Το Μοτορι Θέλει Δρόμο Ασιατικό Και Μόνο (2019-MGL-RUS-KAZ-KGZ-TJK-UZB-TKM-AZE-ARM-(Artsakh)-GEO-TUR)

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Να τα ωραία, μπροστά μας μικρός καταρράκτης πέφτει από τα βράχια στον δρόμο. Ευκαιρία να δροσιστούμε!!











Μετα από εδώ αφήσαμε το παράλληλα με το ποτάμι, με κατεύθυνση προς την πόλη Κουλομπ, φτάνοντας απογευματάκι στην πρωτεύουσα. Μετα από ένα μπέρδεμα να βρούμε τον ξενώνα μιας και έχει δυο με το ίδιο όνομα αλλά σε διαφορετικό και αντίθετο σημείο στην πόλη, τον βρήκαμε.. Έχει και ωραία αυλή να κάτσεις.





Οπότε δεν κάναμε τίποτα. Ξεκούραση!!
 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
18-8-19 ΚΥΡΙΑΚΗ (UZ- Termiz- Τερμεζ 248 χιλ Hotel Surxon 35e)



Αρκετή ζέστη από πρωί και αλλαγή χώρας σήμερα με το ιστορικό Ουζμπεκιστάν να μας υποδέχεται για δεύτερη φορά.

Πρωϊνό και φύγαμε με μόνο 68χιλ μέχρι τα σύνορα.















Φτάνοντας σύνορα είμασταν πλέον έτοιμοι για την όποια ταλαιπωρία θα υπάρξει. Οπότε χαλαρά δίχως νεύρα και χρησιμοποιώντας το χαμόγελο, νερά και σκιά, την παλέψαμε και μετα από κάνα τρίωρο ήμασταν Ουζμπεκιστάν. Η Τερμεζ επιλέχθηκε για να προσπαθήσουμε να πάρουμε βίζα για Αφγανιστάν!! Μιας και είχαμε την πληροφορία ότι ο Μητσάκης βγήκε από την χώρα πριν δυο βδομάδες.

Chapter Uzbekistan.

INFO: Το Ουζμπεκιστάν, επίσημα η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν είναι η μόνη διπλά περίκλειστη χώρα στην Κεντρική Ασία. Έχει σύνορα με το Καζακστάν στα δυτικά και βόρεια, με το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν στα ανατολικά, και με το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν στα νότια. Πριν το 1991, ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης..

Όλοι σε σκιά..













Άλλα 102χιλ και φτάσαμε









Ένα από τα check point πριν μπούμε στην πολύ. Η χρήση τους πλέον είναι ελάχιστη και τουρίστα δεν σταματούν, σε σχέση με το 2014 που βρισκόμασταν για πρώτη φορά στη χώρα που ήταν εξονυχιστικοί οι έλεγχοι.



Φτάσαμε και μετα από αρκετή ταλαιπωρία και χρόνο βρήκαμε ξενοδοχείο. Αμέσως εδώ δίπλα ένα εστιατόριο μας έσωσε πριν νυχτώσει. Τι φάτσα είναι αυτή λίγο είναι;



Έπεσε η νύχτα και μια βόλτα κοντινή εδώ στον κεντρικό δρόμο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, για αγορά κάρτας σιμ και νερά..
 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
19-8-19 ΔΕΥΤΕΡΑ (UZ- Termiz- Τερμεζ 0χιλ Hotel Surxon 35e)

Εργάσιμη σήμερα πρωινό, και το καφεδάκι στο χέρι σε παγκάκι έξω από το ξενοδοχείο.



Και μετα γρήγορα στην πρεσβεία του Αφγανιστάν για Βίζες. Απογοήτευση γιατί φτάνοντας βλέπουμε κλειστά!! Δευτέρα; Κάποια αργία πρέπει να έχουν.. Κρίμα χάνεται μια μέρα. Επιστροφή ξενοδοχείο και κοντινή βόλτα με τα πόδια μιας και η ζέστη ήταν ανυπόφορη.



INFO: Το Tερμέζ είναι μια πόλη στο νοτιότερο τμήμα του Ουζμπεκιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Είναι το πιο θερμό σημείο του Ουζμπεκιστάν, και είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Σουρχονταρύα.





Ούτε το παγωτό φτάνει για να ρίξουμε λίγο την θερμοκρασία.





Δεν κυκλοφορεί κάνεις από την ζέστη και πάμε ξενοδοχείο για ξεκούραση κάτω από την δροσιά του Air-condition. Με το που πέφτει ο ήλιος έξω για μάσα.



Να κάνω και ένα καθάρισμα σε αλυσίδα για να μου αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο.



20-8-19 ΤΡΙΤΗ (UZ- Termiz- Τερμεζ 0χιλ Hotel Surxon 35e)

Φύγαμε για πρεσβεία ξανά. Ανοιχτά σήμερα και φιλόξενη υποδοχή από τον νεαρό πρέσβη!! Στην ερώτηση γιατί ήταν κλειστά χθες, η απάντηση ήταν απλή και καθημερινή στο τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα. Βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ με δεκάδες νεκρούς!!!!!!! Ωχ μάλιστα και εμείς τι ακριβώς θέλουμε; Να μπούμε στην χώρα και να φτάσουμε Καμπούλ.

Ωραία καθήστε να σας εξηγήσω πως είναι τα πράγματα. Το λοιπόν βίζα στοιχίζει 150 ευρώ το άτομο για ένα μήνα, και θέλει πέντε εργάσιμες. Το απορρίπτουμε γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε. Για μια εργάσιμη πάμε 200 το άτομο!! Και έχει ως εξής. Μπορείτε να μπείτε και να προσεγγίσετε οδικός την πρώτη πόλη Μαζαρι Σαριφ 109χιλ από εδώ.

Εκεί διανυκτερεύετε κάθεστε όσο θέλετε είναι ασφαλείς προς το παρών. Καμπούλ το ξεχνάτε οδικός!! Αφήνετε το όχημα και μόνο με εσωτερική πτήση μέχρι πρωτεύουσα. Μα αφού το έκανε ένας Έλληνας (Κωνσταντίνος Μητσάκης) πριν δυο βδομάδες οδικός. Πρέπει να είναι πολύ γενναίος Έλληνας!!! Εγώ ο ίδιος κυκλοφορώ μόνο με εσωτερικές πτήσεις για να ταξιδέψω στην χώρα. Τόσο επικίνδυνα είναι!!!

Οκ και τι κάνουμε τώρα αξίζει; Κάνουνε διάλειμμα και εμείς ευκαιρία για να δούμε τι κάνουμε. Τελικά σκεφτόμαστε να πάμε μέχρι την πρώτη πόλη και να ρισκάρουμε στο αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε οδικός Καμπούλ, όπως έκανε ο Μητσάκης. Το λέμε στον Πρέσβη και αν θα μπορούσε να είχαμε μια καλύτερη τιμή μιας και δεν θα χρειαστούμε μια βδομάδα το πολύ στην χώρα. Απαντά οκ 150 ευρώ η γρήγορη έκδοση!!!

Ωραία μια χαρά αλλά, μας πετάει και έναν άσσο που έκρυβε στο μανίκι. Α και θέλω έγγραφη απάντηση από της πρεσβείες σας ότι σας δίνουν το οκ για να μπείτε Αφγανιστάν!!!

Μα πως, τι, γιατί και πότε χρειάζεται κάτι τέτοιο; Θέλω και αυτό, και σας εκδίδω τις βίζες. Ξανά την κάνουμε για ξενοδοχείο με την ουρά στα σκέλια. Αυτό που κάνουμε στέλνουμε mail στις πρεσβείες μας, Ελλάδα και Πολωνία περιμένοντας κάποια απάντηση.

Και επειδή έχουμε χρόνο κάνουμε ένα καλό πακέτο με πράγματα να στείλουμε ταχυδρομικός Ελλάδα. Έχω πολύ βάρος ακόμα και με σουμιε ανάρτηση δεν δουλεύει σωστά και υπάρχει μεγάλη καταπόνηση στην αλυσίδα.

Βρήκαμε ταχυδρομείο.



Το χρήμα έτοιμο. Περίπου 100 ευρώ για καμιά 20αρια κιλά!!



Δεν είναι και λίγα έτσι;



Εγώ ένιωθα σαν να έχω πυρετό, και λίγο αδυναμία, να ήταν η ζέστη; δεν ξέρω επιστροφή ξενοδοχείο για ξεκούραση.

21-8-19 ΤΕΤΑΡΤΗ (UZ- Termiz- Τερμεζ 0χιλ Hotel Surxon 35e). ,

Απάντηση από πρεσβεία είχε η Μόνικα όπου φυσικά και ήταν αρνητικοί για έκδοση τέτοιου εγγράφου, αφού δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μεταξύ χωρών τους. Εμένα δεν μου απάντησαν, και φυσικά τα βάλαμε κάτω επικρατώντας η λογική. Απλά ο πρέσβης να μας αποτρέψει ήθελε για την δική μας ασφάλεια. Μετα γιατί να θέλουμε να ρισκάρουμε και μάλιστα να πληρώσουμε για αυτό.

Δεν μας θέλει να μπούμε στο Αφγανιστάν, και ίσως για καλύτερα. Οκ το ξεχνάμε και πάμε παρακάτω. Εγώ ακόμα νιώθω χάλια και δεν βγαίνω έξω. Βράζει και ο τόπος οπότε αραχτοί μέσα στην δροσιά. Η Μόνικα βγαίνει βράδυ για προμήθειες.



 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
22-8-19 ΠΕΜΠΤΗ (UZ- Boysun- Μποισουν 141χιλ Hotel Ferdavs 15e).



Λίγα χιλιόμετρα σήμερα αλλά με υψηλές θερμοκρασίες για ακόμη μια φορά. Είμαι και κάπως και η όρεξη δεν είναι για πολλά. Επαρχία Μποισουν σήμερα. Λίγο πριν βγούμε από την πόλη Τερμεζ πέφτουμε στο κυριότερο αξιοθέατο το Τζαμί.





Βγαίνοντας από την πόλη ο Μ39 θα μας συντροφεύσει μέσα σε ένα άνυδρο τοπίο μέχρι τον τελικό προορισμό μας την πόλη Μποισουν. Έλα κίνηση λέμε!! Συχνό φαινόμενο σε κεντρικούς δρόμους αυτό το σκηνικό!!





Δίπλα μας παραπόταμος που εκβάλει στον Αμού Ντάρια φυσικό σύνορο με Αφγανιστάν.





Μπήκαμε στην άνυδρη επαρχία Μποισουν.







Όπου βρίσκαμε σκιά στάση για νεράκι.











Πρέπει να φλερτάρουμε 45 βαθμούς άνετα!!! Στάση, σκιά, νερά, πολλά νερά!!



Δεν υπάρχει τίποτα γύρω, μόνο ελάχιστα χωμάτινα σπίτια!!





Ευτυχώς φτάσαμε και δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε ξενοδοχείο αφού η πόλη είναι μικρή, με έναν κεντρικό δρόμο να την διασχίζει. Πάνω στον δρόμο σταματήσαμε στο πρώτο, όπου ήταν και αξιοπρεπές για τα λεφτά του.





Αράξαμε να πέσει ο ήλιος και μετα βγήκαμε να βρούμε να φάμε. Λίγες οι επιλογές και βρίσκοντας ένα πάρκο που είχε ένα μαγαζί και μάλλον είχε μαζευτεί όλη η πόλη για γάμο, αράξαμε να φάμε..

INFO: Το Boysun είναι μια πόλη στην περιοχή Surxondaryo, στο Ουζμπεκιστάν και πρωτεύουσα της περιφέρειας Boysun. Το 2001 η επαρχία Μποϊσούν χαρακτηρίστηκε ως αυλή πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO

Χιλιάδες χρόνια στο στενό ορεινό φαράγγι, τα εμπορικά καραβάνια έχουν περάσει από τις Σιδερένιες Πύλες. Αυτή η περιοχή έχει περάσει από τις Στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Τζένκινς Χαν και του Ταμερλάνου.

Οι σπηλιές Teshik-Tash περιέχουν υπολείμματα του λαού του Νεάντερταλ. Τα κοντινά βουνά Kugitang περιέχουν ακόμα τοιχογραφίες γνωστές ως «κυνήγι μαγικών ταύρων», που χρονολογούνται από τη Μεσολιθική περίοδο.

Οι πολίτες του Boysun στολίζουν τα σπίτια τους με πολύχρωμα suzane
(κολλώδη εξώφυλλα), ελαφριές, στιβαρές και άνετες ταπετσαρίες, και κομψά διακοσμητικά και ανοιξιάτικα ρούχα στολίζουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους. Σε τραπέζια και γλυπτά μπαούλα κοντά σε τοίχους είναι ζωγραφισμένα κεραμικά σερβίτσια.
 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
23-8-19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (UZ- Shahrisabz-Σακχρισαμπζ 189χιλ Shahrisabz Yulduzi 35e).



Σήμερα απόφαση για επίσκεψη και διανυκτέρευση σε μια από της αρχαιότερες πόλις της Κεντρικής Ασίας. Καίμε τα περίχωρα εδώ, παρόλο που έχει ψωμί, πετρογλυφικα, φαράγγια σπήλαια κλπ. Αυτό το κάνουμε γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση για το που βρίσκονται και δεν έχουμε σκοπό να χάσουμε όλη την μέρα μας μέσα στο λιοπύρι να τα ανακαλύψουμε. Φύγαμε για την υπέροχη Shakhrisabz γενέτειρα του Ταμερλάνου (Amir Temur)

Φορτώνω μπαγκάζια κάτω από το βλέμμα γεμάτο περιέργεια των παιδιών που πάνε σχολείο, και του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Και ένα ευχάριστο μας ήρθε απάντηση στα mail μας από την Τουρκμενικη Πρεσβεία ότι οι βίζες εγκρίθηκαν και θα τις παραλάβουμε από τα σύνορα που έχουμε δηλώσει!! Σούπερ!!!!!



Με τον Μ39 θα φτάσουμε στον προορισμό μας. Φύγαμε!!!













Στάση για βενζίνη. Κοιτάχτε που είναι το στόμιο της αντλίας!!! Παίρνει μπροστά από μέσα στο κτήριο, φωνάζεις στοπ μέχρι εκεί που θες και κόβει πάλει από μέσα.









Υπάρχουν και σημεία του δρόμου που είναι σε κακή κατάσταση..









 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Και τα τετράποδα βουρ για νερό κάτω από τον καυτό ήλιο!!



Και εμείς έχουμε την ίδια ανάγκη οπότε στάση σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο που υπήρχε σκιά.







Εδώ ανακαλύπτω ότι έχει σπάσει η μια στήριξη από τις δυο του πλαισίου της βάσης βαλίτσας. Εδώ που τα λέμε αν δεν είχε σπάσει με τόσο βάρος και κραδασμούς πότε θα έσπαγε; Ευτυχώς που δώσαμε πράγματα με ταχυδρομείο. Βάζω ιμάντα να δέσω για να μην σπάσει εντελώς και κρεμάσει.





Άντε πάλι..









Από πάνω μας ο αρχών των αιθέρων αγρυπνά..







Άλλη μια στάση για νερό λίγο πριν μπούμε στην πόλη.



Άδεια η πόλη τέτοια ώρα μεσημέρι, αφού δεν μπορείς να σταθείς όπου σε βλέπει ήλιος. Το πρώτο ξενοδοχείο που βρήκαμε, μπήκαμε και αράξαμε.



Μια χαρά δωμάτιο και απέναντι είναι τα τοίχοι της παλιάς πόλης με τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα.



Το ίδιο κάνουμε και τώρα περιμένομε να πέσει λίγο η ζέστη για να βγούμε τσάρκα στην πόλη.

INFO: Shashribaz Βρίσκεται περίπου 80 χλμ νότια της Σαρμακανδης , σε υψόμετρο 622 μ. Ο πληθυσμός του είναι 140.500 (2021). Ιστορικά γνωστό ως Kesh ή Kish, το Shahrisabz ήταν κάποτε μια μεγάλη πόλη της Κεντρικής Ασίας και ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο της Sogdiana-Σογδιανα, μιας επαρχίας της Αχαιμενιδικης Αυτοκρατορίας της Περσίας. Είναι κυρίως γνωστό σήμερα ως η γενέτειρα του Τουρκομογγολου κατακτητή Τιμουρ του 14ου αιώνα .

Πρώτη στάση στο επιβλητικό παλάτι Ak Saray.



INFO: Το Καλοκαιρινό Ανάκτορο του Τιμουρ, το «Λευκό Παλάτι» σχεδιάστηκε ως το πιο μεγαλειώδες από όλες τις κατασκευές του Τιμούρ. Ξεκίνησε το 1380 από τεχνίτες που απελάθηκαν από τον Τιμούρ από το πρόσφατα κατακτημένο Khwarezm. Δυστυχώς, σώζονται μόνο τμήματα των γιγάντιων πύργων πυλών των 65 μέτρων, με μπλε, λευκά και χρυσά μωσαϊκά. Πάνω από την είσοδο του Ak-Saray υπάρχουν μεγάλα γράμματα που λένε: "Αν αμφισβητήσετε τη δύναμή μας - κοιτάξτε τα κτίριά μας!"

Δίπλα ακριβώς το τεράστιο άγαλμα του Τιμουρ(Ταμερλάνου).





Συνεχίζουμε αλλά όχι για πολύ, αφού αντικρίζοντας κιόσκι με παγωτά και παγωμένα νερά στάση για απόλαυση.

 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Συνεχίζουμε προς τα κάτω στην τεράστια πλατεία με πράσινο και γύρω ακριβά ξενοδοχεία, και οικίες εύπορων οικογενειών.



Στο βάθος το Τζαμί Kok Gumbaz / Σύμπλεγμα Dorut Tilovat.



INFO: Ένα Τζαμί της Παρασκευής που χτίστηκε το 1437 από τον Ulugh Beg προς τιμή του πατέρα του Shah Rukh, το όνομά του σημαίνει «Μπλε θόλος». Ακριβώς πίσω από το Τζαμί Kok Gumbaz βρίσκεται το λεγόμενο «House of Meditation», ένα μαυσωλείο που χτίστηκε από τον Ulugh Beg το 1438 αλλά προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ταφές.

Πηγαίνοντας προς Μαυσωλείο νασου και ο γάμος για φωτώ. Βέβαια το σκηνικό εδώ τα σπάει για τέτοιου είδους γεγονότα.



Σύμπλεγμα Hazrat-i Imam



INFO: Σύμπλεγμα Hazrat-i Imam. Ανατολικά του Kok Gumbaz είναι ένα άλλο συγκρότημα μαυσωλείων που ονομάζεται Dorus-Saodat (Έδρα της Δύναμης και της Δύναμης), το οποίο περιέχει τον τάφο του Jehangir, του μεγαλύτερου και αγαπημένου γιου του Timur. Το παρακείμενο τζαμί λέγεται ότι στεγάζει τον τάφο ενός σεβαστού Ιμάμη του 8ου αιώνα Amir Kulal.

Τάφος του Τιμούρ.. Πίσω από το Hazrat-i Imam Emsemble υπάρχει ένα καταφύγιο με μια πόρτα που οδηγεί σε έναν υπόγειο θάλαμο, που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους το 1943. Το δωμάτιο είναι σχεδόν γεμάτο με ένα μονόπετρο φέρετρο, στο οποίο οι επιγραφές δείχνουν ότι προοριζόταν για τον Τιμούρ. Ωστόσο, ο κατακτητής θάφτηκε στη Σαμαρκάνδη, όχι στο Shahrisabz, και μυστηριωδώς, ο τάφος του στο Shahrisabz περιείχε δύο άγνωστα πτώματα.

Πάμε Τζαμί στο εσωτερικό.



Βγάζουμε παπούτσια.













 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Επιστροφή για ξενοδοχείο. Ουπς να και ο γάμος ξανά..











Με τον ήλιο να δύει τα χρώματα πάνω στα τοίχοι γίνονται ποιο χρυσαφένια.











Φτάσαμε ξενοδοχείο, γεμάτη η μέρα από υπέροχες εικόνες!!

 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
24-8-19 ΣΑΒΒΑΤΟ (UZ- Buxoro-Μπουχαρα 264χιλ Zamir Hotel Guest House 25e).




Έτοιμοι νωρίς για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν την ζέστη, όπου και σήμερα προβλέπετε στα ύψη!!!



Τελευταίο καφεδάκι στο σαλόνι του ξενοδοχείου και βουρ φύγαμε..



Αντίο πανέμορφη Shahrisabz!!





Όχημα παντός καιρού..









Παζάρι περνώντας την πόλη Qarshi-Καρσι. Τι έγινε μένουνε τα LADA?





Σκιά όπου βρούμε στάση για να ισορροπήσουμε.





Όρε μαζούτ που έχει αυτή η χώρα!!!



Χάχα μετακόμιση με ΙΧ άνετα!!!



Τρέχοντας για το δροσερό νεράκι κάθε λογής τετράποδα.



Μόνο οι καμήλες δεν μασάνε κάτω από τον καυτό ήλιο.



 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Ακόμα μια στάση.



Εδώ πήραμε μια απόφαση για διανυκτέρευση όχι μέσα στην πόλη. Βλέποντας στον χάρτη μια λίμνη λίγο έξω από την Μπούχαρα, σκεφτήκαμε για μια νύχτα εκεί να κάνουμε και καμιά βουτιά. Έδειχνε ένα κατάλυμα αλλά καμιά πληροφορία. Πάμε και βλέπουμε.







Έλα ρε όμορφη..





Βενζίνη και συνεχίζουμε.



Αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο Α380 και παράλληλα με ποτάμι πάμε για την λίμνη Tudakul.





Το ερημικό τοπίο και ο χάλια δρόμος δεν μας πείθει ότι πάμε κάπου που πάει κόσμος.





Φτάσαμε στο φράγμα.



Μπάρα μας κλείνει την πρόσβαση και μας κάνει να απορούμε και μήπως πήραμε λάθος δρόμο.



Φύλακας έρχεται και μας δείχνει να καταλάβομε ότι από αλλού έπρεπε να είχαμε πάει, αλλά μας ανοίγει την μπάρα να περάσουμε για να μην κάνουμε κύκλο.

Επιτέλους φάνηκε η λίμνη.



Και βρίσκοντας το μοναδικό κατάλυμα απλά είπαμε πάμε πόλη. Ένα σύμπλεγμα με ξύλινα πάγκαλους σε όχι καλή κατάσταση, και ζητούσαν και καμια εξηνταριά την βραδιά. Φύγαμε για Μπουχαρα.



Να και το επιβατικό τρένο που επιλέγουν αρκετοί τουρίστες για να γυρίσουν την χώρα.





 
Τελευταία επεξεργασία:

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Μπήκαμε πόλη και ψάχνουμε ξενοδοχείο.



Βρήκαμε εύκολα, και με το που έπεσε λίγο ο ήλιος έξω στην παλιά πόλη.



Αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά από την πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε την Μπουχαρα το 2014. Ανοικοδόμηση ποιο πολλά ξενοδοχεία πλακόστρωτα δρομάκια, τουρίστες αρκετοί, και ΑΤΜ ναι σωστά. Τότε μόνο στην μαύρη αγορά μπορούσες να στραφείς για συνάλλαγμα.



Τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων βρίσκεις στην παλιά σκεπαστή αγορά.







Και επειδή είμαστε λίγο πτώματα παγωτάκι και την κάνουμε για ξεκούραση.



Έχουμε άλλη μια νύχτα εδώ οπότε αύριο μια ποιο ολοκληρωμένη βόλτα στα σοκάκια.

25-8-19 ΚΥΡΙΑΚΗ (UZ- Buxoro-Μπουχαρα 264χιλ Zamir Hotel Guest House 25e).

Γενικά δεν κάναμε κάτι λόγο ζέστης, (και πάλι) και απόγευμα που δρόσισε λίγο ξεμυτήσαμε.

INFO: Η Μπουχάρα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του Ουζμπεκιστάν. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη με 350.000 κάτοικους. Η περιοχή πέριξ της Μπουχάρα έχει κατοικηθεί τουλάχιστον για 5 χιλιετίες και η πόλη υπήρχε τουλάχιστον το μισό της περιόδου αυτής.

Η Μπουχάρα μαζί με τη Σαρμακανδη και τη
Χιβα, ήταν οι πόλεις όπου περνούσαν τα εμπορικά καραβάνια του δρόμου του μεταξιού, είχαν εξελιχθεί σε κοιτίδες του πολιτισμού. Η πόλη είναι περιτριγυρισμένη από την έρημο Κιζιλ Κουμ (μεταφράζεται ως κόκκινη άμμος)και το 12ο-14ο αιώνα εξελίχθηκε σε ένα από τους σημαντικότερους εμπορικούς σταθμούς της ανατολής.

Πάμε για ιστορικό κέντρο.



Παντού αναπαλαιώσεις. Στο βάθος φαίνεται φωτισμένος ένας επιβλητικός μιναρές. Εκεί πάμε.



 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Ουαο!!!



Καλά τι να λέμε απίστευτη αρχιτεκτονική. Μιναρές Καλαν (Πύργος του Θανάτου) Μιας και εκεί για αιώνες μέχρι τον 20ο αιώνα οι εγκληματίες τιμωρούνται με ρίψη από την κορυφή



Μιρ-ι Αράμπ Μετρέσες (μετρέσες = ισλαμικό σχολείο)



INFO: Λίγα είναι γνωστά για την προέλευση του μνημείου, αλλά η κατασκευή του αποδόθηκε στον Σεΐχη Αμπντουλάχ Γιαμανί της Γιεμένης, ένα πνευματικό μέντορα των πρώτων μελών της δυναστείας των Σχαϊμπανίδων. Αυτός ήταν υπεύθυνος των χορηγιών του Ουμπαϊντολάχ Χαν (κυβέρνησε μεταξύ 1533-1539), και αφοσιώθηκε στην κατασκευή του Μετρέσες.





















Όλα τέλεια καλό μας βράδυ!!!
 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
26-8-19 ΔΕΥΤΕΡΑ (UZ -Xiva-Χιβα 435χιλ B&B Zafarbek 20e)



Σήμερα έχουμε αρκετά χιλιόμετρα να κάνουμε σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Εύκολα γενικά αφού μιλάμε για μια ευθεία αλλά!! Δύσκολα λόγο καιρικών συνθηκών. Προβλέπετε να χτυπήσει κόκκινα η ζέστη, και πόσο μάλλον να διασχίζεις την ατελείωτη έρημο Κιζιλ Κουμ, ψάχνοντας για δείγμα σκιάς να καλυφθείς.

Έτοιμη η μηχανουλα δίπλα σε άλλη μια γριούλα. Ταμπούρο για πίσω φρένο το SUZUKI.







Σε τέτοια κατάσταση δρόμου, απλά οδηγας δεξιά στο χώμα!!! Χίλιες φορές καλύτερα!!



Στοπ σε διάβαση τετράποδων!!!



Στάση για αναπλήρωση υγρών και ξεκούραση. Πραγματικά δεν παλεύετε αυτή η ζέστη.



Ερημικό τοπίο όπου βλέπει το μάτι!!





Πλέον ο δρόμος έχει γίνει τέλειος, και για πολλά χιλιόμετρα ακόμα θα είναι έτσι.



Εκμεταλλευόμαστε ότι σπανίως σκιά βρίσκουμε για ξεκούραση, και μηχανής αφού το βεντιλατερ δουλεύει υπερωρίες ακόμα και εν κινήσει.!!!









Έρημος Κιζιλ Κουμ δυόμισι φορές περισσότερο από την Ελλάδα σε έκταση, απλά δεν συγχωράει λάθη εδώ.



Το ελάχιστο υγρό στοιχείο που υπάρχει, σπάει λίγο την μονοτονία του τοπίου..



Στάση για βενζίνη λίγο πριν φτάσουμε Χιβα, και η ταλαιπωρία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μου. Δεν την παλεύουμε άλλο μας έχει τσακίσει η ζέστη.





Μόλις μπήκαμε πόλη κατεύθυνση στο ιστορικό κέντρο, μέσα στα τοίχοι, όπου βρήκαμε στο γνώριμο ξενοδοχείο για εμάς από το 2014 την πρώτη επίσκεψη εδώ. Δεν κάναμε τίποτα, πολλά κρύα ντους να συνέλθουμε, και όταν έπεσε το σκοτάδι βγήκαμε για να φάμε..
 

Dimisgs

Μέλος
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
BMW R1200GS 2009
Διαβάζω όλο το ταξίδι σου Πάνο. Πραγματικά δεν ξέρω αν θα το πάλευα το θέμα ζέστη.. βλέπω ότι κάθε οπότε σου δίνετε ευκαιρία σταματάς για υγρά, απορώ πως και δεν πήρες κάποιο σάκο με ασκό για να πίνεις κατά την οδήγηση.. εγώ πήρα ένα προπέρσυ και τό καλοκαίρι είναι μόνιμα πίσω στην πλάτη. Ένα από τα καλύτερα δώρα που έκανα στον εαυτό μου
 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Διαβάζω όλο το ταξίδι σου Πάνο. Πραγματικά δεν ξέρω αν θα το πάλευα το θέμα ζέστη.. βλέπω ότι κάθε οπότε σου δίνετε ευκαιρία σταματάς για υγρά, απορώ πως και δεν πήρες κάποιο σάκο με ασκό για να πίνεις κατά την οδήγηση.. εγώ πήρα ένα προπέρσυ και τό καλοκαίρι είναι μόνιμα πίσω στην πλάτη. Ένα από τα καλύτερα δώρα που έκανα στον εαυτό μου
Γενικά φίλε Δημήτρη δεν ξέρω αν θα με βόλευε. Ποτέ δεν είχα κάτι νά κουβαλάω στην πλάτη οδηγώντας. Μετά δεν ξέρω πόσο αντοχή έχει τό νερό σέ τόση ζέστη. 500χιλ κάτω από τόν καυτό ήλιο μάλλον κατουρο θά πίνω. Μετά φαντάζομαι θά κλείνει την διάτρητη επιφάνεια τού μπουφάν στην πλάτη καί δεν θά αερίζεται όσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο σέ τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες..
 

Dimisgs

Μέλος
Όνομα
Δημητρης
Μοτό
BMW R1200GS 2009
Αυτό που έχω πάρει είναι της Wunderlich (ήταν σε προσφορά στο motoraid ) και είναι σχεδιασμένο να περνάει ο αέρας από μέσα. Επίσης μέσα έχει ένα φύλλο αλουμινίου με μόνωση για να κρατάει όσο γίνεται δροσερό το νερό .. γενικά είναι σχεδιασμένο για καλοκαίρι.
 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
27-8-19 ΤΡΙΤΗ (UZ -Xiva-Χιβα B&B Zafarbek 20e)

Πρωινό να πάρουμε δυνάμεις και έξω να ζήσουμε ξανά μετα από πέντε χρόνια την μαγεία αυτής της πόλης!!!



Παιδικές φωνές και παιχνίδι, στα σοκάκια..



Αλλά και μεγαλύτερα <<παιδιά>> το έχουν ρίξει στο ζάρι..







Στο βάθος ξεχωρίζει ο Islam Khoja Minaret.



Amir Tura Madrasah











Ο γατσουλινος προσπαθεί να νιώσει λίγο δροσιά στην άκρη του παραθύρου..







Τώρα σε τέτοιο σκηνικό, αν περνούσε από μπροστά μου ο Βουκεφάλας με τον Καβαλάρη του, δεν θα μου έκανε εντύπωση καθόλου!!!



Kalta Minor Minaret



INFO: Αυτός ο χοντρός μιναρές με τιρκουάζ πλακάκια ξεκίνησε το 1851 από τον Μοχάμεντ Αμίν Χαν, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο ήθελε να χτίσει έναν μιναρέ τόσο ψηλά που μπορούσε να δει μέχρι την Μπουχάρα. Δυστυχώς ο Χαν έπεσε νεκρός το 1855, αφήνοντας ημιτελή την υπέροχα πλακόστρωτη κατασκευή.



 
Τελευταία επεξεργασία:

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Ολο το ιστορικό κέντρο της πόλης!!!









Βγαίνουμε έξω από ιστορικό κέντρο από μια πύλη..



Να θαυμάσουμε και τα επιβλητικά τοίχοι!!



Βρήκαμε ξενοδοχείο που είχε ΑΤΜ κάναμε συνάλλαγμα και ξανά μέσα στο ιστορικό κέντρο από άλλη πύλη. Περίπου έντεκα πύλες περιμετρικά υπάρχουν.



Να και άλλοι μότο ταξιδευτές!!



Το ιστορικό κέντρο είναι ένα υπαίθριο μουσείο, που κατοικείται εδώ και αιώνες!! Η καθημερινότητα των κατοίκων δεν σταματά ποτέ!!















 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
Όταν άρχισε να δύει ο ήλιος κάναμε μια ωραία περιμετρική βόλτα πάνω στα τοίχοι!!





Σου δίνεται η δυνατότητα ένα μεγάλο κομμάτι να μπορείς να το περπατήσεις, και η εμπειρία μοναδική!!!







Η δύση κάνει τα κτήρια να παίρνουν ένα κόκκινο χρώμα!!!





Το έξω από τα τοίχοι!!











Αρχίζει να σκοτεινιάζει και πάμε για μάσα!!









Καλό μας βράδυ!!
 

Magelanos

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα-Ίλιον
Όνομα
Πανος
Μοτό
1)BMW K1200S
2)BMW F650
28-8-19 ΤΕΤΑΡΤΗ (UZ -Xiva-Χιβα B&B Zafarbek 20e)

Σήμερα βγήκαμε λίγο πριν πέσει ο ήλιος για την τελευταία βόλτα στην υπέροχη Χιβα.



Ένα πανό πάνω από την κεντρική πύλη την παλιάς πόλης, αρκετή αστυνόμευση, και παντού αναρτημένες σημαίες της χώρας, προδιαθέτουν σε κάποια γιορτή. Για πάμε να δούμε.









Εδώ το 2014 είχαμε ανέβει στην κορυφή αυτού του μιναρέ με απίστευτη θέα όπου έφτανε το μάτι!!!





Πιάσαμε θέση κάπου ψηλά σε μαγαζί με roof top και αράξαμε μέχρι να αρχίσει η γιορτή..







Μοναδικά χρώματα και εικόνες στην δύση του ήλιου με συννεφιά!!











Μουσικές, παραδοσιακοί χοροί και πολύς κόσμος όλο ήταν μαγικό!!









Ήτανε μια ευχάριστη έκπληξη όλο αυτό και μόλις έπεσε το σκοτάδι τελείωσε και αποσυρθήκαμε!!!
 
Top Bottom