Bruges

Hekima

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Σοφία
Ο Μερκάτορ, είναι ο χαρτογράφος ο οποίος σχεδίασε τον κόσμο, καταγόταν από την Φλάνδρα και εκεί κρύβεται μια ακόμη όμορφη πόλη της Ευρώπης η Bruges.
Το σκηνικό μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Κι αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς για τη μικρή βελγική πόλη, αλλά και η τελευταία. Ατμόσφαιρα μεσαιωνική, σε ένα περιβάλλον όπου το υδάτινο στοιχείο υπερτερεί
Εδώ, μιλούν Φλαμανδικά. Μόνο Φλαμανδικά. Στο Βέλγιο είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ Βαλόνων και Φλαμανδών, η δυσκολία που είχαν μέχρι πρότινος να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά και η δυσκολία που έχουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, παρά τη θεσμοθετημένη ισχύ δύο επίσημων γλωσσών. Λέγεται πως μόλις το τρένο, αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, πέρασε στη Φλάνδρα σταμάτησαν και οι ανακοινώσεις στα Γαλλικά!



Πολύ νερό, ακόμη περισσότερη βλάστηση, γραφικές γέφυρες, παλαιικά σπίτια και ο καλύτερος ίσως τρόπος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.
Τα κανάλια, άλλωστε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, αλλά και στην ονοματοδοσία της Μπριζ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την αποκαλούν «Βενετία του Βορρά».
Η ιστορία βέβαια αποκαλύπτει ότι πέντε αιώνες πριν η υπερχειλισμένη τότε Βόρεια Θάλασσα είχε μετατρέψει την Μπριζ σε… παραθαλάσσια. Τα νερά όμως δεν άργησαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω μοναχά το ποτάμι που δεν άργησε κι αυτό, ανθρώπου θέλοντος, να μετατραπεί στα αναρίθμητα γραφικά κανάλια του σήμερα.












Για τους περισσότερους επισκέπτες της Μπριζ η λίμνη Minne και το πανέμορφο πάρκο που την περικλείει είναι από τις ωραιότερες πρώτες εικόνες της πόλης.


Στο Μεσαίωνα,η Μπριζ απέκτησε εμπορική φήμη και αναδείχθηκε σε μεγάλο παραποτάμιο λιμάνι.Αυτό ανάγκασε τις αρχές να επεκτείνουν το δίκτυο των καναλιών και να το διαμορφώσουν ανάλογα.Το ποτάμι Reie είχε μετατραπεί σε ένα δίκτυο καναλιών που επέτρεπε στους εμπόρους να φέρουν τα προϊόντα τους στις μεγάλες αγορές της πόλης και στη συνέχεια να το διοχετεύουν στα ηπειρωτικά. Τα εμπορεύματα δεν πωλούνταν άμεσα στις αγορές,αλλά αποθηκεύοντας στις επονομαζόμενες αίθουσες του νερού(σημ.Επαρχιακό δικαστήριο).Σήμερα τα εμπορικά πλοία έχουν σταματήσει να διασχίζουν τα κανάλια της Μπριζ και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τουριστικά σκάφη.Υπάρχουν πέντε οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν εκδρομές με τουριστικά σκάφη.Κάθε οικογένεια έχει 4 πλοία.



Το Καμπαναριό της Μπριζ, ή Belfort, είναι ένα μεσαιωνικό καμπαναριό στο ιστορικό κέντρο της Μπριζ. Ένα από τα πιο εμφανή σύμβολα της πόλης, λειτουργούσε στο παρελθόν ως θησαυροφυλάκιο με αποθηκευμένα τα δημοτικά αρχεία της πόλης αλλά και ως παρατηρητήριο για τον εντοπισμό πυρκαγιών και άλλων κινδύνων. Μια στενή,απότομη σκάλα 366 μέτρων, προσβάσιμη από το κοινό,οδηγεί στην κορυφή του 83 μέτρων κτίριο, το οποίο έχει μικρή κλίση προς στα ανατολικά..Ο πρώτος πύργος, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1280. Το παρών οκταγωνικό καμπαναριό προστέθηκε στον πύργο μεταξύ 1482 και 1486. Σήμερα, το περίφημο καμπαναριό, γοητεύει τον επισκέπτη με την υπέροχη μουσική του κωδωνοστασίου, το οποίο αποτελείται από 47 καμπάνες.Η ανάβαση στην κορυφή του καμπαναριού γίνεται μέσα από 366 σκαλοπάτια,αλλά η θέα είναι μαγική.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 480x622.


Το Δημαρχείο της πόλης χτίστηκε μεταξύ 1376 and 1420 και είναι ένα από τα παλαιότερα Δημαρχεία των Κάτω Χωρών. Μια μεγάλη σκάλα οδηγεί από την είσοδο του κτιρίου στον πρώτο όροφο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη μεγαλοπρεπέστατη γοτθική αίθουσα του δημαρχείου, ανακαλώντας στη μνήμη το ένδοξο παρελθόν τόσο της Μπριζ όσο και των υπόλοιπων ιστορικών πόλεων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

 

Hekima

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Σοφία
Κι ενώ η Αλσατία φημίζεται για το λευκό κρασί η Φλάνδρα φημίζεται για τις μπύρες


και ιδίως για την αγαπημένη σε πολλούς


Η λαμπρή πορεία της βελγικής μπύρας Augustijn ξεκινά, το 1295, από ένα ιστορικό μοναστήρι της Φλάνδρας. (Η στενή σχέση μοναστηριών και ζυθοποιίας πρέπει να οφείλεται στο γεγονός πως η μπίρα βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν τις μακροχρόνιες νηστείες. Με την πάροδο των χρόνων, η μπίρα σταδιακά έπαψε να παράγεται οικιακά και μετατράπηκε σε εμπορεύσιμο είδος, αποτελώντας παράλληλα και σημαντική πηγή εσόδων για τους άρχοντες).
Εκεί, οι Αυγουστίνοι μοναχοί της Γάνδης δημιούργησαν την πρώτη τους ale μπύρα - και, μαζί, τον μύθο μιας θαυμαστής συνταγής που παρέμεινε αξεπέραστη στα πάνω από 700 χρόνια που μεσολάβησαν, μέχρι σήμερα!

Το 1982 οι μοναχοί παραχώρησαν στην βελγική οικογενειακή μικροζυθoποιία Van Steenberge (που βρίσκεται στο Ertvelde της Ανατολικής Φλάνδρας) την άδεια να παράγει μπύρα με βάση τη μοναδική αυτή συνταγή. Και από τότε, η διάσημη αυτή μοναστηριακή Abbey μπύρα ξεκίνησε το ταξίδι της για να κατακτήσει τον κόσμο.

Μοναστηριακή μπύρα υψηλών γευστικών χαρακτηριστικών που παράγεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές (Blonde, Brune, Grand Cru και Rossa), με βάση μία απαράμιλλης ποιότητας μοναστηριακή συνταγή του 1295.
Στην παραγωγή των Αugustijn χρησιμοποιούνται μπαχαρικά και αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιών curacao που προσφέρουν τις πικάντικες και φρουτώδεις νότες που χαρακτηρίζουν την γεύση τους ενώ σημαντικό ρόλο στον εξαίσιο χαρακτήρα των Augustijn παίζει και το νερό της ζυθοποιίας Van Steenberge το οποίο προέρχεται από δική της πηγή.

Οι Augustijn είναι μπύρες επαναζύμωσης. Κατά την εμφιάλωσή τους προστίθενται σε αυτές σάκχαρα και μαγιά -στην φιάλη ή το βαρέλι- που ενεργοποιούν μία δεύτερη ζύμωση αλλά και την περαιτέρω ωρίμανσή τους. Με τη μέθοδο αυτή, η μπύρα αποκτά πιο πλούσιο σώμα, περισσότερα αρώματα και μία γεύση που συνεχώς εξελίσσεται – και αυτός είναι ο λόγος που οι εμφιαλωμένες Augustijn δέχονται και παλαίωση δύο χρόνων ή και παραπάνω. Όσο για την βαρελίσια Augustijn Rossa, αυτή διατίθεται σε συσκευασία 20 lt. που της δίνει το πλεονέκτημα να καταναλώνεται γρήγορα και να παραμένει φρέσκια.
Τα γευστικά χαρακτηριστικά των Augustijn ταιριάζουν τέλεια με τα πλούσια ελληνικά τυριά μας ενώ συνοδεύουν «ντελικάτα» πιάτα με ψάρι ή κρέας. Και φυσικά… απογειώνουν τη γεύση ενός πικάντικου φαγητού!

Μια άλλη μπύρα που την συνταγή την έφτιαξε γυναίκα συνεπώς θα είναι τέλεια

Η saisonnière κατασκευάζεται σύμφωνα με τη Φλαμανδική παράδοση και θεωρείται μια από τις πιο δροσιστικές μπύρες στην κατηγορία των special pale ales. Το παράδοξο είναι πως αν την δοκιμάσετε από το μπουκάλι είναι αφιλτράριστη, ενώ από το βαρέλι φιλτραρισμένη.
Νικήτρια στο World Beer Award 2010 ως Europe's Best Seasonal Pale Ale υπόσχεται να σας χαρίσει στιγμές δροσιάς και ποιότητας. Παράγεται από το Νοέμβρη του 2009 και είναι μια μπύρα υψηλής ζύμωσης με επαναζύμωση στο μπουκάλι.

Αν την δοκιμάσετε από μπουκάλι θυμηθείτε να σερβίρετε όπως γίνεται με τις γερμανικές weizen: μεταφέρετε τη μισή μπύρα στο ποτήρι, αναδεύστε το μπουκάλι τρεις φορές για να ξυπνήσετε τη μαγιά και το σιτάρι που βρίσκονται στη βάση και αδειάστε το υπόλοιπο περιεχόμενο στο ποτήρι σας.

Το 20% σιτάρι της ετικέτας δημιουργεί έναν πάνλευκο συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας στο ποτήρι, που καθώς πέφτει δημιουργεί λευκά αραβουργήματα στα τοιχώματα. Η μύτη είναι μεθυστική, λευκό πιπέρι, βασιλικός, λουίζα (λεμονόχορτο), μπανάνα, κορίανδρος και… ιδέα μελιού. Το στόμα σκαμπρόζικο, μπανάνα, λουίζα, μάνγκο, άγουρο αχλάδι, σανός, ένα πυροτέχνημα γευστικών αισθήσεων, αυτό που κάνει αυτή τη μπύρα special ale. Η επίγευση ξηρή, στυφή, μεγάλης διαρκείας σε ταξιδεύει, μαύρη ζάχαρη, μήλο, αχλάδι, λευκό πιπέρι. Το σώμα είναι ελαφρύ και μαλακό, το αλκοόλ δεν της φαίνεται, είναι τόσο ευκολόπιοτη και καλά ισορροπημένη παρά τον spicy χαρακτήρα της. Δοκιμάστε την όπου την βρείτε θα τη θυμάστε για πάντα!
Σερβίρεται στους 7-10˚ C και συνδυάζεται με ταϋλανδέζικη κουζίνα, πουλερικά, ψάρι και οστρακοειδή, pizza λαχανικών και γήινα τυριά parmesan, gorgonzola, κλπ.

Μια χώρα που έχει να παρουσιάσει παραπάνω από 1000 διαφορετικές μπύρες.
Για να μπορέσουν δε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διαφόρων εξαιρετικών συνταγών μπύρας τού Βελγίου, οι Βέλγοι παραγωγοί βύνης ανέπτυξαν με το πέρασμα τών αιώνων μια μεγάλη ποικιλία από διάφορους τύπους βύνης με εξειδικευμένη λειτουργία σε αυτό το εργοστάσιο


Έτσι, το Βέλγιο έγινε η Μέκκα τής βύνης, με τη Βελγική βύνη να εξάγεται σήμερα σε περισσότερες από 120 χώρες. Οι μοναδικές ιδιότητες τών διάφορων ποικιλιών τής Βελγικής βύνης, πέρα από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι Βέλγοι ζυθοποιοί παρασκευάζουν τις μπύρες τους, είναι το μυστικό πού κρύβεται πίσω από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες Βελγικές μπύρες.

Οι Βελγικές βύνες εμφανίζουν ιδιότητες και συμπεριφορά στην παραγωγική διαδικασία που τις ξεχωρίζουν χαρακτηριστικά, από αυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας. Έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά μιας συνηθισμένης βύνης όσον αφορά το άρωμα, την καθαρότητα τού ενδιάμεσου αζύμωτου προιόντος, την απόδοση και άλλους παράγοντες. Αυτά τα χαρακτηριστικά άσκησαν καθοριστική επιρροή σε όλα σχεδόν τα κύρια είδη Βελγικής μπύρας.



Στις 4-5 Φεβρουαρίου 2012 έγινε στη Bruge το καθιερωμένο Φεστιβάλ Μπύρας.

Τι να πει κανείς για τις γνωστές βέλγικες σοκολάτες και τις βιτρίνες των μικρών σοκολατερί είναι σαν κοσμηματοπωλεία, πανέμορφες και λαχταριστές


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 600x729.


ή το χαρακτηριστικό βελγικό φαγητό μύδια με τηγανητές πατάτες, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με την παράδοση, βελγική ανακάλυψη.
Κυρίως τρώνε θαλασσινά, μύδια, αστακός και γαρίδες της Βόρειας Θάλασσας, ψάρια αλλά και κρέας (μοσχαρι και πάπια). Φυσικά ό,τι πάρετε συνοδεύεται με frites (παραδοσιακές τηγανιτές πατάτες). Γενικά η κουζίνα είναι κάτι ανάμεσα σε γαλλική, γερμανική, βελγική(άλλωστε ο Βέλγοι ακόμη αναζητούν την ταυτότητά τους).


Κλείνοντας να μην ξεχάσω και τον αγαπητό βέλγο Ζωρζ Ρεμί (Ερζέ), δημιουργό των κόμικς με ήρωα τον Τεντέν


και τα λιλιπούτεια μπλε στρουμφάκια που δημιουργήθηκαν από το βέλγο καρτουνίστα Πιερ Κουλιφόρ,γνωστό περισσότερο ως Πεγιό
 
Top Bottom