αι Μαρί.,,.
Το ποτήρι στο οποίο πίνετε η μπύρα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στο σερβίρισμά της.
Τα είδη ποτηριού είναι αρκετά όπως: mug, stein mug, pint, pilsner, wheat, chalice, τα snifter που
θα μπορούσε κάποιος να τα αποκαλέσει και goblet,
flute, tulip. Υπάρχουν και άλλα είδη ποτηριών, όπως τα funnel ή τα horn.
Γιατί όμως τόση ποικιλία; μάλιστα οι ειδήμονες προκαθορίζουν με περισσή βεβαιότητα ποιά είδη μπύρας ταιριάζουν με ποιά είδη ποτηριών.
Για παράδειγμα τα ποτήρια pilsner αναδεικνύουν καλύτερα τη σπιρτάδα μιας μπύρας pilsner
ή ένα ποτήρι chalice θα αναδείξει τα αρώματα μιας μοναστηριακής μπύρας καλύτερα από ένα ποτήρι mug.
πηγή.
http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/article1492437.ece
● Tο αν θα πιείτε την μπίρα σας με ή χωρίς αφρό είναι θέμα προσωπικού γούστου.
Πάντως, θα πρέπει να ξέρετε ότι η μπίρα με αφρό προκαλεί λιγότερες ερυγές (ρεψίματα) και είναι πιο εύπεπτη.
Πίνετε πάντα σε κολονάτο ποτήρι, ανάλογα με τη γεύση της και σερβίρετε με προσοχή,
ιδιαιτέρως αν έχει τη μαγιά της.
Η μπύρα σερβίρεται από χαμηλά, πλαγιάζοντας αρχικά το ποτήρι και κατόπιν σηκώνοντας
το όρθιο ταυτόχρονα με τη φιάλη. Λεπτομέρειες.
Μια weisse απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, μιά hefe και όσες έχουν μαγιά πρέπει να σερβιριστούν με μιας στο ποτήρι και όχι σταδιακά, για να ξυπνήσει η μαγιά.
http://fe-mail.gr/pages/posts/gourmet_geutheite_sosta_tin_mpyra_sas_/gourmet_geutheite_sosta_tin_mpyra_sas_10275.php
7. Το σερβίρισμα της μπύρας είναι μια τέχνη με λίγους και εύκολους κανόνες.
Το πίνειν από τη φιάλη ή από το κουτάκι αφορά κυρίως τα παγωμένα αναψυκτικά,
όπου η γεύση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όσο η δροσιά.
Σερβίρετε την μπύρα στο ποτήρι της από γωνία 45 μοιρών, σταθερά και το ισιώνετε μόλις η μπύρα φτάσει
λίγο πάνω από τη μέση, ολοκληρώνοντας το γέμισμα του με συνεχή ροή στο κέντρο του.
http://dailyarticle.gr/2012/05/05/15-συμβουλές-για-την-μπύρα/