ΝΟΡΒΗΓΙΑ, NORDKAPP 2016 - Κυνηγώντας την άκρη του κόσμου

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
5η Ημέρα 5/7: Copenhagen (Nyhavn) – Oslo, 600km




Η διαδρομή αυτή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα μπορούσαμε αν θέλαμε να την είχαμε αποφύγει περνώντας στη Νορβηγία από Hirtshals κατευθείαν στο Kristansand. Ο λόγος όμως που επιλέχθηκε αυτή η διαδρομή ήταν για να περάσουμε τη διάσημη γέφυρα Oresund, που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία (Μάλμπο), είναι μήκους 8 περίπου χιλιομέτρων με ένα κομμάτι υποθαλάσσιο. Είναι εντυπωσιακή, ειδικά όταν την προσεγγίζεις και πριν βρεθείς πάνω της, δημιουργεί δέος το μέγεθός της και η κατασκευή της. Διόδια 28€ παρακαλώ :)

Μπαίνοντας στο υποθαλάσσιο κομμάτι της









Εδώ πάνω στη γέφυρα, προσεγγίζοντας το Malbo









 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Έχουμε πλέον πατήσει Σουηδικό έδαφος. Με το που βγήκαμε από τη γέφυρα και μπήκαμε σύνορα Σουηδίας, η αστυνομία μας έκανε έλεγχο διαβατηρίων. Δεν το περίμενα, πίστευα ότι απλά περνάς έτσι, όταν τους ρώτησα είπαν ότι λόγω των τρομοκρατικών γεγονότων στη Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο σφιχτά στο θέμα των ελέγχων.

Από σήμερα θεωρητικά (αλλά και πρακτικά φυσικά) μπαίνουμε στην περιοχή που με τα όρια ταχύτητας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ήμουν ενημερωμένος σχετικά με την αυστηρότητα στην τήρησή τους αλλά και τα πολύ ισχυρά πρόστιμα που σε ειδικές περιπτώσεις ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο και ξέφευγαν από την οικονομική τιμωρία, και έφταναν μέχρι και σε “απέλαση”. Αλλά για αυτό το κεφάλαιο θα σας μιλήσω αναλυτικά αργότερα :)

Επί σουηδικού λοιπόν αυτοκινητόδρομου, με τέλειες καιρικές συνθήκες, ανοιχτό ουρανό, πλήρη ορατότητα και 19 βαθμούς θερμοκρασία, έχουμε να διανύσουμε καμιά 600αριά εύκολα χιλιόμετρα.

















 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Τα χιλιόμετρα έβγαιναν αβίαστα, και η πρώτη πινακίδα με ένδειξη Oslo έκανε την εμφάνισή της




Στάση για καφέ



Και κατά τις 2 το μεσημέρι βλέπουμε τα Νορβηγικά σύνορα.

 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Υπολείπονταν λίγα ακόμα km οπότε νωρίς το απόγευμα ήμασταν Oslo, έτοιμοι για μίνι εξερεύνηση της πρωτεύουσας της χώρας που θα μας έδινε τις μεγάλες χαρές. Είχαμε κανονίσει να μείνουμε κεντρικά ώστε να είμαστε με τα πόδια σε απόσταση βολής και να μη χρειαστεί να πάρουμε μηχανές στο Όσλο.









 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Αυτές τις μπίρες τις ήπιαμε στην υγεία του φίλου μου του Μερκούρη που μου έδωσε το έναυσμα να κάνω το ταξίδι αυτό πραγματικότητα.



To Όσλο, όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές πρωτεύουσες είχε την ομορφιά του, χώρο, δόμηση, αρχιτεκτονική, χαίρεσαι να περπατάς. Βέβαια η φύση ενός τέτοιου ταξιδιού δεν αφήνει πολλά περιθώρια εξερεύνησης των πόλεων αφού ο χρόνος κατά κύριο λόγο καταναλώνεται στο δρόμο. Φάγαμε μια ωραία πίτσα, ήπιαμε και την μπίρα μας, περπατήσαμε όσο μπορούσαμε στο κέντρο, και καταλήξαμε το βράδυ στα δωμάτια για ξεκούραση. Αύριο αρχίσει το πάρτι ;)
 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
6η Ημέρα 6/7: Oslo – Jørpeland (550 km)




Όπως είπα και προηγουμένως, σήμερα αρχίζει το πάρτι. Αυτό το οποίο ονειρευόμασταν όλο το χειμώνα, σήμερα θα αρχίσουμε να το ζούμε, ναι, LIVE, η μαγεία της νορβηγικής φύσης που ξεκινά από τον 42, είναι σε απόσταση μόλις 2-3 ωρών. Η διάθεση και η ψυχολογία ανεβαίνει συνεχώς. Ο καιρός με το μέρος μας. Σήμερα έχουμε να κάνουμε 550km εκ των οποίων τα 350 είναι ορεινά, στον 42, μέσα στα δάση και στις λίμνες. Ξεκινάμε κατά τις 9 γιατί ήξερα ότι θα χρειαστούμε περί τις 10-11 ώρες να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Το θηρίο βγαίνει από το γκαράζ έτοιμο να καταπιεί τα νορβηγικά χιλιόμετρα.



Έτοιμοι για αναχώρηση. Χαιρετούμε το όμορφο Όσλο και βγαίνουμε στον Ε18, τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο τον οποίο αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουμε νότια μέχρι το Arental όπου θα αφήσουμε τον E18 και θα μπούμε δυτικά στον πανέμορφο 42.



 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Ο E18 είναι από τους νορβηγικούς δρόμους που ΔΕΝ υπερβαίνεις το όριο ταχύτητας, γιατί πολύ απλά, “την έκανες”. Έχει παντού κάμερες, κυκλοφορεί η αστυνομία με πολιτικά αυτοκίνητα ανάμεσα στους ταξιδιώτες, και σα να μη φτάνει αυτό, σε καρφώνουν και οι άλλοι οδηγοί αν πας γρηγορότερα από τα όρια. Έτσι λοιπόν ήμασταν πολύ προσεκτικοί στα πρώτα αυτά 250 χλμ. Μας πήρε 3+ ώρες για να τα διανύσουμε και εδώ ήταν η πρώτη φορά που δυσανασχετήσαμε και προβληματιστήκαμε με τα όρια ταχύτητας, για τα οποία όμως θα σας μιλήσω εκτενέστερα στο τέλος. Τελικά έφτασε η στιγμή που είδαμε τη στροφή για τον πολυπόθητο 42. Ναι, όπως είχε πει και ο φίλος ο Μερκούρης, η στιγμή του “welcome to Norway”, έφτασε!!!

Με το που μπαίνουμε όμως στον 42 και ενώ ο καιρός ήταν ανοιχτός, ξαφνικά σκοτεινιάζει, τα σύννεφα πυκνώνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αρχίσει η βροχή.





Μπα, σκέφτομαι, δεν μπορεί να μας τη χαλάσει τώρα που αρχίζουν τα ωραία, αποκλείεται. Δεν πρόλαβα να τελειώσω τη σκέψη μου, και να σου ο ήλιος :) Ίσα που προλάβαμε να βάλουμε τα αδιάβροχα, μετά από 5 λεπτά τα βγάζουμε. Και εδώ άρχισε ο βομβαρδισμός της ομορφιάς. Τα επιφωνήματα χαράς να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η φύση στο ζενίθ της, λίμνες, ποτάμια, πλούσια βλάστηση, τέλειος καιρός… όλα με το μέρος μας. Δεν ήξερες που να πρωτοκοιτάξεις. Η μία ομορφιά διαδέχονταν την άλλη.

























 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Και επειδή όπως σας είπα, η μία ομορφιά διαδέχονταν την άλλη, το ίδιο έγινε και όταν αφήσαμε τον 42 για να πιάσουμε τον 45, ο οποίος μας ταξιδεύει παράλληλα του Frafjordheiane. Εδώ η ομορφιά αλλάζει όψη, γίνεται πιο άγρια, η θερμοκρασία από τους 16 πέφτει στους 12, και ένα νέο ταξίδι φυσικής ομορφιάς ξεκινάει.
































 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Κάπου στη μέση του 45, σε ένα σημείο που ονομάζεται Byrkjedalstunet, βρίσκουμε ένα παραδοσιακό σαλέ και κάνουμε μια στάση, για καφέ και κάτι να τσιμπήσουμε να μας κρατήσει, η ώρα ήταν ήδη 6 μ.μ.



Συνεχίζουμε πλέον προς Lauvvik όπου θα πάρουμε το φέρι που θα μας περάσει απέναντι στο Oanes. Τη διαδικασία των ferries την είχα φοβηθεί, ότι θα ήταν λόγος καθυστέρησης αλλά τελικά παντού, σε όλες τις αποβάθρες, δεν περιμένεις πάνω από 15 λεπτά, και ο χρόνος πλεύσης είναι συνήθως κάτω από 20 λεπτά. Η έκδοση του εισιτηρίου είναι επίσης εύκολη, μια και ουσιαστικά δεν χρειάζεται ο ταξιδιώτης να κάνει τίποτα. Έρχεται δίπλα σου ο υπάλληλος του φέρι με ένα ασύρματο POS, και σε ένα λεπτό σου έχει χρεώσει την κάρτα σου, έτσι απλά, με το ελάχιστο της διαδικασίας. Το πέρασμα από τη μία πλευρά του φιορδ στην άλλη με το φέρι, είναι απλά ένα ευχάριστο διάλειμμα ξεκούρασης.











 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Αποβιβαζόμαστε στην πλευρά του Oanes, και πλέον κάνει την εμφάνισή του ένα από τα πιο επιβλητικά φιορδ, το 42 χλιομέτρων μήκους φιορδ, το Lysefjord! Και εδώ μπαίνουμε στον πανέμορφο 13, όπου είμαστε πλέον μερικά λεπτά απόσταση από τον σημερινό προορισμό μας, το Jørpeland (Preikestolen). Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι είχα δει πολλούς που πήγαν Stavanger από τον αυτοκινητόδρομο (Ε18 & Ε39). Για όποιον ετοιμάζεται να κάνει το ταξίδι στο μέλλον, να πω ότι προτείνω οπωσδήποτε την επιλογή του πανέμορφου επαρχιακού 42 (και 45), είναι κρίμα να είσαι εκεί δίπλα και να χάσεις τέτοια ομορφιά!



























Ήμασταν αρκετά κουρασμένοι μετά από 11 ώρες στις μηχανές, αλλά ήταν τέτοια η ψυχική ικανοποίηση με όλα αυτά που είχαμε δει σήμερα, που μόνο κούραση δε βλέπαμε. Αράξαμε έξω στη λιακάδα, με 13 βαθμούς, και απολαύσαμε μια από τις ωραιότερες μπίρες των τελευταίων ετών :)
 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
7η Ημέρα 7/7: Jørpeland - Bergen (350 km)



Η μέρα ξεκινά στον 13, έναν από τους πιο όμορφους δρόμους βάσει όσων έχουν γραφτεί. Επίσης η διαδρομή σήμερα περιέχει τα πάντα, τούνελ, φιόρδ, ποτάμια, καταρράκτες… η φύση σε όλο της το μεγαλείο. Αλπικό πάσο, χιονοδρομικό κέντρο Roldal, καταρράκτη Latefossen, Folgefonna National Park… Είναι ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Νορβηγίας. Και εκτός απ όλα αυτά, καταλήγουμε σε ένα από τα ομορφότερα και πιο πολυσυζητημένα λιμάνια της Νορβηγίας, το Μπέργκεν.

Οι αναχωρήσεις μας ήταν όλες προγραμματισμένες περί τις 9:00. Ξεκινήσαμε και σήμερα με τέρμα διάθεση να ρουφήξουμε όσο μπορούμε αυτό το μεγαλείο που λέγεται νορβηγική φύση. Ο καιρός, κλασικά με το το μέρος μας :) Μια αραιή συννεφιά, ορατότητα στο φουλ, ότι πρέπει για ένα ξεκούραστο ταξίδι.







Πολύ σύντομα βρεθήκαμε στην αποβάθρα του Nesvik να πάρουμε το φέρι για Hjelmeland/Rv13.





















 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Έχουμε περάσει απέναντι και συνεχίζουμε στον μαγευτικό 13. Οι εικόνες αμέτρητες διαδέχονται η μία την άλλη. Είναι όλα τόσο όμορφα που μπορείς εύκολα να παρασυρθείς σε περισσότερες στάσεις και να βγεις εκτός χρόνου.



























 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Και λίγο ακόμα παρακάτω, αντικρίζουμε τον περίφημο Latefossen. Αυτός ήταν ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτης που περάσαμε κατά τη παραμονή μας στη Νορβηγία. Δεν είναι μόνο η ορμή, ο όγκος του νερού και η βοή του, που τον κάνουν τόσο εντυπωσιακό, αλλά το ότι σκάει δίπλα ακριβώς από το δρόμο, περνάς δηλαδή από τόσο κοντά του που σε καταβρέχει το σπρέι του.











 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Στον Latefossen κάναμε μια μεγάλη στάση. Κοιτούσα και ξανακοιτούσα το θέαμα, πήγα από διάφορες γωνίες. Είχε και ένα μαγαζάκι εκεί με τουριστικά είδη και καφέ. Υπήρχαν πολλοί ταξιδιώτες που είχαν σταματήσει εκεί. Αφήνοντας τον Latefossen, ξεκινήσαμε ξανά προς Odda, όπου εκεί θα αφήναμε τον 13 και θα κινούμασταν βορειοδυτικά προς Bergen.







κι άλλος καταρράκτης…











 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
και μες τη μαγεία των φιορδ, εμφανίζεται η σήμανση της Odda, όπου κατευθυνόμαστε πλέον προς Jondal για να πάρουμε το φέρι.













 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
Φτάσαμε στο Bergen απογευματάκι. Ο καιρός ήταν βαρύς, έπεφταν κάποιες ψιχάλες, μια παράξενη βροχή σαν ελαφρύ σπρέι, που σε άφηνε ωστόσο να περπατήσεις χωρίς αδιάβροχο ή ομπρέλα. Το Bergen με εντυπωσίασε, νομίζω πως η εικόνα του δε μοιάζει με τίποτα άλλο, έχει αυτή τη μοναδικότητα και την έντονη προσωπικότητα. Δεν είναι μεγάλο και σε μικρό σχετικά χρόνο το έχεις περπατήσει σχεδόν όλο. Ένα άλλο στοιχείο ενδιαφέρον, ήταν οι πάγκοι στο λιμάνι με τα ψαρικά που σου σέρβιραν μαγειρεμένα, κάτι σαν εστιατόριο στο δρόμο δηλαδή, στο πόδι, χωρίς να υπάρχει κτίριο, καθόσουν κάτω από μια τέντα σε έναν πάγκο και έτρωγες τα καταπληκτικά θαλασσινά τους. Να πω επίσης ότι το να καθίσεις σε κανονικό εστιατόριο είναι έως και απαγορευτικό με τις τιμές που έχουν (για τους περισσότερους). Ενδεικτικά ένα burger κόστιζε 2-3 φορές πάνω απ’ όσο κοστίζει εδώ στην Ελλάδα. Πάντως θεωρώ αυτή την πόλη ιδιαίτερη, που σίγουρα αξίζει επίσκεψης!





































 

Strats

Μέλος
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
Fat Black Panther
8η Ημέρα 8/7: Bergen - Geiranger (515 km)



Προορισμός μας σήμερα, το Geiranger που αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό στην Νορβηγία και τον καλύτερο τουριστικό προορισμό στην Σκανδιναβία, σύμφωνα με το Lonely Planet. Άλλη μία μέρα στην καρδιά των φιορδ, πανηγύρι ομορφιάς σε κάθε μέτρο της διαδρομής. Αποφασίσαμε να μην προσεγγίσουμε το Geiranger μέσω Ε39 αλλά μέσω Ε16 κατά μήκος του οποίου βρίσκονται τα φιόρδ Veafjorden και Βοlstadfjorden. Πρόκειται για δρόμο που βρίθει στροφών και τούνελ.

Ξεκινήσαμε με ανοιχτό καιρό και από τα πρώτα μέτρα της διαδρομής δεν ξέραμε που να πρωτοκοιτάξουμε αφού ήμασταν στην καρδιά των φιορδ και η ομορφιά ξεχείλιζε από κάθε πιθανή οπτική γωνία.



















 
Top Bottom