Οταν η ασφαλιστική καθυστερεί ή αρνείται να καταβάλει την αποζημίωση.

Pan-dvs

Μέλος
Περιοχή
Ιωαννινα
Όνομα
Παναγιωτης
Μοτό
Gs 1200
Η ασφαλιστική μου καθυστερεί ή αρνείται να καταβάλει την αποζημίωση. Τι μπορώ να κάνω;

Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τις συναλλαγές σας με τις ασφαλιστικές εταιρίες με την μορφή ερωτήσεων -απαντήσεων

Η ασφαλιστική μου εταιρεία καθυστερεί ή αρνείται να καταβάλει την αποζημίωση που δικαιούμαι. Τι μπορώ να κάνω;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας, προκειμένου να σας αιτιολογήσει η ασφαλιστική σας εταιρεία τους λόγους καθυστέρησης ή άρνησης καταβολής της αποζημίωσης. Εάν δε λάβετε επαρκείς εξηγήσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς για παρέμβαση ή στην Τράπεζα της Ελλάδος (Δ/νση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης) ή στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Σε περίπτωση που η ασφαλιστική σας εταιρεία εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης κι έχει αιτιολογήσει επαρκώς τους λόγους άρνησής της, μπορείτε να διεκδικήσετε το ποσό της αποζημίωσης μόνο μέσω των πολιτικών δικαστηρίων.

Η αποζημίωση που μου δίνει η ασφαλιστική μου για ένα τροχαίο που μου συνέβη είναι μικρότερη από το κόστος επισκευής του αυτοκινήτου μου και επιπλέον καθυστερεί πολύ να μου την καταβάλει. Τι μπορώ να κάνω;

Σχετικά με άρνηση, καθυστέρηση ή διαφορά εκτιμητέας ζημιάς που αφορά καταβολή ασφαλιστικής αποζημίωσης υλικών ζημιών μπορείτε να απευθύνεστε στην Τράπεζα της Ελλάδος-Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης –Τμήμα Ειδικών Εποπτικών Θεμάτων Ασφαλιστικής Αγοράς (Ελευθερίου Βενιζέλου 21, τ.κ 10250, τηλ.2103205225-255-253-235). Για την έγερση ενδεχόμενων αστικών αξιώσεων αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Ενώ η ασφαλιστική μου εταιρεία κάλυψε τα έξοδα για μια πρόσφατη νοσηλεία μου σε ιδιωτικό νοσοκομείο αρνήθηκε να καταβάλλει το ΦΠΑ του τιμολογίου που της υπέβαλα. Τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά πρέπει να ανατρέξετε στη σύμβασή σας, προκειμένου να διαπιστώσετε εάν υπάρχει σε αυτήν όρος που προβλέπει ότι εσείς επιβαρύνεστε με το Φ.Π.Α. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος όρος κι έχετε ήδη καταβάλει το Φ.Π.Α, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς. Σε περίπτωση που η ασφαλιστική σας εταιρεία εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή του Φ.Π.Α και αφού έχει αιτιολογήσει επαρκώς τους λόγους άρνησής της, διεκδίκηση του εν λόγω ποσού μπορεί να γίνει μόνο μέσω των πολιτικών δικαστηρίων.

Η ασφαλιστική μου εταιρεία δε με ενημερώνει για την αξία εξαγοράς του ασφαλιστήριου συμβολαίου μου. Τι μπορώ να κάνω;

Ο ασφαλιστής έχει υποχρέωση ενημέρωσης για την αξία εξαγοράς του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, την οποία υποχρεούται να καταβάλει σε κάθε περίπτωση λύσης της ασφαλιστικής σύμβασης (ά. 29 παρ. 4 εδ. γ του ν. 2496/1997). Σε περίπτωση ενδεχόμενης αμφισβήτησης αναφορικά με την αξία εξαγοράς του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Τράπεζα της Ελλάδος-Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης-Τμήμα Ειδικών Εποπτικών Θεμάτων Ασφαλιστικής Αγοράς (Ελευθερίου Βενιζέλου 21 τ.κ 10250, τηλ.2103205225-255-253-235) ή στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Για την έγερση ενδεχόμενων αστικών αξιώσεων αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Η ασφαλιστική μου εταιρεία πτώχευσε. Τι μπορώ να κάνω;

Σε περίπτωση που η ασφαλιστική σας εταιρεία πτωχεύσει, ενεργοποιείται το «Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής», ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με στόχο την προστασία ασφαλισμένων στον κλάδο ζωής σε περίπτωση πτώχευσης ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής τους επιχείρησης. Το Εγγυητικό τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σκοπός του είναι η διατήρηση και μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρίας σε άλλη ασφαλιστική ή σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανέφικτο, καταβάλλεται αποζημίωση έναντι της αξίας των συμβολαίων αυτών αλλά και έναντι εκκρεμών ζημιών και πληρωτέων παροχών (εξαιρούνται οι συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης), με βάση τα ανώτατα όρια αποζημίωσης που αναφέρονται στο αρ.7 του ν. 3867/2010 (Φ.Ε.Κ. 128/Α’). Ειδικότερα σε ότι αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που η εταιρεία του ασφαλισμένου πτωχεύσει, ενεργοποιείται ο φορέας του Επικουρικού Κεφαλαίου μόνο για τον κίνδυνο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Σχετική πληροφόρηση για ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν πτωχεύσει (ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, COMMERCIAL VALUE), μπορεί να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από την ηλεκτρονική σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης).

Ενώ συζητήσαμε με τον ασφαλιστή μου ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασφάλισης, οι όροι του συμβολαίου που έλαβα δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που συμφωνήσαμε. Τι μπορώ να κάνω;

Έχετε δικαίωμα εναντίωσης σε κάθε όρο του περιεχομένου της ασφαλιστικής σύμβασης που θεωρείτε ότι παρεκκλίνει από την αρχική αίτησή σας για ασφάλιση. Το δικαίωμα αυτό ασκείται με τη συμπλήρωση και αποστολή στα κεντρικά γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας του συνημμένου στο ασφαλιστήριο εντύπου δήλωσης εναντίωσης. Το έντυπο δήλωσης εναντίωσης αποστέλλεται με συστημένη επιστολή μέσα σε ένα (1) μήνα από την παράδοση του ασφαλιστηρίου –συμβολαίου. Σε περίπτωση που ασκήσετε το δικαίωμα εναντίωσης, το ασφαλιστήριο ακυρώνεται από ενάρξεως και θεωρείται ότι ποτέ δεν υπογράφηκε η σύμβαση ασφάλισης. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα εναντίωσης δεν μπορεί να ασκηθεί εάν μέχρι την παράδοση της συστημένης επιστολής στο ταχυδρομείο ή/ και μετά απ’ αυτή και μέχρι την παραλαβή της από την ασφαλιστική εταιρία έχει επέλθει ασφαλιστικός κίνδυνος με βάση τη σύμβαση που έχει ήδη υπογραφεί.

Πηγή:asfalisinet.gr
 

AnotherFace

Μέλος
Περιοχή
Aθηνα
Όνομα
Πετρος
Μοτό
Adv950\hsq510
Ασφαλιστικές. Μετά τις τράπεζες ότι χειρότερο (σε θέμα λαμογιας)
Σε φίλο μου είχαν ασφαλίσει μηχανή για 2.500 και όταν του την βγάλανε ολική ήθελαν να του δώσουν 600 ευρώ. :D Η αλητεία..
 

Xenos

Μέλος
Περιοχή
Περιστερι-Πευκη
Όνομα
Ξενοφων
Μοτό
GS 1200- 06
ου μπλεξεις...αλλα αμα μπλεξεις....καλα ξεμπερδεματα!..φιλε chaosm...πως τον καταφερε τον εμπειρογνώμονα??...πως τον χειρίστικε?....
 

memos

Μέλος
Περιοχή
αθηνα
Όνομα
Mωχαμεντ
Μοτό
BMW r 1150 gs 2001 - ΤDM 900 2008 - XTX 660 motard
εμενα δεν με αποζημιωσανε γιατι ο (αλλος) ισχυριζεται οτι περασε με πρασινο την ωρα που ειχα πορτοκαλι και οτι εαν παμε δικαστικος θα χασω(ουμε)...
 

Stavros_CBR

Μέλος
Όνομα
Σταύρος
Μοτό
CBR
Καλησπέρα σε όλους.

Πριν 2 μήνες μου έριξαν την μηχανή ενώ ήταν σταθμευμένη. Μετά από ένα μαραθώνιο βγήκε τελικά το πόρισμα και η ασφαλιστική που είναι να με αποζημιώσει είναι διατεθημένη να πληρώσει επισκευή και όχι αντικατάσταση των πλαστικών. Διαφορά 230 ευρώ.
Πολλοί φίλοι μου είπαν να απαιτήσω καινούρια ανταλλακτικά.

Διάβασα πιο πάνω για τις ενώσεις καταναλωτών και θα επικοινωνήσω μαζί τους.
Έχει όμως κανένας φίλος ανάλογη εμπειρία να με καθοδηγήσει;
 

Pan-dvs

Μέλος
Περιοχή
Ιωαννινα
Όνομα
Παναγιωτης
Μοτό
Gs 1200
Καλησπέρα σε όλους.

Πριν 2 μήνες μου έριξαν την μηχανή ενώ ήταν σταθμευμένη. Μετά από ένα μαραθώνιο βγήκε τελικά το πόρισμα και η ασφαλιστική που είναι να με αποζημιώσει είναι διατεθημένη να πληρώσει επισκευή και όχι αντικατάσταση των πλαστικών. Διαφορά 230 ευρώ.
Πολλοί φίλοι μου είπαν να απαιτήσω καινούρια ανταλλακτικά.

Διάβασα πιο πάνω για τις ενώσεις καταναλωτών και θα επικοινωνήσω μαζί τους.
Έχει όμως κανένας φίλος ανάλογη εμπειρία να με καθοδηγήσει;
Μιλα με δικηγορο.Θα τους παρει λεφτα μεχρι και για τις βιδες.
 

NastyNash

Μέλος
Όνομα
Αναστάσιος
Μοτό
F800 GS 2010
Παλαιότερα θυμάμαι με τράκαρε ένα βυτίο κ μ έσπασε το. Προφυλακτήρα του αυτοκινήτου - δεν ήθελε η ασφάλεια του κυρίου να με πληρώσει - ήρθε η αστυνομία για καταγραφή κ ενεργοποίησα την νομική προστασία ! Πληρώθηκα κανονικά κ με τον νόμο. Όταν βλέπουν ότι δεν κολατσιζουν βάζουν την ουρά στα σκέλια


Sent from my iPad using Tapatalk
 

sothrhs

Ο demek
Περιοχή
Λάρισα
Όνομα
Σωτήρης
Μοτό
ΤΡΑΚΤΕΡ 06
κοιτα χωρις να ειμαι ειδικος αλλα απο προσωπικη εμπειρια ,χωρις να επεκταθω περισσοτερο θα πω το εξης..
αν δε πληρωσεις ειναι δυσκολο να γινει η δουλεια σου οπως τη θες...αυτα περι ενωσεων -συνηγορων κλπ δε τα βλεπω καν!
ειναι η μοτο σου με βαση τα κιταπια των ασφαλιστικων βαση χρονολογιας,για αντικατασταση με νεο και οχι ημιτασιον η επισκευη?
φιλοι και γνωστοι θα σου πουν ο καθεις το κοντο του και το μακρυ του-οπως και γω καλη ωρα τωρα-
εισαι αποφασισμενος να τρεχεις σε δικαστηρια αναβολη στην αναβολη για 2 κατοσταρικα?
αν κλεισει η ασφαλιστικη(λεμε τωρα..πολλες εκλεισαν και υποσχονταν παπαδες..)

θα παρεις λεφτα απο το επικουρικο...πότε??μετα απο ποσα χρονια?
αν εχεις κουραγιο και υπομονη προχωρα και ευχομαι να πανε κατ ευχην ολα

αν οχι πες οτι εχασες 2 κατοσταρικα(ειναι ζορι ξερω,και γω θα χαλιομουν και πολυ μαλιστα για το γαμωτο)
μιλα με τον ασφαλιστη ,βαλε τα καινουρια αμα θες και παρε αυτα που σου δινουν...
δυστυχως ενας απο τους αγραφους νομους του εμποριου λεει το εξης:στο κερδος υπαρχει και χασουρα!
σορρυ αν σε στεναχωρησα αλλα ειπα απο προσωπικη εμπειρια μιλαω
 

giannisgs

Μέλος
Περιοχή
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
Μοτό
R1200 GS
Έχει να κάνει με την παλαιότητά της μηχανής... Μπορείς να κοιτάξεις για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά κ θα πάρεις όλα τα χρήματα σου!!! Η έννοια της ασφάλειας : να επαναφέρει τον ζημιωθεντα στην κατάσταση πριν το ατύχημα και όχι σε καινούργιο!!!
 

christof40

Μέλος
Όνομα
χριστοφορος
Μοτό
cbr r1 gsxr το γνωστο ninja
οι νομοι καλα τα λενε αλλα εδω στην ελλαδα δυστυχως για τους εχοντες και κατεχοντες ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ-ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
με μια λεξη ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ,οσοι την εχουμε πατησει απο κει γνωριζουμε πολυ καλα.
 

Stavros_CBR

Μέλος
Όνομα
Σταύρος
Μοτό
CBR
@sothrhs

Φίλε Σωτήρη συμφωνώ για όσα λες για τα δικαστικά, αναβολές, ταλαιπωρία κτλ κτλ
Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για την ασφαλιστική;
Θα μπλέξει σε δικαστήριο για δύο κατοστάρικα που με τα δικαστικά έξοδα ίσως βγούν και τέσσερα;

Η μηχανή είναι τριών ετών και σαφώς αν εγώ θελήσω να την πουλήσω σήμερα θα έχει διαφορετική
τιμή αν είναι επισκευασμένη απ' ότι αν την έδινα στην προηγούμενη κατάσταση.
Άρα χάνω διπλά, απο κάτι το οποίο όταν συνέβη δεν ήμουν καν παρόν και εκεί είναι που με πονάει.

Ευχαριστώ που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μας, μην με παρεξηγέις δεν έρχομαι σε
αντιπαράθεση μαζί σου απλά συζήτηση κάνουμε ;)
 

#skliros_kariolis (geez996)

γιου μεικ μι κρ'υ'ζι ρε...
ADVRIDE Team
Περιοχή
Αττικης
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
KTM 300 EXC το tpi το καλό , το 6 gays
Εγω υστερα απο καλη περιπετεια πριν απο χρονια με μια ασφαλιστικη εχω αποφασισει να πληρωνω ανεξαρτητα ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Πληρωνω δηλαδη μια εταιρια για ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗ.

Οσες φορες την χρειαστηκα καθαρισε με ενα τηλεφωνημα.
 

Stavros_CBR

Μέλος
Όνομα
Σταύρος
Μοτό
CBR
Φίλε @geez996 δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα.
Σήμερα μίλησα επιτέλους με την ασφαλιστική και είναι ανένδοτοι.

Μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις PM σε ποιά εταιρία έχεις νομική κάλυψη;
 

Stavros_CBR

Μέλος
Όνομα
Σταύρος
Μοτό
CBR
Επανέρχομαι στο θέμα μετά από αρκετό ψάξιμο.
Έχουμε λοιπόν και λέμε.

Τηλέφωνο στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπου μου λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και ότι η αρμοδιότητες τους σταματάνε στο να ζητήσουν γραπτός τον λόγο σε περίπτωση που η ασφαλιστική καθυστερεί ή που αρνείται να καταβάλει αποζημείωση. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε η ευγενέστατη κατά τα άλλα κοπέλα η διαφορά που προέκυψε είναι τα λεγόμενα "Διαφυγόντα κέρδη".

Τηλέφωνο στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου έχουν την εποπτεία των ασφαλιστικών, πάνω κάτω μου λένε το ίδιο. Απλά επεμβένουν σε περίπτωση που δεν λάβει κάποιος αποζημίωση και πως μόνο τα πολιτικά δικαστήρια είναι αρμόδια.

Τηλεφώνησα σε δύο εταιρίες για νομική κάλυψη όπως είπε ο @geez996 , η μία απλά με αγνόησε και η άλλη μου είπε ότι απλά δεν αναλαμβάνουν υποθέσεις που έχουν ήδη προκύψει.

Έμαθα απο δεξιά και αριστερά πως και δικηγόρο να βάλω η υπόθεση θα εκδικαστεί σε 2 με 2.5 χρόνια οπότε κατέβασα τα αυτιά και το πήρα απόφαση.

Αυτό όμως που μου είπε το παιδί απο το συνεργείο σήμερα είναι που με εξόργισε ακόμα περισσότερο.
Αφού γίνει η αντικατάσταση των ανταλλακτικών η ασφαλιστική απαιτεί τα φθαρμένα κομμάτια για να καταβάλει αποζημίωση!
WTF?!!! ...που λένε και στο χωρίό μου!!
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
@Stavros_CBR , Σταύρο όλα λογικά όσα είπες και βασικά έμαθες ό,τι ισχύει βάσει νομοθεσίας.
Οποιαδήποτε δικαστική διασικασία, τόσο κρατάει.
Αυτό με τα ανταλλακτικά τα φθαρμένα, λογικό δεν είναι; Διαφορετικά ο καθένας "λέει ότι άλλαξε" χ πράγματα ενώ έχει αλλάξει τα μισά. Ki ύστερα όσα είναι σε καλή κατάσταση πωλούνται....
Αυτές είναι καταστάσεις που έχουμε δει και δε λέω ότι θα το κάνει κάποιος από μας, η κάθε ασφαλιστική όμως, οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της.
 

Stavros_CBR

Μέλος
Όνομα
Σταύρος
Μοτό
CBR
@forester

Ταπεινή μου γνώμη είναι πως η ασφαλιστικές θα έπρεπε να αποζημιώνουν για τα ανταλλακτικά έτσι και αλλιώς.
Τώρα το αν θα τα διαθέσω εγώ για να αντικαταστήσω τα μέρη της μηχανής/αυτοκινήτου ή θα τα φάω σουβλάκια είναι δική μου υπόθεση.

Γιατί όπως πολύ σωστά είπες όσα είναι σε καλή κατάσταση θα καταλήξουν στην αγορά ως μεταχειρισμένα....είτε απο εμένα είτε απο την ασφαλιστική! Άρα στην δική μου περίπτωση για παράδειγμα, η ασφαλιστική πλήρωσε χαμηλότερο κόστος από την εμπορική αξία ΚΑΙ πιθανών να βγάλει και επιπλέον κέρδος από τα φθαρμένα ανταλλακτικά. Θα το δεχόμουν μόνο αν αποζημείωνε με το πλήρες ποσό.

I rest my case! :muted:

Όπως και να έχει θα επαναλάβω αυτό που είπαν τα παιδιά πιο πάνω, "ού μπλέξεις" γιατί πραγματικά δεν βγάζεις άκρη.
 
Top Bottom