Αλπικές λίμνες - Συζήτηση/Εξοπλισμός

@spyro

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Spyros
Μοτό
KTM 990 ADV
Σαν γενικός κανόνας και εντελώς φιλικά σε forum (οποιοδήποτε forum) με θεματολογία τα hobies αποφεύγουμε να λέμε την άποψη μας και να συμβουλεύουμε για το πως να χαλάσει τα λεφτά του ο άλλος. Ακόμα και αν μας το ζητήσει :D

πάντα μα πάντα θα μπλέκεις σε παρεξηγήσεις του στυλ "δικά μου είναι και τα κάνω οτι θέλω - δεν σε πήραμε και για λογιστή
 

Kardabix

Μέλος
Περιοχή
Αγρίνιο
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
Yamaha XTZ 690
Από ότι είδα και διάβασα, μου αρέσει πιο πολύ η Salewa LITETREK II TENT και την προτιμώ (νομίζω :rolleyes:) που είναι δυο ξεχωριστά πανιά, σε σχεση με τη Ferrino LIGHTENT 2 PRO

αλλα είναι 400 γραμμάρια πιο βαριά και μεγαλύτερη μαζεμένη (19x40 vs 17x35 η Ferrino).

Γνώμες????
Είναι πολύ καλή και έχει και βολική θήκη. Εγώ έχω salewa από το 2015 και δεν έχω κανένα παράπονο από την εταιρεία.
 

Πάρης Z

Μέλος
Όνομα
Πάρης
Μοτό
CRM 250,FREEWIND 650
Ενας γενικός μπούσουλας για διαχειρίσημο ορειβατικό σακίδιο,είναι να μην ξεπερνά τα δέκα αντε έντεκα κιλά.
Φυσικά κάθε γραμμάριο που κερδίζεις στοιχίζει σε ευρώ!
 

Kardabix

Μέλος
Περιοχή
Αγρίνιο
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
Yamaha XTZ 690
Για σακίδιο κοίτα σε osprey ή low alpine. Φυσικά τις εκδόσεις για γυναίκες. Το πρόβλημα με το σακίδιο είναι ότι πρέπει να τπ πακεταρεις όταν δεν το χρησιμοποιείς (εννοώ στην μηχανή, μαζί με τα υπόλοιπα) και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί τα πιο πολλά σακίδια με καλή πλάτη δεν γίνονται ρολο...
 

akis69

Μέλος
Όνομα
ακης
Μοτό
F800gs
Εγώ πάντως θα προτείνω κάτι πολύ οικονομικό σε κάποιον που θέλει να πάρει μια ανθεκτική σκηνή, μαζεμένη σε διαστάσεις,με αντοχή σε βροχή και αέρα.

Έχω την 3 ατόμων (το προηγούμενο μοντέλο αλλά ουσιαστικά τα ίδια είναι) και είμαι πολύ ικανοποιημένος.
Στο τροφυ πχ,το βράδυ που βγήκα από τη σκηνή,το εξωτερικό πανί στην έξω μεριά ήταν μούσκεμα από την υγρασία του ποταμιού,δεν είχε περάσει μέσα καθόλου.
είμασταν και αγκαλίτσα με τον Bulmont στη σκηνή και ούτε από χνωτα είχε καθόλου υγρασία μέσα.
Στο τροφυ κάποιο παλικάρι την είχε αυτή τη σκηνή , νομίζω ένα παλικάρι με ένα freewind .
Υγ.
Ότι και να διαλέξεις,εγώ θα πρότεινα να έχει σχήμα ιγκλού για να μην χρειάζεται ντε και καλά πασαλακια και τέντωμα.να μπορείς να την ακουμπήσεις πάνω και σε τσιμέντο πχ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Kardabix

Μέλος
Περιοχή
Αγρίνιο
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
Yamaha XTZ 690
Αυτό είναι ένα από τα σακίδια που επειδή προορίζεται για αναρρίχηση μπορεί να μικρύνει πολύ ο όγκος του όταν είναι άδειο.https://www.bfgcdn.com/1500_1500_90/503-0889-0211/osprey-mutant-38-mountaineering-backpack.jpg
 

ibar

Μέλος
Περιοχή
Αρτεμιδα
Όνομα
Ηλιας
Μοτό
r1200gs
Από ότι είδα και διάβασα, μου αρέσει πιο πολύ η Salewa LITETREK II TENT και την προτιμώ (νομίζω :rolleyes:) που είναι δυο ξεχωριστά πανιά, σε σχεση με τη Ferrino LIGHTENT 2 PRO

αλλα είναι 400 γραμμάρια πιο βαριά και μεγαλύτερη μαζεμένη (19x40 vs 17x35 η Ferrino).

Γνώμες????
η polo στις εκπτώσεις κανει τουλάχιστον 20%
έτσι είχα πάρει εγώ την denalli 2
 

ibar

Μέλος
Περιοχή
Αρτεμιδα
Όνομα
Ηλιας
Μοτό
r1200gs


Η δική μου πρόταση....ελαφριά και σε καλή τιμή.
Ελαφριά και μικρή συσκευασία, τα δύο στρώματα χωράνε σε πλαϊνή τσέπη παντελονιού..
Υπνοσακο έχεις πολλές επιλογές....εύκολο να διαλέξεις μόνη σου
δεν είχες την soul 200?
δεν έχουν διάφορες στα χαρακτηριστικά και εχει μισή τιμή
 

dan

lone wolf
Περιοχή
Ιωάννινα
Όνομα
Θανάσης
Μοτό
F 800 GS
Z 50 J
Νομίζω ότι το πήραμε λίγο ανάποδα το θέμα , εννοώ ότι το ζήτημα δεν είναι πάρε τούτο ή το άλλο σακίδιο , φακό κτλ.
Νατάσσα δεν κατάλαβα αν θέλεις να ξεκινήσεις ορειβασία συστηματικά ή να πηγαίνεις περιστασιακά.
Αν ξεκινάς τώρα , έχεις κάνει μερικές εύκολες μονοήμερες διαδρομές ; Γιατί το Περιστέρι όπου και η Βερλίγκα είναι λίγο απαιτητικό.
Θέλω να πώ ότι είναι πιο εύκολο να μην ξεκινήσεις κατευθείαν με διανυκτερεύσεις αλλά σταδιακά με μονοήμερα , έπειτα σε καταφύγια κτλ.
Όσο για εξοπλισμό το πράγμα είναι .. ζούγκλα !
π,χ, η σκηνή που κοιτάς salewa litrek 2 είναι κυρίως ορειβατική με δυο πανιά ενωμένα και δεν στήνετε μόνο με το εσωτερικό (ζεστή το καλοκαίρι)
επίσης έχει μικρό προθάλαμο μπροστά και είναι άβολη στην είσοδο έξοδο. Καλύτερη all round λύση είναι μια απλή iglu με δύο προθαλάμους .
Δυστυχώς στον ορειβατικό εξοπλισμό το καλό και ελαφρύ είναι αρκετά ακριβό και επίσης δεν ξεχωρίζεις εύκολα το απαραίτητο απο το περιττό.
Αυτά τα μαθαίνεις με τον καιρό οπότε ξεκινάς με ότι έχεις ή μπορείς να δανειστείς και στην πορεία ... όπως και να έχει θα την βρείς την άκρη ! :)
 

Spa

Μέλος
Όνομα
Άκης
Μοτό
Tenere
Καλησπέρα,

για το συγκεκριμένο μέρος δεν ξέρω να σου απαντήσω αλλά με το σκεπτικό που ξεκινάς και αυτα που γράφεις στο νήμα, εγώ το θεωρώ δεδομένο οτι θα σου αρέσουν γενικά τέτοιες εξορμήσεις, οπότε θα πρότεινα να πάρεις τον εξοπλισμό που χρειάζεται γιατί σίγουρα θα πας και σε άλλα μέρη, τώρα αν θα έχεις το χρόνο να το κανεις αρκετές φορές μέσα σε ενα έτος εσύ το γνωρίζεις αλλά και λίγες φορές να το κάνεις το μόνο που αλλάζει είναι ο "χρόνος που θα κανεις απόσβεση".

Φυσικά το πιο ασφαλές για να προτείνω, είναι να δοκιμάσεις πρώτα με δανεικό εξοπλισμό ή παρέα με κάποιο άτομο που έχει εξοπλισμό και μπορεί να καλύψει τους δυο σας.

Στο βουνό ο καλός εξοπλισμός είναι απαραίτητος, όσο ανεβαίνει το υψόμετρο ανεξάρτητα αν είναι καλοκαίρι, η θερμοκρασία μπορει να είναι κοντά στους 0°, οπότε αυτό θέλει τον κατάλληλο εξοπλισμό και προετοιμασία.

Από τα πρώτα πράγμα που κοιτάμε σίγουρα είναι η ποιότητα αλλά αυτό είναι σε συνάρτηση με το βάρος.
Γιατί το βάρος στην πεζοπορία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το πόσο "μακρυά" μπορούμε να φτάσουμε.

Το βάρος μόνο από τα βασικά πράγματα που κουβαλάμε σε ένα σακίδιο αυξάνετε για πλάκα.

Έστω και για μισή ώρα περπάτημα σε άτσαλο μονοπάτι, πέρα από ότι μπορει να μας κουράσει, μπορεί να είναι αιτία να τραυματιστούμε (ακομα και χωρις πτώση), έτσι λοιπόν πραγματικά προσπαθούμε να κόψουμε από παντού.

Φυσικά εχει να κάνει με το που θες να φτάσεις και τι έχει εκεί που θα φτάσεις, τι θες να κανεις εκεί που θα πας κ.τ.λ.

Ενδεικτικά θα γράψω καποια βασικά πράγματα που θα χρειαστούμε, όχι τα πιο ελαφριά αλλά σε ενα επίπεδο που θα μας κρατήσουν σχετικά ελαφρούς, ετσι για να εχουμε μία εικόνα ποσό εύκολα μαζεύεται το βάρος,

1 κιλό ο σάκος από μόνος του (ανάλογα τα λίτρα),

2.5 κιλά η σκηνή

800gr ενα κατσαρολακι, ένα κουτάλι, ένα μαχαίρι, μια εστία και καύσιμο

700gr ενα υπόστρωμα,

1.5 κιλό ο υπνοσακος,

3 κιλά τα 3 λίτρα νερό,

500gr τρόφιμα,

500gr ηλεκτρονικες συσκευές (φακος,powerbank,κινητό)

300gr φαρμακείο.

Πλησιάσαμε τα 11 κιλά, χωρις κάποιο έξτρα ρούχο (αντιανεμικό, αδιάβροχο, κάλτσες) ή μπαστούνι πεζοπορίας, ένα σκοινί ή ένα βιβλίο ή κατι απλό αλλά απαραίτητο για κάποιον π.χ μια φωτογραφική μηχανή.

Εγώ θα προσπαθούσα να μην ξεπεράσω τα 10 κιλά αλλά είναι δύσκολο και μετά ανεβαίνει σε κόστος ο εξοπλισμός, συνεπώς αν είμαι κοντά στα 12-13 κιλά νομίζω είμαι καλά.

Φυσικά κάποιος μπορεί να μην πάρει σκηνή και να φτιάξει ενα πρόχειρο κατάλυμα ή να μην κουβαλάει νερό αλλα όπως είπα αυτα έχουν να κάνουν με το που θα πάμε...

Τώρα, επειδή θεωρώ πιο "σοφό" για αρχή κάποιος/α να δοκιμάσει τις αντοχές του μία εποχή με καλό καιρό (καλοκαίρι) και σιγά σιγά να επεκταθεί και άλλες εποχές (άνοιξη-φθινόπωρο), εγώ αυτό που θα επέλεγα,

1) είναι μία καλή σκηνή 3 εποχών, για 1-2 άτομα, ελαφριά που να στήνεται εύκολα και γρήγορα, σχετικά κοντή max 1.25 ύψος, αδιαβροχοποίηση τουλάχιστον 3000mm το πάνω και 6000mm το κάτω και όσο πιο ελαφριά γίνετε.

2) ένα καλό ελαφρύ φουσκωτό υπόστρωμα, τουλάχιστον 5cm, με δείκτη 4-5 R

3) Εναν υπνόσακο με θερμοκρασία άνεσης κοντά στους 0°

4) Ένα κατσαρολάκι που να χωράει μέσα την εστία, το μαχαίρι και το κουταλοπίρουνο,

5) Ένα καλό ορειβατικό σακίδιο κάπου στα 40lt.

6) Τέλος και πολύ σημαντικό είναι το ντύσιμο, δηλαδή ενα καλό παντελόνι, ενα καλό παπούτσι(ανάλογα το τερέν, μιας και είναι τα λάστιχα μας), ένα καλό αντιανεμικό και ίσως κάποιο ισοθερμικό.

Θεωρώ οτι για σχετικά "καλές" συνθήκες είναι οκ, αν μετα το πάρεις απόφαση για πιο σκληρά πράγματα, ουσιαστικά αυτό που πρέπει να αλλάξεις άμεσα είναι ο υπνόσακος που κάνει την μεγαλύτερη δουλειά σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες που θα επικρατούν.
Η σκηνή σε χαμηλή θερμοκρασία είτε είναι 3 ή 4 εποχών δεν έχει διάφορα, η βασική τους διαφορά είναι η συμπεριφορά στο χιόνι, δλδ ανάλογα το σχήμα της αν θα αντέχει κάποιο βάρος από το χιόνι και αν κλείνει μεχρι κατω το ύφασμα, βέβαια αυτές οι συνθήκες είναι δύσκολες και απαιτούν και αυξημένο κόστος ντυσίματος.

Φυσικά όλα είναι σχετικά αλλά εγώ δεν θα πρότεινα κάτι λιγότερο απο αυτά μιας και τα θεωρώ τα απολύτως βασικά απο κει και πέρα οποίος θέλει τα προσαρμόζει όπως νομίζει.

Σε θέμα ποιότητας θα κοίταγα γνωστές μάρκες και όχι no name ή brand που είναι γνωστές επιλογές για camping σε Ελληνικές παραλίες.

Προσωπικά πριν επιλέξω κατι, βλέπω αρκετά review στο σωλήνα... Και πέρα απο την ανάλυση που κάνω για την πρακτικότητα κοιτάω να μου καλύπτει και το αίσθημα της
"ικανοποίησης", για να τον χαίρομαι.


Όπως και να έχει, για εμένα ο εξοπλισμός είναι μία επένδυση, μου αρέσει να τον έχω στην αποθήκη μου έχοντας ανα πάσα ώρα και στιγμή την επιλογή να τον φορτώσω και να φύγω για διανυκτέρευση στην εξοχή...

Σου δίνει ενα αίσθημα ελευθερίας και ανεξαρτησίας, κάπως σαν μια μηχανή θα έλεγε κάποιος?
 

Natassa

patara_power
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Νατάσσα
Μοτό
Suzuki SV650 ‘17
Triumph Trident 660 ‘22
Τρομερά βοηθητικό το αποπάνω ποστ του Άκη Spa και ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μια συμβουλή και για μπατόν πεζοπορίας παρακαλώ... τι να προσέξω?
 

Kardabix

Μέλος
Περιοχή
Αγρίνιο
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
Yamaha XTZ 690
Τρομερά βοηθητικό το αποπάνω ποστ του Άκη Spa και ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μια συμβουλή και για μπατόν πεζοπορίας παρακαλώ... τι να προσέξω?
Μπατον πεζοπορίας να πάρεις αυτά που παίρνουν οι δρομείς βουνού αν θες το απόλυτο στο βάρος αλλιώς αλουμινίου με χούφτες από φελλό για να μην γλιστράει το χέρι.
 

dan

lone wolf
Περιοχή
Ιωάννινα
Όνομα
Θανάσης
Μοτό
F 800 GS
Z 50 J
Τρομερά βοηθητικό το αποπάνω ποστ του Άκη Spa και ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μια συμβουλή και για μπατόν πεζοπορίας παρακαλώ... τι να προσέξω?
Προτιμότερα ειναι αυτά που σφίγγουν με μπλοκάζ (λεβιεδάκι} και όχι με απλή περιστροφή.
Προτίμησε όχι τα πιο ελαφριά γιατί δεν αντέχουν πολύ .
Kαλή μάρκα είναι τα Leki και τα Black Diamond ...
 

Mariner

Everflowed
Περιοχή
Ν.Σμύρνη
Όνομα
Μαρίνος
Μοτό
ΚΤΜ 690 Enduro / BMW R1200GS Adv
Τρομερά βοηθητικό το αποπάνω ποστ του Άκη Spa και ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μια συμβουλή και για μπατόν πεζοπορίας παρακαλώ... τι να προσέξω?
Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη, συνήθως είναι σε εκατοστά και μετράς το υψος του χεριού με τον αγκώνα σε 90 μοιρες αλλα τσεκάρεις τι λέει ο κατασκευαστής. Υπάρχουν και σπαστά που σε μεταφορα με μηχανή συνήθως είναι πιο βολικά αλλα κοστίζουν περισσότερο. Ρίξε μια ματιά εδώ, έχει ενα συγκριτικό απο κάποια καινούρια μοντέλα αλλα κυρίως εξηγεί τα βασικα χαρακτηριστικά Switchback Travel | Best Trekking Poles of 2023
 
Top Bottom