασάροβιτς , οι δυο εχθροι, εγιναν ενα, για την αντιμετωπιση του.. "κοινου εχθρου".. (Βρε-βρε, "περιεργα" πραματα.. :rolleyes: )

Καλα να περασετε παιδες! ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΙ!! :ok::ok::ok:
 

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.
«Θούριος», στιχ. 7-8


Πολυ ωραια κινηση και ιδεολογικα εμπνευσμενη :ok: :ok: :ok:
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Μπραβο στους εμπνευστες, για την κινηση.
Οι δικοι μας Βολιωτες, ειναι μελη της λεσχης???
 

todor

在中國,我們信任
Περιοχή
ΒΟΛΟΣ
Όνομα
ΘΟΔΩΡΗΣ
Μοτό
Τίμιος Κινέζος
Οχι..
 

black_hawk

Μέλος
Περιοχή
Κερκυρα
Όνομα
Θανασης
Μοτό
R 1200 GS
Top Bottom