Τυνησία,το διαμάντι του Μαγκρέμπ.

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Πάντα ήθελα να σεργιανίσω με την μοτοσικλέτα μου σε κάποια χώρα του Μαγκρέμπ. Να χαθώ σε αχαρτογράφητους δρόμους, να γνωρίσω ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα , να βιώσω μέσα από την ζελατίνα του κράνους μου τους παλμούς μιας αραβικής χώρας χωρίς το μπλα μπλά του ξεναγού εν μέσω ντανιασμένων τουριστών, χωρίς τις ανέσεις των τουριστικών λεωφορείων , χωρίς το πασπαλισμένο πρόγραμμα του ταξιδιωτικού πακέτου. Εξαιτίας της Αραβικής άνοιξης η επίσκεψη σε κάποια από τις χώρες που ανήκουν στην βορειοδυτική Αφρική (Μαγκρέμπ) ήταν αδύνατη λόγω των βίαιων συγκρούσεων που προέκυπταν από τις πολιτικές και κυβερνητικές αποφάσεις. Ο χρόνος όμως είναι η γιατρειά, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε οπότε φώλιασε στο μυαλό μου η ιδέα του μοτο-ταξιδιού στην χώρα των αντιθέσεων , την Τυνησία.
Στην Τυνησία είχα ταξιδέψει στο παρελθόν σαν τουρίστας αλλά και σαν επαγγελματίας. Αντικρίζοντας τα τουριστικά μέρη της γοητεύθηκα , και υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως κάποια μέρα θα "πατήσω" τροχό στην όμορφη αυτή χώρα με σκοπό να γνωρίσω την αυθεντική Τυνησία και όχι την "πακετάδικη"...
Η μέρα αυτή έφτασε έπειτα από αρκετές δυσκολίες (οικονομικές , εργασιακές ) , ακόμα και τα εισιτήρια εκδόθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ,3 μέρες πριν από την αναχώρηση!

Έτσι στις 10 Απριλίου , παρέα με τον Νεοφώτιστο Vato Loco (Στράτος) ξεκινήσαμε από την Αθήνα με προορισμό την Πάτρα από όπου θα μπαίναμε στο βαπόρι για Μπάρι.



Φθάνοντας στο Μπάρι την επομένη το πρωί οδηγήσαμε προς το Σαλέρνο (250 χλμ , 14,70€ διόδια) και μιας και είχαμε αρκετό χρόνο στην διάθεσή μας επισκεφτήκαμε την Costiana Amalfiana, κοινός Amalfi coast μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της γειτονικής Ιταλίας.



Φθάσαμε στο λιμάνι στις 8 το βράδυ .Το πλοίο έφευγε στις 11.....τελικά περιμέναμε σαν τα πρόβατα εκτός λιμένα μέχρι τις 00:00 και αφού περάσαμε τον απαραίτητο έλεγχο των απαράδεκτων Ιταλικών αρχών επιβιβαστήκαμε κατάκοποι στο σαπισμένο σκαρί της grimaldi. To πλοίο σάλπαρε τα ξημερώματα μετά από 5 ώρες καθυστέρησης.

Ας πάμε στην Τυνησία , προσπαθώ να ξεχάσω τα της Grimaldi.

Λίγα λόγια για την χώρα. Η Τυνησία είναι η μικρότερη χώρα της Β. Αφρικής με πληθυσμό 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπό Γαλλική κατοχή μέχρι το 1957 η Τυνησία αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό που μαγεύει τους επισκέπτες. Από την απεραντοσύνη της ερήμου και τις οάσεις μέχρι τις εύφορες κοιλάδες του βορά , τις αρχαίες πολιτείες και τα αραβικά μνημεία αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό. 3000 και πλέον χρόνια ιστορίας μετρά , η αρχή έγινε με τους Φοίνικες που ίδρυσαν τον 6ο π.Χ. αιώνα την Καρχηδόνα ,αναπτύσσοντας την σε σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη της περιοχής , έπειτα κατακτήθηκε από Ρωμαίους , Βάνδαλους Οθωμανούς , Ισπανούς και Γάλλους , λαοί που άφησαν το στίγμα τους δημιουργώντας σήμερα ένα μωσαϊκό πολιτισμικών επιρροών για το οποίο η χώρα αυτή είναι μοναδική .

Αφού φθάσαμε στην Τύνιδα προετοιμαστήκαμε ψυχολογικά για την είσοδο στην χώρα εν μέσω....γραφειοκρατίας!
Είχα διαβάσει , πως είναι τραγικά , πως το ένα πως το άλλο....τζάμπα άγχος...σε μια ώρα είχαμε ξεμπερδέψει...αν ξέραμε και γαλλικά θα είχαμε τελειώσει πιο γρήγορα. Μπήκαμε τα ξημερώματα στο ξενοδοχείο όπου μας περίμενε η κυρά Ελένη και την πέσαμε στην αγκαλιά του Μορφέα….

1 μέρα Τύνιδα – Τεμπουρσούκ – Ντούγκα – Καϊρουάν –Σμπέιτλα ( 430χλμ επαρχιακού δικτύου εκ των οποίων τα 50 αυτοκινητόδρομος) .

Στόχος να επισκεφτούμε τα ερείπια της Ρωμαϊκής πόλης Ντούγκα (7 δηνάρια) και την Μεδίνα του Καϊρουάν , μια πόλη που αποτελεί την τέταρτη Ιερότερη πόλη του Μουσουλμανικού κόσμου και να φθάσουμε στην Σμπέιτλα , μια ακόμη πόλη ζωσμένη από ρωμαϊκά ερείπια .

Ντούγκα...









Η vstromαρα στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ντούγκα



Τυπικό σοκάκι...εντός των τειχών του Καϊρουάν.



τα τείχη της Μεδίνας και το Τζαμί.



Παρουσίαση χαλιών....εμπειρία!

Φθάσαμε στην Σμπέιτλα το βράδυ, ....ύπνος από νωρίς, έπρεπε να ξυπνήσουμε πρωί....Η έρημος απείχε μόλις 350 χιλιόμετρα...

2η ημέρα Σμπέιτλα -Γκάφσα- Τοζέρ.

Περιπλανηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης (είσοδος 7 δηνάρια + 1 δηνάριο για τις φωτογραφικές μηχανές) και κατά τις 1030 ήμασταν στον δρόμο για την Γκάφσα. Για την Γκάφσα είχαμε διαβάσει πάλι διάφορα...επικίνδυνα , είναι φανατικοί μουσουλμάνοι κλπ κλπ....τόση χαιρετούρα σε κόσμο δεν έχω ξαναδώσει, χαμόγελα , φωνές , παιδιά να μας τριγυρίζουν χαρούμενα, φιλικότατοι!Ρωτήσαμε όμως , είναι έτσι τα πράγματα...η απάντηση ήταν: οι κάτοικοι της Γκάφσα θεωρούνται φανατικοί μουσουλμάνοι αλλά....το πρόβλημα δεν είναι αυτοί , το πρόβλημα είναι οι μετανάστες από Αλγερία , αυτοί δημιουργούν καταστάσεις σε ξένους ...τις βραδυνές ώρες. Από την Γκάφσα συνεχίσαμε με κατεύθυνση νότια προς την Τοζέρ , η διαδρομή σιγά σιγά άλλαζε, από τα πράσινα χωράφια , τους μικρούς λόφους και τα βουνά βρεθήκαμε σε μια ατελείωτη στέπα όπου το πράσινο χρώμα των αγρών μεταμορφώνονταν σε άμμο...



Sbeitla..η Ρωμαϊκή πόλη της Σουφετούλα με τους 3 Ναούς που ήταν αφιερωμένοι στον Δία την Ήρα και την Αθηνά.







Καταλύματα δεν είχαμε κλείσει πέραν από την πρώτη και την τελευταία βραδιά στην Τύνιδα... όμως δεν είναι δύσκολο να βρεθεί ξενοδοχείο. Το προηγούμενο βράδυ με την βοήθεια του free wifi του ξενοδοχείου σταμπάραμε κανα δυο ξενοδοχεία στην Τοζέρ και το πρώτο που βρήκαμε το κλείσαμε. Διαμέρισμα για 4 άτομα με 20 ευρώ το άτομο! ξεφορτώσαμε γρήγορα γρήγορα...και βουρ για την όαση Νεφτά και τα σκηνικά του star wars....Η πρώτη επαφή με την άμμο της Σαχάρας είναι γεγονός....













Συνεχίζεται....

 
Τελευταία επεξεργασία:

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
Ωραίοι!!!!:ok::ok::ok:

Για πες, για πες...;););)
 

Ironbutt

Μέλος
Περιοχή
2ο Πουδαρ Χαλκιδικης...
Όνομα
Γιαννης
Μοτό
BMW 1200 GSA
ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΡΦΕΑ!!!!
Αψογος στην παρουσιαση-φωτογραφιες και συγχαρητηρια για το ταξιδι!!!!!!
Μου εχει καρφωθει η ιδεα για Τυνησια εδω και κανα χρονο...και "δεν" βοηθας καθολου τωρα :D:D:D
 

sliv

Δεν βάζω ασφάλτινα !
ADVRIDE Team
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Stratis
Μοτό
GS1200 Adv.
δωσε ...δωσε
 

XR Maniac

Skipper
ADVRIDE Team
Περιοχή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Όνομα
Κωστας
Μοτό
NX 650-HRC Gandhi!!
s1000xr
Ωραιες φωτο και παρουσιαση....
Πρεπει να πηγατε την καλυτερη εποχη, απο θεμα ζεστης κλπ....
 

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
thanks Παίδες....συνεχίζουμε λοιπόν...

Το ίδιο βράδυ , σκονισμένοι και εκστασιασμένοι από την Σαχάρα αναζητήσαμε εστιατόριο για φουλάρισμα. Τα περισσότερα προτεινόμενα (τουριστικός οδηγός) είχαν κλείσει λόγω κρίσης. Η «αραβική άνοιξη» χτύπησε ανελέητα την τουριστική βιομηχανία της Τυνησίας με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους .
Με την βοήθεια του ξενοδόχου βρεθήκαμε σε ένα λιλιπούτειο εστιατόριο στο κέντρο της Τοζέρ. Ένας όμορφος και περιποιημένος χώρος μη καπνιζόντων και εκπληκτικά πιάτα με τοπικά εδέσματα. Η επιλογή μου….ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε τετράποδο …..Καμήλα!
Απίστευτη γεύση, μαγειρεμένη με λαχανικά και πατάτες σε κιούπι που είχε σφραγιστεί με ζυμάρι … ο ουρανίσκος μου είχε απανωτούς οργασμούς!



3η ημέρα , Τοζέρ- Κεμπίκα-Ταμερζάτ-Μιντές-Πάσο Ρόμελ – Τσοτ ελ Τζερίντ- Ντούζ (290χλμ).

Ημέρα Οάσεων…

Τι είναι η όαση; Είναι μια γόνιμη έκταση εν μέσω ερήμου η οποία τροφοδοτείτε με ύδωρ από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα! Στο παρελθόν στις οάσεις ,τα καραβάνια ξαπόσταιναν, χαμένοι ταξιδιώτες ξεδιψούσαν στις πηγές αλλά και φυλές της ερήμου ζούσαν από τα αγαθά που πρόσφερε η γη.





chebika





Tamerzat





Romel's Pass

Λίμνη Chott El Jerid.

Η αλμυρή λίμνη. Είναι τεράστια, είναι λασπώδης και ασταθής , οι θρύλοι λένε πως έχει καταπιεί στρατούς και καραβάνια. Μεγάλο μέρος της είναι ξηρό ενώ οι κρύσταλλοι του αλατιού αστράφτουν με την βοήθεια του καυτού ήλιου της Σαχάρας…



...τίποτε στον ορίζοντα!











Φτάσαμε στην Ντούζ αργά το βράδυ. Η πύλη της ερήμου είναι η πλέον τουριστική όαση της Τυνησίας όπου οι πακετοτουρίστες απολαμβάνουν τις βόλτες με καμήλα , atv σε διαμορφωμένες πίστες αλλά και ανεμόπτερα…όπως καταλαβαίνεται απλά περάσαμε το βράδυ μας και φύγαμε….

Συνεχίζετε....

 

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Το βράδυ στην Ντούζ πέρασε γρήγορα μιας και η κούραση μας έστειλε για ύπνο νωρίς. Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε ευδιάθετοι προς την όαση Κσάρ Γκιλάν....

4η μέρα

Ντούζ - Κσαρ Γκιλάν - Ματμάτα (250 χλμ)

Η διαδρομή στο άνυδρο τοπίο της ερήμου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.... Η απεραντοσύνη της , ο φόβος ...μην πάθεις κάτι..., η ζέστη αλλά και η μοναξιά έστελναν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Θερμοκρασία εδάφους 33 βαθμοί , λαμπερός ήλιος , αεράκι και ατελείωτες ευθείες....την μονοτονία έσπαζαν τα ταμπελάκια με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, η σήμανση "προσοχή Καμήλες" και οι Καμήλες....Δεκάδες ζωντανά περιφέρονταν δεξιά και αριστερά του δρόμου . Δεν έδειχναν να ενοχλούνται από την παρουσία μας...και εμείς απλά τις φωτογραφίζαμε σαν γκράντε τουρίστες που έβλεπαν για πρώτη φορά τετράποδα!







Μετά από 2 ώρες οδήγησης εξαντλήσαμε τα 150 χιλιόμετρα που μας χώριζαν από την Ντούζ και βρεθήκαμε στην όαση Κσάρ Γκιλάν...

Η απόσταση από την είσοδο του οικισμού μέχρι το κέντρο της όασης όπου εδρεύουν τα κάμπινγκ και 2-3 καφετέριες ήταν μόλις 3 χιλιόμετρα...με την διαφορά πως ο δρόμος ήταν καλυμμένος με ένα παχύ στρώμα άμμου. Πόδια κάτω 1ή σχέση στο κιβώτιο και βουρ....πλάκα είχε....





ήπιαμε το καφεδάκι μας και στην συνέχεια....νοικιάσαμε 2 atv τουμπανάκια και ξεχυθήκαμε στην έρημο για καμιά ώρα. Με την βοήθεια ντόπιου βρεθήκαμε σε ένα αρχαίο Ρωμαϊκό οχυρό , το κυριότερο όμως είναι πως παίξαμε σαν μικρά παιδιά με τα 4τρατροχα παιχνίδια μας!





το χαμόγελο έφτανε στον αυχένα...όμως έπρεπε να συνεχίσουμε ...βορειοοανατολικά πλέον...ευτυχώς δεν χρειαστήκαμε βενζίνη....



η άφιξή μας στην πόλη των τρωγλοδυτών έγινε αργά το απόγευμα. Τακτοποιηθήκαμε σε ένα ξενοδοχείο που ήταν διαθέσιμο, γεμίσαμε τα στομάχια μας με 4 ευρώ το άτομο και για ακόμα μια φορά αφεθήκαμε στην αγκαλιά του Μορφέα....

Την επόμενη μέρα τα χιλιόμετρα ήταν πολλά...

συνεχίζετε....

 

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Χρήστο , το καφέ Ταρζάν ήταν ένα από τα διάσημα στέκια μοτοσικλετιστών που όργωναν τον Νότο της Τυνησίας ...δυστυχώς η κρίση που χτύπησε τον τουρισμό....το έκλεισε...
Θυμάμαι το 2005 που πήγα ήταν γεμάτο από αυτοκόλλητα λεσχών και φόρουμ...
 

tattoopanther

★Zavarakatranemia
ADVRIDE Team
Περιοχή
Χαλκιδική
Όνομα
ΚρίστοΠαντέρα
Μοτό
R1200GS
Χρήστο , το καφέ Ταρζάν ήταν ένα από τα διάσημα στέκια μοτοσικλετιστών που όργωναν τον Νότο της Τυνησίας ...δυστυχώς η κρίση που χτύπησε τον τουρισμό....το έκλεισε...
Θυμάμαι το 2005 που πήγα ήταν γεμάτο από αυτοκόλλητα λεσχών και φόρουμ...
κριμα τον Ταρζαν.,,.,



αυτα τι είναι.,.,?
 

MOYTPO

Μέλος
Περιοχή
Θεσσαλονικη
Όνομα
Παυλος
Μοτό
BMW
Πολυ χρησιμες πληροφοριες και ευχαριστη περιγραφη.
The art of sharing..

psssstttt
Πανθερ, του χρονου το Πασχα να ψηναμε μια....καμηλα???
Εγω ψηθηκα ηδη!!!!! ;)
Με τις αμμουδες δεν τα παω καλα αλλα κατι θα γινει!!!!

Φιλε μου στο τελος να μην ξεχασεις να κανεις ενα αναλυτικο κοστολογιο της ολης εκδρομης!!! :ok:
 

Vato Loco

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Στράτος
Μοτό
V strom 650
Εγω ψηθηκα ηδη!!!!! ;)
Με τις αμμουδες δεν τα παω καλα αλλα κατι θα γινει!!!!

Φιλε μου στο τελος να μην ξεχασεις να κανεις ενα αναλυτικο κοστολογιο της ολης εκδρομης!!! :ok:
A, καλά, πού να δεις πώς τα πάω εγώ με τις αμμούδες... Αλλά τουλάχιστο ΔΕΝ πέσαμε! ;)
 
Top Bottom